Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Ja som zatial stale daval okolo kitiz neake to nadrvene sklo... Tento rok ho tam dam tiez, a ktomu este ten smirgel okolo stonku a nieje co riesit... šľizke šľimaky namaju šancu!!!
no ja bych vam doporučil ten vanisch,dal jsem v blizkosti kytek male hromadky a ani jeden se mi těch kytiček nedotkl...všichni se spiše začali zabyvat těma granulkama a jak jsem přišel se podivat na kytky tak jsem je vyhazoval totalně vysušene..myslim ty slimaky a šneky...
jo jo vanish to je jistota žadnej mlž nema sanci měl sem ho minulousezonu měl sem kytky v kopřivach na 1m čtvereční 30 slizounu a ani jeden tam nedolez.......fuck slimakošnekoloid
mi snad u nás slimáky ani nemáme, možná tak slimáky s karavanem zrovna dnes jsem jednoho potkal, moc hladově nevypadal .. těm asi tráva(konopí) moc nejede... tak nevim moch jsem se ho na to zeptat... kdybych věděl..
U nás řádí Plzák Španělský a je to taková ta velká oražová mrcha. Těžko se likviduje,protože je u nás nepůvodní a je to invazní druh. Proto je nechce ani naše ptactvo. Nemají vlastně žádného přirozeného nepřítele. Pokusila sjem se,že to bude chutnat slepicím,ale ani se toho netknou. Platí na ně osolit a přelít horkou vodou,to je okamžitě dead ale zas chodit v konvicí po zahradě a čekovat ,kde jsou?
Nejvíc jim dělá pro rozmnožování dobře špatně obdělaná půda, zanedbaná zahrada a vlhká místa. Vylízají nejvíc večer,ale uznejte že běhat po zahradě v noci a sbírat slimáky je trochu mimo mísu heh. Celý vývoj tohoto plže je 3 týdny. NEzapomínejme ,že to jsou hermafroditi,proto se množí jak vzteklí. Navíc jeden jedinec naklade 4-7 snůšek,tj.až asi 200vajíček.
Tady přikládám nějaké moudré rady..
Způsoby a metody boje
1. Mechanický
Na malých soukromých pozemcích je přímý ruční sběr všestranně nejefektivnější metodou. Nejdůležitější ovšem je, aby se do boje zapojili všichni, přesněji, aby opatření probíhala nejlépe na všech plochách. Při přemnožení pak neudržované plochy působí doslova jako líhně a místa, kde plži přečkávají nepříznivá období.
Na postižených plochách je nutné provádět tyto zásahy:
1. Odstranit možné úkryty (kameny, dřeva, fólie, desky, plechy).
2. Odstranit kompost a neponechávat větší množství zbytků plodin, vytrhaných plevelů, posečené trávy apod. Taková místa, kde je vlhko a vlivem rozkladných procesů i vyšší teplota, jsou oblíbené úkryty plžů a optimální místa pro kladení vajíček.
3. Pravidelný ruční sběr nebo nabodávání na tyč opatřenou hřebíkem, nejlépe krátce po dešti či brzy ráno. Nasbírané plže je možné zkrmit prasatům či drůbeži nebo ihned zlikvidovat, nejlépe vařící vodou. Například je lze sbírat do PET láhve, která se pak naplní vodou. Plži se brzy utopí a rychle shnijí. Zbytky se dají snadno vylít.
4. Použít „pasti“: vlhké dřevěné desky (denně kontrolovat a plže ihned hubit), nádoby zakopané do země (je možné vyrobit z PET lahví odříznutím zužující se části) a naplněné pivem (stačí ředěným). Tam se nalákaní plži utopí (pravidelně podle potřeby čistit a obnovovat). Vhodné je nechat okraj pasti 1 až 2 cm nad povrchem půdy, aby do pasti padalo co nejméně jiných živočichů.
5. Pouze při přemnožení se vyplatí „políčit“ potravu: listy zeleniny, rozkládající se ovoce. Opět je nutné pečlivě vysbírávat a hubit.
6. Záhonky zeleniny a dalších užitkových plodin ohradit 10 cm širokým pruhem pilin, které se pak polijí černou kávou i s logrem (při snížení účinku opakovaně polít, zvláště po dešti). Bylo zjištěno, že roztok s 1 až 2 % koncentrací kofeinu je pro plže smrtelným nervovým jedem a rovněž je odpuzuje (rostliny přitom snáší i mnohem vyšší koncentrace). Je možné použít i další překážky jako dusíkaté vápno, pálené vápno, popel, samotné piliny nebo směsi.
S ohledem na znalosti o vývojovém cyklu, je nutné zdůraznit, že likvidace by měla být nejintenzivnější v rozmezí května a července. Pokud začneme pozdě, např. až v srpnu, kdy už dochází ke kladení, tak naše snažení může mít téměř nulový dopad na situaci v následujícím roce. Likvidace drtivé většiny již vykladených dospělých jedinců za nás zajistí paní zima.
Pro vyvrácení některých hororových představ o rozmnožování plžů, zdůrazňujeme, že všichni plži jsou schopni pouze pohlavního množení. Je tedy naprosto absurdní se domnívat, že po rozříznutí plže vzniklé poloviny dorostou a z jednoho jsou rázem dva.
2. Chemický
O dostupných přípravcích, jejich účinku atd. informují některé další příspěvky Zpravodaje, ve kterém je publikován tento článek. Proto je zbytečné se jimi blíže zabývat. Pro úplnost uveďme, že v současnosti se na trhu setkáme hlavně s přípravky, které se podle fyziologického účinku dají rozdělit na dvě skupiny. Buď se jedná o preparáty, jejichž účinná látka působí jako nervový jed (nejčastěji methiocarb). Jsou jedovatější a tím hubí i další organizmy. Odlišným typem jsou preparáty, kde je účinnou látkou metaldehyd, který působí jako dotykový a požerový jed. Ten způsobuje ochrnutí plžů s nadměrnou sekrecí slizu a má za následek jejich dehydrataci (vysušení). Tyto přípravky jsou méně jedovaté a více selektivní na plže a tím šetrnější k životnímu prostředí. Obecně však platí, že každá chemikálie, navíc pokud se jedná o jed, má negativní vliv na životní prostředí. Je nesprávné si naivně myslet, že pokud nějaký přípravek prošel schválenou normou, tak je minimálně pro člověka naprosto neškodný. Až příliš často jsme svědky toho, jak lehkovážně nakládáme i s těmi nejjedovatějšími látkami, které mají vážný dopad na lidské zdraví.
Závěrem je nutné konstatovat, že používání chemických přípravků na rozdíl od mechanického boje může napáchat velké škody s minimálním efektem na plže, zejména při špatném a neadekvátním použití. Může nastat situace, že chemický přípravek sice okamžitě vyhubí plže na vašem pozemku, po opadnutí účinku se k vám však ve velmi krátkém čase dostanou noví plži z přilehlé neudržované plochy. Výsledek: jedovatá zahrádka s plži! Proto je při volbě nebo nutnosti chemického zásahu žádoucí se svědomitě řídit pokyny výrobce.
Samozřejmě je nejlepší postupovat co nejšetrněji ...našla sjem nějaké doporučení na přípravek Marschall E 25.. ale vlastní zkušenost nemohu zatím přihodit.
Taky sem slyšel,že proti tady těm mrzákum Je doprý někde uprostřed políčka zasadit keříček timiánu.Vona jim to pak smrdí a vůbec na políčko nejdodu.Bohužel to ještě nemám voskoušený
Vidím to tak,že budem musieť zvádzať tuhé boje s týmito slizkými tvormi.. Hneď ako som opúšťal svoje novonájdené políčko som všimol koľko sa ich po okolí motá..
Ešte neviem,ktorú formu boja nasadím,ale nezdá sa mi najmúdrejšie ubližovať prírode tak buď zvolím sklo, alebo ešte pravdepodobnejšie piliny.. V škole na praxi ich máme fakt hodne, ale keďže škola ich predáva niekam ďalej, musel by som ich nejak prepašovať von..
cus .kurva to je hrozny jak tu kurvy zacinaj vylezat,dneska u nas prselo a jen jsem dal kytky ven tak jich tam za 2 hodky bylo 30 to je mazec kurvy,ze jim tak chutna..
Mno, kurvy slizké maju hlad..., tiež mi to obžieraju aj ked som ich este nikdy nenacapal, ale nechapem kto mi mohol odjbať celu vetvu a nechal ju tam. Ten rez nebol ostrý, ale ako keby to ufikol nejaky chrobak alebo vtak a nechal ju pod kyti... nefim si to vysvetliť :-(
Vytvořila jsem si proti slimákům takovou ohrádku. Z drátu ,obklíčit to kolem po obvodu. Jako když stavíte plot. Na spodní část toho plotu jsem obvinula kolem dokola po obvodu potravinářskou fólii,pro neznalce se jedná o průsvitnou fólii,kterou má každý jistě v kuchyni. Dobře jsem ji připevnila na několika těžištích k plotku.
Výhoda fólie - možnost trhat, stříhat, manipulovat s ní,je měkká a dobře přilne,je lehce lepící.
Nakupila sjem několik vstev kolem dokola,a spodní konec fólie,který se dotýká půdy jsem zahrnula přes fólii hlínou. Kamení a podobné výstavky nejsou dobré. Tím zpevníte terén při výstupu slimáka.
Fólii napněte jen při prvním a druhém motání. Další vrstvy úmyslně mačkejte,různě deformujte,aby stěna nebyla hladká,ale právě NESTABILNÍ.. to je to,co neumožní slimákovy jeho slizkému pohybu.
Na NARUŠENÉM POVRCHU to NENÍ možné.
Samozřejmě dle velikosti rostlin aplikujte velikost ohrádky a rozměry fólií.
Hodně zdaru
Já proti slimákům používám Vanish...Takový malý modrý válečky, čtvrt kila stojí 80korun a stačí toho fak majinko...počítám s tím, že mi po letošku ještě něco aj zbyde. Vůbec se k těm kytím nedostanou, od tej doby sem neměla ožranej ani lísteček, nerozpouští se to v dešti, vydrží dlouho, korát doufám, že to nijak neovlivňuje rostlinky dyž maj kolem stonku chemikálie....a taky ty slimáci hrozně smrděj dyž jich chcípne víc najednou
Полюбила парня я
да оказался без хуя
да на хуя мне без хуя
когда с хуем до хуя
Kalamitě lze předcházet již v zimě co nejhlubším zrytím záhonů po příhodu prvních mrazů. V půdě nakladená přezimující vajíčka se dostanou na povrch a zmrznou. Nejlepší je však nenechat plzáky vajíčka ve velkém naklást. Na malých plochách je účinný sběr. Ovšem je nezbytné sbírat na celé zahradě, a zároveň jim neposkytovat úkryty a útočiště kupky posečené trávy, položené folie a podobě. Nejlépe se plzáci sbírají po dešti, kdy všichni vylézají, či ráno a za soumraku. Milují vlhko a stín. Můžete je také nalákat na zkažené ovoce či listovou zeleninu, opadané květy či granule pro kočky a psy a sbírání si tak usnadnit. Ještě více se jich sleze, pokud potravu přiklopíte vlhkým, nejlépe nahnilým prkénkem. Po nasbírání do nádoby je nejrychlejším usmrcením zalití vařící vodou. Občas praktikované posolení je velmi špatnou metodou, která plzákům zbytečně připraví pomalou a bolestivou smrt. Ve vodě se poté brzy rozloží a můžete je ve skupenství kapalném vylít. Plzáky též ochotně žerou prasata i drůbež slepice a kachny hledají dokonce i vajíčka. Odnést je do přírody bohužel nepomůže, protože se brzy vrátí urazí za jedinou noc i 50 metrů. Použít lze i pasti zapuštěné nádoby, přičemž nejlepším lákadlem je, jak jinak, pivo. Okraj by měl 1-2cm přečnívat, aby se omezilo lapání jiných živočichů. Pasti je třeba denně kontrolovat. Záhonky můžete chránit pruhem pilin, slámy, nebo páleného vápna či popela, pokud to pěstované druhy rostlin snesou. Piliny lze polévat kávou i se sedlinou, neboť plže libá vůně kávy odpuzuje. A především - kofein je pro ně jedovatý již v koncentracích, které rostlinám v nejmenším nevadí. Po dešti je třeba tyto zábrany obnovovat. Jiným způsobem je ohradník z plechu, 10 cm vysoký a 10 cm zapuštěný, zahnutý na horním okraji směrem od záhonu.
Dostupné přípravky
Hubení plzáků pomocí chemických látek je dvojsečná zbraň mohou ohrozit zdravotní nezávadnost vlastní zahrady, a vyhubení škůdci se do ní stejně opět nastěhují z okolí. Preparáty, jejichž účinnou látkou je nervový jed, například methiocarb, hubí i všechny další živočichy. Ohrožují i domácí zvířata, včely, žížaly, i přirozené nepřátelé plzáků. Lepší variantou jsou přípravky na bázi metaldehydu, zaměřené přímo na plže, které po požití dehydratují. Některé prostředky jsou vyrobeny tak, aby alespoň odpuzovaly ptáky a hlodavce. Mnohem chytřejší jsou však přípravky biologické. Využívají přirozeného parazita plžů, hlístici Phasmarhabditis hermaphrodita a nijak neohrožují ostatní zvířata ani zdravotní nezávadnost zahrady. Je však třeba je správně načasovat účinkují především na mladé plže a aplikovat opakovaně a trpělivě.