|
Na základě komentářů ke karmě (Díky!) i jinde píšu ještě něco ke všem těm předraženým lahvičkám kosmické výživy pro pasažéry letu.
General Hydroponics: po docela dlouhém testování, sbírání rozumů a zkušeností se posádky hvězdoletu shodly, že jim nejlépe chutná právě tato značka. V zásadě se u dávkování lze řídit pokyny výrobce, jen u automatů a zvláště na trvalý osvit je potřeba dávkování upravit.
Flora Gro – základní složka minerální čirá zelená. N 3%(1/2), P 1%, K 6%, Mg 0,8%, automaty nonstop chtějí vyšší dávkování i během květu i kvůli draslíku a hořčíku.
Flora Micro – základní složka minerální + mikroprvky hnědá. N 5%(3/7), K 1,3%, B 0,01%, Cu 0,01%, Fe 0,12%, Mn 0,05%, Mo 0,002%, Zn 0,015% dávkování podle předpisu
Flora Bloom – základní složka minerální čirá červená. P 5%, K 4%, Mg 3%, S 5% dávkování u automatů se mi osvědčilo asi o třetinu vyšší oproti předpisu, ale lepší je spíš doplňovat Mg a PK zvlášť.
Flora Kleen – docela šikovná věc, co obsahuje a jak přesně to funguje, se nedozvíme, mělo by to nejspíš na principu chelace rozpouštět usazeniny, ale každopádně zabraňuje osmotickým výkyvům při průplachu. Čirá modrá.
Ripen – závěr minerální P 6%, K 5%, Mg 3%, S 5% něco to každopádně dělá, je to docela vidět. Čirá oranžová.
Diamond Nectar – extrakt z leonarditu - huminová kyselina, vypadá to jako voda, chutná to jako voda, smrdí to jako voda, tak doufám, že to není jen voda
Bio Essentials – (sub)micro prvky chelát pp. EDTA červenohnědá B 0,01%, Mo 0,003%, Co 0,001, Fe 0,1%, Mn 0,025%, Zn 0,01%, Cu 0,01% jestli to funguje nevím, ale moc to nestojí.
BioRoots – kořenový stimulátor, dobrý, ale pekelně drahý
BioBloom – květový stimulátor, dtto
Bio Protect – postřik, bioochrana proti škůdcům,koncentrát, dlouho vydrží, drahý
Chybí: BM (Trichoderma) nebo Subculture (Trichoderma, Streptomyces) – je to drahý, přidávám supresivní substrát. Mineral Magic – křemík, momentáně nedostupné údajně kvůli problémům s dodavatelem surovin, alternativa Bionova Silution nebo AN Rhino Skin
Hesi: měl jsem od nich sadu, něco jsem i dokupoval, ale moc mě to nepřesvědčilo. U všech základních hnojiv po půlroce flašky chrastí, jak se tam vysrážely soli. Tím se dost mění obsah a účinnost. Boost myslím ale celkem funguje a ty vitamínový kapičky od nich jsou nesmrtelný.
Advanced Nutrients: Američtí Alchymisté v dobrém i špatném slova smyslu. Něco se jim asi trochu omylem dost povedlo - Sensi Cal-Mag Xtra, Revive, Rhino Skin, Big Bud, Bud Candy a Ancient Earth, základní hnojiva taky, ostatní jsou vesměs leštěné prdy.
Advanced Hydroponics: Na AH jsem kdysi začínal (90’s . Zbyla mi od nich pak už jen kyselina fosforečná a nějak jí od té doby kupuju. Prostě funguje a vydrží, nemá se co kazit. Střídám to s kyselinou citronovou z drogerie, pytlík á 17kč v potravinářské kvalitě (GHE pH Down ze strartpacku jsem dodělal a spolknu ledacos, ale kupovat to samé, co mají v drogerii, rozpuštěné ve vodě a nalité do litrové flašky za +-300, jak to některé shopy nabízí, by už hraničilo s mentální retardací).
AgroBio- KP SKLENÍK Protekt – vnutil mi to prodavač v growshopu. Používal jsem to podle návodu spolu s GHE Bio Protect jako postřik a nic jsem tam nechytil, takže to může fungovat. Dá se to lít i do zálivky, ale pak to vychází dost draho.
Bio Nova: jejich základním minerálním jedno až dvousložkovým doplňkům není co vytknout, jsou to víceméně rozpuštěné soli v udané koncentraci a čistotě. Používám PK 13/14 na vyrovnávání deficitů a MgO protože pod LED ten hořčík nějak moc rychle mizí. Velmi zajímavě vypadá nové Silution, ale cena je absolutně nehorázná.
Problémy a deficity při nonstop osvětlení
Deficit hořčíku: Největším problémem je zvýšená spotřeba hořčíku pod LED – list křehnou, kroutí se a jakoby vztahují vzhůru, objevují se rezavé skvrny. Méně osvětlené listy ztrácejí barvu, zelené zůstávají jen žilky, později uvadají. Problém bývá spojen s kolísáním pH. Nešetřit složkou Flora Gro, Dodávat samostatně formou např. Sensi Cal-Mag Xtra, případně samostatně MgO.
Deficit fosforu a draslíku: rostliny jedou nonstop, takže víc žerou. Bacha na ec. Nešetřit složkou Flora Bloom případně dodávat samostatně v lepším poměru PK13/14. Problém bývá opět spojen s kolísáním pH. Lepší je pravidelná zálivka, nenechávat rostliny příliš vyschnout, nemají to v nonstop režimu rády, ale hodně záleží na konkrétní odrůdě.  |
Modlitba bastlíře:
"Svatý Scurvile, patrone náš nemohoucí, dej, ať to nepraskne."
Reportáž z výpravy hvězdoletu „Viva la evolución“ |