Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
kwjetoň: to je jako kdyby jsi se divil, jak může bejt běloch muslim, nebo hinduista nebo buddhista. Tak jde o to, v co lidi věří, a ne o rasu. Samozřejmě původní rastové byli černý, ale teď už opravdu nejde o barvu kůže, ale o životní názor.
Jo a mimochodem, vy tady pořád rozebíráte One love. Co to podle vás znamená?
Proste jedna laska... aby se vsechni na svete chovali se vzajemnym respektem a laskou k druhemu neboli miluj blizniho sveho
Tonal: kdo je to grower rasta? ty vase skatulky...
A cim je pro me nabozenstvim? Proste verim v boha...
to ramon dexter:
to podle mě není to samý
přece jen rastafariánství je původně víra ČERNEJCH lidí uzurpovanejch z Afriky (a to je základ tohoto náboženství, i když třeba už o ten návrat do Etiopie atd. nejde)
ale hinduismus atd. nemá s barvou pleti nic společnýho
no, nebudu to tady radši dál rozebírat, je mi jasný, že máte pravdu, jen mi šlo o detail
btw. nic proti bílejm rastům nemám, jen to na mě prostě působí trochu divně
pís & wan láf
Pěstuji, tedy jsem குவியெடோன BUDOUCNOST PATŘÍ AEROPONII !!!! ...jeden kubík stačí, když tě můra tlačí...
I do my thing and you do your thing. I am not in this world to live up to your expectations and you are not in this world to live up to mine. You are you and I am I.
And if by chance we find each other, it is beautiful...
.:::::BONSAI BROTHERS:::::.
Mazz:Tím growerrasta´s jsem myslel lidi co na qroweru vyznávají rastafarianství.A označil jsem je protože v příspěvcích my od nichvástebe chybělo to co jsi vyjádřil větou:Prostě věřím v Boha.
Mury:Estli myslíš to co myslím já tak se možná sejdem na stejným odělení
4 Mazz: Mas pravdu Rastafarianizmus nie len o navratu do afriky, ale v prapociatkoch rastafarianizmu to tak bolo. To bolo v dobach ked boli cernosi otrokmi a nemali ziadne prava. Len si predstavte ze by vas niekto vytrhol z obyvaku, napchal vas do malickej lode, mesiac by ste v nej cestovali s okovami na nohach a rukach, polovica z vas by sa asi udusila teplom, smradod umierajucich alebo mrtvych,.... Takto by som mohol pokracovat strasne dlho ale to nebolo mojim zamerom / i ked nieco o tom vediet nie je na skodu/
Od momentu ked dostali cernosi slobodu, pripadne si zabezpecili nejaky majetok / len pripominam ze na Jamaice je majetkom par plechov na kope- to volaju dom/ uz sa rastafarianizmus zacal menit. Uz im nikto nezakazoval svoje prava a mohli slobodne vycestovat do Afriky. Ale kto by opustil to vsetko co si doteraz nahonobil? Nehovoriac o tom ze tam mali priatelov, rodinu,...
Ale o com presne je rastafarianizmus v sucasnosti sa tazko hovori. Nevedel mi to vysvetlit ani Julian Marley ked som sa s nim rozpraval. Kazdy vie co rastafarianizmus nie je , ale nikto nevie co rastafarianizmus je. To su slova jedneho z clenov Marleyho kapely. A tiez povedal: rastafarianizmus je to co si z neho urobis.
Tak a teraz sa v tom vyznajte.
Dali sme sa do služby ducha, preto musíme prejsť cestu života tŕnistú
-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
Ak este nepoznate vyznam skratiek ako LOL, IMHO,.. kliknite Sem
Přes hulení trávy jsem se dostal k Bobovi Marleymu a začal jsem se tak i zajímat o rastafariánství...dost s tímto hnutím sympatizuju a líbí se mi mnohé jejich názory, ale vím že rastafariánem nikdy nebudu. Už proto že se nechci škatulkovat. Každopádně mě reggae donutilo více uvažovat o bohu (ačkoliv nemám v této otázce pořád jasno)...no a díky tomu jsem přestal náboženství odsuzovat (dřív jsem měl takové zažité stereotypy jako že např. křesťané jsou velice netolerantí lidé lpějící na dogmatech, kteří vždy napáchají víc škody než užitku...a argumentoval jsem inkvizicí a pálením čarodejnic a válkami, které se kvůli náboženství vedly...teď si myslím že víra je v pohodě a i věřící člověk může být vklidu...každopádně jiná věc je církev jako instituce, proti té budu asi vždy...
Myslím si že by se ve víře člověk neměl řídit nějakými pravidly, které vnitřně nepovažije za správné...a to se mi líbí na rastafariánství, více méně nemá pevně stanovená pravidla a pokud se nemýlím, tak nikdy nebylo rastafariánství zřízeno jako oficiální církev.
No tak k tomu, jestli může být bílý rastafarián, tak já bych řekl že jo, i když tohle náboženství má některé stěžejní prvky, které se týkají jen černochů...ale pokud Jah (bůh) je, určitě není bílý ani černý a nikoho nepreferuje...jinak si myslím že je rastafariánství spíš životní styl a dá se žít i bez víry v jaha...každý si z něj může vzít co chce, i když je zas podle mě špatné když si z něj někteří vezmou jen dready a hulení trávy a myslí si že jsou rastové...myslím že tohle jsou zrovna ty věci, kterých se člověk může vzdát a přesto se nazývat rastou...podle mě je spíš podstata v životě s pozitivním myšlením (myslím že bob řekl něco jako že být rastou znamená žít šťastný život), ital způsob života (tzn. zdravá strava a cvičen, zkrátka posilování životní vitality), uvažování o věcech okolo a one-love.
Tak to je tak víceméně všechno co mě teď napadá, trochu jsem se rozepsal takže pokud jste dočetli až sem tak vám děkuju a zárověň gratuluju
Jo a s tím že bob řekl že aby se člověk stal rastou, musí se znova narodit...třeba to myslel spíš ve smyslu celkové změny přístupu k životu, něco jako osvícení, probuzení...při kterém by si člověk připadal, jako by se znova narodil...ale i kdyby ne, tak si myslím že na tom nezáleží, bob marley nebyl bůh
Nad nikoho se nepovyšuj a před nikým se neponižuj
emancipate yourself from mental slavery
none but ourselves can free our minds
taktiez sa mi pacia rasta nazory ako uz napoveda moj nick
dost som si o tom cital a prisiel som nato ze s pozitivnim zmyslanim ide vsetko lahsie takze hulte a verte inac myslim ze to neni ortodoxne iba
pre cernochou... je to posolstvo od cernochou
jj rastove byli a jsou brutalni rasisti, treba na Jamajce,,, zkus si vyjit z turistickych ctvrti.... muhehhehe.
A bilej rasta? muhhehhehe. Sice mam na palici par dredu , ale za rastu se ani nahodou nepovazuju .... a reage neposlocham ani omylem.
Původní příspěvek od Disaster:-) jj rastove byli a jsou brutalni rasisti, treba na Jamajce,,, zkus si vyjit z turistickych ctvrti.... muhehhehe.
A bilej rasta? muhhehhehe. Sice mam na palici par dredu , ale za rastu se ani nahodou nepovazuju .... a reage neposlocham ani omylem.
Nechcem sa s tebou hádať a už vôbec nie ťa presviedčať ale prečo to tak škatuľkuješ? Keď si odmyslíš dready, čierne telo toho "rastu" rasistu z Jamajky, to že fajčí trávu tak čo ti ostane?...obyčajné rasistické, násilnické hovädo so zbraňou za opáskom ktorých máme aj v Európe kopu, väčšinou majú vyholenú hlavu a ťažké boty...tak aký rastafariáni?...o sektách ako bobo dreads už radšej ani nehovorím.
Ďalej nechápem prečo všetci vravíte že nikto iný ako černoch nemôže mať simpatie k rastafariánstvu ale za jeho ideál máte Boba Marleyho ktorý mimochodom tiež nebol černoch...keď už sa sem tak ohadzujeme jeho výrokmi o znovunarodení tak čo tak jeho výrok: "Nestojím za černochmi, nestojím za belochmi, stojím za Bohom."...a o tom je celé rastafariánstvo...One love.
Ak niekto niečo máte tak kľudne napíšte...rád sa nechám poučiť
Původní příspěvek od kaktusx
Nechcem sa s tebou hádať a už vôbec nie ťa presviedčať ale prečo to tak škatuľkuješ? Keď si odmyslíš dready, čierne telo toho "rastu" rasistu z Jamajky, to že fajčí trávu tak čo ti ostane?...obyčajné rasistické, násilnické hovädo so zbraňou za opáskom ktorých máme aj v Európe kopu, väčšinou majú vyholenú hlavu a ťažké boty...tak aký rastafariáni?...o sektách ako bobo dreads už radšej ani nehovorím.
Ďalej nechápem prečo všetci vravíte že nikto iný ako černoch nemôže mať simpatie k rastafariánstvu ale za jeho ideál máte Boba Marleyho ktorý mimochodom tiež nebol černoch...keď už sa sem tak ohadzujeme jeho výrokmi o znovunarodení tak čo tak jeho výrok: "Nestojím za černochmi, nestojím za belochmi, stojím za Bohom."...a o tom je celé rastafariánstvo...One love.
Ak niekto niečo máte tak kľudne napíšte...rád sa nechám poučiť
PEACEandLOVE
jhasan a ty jsi sezral veskerou moudrost, muhehhe ...............
Ospravedlnujem sa za stupidny dotaz, ale o com je vlastne rastafarianizmus? Kedisy som si nieco cital o tom ako vznikli a comu veria a prislo mi to ako celkom vesela ucelova parodia na krestanstvo, ktore samo o sebe moc nemusim.. a uz vobec mi nejde do hlavy co dava takato viera bielemu europanovi, okrem toho ze pocuva jamaiske beaty a huli travu.. (Ali G: mozem fajcit marihuanu ako sucast svojho nabozenstva? Mam doma par cd Boba Marleyho! ) ..nechcem teraz nikoho urazit fakt by ma to zaujimalo, sam ziadneho rastu nepoznam.
Ramon: podla mna je One love vyjadrenie iluzornosti duality ..nieco ako Toltecky pozdrav In lack ech! (Ty jsi me druhe ja).
EDIT: trochu som si tu pocital a moj zmatok sa vystupnoval - na jednej strane su nazory ze rastafarianizmus je volny a ze si z neho kazdy vezme co chce, na druhej strane vidam "pravych rastas" co ohrnaju nos nad "pozermi" ktori "nevedia". Nechapem ani jedno ani druhe, nechapem elitarstvo a nechapem aka vlastnost, atribut alebo co robi rastu tym pravym ozajskym rastom.. ak to maju byt hodnoty ako tolerantnost, laska, pohoda, pravda.. tak potom je rastom kazdy dobry a mudry clovek a ten zbytok okolo je uz len moda a poza.. nie?