Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Vlhkost vytáhne ventilátor z boxu - Klikni zde pro originální téma
Paskalm
Čau, začal jsem svůj první indoor. Rozměry boxu 70x70x170. Osvětlení 400W výbojka, digitální předřadník s možností přepínání 250/400/600w. Zvlhčovačku vzduchu, jeden clips ventilátor + odtahový 150mm 280m3.

První problém, je teplota, mám obyčejné stínítko, a nevím jak to uchladit v boxu je 32stupňu, dostanu to zvlhčovačkou na 29 ale problém je že všechnu páru vytáhne odtahovej, a mam zamlženej celej byt :D ...

Takže bych prosil o radu jak to řešíte vy s vlhkostí aby to netahal odtahovej. Nebo jak uchladit výbojku jestli nad ní dát ventilátory, nebo na to spíš použít cooltube.

Vlhkost bez zvlhčovačky je v boxu 40% což je málo ... tudíž tam nějak musí jít.

Foto skříně přidám pokud by to někoho zajímalo.
Zelená Revoluce
Zdarec, problém s teplotou jsem řešil taky. Musíš mít dole pasivní přítah studenějšího vzduchu z místnosti, když máš teplou místnost, použij ventilátor, nebo pc větrák(čky). Kolega musel mít 2 přítahy aby ochladil skříň.

Nebo ventilátorem ochlazovat lampu, nebo cooltube.

Já mám 45-50% a v poho. Větší vlhkost vede myslím k tvorbě plísni.

Snad jsem pomohl. ZR Go Natural
Paskalm
Přítah mam dole aktivní 120mm a ventilátor. Teplota v místnosti cca 18 stupňů. Ale jak jsem tak pročítal tak přítah by měl být větší než odtah, ale nevím jak je to s ventilátorem. Nejspíš budu muset asi přidělat jeden přítah.

Nevím jak přidělat ventilátor na lampu jestli naproti výbojce nebo nahoře udělat díru a ventilátor na stínítko aby tahal teplej vzduch nahoru k odtahu .
murmur
Čau, na takhle velkej box je optimum 250W a nebo cooltube s vývodem nejlíp mimo místnost, pak ten odtah nemusí jet naplno a zvedne se i vlhkost.
zhulbong
Čágo :)

Přesně jak píše murmur! Já mám 60x60x140cm odtah jede na 280m3/h a k tomu aktivní přítah 190m3/h a stejně jsem teď musel vyřešit aktivní chlazení výbojky. Koupen další klipsňák a připevně na stínítko naproti výbojce viz.foto a jsem na 26-27max. Teplota v místnosti max 20•C . Na tenhle box je čtyřkylo fakt moc a pokud nebudeš mít kurva odtah,stále zaplej aktivní přítah ,ofukovej větrák na max a samostatnej na výbojku není šance to uchladit ;) growu zdar :D
Sezam
Ahoj, takhle silna vybojka je idealni na 1m ctverecni, ne jenom kvuli dosvitu, ale i kvuli teplu :) osobne bych poresil cooltubu, nebo aspon nejaky domaci ekvivalent :) aspon vetracek pridelanej na stinitko a smerem pres vybojku co nejbliz k odtahu :) drzim palce
masuro
aneb LED tak 150-200W
Paskalm
No možná to bude taky přítahem, mám jen 120mm průměr a tam ventilátor s 80m3. Tak ještě přidělám 2x 70mm a dam tam taky ventilátory a uvidím. Každopádně teď přemýšlím jestli koupit cooltube nebo jen 250w.
Zatím nemám ještě ani udělanej pachovej filtr, takže to bude pak ještě asi horší až se nandá. Budu muset šáhnout po nějakém ufu ( jaký by jste doporučily, i do budoucnosti po prvním indooru skříň zvětším.)

Myslíte si že je to zbytečné plýtvání těch 400w na takový prostor nebo to půjde poznat pokud to optimalizuju na nějakých 27stupňů ?

Dále kolik kytek na takový prostor ? Přemýšlel jsem nad 8 - 10
crazyben
hele jestli máš přítah slabší než odtah, tak přidej ještě minimálně jeden pasivní aspoň než seženeš další větráčky na přítah. Ten odtahovej se přes něj snaží procpat to co fouká ven a ten přítah ti to podle mě pak jen brzdí...

Jinak mě jede zvlhčovačka naplno a i s ní když svítim taky se nedostanu s vlhkostí nad 45% když nechodim rosit... bez ní to u vrchů klesne i na 20 - 25%. Dost taky záleží jestli to sou řízky nebo semenáče... malý řízky bez pořádně prorostlejch kořenů sou citlivější, jinak 40% neni až takovej průser. Jen to neporoste tak rychle jak by mohlo.

Zbytečný to neni když to vychytáš tak 400w bude znát. Myslim že ani ne tak na množství ikdyž něco navíc tam určitě bude, jako spíš na konzistenci těch palic. Navíc 250w jsou asi nejhorší co se týče poměru reálnýho světelnýho výkonu a spotřeby elektřiny... aspoň co sem různě vyčet od lidí co to poměřovali. To už radši tu cooltubu, která ti i trochu pomůže udržet vlhkost (já jí furt odmítal a teď o ní čim dál víc přemejšlim... navíc počítej že přijde léto a jiný teploty a i s přihlídnutim k tomu že prostor chceš zvětšit).

Jinak tak jako to ma na fotce zhulbong to mam taky... jen sem ten svuj vaweflector musel trosku vytunit abych ten vetrak snadno mohl sundavat a nandavat, odtah mam z druhy strany stinitka lehce nad aby to nejhorsi hned odtahoval... srazilo mi to asi dva stupne (coz neni tak malo jak by se mohlo zdat)
crazyben
a děkuju chudákovi kterej poslal negativní karmu za příspěvek kterym sem se snažil pomoci... že si neměl odvahu se pod to podepsat! :D
Paskalm
Tak jsem přidělal 2x 70mm přítah s ventilátorem aby tahal trochu dovnitř. Teplota 33 na vrcholcích vlhkost na 35% když tam pouštim trochu ze zvlhčovačky, ( tu naplno nemohu dát, protože po 8 hodinách je místnost úplně bílá jak se to vytáhne z boxu dřív než se to stihne vstřebat... )

Takže teď už asi jen pořídit 250w, nebo cooltube. (pokud pořídím cooltube, tak nevím jak tam do boxu nacpu další roury na přívod a odvod )
murmur
Dělají se i kratší cooltube 125x400mm, z rohu do rohu by to mohlo vyjít.
http://www.growway-garden.cz/prima-...125x400-mm-2446
Paskalm
Nejspíš koupím 250w, poté uvidím co a jak, už teď jsem se všema věcma v tom za nějakých 9 000 a to bez semen, ještě cooltube k tomu nějakej ventilátor atd... Takže ta 250w výbojka bude asi prozatím levnější
Paskalm
Tak dnes dorazila 250w tak testuji, zatím to vypadá že tam je 28,5 a pomalu to leze stále na horu, tak uvidim po hodině třeba jak to na tom bude ... zachvíly si budu říkat že jsem blbec nekoupil ten cooltube ... xD
murmur
Jo tohle jsem řešil taky, chce to prostě vychytat, přizpůsobit situaci. Jestli máš v místnosti 18°C, tak by to neměl být problém uchladit i bez cooltube. Pročti pěsty pod 250W, je jich tu dost.
Paskalm
No zachvíli to snad vzdam ... cca 40cm od lampy teplota 33. Když dam klipsňák do jiného rohu tak se to vyšplhá stejně na 33 po trochu delší době ale stejně ... už vážně nevím co s tím hlavně proč jsou ty teploty jen o stupeň menší než co jsem měl u 400W ... to trochu nechápu myslel jsem že to klesne na těch 28 třeba.

Zvlhčovačku naplno nemůžu pustit protože v místnosti je pak mlha a nedejchatelno ...
crazyben
no někde sem kdysi četl srovnáná různejch výbojek měřený luxmetrem a wattmetrem. Asi tě nepotěšim ale 250 byly nejhorší co se týče spotřeby a světla co vydávali... tzn. maj největší tepelné ztráty. Ale je možný že záleží i na typu použitýho předřadníku i samotný výbojky.

Ale 40cm a 33 stupňů je fakt moc na 250w.

Můžeš vyřešit aby to foukalo ven a neakumulovalo teplo i v pokoji, nebo aspoň nechávat otevřený okno? Pak bys mohl i tu zvlhčovačku dát naplno, ta by pak taky nějakej stupeň ubrala.
Paskalm
Bydlím v paneláku, pokud budu mít otevřenou ventilačku, tak v té místnosti zmrznu ... v místnosti jsem deně cca 8h takže asi tak. Nejvíc mě štve že jsem koupil tu 250w a nakonec jí nevyužiju. a teploty jsou úplně stejné jak 400w, v místnosti je max 19stupnu ...
crazyben
jo tak to je tezky... tahat vzduch zvenku? Taky nevim nevim v panelaku.

jinak si skus pohrat s nastavenim klipsnaku, umisteni odtahu a pritahu... to ma taky strasne velkej vliv. Zkus treba dat aby... u pritahu byl klipsnak, ktery by to zaroven foukal nahoru na vybojku... a naproti z druhy strany stinitka ten odtah.
crazyben
a ten odtah bych taky vyresil uz jenom kvuli vlhkosti... treba stoupacky, vis jak odtahuje digestor... ale pak mysli na poradnej pachac.

Teda jestli sousedi cejti ze delas rizky kdyz ji pustis, tak na neco podobnyho radsi nemysli... ale v hornich patrech to bejva vklidu. Nebo zjisti zda je nahore na tu stoupacku taky odtah, ze kdyz pustis digestor dole tak odtahuje i ten vrchni na stoupacce aby se to nahoru netlacilo a nesirilo do baraku, ale jakoby si to odzhora nasalo... to pak de rovnou pryc., stacilo by spojit spravnej kontakt.
Paskalm
Do stupaček nepřipadá v úvahu, jelikož box je od stupaček cca 10m a jinde není místo kam bych ho poblíž stupaček dal ( sice by to bylo nejideálnější, protože bydlíme v poslednim patře :D ) a nemohu táhnout trubku 150mm po bytě to by mě asi přítelkyně hnala :D a co by na to řekla návštěva. Navíc až to bude v květu tak nemohu spoléhat na chlazení zvlhčovačkou, když vlhkost bude muset být nejnižší.

Někde jsem četl že lidi dávají sklo do boxu, aby teplo nešlo na kytky, bohužel jsem nikde nic nenašel jak to lidi řeší.

Pak jsem přemýšlel do stínidla z vrchu vyvrtat díru cca 70mm na to větrák z PC aby táhl teplej vzduch k odtahu.

A to jsem zvědav ještě až tam nasadim pacháč, tak ta teplota bude ještě asi někde jinde a budu muset koupit nějaké ufo .. už to vidím
crazyben
jo, normálně zavěsit pod stínítko ale pokud to nebude uzavřený tak to nebude mít moc efekt, sám sem zkoušel. Uzavřený to zas budeš muset chladit, takže odtah přes stínítko (stínítko SPUDNIK je už se sklem, něco jako cooltuba) a nebo rovnou tu cooltubu.

Ten pc větrák moc nepomůže... měl sem stínítko powerlux s odtahem a taky nic moc (skoušel sem pc větrák jak si zamejšlel ty i odtah přímo přes to). Jo s pacháčem to pude ještě nahoru.
crazyben
už sem myslel že to nenajdu...

Takhle sem to řešil já s tim sklem minulý kolo... ale bez toho větráku tam moc smysl nemělo. Je tam vidět i ten pc větráček na stínítku... zkoušel sem na to dát přímo i odtah, ale moc velkej rozdíl to nebyl.

http://grower.cz/home/potw.php?acti...&photoid=563621
Paskalm
No dnes jsem dal klipsňák na stínítko a pořídil jeden stoják, ten dal do boxu k přítaku a stále teplota kolem 30. Skusím ještě natáhnout trochu dolu odtah, a pokud ani to, tak si budu myslet že můj homebox je začarovanej :D
Paskalm
Jeden klipsnový jsem dal na stínítko, ale teplota šla pomaleji nahoru, přidal jsem i jeden ventilátor dolu všechny puštěné na max. A teplota stejně po 2h byla 32 stupňů a v místnosti se oteplilo o 1stupěň z 18 na 19. Vůbec nevím co a jak, zkoušel jsem přesouvat klipsnovej i stojící, ale teplota se jen tak rychle nezvedá, ale po delší době stejně vyleze na těch 30
fikus37
Paskalm,hoď tam LED a máš klid. LED jedině Cree CXB3590 nebo Vero 29. Jiné nemá smysl. Pro tvůj prostor by ti stačilo toto: viz.foto.
Paskalm
Koukal jsem na netu, na google jsem nenašel ani jeden tento model, koukal jsem na ebay, i na aliexpress. Vůbec už nevím ... čekal jsem že to bude jednodužší, ale asi ne. možná zkusím zkrátit stínítko, aby byl větší prostor pro teplej vzduch nahoru. Stínítko má po stranách tak 7cm ..
masuro
LED určitě jo, ale nemusí to být to co psal fikus (může) Bud HANS panels (NL), nebo cree už má i vyšší verzi jako 3070 a to 3590...
fikus37
Cree 3590 je nejlepší, ale jen o malo jako Vero29 a při určité barevné teplotě je stejné. Na výsledku to, ale nejde poznat.. To je, ale na jiné téma. Paskalm, počkej až bude léto. To bude teprve masakr to odvětrát.
Paskalm
Nevím no co s tím teda. Kytky rostou u okna, protože v boxu by se spálily, začali se nějak divně kroutit a žloutnout listy, podle mě přelité, tak jsem je dneska radši přesadil do growmixu už to byla potřeba.

Nevím jestli nekoupit ten cooltube + nějaké ufo s regulací cca 500m3 nebo nějaký ventilátor na odtah, aby to vzalo cooltube s pacháčem.

Nemáte někdo nějakej tip, nebo něco co je dobrého za rozumnou cenu / výkon taky počítat s tím že box by se zvětšoval na 120x100x170 takže dostatečný výkon.

V létě to bude podle mě stejné jako teď teplota v místnosti bývá max 21stupňů. Ale kdo ví jak to bude no

S tím led panelem, nevím jak se pohybuje cena, protože jsem ho nikde nenašel co tu doporučujete.
masuro
v létě se z toho posereš. jestli to nemáš někde ve sklepě tak seš bez šance.
Paskalm
V létě snad pojedu outdoor :) možná i indoor to se ještě uvidí podle toho jaké teploty budou v boxu. V místnosti mám otevřenou ventylačku vždy když je zapnuté světlo a na noc kytkám zavírám, aby nebyla moc velká zima. A teplota je pokud jede zvlhčovačka na max, a nedojde voda tak 25stupnu :)
Paskalm
V létě snad pojedu outdoor :) možná i indoor to se ještě uvidí podle toho jaké teploty budou v boxu. V místnosti mám otevřenou ventilačku a zvlhčovačku na max a v boxu je 25 když se svítí :) na noc ventilačku zavírám a teplota 19


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma