Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Tak ,dnes bych vám chtěl přiblížit téma a problématiku včelího rojení.Takže zase něco na úvod:Včelí rojení je přirozená rozmnožovaci vlastnost včel.Ale v dnešní moderní době není příliš žádoucí,už jak jsem zmiňoval víš,připravý vás daný rok o mednou úrodu (většinou).Je několik důvodů proč se včely rojí:
1.Geneticky podmíněná vlastnost (to jsou tzv. rojivky)vyrojení se v takovémto případě nedá ničím zabránit.Tyto včelstva mají velice nevhodný materiál na výchovu matek (ale o tom jindy).
2.Přehřátí,jak jsem již psal víše tak včelstva sice mají být na slunném místě ,ale zároveň od 12:00 (největší sluneční aktivita v létě) by mělý být alespon v polostínu nebo stínu.úl také musí mít kvalitní odvětrávání(šioký vletový otvor,nebo tzv.očko -to je díra na čelní straně úlu zhruba o velikosti dvacetikoruny.
3.Nedostatek práce pro včely.Laicky řečeno - včelky mají plný úl medu nemají ho kam nosit ,tím že je plný úl medu ,tak včelí matka nemá kam klást vajíčka a včely chytají roupy. Jak se říká i u lidí z nudy se dělají největší blbosti.Těmato faktorama nastane v úle tzv.rojová nálada (chut se rojit).
ROJOVÁ NÁLADA A ROJENÍ:Jakmile nastane v úle tato rojová nálada ,tak je pro včelaře zle.Protože jakmile tato nálada vypukne,tak i když se včelař postaví třeba na hlavu ,tak rojení už nelze zastavit.Když vypukne rojová nálada tak okamžitě všechny včelky přestane všechno zajímat (co dělaly doted) a soustředí se jen na rojení.Takto špatně naladěné včely donutí matku zaklást tzv.matečník/y (většinou jich je je několik najedou).Je to buňka která je tak 3x větší a širší než obyčejná včelí buňka a je postavená včelkama jako důsledek rojové nálady.Jakmile matka tento matečník zaklade tak do 48h se z vajíčka vylíhne larvička (budoucí matka).Tuto larvičku včelky živý již zmiňovanou mateří kašičkou.Krmí ji tak silně želarvička v záplavě kašičky doslova plave (takhle se získáva mateří kašička ,že v takové fázi včelař injekční stříkačkou odebíra larvičce její baštu,aleto nevadí protože včely ji ihned zase doplní).Důsledek takového krmení je že larvička za 3 dny váží 5-tinásobek své původní váhy .Po devíti dnech včely takto napapanou larvičku ve včelí buňce uzavřou (zavíčkují) a uvnitř začíná probíhat proces -přeměna larvičky na dospělého jedince (Včelí matku) tento proces trvá od 9 do 16 dne.16den se z matečníku začíná ozývat tzv.kvílení to upozorňuje celé společenstvo že budoucí včelí matka se do pár hodin vylíhne.Toto kvílení znamená pro starou matku,že musí okamžitě sebrat polovinu populace a uletět s ním jinam ve formě roje ,no a to je to slavné rojení.Všude okolo úlu jde slyšet šílený bzukot a po pár minutách jde vidět jak černý tmavý koláč letí pryč aby založil novou kolonii.Takže rojení je vlastně omlazující proces pro včely,protože stará matka odlétá a nová mladá zaujímá její místo.
NO a co se po vyrojení děje ve včelstvu?Vylíhne se nová matka,ale dost často se stává že se jich vylíhne několik najednou a proto ta co se vylíhne jako první okamžitě vyráží prohledávat celý úl a jakmile narazí nanevylíhlý matečník,tak jej probodne kladélkem (protože je její sokyně) a takový matečník se už nevylíhne.Dost často se i stává že se vylíhnou dvě matky zároveň a v tom případě můžou nastat dvě možnosti:
1.bud jedna matka opět uletí s malým počtem včel ,ten se nazývá poroj ,
2.anebo mezi nimi nastane souboj a umírá ta co je propíchlá kladélkem.
Proto může nastat i situace že vyletí několik takovýchto porojů a včelař po otevření úlu kouká jak puk,že má úl skoro prázdný.Ale takovéto poroje jsou velmi slabé a pro včelaře nechtěné.Takový průměrný roj má váhu asi 3kg (zhruba 15 000 jedinců) ale jsou kuriozity že byly i 10-ti kilové roje i více.Ufff tak tímto jsem asi vyčerpal otázku rojení a přiazuju nějaké fota pár rojů.
Přikládám ještě fotečky pro představu:
1. foto je vylíhnutý umělý matečník (vlastní tvorba,vlastní plemenitba)
2. foto je mateří miska (průmyslově vyrobená) do ní matka položí vejce na budoucí odchov(jen pro velikostní předtstavu).
3 - 4.fotka je čerstvě líhnoucí se matka z přirozeně vytvořeného matečníku.
No jak kdy,já jednou dostal jak jsme sundávali roj ze stromu okolo 100 žihadel a to byl záhul.Holt za chyby se platí a u včel to platí taky(ale bolestí).jak už je roj takhle pěkně usedlý na stomě tak už je docela klidný,pak se jen postříká fest rozprašovačem s vodou(aby jsi jim znemožnil lítat) a zklepne do takové bedny která se nazývá roják.Může být i obyčejná krabice ,ale se sítovaným dnem aby mohli holky dýchat.pak se usadí do úlu a je to.
Mno tak rad bych se zeptal jak jsi na tom se vcelim jedem? Asi uz proti nemu budes rezistni ne? V detstvi me casto nejaka ta vcela stipla a nikdy me ani nic nebolelo, ale tento rok jsem dostal zihadlo a telo na to reagovalo dost prehnane (strasne opuchnuti na druhy den). Tak me zajima jestli si na to telo muze zvyknout? Nerad bych podlehl vcelam, kdyz si ty rikal, ze si dostal i 100 zihadel.
A druha otazka se tyka rojeni. Jak to ty vcely resi? Vi uz o nejakem prihodnem miste dopredu nebo si matka hleda vhodne misto az kdyz se vyroji? A jak pak probiha takova stavba hnizda? Jak dlouho jim to trva? Popripade jak rychle se zabydli v umelem ule?
No a kdyz bych si chtel z tech plastvi vyrobit med, potrebuju na to nutne ten pristoj? Nestaci to jen nejak vylisovat?
Tělo si po pár žihadlech začíná zvykat na včelí jed,takže začínáš být proti jedu imunní,ale vždycky ti to trochu oteče ,ale třeba za hodku už máš na ruce jen vpich po žihadle.To jak jsi napsal že někdy oteče víc někdy mín,tak to záleží hlavně na tom jak dlouho ti to žihadlo zůstane v ráně protože neustále pumpuje(tzv.jedový váček ) do tebe jed.Proto je největší a základní chyba snažit se žihadlo chytnout mezi prsty a odstranit protože tím zmáčkneš ten jedový váček který to tebe doslova vystříkne všechen jed co obsahuje.A navíc reakce těla na bodnutí včelou ovlivnuje také na čem se včelka pásla předtím než tě bodla,protože jak jsem psal víše, že některé rostliny obsahují jedovatý pyl pro člověka a když tě takováto včelka bodne tak se ti do těla dostane i ten jedovatý pyl (jedovatý pyl obsahuje třeba kaštan) a to potom oteče ruka i mě jako konev .Já jsem například alergický na pyl a rozhodně mi včelí žihadla v tomto boji hodně pomáhají (ikdyž to vypadá jako nesmysl).kadým žihadlem jde do mého těla i pyl atělo si zvyká.
A odpovědna druhou otázku,těsně před rojením vyletí z úlu tzv. pátračky,které hledají vhodnou dutinu ve stromě v okolí 5km.Pokud ji nenajdou tak takový roj si sedne na blízký strom,větek atd,jak jevyfoceno na obrázkách.jakmile se usídlí na takové větvi tak mají čas do prvního deště aby ty pátračky tu vhodnou dutinu našli,pokud ji nenajdou tak první vydatný déšt tyto včely doslova spláchne a zahubí.
Jakmile včelař má roj v rojáčku tak ho vysype do úlu,který je plný tzv rámků (pár fotek víš s medem )které jsou vyplněny tzv.mezistěnami.Mezistěny jsou vylisované voskové platy o různých rozměrech (podle toho kdo má jakou rámkovou míru,ale jsou určité standardy,) do kterých jsou vyražené náznaky šestihranných včelích buněk(přikládám foto,vyrábějí se z nich i včelí svíčky).Takový roj si zhruba do týdne z těchto mezistěn postaví nové svoje včelí dílo,do kterého může matka klást vajíčka,včelky nosit med ukládat pyl atd.Roj je zabydlený zhruba do toho týdne.
A ohledně toho lisování.Ten medomet je důležitý ,protože když do něj ty rámky dáš(plné medu) tak se roztočí na určité otáčky a odstředivou silou vystřikuje med na okraj medometu(princip pračky) a po okaji stéká až na dno kde je výpusť s kohoutkem a tím vytéká med ven(Ale to v jiné kapitole )Kdyby jsi včelí plástve jen lísoval tak je pokaždé zničíš a musel bys čekat než by ti včelky postavily nové a tím pádem by ti nanosily méně medu.Kdežto rámky z medometu můžeš okamžitě vracet zpět do včel aby mohli do nich hned ukládat med.Ale existuje tzv plástečkový med ,který je kus uřezané plástve plné medu ve tvaru obdelníku a takovýto kus se dává celý do pusi a žvýká se i z voskem,tomu říkáme včelí voština (MŃAMY).Doufám,že jsem tvé otázky plně zodpověděl.
TENTO THREAD JE HLAVNĚ O TOM,ABYSTE SE PTALI A NECHALI SE UNÉST DO TAJŮ TOHOTO KOUZELNÉHO HMYZU.
doplnil bych ze pred vlozenim ramku od medometu se musi ramky takzvane odvickovat. Pouziva se na to takova husta vidlicka kterou se mechanicky odstrani z plastvi voskva vicka ktera zakryvaji med. Odvickovane ramky jak uz psal Lump se daji do medometu ten nemusi byt elektricky my teda pouzivame rucni s klikou
Lumpe rozepis se o vyuziti medu pokud treba vyrabis medovinu a taky by me zajimalo jak zpracovavas vosk? My vosk posilame do nejake fabriky kde nam vyrobi tu vypl do ramku. Jednou se nam stalo ze sme nachystali balik s voskem a asi dva mesice lezel na chodbe pak zacal hucet a davat se do pohybu pustili se do toho nejake housenky nebo brouci a par kg vosku bylo ztraceno....
A jeste me napadlo ze vas upozornim na zvykani plastvi je to opravdu chutovka takova zvykacka ale davejte si pozor aby v plastvi nahodou nebyla vcela. To se jednou stalo moji babicce a mela stesti ze se stihla dostat vcas do nemocnice protoze ji napuchl jazyk tak ze by se bez lekarske pece udusila...
Zdravím,příznivce.To o tom odvíčkování.Schválně jsem v místech kde jsem psal o tom vytáčení napsal že to bude v jiné kapitole,chtěl jsem si to nechat na jindy ,ale když už je to venku.....Rád bych nafotil,nějaké atuální fota jak vypadá úl zevnitř atd,ale je bohužel zima a včelky se nesmí vyrušovat.,takže jedu jen z hlavy a nějaké fota z knížek a ze včelína.O tom vytáčení medu bude samostatná kapitola,ale chci ji nechat na květen/červen,jak se bude vytáčet.Chci pak každé období popsat co se jak dělá a nafotit detaily,protože je mi jasné že takový velký přísun informací se musí kompenzovat fotkama aby to dotiční lépe pochopily.
Vosk si vytavuju na slunečním tavidle,nebo ted v zimě horkovzdušnou pistolí.A taky ho posílám do Firmy Včelpo.Jinak to v dnešní době nejde.Kdyby sis mezistěnky dělal sám jako včelaři kdysi tak by jsi hodně prodělal a stratil spoustu času.Holt moderní doba letí....a ty taky včelaříš?Ať to lítá kámo
a co nebezpečí vandalství? Nakej blbec pude kolem, pichne ho včela, on se nase** a rozseka to. Osobně sem viděl takhle rozbitej včelín o velikosti chatky... Úplně na šrot...
♔▣▢▣▢▣♜▣ šach mat
▣▢▣▢▣♜▣▢
„The sun gives spirit and life to plants and the earth nourishes them with moisture.“
→→→→Leonardo da Vinci
Kam čert nemůže, tam svlačec nastrčí.
Původní příspěvek od Lord A. a co nebezpečí vandalství? Nakej blbec pude kolem, pichne ho včela, on se nase** a rozseka to. Osobně sem viděl takhle rozbitej včelín o velikosti chatky... Úplně na šrot...
Tak s tím jsem se naštěstí doposud osobně nesetkal.Myslím,že to bude spíš problém městských včelařů.Tady na vesničce je klídek po pěšině.Sousedi jsou rádi že mají med a propolis a že mají bohatou úrodu na ovocných stromech.Ale ze začátku rozhodně nebyli pro podporu mého včelaření.člověk si to musí vychytat.Ale četl jsem v určitých včelařských magazínech spíše o vykrádačích medu nebo dokonce celých včelstev,někde v čechách a to je opravdu sviňárna.Jak je tady na G někdo nasraný ,že mu někdo sklidil out tak kdyby mě někdo ukradl,nebo nějak schválně poškodil včelstva,tak bych mu bez legrace na férovku uřezal obě ruce,kterýma to spáchal.(Samozřejmě že když mi někdo sekne out tak jsem taky mega nasrany).
Zrar Lumpe, tvůj thread považuju za vysoce přínosný jelikož jako atopik přidávám propolisovou a hřebíčkovou tinkturu do konopné masti a už jsem začal kupovat surový propolis což je pro mě dost nepopulární činnost, protože zastávám heslo: "UROB SI SÁM" :-D A navíc včela je moc šikovné zvířátko :-D Chtěl jsem se zeptat, jak píšeš, že když včely zabijou myš, tak jí obalujou propolisem, jestli by jim nešla dát nějaká násada, kterou by považovali za nepřítele a zazdili ji tak do propolisu? A ještě jeda věc. Zkus odhadnout kolik propolisu by bylo možné získaz z činnosti jednoho středně velkého úlu za sezónu? Že bych si rozšířil obzory o včelařství :-D
Zdravím..děkuju za uznání a za ocenění mého času a práce.Jinak mimochodem všem děkuji za K+,moc si cením vašeho zájmu i přízně.
Ohledně toho propolisu,s tím falešným vetřelce by to asi nešlo,ale zajímavý nápad.Ná získávání propolisu ze včelek slouží speciální mřížky,které se vkládají jako rámky do úlu.Abych to trochu víc vysvětlil ,takže včelka používá propolis na utěsnění škvír (jak jsem psal víš) ale jen v případě,že tato škvírka má velikost do 2-3 mm.jakmile je ta škvíra větší tak už tam holky rubou čistý vosk.Takže tyto speciální mřížky májí velikost oček do těch 3 mm a včelky tu mřížku vesele zánášejí propolisem.Včelař potom tento propolis seškrábe pomocí rozpěráku (viz foto je to to uprostřed),mimochodem rozpěrák je velice důležitá a základní pomůcka,hlavně pro oddělování právě propolisem nebo voskem přitmelených rámků od úlu.A tento seškrábaný propolis je už čistý prokudkt ,který se už normálně používá na tvé účely(tinktůry,mastičky ats.)Výnos propolisu je dost mizerný,většinou se měří v dkg z jednoho včelstva na rok.Ale jakmile máš včelstev více,tak je i více propolisu.Jenže to si včelař vždy před sezonou musí uvědomit,jestli investuje energii jednotlivého včelstva bud na med ,rozchov dalších včelstev,chov matek,sběr vosku,pylu atd....Vše najednou nejde.Takže možná že kdyby jsi měl včelky jen na propolis tak by jsi ho měl více.
K té fotce ty husí kusy křídel slouží k ometání včel z rámků plných medu v době medobrání.Někdo používá smetáčky,ale mám s tím špatné zkušenosti (včelka se zamotá do štětin ,pak je fejst agresivní a pokud se z toho dostane tak vás na 98% píchne.Radši podporuju přírodní věci,a je to i šetrnější ro včelky
Původní příspěvek od Lord A. nápad: Co takhle použít včely jako krytí tvýho outdooru? :-D Přece jen... Většina lidí se úlu obloukem vyhne. ;-)
Hehe,vidím že groweři jsou vynalézaví,a navíc od minulého roku vzniklo pravidlo,že kdo chová včelky tak musí mít toto místo označené cedulí.POZOR VČELY VSTUP POUZE NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ,což by nám případně mohlo dát do karet,ale ze zkušenosti vím,že včely úly většinou lidi soíše přilákají aby koukli aspon z dálky.Jedině si někde u lesa,kde je přívod elektřiny postavit takový včelýn jako mám ja na fotce a tam jet indoor ,.
Ale toto téma je celkem nereálné.Spíš mě nedávno napadlo,přikočovat někde ze v čelama (ale asi nejspíš zatím pouze v hollandu k obrovskému poli ,kde by byli samci i samice a echat včelky nasbírat konopný pyl,pak jimho sebrat a použít na řízený oprc.Bylo by to zjímavé oprcat samičku pylem z 10-ti různých genetik samců najednou.Ale asi by to nedopadlo dobře.Nevím toto téma ještě nemám probádané.
No jenom pro informaci s tímto DREDEM to mám v plánu takhle:Vždy během týdne ohlásím téma na příští týden tzn.že tento týden až do neděle budeme řešit téma rojení.(ale můžete se i zeptat na něco jiného,ale s rozumem,at se z toho nestane guláš.
Na příští týden vyhlašuji téma:ÚL,TIPY ÚLŮ,+VÝROBA NĚJAKÉHO TOHO ZÁKLADNÍHO ÚLU PRO ZAČÁTEČNÍKY.tak si kdyžtak připravte případné dotazy a začínáme od pondělí.A takhle bych to tady chtěl vést do vyčerpání temat.