Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Mikropěstování

 
Mikro s mikro a CO2 - Klikni zde pro originální téma
JointarGanjar
Čau GROWEŘI, postavil jsem si mini boxík na pěstování a testování. Koho nezajímají kecy, nechť přeskočí motivační úvod. V závěru je jedna zajímavá otázka, která během testování vyvstala.
JointarGanjar
Motivace
Dlouhodobě mi leží v hlavě myšlenka, jak ekonomicky obohacovat vzduchu v pěstebním boxu o oxid uhličitý. Ekonomičostí myslím to, že se nebude napouštět celá místnost a nebo že se bomba CO2 nechá chrlit z bomby permanentně. Zkrátka aby člověk vystačil s jednou 5kg náplní na box minimálně na jeden grow. Cestou, jak to realizovat, je obmněňovat vzduch v boxu cca jednou za půl hodiny. Největší překážkou je při tom teplota. Při nedávném pokusu s 250W v cooltubě (viz tento thread ) se mi podařilo dosáhnout toho, že vzduch stačilo opravdu měnit jednou za 30 minut. Box byl dostatečně utěsněný, takže po plnící periodě, která trvala cca 10s se po zbývajících 30 minut hladina CO2 v boxu udržela nad hodnotou 1000ppm. Problém byl ale v tom, že jsem musel použít cooltubu, což by podle mého názoru pokus dost zkreslilo tím, že cooltuba pohltí nějaké to procento světla (obvzláště časem, kdy se zanese prachem). Nakonec jsem bohužel musel box rozebrat a k dalším pokusům s ním už jsem se nedostal. Když jsem přemýšlel, jak jinak box chladit, napadlo mě jednak použít nějaké externí chlazení buďto stínidla nebo s použitím malého radiátoru uvnitř skříně. Takové řešní, by ale stálo další neužitečné kW energie. Poslední, co mě napadlo je použití LEDek, které sice také topí, ale převážně z vrchu a pokud se LED panel použije jako strop, topí vlastně mimo prostor boxu. Zároveň jsem se pustil do výroby senzorů pro pěstírny, které bylo potřeba někde otestovat.
JointarGanjar
Specifikace boxu
Želbohu objemnější skřínku si momentálně dovolit nemohu. Rozměry jsou 30x46x92 cm (hxšxv). Materiál dřevotříska, sklo s reflexní fólii a hliník -zadní stěna je z hliníkového plechu kvuli lepšímu odvodu tepla.
Osvětlení 2x 10W LED (viz odkaz ).
Ventilace žádná.
Hlína. Zalévání čerpadlem.
Senzor teplota/vlhkost -DHT11
pH monitor -Sensuino
EC monitor -Sensuino
CO2 modul - Figaro CDM4161a
LCD modul s ARDUINEM
Osazenstvo: 2x chilli paprička, bazalka pravá, bazalka citrónová, petrželka, libeček.
JointarGanjar
Výsledky:
Co se týče teploty, skříň není potřeba vůbec větrat. A stačí jí cca 3x za den (1,5s) napustit oxidem uhličitým. Jak rostliny rosly, začala ve skříni kondenzovat voda. Nyní je zapotřebí cca kažnou hodinu skříň otevřít a vlhkost vyvětrat. Nedbytečná vlhkost také velice zkresluje měření CO2, protože použitý měřák je na vlhkosti velice závislí. Proto nemá cenu s pokusem pokračovat do doby, než dodělám ventilaci. To je také jeden z důvodů, proč dávám tenhle post na fórum. Nenapadá někoho z vás, jak takovou ventilaci udělat co nejsnažší a nejelegantnější cestou? Požadavkem je, aby poté, co se vzduch vyvětrá, byl boxík opět "vzduchotěsný". Mě napadlo jedno řešení pomocí závitové tyče, dvou děr v zadní stěně, jednoho elektromotorku, jednoho PC ventilátoru a dvou ucpávek. Ale třeba někoho napadne něco jednoduššího.
Další věc, o které jsem se chtěl zmínit, je podivná reakce rostlin na dodávané světlo. Jak jsem psal, svítím pouze pomocí 20W LED s poměr červená/modrá 8/1. Přiznám se, že jsem očekával, že to bude poměrně málo a že se rostlinky za světlem potáhnou. Ale velice mě překvapilo, jak rostou chilli papričky. Mají jedno patro za druhým a bohatě se větví (viz předposlední foto) a to už se teď patra maličko roztáhli, ale z počátku byli opravdu hodně natěsnané. A v kontrastu s tím a podle mého původního očekávání, ale zároveň k mému momentálnímu údivu :) ostatní bylinky se táhnou do výšky, jako kdyby měli nedostatek světla. Nejsem zrovna Dr.Větvička, abych si dokázal odpovědět, proto se ptám, nedokážete to někdo vysvětlit? Je snad mezi těmi rostlinami takový rozdíl v požadovaném spektru?
JointarGanjar
Detail bazalky
JointarGanjar
Detail chilli
Jaguar
Ahoj, co se týká těsnosti boxu, můžeš použít zpětnou klapku do potrubí a popřípadě si sní trochu vyhrát, třeba že ji dáš do vertikální polohy, dražší a profi řešení je servo klapka do potrubí, řízená servem, která má i těsnicí drážku. stojí cca od 3k.

Nikde jsem se tu nedočet, čím konkrétně na to svítíš, jenom že 20w a poměr červená modrá 8:1. Pokud používáš pouze 2 spektra, tak to bude možná ta podivná táhnoucí se reakce, nebo možná absence ostatních spekter v kombinaci s nedostatečným výkonem osvětlení.

Můj názor, jestli tě zajímá je, že to vypadá jako vymazlená mini skříněčka, na který je ještě prostor k "tunění" (ventilace, orca folii místo čeronobílý, automatickou závlahu, ofuk proti plísni,atd..), do který bych ale já dal v LED diodách cca 50 - 70W podle jakosti diod. Ale do budoucna něco v takovýmhle boxíku opravdu testovat, je nesmyslný a nefunkční, pokud nepůjde o test samice/samec Atd.

Ale moc se mi líbí tento styl vypiplané a promyšlené práce takže K+ a už vůbec za ty arduina :)
JointarGanjar
Ahoj Jaguare, dík za odezvu a inspiraci s ventilací. Zní to jako elegantní řešení, jen mě trochu trápí prostorová náročnost takového řešení vzhledem k rozměrům skřínky a především cena.
Specifikace LEDek je v odkazu. Jsou od čínského výrobce prodávné v GME. To, co píšeš o testování, s tím můžu jenom souhlasit. S tohle truhlou se ani nedostanu k ničemu jinému než k bazalce a chilli :) Je to taková moje malá útěcha, aby mi doma alespoň něco ve skříni rašilo. Tady to předkládám jako náznak toho, že přes LEDky by možná vedla cesta. A kdyby jste měl někdo zájem o regulérní test, můžu poskytnout CO2 bombu, ventily, měřák a svoje "know-how" :)
S tím táhnutím máš asi pravdu, taky bych si to takhle odůvodnil a vůbec bych se tomu nedivil, nebýt toho chilli. Jaktože bere ten "nedostatek" světla tak sportvně? Přitom vím, že třeba i za oknem se docela táhne, alespoň ve srovnání s tím, jak vypadá v tom boxíku.
P.S.: fólie je diamantová a závlaha automatická ;)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma