Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

 
pH i EC dolů, bubbler, Metrop - Klikni zde pro originální téma
janiiis
Zdravím všechny growery,

má někdo z vás podobnou zkušenost s tím, že vám leze dolů jak pH, tak i EC? Mám bublák o obsahu 40l pro 4 kytky. Dříve jsem používal hnojiva Advanced Hydroponics, ale chtěl jsem zkusit něco jinýho, právě kvůli stabilitě pH. Dříve s AHčky mi šlo pH během růstu nahoru a během květu dolů a zároveň mi rostlo i EC - což celkem chápu - vyšší koncentrace hnojiv = pH dolů.

Nicméně teď s hnojivy Metrop pozoruji, že s klesajícím pH mi klesá i EC a to už jak během růstu, tak i květu. Příkladem budiž stav 2 dny po přepnutí na květ, kdy roztok měl hodnoty pH 6,1 a EC 0,73. O další dva dny později sem naměřil pH 4,9, ale i EC kleslo na 0,42. Dorovnávám to tak, že do nového (dolévaného) roztoku nepřidávám vůbec žádnou kyselinu, pouze hnojiva s pH cca 6,5 a po dolití do bubláku se dostanu vetšinou na 6,0-6,1. Takto to opakuji už třetí týden a nepomohla ani kompletní výměna roztoku v bubláku (2x). Kytky vypadají v pohodě, nicméně neustálé běhání a měření mě celkem přestává bavit. Hlavně jsem tím víceméně ztratil jeden z hlavních důvodů přechodu na Metropy.

U pH metru i EC metru kvůli tomuto problému co dva dny zkoumám, jestli jsou správně nakalibrovány, ale hodnoty drží perfektně. Teplota roztoku je celkem stabilní kolem 20-22C

Teď otázka pro chemiky - je možné, že pokud namíchám úplně nový roztok a musím tedy na začátku pH snížit kyselinou, tak postupem času, jak kytky spotřebovávají vodu i hnojiva, roste koncentrace kyseliny a ta je právě příčinou klesajícího pH?

Předem díky za vaše sdílné zkušenosti a postřehy
Hopík44
Ahoj,
s tím neustálým běháním kolem kytek jsi mě pobavil, jako bych se slyšel!
Problém jsem měl stejný, mrkni http://grower.cz/forum/showthread.p...802#post1073802 třeba z toho něco vyluštíš ale pochybuju.

citace:
Původní příspěvek od janiiis
Teď otázka pro chemiky - je možné, že pokud namíchám úplně nový roztok a musím tedy na začátku pH snížit kyselinou, tak postupem času, jak kytky spotřebovávají vodu i hnojiva, roste koncentrace kyseliny a ta je právě příčinou klesajícího pH?


To mě nenapadlo, víš že by to mohla být příčina!

Edit. Nebylo by toto téma lepší v hydroponii
Stoned_r41d3r
Uf... Jedeš osmózovanou vodu?

Protože pokud ne, přijde mi EC 0.7 při přepnutí brutál málo...

Pokud ano, nebude to tím, že v tý osmózový vodě chybí minerální látky se kterýma reagují puffry v hnojkách, který by měly držet hladinu?

Nebo... Nemáš ultrapřepuffovanej keramzit na nějakou nesmyslnou hodnotu?

Teoretizuju, používal jsem vždy Bcuzzy a nemám problém, Ph mi padalo o jednu desetinu tak po třech dnech, ale to jsem stejně vždycky už musel dolít vodu.

PH se mi vždycky citelně pohne v květnu v plným žrádle, což si vysvětluju tak, že kytky žerou přednostně fosforečnany, tedy bcuzz, kterej s Ph hejbe citelně a i kyselinu ve vodě...
Jagditrax
Čau, podľa mňa im možeš trochu prisoliť. Na 0,9 úplne spoko, veď uvidíš ako sa ti bude hýbať EC. Pokiaľ bude EC stále klesať pomaly im pridávaj, len to neprežeň, radšej po malých dávkach. Záleží od modelu. Mne npr ST3 žralo trochu menej ako CGxEN,SMBOG.
Skok EC z 0,72 na 0,42 za dva dni je celkom dosť, takže chcú pridať (kým nebude stabilné alebo minimálne klesať). Po prepnutí ti začali kruto rásť a nedostáva sa im dostatok potravy. V tabulke má na raste Metrop síce stále rovnaké hodnoty ale EC ti ukáže koľko chcú.
Čo sa týka pH, tam bude asi opačná závislosť - zmena EC -> zmena pH. Mne sa to tiež dialo, vždy po pár dňoch veľký skok EC i pH smerom dole. (východzie pH 5,2 - 5,3). a najhoršie to bolo práve po prepnutí.
Teraz to mám inak. Pufroval som RW kocky, namiešal pH 5,5 a EC 0,7 , druhý deň doupravil na tieto hodnoty a keď som to po x dňoch meral, tak ako pribité. Žiadna zmena. Mám to teraz v bublákoch 7 dní (pH 5,5, EC 0,890), ale staral sa mi o to od presadenia do bublákov kámoš a podľa jeho číselok pH minmálne stúpalo tak to vždy upravil. bolo to cca o 0,1 za jeden deň. No, a všetky už papajú, iba ST3 nechce, tak im to trošinku nariedim :)
Nie som chemik, ale .....keď sa ti mení celková koncentrácia a aj koncentrácia jednotlivých prvkov (vyžerú ti to) v roztoku, tak vplyv na pH to bude mať.
Ešte poznámočka, nie sú moc dobré veľké skoky pH-čka, ak máš možnosť, dolaď to postupne. Mohol by si ho stiahnúť malinko nižšie, 5,5.


Zhrniem ti to: prisoliť, prikyseliť.....podávať pri 22°C :D:D:D:D:D:D:D


EDIT: Dobrá poznámka o osmoze, Stoned, nenapadlo ma. Ja mam zdroj 0,47.
janiiis
Hopík44: :) tak to jsem rád, že v tom nejsem sám.

Stoned: osmózu nepoužívám a hydroton jsem taky nikdy nepufroval i když mám pocit, že by mi to nepufrování stejně mělo to pH spíše zvyšovat. Jinak - desetinka po třech dnech, to by se mi líbilo. :)

Jagditrax: hnojím přesně podle dávkování, ale přisolit můžu zkusit, nicméně očekávám, že to pH poletí ještě rychleji dolů. Kyselit více nebudu, spíš přemejšlím o pH+ místo neustálýho dolejvání roztoku s vyšším pH kvůli srovnání. To že nechávám o chlup vyšší pH po dolítí je právě tím, že během dvou dní mi to spadne na 4,5. Pokud bych namíchal roztok s pH 5.5, možná že bych tam měl po dvou dnech pod 4..

Nicméně díky všem za poznatky.
Jagditrax
citace:
Původní příspěvek od janiiis

Jagditrax: hnojím přesně podle dávkování, ale přisolit můžu zkusit, nicméně očekávám, že to pH poletí ještě rychleji dolů. Kyselit více nebudu, spíš přemejšlím o pH+ místo neustálýho dolejvání roztoku s vyšším pH kvůli srovnání. To že nechávám o chlup vyšší pH po dolítí je právě tím, že během dvou dní mi to spadne na 4,5. Pokud bych namíchal roztok s pH 5.5, možná že bych tam měl po dvou dnech pod 4..

Nicméně díky všem za poznatky.


Ja to vidím takto, kedže je to roztok plný chemických prvkov a rýchlo sa ti mení jeho zloženie (zmena EC, vyžieranie hnojek), bude ťažke dosiahnuť nejakú stabilitu čiže i stabilitu pH. Proste preto, že sa ti mení celková koncentrácia aj c jednotlivých prvkov. Máš tam množstvo molekúl, aniónov,katiónov, pičovín.... sa to tam mele všetko to na seba chemicky posobí a do toho ti rastlina polovicu vycucne (ale už menej vody, lebo prednostne cucá hnojky, lebo ich zúfalo potrebuije na rast a má ich málo). Keď im prisolíš toľko , koľko si pýtajú, budú cucať hnojky i vodu zároveň, čím koncentrácia (zloženie) bude relatívne stála, tak nebudú tak blbnúť chemické vlastnosti - pH.

To okyselenie som myslel až po stabilizácii EC, kedy predpokladám, že nebude tak kruto klesať.
Dával som nižšie pH, teraz dávam pre zmenu 5,5, a uvidím. Nejako som ho tam nechal, drží celkom dobre, je to v medziach rozsahu pre hydro, tak tam nebudem rvať daľšiu kyselinu. A tiež si nechávam možnosť nejakého rozptylu :) Pri 5,2 keď to kleslo (víkendove najebávky npr), tak to bolo hneď mimo rozmedzia :)

Skúšaj, dumaj, testuj, meraj.....preto som sa dal na hydro, lebo sa to dá pekne merať a čísla vyhodnocovať. V hline je to o kus ťažsie, vstupujú do toho vlastnosti pody. čím netvrdím, že je niečo lepšie alebo horšie, každé ma svoje pre a proti, ide o to na čo sa zameráme. Ja chcem teraz čísla, tak hydro :)
Napíš ako to ide, som zvedavý. Tiež sem hodím dred (bublák, Metrop) , ale až keď sa dokopem k ukončeniu posledného :)

Ty vole , ale som sa vyblabotal...... ale šak som dávno nič nepísal :D
Stoned_r41d3r
Kolik máš vstupní vodu? Přepínat při tak nízký EC mi přijde jako rybina.

Začínal jsem vždycky na EC 1.1 při vstupní vodě 0.6 - 0.7 a kdybych to dělal špatně a pokaždé bez výjimky bez problémů, naopak jsem si odvykl dávat nižší startovní EC, neboť je to kontraproduktivní.

Rozhodně bych přidal na hnojkách a očekával, že jejich větší koncentrace, tedy i koncentrace puffrů v těch hnojkách mi to pH pohlídá.

Rozhodně bych držel to pH čko ne kolem 6.1 při přepnutí, ale spíš se držel hodnoty 5.8. Některý citlivý geny už třeba u 6.2 hůř žerou a 5.8 je hodnota, kde ti i v případě fluktuace pH zajistí větší rezervu.

Každej soudruh dělá roztok jinak, já většinou začnu s kyselinou, pak hnojky, nechat zreagovat a pak kyselinou srovnat. Pak to aspoň u bcuzzu drží jako helvétská víra.
LonGermaX
Tenhle stav jsem pozoroval u canny hnojiva. Pokud ec jde dolu holky potřebují přidat na EC. 0,7 EC je kurva málo. S Jagditrax se vším souhlasím, když ti jde dolu EC a ještě tak brutálně půjde dolu i PH vše čerpám dle mých zkušeností, protože se mi stalo úplně to samý.Přidej jim na min.1 EC a bude to Ok ,-)

Jaký svolit postup u míchání hnojiva je fuk. Hlavně každá značka hnojiva drží ph jinak, ten metropot nebude špatný, jen jak zde píše Stoned_r41d3r drž ph na 5,8.
janiiis
Opět díky za podněty. Zkusím tedy napříště namíchat vyšší koncentrace hnojiv.

Jinak - vstupní voda má hodnoty pH 7,0 a EC 0,30. Dnešní čerstvě namíchaný roztok podle dávkování Metrop na 4.týden květu - EC 1,1 :)
LonGermaX
když půjde dolu EC tak za postupně přidávej a dej vědět jestli zvednuti EC pomohlo ke stabilnějšímu PH.
janiiis
Tak výsledek je, že měli jste recht pánové, takže díky za poznatky.

Zakotlil jsem jim na dvojnásobnou dávku předepsaného dávkování na bubbler - EC vylezlo na 1,6 - nyní se udržuje někde kolem 1,5, pH je už třetí den stabilní na 5,8. Docela mě překvapil ten vzorec kdy klesající pH=přikotlit, ale tedy jen za předpokladu, že s tím zároveň klasá i EC. Budu to dále hlídat ale doufám, že to bude stabilní stav...
LonGermaX
Tak tak je divny ze si to nepoznal nå barve kytek..jinak jsem råd ze se potvrdilo co jsem si myslel


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma