Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Elektronika a Technika » Automatizace pomocí procesorů!
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
1 2 3
Autor
Téma 
Midloch
Stálý Člen

Karma uživatele Midloch - 82% PěstitelskáKarma uživatele Midloch - 82% PěstitelskáKarma uživatele Midloch - 82% Pěstitelská

Příspěvek č. 17

cowley,,čidlo je MHT-02 od metronix.čidlo měří teplotu a vlhkost záleží co tam pošlu za příkaz ,teď budu o víkendu pryč,takže práce bude stát.Procesorem generuju přez časovač s přerušením hodiny s f=cca5kHz pošlu data ....prostě skoro I2C teĎ jenom ještě řeším jak stáhnout data do procesoru kdy jsou platná!Ale to se udělá!
čidlo je jinak přesně kalibrováno,takže by měření mělo být přesné!!

jinak pak bude opravdu zajimé regulovat ventilaci))) to bude asi nářez,ale tak taky se to nějak udělá snad))

mějte se

Old Post 27-09-2007 v 15:02 PM
Midloch je offline   Profil uživatele Midloch   Find more posts by Midloch   Foto galerie člena Midloch   Click here to Send Midloch a Private Message   Add Midloch to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Midloch
Stálý Člen

Karma uživatele Midloch - 82% PěstitelskáKarma uživatele Midloch - 82% PěstitelskáKarma uživatele Midloch - 82% Pěstitelská

Příspěvek č. 18

Takže report!

Dnes jsem po dlouhodobém výzkumu úspěšně dopsal soft pro příjem dat)Program prošel upravou!

Mimochodem nevím jak ostatní co mají zkušenosti s microkontrolery,ale už nikdy nebudu programovat zhulenej ,musel jsem toho dost předělat a bylo to pracnější než dělat od začátku!

Je to jenom zlomek toho co plánuju,ale bez toho by to taky nešlo.TeĎ mě čeká přijatá data zpracovat zobrazit na LCD displaji a nejobtížnější část ,regulovat motor!

Regulaci se pokusím udělat pomocí triaku , fázovou regulací

Old Post 02-10-2007 v 18:00 PM
Midloch je offline   Profil uživatele Midloch   Find more posts by Midloch   Foto galerie člena Midloch   Click here to Send Midloch a Private Message   Add Midloch to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
medulda
Stálý Člen

Karma uživatele medulda - 80% PěstitelskáKarma uživatele medulda - 80% PěstitelskáKarma uživatele medulda - 80% PěstitelskáKarma uživatele medulda - 80% Pěstitelská

Příspěvek č. 19

Nevím, jestli ti to pomůže, ale mám tu napsanej program na fázovou tyristorovou regulaci pomocí PICu. Je v mikroC pro PIC, ale dá se upravit púro jakejkoliv jinej kompilátor. Využívá přerušení od TMR0 a RB0 (průchod nulou). Můžu ti sem hodit výpis zdrojáku.

Old Post 02-10-2007 v 20:29 PM
medulda je offline   Profil uživatele medulda   Find more posts by medulda   Foto galerie člena medulda   Click here to Send medulda a Private Message   Add medulda to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Midloch
Stálý Člen

Příspěvek č. 20

to medulka,zdroj nevím jestli mě k něčemu budu. Syntaxi picu nerozumím,leda že bys měl vyvojový diagram,

Old Post 03-10-2007 v 05:42 AM
medulda
Stálý Člen

Karma uživatele medulda - 80% PěstitelskáKarma uživatele medulda - 80% PěstitelskáKarma uživatele medulda - 80% PěstitelskáKarma uživatele medulda - 80% Pěstitelská

Příspěvek č. 21

ono to není v assembleru, ale v kompilátoru C čka. Princip je takovej, že při každým přerušení od RB0 (je přípojen přes vysoký odpor přímo na fázi, lze to oddělit trafem nebo opticky) se vynuluje vnitřní čítač a TMR0. Při každým přerušení od TMR0 se inkrementuje vnitřní čítač a porovná se jeho hodnota s požadovaným % spuštění. Pokud už je hodnota čítače dostatečná, pošle se impuls na tyristor.

Old Post 03-10-2007 v 06:57 AM
medulda je offline   Profil uživatele medulda   Find more posts by medulda   Foto galerie člena medulda   Click here to Send medulda a Private Message   Add medulda to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Midloch
Stálý Člen

Příspěvek č. 22

no zatím toto ještě řešit nebudu ale díky za tip!!Zatím ještě odlaďuju program komunikaci s čidlem.Myslím,že se k tomu dostanu někdy v dalším týdnu,pokuď bude čas!

Old Post 03-10-2007 v 07:05 AM
xchose
Nový Člen

Karma uživatele xchose - 0% Pěstitelská

Příspěvek č. 23

Po dlouhé době fakt zajimavý tread.... Taky kudy chodím tudy myslím na automat GR. Nicméně je fakt že kámen úrazu je PH. Nikde ho nikdo ještě nevyřešil (aspoň co sem čet) a v podstatě sem našel snad jediný komerční systém (do akvarka ) na měření PH (cena cca přes 10 000).

Moje idea zapojení PH metru do PC: Ph elektroda (http://www.laboratorni-potreby.cz/p...y/ph-elektrody/) dle mého nemusí být ani s autoatickou kalibrací teploty, budu mít stabilní teplotu roztoku. Pak převodník analog/digital (http://papouch.com/shop/scripts/_de...p?katcislo=0043) to fakt nevím mejluju jak vzteklý s firmou a pořád nevím jestli to může a bude fungovat. No a jakmile bych měl data o PH v kompu mám vyhráno. Ale jak říkám u nikoho sem to zatím neviděl a proč zrovna já bych měl být první

Jinak teploměr(http://papouch.com/shop/scripts/_de...p?katcislo=0038) za cca 4kila co jde připojit přímo ke kompu, stím že tam je už soft a komunikuje po RS232.

Je mi jasný že automatické řízení PH neudělám za 1200. Nicméně by mě zajímalo jestli to vůbec udělat jde, jinak pro mě řízení GR pomocí kompu, čipu či jiného automatu nemá smysl. Regulovat větrání, filtraci a aero to fakt mužu dělat přes budiky z elektra za 6kil.

Old Post 03-10-2007 v 07:41 AM
xchose je offline   Profil uživatele xchose   Find more posts by xchose   Foto galerie člena xchose   Click here to Send xchose a Private Message   Add xchose to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Midloch
Stálý Člen

Příspěvek č. 24

To xchose,dělám to proto,že mě baví elektro,pěstovat už nějak moc nemůžu,pač jsem si z pěstírny udělal matkárnu a nemám místo na další skříň bydlím v bytě a řezat nabytek,to nebudu!!Stačí že už jsem rozřezal můj pokoj)))

Jinak mám zde schéma na ph metr s teplotní kompenzací problém bude sehnat IO v zahraničí je seženeš přez e-shop))) výtup je analogový,ale zde by stačil A/D převodník a máš vyhráno!!Nějak zvlᚍ jsem toto zapojení nestudoval takže se mě naptej na nic!!Pokusím se vyfotit schéma s textem

jinak v jakém jazyce programuješ,taky bych chtěl programovat na pc,nevím ale zda Visual Basic X Delphi

Naposledy upravil Midloch 03-10-2007 v 08:08 AM

Old Post 03-10-2007 v 07:47 AM
xchose
Nový Člen

Příspěvek č. 25

No jasny, jako prdel to beru taky. Hele jestli maš cosi k tomu pH tak sem stím, fakt po tom docela dychtím.Pošli mi please i ten odkaz na obvod. Akorat si fakt myslím že řešení teplotní kompenzace je potřebné pouze u roztoků které mají pohyblivou teplotu. Já mám teplotu velmi stabilní, téměř stejnou. Není to teda pro mně zbytečnost??? Změřím (nakalibruju za teploty 22C) a jedu tak celou dobu, teplota se mi nemění, nepotřebuju teda ani nic kompenzovat. Program. je asi jedno, klidně jestli zvládáš Delphi takDelphi stejně i ve VB. Je to docela fuck.

A jestě si tam psal že se snažíš dělat plynulou reg. motoru u větráku. To bych chtěl vidět. Dost jsem nad tím taky uvažoval a nakonec jsem zístil že nevím jak bych připojil triak ke dvoustavovemu výstupu. (pro mě to je stejný problém jako PH-->PC) tam bude něco jako digital analog převodník??? Já nakonec došel k tomu, že plynulá reg není nutná a nastavím větší interval teploty (větrák v režimu zapni vypni). Nejsem totiž valně vzdělán v eletro oboru ... já spiš programátor.

Old Post 03-10-2007 v 08:05 AM
xchose je offline   Profil uživatele xchose   Find more posts by xchose   Foto galerie člena xchose   Click here to Send xchose a Private Message   Add xchose to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
medulda
Stálý Člen

Příspěvek č. 26

Jako největší problém v měření pH bych viděl vlastnosti elektrody - a to, že v měřeném roztoku smí být ponořena jen nezbytně dlouhou dobu. Po měření ji je nutno opláchnout a uložit do roztoku KCl. Pro automatizaci tohoto procesu by to tedy vyžadovalo buď oddělenou nádobu a čerpadly (načerpáme měřený roztok, vypustíme zpět, načerpáme destilku, vypustíme do kanálu, načerpáme roztok KCl) a nebo posouváním elektrody mezi nádobami. Z automatizačního hlediska bude jednodušší ta oddělená nádoba. Stejně k ní ale bude potřeba 4 čerpadel (napouštění roztoku, destilky, rozt. KCl, a vypouštění)

Xchose: tyristor a triak jsou spínací součástky, funguje tedy taky v podstatě "digitálně". Fázová regulace probíhá tak, že se tyristor sepne vždy v určité spočítané chvíli. V zásuvce je střídavé napětí, tyristor i triak se zapnou pulsem a vydrží zapnuté tak dlouho, než sinusovka prochází nulou. Pošleme-li tedy na řídící elektrodu impuls přesně ve chvíli, kdy je v zásuvce maximální napětí (vrchol sinusovky), sepne obvod a proud bude procházet dokud nabude napětí na nule. Pak se vypne a čeká na další puls. Uděláme-li toto v každé půlperiodě, pak získáme na výstupu poloviční výkon. Doufám, že jsem to popsal dost jasně

Naposledy upravil medulda 03-10-2007 v 08:17 AM

Old Post 03-10-2007 v 08:12 AM
Midloch
Stálý Člen

Příspěvek č. 27

o ph toho moc nevím,tedy o měření ph sondami!Jestli je tomu tak jak píšeš medulko, tak automatizace ph bude pěkně nákladná!

Old Post 03-10-2007 v 08:17 AM
xchose
Nový Člen

Příspěvek č. 28

Ano to je pravda, ale to si lze představit. Nevíš jaké je označení nebo typ těch elektrodkteré můžou být permanentně v roztoku??? Určitě se to někde v průmyslu musí využívat. Zajímal by mně cenový rozdíl. Dík

Old Post 03-10-2007 v 08:18 AM
medulda
Stálý Člen

Příspěvek č. 29

O tom nic nevím. Možná to skutečně existuje, ale bude to dražší než 4 čerpadýlka. To vypouštěcí by se dalo nahradit nějakým elektronickým uzavíráním odtoku - napadá mě pogumovaná ocelová kulička a elektromagnet... Můžeš se zkusit poptat u nějaké lab. firmy.

Old Post 03-10-2007 v 08:28 AM
Erixon
Stálý Člen

Karma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% PěstitelskáKarma uživatele Erixon - 90% Pěstitelská

Příspěvek č. 30

Ph monitory jsou dělaný aby mohli mít elektrodu furt ponořenou. Výměnnou sondu sice maj, ale imho k tomu neseženeš dokumentaci.

Ph+Ec kombo se dá sehnat za 5700 http://www.klecka.cz/growshop/Meric...HI981405N).html
Na displej bude pravěpodobně výstup v BCD, jenže pochybuju že budě někdo riskovat že se to povede zprovoznit(záruka v prdeli)

Ad programování: O VB bych ani neuvažoval, Delphi je celkem slušný, ale věci odvozený od C jsou stejně best

www.si.to.kurva.vy.googluj.cz/ ;

Old Post 03-10-2007 v 10:01 AM
Erixon je offline   Profil uživatele Erixon   Find more posts by Erixon   Foto galerie člena Erixon   Click here to Send Erixon a Private Message   Add Erixon to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchose
Nový Člen

Příspěvek č. 31

No to by me prave zajimalo, jestli u toho je jenom jedna sonda na PH i EC neb jsou ty sondy dve. No pak bych rad videl ten typ a jestli se nedaji koupit samostatne.

Old Post 03-10-2007 v 12:10 PM
cowley
Nový Člen

Karma uživatele cowley - 50% Pěstitelská

Příspěvek č. 32

Zdravím

sondy k uvedenému typu jsou 2 (extra na pH a EC) info viz http://www.hannainst.com/manuals/manHI_981404N_05N.pdf. Samostatně prodejné nejspíše jsou, ovšem specifikace je ve hvězdách. Jinak koho to zajímá (měření pH, redox, EC), tak doporučuji http://www.automatizace.cz/download...GRmX2FydCw1OTg= a pro představu o cenách sond viz http://www.elisabeth.cz/files/roztoky-wtw.pdf, případně www.ilabo.cz/www/images/stories/pro...iky/Sentron.pdf
2 Medulda: fázové řízení triaků znám, ale zajímalo by mě jak jsem psal výše současné řízení více časově kritických procesů. Pokud jsi toto úspěšně vyřešil, dalo by se eventuálně naznačit kterak toto provést? (klidně i v C-čku) Přeji všem hezký den :-)

Old Post 04-10-2007 v 11:02 AM
cowley je offline   Profil uživatele cowley   Find more posts by cowley   Foto galerie člena cowley   Click here to Send cowley a Private Message   Add cowley to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 08:47 AM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
1 2 3  
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:

Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás