Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

Stránky: [1] 2 
Pěstování v panelákové šatně - Klikni zde pro originální téma
Mnaumnau
Zdravím!

Jsem nováček co se týče pěstování a ráda bych zkusila farmařit doma😁 napadlo mě, co kdybych dala kytky do místnůstky, co obvykle slouží jako šatna? Asi znáte, malá tmavá místnost bez okna. Mám tam teď velikou nevyužitou polici po předchozích majitelích, šířka 120, hloubka 55. Dala bych ji 150cm od stropu max. O co mi spíš jde je to, jak si to tam zařídit, chtěla bych maximálně 3 kytky. Chtěla bych si zdi polepit odrazovou fólií, svítit jsem chtěla LEDkama, ale potřebuji tip na něco, co může být těsně nad rostlinou, kvůli omezené výšce (chci sativní hybridy menšího vzrůstu, nejsem indiková holka😁). Největší obavy mám z ventilace, nějaký tip jak to vyřešit? Budou stačit obyčejné větráky? Obávám se, že to tam jinak neudělám. Načetla jsem dost, ale přijde mi zbytečné a taky vzhledem k rozměrům komplikované kupovat grow box, když tmavou místnost, která není tak na očích mám :)

Díky všem za rady a ať se daří!
AladinXXX
Zdar,nejvetsi problem bude vymena vzduchu,vetsinou tyhle kumbali nemaj vetrani.......vymena vzduchu je hodne dulezita......
vlgap
malý prostor a sativa, nedoporučuji...už, jen z logického hlediska. miau
vlgap
a odtah je důležitý. otvorem z poličky, a za pomoci větráku, v poho.ledky jsou fajn.
carlos
ano growbox je zbytecny..

co je ale hlavni priorita je zajistit dostatecny prisun vzduchu z venci. (a tim myslim opravdu z venci, nikoliv jen vzduch z bytu ktery ma zavrena okna).. a odtah ohrateho vzduchu ven (cim nizsi teplota tim lepe). to je nejdulezitejsi pro vyber mista.
Luise
Ahoj farmarko.. Tak co jsi vymyslela? Na ten prostor by to chtelo nechat si udelat svetlo na miru. treba od FrYnk.. Jaky mas zdi sdrovou pricku, nebo beton a kam ti sousedi. Pritah by myslim stacil otvory ve dverich vespodu a odtah by to chtelo udelat diru do zdi nekam nahoru... 150cm vysku tedy a jeste od stropu? Budes pestovat v hline v kvetinaci predpokladam. Tak vem ze 20cm kvetnik.. do 1m kytky. 30cm mezera svetlo vrsky a 10 cm urcite svetlo. Nekde si to nakresli a pridej k tomu fotky toho prostoru a kolik do toho chces vrazit.. Hluk vadi,nevadi? Vetraky totiz trochu huci a mrknem na to...
Mnaumnau
Ahoj,

noo porad nad tim uvazuji, nerada bych investovala X tisic do techniky a seminek, aby mi to pak zdechlo. Soupla bych to i do grow boxu, sice zas par tisic navic, ale pritel je celkem proti trave, uz tento prostor jsem si musela vyprosit, ze se tam moc nechodi, nevim jestli by to snesl mit jinde. Ano ted je police cca metr pod stropem, on mi ji prevrta na 1,5m od stropu, kytky chci zvolit do metru, koukala jsem se napriklad na Cannalope Kush nebo Ultra white amnesia. Kytka vic do sativky do metru se celkem da sehnat to je super. Pak prave pocitam i s prostorem pod svetlem a neco zabere i kvetinac, presne jak rikas :) z toho proudeni vzduchu mam fakt nervy. Vlevo od satny je spolecna chodba, za nima sousedi a napravo je loznice, takze nic idealniho 😁 ale dokud nedojde matros, nebudu sadit znova, chci to jen pro sebe a par vip pratel 😀 chci sadit do hliny, uvazuji do ni primichat trochu perlitu a kokosu.

Co bys mi poradil jako prvni investici? A co treba mesic pocka? Nedockava bych sadila klidne hned, ale z jedne vyplaty nevim neviim. Je napriklad nutne koupit hned cirkulacni vetraky a hnojiva, kdyz to bude v hline?

Osobne si myslim ze hluk nebude zas takovy problem, treba bych mohla neco dat na zdi proti hluku. Ale to vetrani .. :( mistnost 1,5x1,2 metru, bez okna, v panelaku. Kvuli teplote chci zvolit LEDky, at to moc nehreje. Mam vubec sanci neco sklidit bez cerstveho vzduchu?

Moc diky za cenne rady!
Mnaumnau
Co se tyce jinak toho svetla, libilo by se mi neco jako Mars Hydro. Jednoduche na zapojeni, tlacitka na rust a kvet, idealni pro blbecky jako jsem ja 😀😀 myslim ze na 2-3 rostlinky spolu s bilou Orca folii by to melo stacit🤔
akaisan
Mnaumnau ledky urcite dobra volba, odporucam ledpasy Bridgelux/Samsung alebo Quantum Board, v porovnani s COB led moze byt vzdialenost medzi svetlom a rastlinami mensia
Mars Hydro je bullshit, napr. toto https://alucraft.cz/produkt/svitidl...m301b-v2-3000k/ je to zmontovane len zavesis
mozes sem hodit foto toho priestoru?
Mnaumnau
Hodila bych ale jeste neni ta police navrtana dole jestli to nevadi :) klasicky kumbalek. Za hodku to zkusim vyfotit a pridam, ted nemohu. A jak to prosim vyjde cenove? Rada bych se pohybovala kolem 5 tisic za svetlo.
Mnaumnau
Jak rikam, rada bych pod to hodila 3 rostlinky, prostor bych mohla i zkratit popripade, to jen ze mam k dispozici sirku 120 :)
Luise
Co se tyce toho svetla s Ledkama nemam zkusenost a idealni je ctverec vid, ty mas nudli 120x50... Nechal bych si opravdu neco postavit od FrYnk
Jakou odrudu vubec neres, vsechno se da roztahnout do sirky, zacatky nez si ten prostor vychytas ti treba neco utece, ale da se to polamat zkroutit, ze v klidu..

No a ted k tomu co potrebujes... Svetlo a casovaci hodiny, hlinu a hnojky, vzduch.. Ty prvni tri urcite nepockaj. Hnojky podle hliny jestli vemes predhnojenou a vzduch by byl dobrej pokud nenechas prvni mesic otevreny dvere a aspon ofuk.... Po asi mesici pribyde k vetraku jeste pachovy filtr. To je asi uplnej zaklad..

K tomu hluku, myslim ze ti bude stacit VTO vetrak 125mm prumer tech 250 m3 kterej se strka do sonoflexu a pachovej filtr tak 360 m3
Vetraky se daji nastavit na casovacich hodinach, ze pojedes pres den 12 hodin kvet i s vetrakem a vecer se vetrak zapne vzy na 15 minut kazdou hodinu. Vnitni ofuky z pocitace 120mm jeden pod svetlo a jeden aby foukal po dylce.

S hlinou ti taky neporadim, dycky jsem jel cistej kokos a mineralni hnojiva, ale vzit treba neco od Biobizz, Canna urcite neudelas chybu.

Co ted delat urcite nemusis je ta orca folie, staci vymalovat nejlip vapnem, zdi taky nemusis odizolovavat, takovej hluk to neni a da se jednoduseji odizolovat vetrak, nic jinyho ti tam hluk delat nebude.. Bez cerstvyho vzduchu myslim ze urcite, nemas to nejak veliky a v byte je tolik vzduchu, navic kytky zerou pres den CO2 a v noci Kyslik. Jde spis o to chlazeni, nebo nevim proc Carlos tak zduraznil ten cerstvy vzduch... Jej na co jses jeste ptala... hodim ti sem jeste ty vetraky co bych asi koupil.
Luise
Je to takovy levny minimum, ale urcite ne spatny

Vetrak
https://www.elektro-paloucek.cz/ven...lozisky-p-12427

Potrubi. Sonoflex asi lepsi koupit v growshop presne rozmer kterej potrebujes
https://www.elektro-paloucek.cz/ven...-5140-c-p-20557

Pachovy filtr si asi vyber sama potrebujes prumer 125 mm a staci ti 360 m3 ale cim vic tim lip a jeste se to rozlisuje podle uhli.. nahore mas k ruznejm znackam popisky
https://www.hotchilli.cz/uhlikove-filtry/?order=price
Mnaumnau
Ja prave myslim, ze chlazeni nebude potreba vzhledem k LEDkam, nebo se pletu? :) chtela jsem je zvolit prave z duvodu ze moc nehreji. Nad kokosem jsem taky uvazovala, ale mela jsem obavu z toho hnojeni ze zacatku, co si myslis ze je lepsi pro zacatecnika, hlina nebo kokos? Biobizz hnojiva jsem koukala na ten indoor set. A co kontrola Ph? Je treba kontrolovat nebo staci kdyz budu hlidat to hnojeni podle navodu. Jsem uplny amater, ale snazim se nalezt co nejvice informaci :) Nepotrebuji aby byly vetvicky nabouchane siskama, ale kdyz do toho investuji tak chci neco sklidit.
Kdyz ja prave nechci a ani nemuzu narvat jen do svetla X tisic :( 5 tisic jen za svetla je pro me naprosty strop. Preci jen to neni jen o svetle, jsou to i dalsi vydaje.
Mnaumnau
Jinak otevrene dvere vetsinu dne neni problem nechat, jen bych se rada vyhla dire ve zdi, chci to zachovat co nejvice diskretni tj. Bez vyvodu do ostatnich mistnosti a navic se priznam, ze nevime presne kudy vede elektrina :D kdyztak diru do policky akorat musim posefovat tu diru nahore nekde, ale fakt leda zas do te mistnosti. Jde spis o to, kdyby mela prijet navsteva, zavru, vypnu vetraky. Proste zadne podezrele veci :D to se sice nestava vubec casto, ale radsi..
Luise
Pro zacatecnika😁 S cim zacnes to si osvojis... Pro me byl kokos, blbuvzdornej.. Ale prestalo me bavit porad to kupovat vypejkat proplachuvat ve vane, presel jsem na NFT a je to jeste jednodusi bych rekl. Dulezity je prostredi v kterym to mas a to ti hodne ulehci.. Ja mam dobrou vodu, mekou z hor, celkem teply suchy misto a neomezenej prisun vzduchu.. Kamarad to ma v kamenym sklepe spis vlhkej a chladnej, ma tvrdou studnicni vodu a taky si to vychytal... ja bych neumel v jeho on mozna v mojim... To je odpoved vid 😁 Ale necham tuhle odpoved na tobe...Hlina a biohnojky jsou trochu neco jinyho ale ve vysledku to chce uplne stejnej cit.

Svetlo je zaklad, nekupujes to na rok a urcite se do nej vyplati investovat. Jestli vis ze to nekomu roste dobre pod Marsem vem ho, ja vidim ze tu jedou pod svetly od FrYnka a jsou spokojeny.. Takze v tom taky neporadim, jedu sodik, ale i ty ledky topi, vidim to na matkarne... Jestli ma sodik ucinost 25 a LEd 35% nevim placam, tam zbytek je teplo... A ono to tak bude pac Sodik ma asi 180lm/W a Led 220? jen u tech Led jedes jen urcity spektrum a to je ta hlavni uspora jestli se nepletu.

Ti reknu jak bych to udelal ja... A neni to nejlepsi reseni..

Vzal bych Sodik 250w strcil ho do cooltuby. Pred cooltubu bych dal pachovej fitr a na konec vetrak. Potrubi bych dal sonoflex a za vetrak jeste metr sonoflexu kuli hluku..
Luise
Ty otevreny dvere bylo nouzovy reseni dokud neudelas vetrak... Bez vetraku a pachace ti to bude smrdet... taky ten vzduch musi cirkulovat a michat se aspon se vzduchem z bytu, kdyz uz nemas okno... Ta dira by fakt byla potreba
Luise
Nezlob se na me, ale jak to tak posloucham a ani pritel stim nesouhlasi. a cas to zere, bude ti to mit kdo zalit kdyz nekam odjedes.. Nenechas to radsi na policko a nejaky automaty na jaro ven?😁
Mnaumnau
Kam bych jezdila :D on by to zalil a casu mam dost. Jen me stve to bourani bytu, technika stoji penez a stejne k tomu neudelam ty spravny podminky.

Do lesa sadit nejdu, dík :D

Díky za radu ohledně sodíku a cooltuby, proste to risknu a kdyztak budou prachy v riti no
Mnaumnau
Co pritel, to je nejmensi problem :D ale zrovna nepotrebuju, aby vedeli rodice ze pestuju travu, a ze by bylo divne mit vetracek ve zdi ze. Ano jsem dospela, uz par let 😁😁 no, treba to znate, proste to chcete mit utajeny pred rodinou. Rada bych sklidila a zas na rok to zabalila. A ne bourat byt :/
Mnaumnau
Proste vypestovat si vlastnich par kvalitnich gramiku pro sebe. To je vsecko co chci. Nic velkyho
akaisan
Mnaumnau pri hpske a marshydro vedome splachujes Kč do hajzla za bullshit produkt a prepalenu elektrinu
a frynk robi s COB led ktore, aj napriek 120° optike, niesu uplne vhodne pre nizke boxy
riesenie je Alucraft QB 288 Samsung LM301b V2 3000K 3989,-

no aaaa ,nikdy som netahal do boxu vzduch zvonku vzdy len z izby kde sa vetralo (sem-tam :D ) a aj tak som bol stale vysmiaty
ked nechces box tak by som vyrezal dieru do dveri zakryl ju peknou ventilacnou mriezkou a na dieru napojis filter z ventilatorom a fungujes
je jednoduchsie rezat do dveri ako do panelu, staci vrtacka a pilovy list, pripadne v pozicovni naradia priamoreznu pilku
dieru by som umiestnil navrchu dveri a do rovnakej vysky ventilator a filter
a pre lepsie nasavanie, ked to bude potrebne, by som zrezal 1-2cm na spodku dveri
a kedze toto ma od idealneho riesenia daleko tak musis pozorne sledovat vlkost, budes mat neustale cez 60% takze by si to v kvete mala drzat do 70% ,inak mozes cakat komplikacie s plesnou atd.
a zabezpecit aspon dostatocnu cirkulaciu vzduchu a nezabudnut na ofuk, idealne oscilacnym ventilatorom a hlavne vela vetrat :D
a sposob pestu? asi hlina ked nechces dalsie investicie do Ph a EC metra
Luise
Ty spravny pominky kazi jen ten vzduch. ten musis proste nekudy poustet ven... Da se to zamaskovat vetraci mrizkou, ne ze ti tam bude trcet neco ze zdi... Vetrak a vsechno bude vevnitr... Pro ten sodik by to chtelo jeste vic do vysky, tech 150 by bylo opravdu na hrane...
Co to svetlo co tu postnul Akaisan na ten prostor by byli idealni dva panely pac to mas dlouhy. 6500voci no.. Sodik 250w by byl s elektromagnetickym predradnikem a cooltubou tak za 2-2500 myslim. A osviti ti v dilce tech 80cm dobre 20 na kazdou uz hur. ale stacil by...
Mohla bys vic investovat do vzduchu.. To co jsem ti poslal stim jsem zacinal ve skrini z lepenky... Filtr 240m3 a neni to idealni, doporucil bych ti spis vetsi prumer a vetrak na mensi otacky, je to tissi.

K tomu kokos nebo hlina.. Asi bych to schrnul tak ze chces jed Biohnojky vem hlinu. Chces jet mineralni hnojiva jed cistej kokos bez perlitu.. Perlit nechapu k cemu to je dobry... Oboji si chce trochu nastudovat. Co je lepsi, pro me kokos v hline jedu venku. to se musis rozhodnout ty k cemu mas bliz. Jediny co tak asi , tak jestli pojedes jednou za rok, tak u bioslozek se ti ty hnojky muzou zkazit, chce je to skladovat nekde v chladu.

Uz jsem dostal anonymni negativni karmu, tak mu chci jen vzkazat ze je hromada cest jak to udelat.. ty podminky nejsou vubec idealni, (dlouhej ouzkej prostor, neni pristup ke vzduchu a 150 cm vyska) Tak at neco navrhne a me opravi, rad mu dam za pravdu vic hlav vic vi vetsinou 😁 uplne v pohode

A uz bys mohla ty nastinit neco.. zatim jen picujes..😁 Jak bys to vymyslela bez diry, jaky svetlo ti dava vetsi smysl treba.. bo to uz neco delas bo to nechas uzrat?
Luise
Tak to mas podtrzeny od ledkare, urcite je to lepsi reseni jen drazsi o chlup... Akaisane, asi radsi dva ty panely vid.. ma to 120cm na dilku..
Jinak i kokos se da jed bez metru a fajnove, zalezi na vode.

Ja chtel tu diru do zdi kuli tomu ze to je statcky, takle to chce poresit aby se to netrhalo.. Ale jestli to je takovej problem, tak jinak to asi nepujde...
akaisan
250 hps z vesmirnym stinitkom a stredovekym preradnikom osvieti tu plochu lepsie ale ten rozdiel za tu prepalenu elektrinu urcite nestoji a ani za usetrenych 1000kč

Luise ta karma nieje odomna ako by sa mohlo zdat :D
a ano idealne 2 QB panely,na ten priestor, ale aj z jednym bude Mnau vysmiata ako lečo
Mnaumnau
Jste skvělí :)
Díky moc za rady. U toho světla Alucraft QB 288 Samsung LM301b V2 3000K rozumím dobře, že je to vhodné pro růst i květ, akorát měním dobu svícení při fázích? Prvně bych pořídila určitě jedno, druhé třeba později :)
Do dveří dírka to by šlo, akorát, asi jsem debil, ale tím pádem musím použít pružnou gumovou rouru ne 😁 když chci ty dveře otvírat.
Takže pro shrnutí jestli to chápu dobře, vzduch bych nasávala z bytu přes ty dveře, a vypouštěla ven poličkou do té místnosti.
Se zvýšenou vlhkostí počítám, nějaké doporučení na její regulaci? Něco jako ceresit by kdyžtak šlo? 🤭
Zůstanu radši u té hlíny.

Díky za rady, moc si toho vážím 😊
Pítr90
Ahoj, hps není špatná a v určitých ohledech i lepší. Já na ni nedám dopustit. Dokonce jedu i na "prastarém" elektromagnetickém předřadníku 😁😁 prostor 150cm není nic moc, mám skoro to samé a věř, že odrůda je celkem fuk, časem se naučíš ty vytáhlé krotit 😉
Každý koníček něco stojí a myslím, že pro začátek je investice do sodíku mnohem menší než do ledek, navíc pod hps nemusíš tolik řešit nedostatky cal mag, atd. V kombinaci s profi substrátem a hnojkama snad nejde nic pokazit 😉 za mě biobizz light mix plus hnojky taky biobizz 😉 klidně postačí 4l květníky 😉😀
Luise
Vid, ja na sodik taky nedam dopustit i ten retro elektromagnet je porad dobrej zdroj 😁 Pro zacatek pohoda, kdyz se resi vzduch a box.. Ale Mnau bych asi taky doporucil ty Ledky pro ten prostor, nemam opravdu zkusenost s Ledkama, tak to at poradi nekdo kdo vi...

S tim vzduchem.. Musis to udelat obracene. Foukat vzduch pres pachovej filtr ven. Vzduch do boxu pujde skvirama pod dverma, jestli tam nejaky mas. A funguje to tak ze dolem jde cerstvej chladnej vzduch, ten ofukovym vetrakem rozfoukas na kytky a kdyz se ohreje stoupa nahoru, kde ho musis pres filtr vyfouknout ven z mistnosti. Ceresit proti vlhkosti ti v tom objemu vzduch jakym to projde nepomuze. Ale vlhkost bych ted neresil.
Takze tu diru na odtah by byla idealni udelat nekde nahore... Tak mas dve reseni. Bud do dveri udelat diru nahore. Sonoflex pridelat ke stropu a od stropu svesit ke dverim a na ne to pres prirubu pridelas... To se muze trhat a bude to foukat nejspis v urovni ksichtu asi do predsine..
2. reseni jestli mas v loznici sadrovou pricku, tak si namalujes kruh a vrtackou udelas po ty kruznici diry a vybouchnes ven.. jestli beton tak je to v prdeli.. A zase prirubu namontujes na zed a na ni. To bude lepsi varianta, ale v noci je takovy ticho ze to proste lehce uslysis, ale vecer budes vetrak jen v intervalech.
Oboji z pohledovy strany opatris okrasnou mrizkou.
A jeste by to chtelo pridelat dole do dveri takovou tu vetraci mrizku kudy ti bude pasivne pritahovat vzduch dovnitr.

Hadici ti doporucim Sonoflex, nebo neco podobnyho. Minimalni prumer 125mm a u vetraku koukej aby mel minimalni vykon tech 200m3 a pak je tam udaj o hlucnosti v dB. U vetraku byva taky dvoji vinuti, zalezi jak ho zapojis a bud jede na plnej vykon, nebo polovicni. k tomu udavaj dve cisla. Lepsi reseni byva Vetsi prumer na mensi otacky.. Ale jestli pojedes ledky bez cooltuby melo by ti stacit 125 mm a 200m3 asi to co jsem ti posilal ze zacatku. Vic je dycky lip, ale koukej na ty dB trochu. Dalsi level je pak jeste tlumic hluku, ten bere neco z vykonu vetraku a stoji kolem 1200 kc
Trisuli
Ahoj. Pestuji v podobnem prostoru a pokud nebudes mit odtahovy ventilator vylozene odhlucneny (jsou podstatne drazsi, nez obycejny), budes zrejme resit problem s hlukem. Ja resil podobny problem- hluk, ktery v noci, kdyz je uplne ticho, se proste tahne...Tak sem si svuj odtahovy ventilator potahnul zvukovou izolaci (molitan), vyrbil sem si na nej jakoby takovou "krabici", do ktery sem ho zabudoval a hluk se vyrazne snizil. Plus sonoflex a je vyhrano...
ABudu drzet pesti, at se vse povede!
Mnaumnau
Diky diky vsem 😊
Udelam teda tu diru do dveri, vzpomnela jsem si ze mam jeste ve sklepe stare nepouzivane dvere, chtela sem je uz vyhodit ale nejak nebyl cas. 😁Takze do techto dveri bych tu diru udelala ani by mi to nemuselo byt lito, no a pak az dopestuji tak dvere hodim do sklepa na priste a dam tam ty svoje puvodni 😁😁
Ted sem v praci, ale doma se na to hned kouknu co se da koupit fajneho a dam vedet co jsem nasla 🤭😊
Mnaumnau
Taakze 😁 studovala jsem a prosim o kontrolu, zda to muze byt

-potrubi sonoflex prumer 125mm, delku si pak pomerim
Akorat jsem se nedozvedela, nebo prehledla, jestli je to pruzne, kvuli otevirani dveri 🤔

-uhlikovy filtr PRIMA KLIMA ECO K2601 - 480M3/H - Ø125MM
Pokud znate nejaky lepsi v pomeru cena/kvalita tak sem s nim :)

-Ventilátor do potrubí 125 VKO L s kuličkovými ložisky

Ja doufam ze to dokazu poskladat 🤭 je to pro me uplne spanelska vesnice.
Je to na odtah vzduchu vse nebo jsem na neco zapomnela? A co ten privod vzduchu jak jsme se bavili, ta dira v policce? Do toho taky ventilator? Ten samy?
Trisuli
Sonoflex pruzny je- normalni harmonika.
Ventilátor musíš vybrat aktivní- toto co píšeš bude asi nějaký pasivní, bez napájení, nebo co.
Musí to být aktivní odtahový ventilátor na elektriku, např. tento: http://www.growway-garden.cz/vents-...5us-125-mm-8228
Ten mám já...A podle ventilátoru a jeho výkonu zvolíš správný pacháč.
Sílu ventilátoru musíš určit dle velikosti prostoru, ve kterém budeš pěstovat. je na to nějaká "rovnice" nebo tak něco, asi spíš hledat ve faq.
Ahoj!
Trisuli
Jo, tak pardón, teď koukám na ten ventilátor a je opravdu napájený.
Jen ten výkon není nic moc řekl bych...záleží, jak velký prostor máš, ale šáhl bych po něčem výkonějším. Dobrá vzduchotechnika je základ...
Mnaumnau
Hmm ten je mastny :( doufala jsem ze koupim nejaky levny zaklad a postupne budu upgradovat, ale vypada to ze nee, s takovou zasadim tak za rok 😁
AladinXXX
-VKO nejsou uplne vhodny pro spolupraci s pach. filtrem-jsou (dobry) tak na pritah....(jsou to hlucny jeb.ky)
-vzorecek pro vypocet je: delka x sirka x vyska,to cele krat 30.....
-vzduchotechnika (vymena vzduchu) je opravdu zaklad,psal jsem to hned na zacatku......

-v zasade je lepsi koupit hned vsecko top,nez to za rok menit za lepsi,coz te nakonec vyjde draz......
Luise
Tak vetrak zmen za tenhle a budes to mit s rezervou. Ma dvoje vinuti, takze ho muzes zapojit na nizsi otacky ktery by ti meli stacit. Kdyby nestacili zapojis na vyssi. na nizky otacky jses 220 m3 a 28 db. to nejsou spatny hodnoty. Jen tuhle turbinku to chce uz odhlucnit ( do neceho zabalit) To VKO bys strcila do sonoflexu.
https://www.elektro-paloucek.cz/ven...i-tt-125-p-8486

Usetrilas na svetle tak caluj 😁

Jinak s ostatnim bych i souhlasil. Ten privod vzduchu nepotrebujes vetrak, ale musis taky udelat diru do dveri.. do police to mas preci porad ve stejny mistnosti.

Edit: jinak myslim ze by ti stacilo na m3 i to vko. dulezity je zhruba stejnou diru udelat i na pasivni pritah.. A potom ten vzduch prohnat kytkama ofukovym vetrakem. Jinak ti prolitne kolem kytek zase do prcic a nedostane se mezi listy..
Trisuli
citace:
Původní příspěvek od Luise
Tak vetrak zmen za tenhle a budes to mit s rezervou. Ma dvoje vinuti, .....
https://www.elektro-paloucek.cz/ven...i-tt-125-p-8486
......

Stejný typ (TT) mám já a musel sem na něho udělat zvukovou izolaci- je dost hlučný, ale jinak v pohodě
Luise
A tahne uz jak slak vid.. ona to ma 1,5m3 a jeden 120w panel, to je uplny prd. U toho VKO je pravda ze na to jakej ma vykon tak je urvanejsi a i do budoucna a v lete bude lepsi to TT. A taky jak rika Aladin kupovat hned neco lepsiho. Zredukovat se to da dycky dolu.
Mnaumnau
😀 dobry no, mrzi me ze nemam 20 tisic hned jen tak..
Luise
Za kolik mas ten filtr, koukam jeste na tenhle
https://www.growmarket.cz/p/can-fil...m-pachovy-filtr

A vzal bych spis ten i kdyz ma mensi prutok.
Mnaumnau
Vzdycky jsem byla pro, priplatit si za kvalitu, jen sem myslela ze hodne lidi zacinalo prave na tech "sunkach" a taky cosi sklidili, treba ne tak moc jak potom s lepsim vybavenim, ale postupne si to dotahli tu techniku k dokonalosti. Kdyz budu rekneme ochotna dat do toho 10 tisic, coz uz tak zacnu sadit v prosinci, pujde to nejak nebo to radsi jeste posunout a posetrit.

Rozdil asi 200 kc to je v poho :) a jaky je v tom prosim rozdil, on je nejak obaleny ze. Nebo se mi to zda🤭

[modedit] upraveno, pouzivejte tlacitko EDIT pro doplneni infa,at tu neni milion prispevku pod sebou od jednoho cloveka......
muze to byt za TB,kouknete do pravidel fora,dikez A/S.....:busted:
Luise
Myslim ze to mas uplne dostatecny a nic uz menit nebudes, jen trebas dokoupis jeste to druhy svetlo... Hele za dvacet umi nakoupit kazdej vul a jeste je to malo 😁 Ale kdo si nosi druhy dvere k pestirne 👍

V tom ze pisou sice mensi prutok ale ma 4kg lepsiho uhli. A ten tvuj 2,3 kg horsiho uhli... Takze ten prutok je takovy imaginarni cislo v tomhle pripade...

[modedit] upraveno, pouzivejte tlacitko EDIT pro doplneni infa,at tu neni milion prispevku pod sebou od jednoho cloveka......
muze to byt za TB,kouknete do pravidel fora,dikez A/S.....:busted:
Mnaumnau
Dobra tedy :) takze koupit:

-svetlo LED QB Samsung LM301b 3000K 4000,- kč
-Ventilator do potrubi TT 125 950,- kc
-Pachovy filtr Can Filters CAN-Original 250-325 m3/h, 125 mm 1500,- kc
-meric teploty a vlhkosti cca 300-500
-ventilatory na ofuk, mohla bych pouzit klasicke stolni? Ty bych doma vyuzila i mimo moji pestovaci sezonu😁 pocitam cca 800,- kc, 2 ks by mohly snad stacit?

Ty mensi polozky tu nema smysl vypisovat, ale taky to v souctu udela celkem castku, to vim :) Jeste nejakou vetsi polozku jsem opomnela?
Druhe svetlo bych koupila, jen co se vyhrabu z techto pocatecnich investic, treba druhe kolo bych jela uz ve dvou.. :)

Vsem vam opet moc dekuji, ze se mnou mate takovou trpelivost a ze dokazete velmi mile poradit😊😊 super stranka tady.
AladinXXX
pach. filtr by mel byt o 10% silnejsi nez odtah.kdyz je to jinak muze nastat problem....

ja sice jedu 600m3/H filtr a 800m3/H odtah ale mam regulaci atd..,ale u me se deje hodne divnych veci... :D
tech 10% je standart co se udava......
amnesiak81
Ahoj. Odtahový ventilátor na ten prostor ti stačí do 400m3 a k tomu pachový filtr okolo 450m3.
Jde o to jestli v ten prostor uchladis na +- 27 když tam bude topit výbojka 200-400W
Pá:led provedení jsem neřešil.
.
Mnaumnau
Ahoj, vybojka nakonec nebude, koupim radsi tu LEDku.
amnesiak81
Ok tak jedině cob nebo QB
Luise
Da se pouzit stolni, jestli te napada jak ho tam upevnis, nebo postavis.. Jinak pouzivaji klipsnaky, ja koupil jeden asi za 500 a strasnej smejd, tak pouzivam pocitacovy vetraky, tam potrebujes jeste 12V trafo. Koupil bych jeden stolni a uvidis, kdyz ho koupis pres eshop treba v mallu muzes ho vratit...
Jeste zavesy na lampu asi 300 voci za dva.
Krom toho svetla s kterym nemam zkusenost asi dobry. Hlinu, hnojky. nic dalsiho me ted nenapada.

Ona ma vetrak 220 a 280 m3 podle toho jak se zapoji.. Ja bych ho zapojil na nizky otacky. Filtr ma opravdu kvalitu a 250-325 m3 zivotnost az 30 mesicu. 4 kila dobryho uhli..
Prima klima s 2,3 kg horsiho uhli udavaji ted nevim presne ale asi 360-440 m3. a zivotnost 9 mesicu.. Tam bych problem nehledal
Mnaumnau
citace:
Původní příspěvek od amnesiak81
Ok tak jedině cob nebo QB


Jojo to uz jsme tu vyresili :)
AladinXXX
ph metr....
amnesiak81
No na ten bych malem zapomněl.za mě urco Joo!
Luise
Jo to mas recht, ten litrik se urcite vyplati. Ja ti doporucim adwa ad 12 a k tomu, ph udrzovaci roztok aby ti pres tu dobu co nepojedes vydrzel.
Mnaumnau
Dobře, píšu si :) taky sem si říkala jestli by nebyl vhodný koupit. No, mám toho ještě dost co študovat😁 ale ventilaci už začínám trošičku rozumět, teda aspoň tomu jak to funguje, youtube je taky supr zdroj😁 jen ty hodnoty jsou pro mě trochu těžké, vyznat se co koupit pro můj prostor, díky že mi pomáháte :)
Trisuli
Možná také zauvažovat nad zvlhčovačkou vzduchu. Není to nutnost, ale minimálně ze začátku růstu Ti za to kytky moc poděkují a budou pěkně vitální a silné. Já zvhčovačku používám cca do 4 týdny růstu, tak aby vlhkost byla ze začátku růstu kolem 60-80%.
Mnaumnau
No prave kdosi mi tu psal ze prave naopak budu mit vlhkost prilos velkou 🤔 asi se pak budu muset zaridit podle aktualni situace
Luise
Kdybys do ni sla.. jak zapnes zvlhcovacku, sundej pachovej filtr. Ta vlhkost mu nedela dobre.
Trisuli
Tak urcite zalezi na finalnich podminkach, treba budes mit naopak vlhkost vysokou v prostoru, kde pestujes. Ale jak rikam- v rustu (a hlavne pri kliceni a v prvnich tydnech) jim dela dobre vysoka vlhkost. Jak pise Luise, pokud budes mit zapnutou zvlhcovacku, nepouzivej pachovy filtr. Ono stejne pachovy filtr bude mit vyznam az v kvetu, kdy to zacne smrdet. Do te doby muzes jet bez neho a setrit ho. A v kvetu je naopak dobre mit vlhkost co nejnizsi kvuli plisnim.
Mnaumnau
Dobre, diky :) tip na nejaky konkretni zvlhcovac?
Trisuli
Já mám tuto za 600- GUZZANTI GZ 985 - ovšem, že to není žádný top a v boxu dostává zabrat, ale už s ní jedu třetí kolo a zatím v pohodě. Víc peněz bych do toho asi neinvestoval...Není to teda zvlhčovač určený k tomuto účelu- je to prostě do místnosti a ne ke kytkám.
vlgap
ser na zvlhčovač.az když bude potřeba.
Trisuli
no určitě- nejprve si ověř, jak jsi na tom v provozu s vlhkostí a teplotou a teprve ptoom něco kupuj nebo nekupuj:)
Luise
Neni to nutnost... Nastavil bych veteak na casovaci 15 minut jednou za hodku at si tu vlhkost nevytahujes... Rano pred praci to rozprasovacem poradne zvlhci odpoledne az prijdes znova a pohoda... Ale pokud chces, porid si celkem cokoli aby to melo trochu vetsi zasobnik vody... Kdekoli v akci... Jakou mas vodu, povrchovou nebo tvrdou ze studny? Jestli tvrdou tak to ani nekupuj.
Mnaumnau
Samozrejme, ze jestli bude potreba pane boze 😀 jeste vam nedoslo, ze mam omezeny rozpocet? 😁 ale kdyz uz to tu resime tak se zeptam nahned. A az bude potreba/jestli bude tak jen nakouknu tu do diskuze a budu hned vedet :) ou to bych musela pozjistovat, ale podle me povrchovou, kdyz jsem na byte a panelaky jsou vsude kolem
spachal
Kdyz to tak ctu .. tohle dopadne dobre asi jen nahodou, bez urazky :] .. Problemy ktere vidim:

- pokud nekdo ve spolecne domacnosti je proti, bude to akorat tak zdroj problemu
- ventilace je a bude naprd. V panelaku se to asi da resit jedine pres odtah digestore, pokud se nepouziva (ale i pres filtry to asi nekdo casem uciti). Jinak budou problemy.
- vhlkost, souvisi s ventilaci, v rustu se sice da zvysovat, ale bude problem spise opacny, vysoka. Panelak je sice obecne hodne suchej, ale bude tam na malem prostoru hodne listi, ze kterych se voda (a ze substratu) bude vyparovat. Pak to proste zacne plesnivet, hlavne v kvetu. Da se to resit odvlhcovackou, ale je draha, hlucna a zere hodne proudu.
- oder, souvisi s ventilaci, i bajecny a novy pachovy filtr nezachyti vse. Musi se obcas take otvirat dvere a tak. Proste a kratce, bude 'to citit travou', v celem byte. A mozna i mimo byt. I v pripade malo aromatickych strainu.
- no a ta ventilace obecne, da se sice resit odvetranim mimo kamrlik, nucenou ventilaci s nejakym tichym ventilatorem a kvalitnim pachovym filtrem, ale problemy viz. vyse. Plus to leze do penez. Pritah se da vyresit pasivne, CO2 bude v prostoru pak dost a vyresila by se castecne i vlhkost, ale vis jak .. Plus pocitej s tim, ze to bude slyset. Levny ventilator je hlucny ventilator.

Proste kombinace malo penez, obytny dum se vsimavymi sousedy, problemy doma a ve vysledku boj s plisnemi je blba kombinace. Timto te od toho neodrazuji, ale jen pisu, jak to bude pravdepodobne probihat.
Pocatecni investice proste je takova jaka je (svetlo, ventilace, kvetinace, substrat, odrazova folie, hnojiva a alespon pH metr), je to dost penez. Neco se da osulit, svetlo levne z bazaru, vymalovat misto folie, pH metr z Ciny (take funguje, pripadne se spolehnout na davkovani vyrobce hnojek, napriklad JIDB to ma slusne delane).
Plus pravidelna pece a pocitej s tim, ze prvni kolo indooru se vetsinou nejak .. pokaka, je to o zkusenostech. Kupuj radeji veci z bazaru, at to pak az tak moc nemrzi, pokud to nedopadne. Vykasli se na draha seminka, alespon na prvni kolo kup nejake levne rizky.

No, hodne stesti :)
carlos
spachal, diky ze to nekdo napsal..

citace:
Původní příspěvek od Mnaumnau
Takže pro shrnutí jestli to chápu dobře, vzduch bych nasávala z bytu přes ty dveře, a vypouštěla ven poličkou do té místnosti.


ventilace je alfa a omega, nevim jak uz to jinak napsat.. Mnaumnau, nemas nejake zname co by ti ukazali funkcni pestirnu? Tohle proste nejde osidit.. nejde udelat vnitrni cirkulaci v byte.. takhle to proste nefunguje.. je s tim propojeno teplo, vlhkost, smrad, hluk, to vsechno se resi kvalitnim odtahem a podtlakem v growroomu.. soucasne je potreba zdroj chladneho vzduchu z venci, jinak rovnou muzes vynechat nejteplejsi mesice v roce.

je mi lito, ale nemuzes to jen tak prejit a myslet si ze to vyresis dirou do dveri.. teda pokud ti nevadi spousta ztracenyho casu a vyhozenych penez za nejaky pokus, ktery za dva mesice zabalis..

na zbytku se setrit da (napr pouzita HPS lampa misto LED) ale na ventilaci ne.

nemyslime to nijak zle, chceme ti jen usetrit trapeni..
Mnaumnau
Tyjo, obcas je to tu tezke v tom ze kazdy ma jine zkusenosti. Hromada lidi to ma v byte prece a nejak to zvlada s tou vuni travy :D navic pokud se tedy nemylim travka smrdi hlavne v kvetu, no tak k nam proste behem meho pestovani nikdo nepoleze, co uz chich. Nevim, nejak se mi proste nechce verit ze tu provonim spolecnou chodbu, vzdyt to by pak snad nemohl delat v byte nikdo, jsem poslusna sousedka, pry o me ani nevi tak snad to tak bude i nadale :D
V prvnim kole tak nejak pocitam ze to bude fail, co mam uprimne nejvic strach je, ze investuju tedy do te techniky a vybaveni x tisic a nepovede se vubec nic a tim padem splachnu prasule do hajzlu, jak se rika
Uz jsem pochopila ze s suntama to nepofici takze ano,koupim ty lepsi veci co mi tu hodni lide radili. Vim ze nejsou top ale verim ze to bude dobre cena/vykon
Nechci se jen proste hned zaleknout a jen tak to vzdat. Bazar nee, z toho mam snad vetsi obavy nez ze zbytecne koupenych novych veci.
Pokud budu mit problem a prvni uroda mi zplesnivi, holt uz tu odvlhcovacku koupim no :) samozrejme ze mi neco z vyplaty zustava, jen to nezvladnu cele z jedne vyplaty a vanoce se blizi :) holt jsem se tesila ze zasadim co nejdrive

A doma sefuju ja, on si me uz s brkem v hube vybral :D :D

Carlosi jde o to ze mi i do zprav chodi vzkazy od lidi co to maj v podobnem prostoru a ze to jde, treba hur ale jde to. Chapu, ze nebudu mit super sklizen jako lide s lepsimi podminkami, ale fakt myslite ze z toho nic nebude? :( Sadila bych venku, neni kde. A proste sehnat kvalitni kurivo neni jen tak :/


Dobra takze se mam na to vykaslat, diky :( 3 dny to tu resim, uz jsem i akceptovala ty pocatecni vydaje.. no, je mi z toho celkem nanic :(
Trisuli
Tak zapracuj na té vzduchotechnice. Kvalitní výměna čerstvého vzduchu je základ, tak jak to sem už psali všichni, včetně mě. Já jsem taky třičtvrtě roku koumal jak co udělat, aby to běželo a taky sem musel nějaký věci změnit, vyrobit atd...
Ale jinak mohu potvrdit, že u mho pachového filtru Prima Klima nebylo cítit vůbec nic. Ale je důležitý mít ten podtlak v boxu, což uděláš kvalitním odtahovým ventilátorem. Ale pořád tam musíš tahat čerstvý vzduch samozřejmě, ne točit stále stejný z místnosti.
Luise
Tak spolecny souziti bych nechal stranou 😁 nekdo pestuje travu, nekdo rybicky. jeden si da vecer k telce speka druhej rum..To je tvoje vec

Vlhkost je opravdu nizka v panelaku a pul metru ctverecniho stim zahejbe asi jako navsteva tri lidi.. Kolika litry zalivas? pul metru ctverecnich z toho vem ze 70% kytky je voda.

Filtr me teda i po roce zachyti vse a cejtim kdyz nevyvetram zapach uhli, ne travy. A foukat to do digestore, nepoznas nikdy kondici filtru a pokud bude uz starej, v pohode stim vyvonis celej vchod stupackama..
Nebudu ti nic slibovat zalezi na tobe jak se ti povede, ale porad nepropalis ani polovinu toho, nez kdyby jsis to mela nekde kupovat..

Co mate tedy proti tomu vzduchu.. co by mela koupit na 1,5 m3 a Ledku 120w v budoucnu mozna 240w ? Jediny co ji chybi je okno v ty mistnosti, ale vubec nerekla jak ma velky byt a kde to okno je...

Tim se nechci hadat, jen mi to prijde prehnany...

Edit

Potlak udelam automaticky kdyz z ty mistnosti beru vzduch..a udelam dostatecnou diru aby mel kudy prichazet.
Mnaumnau
Byt 3+1 74 m2 nejblizsi okno v loznici tj asi 4 metry tipuju. Luftovat mistnosti muzu, ale aktualne je pro me nerealny vzduch primo zvenku. Kdyby to slo pres dvere pryc/dovnitr do satny, bavime se o relativne prostorne chodbe a dvou mistnostech ktere jsou nonstop otevrene (mam kocky,prekvapive :D takze je to celkem velky prostor rekla bych). A ty zminene mistnosti vetrame samozrejme.
Pítr90
Ahoj, já to tedy napíšu veřejně 😉 jde!! pěstovat jednoduše 😉 netahám vzduch z venku, nepouštím ho ven, filtr mi na prostoru 80*60*150 vydrží bez problémů rok/tj. 6 kol, svitim normálně sodíkem, odtah nejlevnější vent - tuším nějaký potrubní do koupelen ( jo a vedle boxu spím ). Přes to všechno, co mám údajně špatně, dělám normální výsledky, např. 260g na 12 kytkách ve 4l květníkách se substrátem.
Že bude trochu cítit je jasný, stačí otevřít box kvůli zalévání. Ještě horší je samotná sklizeň 😉 ale i to nějak jde - začneš těsněním do vchodových dveří, následně před kosou něco aromatického uvařit, usmažíš řízky na sádle 😁 jinak omluva, že jsem přes pm neodepsal, moc tu nejsem. Kdyby něco, koukni do mých vláken 😉
Luise
Zeptej se radioamatera jaky radio do auta a uvidis co se dozvis. 😁
HVR
.
Pítr90
citace:
Původní příspěvek od Luise
Zeptej se radioamatera jaky radio do auta a uvidis co se dozvis. 😁


Tím si chtěl říct co?
Trisuli
Asi že jsme tady všichni radioamatéři...jinak nevim
Luise
Ne to vubec... jen sranda
Jen ze se zeptas na radio a dozvis se ze mas blbej i kabel k antene a samotnou antenu a taky by to chtelo odrusovac na privod k radiu. Amater je kazdej kdo se tim oficialne nezivy 😁 ne neumel
Filliir
Tak jinak, zpět na stromy, mám za sebou tři kola v paneláku bez filtru. Ve druhém patře to bylo cítit až před vchodem, v 5. Patře od třetího poschodí nahoru... Nedej bože když jsem vycházel z bytu společně se sousedy na patře... když nebudeme řešit přístup kytek k cerstvemu vzduchu, minimálně budeš ty řešit problém se smradem už ve druhém týdnu květu....
Jlrlk
Ta sestava Ventilator do potrubi TT 125 + Pachovy filtr Can Filters CAN-Original 250-325 m3/h, 125 mm bude bohate stacit na zachyceni smradu do stanu 1m x 1m, 5 kytek? Planuju neco podobneho jako Mnaumnau, jen bych to dal bliz k oknu.
Filliir
Mělo by to stačit na pohodu. Každý na TT nadává, ale já ani jiný neměl. Je jasný že je hlučnější než dražší větráky, ale jinak cajk. Dříve jsem jel can-lite filtr (jasně, cena) teď jsem přesedlal na Prima-klima myslím industry, lite občas ke konci propouštel. Ten originál je ale lepší řada, tak by to mělo být fajn....
marcusant
TT dělá nechutnej kravál a do bytu se to prostě nehodí. Dělal jsem všechno možný, abych to odhlučnil, oblepil molitanem, zabudoval do bedny vylepený zvukařským molitanem, dokonce jsem na to napojil tlumič a furt strašnej kravál. Kdo tvrdí opak, měl by si skočit na ušní. Byt či dům, když jsou otevřený dveře do všech pokojů a sem tam se vyvětrá je úplně v pohodě, mám to na zasklené terase, na zimu zatahuji a vzduch jde tudíž z baráku a výsledky jsou myslím OK. Takže bych to tak nehrotil. Když se v červenci zavře barák a zatáhnou žaluzie, je tam chladněji než venku a lepší je stejně svítit přes noc např. 22:00 - 10:00. Tím nechci říct, že výměna vzduchu není důležitá, ale jak už někdo psal, hodně podstatný je ofuk a dostatek místa k proudění vzduchu, aby se odváděla vlhkost a přiváděl čerstvý CO2 až k rostlinám. Podle mě je nejdůležitější dostatek světla ve správným spektru, tedy 2 QB jednoznačně, vhodná hnojiva s dostatkem Mg2+ pro LED a vhodná odrůda. V bytě to prostě občas zasmrdí, tomu se nedá úplně vyhnout, když do toho nechceš vrazit majlant. Aby v prostoru vznikl podtlak, což je kvůli smradu žádoucí, musí být přítah menší, než je kapacita odtahu. Já bych ohledně odtahu určitě vrtal do zdi, dveře jsou výborná resonanční deska.
Ps: vůbec jsem nepochopil konfiguraci prostor, jaká že to polička. Paneláky mají ke stropu -+ 2,30m, tak tu cimru celou vyklidim a vybílim Primalexem polar extrem nebo něčím podobným. Využívat ten prostor na usklanění šatstva či čehokoli jiného je nesmysl. Všechno bude strašně smrdět a hadry chytnou plíseň
Pps: nemůžu si to odpustit, ale semena konopí (i čehokoli jiného) se sejí, řízky se sází, ale sadí se tak maximálně sadista.
Luise
Ahoj koukam ze tu hodne lidi pouziva molitan a polystyren pro izolaci.. Tak pro vsechny kdo by to TT chtel odizolovat..
Molitan neni dobry izolant... Pohlti, neodrazi, ale protoze je v nem porad hodne vzduchu, tak zvuk propusti...
Polystyren nepropusti zvuk, ale nepohlcuje ho. Takze zvuk nepropusti, ale odrazi do prostoru.
Nejlepsi je Rockwool nebo jine čedičove vaty.. Zvuk nepropusti a navic neodrazi. Nesmite ho ale moc zmacknout.

To TT je kompromis, neni tak spatny, neco uz vydrzi a ta hlucnost neni tak extremni.. Mel jsem uz hlucnejsi ventaky.

Treba tohl je mrch hlucna, ale je pravda ze ten statickej tlak je nekde jinde.
https://www.elektro-paloucek.cz/ven...kmz-125-p-12350
akaisan
chalani strasne to hrotite :D niekto proste nieje ochotny vrtat diery do steny, a napr. tahat potrubie cez dalsiu izbu k oknu :D a verte mi ze aj napriek tomu si vypestuje Mnaumnau par chutnych gramcov ,ano len par, nie stovky ako ide vacsina co tu momentalne pise :D
takze aj napriek tomu ze ma Mnaumnau idealny priestor ,ktory po par upravach moze dat niekolko stoviek, tak Mnaumnau si vtom priestore pojde micro s 1x(casom 2x) QB v nejakej polici, zatial tu nieje foto co je skoda Mnaumnau...
a ked zacnu vibrovat dvere tak sa zarubna oblepi tesnenim za par kc
Filliir
TT 125 nebo ještě lépe TT 150 na regulaci. Mám ho zapojeny filtr>sonoflex>Sputnik>sono>TT>2m sono> tlumič s tím že jsem TT omotal s 15cm přesahem minerálkou tak a by byla +- 10/15 cm vrstva a zabalil do fólie kvůli těm posranym stripkum. Diky tomuto vylepšení za pár korun je rázem jediný problém hluk proudícího vzduchu vycházející z tlumiče. Myslím si, že je dost lidí kteří radši něco málo pokuti než si nechají zářit do pokoje díky otevřeným dveřím aby se neriskovala plíseň, popřípadě nesrážela voda.
A hlavně pamatujme: " stačí jednou pěkný smradek, nebo hůř pozvolný třeba dvou denní závan kdy už si ho člověk všimne a rázem je nálepka slušne sousedky pryč"....
Jinak dveře jsou resonanci nakloněny, pokud ale nezatemujes daný zdroj vibrace hned na ně, ale spojis je třeba sono-alu flexem neměl by to být problém. Stačí díra a koupit takovou tu pěknou větrací mřížku v OBI nebo Hornbachu. Ta jde skrz a zbyde tam i pár cm na přidělani roury. A navíc šatníky nebo kumbaly podobné větrací otvory mají tak to ani není jako pěst na oko 😁
Luise
Ta nalepka slusne sousedky je dulezita 😁 U nas bydlel jeden raubir co si to posral, no alkoholik nekolikrat prosel dverma, nebo klatil na parkovisti 60 letou sousedku na aute s alarmem, oba na srot.. A me to tenkrat trochu uteklo (starej filtr, cekal jsem na novej) a je pak usmevny kdyz ti ty drbny hlasej ze po baraku neco smrdi a ze to musi bejt zase on a co to tam ma, se sem budou stahovat fetaci... Jsem se drzel abych neuchcal 😁 Urcite super mit v baraku vetsiho rostaka nez jsi sam 😁
Pítr90
Kdyz jsme u těch sousedů. Já to rozjel úplně obráceně. Všichni ví, že trávu kouřím, ale že jsem zároveň úplně v pohodě, dá se říct, že až na ty brčka slušnej normální člověk a myslím, že se povedlo. No a sem tam smrádek z bytu???? Vždyť si sem tam toho jointa zapálim u televize. Nikoho nenapadne, že ta vůně není ze spáleného ale z čerstvého konopí 😉😉😉 bydlím tu přes 4 roky, vše v pohodě 😉
Jlrlk
Takze dalsi dobra rada, naockovat sousedy na nejakeho chudaka, hlavne kdyz jejich prst bude smerovat daleko ode mne :)
A ten TT 150 vychazi s hlukem lip? Naklady si mohu dovolit trochu vyssi nez Mnaumnau a s tim pak souvisi i vymena filtru, aby mel vyssi prutok ze?.

Omlouvam se, ze nemam takove znalosti.. snazim se procitat forum, ale vzdycky narazim na neco, co me zaujme a k puvodni informaci se zase nedostanu :) Je toho tady moc ke cteni..
Luise
Ja nikoho neockaval... se samo a preci se neprasknu 😁

Ve foru je to rozhazeny ruzne... Zkousels FAQ ?

http://grower.cz/pestovani/navody/?

Nevim ted co je tam o vzduchu presne napsano, ale je tam spousta i jinejch informaci...

Jeste to zedituju.. Ne mensi hluk, ale vetsim prumerem prozenes vic vzduchu. Takze vetrak muzes stahnout na mensi otacky. mensi otacky - min hluku. Dalo by se to tak teoreticky rict. Ale praxe muze byt jina.. Zalezi nejspis i na delce potrubi. u vetsich prumeru se zvuk muze sirit lip.

Tady jeste citace
Statický tlak je hodnota u ventilátoru, která udává, jak velký tlak dokáže vyvinout.

Jedná se o veličinu, která nám vyčísluje množství tlaku, který ventilátor musí překonat aby mohl správně plnit svou funkci a je rozhodující již při prvotním plánování rozvodů vzduchotechniky.
V praxi to znamená, že pokud máme např. potrubí o celkové délce 10 m a ventilátor umístíme na jeho začátku, ventilátor musí vynaložit dostatečný tlak aby dokázal rozproudit vzduch na tuto vzdálenost.

Jaké jsou faktory, které ovlivňují samotný tlak?

Na tlak má určitě vliv velikost průměru otvoru celé vzuchotechniky, samotná délka rozvodů potrubí a hlavně množství různých napojení a záhybů. Každý záhyb nebo-li odbočení nám snižuje tlak zhruba o půl metru. Abychom minimalizovali ztrátu statického tlaku, je nutné všechny spoje dobře utěsnit ať už instalační lepící páskou nebo páskou izolační. Na základě všech parametrů zvolíme dostatečně výkonný ventilátor, který je účinný v našich konkrétních podmínkách.

Pro výpočet statického tlaku, nám pomůže přiložená orientační tabulka:

Ta tabulka je jen pro potrubi, ne pro postor.. Plus pridej filtr ten taky sebere, myslim ze na strankach treba prima klima to budou mit napsany..

Jestli mas cas a chces to koumat... Nakonec ti kazdej rekne ze vic je lip 😁

K tomu si na grafu ventilatoru mrkni na statckej tlak a u nej mas kolik ti protece vzduchu...

Nakonec si na googlu v obrazkach najdi hluk a tam mas popsany db hodne zhruba.. jen si vsimni jak to roste.. ze 20 a 50 neni takovej rozdil jak 50 a 80 at mas nejaky povedomi o db na vetraku.

A melo by to vsechno tak nejak zhruba zapadnout..
Luise
Tady je graf pro TT 125 klasickej. kdyz ho zapnu na vyssi otacky ma prutok 280 m3 a statickej tlak 136... Kdyz na nej zapojim 3 metry potrubi klesne mi tlak o 50 Pa na 86 Pa. v tabulce se podivam a melo by tim projit 200m3..

https://www.elektro-paloucek.cz/ven...i-tt-125-p-8486
Filliir
Díky, za tabulky... měl bych je ukázat svým větrákům, aby zvolnily... Jedu přes 14 let a vím hovínko :D .... Zdar Fellina
Luise
Jsem to cely popletl.. Ta tabulka je pro TT Pro.. ten ma 320... A taky v tom grafu se to bere obracene.. mam ztratu 50 tak si najdu na levo 50 a spojim to s krivkou. Tak by to davalo smysl... Doufam ze to tak je zhruba spravne..
Nostradamus7
doporučuji GrowCOS, centrální ovládací systém - ideální pro pěstovaní v paneláku
Bruce11
Mnaumnau: Ahoj, prepac mozno som necital uplne vsetky tvoje prispevky, ale hned na uvod ti poviem ze tam kde neni moznost mat aspon trosku otvorene okno, vyklopene na ventilacku, tak by som to nestaval. Mam to v izbe, kde je nonstop na skaru otvorene okno, uhlikovy filter za 45eur, sp supersilent vetrak 240m3/h, skrina 160x90x60 a aj tak to je malinko citit v tej izbe, bez otvoreneho okna to je aj malinko citit v celom byte (cez zavrete dvere na izbe.... takze pruser na dohlad. Neriskuj, musis byt SAFE!!! inak mas 10rokov o teple vecere postarane:-D
...palim na to 340w (2x150w cob + 40w 660+440nm ledky 3w a je tam teplo ako svina, ked neni otvorene okno.... v miestnosti je aj 24 a vnutri idem cez 27stupnov pri sieti. Pri vrcholkoch cez 34stupnov.... A to je december.... v lete by som to ani pustit nemohol, musel som zacat az v septembri....
Drzim palce, nech nieco uspesne vymyslis... ja som planoval vyse pol roka kazdy vecer som tu sedel a cital a porovnaval co som precital s tym dalsim co som cital :)))))
Jarmilek
Bruce11 pokud máš podtlak ve stanu a dobrý pachový filt tak nemůže být nic cítit, bacha na velkou vlhkost ta odpálí filtr ani nevíš jak. Jinak drivery máš mimo box? Těch 340W led je asi moc na tento box, takže by to topilo i když budeš mít drivery venku.
Bruce11
Jarmilek: ahoj, filter by som videl asi v poriadku, neviem da sa to nejako preverit??..... podtlak mam, ale predsalen trolinku to je v tej izbe citit, ale nevadi... je tam otvorene troosku okno. Vlhkost v raste 50-65% v kvete 28-40%.... moze takato vlhkost znicit filter? nemyslim ;-)
Drivery mam priamo na svetle.... chcem potom ked skoncim kolo sem dat cely grow, potom to tam bude vidiet... 340W je asi vela na ten priestor, uvidim kolko bude G, na raste som mal pustenych 215W a pri prepnuti som to skusil osolit, ale nabuduce pojdem 100w rast, 200w kvet.... podla mna to uplne staci... a neni problem s teplotou... Aj tak si myslim ze mat skrinu alebo stan niekde kde sa neda vetrat je sebevrazda.... stat sa moze vselico... aj otvaranie skrine je problem....
Luise
Ahoj Bruci, to je divny. A bylo to citit i kdyz byl filtr novej? Jestli jo, tak si to nekde pritahuje vzduch a nejde to jen prez filtr...jinak z toho jde jen smradek aktivniho uhli, celkem neprijemnej smrad z kytek mi je tedy prijemnejsi 😊
Jarmilek
Ahoj, leda koupit ještě jeden filtr a zkusit to s novým, jinak bych prověřil tesnost potrubí v boxu, může to opravdu někde přisávat vzduch jak píše Luis. Čím vyšší vlhost tím se snižuje živostnost, dá se dost ušetřit na růstový fázy, tam se dá jet většinou i bez filtru a v květu už to držíš níže.
Myslím že 200W LED by na tento prostor mělo být akorát a pokud to stíháš chladit tím lépe.
Větrání to v místrnosti určitě chce, bez toho to nebude dobré :-)
Bruce11
Jarmilek: V raste som uhlik nemal, az posledny tyzden a potom kvet, takze myslim ze by mohol byt dobry. Tie watty urcite v druhom kole dam na 200max... viac je to uplne zbytocne.
S tym vetranim to je 100%pravda, nic neni na stopercent ucinne, a treba tam vymenu vzduchu kvoli vlhkosti. Kto bude furt riesit odvlhcovacku.
AmZoe
Tak jak dopadl pěst v šatně?
Mnaumnau
Zdravím všechny growery :)

Mňau je zpět :D Především bych chtěla poděkovat všem přispívajícím, díky za vaši snahu pomoci mi :) :) Bylo tu mnoho různých názorů, někteří jste mi radili ať to zkusím, jiní ať se na to vyprdnu.. no, peněz bylo málo, šetřila jsem na březnový fesťák na který jsem se těšila (Belgie) a nakonec to dopadlo kvůli koroně špatně samozřejmě, až tak špatně že peníze za letenky i za ubytování jsou nenávratně v prdeli.. tak jsem se z toho nějak teda otřepala, ale ta chuť vypěstovat si vlastní matroš mě neopustila.

Peněz mám stále málo, ale lidi já si našla k práci ještě brigádu :D a rozhodla jsem se udělat vše jinak. Pomaleji a kvalitněji. Zprvu partner nechtěl slyšet že by to bylo jinde než v té šatně.. ale pochopil, že mě to činí šťastnou a dokonce mi pomáhá :D chtěla jsem mu do pokoje s počítačem šoupnout boxík ale nechtěl o tom slyšet, ale řekl dej si to do kuchyně tam mě to neva :) problém s chlapem vyřešen :D

Nyní už mě rostou 4 kytičky na balkoně. Je to tedy můj úplně první pěst. Naživo jsem u nikoho pěstírnu neviděla, takže tato stránka Grower je jediná, kde beru inspiraci. Mastím to jak se dá, to samozřejmě přiznávám. Nicméně kdyby kdokoliv měl chuť to tu sledovat a pomáhat mi - naprostému amatérovi, je tu vítán a můžu tu házet i fotky.

Aktuální situace je taková. 4 kytky na balkoně, vysazeno minulý týden ve čtvrtek tj. 2.7.2020. Semínka všecko automaty od fair seeds, 2x AK 47 1x Amnesia a 1x kytka, které říkám Hanča´s choice, je to taky fair seeds automat, ale z Outdoor mixu. Jediný, kdo o pěstu ví je můj přítel a moje nejlepší kamarádka Hanka. Proto jsem řekla.. kámo vyber mi z toho mixu jedno semínko. Předpokládám, že to bude nějaká indika.

AKčka a Hanča´s choice jsou v květináčích 5,7 l a Amnesia si hoví v 11 l. Půda Plagron Royal mix. Pak tam mám po stěnách diamantovou fólii. Dále tam mám Sencor zvlhčovačku, měřič teploty a vlhkosti a stolní větrák. Bohužel, jak je můj balkon skvělý, že poskytuje dost soukromí (zdi ze všech stran, zasklený, pod zasklením je bílý, matný, skoro neprůhledný), tak o to hůř tu jde slunce, abych upřesnila, přímé slunko tu mám jen 3 hodiny a to od cca 8:00 do 11:00. Takže jsem se rozhodla tam švihnout CFL 130w růstovou. Vždy když ji zapnu, natáhnu před to deku na šňůru "jakože ji suším po vyprání" a čumilové nemaj šanci, kytky by nešly vidět vůbec ale lampa z nejvyššího patra protějšího paneláku asi jo. Přes den ani nejde vidět že tam něco svítí a v 21 h ju vypínám. Toť jsem zatím zvládla (finančně) pořídit.

Z další výplaty bych ráda koupila věci na květ, ráda bych HPS výbojku a elektrický předřadník, no plus nějaké to stínidlo. Myslíte, že je to v mém případě dobrá volba? Zvládnu pouze větráky uchladit 400w výbojku, když ji dám klidně až ke stropu (já to nějak zamaskuju) při tomto letním počasí? Rozpočet nejlépe do 7000 kč.

A z dalších výplat už bych ráda koupila box a další věci na indoor. Tak snad se mi z těch automatů podaří sklidit aspoň trošku :)

Přikládám foto z dneška, vedle kytek mi chlap švihnul avokádo, které bylo na okně v kuchyni, nějak se mu zželelo, že maruška má na balkoně podle něj "luxus" a chudák avokádo jen trčí na okně :D Všechny nápady a připomínky vřele vítány :)
Mnaumnau
detailnější
buprenorfin
citace:
Původní příspěvek od Filliir
Tak jinak, zpět na stromy, mám za sebou tři kola v paneláku bez filtru. Ve druhém patře to bylo cítit až před vchodem, v 5. Patře od třetího poschodí nahoru... Nedej bože když jsem vycházel z bytu společně se sousedy na patře... když nebudeme řešit přístup kytek k cerstvemu vzduchu, minimálně budeš ty řešit problém se smradem už ve druhém týdnu květu....


Přesně tak, stačí pár kousků a když nastane květová fáze,zjistíš, že jsi v hajzlu, protože to jde cítit totálně všude!!!! Pacháč přináší spoustu problémů s větráním. Ten smrad v bytě nedáš! S tím počítej. Jde to cítit i přes zahradu v létě. Nechtěl bych zažít, co to udělá v paneláku.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma