Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Základní Pěstitelské Informace

 
Jaké použít trubice? - Klikni zde pro originální téma
Archi
Milí groweři :-),

jsem tady nový, avšak mám zde nastudováno snad všechno. Chystám se na svůj 1. indoor a potřeboval bych Vaší ctěnou radu. Má skříň bude mít podlahu o rozměru 0,7 * 1,4 m = 0,98 m^2. Tento prostor chci nasvítit 6-ti 36W trubicemi to je 216W (+-212W/m^2). Jistě, že jde jen o fázi růstu a možná začátek květu :-) tuto sestavu bych následně chtěl rozšířit led moduly.

A teď k mé otázce:

Jaké mám použít trubice?

Chtěl bych tipy na konkrétní typy :-)

Mám kombinovat více druhů trubic? Jaké a v jakém poměru?

Mnohokrát děkuji za Vaše názory

P.S.: Pochopitelně jsem našel archaické články z dob dávno zapomenutých, ale věřím, že technologie jde kupředu a proto chci vaše nynější poznatky.
Archi
Respektive jde mi o více, než jen teplota světla, spíše konkrétní typy, které použiváte a jak jste spokojeni :-)
Madmax
čest, po zkoušení všech možných modrých se mi stejně nejvíc osvědčili speciálky na rostliny silvania grolux .
Archi
A jen na růst, nebo jsi s tím zkusil i květ?
Seky
Osobně bych Ti doporučil tyto http://www.elektro-paloucek.cz/zaro...er-80-tl36w-865
Archi
Na růst?? To vypadá skvěle a zvládne nějaká i květ?? Aspoň začátek??
Seky
Jen v přípedě nouze a to max. první jeden dva týdny květu. Rozhodně ale uděláš líp když hned po přepnutí nahodíš výbojku.
koles
citace:
Rozhodně ale uděláš líp když hned po přepnutí nahodíš výbojku.


Stačí po týdnu ;) Podle modelu to trvá od přepnutí týden až tři než se začnou tvořit květy.
Archi
Madmax:

http://www.sylvania-pro.cz/pro-rost...tliny-grolux-t8


Právě toto vlákno jsem zakládal proto, abych pochopil to zdali je potřeba speciální zářivky, btw známý pod speciálníma nechal i květ a výsledek byl myslím naprosto dostatečný... Buď to byla náhoda, nebo??
Seky
citace:
Původní příspěvek od Archi
Právě toto vlákno jsem zakládal proto, abych pochopil to zdali je potřeba speciální zářivky, btw známý pod speciálníma nechal i květ a výsledek byl myslím naprosto dostatečný... Buď to byla náhoda, nebo??


Nebo kecáš :) Můžeš trochu specifikovat pojem speciální zářivka? Pár lidí jelo pod zářivkama, úroda nic moc, paldy do skla a to bych se ještě bál rakety.
Archi
Proč bych kecal :-) Mají grow trubice a jen dvě, sice výsledek nebyl 100% ale inspiroval mě, a proto se ptám, jaké doporučujete vy zkušení... :-)
Seky
Rozhodně na kytkách nepoznáš žádnej markantní rozdíl, ať už koupíš trubici za 60 nebo za 200. Ty 865ky mají 6500K, myslím že pro růst naprosto ideální. Silvanie v odkazu sou určeny spíše pro akvária a akvarijní rostliny, osobně je ale vyzkoušeny nemám. Pokud chceš jet pod zářivkama i květ, tak k nim dokup ješte 803cítky a je to. Na LED moduly se vyprdni úplně, ty k pěstování vhodny nebudou. Pokud máš teda na mysli modul a ne panel.
Jestli deš po úsporách tak se zamysly nad volbou efektivního osvětlení. Ony i ty zářivky si něco vemou a svítí poměrně slabě, počítej takových 250w +, to seš s příkonem skoro na sodě pod kterou by si slízel mnohokrát víc.
Archi
To Seky:

Já jsem právě myslel, že ty trubice by měly mít větší účinnost než sodík. Ty led moduly myslím barevné 12V led s 1W modré a červené...
koles
citace:
Já jsem právě myslel, že ty trubice by měly mít větší účinnost než sodík.


Haha :) kdyby to tak bylo, pěstovalo by tu 90% lidí pod sodíkem? Pod těma zářivkama ti to pěkně poroste, ale nepokvete moc hutně - počítám, že se s nima dostaneš tak na 0,3 g/W...
Archi
To koles:
A jak jsou na tom usporky předpokládám, že taky nic moc...
bull
archi, úsporky jsou jak kompaktní zářivky, tak lineární zářivky. Je to jedno a to samý. Uspoříš na ventilaci, na elektrice ale zároveň i na sklizni...
Když se zadaří, dostaneš se cca na 0.5 - 0.6 g/watt.
Maj asi vyváženější spektrum pro květ, menší ztráty, ale když si srovnáš světelný tok u CFL a HPS ve srovnatelný wattáži, bude tam zhruba půlka - což odpovídá tý hranici 0.5 g/w.
Já jsem měl pár pěkných sklizní pod CFL a oproti HPS uděláš prostě poloviční sklizeň za zhruba poloviční náklady (rozpočítáno na 3 pěsty) včetně nákupu výbavy.
Archi
No tak jestli to chápu správně tak na růst to uplně stačí a pak je potřeba to vyměnit (usporky za sodík). Na růst to teda stačí??
Seky
Jasný, na růst to stačí. Jen se ještě rozhodni pod čím budeš kvíst, ten prostor není pro jednu výbojku úplně ideální. Leda tak zavěs čtyřkilo s kvalitním stínidlem.
bull
Jo jo, ale potom bych tedy nahodil sodu (nebo silnější světlo) už pár dní před přepnutím, nebo bych se na ty úsporky vyprdnul úplně a jel to rovnou pod sodíkem. Pod tim to poroste rychleji a nakonec to vyjde i finančně nastejno. Ušetříš za zářivky, ušetříš čas i práci s předěláváním osvětlení. Elektriky spotřebuješ o něco víc, no. Kytky taky navíc nebudou vystavený stresu z přechodu zářivky / sodík, kdy najednou dostanou min. 2násobnou dávku světla..
Archi
Takže ještě k tématu:
Jaký je reálný rozdíl mezi
http://www.sylvania-pro.cz/pro-rost...tliny-grolux-t8
a
http://www.elektro-paloucek.cz/zaro...er-80-tl36w-865

kromě 250kč/ks to je pro mě 1500kč. Je to vcelku dost peňěz...
bull
Sice nejsem žádnej odborník, ale Sylvania má spektrum 8500K, pro růst se standartně používá 6500K co má ta Phillipska. Vím že lidi co jedou tyhle zářivky si to kombinujou a většinou nemají jen všechny modrý - 6500K ale přidávají tam i třeba 1 ze 4 červenou - 2700K.

Rozdíl v ceně znamená asi to, že ty Phillipsky jsou určený k normálnímu zářivkovýmu osvětlení třeba v kancelářích a ta Sylvania je určená pro akvária a terária. V growshopech stojej ty Phillipsky taky víc, ke 200,-.

Nechce se mi to hledat, ale takhle vysoký číslo barevnýho spektra se používá na konci květu, zdroje jsou tím pádem dražší. Někdo používá poslední týden MH, někdo tyhle speciální zdroje s barvou 8500K a výše ale drtivá většina lidí nechává "květovou" barvu..

Ty Phillipsky jsou standartní a rozhodně nebudou svítit míň nebo víc. Osobně bych použil ty Phillipsky a pokud si s tim v budoucnu budeš chtít nějak pohrát, tak můžeš koupit třeba 1 tu Sylvanii. Znám to pouze z kompaktních CFL ale barva 6500K je plně dostačující pro růst...
Archi
Ještě jeden offtopic. Jak je to s automaty a svícením??
Můžu jed celou dobu 12/12??
Musím měnit spektrum??
Jagditrax
citace:
Původní příspěvek od Archi
Ještě jeden offtopic. Jak je to s automaty a svícením??
Můžu jed celou dobu 12/12??
Musím měnit spektrum??


Čau,
http://grower.cz/forum/showthread.p...t=%2Bautoflower

http://grower.cz/pestovani/navody/l...tleni/2.html#10

J.
Archi
Děkuju za odkazy. Kdybych je tady našel, tak nemusím zakládat téma, proč to není faq??
Connoisseur
čau Archi
Ty philipsky jsou na růst pecka, oproti sodě se to tak netahá a spíše to keříčkuje. Vůbec bych nevyhazoval peníze za nic dražšího. Na druhou stranu pod výbojkou to bude rychlejší, poleze to rychleji do výšky, což není vždy žádané.
Takže jestli máš čas a chuť, jdi do zářivek, ale jet pod sodíkem od začátku až do sklizně by ti ušetřilo penízky za zářivky a ty můžeš investovat do lepšího sodíku(elektronického, pokud možno přepínatelného předřadníku).

PS: Jestli to myslíš s growingem vážně, tak se sodíku stejně nevyhneš.
PS2:Abych to shrnul: Kup sodík a časem upgraduj(zářivky na růst atp. ).
koles
citace:
PS: Jestli to myslíš s growingem vážně, tak se sodíku stejně nevyhneš.
PS2:Abych to shrnul: Kup sodík a časem upgraduj(zářivky na růst atp. ).


Kvituji :) Zářivky se používají víceméně jen pro speciální účely, jako je kořenění klonů, na malé sazeničky nebo matky (malé). Neznamená to, že by pod tím nic nevyrostlo, ale jsou prostě jednodušší cesty, jak dosáhnout slušného výsledku (HPS nebo MH + HPS).
Archi
Ještě dotaz k trubicím, Necháváte na konci poslední den dva kytky pod uv trubicema? Četl jsem tady, že uv světlo pusobí kytkám stres a ony více tvoří pryskyřici...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma