Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Ahoj Growers.
Potřebovala bych akutně pomoc ASAP. Soused kretén před pár dny pokácel u našeho domu téměř 200 letou zdravou planou hrušeň. Měla jsem k tomu stromu obrovský citový vztah, takže chci jeho geny.. Vzala jsem si nějaké malé větvičky, které z něho na zemi zbyly a chtěla bych udělat maximum, aby se mi podařilo aspoň něco zakořenit.
Vím, že to bude hodně těžké, ale chci se o to pokusit a jelikož s vegetativním množením stromů nemám na rozdíl od bylin žádné zkušenosti, potřebuji rady zkušených zahrádkářů a pěstitelů ovocných stromů.
Posílám foto, co mi zbylo - jsou tam i nějaké malé nové větvičky (přírůstky z minulého roku), které předpokládám budou k regeneraci nejlepší. Na druhé fotce jsou vidět ty nové přírůstky.
Jakou metodu zvolit? Jak udělat řez? Jaký zvolit substrát a stimulátor, jestli vůbec? Do tepla, do zimy a co světlo?
A soul in tension thats learning to fly
Condition grounded but determined to try
Cant keep my eyes from the circling skies
Tongue-tied and twisted just an earth-bound misfit, I
Jedině asi naroubovat na nějakou podnož,roubování si dohledáš a podnož vhoudnou na roubování taky. dělá se to běžně. plody budou identické,jako u té staré.. každé lepší zahrádkářství,které prodává vlastní výpěstky.. /Starkl/ ti poradí a podnož prodá.. / tak 20 kč/ . Good luck. Podnož živou . dá se to naroubovat snad i na jibou hrušku a budeš mít 2 druhy ovoce na jednom kmeni.. Já mám u jablek 5 druhů na jednom stromě/letní,zimní/
Piskor1: ano, to mi také někdo radil, ať to naroubuji - dnes pojedu do zahrádkářství, tak se poptám. osobně bych raději, aby mi nějaká větvička zakořenila, protože roubováním to bude trochu paskvil..Jinak díky moc za radu!
tohle bude ale pro teb top. www.stareodrudy.org majitelmá 43 a je to bývalí pankáč,je v poho.. pbrnkni mu a pošli fotku/lepš// odrůdu ti možná i určí a možná pomůže/100%vytíženost práve má/ . jo a našel sis ho SÁM na netu. o5 gooood luck >
Piskor: tak jsem volala a pán mi skvěle poradil, jak to přesně naroubovat. Díky Ti moc!
Ještě bych poprosila i ostatní o rady na to řízkování, což bych chtěla zkusit také..díky!
Ahoj , tý hrušně je škoda převeliká , to opravdu nepochopím jak tohle někdo může udělat .... nevím jak jsou nastavený zákony teď po úpravě občanského zákoníku ,ale dřív by tohle legálně nešlo a soused by z toho měl minimálně"popotahování" ,škoda taky že strom nedostal známku "památný strom" , myslím že by na ni právo měl ,ale pozdě bycha honit...každopádně je to obrovská škoda .
Sám bych Ti poradil naroubovat pár podnoží a pak třeba zpravokořenit....ale jsem zvědav co na to p.Pešek , osobně ho neznám ,ale znám jeho práci... Pak určitě napiš jak si pochodila....tak goodLuck
Původní příspěvek od vrrn Piskor: tak jsem volala a pán mi skvěle poradil, jak to přesně naroubovat. Díky Ti moc!
Ještě bych poprosila i ostatní o rady na to řízkování, což bych chtěla zkusit také..díky!
to řízkování by mě právě taky zajímalo ) Vím že se podnože dělají právě i vegetativní ,ale jak je na tom zrovna hrušeň . Zkusil bych asi aero klonovačku - narušit kůru/lýko a nějakej "kořeňák" ...
já bych naplnil uřízlou petflašku vlhkým pískem,zapíchl větvičku tak 30 cm /tak 15 čísel do písku/ a přikryl tím odřezkem z pet flašky kvůli ůniku vlhkosti.. a dal do tepla.. >>> více kusů do více flašek. za okno na parapet .. je tam teplo od topení a světlo.. kontrola vlhkosti nutná.. koncové větvičky ... použil přípravek rhyzopon na řízkování..
a nebo mě ještě napadlo . Z toho pařezu určitě vyrazí spousta malých výhonů . Až budou mít třeba 30cm tak bych pařez zasypal hlínou , klidně okolo toho udělat ohrádku a hlínu dosypávat . Ty jednotlivý výhony pak pustí kořínky...ale je to pracná metoda a bude to vyžadovat spolupráci se sousedem , nejspíš....
já bych naplnil uřízlou petflašku vlhkým pískem,zapíchl větvičku tak 30 cm /tak 15 čísel do písku/ a přikryl tím odřezkem z pet flašky kvůli ůniku vlhkosti.. a dal do tepla.. >>> více kusů do více flašek. za okno na parapet .. je tam teplo od topení a světlo.. kontrola vlhkosti nutná.. koncové větvičky ... použil přípravek rhyzopon na řízkování..
jelikož to bude zakořeňovat dlouho chce to co největší sterilitu což u toho písku je problém...a pak různý řasy , plísně co u toho okna nachytáš...nedoporučuju