Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

Stránky: [1] 2 3 
Průvodce ve světě UV zdrojů - Klikni zde pro originální téma
citace:
Původní příspěvek od Expresion

Pruvodce ve svete UV zdroju

UV - ultrafialové záření (<400nm) se deli:

UVA -

se zdroji UVA zareni se nejcasteji setkate v klubech,diskotekach a podobnych zarizenich.UVA zareni ma nejblize k modremu svetlu.UVA zdroje vnimaji rostliny jako modre zareni a nema to u nich velky vliv na tvorbu THC a pryskyrice.

UVB -

UVB zareni je obsazeno v nomalním slunečním světle.U zivochichu podporuje tvorbu vitamínu B3.Spolecne s UVA zarenim ma podstatny vliv na produkci THC a pryskyrice.

UVC -
germicidni zareni.Toto zareni se pouziva k desinfikaci napr.vody.V zadnem pripade tyto zdroje na rostliny nepouzivejte,protoze pusobenim UVC zareni kyti dokonale spalite.

Pokud se uz rozhodnete pouzivat UV zdoje doporucil bych Vam tento zdroj:

zarivka Reptilight spolecnosti www.narva.cz

- jde o zarivku urcenou pro terraria.Ma optimalni podil UV spektra (4% UVB,30% UVA).

vyrabí se jako zarivkova trubuce ve wattazich 15,18,25,30,36W

parametry 36W trubice:

Svetelny tok.......1400lm
Barevne podaní..6500K
Zivotnost............10000h

Cena - vsechny wataze pod 200,- bez DPH.


- s touto zarivkou bych se nebal na rostliny svitit po celou foto periodu

presto s pouzivanim UV zdroju budte velmi opatrni.V zadnem pripade nepouzivejte horska slunicka a podobre zdroje a to ani jen nekolik minut denne.Moho groweru se uz takhle "spalilo".

Rtutove vybojky:

- rtutove vybojky rovnez vyzaruji podstatnou cast UV zareni.Jenze ze zdravotnich duvodu je u nich sklenena cast vybojky opatrena UV filtrem ,aby podil UV zareni neprekrocil
normy.Bohuzel se mi nepodarilo zjistit kolik UV filtr u rtutovek propousti UV zareni,ale nebal bych se je k dosvicovani pouzit.


citace:
Původní příspěvek od varan
Princip UV záření

Ultrafialové záření (UV) je na energii bohaté elektromagnetické záření, které se svou vlnovou délkou od cca 10nm po 400nm nalézá mezi viditelným pásmem slunečního záření a pásmem záření rentgenového.
Podle závislosti na různých účincích paprsků se rozlišují následující pásma:


UV-A 400 – 315 nm
UV-B 315 – 280 nm
UV-C 280 – 200 nm


Při působení UV záření na biologické organismy je rozhodující rozsah vlnových délek od UV-A do UV-C. Příčinou tohoto jevu je Grotthus – Draperův zákon, podle kterého jsou účinné pouze ty složky paprsků, jež jsou pohlcovány. To znamená, že musí docházet k absorpci, a to v nejdůležitějších složkách biologické hmoty – v proteinech a nukleových kyselinách. Asi z dvaceti aminokyselin, z nichž jsou sestaveny proteiny, mají tři charakteristickou absorpci UV paprsků ( tryptofan, tyrosin a fenylalonin ). Přibližně stejné absorpční spektrum s maximem cca při 280 nm mají proteiny.


UV záření vyvolává u DNA (genetického kódu) fotochemickou reakci, při níž dochází k tvorbě dimerů tchyminových bází, čímž je blokována vazba thyminu na adenin. Tím je znemožněno množení buněk, jejich látková výměna a organismy jsou umrtvovány. Každý organismus je jinak citlivý vůči záření. Citlivost organismů na UV záření ovlivňuje nejen jejich druh, ale i fyziologický stav a vlastnosti okolí.


Rozhodujícím kritériem pro účinnost UV záření je stanovení minimální dávky aplikované při daném provozním stavu na desinfikované medium. Dávka se definuje jako součin intenzity záření a doby ozáření a udává se v mJ/cm2. K desinfekci dle druhu media se vyžaduje minimální dávka 30 mJ/cm2 .



Má s tím někdo zkušenost?...slyšel jsem že je to dobrý v počátečním období růstu.../UV zářivky/

Myslím si že horské slunce je moc silný že to kytky spálí,ale už jsem někde četl že to jde...co? je to pravda?

Edit: Jedná se o stručnou citaci k úvodu do světelných zdrojů s podílem UV záření a první příspěvek k tomu vztažený, Zedy...
Ziggy
HPS nebo MH bez ochranyho skla by mela produkovat
nejaky to UV, pouzivat specialne UV zarivky, to snad
kdyz uz clovek nevi co nudou a s penezi delat.
Jonatan
mozna ze nejaky stary horsky slunicko by slo pouzit sem si to svetlo prohlizel kdyz sem byl doma a mozna na prisviceni by nebylo spatny neskousel to nekdo ?
COBBA
horsky slunce je vlastne rtutova vybojka a ty prej nejsou moc dobry na pesteni ,ale nikdy sem ho nezkousel.
Ropak
No nevim, ale v návodu od našeho sluníčka stojí, že se nemá používat v místnosti, kde jsou kytky, nebo akvárko a podobně...
ARCHIBALD
Narva má v nabídce zářivky Special Reptilight, které by měly jakž takž odpovídat slunečnímu světlu. Teplota světla je 6 500K a podíl UVB 4 %, UVA 30 %.
WhiTe
mno, ve škole sme se učili, že když se vezme rtuťová výbojka (z lampy :) a opartrně se jí sundá (rozbije) to vrchní sklo tak z toho je hoské slunce ... no výbojku už sem si ošéfoval, tak to chci skusit ;)
BigHead
já sem vlastínek UVA a co sem sse dozvěděl tak je to jen na zrání že po tom světle zrajou a když se na ně svítí od malička dak začnou kvést moc brzo mám vyskoušený
g_man
Tak uz jsem take vcera ozaroval, jednu kytku ze ctyr stran po 2min..
Celkem tedy 8min...
Dnes pozorovatelna zmena zadna, jen nevidim na jedno oko, byl sem u lekare a mam nejakej zanet.. a to sem se do nej primo nedival... KURVA!!!

Kolik kdo sviti? neni to malo 8min denne?
Uz nekdo prokazal, ze se to vyplati? Ze to funguje?
:slizoun: ha, na jak pjestovaný kytky, v květu nebo růstu?jedno docela obsáhlý téma o uv záření na groweru někde je,ale je dobře,že se o to někdo zajímá.spousta lidí,už tady toho hodně slibovalo,že budou něco takovýho skoušet a potom daj vědět,ale zatim pořád nic,anebo odskoušely a nechaly si výsledky pro sebe,no nic.o použití horskýho slunce sem slyšel docela dost názorů a většinou nic moc,ale pořát samý dohady.navrhoval bych třeba takovejhle pokus: svítit na některý kytky v květu od třeba 15dne květu v cyklu určitej čas třeba 1kytka5min/deně-2kytka8min/deně-další10 ostatní ne, ty by se musely na dobu osvitu vyndat a potom zapisovat rozdíly v produkci pryskyřice a taky v chuti a učincích výslednýho produktu no a na konec výsledky dát sem na grower,tím by se myslim vše vyřešilo. Nejlepší by,asi zatim podle všeho bylo odskoušet světlo s co největšim podílem uvb záření.:jumper:
Wax
tenhle příspěvek je ode mě,nějak sem nebyl přihlášenej,ale to je asi jedno,nonic.zdar pokusum.:flamer:
Jimbo
Také zkouším Horské slunce a myslím si že je v poho kytky to zvládají !
BigHead
já sem svítil uva když byla kytka tak ani ne tejden a začala kvéct ted jí mám jen pod sodíkem a palice se docela rozjíždí začala vonět jako prase a z lehka mi dozrává a od tý doby sem uva nepužil tak nevim používal bych uva ne zrání
Ja jsem si nedávno koupil 100W žárovku pro terarijní ještěrky jmenuje se "Day Glo" neodymium Daylight Lamp. Pred tím jsem měl obyčejnou žárovku, jelikož nebyly prachy na nic jinýho. Pak jsem narazil právě na tuto UV žárovku za 200Kč a můžu říct že kytky pod tim rostou jako zběsilý. Taková jest moje zkšenost s UVčkem.
profesor
používám uv zářivky již rok, na dvě sodíkový lampy jednu UV zářivku 18W, palice se více stmelily,jsou tvrdší a mohutnější,zisk činí podle mé zkušenosti asi 5-10g na kytku. Zářivku zapínám na posledních 14 dní.
Nazdar vyhulenci včera jsem zkoušel to uvéčko sirius /taková oranžová krabice) asi půl hodky a dnes ráno jsem otevřel skřín a skoro to se mnou šlehlo.Kytky začly smrdět jako svině tak jsem vzal lupu do ruky a kouknul jsem se z blízka a zjistil jsem že palice jsou obalený cukrem a lepjej jak kráva ale myslim si že to je dobrý možná tak tejden před sklizní a ne když maš 14-ti denní paličky.
bioafgan
pocul som ze najlepsie lampy su fialove uv trubice co sa pouzivaju na diskotekach.Je to pravda?
gunman
tak to určite nie, ale na ten Sirius (tzv. horské slnko) by som stavil... To by malo byť poctivé UV-B aké lezie z tej žltej gule vonku :D Ale opatrne (na kvetinky aj na pokožku/oči).
Def
To je good, ale bude to mít valný účinek? Svítim na kyti philipsackym Son-Tčkem, bumbaj AdvacedHydroponics hnojiva z bubleru a jestě tohle?Jo kdyby jim stačilo jenom to, ale to asi ne co?
Nevíte někdo(pokud to zkoušel) ajkej to má efekt?
Nuclear
To je zajímavé, sice jsem ani UV, ani obyčejné zářivkové trubice nikdy nepoužíval (sodík slouží dostatečně), ikdyž jsem o nich jednu dobu uvažoval. Právě v té době jsem od zkušenějších growerů získal info, že obyč zářivky mají mnohem větší modrosvětelný efekt na kyti než UVčka. Z těch grafů to vypadá přesvědčivě pro opak, ale kyti reagují právě na to svoje...navíc je to prý odzkoušený. Má to ježtě někdo odtud vyzkoušeno? Cenový rozdíl je víc než dvojnásobný, a přesto mnozí groweři doporučují obyč zářivky místo UVček...rád bych v tom měl jasno, grafy mluví jasně, ale zkušenostem dávám přednost..
Robie
myslíte, že se dá ta zářivka Reptilight koupit v každym zverimexu nebo kde jste jí koupili?


a myslíte, že bude stačit ta 15W?jakou byste doporučovali?
BigHead
já mam UVA 2x15w z mích pukusů vzniklo to že pod samotnim uva kytka vykvetla po tejdu pak jsem přešel na samotnej sodík kytka už mi kvete bezmála 5měsíců jen paličky vyrostla do víšky okolo 10 co a jedou jen palice(v nejbližší době bude foto) ted se chystám na skombinování sodík uva pak se zas podělim o skušenosti
BigHead
ted jí tam ještě nechám dneska sem tam napral to UVA za 14 dní to sklidim
Wouq
Ahoj growers!
Chtel jsem se jen zeptat, jaky je rozdil mezi trubici UV a zarovkou UV, ktere se davaji nad ty plazi ( v podilu UV - B a UV - A) a taky by me zajmalo jaxe ty podili zjistujou?
Nebylo to napsany na ty krabici od ty zarovky, co mi nabizeli v tom zveraci.
Mam dotaz muzu pestovat jenom pod UV svetlem.
R0[kEt
chtel bych se zeptat, jestli je k necemu na pestovani zarivka "power GLO"?
predem dik
Brunco
Expresion... dik za info
s UV sa budem zaoberat az ked sa fakt zacnem nudit
zatial musim vychytat este dost veci
Piškutek
Hele čus typy jse začínející pěstitel indooru a nemám moc peněz.Myslíte že mě bude na malo matkárnu 100W UV žárovka??A jak dlouho zhruba trvá růst???Dík-kdo hulí ten umí...
Brunco
UV žiarovku som ešte nevidel skor žiarivky aj vybojky
ale na matkarnu UV nepotrebujes
daj tam 2-4 neonove trubice alebo (drahsia alternativa)
metalhalogenidovu vybojku
littles
nevite jak je na tom horský sluníčko?taková ta věc na opalování?...je to nějaký UV ale jaký a jak silný?myslíte že se to dá použít?
Je sice pravda ze ze ruzne specialni zarivky maji z marketingoveho hlediska naprostoto supr hodnoty ale jen dokud si to nedate do souvislosti .....
V podstate vsechny specialni zarivky jsou technologie cca 10-20 let stare maji pri 36w svetelny tok cca 1200 lm
vsechy nove zarivky maji pri 36w tok 3350lm coz je 3x tolik... a vzhledem k tomu ze se delaji v rosahu 3000K-6500K tak s nimy vystacite....
takze dosahnete mnohem lepsich vysledku....
jiste procento uv maji vsechny zarivky (bezpecne mnozstvy)
Pokud vam jde o mnozstvy priskyrice tak mnohem ucinejsi stres je tma pred sklizni....
Deda Mraz
Hrotik: 150W bude mít spíš těch 18000 lm, kdyby to bylo těch 28000, tak by vycházel měrný světelný výkon na nějakých 190 lm/W :) Ale to je jenom na okraj, že mě těch 28000 náhodou upoutalo, ne že bych chtěl :rejp:
Stranger
čauves all experts,
mám jeden dotázek,někde sem se dočet že by kabel startér-výbojka neměl být delší jak 150cm,kvůli stratě kapcity.
Platí to aj u zářivek?
apgrejduju takový zařivkový tělesa a asi by bylo víc OK. nechat elektrotechniku mimo skřín.

nedivte se že si někdo může myset že se dá pěstovat pod halogenkama.ja si to myslel taky než sem oběvil grower.uvadej to totiš nekterý internetový zdroje a nekteří specialisti tam popisujou jak jim to náramě frčí.
HoJ Str.....
UDAJ&KUSAJ
Poradte akym typom skla mam zastavit UV zlozki spektra vysokotlakej halogenidovej vybojki RVL.Dik
Deda Mraz
Pro mě je nadále perspektivnější Narva Reptilight. Ať už více než přijatelnou cenou (plus mínus 200 Kč), nebo určitou šetrností k živým tvorům. Tu si podle mě nebudu muset bát pustit třeba na celej den, aniž by mě druhej den klepla pepka. Pokud chceš maximum UV, tak si pořid rtuťovku bez skla a máš to, ale až se ti roztečou kytky a natečou koule, tak na mě nechoď ;)
Deda Mraz
Expresion: No já bych si tím nebyl tak jistý, pod zářivkami do solária člověk a patrně i plazi taky neutrpí závažnou újmu, ale pro kytky by to byla po pár minutách smrt. Já bych se téhle 30W zářivky s 41% vyzářeného výkonu v UV části spektra už docela bál. Určitě to půjde nějakým způsobem používat i na kytky, ale tak maximálně na pár minut denně a to se mi moc nelíbí. Jedinou výhodu vidím právě v tom, že by to běželo jen několik minut denně, takže vliv na spotřebu by byl zanedbatelný, ale jinak už to má podle mě jen samá negativa. Prvním z nich je vysoká pořizovací cena, kterou ještě prohlubuje nutnost pořídit si na to digitální spínačky (15 minut u mechanických by už zřejmě bylo moc). Pokud bych to totiž měl spínat každý den ručně, považoval bych to za nepřijatelné. A i kdyby, to abych se bál si i jenom odskočit na záchod když to bude rozsvícené, protože minutka navíc a astala vista baby...
Prostě mým favoritem je 18W Narva reptilight, kterou, jak doufám, budu moci mít zapnutou celý den. Koneckonců už na ni mám v pěstírně připravené svítidlo Narva, tak by bylo nestylové, kdybych tam narval něco jiného než zase Narvu ;)
Jinak co se týče doby aplikování UV, naprostý souhlas. O to víc by bylo ale k pláči, kdyby to mělo kytky zahubit, ne?
Kajman
Kdy se má přísvicovat rano či večer a na jak dloho dík
Deda Mraz
V přírodě je přirozeně nejvíc UV v poledne. Zkusil bych se tím pro začátek taky řídit. I když já chci, pokud to půjde, svítit celý den. Právě proto chci tu Narvu, která by měla být slabší.
mydena
Taky bych se chtěl zeptat:Nevíte prosím někdo zda mohu použít pro zvýšení obsahu pryskiřice 125W- rtuťovou UV výbojku od Tungsram(u)? Není napsáno o jaký typ /a-b-c/ UV-záření se jedná,ba není to ani na webu.Děkuji.
Deda Mraz
Hugila: v tom ti asi neporadím, taky nemám žádnou praktickou zkušenost. Ale je jasný, že to to tam hned nefrknu na celej den, i když to bude jen jedna 18W. Základ je určitě zkoušet od nejmenších dávek a pozorovat vliv na kytky. Klidně oželím, že tuhle první sklizeň nevyužiju UV naplno, ale je lepší získané informace využít naplno při druhé sklizni, než tu první experimentováním znehodnotit. Takže tady poradí asi až zkušenost, přesto ale bych se chtěl zeptat, proč tak lpíš na čtyřech trubicích. Vím, že používáš 4 flory na vegetaci, ale nic ti přeci nebrání pro jistotu začít třeba jen se dvěma UV trubicemi, ne?
Deda Mraz
mydena: a je určena pro osvětlování, nebo pro speciální účely (desinfekce např.)? Nebo alespoň nějaké označení, kdyby bylo...
mydena
To Deda mraz:Jediné co o ní vím je:HgV-125W,ale jiná specifikace není.Má závit E27-jako klasická žárovka a je taková jako když vedle sebe horizontálně postavíš dvě kapky "ocaskama" od sebe.Taková nafouklá trubka.Na středu víc.Vlastně nemá tvar jako "naše" oblíbené sodíkové výbojky-rovné,trubkové-jak chceš.Mam ale dojem,že je určena pro osvětlování.Jezdí kol ní obrazovky a má zřejmě ozařovat luminofor.
Deda Mraz
Eh, úplně jsem zapomněl odpovědět, omlouvám se. No takže hledal jsem co to šlo, ale Tungsram jsou vážně ubožáci, když nemají stránky v jiném než maďarském jazyce. Té šílené hatmatilce by neporozumněl určitě ani Fin, i když jsou spolu s Maďary ve stejné jazykové skupině... :) (a samozřejmě vice versa) Mimochodem víš, jak vznikla maďarština? To dva Slováci jeli na motorce a spolujezdec povídá řidiči: "min ten kér, kér mi dere tvár". :D
No každopádně jsem někde na netu pochytil, že se tyto výbojky používají na diskotékách, takže to bude zřejmě dominantní UV-A výbojka. Tudíž bych to opatrně zkusil, co na to kytky řeknou...
mydena
Děkuji za radu.A Neomlouvej se,nic se nedeje,navíc tady nejsem jen já.
Právě, Tungsram nemájí stránky v Českém jazyce a to mě taky štve.Ostatně co se dá dělat?Ten vtip s těma slovákama je fakt dobrý a plně věřím,že se naší braťa nenaštvou a nebudou to brát osobně...ha,ha,ha :)
Takže tu výbojku opatrně zkusím.Nejprve ale na jiné kytce podobné-pro jistotu....
QTH
Horské slunce a jeho výbojky maj poměrně vysoký výkony. Já hodlám použít rtuťovou výbojku, u který opatrně rozbiju vrchní sklo s luminiforem, a nechám na patici jen ten hořák co je vevnitř. Myslim že svítit hodinu deně v květu 70 W rtutí by nemělo bejt moc(Výc neskoušet, spálí to kyti!). Má to ale háček, a to ten, že po rozbití baňky s luminiforem je na drátech k hořáku síťový napětí ( 230V !!!)přikrejt to skleněnou trubkou nejde, protože ta pohlcuje UV záření. Tak pozor!
Jo a taky, pozor na UV B , neni vydět , ale koukat na to dyl je si zadělat na pořádnej zánět spojivek.
mydena
To QTH:Nevím,nevím zda-li jsou Tvé informace o rtuťové výbojce na místě.Nechci oponovat,ale když sundáš to vrchní sklo,kytí zaručeně spálíš.Tato výbojka totiž vyzařuje velké množství UV-C záření,které kytky zničí.Dříve se takto upravené výbojky používaly na "leptání" plošných spojů.Mám jednu takovou doma a kytky kdysi značně poškodila.Už bych jí osobně nepoužil, ani nikomu nedoporučil.
QTH
Tak to UV C mě značně zaskočilo, s tim sem nepočítal....... Asi máš pravdu. (Já ty spoje tim leptal taky : ) A náhodou ses při tom nezkoušel zabejvat nějakym filtrem , kterej by to vodstínil ? Já to zkoušel, ale většinou to vodstínilo všechno UV. Chtělo by to sehnat nějaký informace , jak pohltit jen to UV - C ...... Bych se do toho klidně pustil, ale k tomu je potřeba nějak to indikovat, což znamená mít látku (luminifor) kterej svítí jen pod určitym tipem (A-B-C UV) Aby se to dalo porovnat, čemu ten danej filtr zabraňuje...... Jenže kde na to přít ...... Zkusim chemii, mam jednu knížku, a tam se zabejvaj analýzou chem.látek pod určitejma spektrama ...... gdybys o něčem věděl, informuj
čůůůs
Deda Mraz
QTH: můj názor je, že než takhle komplikovaně bádat a testovat, jestli už je to konečně ono (správný filtr), tak to je už asi lepší pustit na to nějaké to horské sluníčko. Nevyzařuje UV-C a někdo tady na Groweru pod ním za 20 minut spolehlivě spálil celou úrodu...
QTH
No moment., jax přišel na to že výbojky ve slunci nevyzařujou UV - C , jak by se pak mohly používat k desinfekci kožních parazitů ??? Každopádně díg za info, zjistim nějakej typ a kouknu na spectrum.
Deda Mraz
No myslel jsem spíš taková ta domácí mini-solária, jsou to vlastně spíš zářivkové trubice než výbojky v klasickém slova smyslu. Něco jako tento výrobek od Philipsu.
Nicméně i tak si myslím, že v tom horském sluníčku bude UV-C naprosté minimum, protože jinak by se při takové aplikaci, jakou popisuješ, asi musela zakrývat okolní zdravá pokožka...viz například "fajnovosti" na této stránce.
mydena
To QTH: Taky si myslím,že zabývat se nejrůznějšími filtry /na UV-C/ nemá smysl.I pokud by se ti podařilo nějaký najít,odfiltruje i část potřebnéhp spektra.Co se týče práce s luminofor (em) taky bych do toho nešel,protože je to docela sračka.Pokud máš možnost,zkus sehnat "nějakou" UV výbojku na svícení-ne na desinfekci.Já osobně mám Hgv od Tungsram-u,hodlám ji otestovat,ale až koncem příštího měsíce,tak potom poreferuji.
UDAJ&KUSAJ
Ja si myslim ze pouzit ortut bes vonkajsej banki je riadny hazard so zdravim rastlin a aj ludi. Sak ti to otpecie oci a sliznice v nose sak ten ozon je normalne citit fuj je to.
Hyena
Tohle je docela zajímavý... emisní spektrum mědi v závislosti na tlaku.
Jinak zde je PDF od nějaký franc. firmy lampa... má nejvíc UV-A, ale UV-B není málo...
A na týhle stránce si najeď úplně dolů... vypadá nejlíp... španěl...
Jinak filtr jen na UV-C sem nenašel a ani luminofor, co mění UV-C na UV-B...
No, tady si ji prohlídni... do terárií, ale má 8% a ta wattáž... :(
No a tady sou uv LEDky.
Nic moc... zkusim se mrknout po laserech :wink:
A Narva vyrábí zářifky v UV, ale není tam emisní spektrum.Ceník
Hyena
A nakonec... sem kontaktoval svého kamaráda (taky blázen do laserů) a ... dusíkový laser si každej z vás může postavit doma, je to jen plast (nepotřebujete ani čistej dusík... vystačí si se vzduchem (78% N2)). Vysílá na 337 nm (nepotřebuje ŽÁDNÝ UV-C filtry!), můžu vyzkoušet namíchat i jinej plyn... aby se to posunulo ke kratšímu spektru... tohle už je trochu v UV-A, ale aspoň něco ;) Pak už stačí jen jedna čočka na rozptyl, páč UV se láme jako svi** a šup s tim do skříně...
:) ten laser navíc ve skříni bejt nemusí. Wýkon se pohybuje v mW, ale záření jest koherentní, takže jeho záře vás oslepí!!!

Jo, našel sem taky nějaký hlášky o tom, že UV-B způsobuje rakovinu kůže :eek:, se jim nedivim, že se tomu bráněj.

Stejně si ho chci postavit, tak ho zrovna wotestuju na kytce :smoker:
usersony
Expresion

tak nějak si to předstravuju
mathesaq
cau lidi co by ste poradily nekomu kdo chce pestovat jen pro sebe ale bydli s brachou a jentaktak ze zaplatej najem de o to ze chcem pestovat co nejlevnejc.neco uz sem nastudoval ale asi ne dost tak jestly nekdo poradi at da vedet dik
mathesaq
co by ste poradily nekomu kdo bydli s brachou a chce pestovat jen pro sebe de o to ze je sotva na najem a slozenky tak bych potreboval neco co moc nezere tak jestly mate nekdo v zasobe nejakej dobrej tip tak se podelte budu rad diky moc za pomoc
Deda Mraz
mathesaq: no já bych ti poradil 70W sodík. Elektřina na měsíc vyjde zhruba na 140 Kč (výpočet: 4,50 (cena kWh) * 13,3 (průměrný počet hodin denně kdy se svítí) * 30 (počet dní v měsíci) * 0,085 (příkon lampy v kW i s tlumivkou). Pořizovací cena kompletu je asi 1000 Kč v případě nových součástek. Když k tomu připočteš ještě spotřebu pomocných spotřebičů jako ventilátorů, případných vzduchovacích motorků a spínacích hodin, do dvou set Kč za elektřinu by jste se měli s bráchou vejít. Výnos může být (tipuji, se 70W nemám osobní zkušenost) až těch 70g. Chtělo by to se porozhlédnout v galerii případně dát si vyhledat "70W". Je tu myslím hned několik nízkowattážních growerů, mezi které, pokud se nepletu, patří i Carlos, tak se zkuste mrknout na jejich výsledky s tímto způsobem pěstování. Můj osobní názor je, že podobných výsledků jako se 70W sodíkem by se dalo dosáhnout i patřičnou kombinací zářivkových trubic, ovšem v kontextu nejlevnějšího startu se tahle možnost nejeví dobře (drahá tělesa pro zářivky i samotné trubice).
Hyena
No, mam tam 6 zářivek ve skříni 100x60x160. Každá Warmwhite 36W (120 cm). Nejdražší sou tlumifky -> Hlavně ty kur** v BauMaxu je maj celkem předražený :(
Jinak předpěstovat si je dávám za wokno a když sou dostatečně welký... šup s nima do skříně na květ.
Ale do měsíce to rušim a du do sodíku a hydra (hlína už mě se** - jedu 2 hydro a 6 hlínu)) :)
Zářifky 6 x 36 = 216
Tlumifky 6 x 65 = 390
Startéry 6 x 15 = 90
Nějakou tu dvoulinku z garáže :)
Celkem necelejch 700
Je to nejlevnější varianta, která mě napadla, ale není zas tak efektivní :rolleyes:
Deda Mraz
Hyena: nezapomeň na patice (na zářivky i na startér) a hlavně na tělesa, do kterých to vše přijde. Ne každý má možnost si takové svítidlo sbastlit podomácku a ne každému bude vyhovovat přišroubovat patice šroubky na kus dřevěné lišty, což je asi jediná možnost, jak ty patice podomácku přidělat bez většího počtu nástrojů.
I když...já jsem si udělal tělesa taky podomácku a nepotřeboval jsem k tomu skoro nic, protože jako držáky patic mi posloužil hliníkový U profil (konzole na pojízdné závěsy). Do té se vzhledem k malé tloušťce hliníkového plechu a jeho přirozené měkkosti daly potřebné otvory vyříznout i ostrým nožem.
Jinak jako velmi levný elektronický předřadník se dá (podle mě s výhodou) použít elektronika z některé z nejlevnějších spořivek (takové ty v akci za 49,90 apod.). Pochopitelně musí ta spořivka wattáží odpovídat předpokládané zářivkové trubici. Elektronický předřadník jako samostatný produkt přitom pořídíte za řádově stovky Korun, tohle je za pár desetikaček a má to všechny výhody el. tlumivek, tj. šetrný start, vyšší dosažená svítivost oproti provozu na obyčejnou indukční tlumivku (někdy bývá tato vlastnost el. předřadníků potlačena za účelem prodloužení životnosti zář. trubic), dále pak například bezhlučný provoz a nebo pracovní frekvenci v řádu kHz, takže zářivka pak "nebliká" (velmi vhodné například pro akvarijní použití).
Hyena
No, patice fakt nepotřebuješ... do stropu skříně našroubuju pro každou zářivku jeden vrut (s tim wočkem, trochu ho otevřu) a pak skrz něj protáhnu kabel (od startéru) nebo to přivážu kůží... mám je vertikálně...

Mimochodem... nebavíme se o něčem, co tady fakt ale vůbec nemá co dělat?:D
Deda Mraz
Hyena: no tak musím říct, že mi docela spadla čelist... Jenom z čiré zvědavosti, jak máš připojené vodiče ke kontaktům zářivky?

A jestli sem tahle diskuse patří je správná otázka. Je fakt, že dotaz od Mathesaqa byl mimo téma, ale na druhou stranu co se týče těch zářivek, tak to je diskuse, dle mého názoru, celkem relevantní, protože i zářivka může být zdroj UV záření :) a nároky na montáž má stejné jako zářivka pro pěstování... Ale pokud se najde ještě někdo, komu to tu vadí, milerád debatu přesunu do vhodnějšího threadu.
usersony
jak jsem tak dokupoval drobnosti do skříně tak jsem narazil na tyhle zářivky repti glo 8 maj 8% UV-B což je přece jen trošku víc
chtěl bych buď dvě 15W nebo dvě 20W

chci se zeptat jestli těch 8% neni moc a jak dlouho svítit (dnů před sklizní a hodin denně)

http://www.miga.cz/ceniky.php?p=50&q=repti+glo+8

Dík všem za odpovědi
Deda Mraz
Hyena: ok, sám uznáváš, že je to prasečina, takže snad není potřeba ji šířit dál, ne? (ad "No, patice fakt nepotřebuješ...").
Tvůj přístup k bezpečnosti indoor pěstění je vážně na pováženou, protože až ti to jednou způsobí zkrat a zapálí barák, tak nejenom že tě pojišťovna převálcuje, ale ještě si půjdeš posedět... Máš alespoň v obvodu slabou pojistku, aby si to do těch deseti nebo šestnácti ampér, co máte doma na jističi vesele nejiskřilo? He he, mimochodem další nevýhoda alobalu oproti nátěru - pro zajištění 100% ochrany před dotykem živých částí elektroinstalace je třeba jej důkladně uzemnit (práce pro vraha) :D
Né vážně, nerad bych, aby sis myslel, že musím napadnout každý Tvůj příspěvek ze zaujatosti vůči tobě. Neshodli jsme se na vhodnosti alobalu, ale tohle zapojení podpořit taky nemůžu.
Co se týče té sodíkovky z plexiskla, sám jsem to nikdy nezkoušel, ale sodíkovka by měla normálně fungovat i s odstraněným vnějším skleněným pláštěm (prostě se to opatrně rozbije tak, aby se nepoškodil váleček s hořákem).

usersony: tyhle zářivky od Hagenu jsou dost drahé, pokud se nepletu. Pro srovnání o polovičku levnější Narva Reptilight má 4% UV-B A 30% UV-A záření, přičemž ani její celodenní použití se mi neprojevilo destruktivním účinkem na kytky. Takže samozřejmě by to chtělo vyzkoušet, ale myslím, že i s tou Repti-glo by měl být možný celodenní provoz, koneckonců v teráriích je snad taky občas nějaká zeleň, nebo ne?
usersony
ještě se chci zeptat jak dlouho tím svítíš(celej květ nebo posledních 14 dní nebo kolik)? Hřeje ta zářivka(jak blízko u ní můžou být rostliny)?
Cena je fakt dost vysoká ale podíl UVB je dvakrát větší
233Kč 18W replight 4% UVB
374Kč 20W repti glo 8% UVB
Ještě uvidim jak se rozhodnu
Deda Mraz
usersony: jo jo, přesně jak jsi napsal, svítím s ní posledních 14 dní. Samozřejmě, že i ta zářivka se zahřívá, ale při použité wattáži je to zanedbatelné. Na tvoji otázku je tedy odpověď, že kytky u ní mohou být na nějakých 5 cm i méně, ale to je jen vzhledem k teplu, jestli nedojde k poškození vlivem UV nemohu posoudit, protože já ji mám asi 20-25cm nad vrcholky rostlin.
S tou cenou jsem se teda mýlil, já měl za to, že ty trubice od spol. Hagen stojí kolem šesti set...
usersony
?ještě mám jeden dotaz?
vím, že u malých watáží (250W) je UV záření zanedbatelné, ale třeba u takovejch 600W 1000W už určitě bude nějaká hodnota nevíte někdo kolik????
jde mi o to abych to těma dvou repti glo 8 nespálil na uhel přece jen je to jednou tolik, ale pokud by to byla podobná hodnota jako třeba u té 1000W a tou se svítí pořád tak bych byl určitě klidnější
Hyena
Začínám si něco myslet :) No, až se dostanu k foťáku, pošlu ti to. Nemyslim si, že sem jakkoli nebezpečnej. Nemá kde by to zkratovalo. Pojistka tam není :D, ale sem neuvěřitelně šoikovnej a opatrnej :smoker:
A k tý sodíkovce... myslel sem to sklo, co drží sodík. Ta vnitřní nádobka? neznám termín...
Deda Mraz
Hyena: to mě mrzí, ale na druhou stranu si myslím, že vždycky alespoň reaguji věcně, ne? Co se týče toho zapojení: copak o to, ona spousta takovýchto instalací funguje bez problémů řadu let, jde jen o to, že až se jednou třeba prodře izolace nějakého vodiče nebo tam skondenzuje voda, tak tam nebude nic, co by zabránilo nejhoršímu - úrazu nebo požáru...
A ohledně té výbojky, pokud myslíš ten vnitřní vzduchotěsný skleněný váleček, ve kterém probíhají výboje, tak ten z plexiskla nebude asi nikdy (velmi vysoké teploty), navíc nevím proč by měl být. Plexisklo UV nefiltruje? (to opravdu nevím, abys to nebral jako sarkastickou poznámku :))
Hyena
Tak tyto problémy nepředpokládám, ale vždy existuje určitá pravděpodobnost :)
Faktem je, že plexi by ty teploty nevydrželo, ale je jedinou látkou, kterou znám , co propouští UV (filtruje infračervenou)... no, budu muset hledat dál... :sun:
Da sa pestovat iba pod UV trubicamy ?

Mozno sa to uz niekto pytal myslim videl som to uz na zaciatku ale nikde som nevidel odpoved ....

Ma vobec zmysel pestovat iba pod UV .. ?

Inak videl som trubice Narva Special Bio - ze vraj priamo na pestovanie rastlin daju sa pouzit ?

A este jedne :bandit: otazocka :) - Ake su hlavne + a - pestovania pod .- sodikom
Uv
a podobne :)

Vdaka vopred a huleniu zdar :)
Cus

:beer:
Deda Mraz
esite: no pokud myslíš UV trubicemi třeba Narvu Reptilight, která má UV jen asi 34% (UV-B 4%, UV-A 30%), tak by šly použít k pěstování matek nebo klonů, zkrátka jen na růst, protože nemají v podstatě červenou šložku spektra. V tomhle jsou na tom ty speciální trubice na pěstování rostlin samozřejmě líp, ale jsou drahé a mají malou účinnost. Shadoow, pokud vím, pědtoval pod jednou Reptilightkou nějaké Afghani nebo Purply (teď už nevím) a říkal, že to roste krásně.
Hlavní plus pěstování pod sodíkem jsou zhruba tato: velmi vysoký měrný světelný výkon (ukazuje vlastně efektivitu světelného zdroje, udává se v lumenech na watt lm/w), relativně uspokojivé světelné spektrum (kytky pod tím zvládnou i růstovou fázi, naopak pro květ je barva světla příznivá), snadná dostupnost i pro laiky a příznivá cena. Nevýhodou sodíku je snad jen malý podíl modrého spektra, které by podstatně zrychlilo růstovou fázi (proto někteří fajnšmekři používají na růst metalhalidové výbojky, jejichž světlo je čistě bílé). Zdroje UV záření se mohou přidávat pro stimulaci tvorby pryskyřice, ale nejsou nezbytné. Někteří odvážlivci tu experimentovali s výkonnými zdroji UV-B záření z tzv. horských sluníček a nutno říci, že to párkrát skončilo totální devastací kytek, protože dobu expozice je nutno odhadovat. Proto se mi jeví jako ideální zářivkové trubice pro terária jako právě ta Narva Reptilight, nebo jiné (Repti-glo, Reptilia...).
Ale stejně si myslím, že kdybys nebyl líné selátko, tak bys to tu všechno našel a většinu toho hned ve FAQu... ;)
Bosorka
zářivky s se spektrama ti poraděj v akvaristice..existujou tam ted docela slušný světýlky který podporujou růst akvarijních rostlin versus barevnější rybičky....
zkouším tedka zářivkovou skřín na květ lampu a docela jsem zvědavá co to udělá vím že zířivka je zářivka...ale uvidíme...vyfotíme....hlavně že svítěj....
Deda Mraz
Bosorka: eh? :confused: Nemáš v tom nějaký zmatek? Zkoušíš zářivkovou skříň na květ lampu. Jsi na to zvědavá, ale víš, že zářivka je zářivka. Nějak se v tom nemůžu zorientovat...
Hyena
Pod zářivkama (pokud jich ve skříni nemáš desítky) se toho moc vypěstovat nedá. Moje poslední kytka, kterou sem měl pod zářifkou na květ, nestála za tu práci :(
Takže sem mazal na brigádu, koupim 150w sodík a hotovo. Zářivky sice budu používat dál, ale jen na růst (zbyly mi nějaký modrý).
Z toho porstého důvodu, že když si budeš shánět barevný zářivky, bude tě stejný výkon jako mají třeba HID sodíkovky stát mnohem víc...:beer:
Pan_Ho
Chtel bych neco dodat k te Repti-Glo.Podíl UVB svetla ve slunecnim zareni se pohybuje od 1 az do 10 %.Zalezi jestli jste zrovna pod ozonovou dirou a tak.Takze i tech 8 % co ma ta zarivka by nemelo vase kytky palit.
Hyena
Našel sem (po 2.) zářivku reptilight, která má 36W. V UV-B 4% a UV-A 30%.
Důsledkem toho, že pěstujeme in, UV ze slunce ignorujeme, páč většinu ho stejně požere skleněná tabule vašeho okna... :)

Tzn, že UV-B 1,44W a UV-A 10,8W.

Cena 234,-

Čekám na řízky, který by měly dorazit do řekněme měsíce, něco na růst a od půlky květu polovinu z nich začnu dopovat i touto lampičkou. Nechám ji spínat polovinu času proti sodíkovce, uvidíme, kolik toho přežije...

Zatim peace :p:
Deda Mraz
Hyena: Reptilight v provedení 18W mám už nějakou chvíli a jsem si jist, že i s dvojnásobným příkonem ji můžeš nechat zapnutou po celou dobu chodu sodíkovky. Já to mám také tak a žádná poškození pletiv nebo jiné negativní vlivy UV nepozoruji, přitom 36W trubice se od 18W liší prakticky jen délkou trubice, intenzita v žádné její části nebude podstatně vyšší oproti modelům s nižší wattáží. Takže, klidně ji tam lupni na synchro se sodíkem.
UdL
Pokud to nezabije ty ještěrky, pro který je Reptilight a podobný zářivky dělaný, tak by to kyti snad zmasakrovat nemělo.

Já mám teď koupený Reptistar (2x18W) a hodlám taky svítit až posledních 14 dní (do té doby jede 2x Special Bio Light) a po celou dobu, co pojede sodík ve finální fázi. Chci pak zkusit, že bych na závěr, než jim udělám tmu před popravou, nechal svítit jen Reptistary bez sodíku. Tak 1-2 dny... Podle mě to přežijou. Když si to dám na víkend, tak to snad ohlídám, kdyby to začalo dělat neplechu... ;)
suhajko
Moje skusenosti s UV:
UVA UVB a podobne parametre mi nic nehovoria... :-) som tak povediac som empirik a do pestovania sa snazim vnasat skor cit pre vec ako vypocitavost vypocitatelneho.
Pouzivam komercnu UV lampu pri ktorej sa za dlhych zimnych vecerov opaluju doma zeny. Znacka Philips ma asi 4-5 trubic dlzky cca 20-25cm. Ked su rastliny v kvete, povedzme tesne pred zberom tak ich raz denne za dva dni, na priblizne 10 min osmahnem. Dlhsie som to neskusal, ale kazdopadne po takom solarku rastlinky pekne zlepkaveju a po pohladeni zostava na prstoch vonavy lepkavy film.
Takze kazdopadne pred "sklizni" doporucujem, netreba to ale prehanat je to skor nieco ako podporna liecba :-)

Kamarat pouziva UV na rastlinu ktoru prave skosil: pred tym ako ju da do tmy susit, tak si ju pekne osmahne uveckom aby este viac zlepkavela...

Niekde som cital, ze podla jednej teorie konope produkuje THC krystaliky ako reakciu na agresivitu UV ziarenia.... suvislost by tu teda bola zrejma...

Monzo preto je trava z vysokohorskych oblasti taka "high"

A na zaver: oci su oci a preto OCHRANNE OKULIARE !!!
(ku komercnym UV lampam su tusim sucastou balenia)

A este poznamka klasicke horske slnko ma urcite ine spektrum ako UV lampa. Mija UV lampa takmer nevydava tepelne ziarenie a svetlo je skor "diskotekove". Horske slnka su zaroven tepelne ziarice a spektrum je niekde v cervenej...
Hyena
No, nahore je thread, ve kterem se to rozebira. Pruvodce ve svete UV zdroju.
To rozdeleni je UV-A je od nejakych 400nm po 330nm; UV-B 330nm-250nm...
Ten sirius... na kolik asi prijde jedna zarivka? Rad bych vyzkousel dlouhodobe osviceni nejakym jemnejsim svetlem... rekneme 10-20W v UV-B zareni :)
ZAcal sem stavet UV-A/UV-B laser... emituje na 350nmm, ale nevim, jak se u nejk meri vykon, protoze pracuje v impulsnuim rezimu...
Hlavne by me zajimalo, kolik Wattu kytkam davate; kolik vydrzi kratko/dlouhodobe?
STAXSOS
Někdo se tu ptal a nebylo mu zoidpovězeno tak doplnim to co vi:


Material kterym prochazi UV zařeni je čiste křemenne sklo SiO2 to se použiva kro vybojky .

Vyzařovani te vakuove baňky ve vybojce ktera je vyrobena s křemenneho skla je čistě vyzařovani UV to aš banka vybojky přeměňuje UV zařeni na širši spektrum "je na ni naneseny luminofor".


A pokut vam je divne že sou i vybojky s čirym obalovym sklen tak se koukněte na tu baňku uvnitř je bělava protože je na ni luminofor uš natřenej:flamer:
Deda Mraz
STAXSOS: to, co jsi napsal, ale platí jen na rtuťové výbojky (tedy i zářivky, protože zářivka je nízkotlaká rtuť. výbojka). Sodíková ani jiná výbojka výbojka luminofor nemá a nepotřebuje ho.
mydena
To Deda mraz: Dovolím si jen doplnit.Sodíková výbojka Son-H 220W má rovněž luminofor.PEACE.
Neví někdo zda se tento typ Dá použít k dosvěcování? Jednu takovou mám doma,ale nejsem si jist,díky.Je to rtuťová UV-výbojka 125W.Made in Tungsram.Na nějakém DE webu jsem zjistil, že vyzařuje UV k-záření...Jsem zcela zmaten.Setkal se již někdo s UV k-zářením???-Já tedy ne:(:confused:
Ehmm
BigHead: cau hele pls...jak si mel ty kytky pod UVA rostly ti i palice??? nebo to pak jen pod sodikem??? napis mi pls na PM. dik
Ehmm
ahoj. na pestovani indoor sem zatim celkem lama :( ....tak jesi je tu nekdo kdo by mi pls vysvetlil jak je to teda s tim svicenim???dejme tomu ze bych mel reptilight asi 18W nebo kolik se to dela. tak s timhle se sviti furt a celej den nebo se sviti jen cast dne a nak na tesne pred sklizni? a kdyz by se svitilo jen pred sklizni tak mam rostlinky vystrcit prez den na slunce? dik moc za odpoved...
Sinuhet
Takze uz roky pestujes ve skrini a uz ti chbi jen vychytat UV? Nebo to radsi nebudes chtit zvladnout vsechno najednou a ujasnis si to nejdriv s vybojkou a az zvladnes vsechno ostatni, pridas pokusy s UV?
A_b
Ciao, mám taky ten SIRIUS a zkoušel sem ozařovat 3x týdně- kytky v tom okamžiku byly v půli kvetu. Rozdíly by docela patrné- začaly více vonět. Možná to chce častěji a kratší dobu, pak by produkovaly více pryskyřice. Můžu Ti zjistit kolik ten SIRIUS má příkon. Zatim.
Sinuhet
rodily mezi cim? Mel jsi kytky na ktere jsi nesvitil? Jestli ne, tak vime houbeles. Mohly zacit vonet i z jinych duvodu, nebo i bez ozarovani atd.
Majky
a co ked to horske slnko tak ako u ludi ze si musi na neho ta kytka zvykat proste pomalicky ze prvo minutka a potom dalse...ale ta na tych slnkach pisu ze sa nema pouzivat v miestnosti gde su kvety..newem
Hyena
A_b: Tak to zjisti. A taky koliik stojí
A_b
Hyena: kolik stojí Ti nemůžu zjistit, páč jsem to měl doma a ani nevím kde se to dá sehnat. Celkem mě překvapilo, že na něm nebyl štítek a charakteristikou- byly tam jen 2 hodnoty: 2,5 a 250. Nevím co to znamená, ale můj názor je že 2,5 je hodnota proudu a 250 by moh bejt příkon. Říkám, víc nic tam nebylo, můžu to i nafotit. Sorry moc jsem nepomoh.

Sinuhet: Mám je natolik rád, že bych si nedovolil jednu vynechat. Ale dokážu si představit situaci, kdy bych to mohl zkusit. Je pravda, že by to bylo více rozpoznatelné kdyby se nějaký daly srovnat, ale i tak si myslím a vzhled kytek mě nabývá dojmu, že kytky produkují více pryskyřice, která pokrývá pak celou paldu- vlásky jsou nabobtnalé. Říkám, je to ale jen můj názor hádat se nebudu, chce to odzkoušet. Zatim ciao
Hyena
Nevadzy... já si to někde najdu...
KOSMEJ
Ja treba mam 160W rtutovku a matnym sklem, odhaduju, ze stejne naky stopovy hodnoty UV proniknou. Pestuju stejnej model jako minule, takze muzu porovnavat. Kombinuju ji se sodikovkou a peru to s ni po celou dobu 12/12. A zda se, ze se to kytkam dost libi. Uz po 10-ti dnech na 12/12 mam pomerne velky paldy a hlavne skoro od zacatku jsou na ni krystalky pylu.
Sinuhet
KOSMEJ: Tak to tam mas asi nekde samce, kdyz tam mas pyl. Samice totiz pyl nevytvareji. :-)
KOSMEJ
to: Sinuhet: Pyl myslim pryskyrice. Nechytej me za slovicka.
warior
jojo,siriuse taky mám a už dlouho mě lákalo ho vyskoušet,ale se všemi, se kterými jsem se o tom bavil, tak mi řekli, že by se tomu neměly vystavovat prakticky žádné živé org.(tedy ani kytky), protože to slouží k dezinfekci prostředí, k zabíjení bacilů...Ale teď to určo vyskouším, když se to světlo bude podávat v malých dávkách, tak by to nemuselo uškodit.
A_b
Tak už jsem ověřil že to kytkám může ublížit. V chomáčcích z kama se klubou chloupky( nevim jak se tem chomackum presne říká: jestli jsou to blizny nebo pestíky, dyž tak to nekdo uvedte na pravou miru) se po 2-3 týdnech od 1. ozáření objevily semínka. Na UV už tedy seru. Pravda je že diky nemu z kytky vytahnes hodne pryskyrice ale uz mi to nestoji za to. Ciao
Sinuhet
A_b: A jeste nam prozrad proc si myslis, ze to spolu souvisi?
A_b
Myslis ty seminka nebo zvyseni produkce pryskyrice? Myslim si ze kytka dostava soky a reaguje na to temito reakcemi. I pri mem prvnim IN jsem ozaroval a byly v nich vemena.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma