Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Původní příspěvek od Hanyz Určující pro výběr výbojky by proto měla být hodnota spektrálního zářivého toku ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1%C5%99iv%C3%BD_tok ) na intervalech vlnové délky okolo těchto dvou hodnot. Tyto údaje ovšem žádný výrobce nenabízí
Ja myslim, ze tyhle udaje by sli vycis s grafu, na kterych je na X-vlnova delka a na Y-waty(jouly/lumeny)
Takovych je prece tady vsude dost ke vsem typum svetel (sodik/zarivka/dioda...)
Existuje luxmetr,na kerym si muzes nastavit ze chces merit jenom nejaky maly rozsah vlnovych delek?
citace:
Původní příspěvek od Hanyz Pro mnoho growerů je vodítkem při výběru výbojky hodnota produkovaného světelného toku, tj. množství lumenů.
Z této definice vyplývá, že hodnota lumenů udávaná u světelných zdrojů nám vypovídá pouze o faktu, jaké množství světelné energie je emitováno vzhledem k našemu zrakovému vnímání, které má své maximum citlivosti na hodnotě vlnové délky 555nm. Rostliny ale pro svou fotosyntézu využívají vlnové délky 660-690nm (zdroje se liší) a 455nm.
No to by nebyl az takovej problem stacil by graf zavislosti citlivosti oka na ruzne vl. delky a po prenasobeni by clovek zpetne dostal absolutni hodnoty
K zištění vlnových délek poslouží histogram na foťáku nebo v pc z fotky(jak píše sinuhet výše). Myslim že nemá cenu spekulovat o spektru, jsou tady o tom dlouhý theardy. Ať to vyzařuje jakou chce vlnovou dýlku, furt to je stejným směrem.
Původní příspěvek od xpapousek Ja myslim, ze tyhle udaje by sli vycis s grafu, na kterych je na X-vlnova delka a na Y-waty(jouly/lumeny)
Takovych je prece tady vsude dost ke vsem typum svetel (sodik/zarivka/dioda...)
Problémem je, že tyhle grafy jsou velmi málo detajlní ... 20nm sem, 20nm tam... Rozdíly jsou vidět, jen když jsou markantní a to už pak nepotřebuješ hodnoty...
citace:
Původní příspěvek od xpapousek No to by nebyl az takovej problem stacil by graf zavislosti citlivosti oka na ruzne vl. delky a po prenasobeni by clovek zpetne dostal absolutni hodnoty
You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.
na to nedokážu kvalifikovaně odpovědět. Nicméně si myslím, že tuto hodnotu by to překročit nemělo. Jsou dány normy, jak by měly být určité prostory osvětleny, jako např. školy kde je ta hodnota tušímže (skutečně velké pátrání v paměti) někde okolo 700 luxů. IMHO více než 60x tato hodnota překročena nebude
tenhle luxmetr bude možná mnohem vhodnější, protože tak můžeš čidlo zavřít ve skříni a simulovat skutečnou situaci, kdy se světlo odráží i ode dvěří
You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.
na obrázu čárkovaná čára ilustruje, jak může světlo stejné intenzity ale různé vlnové délky mít rozdílnou odezvu při měření osvětlenosti v luxech. Tzn. čím více se světlo odchyluje od hodnoty 555nm, tím méně luxmetr naměří luxů než kolik by naměřil u světla stejné intenzity o vlnové délce 555nm
Proto by pro měření za účelem growingu měl být použit PAR metr. PAR (Photosynthetic Active Radiation) je pásmo fotosynteticky aktivní oblasti. Na obrázku je červenou souvislou čárou znázorněna citlivost PAR-metru na různé vlnové délky
2Hanyz: Kdyz se teda podíváš na spektrum udavany vyrobcem tak ten graf by se mel "vydelit" tou "gausovkou" co je carkovane na tom tvem obrazku, aby clovek dostal skutecne vykony v jednotlivych frekvencich?Protoze vlastne ten skutacny graf vykonu je vynasobenej tou carkovanou carou?Je to tak?Dyztak me oprav, páč já se tady:https://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=34352
o neco snazim a to co pises ma zasadni vliv.
Tak napis prosim... cus
e:ta tvoje carkovana cara se mi totiz moc nezda, znamenalo by to,ze frekvence kolem 400nm(kterych maji zdroje podle vyrobcu nezanedbatelne)by ve skutecnosti meli oproti tem na 550 strasne velky vykon, aby to vyslo...
Myslím si, že uvažuješ správně a pro získání tvaru křivky odpovídající výkonu světelného zdroje v J (joulech) bys musel grafy výrobce pro každou vlnovou délku vydělit příslušný koeficientem dle grafu citlivosti oka. (tj. k=1 pro 555nm a dále k<1)
Jestli to má vliv na to tvé bádání záleží na tom, na základě čeho vznikl ten graf účinnosti fotosyntézy (BTW. ten tvůj je 3. různý, co vidím)
a) jestli vznikl na základě měření absorbce záření o různých vlnových délkách, ale konstantní intenzitě v lm, tak to vliv nemá, protože i ten graf by jsi pak musel vydělit příslušnými koeficienty
b) jestli vznikl na základě měření absorbce záření o různých vlnových délkách, ale konstantním toku fotonů, tak to vliv má
Jelikož ale na první pohled tohle vypadá jako toto po vydělení koeficienty, tak bude asi správně za bé.
Předělávat a překreslovat grafy výrobců by bylo samozřejmě pracnější , bude rychlejší překreslit v cadu ten graf, na který pár řádků výš odkazuju
Nemám teď vůbec čas nad tím bádat, tohle jsem spíchnul jen tak ve spěchu, tak nad tím zkus ještě popřemýšlet a prostudovat zdroje, možná jsem se někde seknul
Zdravíčko,
můj dotaz je trochu OT, ale nechtělo se mi zakládat nový thread.
Potřeboval bych zjistit, v jaké části zahrady svítí slunce nejdéle s největší intenzitou. Jelikož je zahrada v určitých místech zastíněná stromy či pergolou apod. lze těžko určit, kde se budou kaktusy slunit nejdéle. Nedal by se použít fotovoltaický článek k měření intenzity světla? Pár jich totiž doma mám. Nejlépe bych chtěl hodnoty napětí zaznamenávat tak co minutu do kompu a nakonec je zprůměrovat. Samozřejmě bych chtěl použít diferenciální zapojení více fotočlánků, abych eliminoval dobu, kdy bude zatažená obloha Tzn. tyto fotočlánky bych chtěl najednou zapojit přes nějaký port do PC.
Raději bych místo PC volil jinou variantu, abych nebyl závislý na zdroji napětí, ale nic jiného, co by bylo v mých silách, mě nenapadá. Co si o tom myslíte?
Jak můžu luxmetrem přesně změřit výbojku? To ho mám dát přesně 1m pod ní, nebo na její úroveň, nebo jak? Ten rozptyl hodnot podle vzdálenosti je extrémní. Mám OSRAM Plantastar, která by měla mít svítivost 90.000 lm.
Původní příspěvek od Exceptional Jak můžu luxmetrem přesně změřit výbojku? To ho mám dát přesně 1m pod ní, nebo na její úroveň, nebo jak? Ten rozptyl hodnot podle vzdálenosti je extrémní. Mám OSRAM Plantastar, která by měla mít svítivost 90.000 lm.
Závislost intenzity osvětlení na vzdálenosti od zdroje světla je kvadratická, takže to je očekávaný jev. Každá výbojka má jinou optimální vzdálenost (najdi si theard s grafama)
Původní příspěvek od Wik Zdravíčko,
můj dotaz je trochu OT, ale nechtělo se mi zakládat nový thread.
Potřeboval bych zjistit, v jaké části zahrady svítí slunce nejdéle s největší intenzitou. Jelikož je zahrada v určitých místech zastíněná stromy či pergolou apod. lze těžko určit, kde se budou kaktusy slunit nejdéle. Nedal by se použít fotovoltaický článek k měření intenzity světla? Pár jich totiž doma mám. Nejlépe bych chtěl hodnoty napětí zaznamenávat tak co minutu do kompu a nakonec je zprůměrovat. Samozřejmě bych chtěl použít diferenciální zapojení více fotočlánků, abych eliminoval dobu, kdy bude zatažená obloha Tzn. tyto fotočlánky bych chtěl najednou zapojit přes nějaký port do PC.
Raději bych místo PC volil jinou variantu, abych nebyl závislý na zdroji napětí, ale nic jiného, co by bylo v mých silách, mě nenapadá. Co si o tom myslíte?
Doporucuji ti na nejake vyvysene misto odkud bude videt cela zahrada umistit fotoaparat nebo videokameru a snimat/fotit cely den, nasledne z toho udelat video a zrychlit ho. Pak budes mit zaznamenano kde je prez den jake svetlo. Fotovoltaicke clanky jsou podle me zbytecne slozite reseni...
Tisková oprava:
Ve včerejším vydání našich novin jsme omylem
uvedli, že Jiří Paroubek je z Brd.
Správně mělo být uvedeno, že Jiří Paroubek je zmrd.
Všem obyvatelům Brd se hluboce omlouváme.