Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
teplota vs. odtah v garazi - Klikni zde pro originální téma
frankiexify
Ahoj všichni už sem tu načetl asi tisíc příspěvku a nemohu se dopídit stále nějakému řešení. Mám box v chladné garáži má rozměry 1,5x1,5x2m s 600w sodík. V garáži je momentálně 15-16 stupnů. Mám odtah tt150 pokaždé když ho zapnu vychladí mi příliš box cca na těch 16stupnů. Dokoupil sem přímotop 1kw a přidělal ho na přítah takže dovnitř ženu pouze teply vzduch a nastavil přes časovač spouští se každé dvě hodiny na pul hodiny. Teplota behem svitu lampy okolo 27stupnu ale behem vypnute lampy tech 18stupnu po vypnutí přimotopu behem chvile zase 16stupnu. Dá se to nějak vychytat ještě? nechci nechat bězet přímotop nonstop... bylo by to děsně elektriky už takhle to neni žádnej šlágr... Mám koupit slaší odtah? nebo jak často musí běžet? taky sem četl něco o topeních na plynovou bombu ktere vydrží jet na 10kg bombu skoro 20dní jsou určené na malé skleníky mátr někdo zkušenosti? na kolik to vytopí? díky za odpovědi
carlos
Topit je desna ztrata energie, topil bych v nejakych kratkych intervalech pokud bude nutne... (Nejlepsi mas napojit ho na termostat a nastavit konkretni teplotu napr. 18 stupnu)

Je dobre svitit v noci a pres den mit tmu a tak vyuzit vyssi venkovni teploty. (pri rozsvicene lampe problem s teplotou mit nebudes)

Radeji zvysovat vykon lampy nez pridavat primotopy ;)

Dobre reseni je tez odtah napojeny na regulator s termostatem, ktery vyvetra jen pri prekroceni urcite teploty. A je otazka jestli pri teplote pod limit by mel jet na 0% nebo 20% to se musi vyzkouset.

Jen pro tvou info ta 150tt by v zime /kolem nuly/ imho bez problemu vyvetrala 4x1000w a jeste by byla zregulovana, cili se tvym problemum nedivim, na zimu to mas predimenzovane a musis regulovat.

V lete tuhle konfiguraci ocenis... Nemuzes v zime brat vzduch spis z baraku?
frankiexify
Na to že musim svítit v noci sem přišel hned z kraje kvůli teplotě. Když vyměním v boxu sodík 600w za 1000w nemyslím si že bych nemusel topit.... vzhledem k tomu že v noci bude lampa vypnutá z boxu by stejne uteklo teplo. Nasávám vzduch z garáže o teplote cca 16stupnu a myslím si že to časem pujde jeste níž.

Na kolik vyjde termostat a jak ho napojím na přímotop?

A na kolik vyjde nějaký regulátor ufa? případně jak se ta věc přesně jmenuje?

Nevyplatilo by se tedy koupit na zimu slabší ufo? než regulator apod?

Jinak překvapuje mne co všecko už sem musel dokoupit... na nejmenovaném dost známem ´growshopu jsem koupil celkem drahy komplet který měl být jen "zapoj a rozsvit" a uz sem tam asi za dalších 5000
carlos
treba tady http://www.growway-garden.cz/gse/re...-digitalni-3496
nebo
http://www.zefin.cz/cs/produkty/ele...s828x2061p.html

ale pozor na zapojeni - zatim co na topeni je typ zapojeni "udrzuj minimalni teplotu", na regulator ventu potrebujes typ zapojeni "vyvetrej pri prekroceni maximalni teploty".

jasne ze to pujde niz, mas tam prakticky venkovni teplotu, v zime to pujde k nule...

mrkni tez na
www.malapa.cz
a gse regulatory: https://www.google.cz/search?q=gse+regulator

existuji regulatory ktere umeji oboji - spinat topeni i ventilator...

jsou to investice ale zase ti umozni flexibilitu ve vsech rocnich obdobi... ale nasavat studeny vzduch zvenku je proste problem, vazne ho nejde brat od jinud?
frankiexify
Neberu ho zvenku ale z te garaze kde je tak o 7stupnu cca vic.nez venku vzdycky. Uz sem neco poobednal. A asi budu jeste zateplovat.... A zjistil jsem ze primotop je nejspis nejaky smejd ze topi na tu spotrebu strasne malo...
petr616
kamo topit primotopem tak to budes mit asi levnejsi to kupovat...
frankiexify
Vychazi to ze bezi dohromady 4 hodiny v nocnim proudu na 1kw. Takze denne.mne pripravi asi o 15kc coz se da prezit. PETR616 ty mi urcite poradis lepsi reseni coz? Vzhledem k tomu co tz pises
Efendy
Jsi štastný člověk, většina lidí řeší pravý opak. Topit je určitě zbytečné (ale jak píšeš, zas tolik to nestojí), osobně bych se ubíral cestou, zregulovat ventilátor nebo ho nahradit tt125 nebo ho prostě spínat hodinama. Nejlepší řešení dle mého názoru je TT125 bude akorát a stojí kolem 900 nebo přikoupit k té 150 regulátor, který tě vyjde na stejné peníze.
http://www.comander.cz/522-regulato...ek-bez-vypinace
frankiexify
Uz sem na ten TT150 objednal regulator. A vsak teplotu to uplne zcela nevyresi furt mam chladek s primotopem je to tak nahrane tak snad to pak nebude tak hrozny az se to zreguluje...
petr616
no uvidis az bude fakt zima...vymrzla garaz, no necham se prekvapit.
frankiexify
Jo to je přesně ta rada co sem potreboval
Efendy
Myslím že ta regulace bude OK, já neustále řeším naprosto opačný problém - někdy se mi zdá že mám v boxu přímotop. Mám 250W odtah 125TT foukám ven, v místnosti 23C a v boxu se pod 30C dostanu ojediněle a to tam mám nonstop puštěnej velkej ventilátor.
frankiexify
Radši bych řešil ten tvuj problem.... koupil bych silnejsi odtah. Dneska sem byl 3x pozorovat. Dostal jsem se na teplotu 20 pri vyplne lampe a na 27 pri zaple. Primotop topi 6x denne po 10minutach. Uvidime az bude chladneji..
Efendy
Já zas dnes udělal díru do baráku a do boxu foukám vzduch z venku (zatím jen větráčkem co má 50m3) a co to udělalo s teplotou - pokles o 0,2Cten box je začarovanej. Držím palce at to vyřešíš.
carlos
Jeste napad, jestli vzduch ted foukas ven, co ho foukat zpet do garaze a udelat uplne separatni okruh na vetrani garaze jako takove? Snad mi rozumis... Proste tu garaz celou vytopit lampou a jen po troskach ho mixovat se vzduchem z venku...

Idealni reseni by bylo dva stany po 600w proti sobe den/noc, tak aby v kazdy okamzik aspon jeden z nich vytapel mistnost.

carlos
citace:
Původní příspěvek od frankiexify
Vychazi to ze bezi dohromady 4 hodiny v nocnim proudu na 1kw. Takze denne.mne pripravi asi o 15kc coz se da prezit. PETR616 ty mi urcite poradis lepsi reseni coz? Vzhledem k tomu co tz pises

Jenze ted je 5 stupnu v noci a 15 pres den, az bude pod nulou bude to mnohem drazsi.
frankiexify
Ahoj ventilace do garaže už běží od začátku stejně jako nasávání. Jedíně proto jsem schopny v garáži udržet tu teplotu co tam zatím mám. Dva stany zatím nechci musím první sklidit už sem vrazil do vybavení dost penez.

S tím že bude větší zima se vracíme k původní otázce. Co se s tím dá ještě delat? Má smysl koupit například plynové topení do skleníku? http://www.guttashop.cz/vytapeni-sk...en-mi-34-.7866/ 20dní na bombu za 320Kč? ale kolik tepla to udělá?

Případně jak jinak to řešit?
carlos
Jak to resit jsem ti napsal. Nikdo kvuli kytkam nevytapi garaz, to je imho ekonomicky nesmysl, takze ti v tom tezko nekdo poradi.

Te prvni vete nerozumim...

Obecne netopit, svitit 24/7 a minimalne vetrat...
frankiexify
Ja bych tim topeni na skleniky nevytapel.garaz ale jen box. Je to malickaty a ekonomictejsi nez primotop.

V první vete sem chtel říci že už beru vzduch z garaže a i ho vypouštím do garaže jinak bych tam nemel teplotu co tam mám. Ale mnohem méňe.

Vim ze v rustu jde svitit i 24/7 ale pokud vim v kvetu se to nesmi ne?
bruno.kudrna
Zdravím
Mrkni na elektrický podlahový vytápění.Koupíš jenom jeden pásek kterej dáš na spodek boxu.
Topit budeš jen když bude lampa vyplá.Je k tomu i termostat na kterým si nastavíš teplotu jakou chceš.
Pořizovací cena a spotřeba té elektriky nevím přesně,ale žádná hrůza.A máš to napořád na každou zimu..
Zdárek:sun:
frankiexify
No ja nevím zkousel jsem nejakej topny kabel do akvaria 75w asi 5m dlouhej. A celkem bez efektu... nemas nakej odkaz na to tvoje?
Efendy
Box je kupovanej nebo home made?
Jaguar
Ahoj. Podlahový vytápění nebude mít žádnej efekt, to má ohřejvat podlahu, popř věci na tom položený, né vzduch. Navíc to má malej výkon. I 500W ti může v zimě unikat jen skrz jedno okno/kus zdi... Nejúčinější by bylo mít ty 2 boxy jak bylo už napsáno, šli by udělat 2 různý vzduchový okruhy bud za použití elektromagnetický vzduchový klapky, nebo dalších odtahovejch ventilátorů a zpětnejch klapek.. Vždy by šel do boxu kterej je zrovna vyplej vzduch z boxu kterej je zrovna zaplej, a okruhy by se měnily co 12 hodin. Když by jsi tam měl 2 cooltuby, tak by navíc v druhým boxu bylo jen teplo z toho prvního a né i vlhko, který by zase dělalo v pozdějších fázích problémy... Nebo odpadním teplem pořád vytápět jednu místnost a brát to pořád z ní jak tu taky bylo psáno... Další zlepšovák je tepelně rekuperační jednotka... Všechno tohle to jsou ale docela drahý řešení... pokud pro tebe není nějaká kWh navíc problém a chápu, že každej by ten výkon nejradši obrátil do výkonu lampy místo do nějakýho topení, tak prostě bud pořid ten přímotop s termostatem, kterej toho teda holt dost proplejtvá, nebo pořid potrubní vytápění s termostatem, kde ta účinnost bude určitě vyšší, protože ženeš přímo do boxu nadávkovaný teplo.... problém je cena týhle kravinky, sem línej než abych to zbytečně hledal, ale verze s nějakým termostatem stála přes 10 000...

Proto jsem pro dobrýho kamaráda vymyslel a vyrobil to co je na fotce... Má to funkci vytápění, hlídá to teplotu na 0,2C přesně (lze nastavit teplotní výchylku - jestli to bude spínat až klesne teplota třeba o 0,4C nebo až klesne třeba o 1,6C) v rozsahu 7-30C. Navíc to má filtraci vstupního vzduchu, takže riziko hmizí návštěvy podle okolností 10x měnší než předtím...Navíc může přepnout mezi maximální spotřebou 1000W/2000W.... Na výrobu jsem použil 2x filtr box 250mm, redukci 250/150mm, přímotop, digi termostat, silovej stykač, hliníkovej profil, elka, šrouby, dráty...

Chtěl jsem o tom založit samostatný vlákno v receptáři, ale nevím jestli by byl zájem...Nerad dělám zbytečnou práci...

PS: jasně že životnost je nižší než u průmyslový drahý atestovaný profi verze, kde je tlustá topná spirála, ale pár let to poslouží... Bezpečnost je už v rukou toho kdo to dělá, jak to spájí, odizoluje, utáhne šrouby...
Jaguar
klíčovej materiál:
Jaguar
použil jsem co bylo po ruce, nikdo další se v tom hrabat nebude, proto si můžeš všimnout, že je to uzemněný hnedým kabelem místo žluto/zeleným....
Jaguar
A tady v kupě, ještě sprostě slepený duck-tapem, novější foto nemám, ale rozhodně doporučuju spojení filtr boxů plechovou spojkou 250mm a zajištění nýtama nebo svorkou, to stejný pro redukci 250/150.. jinak se ti to teplem rozlepí a může bejt problém... peace
bruno.kudrna
Zdravím
Jaguáre já vytápím podlahovým topením celej barák nic jinýho nemám.
O malým výkonu nemůže být řeč.V zimě chodím doma v kraťasech.Teplo stoupá přes tu podlahu nahoru a věř že ohřeje všechno..
Neumím sem dávat odkazy,ale mrkni třeba na www.podlahove-vytapeni.eu.
Těch firem je samozřejmě víc a sou po celé čr.
Zdárek:sun:
Jaguar
Ahoj, zrovna to o čem mluvíš to plně respektuju, je to super ale to jsou řádově kW se spotřebou, nebo máš vodní ? V koupelně mám po zemi 900W a jelikož je to nejchladnější místnost tak to má efekt JEN že se nešlape po studeným. Jestli je nějaká podložka na zem, která vyloženě topí, tak to neznám, znám jen takový ty různý do terárek atd, ale to je slabota opravdu bez efektu... A hodně záleží na tom probíraným větrání, stačí větrat trochu a teplo rychle mizí, jestli chodíš doma v kratasech a ještě máš pořád čerstvej vzduch tak máš dobrou pohodu :)
frankiexify
Jaguare to co si vytvořil je bomba. Ale když o tom přemýšlím mam vlastně neco dost podobného akorat řeknemě v trochu punk-verzi. Ten samý teplovzdusný ventilátor mi fouká do sonoflexa cca pul metru dlouhe je přesně napojený že nefouká nikde okolo teplotu kdy spíná ted hlídá termostat, Původně jsem to měl na časovači ale termostat stal 400Kč

Ted jde o to Jestli vytápění 1000/2000w bude na zimu stačit a jestli to nepojedu furt. V případě že to bude muset jet furt dojedu tohle kolo v dalším koupím druhej box.

Box je koupenej stan homebox XL 150x150x200cm
Die Antwoord
ještě mě napadlo jestli by ten box nešel zaboxovat třeba ze sadroše kam bys foukal vzduch z boxu a ten by ti vytvořil častečnou tepelnou izolaci.
frankiexify
O tom sem taky premyslel ale box 150x150x200 nebude sranda
ten_hodnej
hele obycejnej primotop stoji do 500kc a vetsinou maji zabudovane termostaty, takze to das na nejnizsi vykon a vzdycky se to zapne treba na 5 minut, vytopi to na nejakejch rozumnejch 15-20C (podle toho jak to nastavis) a vypne se to, takhle cca 3x za hodinu porad dokola to bude udrzovat kolem tech 15ti coz je sice v pohode, ale dost zere(2kW), takze by te to vyslo na nejakejch 600-800 kc mesicne navic, tak nevim jak moc ti to za to stoji... jedine zateplit garaz aby ti neunikalo tolik tepla, nic jinyho me nenapada...
frankiexify
Ten-hodnej precti si cely vlakno zjistis ze uz primotop uz i na casovaci s termostatem.... zatim sem v suchu poresil semto tak ze v noci mam 22 a ve dne 28. Navic svitim v noci.kvuli zvyseni teploty a noc maj kytky ve dne. Resim jak dal bude chladneji a potom to s primotopem bude drahe...
ten_hodnej
hele jestli mas barak, tak se zkus u dodavatele elektriny zeptat na nocni proud, byva to okolo 2,50kc/kWh, coz je oproti normalnimu tarifu cca polovina, takze bys docela usetril...
frankiexify
ano ano máme tarif pro akumulačky takže 8 hodin nočního proudu denně čáastečně to uspoří lepší tarif je ještě 20hodin nočního proudu denně to však musís prokázat že vytápíš dům přímotopy jinak ti ho nedaj.
frankiexify
Jeste řešim to topeni 1000w mi furt přijde moc.http://olejove-radiatory.heureka.cz/tristar-ka5103/

Co tam dát tento olejový 500w s termostatem? Ma s tim nekdo zkusenosti? Mohl by být přímo v boxu? Co vlhkost? Aby.mi to nehodilo nejakej skrat?
Nefakcenko
Zdar, mám to podobně, box ve sklepě, teplota kolem 17 stupňů a asi to půjde ještě trochu dolů. zatim to řeším 100w topítkem v nádrži na roztok kde mám nastaveno 22 stupňů a leju aspoň teplou vodu kořenům, plus 2x 100w žárovky k přítahu, ty mi ohřejí nasávaný vzduch z 17 na max 23. špekuloval jsem nějak nad využitím tepla z lampy, něco na principu vodního chlazení, aby se s tím nachytaným teplem dalo přitápět když mají holky noc, přes den je to v klidu ale v noci no
frankiexify
U mne skoda mluvit. Bojuju s tim nonstop. Momentalni styl vytapeni v boxu: dal jsem na pritah velky fen. Bezi na polovicni vykon to jest na 1kw. Pripojeny na pokojivy termostat. Kdyz teplota klesne. Termostat sepne fen. Pro predstavu fen na polovicni vykon muj box 1,5x1,5x2 vytopi z 18 na 21 za 1minutu. Coz je velka uspora mel jsem tam 1kw primotop a ten to vyfoukal za cca 12min (stopovano). A vsak furt jsou to zbytecne kacky. Ted jsem.koupil 15m2 polystyrenu 5cm silneho a zatepluju to. Mam 10 den kvetu. Pokud to nebude lepsi. Koupim po sklizni druhej box a budu v.nich svitit na stridacku a tim je vytapet.

Kdyby.mel kdokov.jeste nejakou radu ci napad jsem jedno ucho.
Nefakcenko
Tohle by na vytápění boxu mohlo stačit http://www.bbelektro.cz/radiator-el...1478683-c-5282/, nemá s tím někdo zkušenost? topení žárovkama se moc neosvedčilo, svícení 24/0 jim moc nešmakuje, už mi praskly dvě a pokaždé to ještě shodilo jistič, takže se ani nesvítilo ani netopilo a ani nevětralo. Někdo tady psal o rekuperaci, dal by se použít ten výměník tak, že bych teplem od výbojky ohříval nasávaný vzduch do boxu?
frankiexify
Nefakcenko. Kup ho a pak mi rekni jak topi. Spotre a 300w by byla v poho. Ale mam olejovej radiator 500w a nevytopi temer nic... navic pozirovaci cena taky.nic.moc
Anuvin
a jak si na tom s vlhkosti nebojis se toho kekonci kdyz mas odtah do uzavrene mistnosti ?
carlos
Dodavaj se prumyslovy topitka s aktivnim ventilatorem (teplomety)... Fen bych se teda bal zavrit do garaze aby se nespalil a nezacal horet... Rozhodne neni staveny na to aby se s nim topilo ...
DOCtom
Čau. Zásadní věc, pokud pěstuješ v chladném prosrředí je stavba boxu. 10cm polystyren v konstrukci na sádroš ideální. Zateplit i podlahu. Klasický box nikdy nebude fungovat. vylepit folií, na podlahu lamino, vstup vyrobit opět slepením poliše s přesahem, aby byl na těsno a nasouvací. Dovnitř topení s elektronickým samostatným regulátorem, stačí s přehledem 750W. Píšu o boxu cca 3x2m. Do boxu natáhnout pro vstup vzduchu sonoflex a pod stropem ho vést klidně kolem celého boxu. Když dáš obyč, pořád ti na tom bude kondenzovat voda a chcát na kytky. Potom odtah s kvalitní externí regulací. Ta co je na ventilátorech stojí většinou za hovno. Já mám ještě čidlo vlhkosti nastavený v květu na 50% a nemám s tím problém. Nižší vlhkost jde samozřejmě nastavit, ale je to pak míň ekonomický kvůli věršímu větrání a následně topení. Olejový radiátor je pro tyhle potřeby na nic, protože má velkou setrvačnost. Náklady na topení v zimě cca 1000,- / pěst. Není to levný, není to bezpracný ale pokud chceš aby ti koníček přinášel radost, je to nezbytný.
Tak ti to snad trochu pomůže směřovat to správným směrem. :-)
frankiexify
Ja nemam odtah do.mistnosti. mam to vyvedene ventilackou ven. Tez fen neni uvnitr ale na pritahu misto ventilatoru. Zatim to zateplene polystyrenem funguje. Ale vlhkost je furt okolo 70% coz je stejne spatne. Box bude.mit rekonstrukci ale tento pest musi dobehnout...
petr616
Ja toto nechapu, zatim nejsou ani poradny mrazi a toto je takovy vymysleni hokus pokus, financne temer sebevrazda, fen na vytapeni tak to je uz snad hazard, ale mas vydrz.
frankiexify
Financne to vyslo mnohem levneji kdyby si cetl cely prispevek docetl by ses o tom. Vtip je v tom ze horkovzdusny ventilator co sem mel predtim napojeny na pritah foukal maly proud vzduchu a proto z neho vyrobene teplo odchazelo i okolo do.mistnosti a ne jen do roury. Pro predstavu 1kw ventilator vytopil box za 5-6min na pozadovanych 25 z 17stupnu. Ale fen diky velkemu proudu tepla dostane vsechno teplo do roury a vyzopi na 25 z 17 zhruba za pul minuty. Jelikoz mi to spina termostat a taky vypina protopim zhruba sedminu toho co predtim s ventilatorem. Mam meraky hned u boxu vim co říkám.
smokerLeo
Pasivní rekupirační jednotka je lek na zimní období ted jsem zalozil tema v sekci indoor pojdte debatova
Johnny Blaze
Utesni garaz kup co2,odvlhcovac a v lete klimatizaciu.
Pripadne kup este 1 box 6OOW a pouzivaj ich na striedacku 12/12 nonstop.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma