Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Pruvodce ve svete HID Metalhalidovych vybojek - Klikni zde pro originální téma
fasmos
ještě je i druh IRW-- prej bodovej metalhalogenid nevíš taky o tom něco???
gunman
tuto je pár lámp, tie dve vľavo sú MH, ďalej tri sodíky, ostatné si dohľadajte na inete :D


p.s. vlastne k tomu mám aj nejaký pokec: In order from left to right...MH,MH,HPS,HPS,HPS,MH,MH

chorus
Dostal se mi do ruky nový katalog BRILUX

1.5 Metalhalogenidové zdroje světla



MH 40 250W 399 Kč + 22%
MH 40 400W 459 Kč + 22%


SPECIFIKACE
Napájení ~230V/50Hz nutno používat stabilizační zařízení - předřadník
Typ objímky E40
Teplota chromatičnosti 4000K
Světelný tok 250W - 17000lm, 400W - 30000lm
Průměrná životnost 8000h
Hmotnost 145g

Docela dobrá chromatičnost a zajímavá cena :)
chorus
Je to www.brilux.cz

Sortiment co se týče pro naše použití je minimální, až na tu HP ;)
lacco
AHOJ CHALANI --- vidím že je pokec o profi veciach a hlavne Expresion-a to chytlo za srdce (mám radost že niekto ocení aj tento typ ??spekrum svetla,,) tak vám chcem odporučit to naj v tomto smere ato PHILIPS CMD-TT verím že zvedavost vás nasmeruje na philipsácke stránky.Tieto špičky sa robia z patričným osadením do patíc tak aby boly zhodné zo sodíkama čo je doležité pre obmenu.Dodali mi všetky watáže a vysage majú ako sodíky aj horák je podobný iba kratší a hrubší..........len tolko som chcel ciao lacco :sun:
OXI
vybral jsem si tohle :

výbojka SON-T 70W E27 sodíková 209.00 Kč
tlumivka Layrton SAPI 70W 170.00 Kč
startér STR S12 115-140W 220-240V 33.00 Kč
12731 objímka E27 plast,

je to jen pro začátek, potřebuju ještě něco, abych to moh sestavit
OXI
A co tyhle, klasickej přesně na 70w jsem nenašel, možná jsem málo hledal, a nic dalšího kromě drátů nepotřebuju? jsem v tomhle úplnej nováček, doteď jsem používal zářivky, ale prej josou špatný na kvetení, myslim že si to dokonce psal

OSRAM /Sylvania/ startér 4-80W St 111
startér S10 4-65W pro všeobec.průmysl.b
OXI
Jo dík, ty si elektrikář? takže když správně zapojim ty výše jmenovaný komponenty, tak by to mělo teoreticky fungovat, potřebuju to jen na dobu kvetení, jinak pěstuju pod zářivkama a celkem rostou
SuburbanDog
Hele lidicky ja jsem tu hrabal v sufleti a nasel jsem nejakou Halogenku..
je to NARVA - Halogen (HLPA 225V 650W(nebo co :) a chci se zeptat jestli se i tento halogen da pouzit pri pestovani.. je to takovy nejaky malicky ja myslel ze to musi bejt velky jak hovado a je to mala zarovka.. poradte pls.. ale co jsem nasel ja tak tedle druh je asi do nejakych promitacek nebo co.. to asi nebude ta prava halogenka ze?..
SuburbanDog
Expresion: Diky moc to me staci koupim proste nejakej son-t nebo tak neco za par supu jsem ted nejaky videl kdesi na netu a byla to nejaka fine znacka co sem tu videl..
SuburbanDog
E_d: diky.. hnedle na to mrknu :).. kua ten cenik txt je na .... :) v ton neco hledat haha.. no pokusim se.. zatim diky moc..ted tu tak vymejslim jaka ta skrin bude :)..
bioafgan
CAUTE. CHCEL SOM SA SPYTAT, CI MOZEM NA OBDOBIE RASTU POUZIT 150W METALHALOGENID A DOPLNIT HO NAPRIKLAD 2X18W TRUBICAMI CO SA POUZIVAJU MYSLIM DO TERARII. NIE JE TO MALO TRUBIC?A AKY TYP TYCH TRUBIC BY TAM BOL VHODNY?NA KVET BY SOM POUZIL 150W SON-T
gunman
a prečo taká kombinácia? 150W sodík ťa vyjde na pol litra a garnitúru už máš, keď máš metalhalid. Sodík je na rast presne to pravé...
bioafgan
o.k dakujem
mcsow
dá se do halogenky dát sodíkovka ??? chci jenom vědět. jestli to budu mít jednodušší, protže elektrika není moje silná stránka
Deda Mraz
Nevíte někdo, kde nejlevnějc seženu 150W metalhalid? Chytím se v technických službách? Nemůžu si dovolit dát víc než tři stovky, dá se vůbec za tu cenu taková výbojka sehnat? ...pod zářivkami mi to nějak moc rychle nevalí, představoval jsem si období růstu tak max. 14 dní (mám 150W sodík) a oni pořád nic moc nedělají (kromě masivního prokořeňování do baby-bubláčku v matkárně).
Deda Mraz
Hrotik: jojo metalhalid je o dost dražší než sodík, který už beztak mám. Ale potřebuji něco na růst. Něco efektivnějšího než zářivky a zároveň se světlem méně do žluta než sodík. Ideálně se nabízí právě MH výbojka, protože bych využil 150W balast k sodíku...
Pesbliz
pisu pisupiosuz
Stranger
čau specialisti,
chtěl bych se zaptat jestli de pěstovat pod takovejmatěma výbojkama nebo co to vlastne je ,jak venku svítí na lampách takovímtíim spíš bíllým svetlem.-prosté né tim voranžovím.
ptám se proto páč nevím jak se jím říká takže nevím esi se tadyk vo nich něco psalo či co.
taky sem se chtel zeptat jaká watáž by byla good do skříně 150v*100š*60h a pro kolik kytek by to tak bylo nejoptimálnější?

tak díkec and hojec at je dobrej dýmec.
UDAJ&KUSAJ
priatelia nema niekdo skusenost s metalhalogenidovymi vybojkami s vysokou chromatickou teplotyou? 10000K,20000K pre osvetlovanie morskych akvarii. Dik
monio
Zdar,
poradte mi někdo. Chci koupit 250W metal halid výbojku a chci aby měla chromatickou teplotu 6000 K. Chci aby to svítilo co nejvíc do modra. Nevite o nějakém konkrétním typu. Na internetu jsem našel jenom samé 4000 K nebo něco okolo.
Potřeboval bych nějaký konkrétní typ a kde ho mohu sehnat.
Díky.
monio
Po několika hodinách hledání na netu jsem našel jedinou odpověd na mojí otázku a to ještě tady na growru - ve Faqu u osvětleni. Cituji:

Osobně jako nejoptimálnější řešení pro rostliny (a stále poměrně ekonomicky dostupné) vidím kombinaci sodíkových výbojek, které dodají levné lumeny v červeném spektru, plus halogenidové výbojky s maximální produkcí v modrém spektru, jako například skvělá Tungsram HgMI - 250W, 19000lm, 6000 Kelvin (! - na halogenidovou výbojku skvělá hodnota - obr).


Takže už vím kterou si mám koupit ale nevím jestli ji pujde jenom tak sehnat. Mam obavu že asi ne..
Kdyby někdo věděl kde prodavaj Tungsram HgMI - 250W tak bych mu byl vděčný.
Zdar
drago
*P*E*A*C*E*
Deda Mraz
Teda drago... No podívej, spotřeba (příkon) se udává ve wattech a ne v druhu výbojky nebo spotřebiče obecně. Copak si vážně myslíš, že 400W metalhalidová výbojka bude mít odlišnou spotřebu od 400W sodíkové? 400W je prostě 400W a je jedno, jestli je odebírá sodík, metalhalid nebo kuchyňský mixér. A jak přepočítáš spotřebu na peníze už víš z threadu Bio light.
Deda Mraz
Podívej se, to není to samé. Sám dobře víš, že sodík na tlumivce od sodíku :) žere taky skoro 280W... A pokud má výbojka (jakákoli) jmenovitou hodnotu 400W, odebírá prostě 400W a ztrátový výkon tlumivky je pak už věc jiná... Navíc zapojovat MH na HPS balast, kterej není hybridní jako třeba tlumivky od Layrtonu ti žádnej výrobce nedoporučuje, takže to taky není argument. Jinak drago evidentně (v době psaní toho příspěvku) nechápal princip elektrických spotřebičů a ta otázka přesně podle toho vypadala. Podívej se do threadu Bio light a pochopíš víc.
drago
deleted
Deda Mraz
To je ale něco úplně jiného, transformátor transformuje napětí a oněch 300W je jen jeho výkonové omezení (aby se například neroztekl), kdežto tlumivka omezuje proud, čímž přímo určuje příkon výbojky, který se vždycky rovná hodnotě na tlumivce. Jinými slovy na 300W transformátor můžeš navěsit AŽ 300W zátěže, kdežto 300W tlumivka (kdyby taková byla) by ti vždycky rozsvítila výbojku přesně na 300W. Ale opravdu srovnávám nesrovnatelné, tlumivka a transformátor, jakož i vysokotlaká výbojka a halogenová žárovka jsou naprosto rozdílné spotřebiče... Tlumivka pracuje na principu elektrického výboje v uzavřeném plynném prostředí, kdežto halogenová žárovka pracuje na principu žhavení vlákna (rovněž v plynném prostředí, které jednak zvyšuje účinnost, ale hlavně barevné podání) a hlavně žádnou tlumivku nepotřebuje.
Kapisci paisano? ;)
drago
kaslem na to
Deda Mraz
:confused: takže kolik teda podle tebe žere 400W spotřebič?
Deda Mraz
Expresion: Nezpochybňuji, co jsi napsal, ale doplň to prosímtě tím přehledem obloukových napětí, abych mohl posoudit, zda se tu nehádáme kvůli desetinám nebo nanejvýš jednotkám wattů. Opačný případ, tedy že by například sodík od Philipsu vysvítil na stejné tlumivce (určené samozřejmě pro sodík, protože o nějakých mezitypových kombinacích se nemá smysl bavit) o 20W více než sodík od Osramu, se mi zdá velice nepravděpodobný. Uvědom si, že pokud by se příkony výbojek různých výrobců označovaných shodnou wattáží opravdu zásadně lišily, nemělo by pak toto označení žádnou informační hodnotu. Jinak je mi líto, že z této debaty vycházím jako neználek, protože kdybys pozorně sledoval naši komunikaci s dragem, jistě by sis všiml, že se odehrávala na úplně jiné úrovni. Tam se, ve vší úctě k dragovi, jednalo o základní neznalost elektrotechniky, a s tím transformátorem jsem nepřišel já, ale on. Já jsem mu jen vysvětloval, že srovnávat transformátor pro napájení halogenových žárovek a tlumivku je nesmyslné. Teď už to asi těžko doložím, protože drago vše smazal, ale obsah byl zhruba takový, že drago argumentoval tím, že ten jeho transformátor má označení 300W a taky nežere 300W. Vysvětlil jsem mu, že ač je to také údaj ve wattech, tak u toho transformátoru jen označuje maximální možné zatížení, přičemž spotřeba se odvíjí od počtu aktuálně připojených žároviček, kdežto u výbojky údaj ve wattech skutečně označuje příkon tlumivky. V posledním příspěvku tvrdil, že spotřebič s označením 400 wattů neodebírá ve skutečnosti 400 wattů, což je pro mě samozřejmě nadále nesmysl.
Uf, teda doufám, že se tohle nějak rozumně rozmotá... :)
rociik
ahoj lidi sem n00b a mam par otazek tak se mi hlavne nesmejte...
1)mam skrin 60x60x120...jakou lampu???(vykon)
2)co to sou lumeny?(eh..)
3)nestiham nektery nazvy u paremtru lamp...myslel sem ze pro pestovani staci koupit dobrou lampu a zacit pestit...a tady hafec veci (tlumivka, startér atd...)to se jako lampa startuje?:P

Predem se omlouvam za socialni otazky...
Deda Mraz
rociik: hned ze začátku bych tě rád přesměroval na často kladené dotazy (FAQ) do sekce osvětlení. Tam najdeš odpovědi na všechny začátečnické otázky. Případně použij hledání.
No ale přecijenom ti rád odpovím na ty tři otázky, které jsi položil, protože si myslím, že jich máš stejně ještě spoustu a že to najdeš v tom FAQu.
1) co se wattáže týče, přiměřenou rozměrům skříně bych viděl tak 250W sodíkovou výbojku.
2) lumen je jednotka veličiny nazývané světelný tok. Silně zjednodušeně by se dalo říci, že se v lumenech měří kolik světla ze světelného zdroje "vyteče". Závislost světelného toku na příkonu výbojky se nazývá měrný světelný výkon, udává se v lumenech na watt (lm/W) a je to v podstatě vyjádření efektivity světelného zdroje. Má-li například 70W výbojka světelný tok 6500lm, její měrný světelný výkon je 92lm/W. Naproti tomu 150W výbojka s 17200 lumeny dosáhne už 115 lm/W. To neznamená nic jiného, než že jedna 150W výbojka vysvítí o poznání více světla, než dvě 70W. Při opravdu velkých wattážích (600W a více) jsou dosahovány hodnoty přes 150 lm/W.
3) samozřejmě si můžeš koupit lampu už hotovou, jenom zastrčit do zásuvky. Tlumivkami, zapalovači a kondenzátory se tu zabýváme jen my, kteří jsme si lampu dělali sami. Ano, výbojky se musí nejdříve zapálit (nastartovat). V podstatě je to stejné jako se zářivkovými trubicemi (což jsou vlastně nízkotlaké rtuťové výbojky). Ty také mají startér (zapalovač), tlumivku atd...
rociik
taky se chci zaptat jestli staci jedna lampa jak na růst, tak an květ...
rociik
to DedaMraz...diky moc
SmieskoSK
Uz tu bolo spomenute, ze sodiky a metly sa daju vzajomne vymienat, da sa to vzdycky alebo len za urcitych podmienok?
canabis-for-man
to ja jsme na tom celkem v poho:
2 uv zařivky 60w a zatim si nemuzu stezovat jen bych potreboval nejaky casovac
THCjahoda
A co tohle??
NoN@me
neni TOHLE enom zarovka ? Kazdopadne vybuch ty "banky" bych zazit nechtel... :)
Zingar
hello zdravicko, potreboval bych, jestli bude nekdo od ty dobroty, nejaky seznam vecicek, ktery budu nutne potrebovat k rozjeti metalhalogenidove vybojky (vcetne ty bizuterie). A je pravda, ze musim vzdycky pouzit k MH predradnik? A slo by vymenit jenom vybojky? Mam totiz rozjetej sodik 400W. Diky moc . PEACE FOR GROWING
Hyena
http://tvejmeno.grower.cz/forum/sho...56188#post56188

Hledej, chlapče... tam se dočteš, že lze vyměnit pouze výbojky a prej to běží.
Punkhead
Čus, koupil jsem na dosvěcování v modrém spektru 2 zářivkové trubice od Philips. Bylo na nich napsané blue. Svítěj ale úplně modře, jako ve výkladní skříni obchodu. Měl jsem za to, že to bude něco na způsob cool white. Otázka zní: jsou vhodné k tomuto účelu?
Hyena
Jo. Udělal sem si ještě jednu matkárnu. Tam jsou zatím 2x36W Blue a teď po 3. tejdnu sem přidal rtuťovku (protože je levná;))
Sexplorer
caute ludia,
mozno trochu blbla otazka...
ako sa to vsetko do seba zapaja ten starter,tlmivka ?
nemozem na to svietit stolnou lampou 11W ziarivkou ?
dik
Firestarter
A co rikate na HPI-T PLUS 250W/645 E40 Philips? Trosku me tam mate to cislo "645", to je asi oznaceni barvy, ze? Je tahle vybojka hodne dobra volba do matkarny?
Deda Mraz
Firestarter: jj, je to označení teploty chromatičnosti, 645 = 4500°K, 745 by taky bylo 4500°K, ale novější řada (trubic). Jinak do matkárny by to bylo vhodné světlo.
EMITOR
PRAVE PRED 3 DNAMI SOM ROZBEHOL SKRINU S METALHALOGENOM BRILUX
MH40-250W.MÁ UŽ NIEKTO KONKRÉTNE SKÚSENOSTI S TOUTO VÝBOJKOU?
dRazZiL
kcemu kua je ta ochrana teflonova vrstva(-P)?:D brat to snou nebo bez?
Deda Mraz
Pokud je ta výbojka jen BU, tak to prostě není doporučené...co na to víc říct. Možné to určitě bude, ale jen na tvoje vlastní riziko. Těžko ti tady někdo řekne přímo "jdi do toho", protože pak by se mohl stát (celkem oprávněným) tečem vzteku, pokud to nevyjde. Třeba u HPI-T je myslím vert. umístění doporučeno z důvodu lepšího podáním barev, což by při growingu vadit tolik nemuselo. Ovšem znovu opakuji, rozhodnutí je na tobě.
wilda
PROSÍM, máte někdo zkušenosti se zapojením tlumivky Layrton HIA 250W na metalhalid? nemůžu se v tom nějak vyznat a tak nevím, jestli ji mám zapojit tak jak je to na ní vyobrazený (navíc je tam verze bez startéru i s ním) nebo zda se řídit standartním zapojením díky w.
metalsodik
Pokud máš stertér trz 11 tak podle něho a na stánkách Layrtonu to máš přesně vyobrazeno , ona má jen dva vývody. Tady v prvním řádku najdeš svoji tlumuvku HIA podle wattů
http://www.layrton.com/ingles/inicio.htm
wilda
startér je univerzální 100,150,250,400W výrobce momentálně neznámý, musela bych rozmontovat celý zapojení má na sobě 3 vývody a zapojení na nákresu tý HIA tlumivky používá jen 2
http://www.layrton.com/ingles/ignitors2.htm
je to ta HIA-HSI 25/23 QM 250 21200
ale jak jsou dole nakreslený ty 3 možnosti zapojení, tak na ní je jen verze 15 a 25 (ta vlevo a vpravo)
jde mi teda o to, jestli je teda ten prostřední drát na startéru možný vynechat/vyndat nebo jestli tam musí bejt a je potřeba startér jinej
metalsodik
Tady máš foto tvé tlumivky a pokud vypadá ten startér tak jako můj tak je to TRZ 11, a zapoj to podle obrézku na něm. U tlumivky nemůže být problém , má jen výstu 4 + 2 , 4 jde směrem k F , to je fáze ,většinou černý nebo hnědý vodič. Když se podíváš na zásuvku tak ikdyž je už norma zrušena tak ny 99% je fáze vlevo na zásuvce když je uz. kolík nahoře . Kup si sroubovák z dpotnavkou za 25 kč a když ho strčíš do zásuvky , tak se rozsvítí tam kde je fáze. Modrý je N , to je pracovní vodič .
Jinak trz je nejlepší zapalovač u nás pro HIa , psal jsem všude a bylo to potvrzeno praktiky. Jinak se dělá ještě s odpojovačem , a to je úplná vychytávka , odpojí startér při poruše a nestartuje pořád , čímž se zvýší bezpečnost , dá se to koupit zvlášť . Tu je stránka výrobce . Zapojení zapalovače na dva dráty , ten využívá ke startu výkon tlumivky . Lepší je ten to , pokud máš podobný tak to je dobře , pokud né , tak si kup TRZ 11 je na 100-400W.
Tady je odkaz na něho.http://www.dakof.cz/

Jinak tam dej kondík 18uf jak vidíš na tlumivce.:beer:
metalsodik
Příspěvek 108 , prodává Janča , je to dost drahé http://grower.cz/forum/showthread.p...3987#post343987
4mf3t4min
sem se chtel zeptat jestly me pod Hpi- Philips master plus 400wat sviti bile je vhodna pro rust jestly ju muzu nechat aji na kvet?
Lukasheck
Menší dotaz na tlumivky: Layrton vyrábí tlumivky s označením SAPI a HIA. Philips zase používá označení BSL a BHL. Jaký je rozdíl mezi těmi zančeními?

Nevím jakou tlumivku dopasovat do kompletu pro SON-T plus a HPI-T...
Calzone
Při porlejzání E-shopů s MH jsem narazil na výbojku 250 W HPC-T Narva, u které je napsané provozní napětí 128V. Je to překlep, nebo fakt? Jak se taková výbojka zprovoznňuje?
Hanizek
Calzone: Na výbojce nemáš "za chodu" 220V, nějáké napětí se utvoří na tlumivce.
Calzone
Hanizek:
nj, ale proč to tam teda píšou, to nemůže nikoho snad zajímat, ne, jestli tam stejně musí jít 230.

Takže se tím vůbec nemusím zaobírat?
sk-at-er
chtěl bych zeptat jestli má někdo zkušenosti s MH výbojkama Narva HPC-T a jestli je těch 6000K je fakt znát nebo je lepší normální Philips HPI-T Plus?? ( http://narva.netdirect.cz/price.asp?IDCat=1830 )potřeboval bych vědět kterou koupit HPC-T 250W NW? HPC-T 250W E40 DW? HPC-T 250W BLUE? PINK RED GREEN asi ne ale fakt se nevyznam v těch označení...kdyby někdo věděl který označení je tahle byl bych mu fakt vděčný ( http://www.growpestitel.cz/index.ph...a828d14d083c2ee )
avonex
pekny rozdiel v cene u MH..cca 2x lacnejsie v speci svetlo-predajni ako na growshopoch
ja budm mat sodik 80w a 250w..uvidim este ake tam budu tlmivky a co mi vlastne alebo aky MH potiahnu....sak v specializovanej predajni to budu musiet vediet ktory MH je na moj balast vhodny ne?
Calzone
CHtěl bych upozornit, že výběr výbojek ze stránek výrobce je sice moc hezký, ale otázkou je, jestli se dají sehnat. Já si vybral taky pár prima výbojek, ale nikde je neměli a když už jo, tak jenom na oko (nebyli skladem).

Tak aby jsi pak nebyl zklamaný jako já...
Anuvin
Už jste někdo skoušel ty MH výbojky s teplotou treba az 10k co prodava napr narva?


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma