Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Kolik LED W (co Real žerou) na m2 - Klikni zde pro originální téma
Obelixsk.cz
Zdar lidi,

Zabývám se LEDkama a dočetl jsem se že ideální wattaz na m2 je 320 w příkonu LED. Tzn na box 80x80 cm 224 W LED příkonu co si o tom myslíte?
fikus37
Pokud se zabýváš (Ledkama),tak tenhle theatr co jsi založil je trochu mimo.
Pokud svítíš mars hydro ,tak můžeš mít i 500w na m2 a vypěstuješ to samé jak pod 200W Vero 29.
carlos
Drzel bych se osvedcenych 600w / m2
alesh
citace:
Původní příspěvek od carlos
Drzel bych se osvedcenych 600w / m2

S kvalitní výbavou si tak kytky sežehneš.

a.
carlos
citace:
Původní příspěvek od alesh

S kvalitní výbavou si tak kytky sežehneš.

a.

600w HPS neni problem uchladit v 1m2, pokud maj LED ucinnost jeste vyssi jak s oblibou tvrdi fanousci LED tak prece tepla bude jeste mene a vice svetla.. Tak tady trochu popirate sami sebe..

Navic zatim nikdo neukazal o kolik procent je ta ucinnost vyssi (mozna o jednotky procent), takze nevidim duvod nedrzet se lety osvedcenych 600W na m2.
L1st3r
Na 1m2 by melo stačit vero od ledidealu což je cca 340w. Logicky díky nižšímu příkonu bude i nižší vyzařování tepla. Ovšem vyvstává otázka, pokud pestuji na kvantitu, což je většina, co se ve skutečnosti vyplatí vice.
Beru to tak, ze pěst bude bezchybný v obou případech. Tipuju ze reálné je pod tím led udělat pul kila (možná jsem to přehnal) a pod hps pres 700g (to je na 100% reálné a zdokumentovane). Když vezmu v potaz náklady na světlo, je dle meho názoru jasné, ktere osvětlení je to prave. Aby byly výsledky totožné, bude třeba skoro stejny příkon. A proto jsem názoru, ze ledka je pouze módni hit. Z medicinskeho hlediska na tom bude lépe, protože údajně se tvoří v konopí latky , které pod hpskou ne. Pro obyčejného hulice ovšem celkem nepodstatný argument.
fikus37
účiinost hps 125-135lm/watt,Vero 29 gen 7 197lm/watt.
Dohledatelné na netu v datashet od výrobců.
Já teď mám uděláno světlo s příkonem 400W a doufám ,že udělám těch 700-800g.
Obelixsk.cz
Na kolik tě to světlo vyšlo? Se vším všudy?
L1st3r
Hele, každopádně držím palce a budu rad když me vyvedes z omylu a ukazes, ze hromada lidi nevyhodila prachy z okna. Doufam , ze svůj počin zdokumentujes.
alesh
citace:
Původní příspěvek od carlos

600w HPS neni problem uchladit v 1m2, pokud maj LED ucinnost jeste vyssi jak s oblibou tvrdi fanousci LED tak prece tepla bude jeste mene a vice svetla.. Tak tady trochu popirate sami sebe..

Navic zatim nikdo neukazal o kolik procent je ta ucinnost vyssi (mozna o jednotky procent), takze nevidim duvod nedrzet se lety osvedcenych 600W na m2.

Tady nejde o teplo, ale o množství světla. S kvalitní výbavou budeš mít při 600W/m^2 hotspoty s intenzitou hodně přes 1500µmol/s/m^2.

a.
carlos
citace:
Původní příspěvek od fikus37
účiinost hps 125-135lm/watt,Vero 29 gen 7 197lm/watt.
Dohledatelné na netu v datashet od výrobců.
Já teď mám uděláno světlo s příkonem 400W a doufám ,že udělám těch 700-800g.
Spis bych ocenil nezavisle srovnani.. Vyrobci casto kecaj az se hory zelenaj...
carlos
citace:
Původní příspěvek od alesh

Tady nejde o teplo, ale o množství světla. S kvalitní výbavou budeš mít při 600W/m^2 hotspoty s intenzitou hodně přes 1500µmol/s/m^2.

a.
To je spis problem rozptylu..
fikus37
Určitě zdokumentuji.Už se to chystá.Jedu teď na 3 týdny do státu,tak pak to rozjíždím.
Světlo jsem si složil sám a přidal jsem cree red a IR 740nm.Cena asi 20 tis.
Budu osvěcovat vanu 1x2m ,NFT, 18ks od zdejšího člena.Tentokrát si s tím pohraji a při dobré konstalaci hvězd čekám 2g/watt nebo alespoň tak nějak.
Po mých zkušenostech vím že to jde a s efektivitou(700mA) na čip to bude reálne.
Asi sami moc dobře víte,že světlo je jen část celého uspěšneho pěstu,tak pokud to nevyjde ,tak přísahám,že celé vybavení prodám a už nikdy nevysadím ani salát.:hanged:
Bitir
Ac se ro bude zdat divny, tak souhlasim carlosem a to z jednoho duvodu . thread hulibrcka. 1 m2 a 600w hps. Nevypestoval zadny seno , podle me jeho ssh vypadala jak ma , udelal krasnej vysledek a to by se s ledkama asi nepovedlo.
Trochu sem zmenil nazor ze pokud nekdo udela pod 350w ledkama prez pul kila , s 600w hps by mel udelat 700g .
V jednom ma ledka velkou vyhodu, kdyz se neco posere a sklidis malo, nesere te to tak jak kdyz na to palis 600w hps. Pak jsi s ledkama na g/w.
Po vyslechnuti jednoho clena jsem stejnyho nazoru , proc lidi srovnavaj moderni ledky se zastaralou hps. Nechci nikomu kazit byznys, ale za cenu 22 tisic ma 2x gavitu , nebo s malym priplatkem 2x a wing helion 750w komplet a s obema osvitim skoro 3x vetsi plochu nez s jednou ledkou .
Ale i prez to ledkam fandim.
Neni to tak o tom co roznout, ale o umu growera .
L1st3r
Kamo, to je velkej závazek. No už se zacni modlit. Tak snad nás konečně presvedcis, ze se led vyplatej.
alesh
citace:
Původní příspěvek od carlos
To je spis problem rozptylu..

Do jistý míry jo, ale tomu se u LED nevyhneš nikdy. Pod kvalitním LED světlem bude průměrná intenzita mezi 1300-1400µmol/s/m^2 a tam se prostě nevyhneš hotspotům 1500+.

a.
Obelixsk.cz
Co jsem tak počítal LEDky na mou skříň by vyšly na 12000 aby se to vyrovnalo HPS. Spotreba El. Energie je prakticky stejná jako na HPS. Tím se ztrácí jedna z obrovských výhod LED a to úspora El. Energie. Druhá výhoda je ze při masivním pasivním chlazení není třeba tolik větrat v boxu, tím se ušetří nějaké ty DB na ventaku.

Ale rozhodně na růst svůj smysl mají, pac stejně kyti nepotřebuji tolik světla. Takže tam se uspořit dá. Než jed sodikovky 18 hod denně. Úspora bude slušná.

Ale květ rozhodně HPS. Co jsem se dočetl. Ideálně 100tis lm na 1m2. Takže u mě by to měla být 400W ale dám tam 250W plus Mars Hydro 96W a uvidíme co to udělá :-)
fikus37
L1st3r,dělám to,protože mě to baví.Ty jsi asi jak já a chceš taky ukázat co dokážeš vymačknout s HPS600W(sleduji tvuj theatr).
Je to drahý koníček,ale každá sranda něco stojí.
Vem si,že by to nikdo nezkusil.Tak by jsme sledovali zahraniční fora a vedli by jsme diskuzi o světlech jen v teoretické rovině.
Já si myslím ,že tady na groweru je už dost lidí co jedou pod novými COB čipy a téměř všichni jsou s těma ledkami spokojeni.
Někdo tady psal,že všechny novinky jsou se zahraničí,ale pokud vidíš i tady kluci jedou pěkné bomby a co čtu zahraniční fora ,tak nikde není tolik groweru co jedou pod novými COB a nejlepší na tom je ,že vcelku úspěšně.
Dokonce kolega s Kalifornie mi napsal,že jsme borci na tak malý stát a že grower.cz sleduje.I když se sem tam najde nějaký ten hlupák,co sem napíše nějaký ten husarský kousek,tak pořád si myslím,že to tady jede na mezinárodní úrovni a je tady i Alesh,co to dokáže vysvětlit po technické stránce.
Já jsem jen tester co se snaží veškeré poznatky přenést do praxe a rád poradím co jsme za ty roky nasbíral co jedu pod LED.
Někde jsem četl,že do 3 let dosáhnou s LED technologii maximum co nám dovolují fizikální vlastnosti a to podle některých vědců má být až 300lm/watt.
U HPS už se nejde nikam posunout(fizikální vlastnosti moderních HPS jsou na max).
Kdyby člověk neobjevoval nové věci,tak ještě dnes svítime na ulicích plynem a budeme si lhát jaké to má výhody oproti el.energii.
Ten kdo chce na tom zarobit,tak si koupí 20 HPS,pronájme velký sklep a elektřinu bude odebírat na černo.Udělá 10 kilo a má vyděláno.
Ale nám přeci jde o ten pocit (jak to roste,jak se těšíš na své kytky a pak jak si to dáš do plic) a né udělat kila hulení neválne kvality a mít strach večer usínat stím,že ráno ti bude klepat na dveře URNA(sory URNA neklepe).
Pokud to bereš tak ,že chceš na tom zarobit ,tak je jasné,že s panelem co má spotřebu 250W neuděláš 700g(vlastně jeden člen tady byl Martin666 dokázal udělat s 10w ledkou 100g).
Jestli na tom budu chtít zarobit,tak si postavím světlo LED co má spotřebu 600w a pod tím udělam 1000g.
Ten kdo pěstuje pro radost,tak mu stačí 200-250g a má klid.Ma co hulit a světlo mu vydrží 15 let.
Obelixsk.cz
To jsi napsal moc hezky. Taky jsem se rozhodnul pěstovat hlavně pro sebe a trošku k pro kámoše.

Další kyti budou ciste na LED, teď jsem lehce podcenil náklady. :-)
Bitir
I hps se zdokonaluje, ale neni to vsechno jen v pomeru lm/W . To je podle me ten mene podstatnej udaj u svetla. Kdyz ma hps o rady min lumen na watt ,proc je porad tak efektivni. Je treba se na to podivat z jinyho hlediska a zkusit vytriskat maximum z gavity ,nebo lumatek DE 400v setupem.
Chce to test nekoho kdo ma zmaklou jednu odrudu , poatavi ji pod 600w gavitu a pod cca 400w panel.
Tohle je treba muj plan budoucnosti. ;) .
At to.roste panove :)
L1st3r
Já nepestuji jen na kvantitu, ale je to určité měřítko. Tak jak se tu ledkari stále ohani ucinnosti. To kolik je možné pod různýma svetlama udělat je pro 90% groweru podstatne, stejně tak je jasné ze 90% lidi co pěstuje, nepestuje jen pro sebe, proto me celkem bavej tady ty věty typu, ze je me jedno kolik toho udelam , je to jen pro me, pro kamarady, pro radost a ti co to prodavaj jsou spiny. Jen zanedbatelná část jede mikropesty a nebo to zpracovává na masti a výtažky. A ještě menší část je schopna co vypěstuje zhulit. Kde je poptavka , musí byt nabídka a proto bych nikdy nikoho neodsuzoval za prodej. Kvalita je na prvním místě a jde ruku v ruce s kvantitou.
odo
L1st3r : " Z medicinskeho hlediska na tom bude lépe, protože údajně se tvoří v konopí latky , které pod hpskou ne." -
- môžeš uviesť nejaký bližší zdroj na toto tvrdenie? Docela ma to zaujíma, nakoľko sa nezaujímam o "hulivo" , ale o medicinu!:) :leaf:

Bitir:"Chce to test nekoho kdo ma zmaklou jednu odrudu , poatavi ji pod 600w gavitu a pod cca 400w panel."
....presne! Keď sa niekto zameria na 1 konkrétny model, ktorý už pestil a má s ním skúsenosti, tak sa na výsledku dá perfektne zamakať, či pod LED, alebo HPS.
fikus37
L1st3r,no nevím jestli 90% tady na groweru pěstuje pro to aby zbohatnul.
Je tady hodně kluku co to dělá na mastičky a na to aby bylo co do plic.
Jak již jsem psal,ten kdo to dělá na obchod tak zaprvé tady nebude zveřejňovat pěsty a za druhé je tady dost kluků právě co jede pod LED a ti to určitě nedělají pro kšeft.Se světlem co má spotřebu 250W moc velké zázraky neuděláš a pokud máš spotřebu 2-3 g na den,tak ti to tak stačí právě na jeden pěst.
Je jasné,že když jdeš na pivko a sedíš s klukama,tak jim dáš něco a oni ti třeba koupí pivko.Aspoň u mě to tak je.
A tím pádem nepodporuji dealery co s tím kšeftujou a prodávjí g za 200kč.
Bitir
Listr , s tim nesouhlasim , ja to pestuju hlavne kvuli matce a lidem se stejnou nemoci a ver ci ne , na vyrobu fenixovych slz ,masti a vytazku je toho potreba docela dost , u mati je davka na 3 mesice = jedno kolo v boxu 120x120 .
Abych pokryl potrebu na rok, musim jet povedej pest 2x do roka pod 2x 600w . Do toho si sem tam zahulim , kamaradi taky kouri a v kombinaci se svoji matecni rostlinou jsem sobestacnej a nemusim na nikoho spolehat i kdyz to vypada ze strasne prodavam a jedu "velkej stan" jediny na cem bych rad "zbohatnul " je ze obcas nekomu otocim par rizku aby se mi pokryly naklady aspon na matkarnu.
Good luck ,at to roste. :)
L1st3r
Zrovna proti vám dvěma to mířený nebylo :D . Reagoval jsem na to co jsem v průběhu pročítání narazil na groweru.
Odo: už nevím, kde jsem to četl, možná někde ve vlákně s ledkama. Možná jsem to napsal blbě, jde o látky, které se tvoří pod led ve větší míře. Když na to narazím tak ti pošlu odkaz.
Jinak omlouvám se jestli jsem se někoho dotkl.
Bitir
Ja sem to ani tak nebral ;) , jen si nemyslim ze by bylo moudry kdyby nekdo kseftoval s matrosem z velkyho stanu aby tady delal nejakej thread, podle me takovym lidem je to u prdele , delaji si svoje gramy a nepotrebuji se s necim chlubit. Pokud se chcou zdokonalit a nejsou vylozene idioti, tak si nemusi ani zakladat profil aby se necemu priucili.
Tot muj nazor , beru to tak ze kdybych mel prodavat ,tak se snazim byt co nejmin vyditelnej a na internet bych asi ani nelezl co se tyce konopi, natoz abych tady delal thread ;).
CigBig
Odo, L1st3t: taky sem to nekde vydil, nekde na youtubku.....
CigBig
Tak tady se muzete mrknout samy... :
https://www.youtube.com/watch?v=YrUDJA00soI
Obelixsk.cz
Zdar,

Chtěl bych se zeptat co si myslite o tomto ?

https://www.aliexpress.com/store/pr...0608.0.0.D6uSTs

Technické parametry.
Certification: UL,PSE,FCC,RoHS,EMC
Model Number: CF-600W
Width: 30cm
Power Source: AC
Features: Cob LED grow light
Body Material: Stainless Steel
Light Source: LED Bulbs
Warranty: 2years
Is Dimmable: No
Voltage: 85-265V
Length: 30cm
Power: 600W
LED (Qty): 4pcs *150W
Wall draw power: 210W
Input Voltage: 120Vac/240VAC
Frequency: 50Hz/60Hz
Led factory: by Bridgelux
Wavelength: 380~780nm
Flux Lm: 38650lm
Par Value at/200: 2350Umol
fikus37
Tady je jasný příklad,jak výrobci hážou jednotkama .
Pul metru nad kytkama 5.425 umol.
Naprostý nesmysl!! A čip o tom se ani nemá cenu zmiňovat.
Obelikxsk,kup to a uvidíš sám.
Obelixsk.cz
Chip je od Bridgelux COB, tak neví jestli je to fake nebo Real :-) zvažuji na druhé kolo. Teď bude sodík 250W plus Mars abych měl porovnání. Druhé kolo bych chtěl čiste LED
marcusant
Vypadá to spíš na fake. Vyfocené čipy nejsou Vero a za tu cenu to snad ani postavit nejde. Přibližně podle udávaných parametrů s účinností někde na 150lm/W a při celkové svítivosti cca 40000lm.
4x optika LEDIL á 320 kč/ ks --------------------------1280
4x čip Vero 29 BXRC-27E10K0-D-73 á 700 kč/ks ---- 2800
4x chladič ARCTIC Alpine 64 Plus á 210 kč/ks --------- 840
2x driver Mean well 150-1750 á 850 kč/ks ---------- 1700
plech, zavěšení, dráty, svorky, teplovodná, pasta
šroubky, vrtáček atd dle vkusu a vybavení dílny ------ 300
----------------------------------------------------------6920
DPH -----------------------------------------------------1453
celkem --------------------------------------------------8373

Ale mají to v moc pěkný krabičce.

PS: kdyby měl někdo čipy BXRC-27E10K0-C-73, dala by se ještě poladit ta účinnost. Kdyby někdo věděl, jak/kde je rozumně koupit, rád se přidám.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma