Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
PiosOne: asi máš pravdu, špatně jsem to pochopil. No v tom případě by asi ty tlumivky měly být v sérii, tzn. propojit např. pravý vývod první tlumivky s levým druhé a s tím celým zacházet jako s jednou tlumivkou - do jednoho volného kontaktu na první tlumivce připojit fázi a do dalšího volného kontaktu na druhé tlumivce zapojit zapalovač...
obj.číslo 140 METALHALOGENIDOVÉ VÝBOJKY NARVA /RX7S cena bez DPH
140001 HLM 70W metalhalogenidová výbojka 70W/RX7S NARVA 768,00
140006 HLM 150W metalhalogenidová výbojka 150W/RX7S NARVA 768,00
nevíte jak se dá poznat stará výbojky od tesly, nekdo mi říkal že je to rtuťovka a jinej že sodík, je na tom SHLP 210 W 15 made in Czechoslovakia?...je to takový elipsoidní tvar, uprostřwd je tkovej ten klasickej bílej váleček....je matná dik
zDAry chlapy
potřebuju poradit. Mám 1kW výbojku je to metal a potřeboval bych poradit nějakou page se zapalovačema a tlumivkama. dik moc za pomoc....GeJm
Zdravím growers,
Poradte která sodíková výbojka bude nejlepší pro moje kyti.
V growshopu mi nabízejí v setu výbojku : SYLVANIA SHP-TS (stavebnice za 3 490,- Kc) , nebo potom za příplatek výbojky OSRAM NAVT SUPER 4Y, OSRAM NAVT SUPER, OSRAM PLANATASTAR HPS, PHILIPS SON T-AGRO. Poradte která bude nejlepší pro moje kyti.
Díky moc za odpovědi.
No sice je to téměř dvojnásobně předražené (jako všechno v Growshopech), ale proč neporadit... Rozdíl mezi Osram NAV-T Super a NAV-T SUPER 4Y tkví v prodloužené životnosti modelu 4Y (4 roky). Výbojky Plantastar a Agro jsou sodíky s větším podílem modré složky, takže jsou vhodné i na růstovou fázi, ale řekl bych, že s normálním sodíkem budeš mít v květu lepší výsledky, nehledě na tu cenu...
moje 250ka ma 25cm na objimku pocitej dalsi tak 3 cm (nevim)
a jak ste psali(deda mraz), s tema 2*100w tlumivkama to nebude tak jednoduchy, co ja vim tak a tlumivka urcuje proud(vykon) co pujde do ty vybojky takze je to neco jako kdyz davame odpor k zarovičce, kdyby se daly do serie tak to bude jako 50w tlumivka ne ??, jete tam dela bordel ta indukcnost tak bude trosku jinak ale podle me by t onesvitilo, poradte nekdo zkusenejsi ... taky bych sis to rad ujasnil
pan žížala a Expresion: předem bych chtěl avizovat, že následující text nemá být obhajobou zapojování dvou tlumivek na jednu výbojku nebo naopak, bral jsem to totiž jen jako teoretickou úvahu, netvrdím, že to tak funguje, nejsem elektrikář. Nuže pro pana žížalu: To, co píšeš je sice částěčně pravda, jenomže mezi tlumivkou a rezistorem je dost velký funkční rozdíl, i když výsledkem je u obou omezení protékajícího proudu. Rezistor proud omezuje na základě prostého elektrického odporu materiálu, z nějž je vyroben, kdežto tlumivka pracuje na bázi elmag. indukce, takže jsem myslel, že když se zapojí dvě tlumivky sériově, je to jakoby se zapojily za sebe dvě cívky.
A pro Expresiona: jakkoliv si nejsem jist zapojením dvou tlumivek na jednu výbojku, tak si myslím, že dvě výbojky na jedné tlumivce by měly fungovat. z tvého textu totiž vyplývá, že uvažuješ paralelní zapojení výbojek, ale co takhle do série? T.j. středový kontakt jedné tlumivky spojit s opačným kontaktem druhé.
No každopádně to tu volá po usměrnění někým skutečně fundovaným (např. viridisem).
Jo a jinak souhlasím s tebou, není-li to v rámci přístupu "mám to zadara, nejsem elektrosele, tak to testnu, co můžu ztratit?", tak je lepší se na podobné experimenty vykašlat a zapojovat podle prověřených schémat.
mužu se zeptat co se stane když zapojim rtuťovou výbojku do zapojení pro sodík ? mám tu nejakou výbojku a nevim co to je...jak se daj od sebe rozlišit?
>MOZO Takze za prve prevedes W na kW. To musis udelat protoze se plati za kWh. V tvem pripade 250W=0.25kW (1kW=1000W). Za druhe to vynasobis dobou po ktere svitis. A za treti cenou za kWh v mem pripade je to 3,18 Kc/kWh (www.jme.cz). Ale u tebe se to muze lisit ,zalezi na tom od jake energeicke spolecnosti odbiras el. a taky jaky mas tarif. Obecne by to nemelo byt vic jak 3,50kc za kWh
Takze napr: v rustu svitis 18h denne po dobu 25dni>
0.25kW * 18h *25dni * 3.18kWh/kc =357,75Kc Za rustovou fazi,
Ted stejnym zpusobem fazi kvetu. Zmenis Akorat pocet hodin a dni
napr svitis 12h po dobu 50dni. 0,25kW * 12h * 50dni * 3,18kWh/kc=
477kc za kvett. No a celkem to je 357,75kc + 477kc=834,75kc
Obecne je to: wataz vybojky v kWh krat cas v hodinach krat cena za kWh.
Staci?
Jinak to ber orientacne, treba pri startu ma vybojka vetsi odber, nez pri sviceni. Presne hodnoty by jsi ziskal jen merenim. Ale neboj rozdil bude maximalne v desetikorunach :-)
Zdar lidi:-)) chtěl bych se zeptat jestli si mám kopit sylvanii grow lux a nebo MASTER SON-T PIA Plus. s tý son-t nám obavy ze nemá dostatek modrý a neni určena na růst(budu používat jen na květ) a nevite kolik má ta sylvánie lum/Wdík moc:-))
Řeknete mi prosím někdo co se stane když zapojin rtuťovou výbojku do zapojení pro sodík? zničím zapojení? výbojku?....nebo nevíte jek od sebe rozlišit sodík/rtuŤ...nějaká poznávací zanmení jedná se o nějaký starý tip)dikes
littles: co se stane, když zapojíš rtuť na sodíkový balast ti neporadím, protože to nevím, ale možná bych ti mohl pomoci s tím rozlišením. Rtuťovky mají nejčastěji eliptickou nebo vypouklou baňku, zatímco sodík má většinou baňku válcovitou. Baňka rtuťové výbojky, pokud se nepletu, je také bílé barvy, zatímco sodík má sklo čiré. V neposlední řadě by se to dalo zjistit podle označení té výbojky...
Zdravim, tak jsem to procetl a hodlam si poridit taky mensi pestirnu, tak jsem dosel k nazoru, ze opravdu dam tech 1400 za vybojku SON-Tplus 600W E40 sodíková anebo SON-T Agro 600W E40 sodíková. Rad bych behem kvetu dle manualu stazeneho zde prisvecoval ci jen svitil UV zarivkama. Zajimalo by mne, ktera z uvedenych vybojek je pro tento ucel lepsi?
premyslim a trapim se nad tim co bych tady napsal a tak sem napsal co jsem prave napsal tot vse
------------------------------------------------------
Pestik nebo blizna kdo se v tom ma vyznat
------------------------------------------------------
To: Bit
TO je prave ten problem je toho tam az moc zkousel jsem to precist ale poradnou odpoved jsem nenasel. Potrebuju vedet co je lepsi dle odhadu zkusenych
To:Bit
Podle toho co jsem prosel tak jsem si tak nejak udelal nazor ze by jedna z tech nejlepsich mela byt SON-Tplus 600W E40 sodíková anebo SON-T Agro 600W E40 sodíková. Jenze jsem nikde nenasel prve to jaky tip je lepsi pokud ho chci pouzit jako hlavni zdroj svetla, priznam se zarivky jsem zatim moc nehledal, takze pokud muzes nejak souvisle poradit myslim ze to oceni pozdeji i jini
Nenasel sem to sestikilo v AGRO ale obecne jsou ty agro lepsi, protoze maji pridano nejake ty procenta v modrem spektru a vyvazene spektrum je bezpochyb to nejlepsi pro nase kyti, nadruhou stranu son-t plus by mela mit zvetsenou svitivost, jinak detaily hledej v techniskych datech vyrobcu vybojek
Mužete mi nekdo poradit s tím kde je v Praze nejakej obchod s svetelnou technikou.....
Potrebuju obýmku na 400W sodikovku jestli mužete tak my to pošlite na můj E-mail arakas.tom@centrum.cz.
Ahoj maestro světlo
měl bych jen jednu otázečku:Je lepčí 70W sodík či 300W obyč žárovka Philips.
Upřesnění : Ve skříni již valí 400W SON T jenže kyti sou venky a už nemaj kam růst tak je musím ohybat pod pletivo (něco jako scrog) a svetlo se už nedostane do spodních pater tak tam chcu estě neco spustit,jen tak mezi ně.Teplopta OK dal byc to asi do něaký sklinky.
INU dik and HoJ
mam sodík ale je to 210W zapojen do aparatury pro 250W a zda se mi že dost hřeje, mate nekdo takovou zkušenost? Sníží se mi výrazně teplota když pořídím 250W?Nebo popřípadě jaká je teplota v blízkém okolí 250W sodíku pro porovnání. Diik
to darlor
hodim ti tu pdfko http://www.lighting.philips.cz/int_...aster_sox_e.pdf s jej spektrom vyzaruje hlavne v 590mn ale niesom si isty ci som to ook pochopil hadam niekto co sa v tom orientuje lepsie ako ja objasni vhodnost tejto lampy :-)
Darlor: je to nízkotlaká sodíková výbojka, která nemá žádné spektrum, vyzařované světlo je monochromatické s vln. délkou 590nm, jak napsal už Hexamin. Na growing se rozhodně nehodí, protože vyzařované oranžovožluté světlo má na fotosyntézu jen velmi malý efekt.
Fakt ale je, že tento typ výbojek dosahuje bezkonkurenčně nejvyššího měrného výkonu až na hranici 200 lm/W ...