Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Záchrana plané hrušně - Klikni zde pro originální téma
vrrn
Ahoj Growers.
Potřebovala bych akutně pomoc ASAP. Soused kretén před pár dny pokácel u našeho domu téměř 200 letou zdravou planou hrušeň. Měla jsem k tomu stromu obrovský citový vztah, takže chci jeho geny.. Vzala jsem si nějaké malé větvičky, které z něho na zemi zbyly a chtěla bych udělat maximum, aby se mi podařilo aspoň něco zakořenit.
Vím, že to bude hodně těžké, ale chci se o to pokusit a jelikož s vegetativním množením stromů nemám na rozdíl od bylin žádné zkušenosti, potřebuji rady zkušených zahrádkářů a pěstitelů ovocných stromů.
Posílám foto, co mi zbylo - jsou tam i nějaké malé nové větvičky (přírůstky z minulého roku), které předpokládám budou k regeneraci nejlepší. Na druhé fotce jsou vidět ty nové přírůstky.
Jakou metodu zvolit? Jak udělat řez? Jaký zvolit substrát a stimulátor, jestli vůbec? Do tepla, do zimy a co světlo?

Za jakékoli rady děkuji!
vrrn
Přikládám ještě fotku hrušně za života, abyste viděli, jak můžou být lidi dementní a jakou škodu udělat..
Piskor1
Jedině asi naroubovat na nějakou podnož,roubování si dohledáš a podnož vhoudnou na roubování taky. dělá se to běžně. plody budou identické,jako u té staré.. každé lepší zahrádkářství,které prodává vlastní výpěstky.. /Starkl/ ti poradí a podnož prodá.. / tak 20 kč/ . Good luck. Podnož živou . dá se to naroubovat snad i na jibou hrušku a budeš mít 2 druhy ovoce na jednom kmeni.. Já mám u jablek 5 druhů na jednom stromě/letní,zimní/
vrrn
Piskor1: ano, to mi také někdo radil, ať to naroubuji - dnes pojedu do zahrádkářství, tak se poptám. osobně bych raději, aby mi nějaká větvička zakořenila, protože roubováním to bude trochu paskvil..Jinak díky moc za radu!
Piskor1
tohle bude ale pro teb top. www.stareodrudy.org majitelmá 43 a je to bývalí pankáč,je v poho.. pbrnkni mu a pošli fotku/lepš// odrůdu ti možná i určí a možná pomůže/100%vytíženost práve má/ . jo a našel sis ho SÁM na netu. o5 gooood luck >
vrrn
Piskor1: zavolám mu, děkuju moc!
Piskor1
ajsa1@seznam.cz, tel: 777 579 776 > třeba ti to sám naroubuje,když mu to v nějakém termoboxu pošleš poštou,možná taky ne ale...
Piskor1
Musíme si pomáhat... >>
vrrn
Piskor: tak jsem volala a pán mi skvěle poradil, jak to přesně naroubovat. Díky Ti moc!
Ještě bych poprosila i ostatní o rady na to řízkování, což bych chtěla zkusit také..díky!
Time
Ahoj , tý hrušně je škoda převeliká , to opravdu nepochopím jak tohle někdo může udělat .... nevím jak jsou nastavený zákony teď po úpravě občanského zákoníku ,ale dřív by tohle legálně nešlo a soused by z toho měl minimálně"popotahování" ,škoda taky že strom nedostal známku "památný strom" , myslím že by na ni právo měl ,ale pozdě bycha honit...každopádně je to obrovská škoda .
Sám bych Ti poradil naroubovat pár podnoží a pak třeba zpravokořenit....ale jsem zvědav co na to p.Pešek , osobně ho neznám ,ale znám jeho práci... Pak určitě napiš jak si pochodila....tak goodLuck
Piskor1
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Roz...n%C3%AD_rostlin googl najde více.. >>>>> kdo hledá.........>>
Time
citace:
Původní příspěvek od vrrn
Piskor: tak jsem volala a pán mi skvěle poradil, jak to přesně naroubovat. Díky Ti moc!
Ještě bych poprosila i ostatní o rady na to řízkování, což bych chtěla zkusit také..díky!


to řízkování by mě právě taky zajímalo :)) Vím že se podnože dělají právě i vegetativní ,ale jak je na tom zrovna hrušeň . Zkusil bych asi aero klonovačku - narušit kůru/lýko a nějakej "kořeňák" ...
Piskor1
http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=1


já bych naplnil uřízlou petflašku vlhkým pískem,zapíchl větvičku tak 30 cm /tak 15 čísel do písku/ a přikryl tím odřezkem z pet flašky kvůli ůniku vlhkosti.. a dal do tepla.. >>> více kusů do více flašek. za okno na parapet .. je tam teplo od topení a světlo.. kontrola vlhkosti nutná.. koncové větvičky ... použil přípravek rhyzopon na řízkování..
Time
a nebo mě ještě napadlo . Z toho pařezu určitě vyrazí spousta malých výhonů . Až budou mít třeba 30cm tak bych pařez zasypal hlínou , klidně okolo toho udělat ohrádku a hlínu dosypávat . Ty jednotlivý výhony pak pustí kořínky...ale je to pracná metoda a bude to vyžadovat spolupráci se sousedem , nejspíš....
Piskor1
https://www.zahradou.cz/as1-stimula...ku-p-42558.html
Time
citace:
Původní příspěvek od Piskor1
http://grower.cz/forum/showthread....16&pagenumber=1


já bych naplnil uřízlou petflašku vlhkým pískem,zapíchl větvičku tak 30 cm /tak 15 čísel do písku/ a přikryl tím odřezkem z pet flašky kvůli ůniku vlhkosti.. a dal do tepla.. >>> více kusů do více flašek. za okno na parapet .. je tam teplo od topení a světlo.. kontrola vlhkosti nutná.. koncové větvičky ... použil přípravek rhyzopon na řízkování..


jelikož to bude zakořeňovat dlouho chce to co největší sterilitu což u toho písku je problém...a pak různý řasy , plísně co u toho okna nachytáš...nedoporučuju
Piskor1
citace:
Původní příspěvek od Time
a nebo mě ještě napadlo . Z toho pařezu určitě vyrazí spousta malých výhonů . Až budou mít třeba 30cm tak bych pařez zasypal hlínou , klidně okolo toho udělat ohrádku a hlínu dosypávat . Ty jednotlivý výhony pak pustí kořínky...ale je to pracná metoda a bude to vyžadovat spolupráci se sousedem , nejspíš....



https://cs.wikipedia.org/wiki/H%C5%...D%C5%BEen%C3%AD >>
vrrn
Time: wow, aero klonovačka? To zní skvěle, nastuduju si to..Pan Pešek mi říkal, že s řízkováním nemám šanci (ale já to chci stejně zkusit), ale že s roubováním skoro 100%. Mám si prý koupit sazenici plané hrušně a na to to naroubovat (buď teď a mít to v chladu nebo až na jaře a zatím mít výmladky v mikrotenovém sáčku s trochou vody v lednici).
Co se týče legislativy, tak už jsem udělala obrovský humbuk a zabývá se tím i strana zelených za Jesenici. Pošlu na ně inspekci z kraje, protože nepochybně s tím povolením pochybyli. S udělením statusu památného stromu musí souhlasit vlastník pozemku a ten by nesouhlasil (to je ten soused), jedině možná jako významný krajinný prvek..Soused mě ale předběhl a já jsem vůbec netušila, že tu hrušeň chce pokácet..
Každopádně město z toho bude mít problémy, to ti garantuju.
vrrn
Spolupráce se sousedem není možná - málem se s manželem poprali, když se jich při kácení ptal, zda na to mají povolení. Je to agresivní imbecil. předpokládám, že ten pařez do jara zlikviduje..
Co se týče řízkování a dát teď do tepla - trochu se bojím, že to teplem naraší a dá sílu ,místo do kořenu, do pupenů - květů a listů..
Piskor1
Já jsem to nikdy takhle nemnožil, tedy asi 100% ta lednice a na jaro naroubovat.. to se vždycky někdo najde v okolí,kdo to ještě uní.. Přeju pevné nervy, kok*t soused bývá pro život k nezaplacení.... / někomu,kdo ho pořeší >>>/
Time
koukal jsem pořádně na ty fotky a jelikož těch jednoletých výhonů je málo tak bych vsadil spíš na to roubování...v tom případě bych je ustřihl a schoval v lednici do vhodné doby k roubování....to samotný zakořeňování je risk
Time
...z toho pařezu by to bylo ideální/nejjistější ,ale chápu tu situaci...škoda že nemám podnože vhodný pro hrušeň . Se dvěma rouby bych to asi zvládl . Zatím roubuju jen třešně a jabloně ..
vrrn
Time: hledám někoho, kdo by mi to narouboval, nezvládl bys to? Sazenice seženu..
Jinak ohledně toho zpravokořenění, tedy umožnění odrůdě, aby pustila své vlastní kořeny (své "pravé" kořeny), a zbavit se tak podnože - máte s tím zkušenosti? Jak potom na to?

Ještě dnes postnu foto toho pařezu, abyste viděli v jakém je stavu..
Time
vrrn: myslím že bys určitě sehnala i někoho v tvým okolí .Ale třeba větvičku/dvě bys mi mohla poslat , podnože bych si sehnal/koupil . Vlastní bohužel nemám-právě jen ty třešně a jabloně ,který si pěstuju sám .
To zpravokořenění jsem ještě nedělal , mám to načtený a není v tom žádná věda . Nejdřív ,ale musíš dostat stabilní stromek což je 2-3 roky...
vrrn
Time: byla bych Ti neskonale vděčná, kdybys to zkusil. Větvičky bych nějaké poslala a podnože zaplatila. Můžeme se domluvit přes PM? hlavně mi jde o to, jak nejlépe připravit větvičky na převoz (ale můžu je přivést osobně, pokud nebydlíš daleko ode mě)
Jinak ohledně zpravokořenění, teď jsem si o tom četla a je to vlastně takové hřížení. Zajímalo by mě, jestli je potom ten roub nějak geneticky ovlivněn podnoží..
vrrn
Ještě bych poprosila, jaký aero-cloner byste pro zakořenění řízků doporučili? Díky moc.
vrrn
Našla jsem také svůj starý thread a zkusila bych udělat ten bubbler cloner:
http://grower.cz/forum/showthread.p...9703#post639703
Otázka ale je, jaké podmínky dát pro ty větvičky? Protože v teple a na světle podle mě naraší. Není to prostě fotosynteticky aktivní řízek cannabis..
Asi bych do roztoku kápla trošku tekutého kořenového stimulátoru, ale jaký bude nejlepší? Ti, co používají aero a bubbler clonery, poradíte?
RivieraKid
Pokud byl strom na jeho pozemku a měl na kácení povolení, jaký je důvod, že chceš někomu dělat problémy? Tedy kromě toho, že si měla ke stromu citový vztah? Což vzhledem k jiným okolnostem může být každýmu víš kde.. keci o nějaké ekologii a škodě každého stromu neberu.. Je zajímavý jak si lidi myslí, že můžou kecat do všeho.
vrrn
RivieraKid: to snad nemyslíš vážně. Ten strom nebyl kdejaký - měl téměř 200 let, byl naprosto vitální, krásný, bohatě kvetoucí a utvářel výrazně krajinou dominantu. Navíc nebyl na jeho zahradě, ale na ostatní komunikaci. Žádným způsobem ho neohrožoval, jen mu vadilo listí na cestě a hrušky. §8 zákona č. 114/1992 Sb. v prvním odstavci jasně říká: "Ke kácení dřevin je nezbytné povolení orgánu ochrany přírody, není-li dále stanoveno jinak. Povolení lze vydat ze závažných důvodů po vyhodnocení funkčního a estetického významu dřevin." Tento strom nepatřil do kategorie, kdy není potřebné vydat povolení, takže zde jednoznačně musí existovat "závažný důvod", který by výrazně převýšil zájmy ochrany přírody a jednoznačně vysoký funkční a estetický význam takovéto soliterní dřeviny. Hrušky a listí nejsou závažný důvod. Město jednoznačně pochybylo. Mluvit o tom, co je mi do toho je mimo mísu - zákon chrání takové stromy z důvodu jejich funkční, ekologické a estetické důležitosti pro ekosystém i pro lidi.
RivieraKid
Myslím to uplně vážně. O funkčním i estetickém významu se dá polemizovat. Významnou dominantu krajiny si třeba já představuju úplně jinak. Ještě se ukáže, že ten pruh klidně může patřit k jeho zahradě (což bývá uplně běžné). Máme zahradu plnou stromů. Spoustu druhů ovocných stromů i kolem 100let. Při představě, že soused z Prahy bude žvanit do toho, že nemůžu něco pokácet, protože on si na ten strom zvyknul za těch 5 let co tam má chalupu se mi otevírá kudla v kapse. Protože světe div se, ty stromy se v takovém množství sázely ze zcela zištných důvodů, aby byly např. třešně postupně v průběhu celého léta, nebo jablka celý rok od léta až ty na uskladnění do dalšího jara. A když strom neplnil svou funkci- nedával plody, tak ho prostě pokáceli. Ono pro samou práci nikoho nebavilo uklízet listí ze stromu do kterého je hovno.
vrrn
RivieraKid: já jsem starousedlík, který vedle té hrušně žije 35 let (a moje rodina je z této vesnice po generace). Soused, co to pokácel je z Prahy a žije tu rok..ten pruh zeleně patří k té ostatní komunikaci..
RivieraKid
to ti gratuluju, ale nic to nemění na tom co jsem napsal.
vrrn
Nechápu o co ti jde, trollovat, abys měl hodně příspěvků a stal se z nového člena stálým členem? Založila jsem toto téma, aby mi někdo poradil, jak zregenerovat větvičky, takže tvé příspěvky jsou dost off topic..
RivieraKid
jediná reálná možnost, opravdu vyzkoušená a osvědčená je roubování. doporučuju se obrátit na nejaký zahrádkářský svaz v tvém okolí. většinou se tam sházejí lidi, kteří tě nezištně poradí, naroubují, odkáži na někoho kdo ti pomůže. posílat to někam přes půl republiky mi přijde kravina. ostatní pokusy se zakořenováním si klidně vyzkoušej, ale raději bych to rouboval a raději na víc podnoží. ani to roubování se nemusí pokaždé povést..

pokud nějakou hrušku doma máš. dá se roubovat i na ní. viděl jsem roubovat i na starší stromy. nebo dva různé rouby na jednu podnož. nevím jak u hrušně, ale u jabloní celkem běžné, že půlka stromu je jedna udrůda a na druhé půlce jiná odrůda..
Pítr90
Ahoj, pokud žiješ někde na venkově, tak při procházce přírodou určitě narazíš na malé plané hrušně. Naroubuješ si je, ideálně víc - jak píše kolega víše - i roubování není 100procentní. No a až se roub chytne, tak si malý stromek vykopeš 😉 můžeš klidně rok počkat, když vybereš stromek někde na mezi, tak to určitě nebude nikomu vadit 😉 děda to tak dělal a dělá odjakživa 😉
GrayPepa
Ahoj, pokud budeš kupovat podnož pro hrušeň, doporučuji podnož hrušně kavkavské. Je totiž odolná, roste bujně a snáší sucha, která poslední roky jsou a díky nim odpumírají hrušně roubované na vypěstované a křížené rouby.
Jinak trochu roubuji, tak jestli něco potřebuješ, dej vědět ;-)
Time
Tak takhle to dopadlo po roce :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma