Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Vyhořela zánovní tisícovka!!! - Klikni zde pro originální téma
fananek7
Ahoj Growerstvo!

Mam menší větší problémek a proto zakládám nové téma do foora,jelikož i po dlouhém hledání jsem nic podobného nenašel.
koupil jsem nejetou,ale přes inzerát 1000W HPS značky SUNMASTER
a předřadník asi po domácku dělaný,ale s tlumivkou GIP a starter taky.
Zapojoval mi to elektrikář,který ví jak a co a zapojil už hodně takových věcí a při zkoušce co se nestalo...
Při zapnutí se nezapálila do běla,tak jako běžně ostatní,ale kolem ohniska začaly probíjet modré elektrony,jako u takových těch ozdobných koulí kde jsou blesky,ale neblikala.
Asi po dvou minutách se začala žhavit normálně a dokonce po nažhavení začala svítit tak jak má :O
Jenže asi po deseti z ohniska začal utíkat sodík a bylo po prdeli,sice nejebla,vypl jsem ji a zjistil,že je v hajzlu :(
Ohnisko bylo prasklé a konce stříbrné a dokonce v ní štěrká jeden střípek a jeden kroužek :eek:
Tak mně napadlo,jestli to není starter...
Ještě jsem to pro vás nafotil,tak pošlu foto a pokud je tady někdo komu se to stalo,tak ať mi rosím napíše,byl bych vděčný.
Díky moc!
bezdechu
Mno.. podle toho jak jsou zčernalý konce jádra výbojky bych řekl, že byla hodně jetá..
to jo ja mam takhle sčernaly konce u 600 kila po hooodne hodne kolech . pokud ti to teda nescernalo az potom
chuck53
K tomu černání krajů. Někdo to tady kdysi psal, že getr zbělá když se poruší těsnost uvnitř a dostane se tam nějaký jiný plyn (vzduch). Takže to černé u objímky by mělo být v pohodě. To černé na konci výbojky kde není žádný spoj asi nebude normální. Otázka je, jestli se to vytvoří dlouhodobým používáním nebo nějakou fatalitou.
Hlava
Hmm, všichni jste viděli asi hodně vybojek co ?? :p: , no tohle je SUNmaster , jak uz psal , takže ty konce jsou tmavý normálně , myslim ta baňka , jinak ty konce , pokud se bavíme o hořáku , ktery je vyroben z průsvitného korundu a aby to tam drželo pohromadě tak je to tam zalepený skelnou pájkou a ta je podle kvality (výrobce) jiná takže ted tady doma čumim na GIBku a Phillipsku oboje 600W a gibka ma hořák docela černej , Phillipska je skoro pruhledná , no nic divného ale oboje jsou nové , takže podle toho se toho moc nemusi poznat .


fananek , hele to co jsi popsal , když ji zapneš po vychladnutí udělá znova ?? Jestli jo tak ma za sebou asi tak 25tisic hodin svícení , protože tomuhle se řiká že vybojka cykluje , tzn. je po ní a tomu kdo ti ji prodal poděkuj :D čau Hlava
High
citace:
Původní příspěvek od bezdechu
Mno.. podle toho jak jsou zčernalý konce jádra výbojky bych řekl, že byla hodně jetá..
to je kdyžtak rtut která má zabránit unikání sodíku....i nová 70w výbojka osram to měla....nafotce to vypadá jako černý al ej to stříbrný..vííííš
bezdechu
citace:
Původní příspěvek od High
to je kdyžtak rtut která má zabránit unikání sodíku....i nová 70w výbojka osram to měla....nafotce to vypadá jako černý al ej to stříbrný..vííííš


Mluvím o korundovém jádru výbojky.. ne o getru na baňce. A ten nezabraňuje unikání sodíku, ale slouží k absorpci zbytku vzduchu po uzavření baňky.
fananek7
Tak vám všem moc děkuji za odpověď a tomu co mi to prodal tedy poděkuju a budu šetřit na novou :(
Prodávající mně ještě upozorňoval na štěrkající střípek uvnítř baňky a po tomto vyhoření tam štěrkal i kousek kovu.
Ale to už byl asi výsledek toho prasknutí hořáku a kovový kousek vypadl uvnitř někde u objímky.
V každém případě je hýn a chtěl bych se hlavně ujistit,že pokud koupím novou,jestli se to nestane znovu a pokud bude dělat to samé jak ta před ní,tak ji hned vypnout a vymněnit starter,že???
Díky za odpovědi ;)
bezdechu
citace:
Původní příspěvek od fananek7
Tak vám všem moc děkuji za odpověď a tomu co mi to prodal tedy poděkuju a budu šetřit na novou :(
Prodávající mně ještě upozorňoval na štěrkající střípek uvnítř baňky a po tomto vyhoření tam štěrkal i kousek kovu.
Ale to už byl asi výsledek toho prasknutí hořáku a kovový kousek vypadl uvnitř někde u objímky.
V každém případě je hýn a chtěl bych se hlavně ujistit,že pokud koupím novou,jestli se to nestane znovu a pokud bude dělat to samé jak ta před ní,tak ji hned vypnout a vymněnit starter,že???
Díky za odpovědi ;)


Startér tohle nedělá.. to je věc výbojky. Vyměníš za novou a jedeš dál. Co máš za starter.. většina startérú má ochranu před přetížením systému vlivem zacyklení starých výbojek. Takže se mu nemuselo nic stát.
fananek7
Tak má černou barvu a je to Španěl:
ETI
ARRANCADOR ELEKTRONICO
MR 22 VZ
20+4 000 pf
Víc už tam nebylo...
fananek7
Tak záhada je vyřešena koupili jsme úplně novou výbojku a fičí skvěle,takže to bylo výbojkou a né starterem.
Obvodový plášť výbojky byl narušen u objímky odlomením nějakého střípku a při zapnutí v obalu nebyl tlak a proto sodíkový hořák praskl a do baňky unikl sodík :(
Ten od koho jsem to koupil,tak ji koupil od někoho jiného a nepoužíval ji,takže o tom nevěděl,ale slíbil mi,že to snad nějak se mnou vyřeší a proto ho teď nebudu zveřejňovat a dávat ho na černou listinu,ani K-.
Tímto považuju treed za uzavřený,ale pokud budete mít někdo podobný problém,tak se můžete ptát dál.

Díky všem kteří mi odpověděli a poradili ;)
Hanz23
No jestli ti ta výbojka dělala po zapnutí ty modravooranžové výboje ve vnější baňce a z toho ta baňka z černala (nemyslím getr ani hořák) tak je to jedině způsebené netěstností hořáku, plyny unikly do vnější baňky, potom z 90% nenaskočí výboj v hořáku tak jak tomu má být, ale naskočí mezi dráty uvnitř té vnéjší baňky, je to proto že normálně je v baňce tvrdé vakuum a to má velikou elektrickou pevnost (v ideálním stavu, který ovšm neexistuje vakuum nevede el. proud, jinak nwm přesně kolik ale určitě to bude aspoň 8-10kV/mm v případě výbojek což jaksi přes závit asi ani přivést nejde, jisřilo by to totiž už v objímce protože vzduch má jen cca 3kV/mm) takže i kdyby hořák upadl od drátů uvnitř, startér bude jen startovat, ale když unikne plyn z hořáku do vnější baňky EP se razantně sníží ( cca na něco kolem 0,5kV/mm, stoupne o něco tlak v baňce a navíc je tam plyn takže je to vlastně doutnavý výboj za nízkého tlaku, podobně jako v zářivce) což je ještě míň než startovací napětí hořáku, a proto ten oblouk naskočí jinde, když to člověk nechá být, dráty uvnitř se rožhaví do běla vlivem výboje a skápnou na sklo, to se propálí a už to neni dobrý ani jako zajímavej exemplář protože si to nasaje vzduch a je to nahov... a teď koukám že jsem si to přečetl naprd, už jsi to tu psal taky.. tak sry.. ale -->Hlava: to že je ten korund černý u elektrod i když je výbojka nová, zkus ji zapnout nechat ji rozjet do 100% a nech jí svítit tak aspoň 10minut, pokud ti pak po zchladnutí bude stále ten hořák zčernalej, tak je to mršina pěkná, u sodíkovek je to vždycky krásně čisté pokud jsou nové, vždycky.. a hodně to zčerná když ji zapneš na pár sekund a hned vypneš, to se z elektrod vypaří na ten korund amalgám sodíku kterej to takhle začerná, a po rozbehnutí a vychladnutí to musí být zas čisté, když je jetá, je korun opálený a už to nezmizí logicky.. vypařuje se z těch elektrod wolfram a ten se usadí na stěně korundu těsně kolem elektrod, stejně jak tomu je u zářivek , či obyč. žárovek.. sbírám výbojové zdroje světla a vše kolem cca 10let, vím o čem mluvím :) jinak startér moc ochran nemá, snad jen když nenaskočí výbojka do pěti minut přestane startovat.. a víte o tom že výbojky (pokud neni výrobcem zaručené že tento stav nenastane) mohou ke konci své životnosti mít usměrňující jev? v praxi je jedna z elektrod více ohořelá a méně emituje elektrony, tím pádem se začne lampa chovat jako dioda, někdy to jde vidět při startu staré lampy kdy z ničeho nic začne svítit dvojnásob a tlumivka hlasitě bručí, pokud tento stav nepřestane( většinou je to jen na chvíly) je tlumivka i startér přetěžovaný jako kráva :)
fananek7
Díky za vyčerpávající info ;)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma