Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Konvenční Zahrádky

 
Bull2012 Chilli a jiné Státem tolerované Byliny - Klikni zde pro originální téma
bull
Rok se s rokem sešel a já jsem skoro na den přesně opět rozjel Chilli, konkrétně mám na letošek připraveny tyto odrůdy:

- Fatali Orange
Druh: Capsicum Chinense
Pálivost: až 350,000 SHU
Původ: Středoafrická republika
Zrání: 100 dní

- Jalapeňo Numex Jalmundo
Druh: Capsicum annuum
Pálivost: 17 000 SHU
Původ: Mexiko (Jalapa)
Zrání: 70 dní

- Naga Morich
Druh: Capsicum Chinense
Pálivost: 1.000.000 SHU!!!
Původ: Indie, Bangladéš (Bangla)
Zrání: 120 dní

- Squash Jamaican Yellow
Druh: Capsicum Chinense
Pálivost: 150.000 ~ 350.000 SHU
Původ: Karibik, Jamajka
Zrání: Okolo 80 dní

- Elephant's Trunk
Druh: Capsicum Annuum
Pálivost: 10 000 SHU
Původ: Indie
Zrání: 80 dní

- Assam
Druh: Capsicum frutescens
Pálivost: 80 000 SHU
Původ: Indie
Zrání: 80 dní

.29. 1. VYSETO PO 5ti: Naga Morich , Fatali Orange a Jalapeňo Numex Jalmundo .

Někdo by mohl říci, že je brzo, a měl by pravdu. V "rostoucím" boxu to klíčí i roste o něco lépe než jak se o paprikách tvrdí... Viz foto, 14. den po vložení semínek do hlíny...... Loni při klíčení za oknem vykukovali touhle dobou první pionýři z hlíny...

Po skušenostech z loňska vím, že to může být ok, jen to chce paprikám do měsíce umožnit růst v pořádnem květináči, světelná perioda moc nevadí. Paprika naroste i když se trochu vytáhne a když půjde nastálo ven, tak už bude mít několik odkvetlých květů..
1. grow očekávám v 1. pol července, ochutnávky budou doufám již na červnových grilovačkách :) To je teorie, loni mi přežila 1 jalapeňo a sklízel jsem jí až do října, tak by to mohlo bejt podobný... Nevím jak to dají ty Fatali a Nagy, kdyžtak mám pořád v záloze zbylých 5 semínek od všech 3 druhů..
Pokud to nedaj, tak napíšu pěkně od plic Přemkovi do receptáře, včera řikal že už je opravdu poslední chvíle k výsevu paprik! ..ste mi teda poradil pane Podlaha, co s tim mam jako teď do půlky května dělat??? :)

Ale teď vážně, trochu jsem to přehnal, takhle piplat se dá pár kousků. Osivo je neskutečně vitální, čekal jsem tak 3/5, teď je to 4/5, u Jalapeňo Numex Jalmundo 5/5, u 1 zaschlo semínko a já ho netrpělivě utrh. Stejně ale když už tam zůstane, většinou jde sazenička do kopru. Počítal jsem, že takhle budou vypadat tak za 14 dní

Updaty budou zatím zřídka, co bude k vidění, sazeničky jsou pořád v boxu v pařníčku pod 400W Osram Plantastar, ode dneška však na režimu 12/12.. Rostou v Lightmixu od Plagronu a 1x dostaly kořeňák..

To je zatim vše
bull
Tady je k vidění ta loňská Jalapeňoska... http://grower.cz/forum/showthread....1584#post961584

...tady koncem června... http://grower.cz/forum/showthread....4907#post974907



...a tady vykukuje v půli srpna: http://grower.cz/home/potw.php?...&photoid=441089
John.Mall
Tak to já petrve včera osel, a i to se někomu zdálo brzo.
bull
To jo, ještě když je venku -20, si všichni ťukaj na čelo :) No ale podle tý loňský to jde, jen teda nevim jak se mi to letos vejde na parapety - asi udělám do oken police a svítit se bude doma i přes poledne :)
Loni jsem další dával někdy během března, je to někde v threadu a ty byly zralý opravdu až na podzim..
Ještě přemýšlím, že bych to dal do boxu pod CFL, ale nevim jestli to neni zbytečný a nestačí to nechat na těch 12/12 - pokud je dám na parapet za okno, budou mít 12/12 až 21. března a to ještě dost mizerný a ne přímý světlo (západ stíněný domy :) )
Ještě si to pořádně rozmyslim, mám další 3 druhy a ty už chci taky pomalu vysít...
bull
Tak jsem dnes vysel dalších 13 ks semínek:

5 ks Squash Jamaican Yellow
6 ks - Elephant's Trunk
a po 1ks jsem dosel ty Fatali a Nagy co nevzešly.

Ten Assam jsem vzal hlavně z toho důvodu, že mi moc chutná stejnojmenný čaj a zároveň jsem tím zabil 2 mouchy, protože jsem chtěl taky skusit druh Frutescens :)



Na dnešních fotkách je krásně vidět rozdíl mezi Chinense a Annuum, rostou pěkně a už brzo je budu muset přesadit.. Dostali taky rozlišováky:

Naga - Jalapeňo NJ - Fatali







Tady jsem to minule přelil až zezelenal perlit :) Tak už nebudou v pařníčku..



John.Mall
A já si vůbec teď nejsem jistej jestli mám papriky, páč už mi vykouknulo pět klíčků z pětadvaceti a to po třech dnech :confused:
bull
To jde, já jsem vysel dalších asi 30 kousků a po 5ti dnech nic :( :) :)

Thanx to Mysak - aspoň nemusim sledovat letáky supermarketů a mam za 150,- místo pro 96 semínek. Sic je to malý ale po různejch pokusech postavit pařníčky co dům dal jsem koupil tohle. Domácí pařník nikdy netěsnil, zabíral místo 2 těchto a vešlo se do něj ani ne 1/4 sazenic..
John.Mall
všechno venku, kromě fatalii, to neví o ničom a já si koupil tohle:
drahé a málo kvalitní, no to jsem celej já :)

EDIT: Tak šecko venku :bravo:
bull
No mě by to bez pařníku asi nevyklíčilo, meteostanice měří vlhkost od 20% a prakticky od začátku topný sezóny ukazuje vlhkost právě těch 20%....

Ty moje pařníčky sou ze stejnýho plastu, jen to má pevnej spodek a vevnitř je plato na výsev. Celkem mě překvapilo, že na tom je napsaný: Určeno pro rostliny ke konzumaci.. Jsem předpokládal, že kkdyž si koupim pařník nebo květináč, automaticky v tom můžu pěstovat rostliny ke konzumaci... ??


Edit: - foto 22. 2.
- pořád se mi zdá, že toho mám nějak málo, tak jsem ještě v lidlu přikoupil 4 pařníčky, abych jejich počet zaokrouhlil na 10 :p:
bull
Trochu jsem se nudil a tak vám ukážu pár fotek jak to poporostlo.

1. Nejdříve: po 9 dnech pěkně naklíčilo Squash jamaican yellow a Sloní chobot.









2. Sazeničky z příspěvku č. 5








a Jalapeňo Jalmundo.....



bull
a ještě pár foteček..





Jinak mi přibylo ještě pár odrůd, např. Manzano Rocoto, Habanero Red atd. ale ty zatím klíčí...





























... a tabák "Havana" zatim v počtu 24 ks, ale do 1 se mi vysypalo asi 50 semínek :)



bull
PAPRIQUARIUM o víkendu
bull
PAPRIQUARIUM o víkendu (část mám ještě jinde)

Už brzy budou dostávat postřik Vitality complexem a při další přesazování dostanou pod kořeny lžičku Symbivitu.

Vpravo velké Jalmundo, dole lesklá Naga.
bull
Po 9. týdnech, včera přesazeno z 0.5l kelímků

Naga Morich






Fatali Orange
citex
Zdarec uz celkem pekny kyticky kdy je tak planujes sazet ven? Ja ted ty co mam tak premyslim ze zkusim uz tento vikend ale porad ais brzo :D
bull
Čau, no já každopádně počkám až po zmrzlejch. Venku je v noci kolem nuly (Podkrkonoší) a občas je i sníh :) Takže až v květnu - když bude pěkně a budu doma, tak možná některý vynesu ven, ale pak je zase uklidim..

Pěkný jsou, díky, taky se s nima s..u od konce ledna :) Ta Naga má listy jakoby kožený, jsou tvrdý. Skoušel jsem je ochutnávat, a zatim nepálej. Četl jsem, že se má dávat bacha, protože můžou i oni celkem pálit - hlavně manipulace s nima a pak promnutí oka nebo cesta na záchod, klasika :)

Kdybych jich neměl necelých 100 kusů, vypadaly by lépe. Zatim jich mám asi 8 ve větších nádobách, zbytek pořád v 0.5l kelímkách.

Jinak jsem zvědavej na ten Symbivit, snad mi trochu pomůže a udrží více vody v květináčích.

Plánuju nechat Nagy, Fatali a Habanera v květináčích, pár Jalapeňo a zbytek půjde do země - ale až v květnu...
citex
ajj no tak ja prave jihomoravsky a tady to vypada dobre obcas rano zima ale uz nemrzne. Ja prave mam asi 22 druhu ted chilly a vsechny pujdou nazahradu tak jsem zvedav na ty barvy apod... ale nejvic jsem zvedav na bluth jolokia ty uz mam teda doma predpest veliky na zacatku kvetu jinak hnojis to necim? od konce ledna by mely byt vetsi bo mozna je to i tim mensim kvetnakem
bull
No větší by bejt mohly, klíčily od 29. 1. jak píšu v prvnim příspěvku a kdybych měl zbytečný prachy, tak už mam všech 100 sazenic v 6.5l květináčích a metrový kytky. Takhle byly v 0.5l pod 125kou cfl. 100 půllitrů:) Dokud jim nedáš místo, tak nerostou. Podle mojí zkušenosti se rozrostou až tak v 3-4litrovym květináči a na to fakt místo nemam..
Příští týden to nafotim, některý maj v těch 0.5l i přes 30cm a krátký rozestupy. Naga i Habanero rostou pomalu a jsou nízký. Je ale fakt, že jsem je měl přesadit tak o 14 dní dřív.

Hnojim to vrbovym a kopřivovym čajem + občas Vitality complexem. Po přesazení dostanou všechny ten symbivit. Pole (3 x 6m) mam prohnojený granulovanym kravincem a NPK s guanem + 200l hlíny z indooru. Do květináčů hlínu namíchám. Hnojit budu tim, co bude po ruce.
citex
luxus tak jsem zvedavej jak ti to dopadne budu sledovat:)
payah
Píšeš, že je hnojiš vrbovym čajem. Mohl by ses rozepsat o co jde, jak to vyrábíš atd. ? Určitě by to zajímalo i ostatní.
bull
Výroba a popis vrbovýho čaje TADY
Ale už je asi pozdě na jeho přípravu, větvičky by neměly být v rozpuku - měly by být jako na pomlázku..
bull
DOŽÍNKY - pozdní sběr Chinese Chilli pot. V zemi do listopadu, od tý doby visel v garáži. Nepálil, ted pálí jak prase :)


Brzy up jak to roste
nasavajtendym
Krásné.. Ať se daří stejně i tudle sezónu;)
bull
Díky! Tak tady je ten slubovaný UP.

Není-li uvedeno jinak,jsou papričky 7 týdnů staré (od vložení do rw/jiffy/hlíny).
Nakonec jich mám celkem 82 kousků, kromě 8mi vše zatím v 0.5 l kelímkách.

Nakvétají zatím pouze 10 týdnů stará Jalapeňa a zatím to otrhávám.
Něco mám za oknem, něco pod úsporkou a i když mám okno čistě na východ, rozdíly nepoznáte :)

Dostalo to 2x zálivku vrbovým a kopřivovým čajem, 2x postřik Vitality complexem. Některý dsostalyy při přesazování odměrku Symbivitu a mají to na sobě napsaný.

Čekal jsem, že se to vytáhne víc a těch 30 cm jsem v minulym příspěvku trochu přestřelil. V sobotu měly největší 28 cm - ukážu dále. :)

Měl jsem si nechat tak 20 - 25 rostlin, byly by na tom líp. Takhle se to moc nedá, jsem rád že to někam nacpu v těch půllitrech, jsou většinou totál prokořeněný.




Rajčátko "Bejbíno". Po těch loňskejch kilovejch Beefmasterech skusim zase tyto. Semínka z loňska nemám, dozrálo mi jen 1 a to ne botanicky, jinak to hnilo a plesnivělo. Tohle snad dojede :)
bull
NAGA MORICH - 10 týdnů










salátovka :)






















a 7 týdnů stará


bull
Papriky









Fatali










Habanero red












API a Malaysian kris - největší, maj těch 28 cm.














African devil



Je tu vidět pěkně rozdíl mezi druhy Chinense a Annum, ted když se na to koukám tak je to jako Indica a Sativa :)Ale těm Chinenses se u mě moc nedařilo, navíc zima přichází brzy. Naga zraje 120 dní
John.Mall
Hezké, mě to ňák žloutne, asi budu muset přihnojit.
bull
Díky :) mě taky něco žloutne, přitom to mělo všechno stejný,ale s nějakou úmrtností počítám.

32 kousků šlo do pařníku a ještě ho musím chvíli využít než se rozpadne. Je tam i Naga a Habanero, největší kusy se tam ale nevejdou. Vystlal jsem ho skelnou vatou, doplnil polystyren. Tak doufám, že to přes noc nezmrzne a ve dne neshoří :)

Připravil jsem si záhon, kde bude hlavní těžiště mojí letošní snahy. Nejpotentnější sazenice budou v květináčích - už tam nějaké jsou a zde budou papriky s kratší dobou zrání. Nějaký "odpad" dám asi i do děr po loňském tabáku, který budu letos pěstovat jen řídce.


--------------------------------------------------------
DOTAZ: rád bych skusil pěstování v samozavlažovacích truhlících/květináčích, a to v kokosu. Mám rajčátka Bejbino, ty bych chtěl dát do truhlíků a nějekou papriku do květináče. Jde mi o to, že ty samozavlažováky mají vždy velmi malý objem a to jak na médium tak i na vodu. Nevím jestli se ty rostlinky v tom udrží, jestli jim to bude stačit. 1 papriku bych dal do kýble 8l kokosu a to celý do 10l kýble - stejnej princip jako ty samozavlažováky ale postavený z 2 kýblů.
Co na to říkáte, má to cenu a bude to venku fungovat?? Pro představu: mini rajčátko by mělo v truhlíku +- 2l kokosu na rostlinu.
Díky za názory. Ty květináče/truhlíky se válej doma, kokos budu stejně kupovat do mixu, hnojil bych to AHáčkama, pořád jich mam spoustu a na in už je používat nebudu..
--------------------------------------------------------
bull
Tak jste mi moc neporadili :)

Ještě že byly ty vedra, jinak bych si neuvědomil, že samotnej kokos bych v takovymhle počasí vodou neuživil a použil jsem hlínu.

Nejsem si jistej jestli tý kýble budou fungovat, ty samozavlažováky už sajou ale kýble moc ne. Naštěstí jsem použil ty co jsem měl a žádný další neničil.

Pařník to přežil, Mitch Buchannan dorazil s dešťovou vodou za 5 minut 12 a odklopil okna :)
bull
NAGA MORICH

- doma










- venku



























HABANERO RED









FATALI ORANGE


bull
JALMUNDO















NAGA - JALMUNDO - PRIMAVERA
----- FATALI - HABANERO ----
---------- NAGA ----------
bull
Žloutnou mi Peter peper, klíčili v rw kostkách, asi je přelévám i mají málo živin.


Vpravo ve větších květináčích je Jalapeňo Jalmundo.


Všechny Jalapeňo Primavera mají ohnuté stonky, od zeminy ke kraji květináče a pak už rostou nahoru...


Nejradši bych už vysadil na políčko, praží mi tam ale od rána do večera a to bych takový prcky neuhlídal. Grilovat je chci až o něco později :)


Dostaly naposledy kopřivovej čaj, po přesazení asi dostanou postřik Fish mixem ať trochu vyrostou a pod kořeny lžíci Symbivitu.


Na políčko je plánuju zasadit nahusto a použít pod ně černou netkanou textilii. Četl jsem o tom, jen mi není jasný proč je pro ně dobrý mít na tý výhni ještě kořeny pod černou plachtou. Propustnost vody je prý dobrá, tak uvidim, dát pryč to můžu vždycky.
Políčko má nepravidelnej tvar cca hranatý půlkruh 390x270 cm v nejdelších místech. Vyhnojený je granulovanym kravincem, NPK s guanem a kompostem.










První Africkej Čertík už vyskočil z krabičky...











Rajčátka na grilu


bull
Tak mi ruply nervy a je to venku :)

Vše podstatné je vidět z fotek, po obvodu a mezi papriky jsem dal polystyren.

Tak snad nadcházející mrazíky přežijou - a kdyžtak mam ještě 30 náhradníků v nepromrzajícím pařníku vlevo :)

Papriky i rajčata v samozavlažovákách pijou jak duha.


Edit: (26.5.) Nic nezmrzlo, moc nerostou... :)
bull
Čau,tak to moc neroste. Mrazy to přežilo venku pod tou textilií, která je mimochodem opravdu terno. Navlhne, zmrzne a co vám doroste až k ní, umrzne. Takže 1 vrcholek to zabalil..

Fotky zatim bez popisu, ten plod je Sloní chobot. Počasí moc nepřeje, jsem teda zvědavej co letos sklidím... Chtělo by to skleník..
bull
Zdar, tak prinasim aktualizaci jak mi to ne/roste..
Ted to popojelo, tyhlety vedra jsou ale zas opacnej extem. Žadnej zazrak..


Foto 1 - Naga Morich zvrchu - ta co mela obri listy, ted ji prozmenu rostou zcela prtavy...
Foto 2 ta sama zboku
Foto 3 pole
bull
Zdar, tak prinasim aktualizaci jak mi to ne/roste..
Ted to popojelo, tyhlety vedra jsou ale zas opacnej extem. Žadnej zazrak..


Foto 1 - Naga Morich zvrchu - ta co mela obri listy, ted ji prozmenu rostou zcela prtavy...
Foto 2 ta sama zboku
Foto 3 - Naga nr. 2
Foto 4 pole
bull
Foto1 - Jalapeno

Foto 2 - S J Y

Foto 3 - z příspevku 34, ta sama


EDIT: pred vlnou veder jsem nasel spoustu nahnilych plodů na zemi, 1 rostlina uhnila cca 5cm nad zemi.

Loni uz sem je zral!!! :(
bull
Tak už jsem ochutnal - Jalapeno - slabe palivy, SJY - vubec a Sloni chobot - hodne! :)

Konecne to jede jak jsem zvyklej, uz to nikdy nebudu sit tak brzo!!! Letos u me uplne zbytecny, kdybych to dal na carodky, sice bych nemel plody ale rostliny by byly stejny, mozna lepsi....

Na ty svinuchy tabakovej vyluh a Nissorun (OL 3 dny, moc neverim..)

bull
Kytky byly tak prtavy, ze jsem ty plody nenasel, tak nevim za jak dlouho budou (Naga, Habanero, Fatali zrajou nekolik mesicu...) nicmene urcite budu prubezne od-grilovavat :)

Takze prehled dudliku pro mou 3mesicni neter :)


1. a 2. Naga Morich
















3. Fatali












4. a 5. Jalapeno "Jalmundo" - ta tmava je jen zvrchu, rostla skoro vodorovne... Loni mi to taky nektery delali, opeceny do fialova ...
Kazdopadne mi nejakym zahadnym zpusobem zustala v ruce, takze ji vecer sezerem :) (Postrik Nissorunem sem delal az na noc, ted to tak 14 dni jist nebudu..)
bull
Naga Morich

Ani jsem nečekal, že se ji u mě bude tak dařit.

Měl bych otázku - stále nasazuje velký množstvi květů, nevite jak to zastavit?? Jednak jich tolik nepotřebuju a druhak zrajou 4 měsce.. Už je to pěkně velká paprika a domů se mi pořádně ani nevejde.. Mam to zastřhnout nebo květy otrhávat ??













Tak na tyhle už se mi pár týdnů sbihaj sliny, Jalapeňo Jalmundo. Zatim můžu ještě chvli přemýšlet, jakou náplní je naplnim, než je ugriluju :)





bull
Pohled na papriky








Rajče Bejbino










Bylinky











Anthuria - i po měsičním nehnojení měla EC půdy 3.0 a krásně kvete. Po větší dávce AHček - než do hydra - jen ještě vice kvete. Mohla by růst v kompostu, nebo primo v hnojivu. Průmyslově je asi tak pěstována, pokud se nepřehnojuje, kvete málo. V prosolený hlině EC 10+ se ji relativne dari... :)
Jinak taky dostane vše, co zbývá z boxu a často vysoké dávky jiných hnojiv.






Pavlovnie







bull
Špendliky - Mirabelka Nancyská, prý pláně, ale roste jako strom, bez trnů a kvalita aani velikost plodů se s těmi od silnice nedá srovnat..
Když vezmete to nejlepši z meruňkové a švestkové marmelády, trochu se přibližite k této :)














Nashi













Ostružiny :)







A snad státem tolerovaný, samojediný stonek SAD-u od Sweet seeds....


John.Mall
Já jsem nezasel takhle brzo a teprve kvetu, ale rostlinky pěkný. A stejně to závidím:)
bull
citace:
Původní příspěvek od John.Mall
Já jsem nezasel takhle brzo a teprve kvetu, ale rostlinky pěkný. A stejně to závidím:)


Díky, na to, že se mi v tom ošklivym počasí pěkně sekly, to je docela slušný..
Jen rostliny Jalapeňo zůstaly malý, takže jich zdaleka tolik nebude.
Budu je muset už brzo sklidit, aby do konce září dozrály ty další. Bude jim do zralosti ještě chybět, ale loni se mi to osvědčilo. Zrajou a nechtěj kvést.

Taky mám strach z toho ochlazení, po každym většim dešti upadne něco nahnilýho a teď by to mohlo hnít pěkně.. Kdybych tam neměl tu černou textilii, tak to už asi schnilo - papričky jsou hlavně vespod rostlin a byly by úplně obalený blátem..

Teď u sebe nemám "mapu" políčka, ale tuším že to je odrůda API, která teď teprve začíná kvést...

Závidět nemusíš, já si trochu rvu vlasy, že se to stejně skoro měsíc nehýbalo a že jsem to dal zbytečně brzo. Teď mám pár na ochutnání, ale ta práce od února za to ani nestála.. Myslel jsem, že teď budou 1. žně :) ale na pořádnou sklizeň si počkám stejně, jako ty ....
bull
... dobrou chuť, pokud právě obědváte ... :)

1. test papričky Naga Morich. Vidíte kde vyrostla (úplně dole v roztrojení kmene), vidíte jak vypadá.. Tyhle papričky většinou nepálí, někdy jsou úplně bez semínek..

No dozvim se to zanedlouho, vy se to dozvíte buď odpoledne, anebo až mě pustěj z Interního oddělení popálenin :D


EDIT :Křest ohněm je za mnou :) Kdybych ji slupnul celou, asi bych tam opravdu skončil.. Dal jsem si z grilu kousíček asi 5x3 mm, má takovou zvláštní chuť a OPRAVDU TO PÁLÍ! Bez zakysaný smetany jsem to nedal :D Bylo tam 1 semínko, nejed sem ho, ranní raní snad bude OK :D

Nevím, co s nima.. Až dozrají ty velké, asi se jich ani nedotknu..

EDIT2: Je to opravdu zážitek, chuťové buňky se na několik okamžiků ocitnou v nebi, než jich miliony zemřou :D
Byla to moje 1. ochutnávka chilli, které má papírově víc než 50 000 SHU, už se těšim na další 1x1 mm :) ochutnávky
John.Mall
A co chuť? Třeba habanera pálí fest, ale pro mě chuť hrozná, zatímco třeba fatalii je lahoda. A uzraje-li mi nějaký, ochutnám scorpiona a na toho jsem obzvlášť zvědavý.
bull
Čau, vzhledem k tomu, že to je tenhle první mohykán, nějaký závěry bych z toho nedělal. Chutnala podobně, jako takovéhle jalapeňo loni. (!!!) Musím ověřit dalšími pokusy.

Tzn. co si pamatuju, má pevnou šlupku, dužinu tlustou. Sladká paprika, ta nejsladší, nějaký podtóny jako ovoce.. Žádná pachuť, hořkost, nic..

Je to dost zkreslený tim umístěním plodu, tato byla nafouklá, ostatní ty větší jsou jako poloprázdnej pytel, víš co myslim.. Jako fatali.
Zřejmě není moc náročná, jsou to moje nejlepší rostliny co mám..

Chuťovej zážitek trvá +- 2 vteřiny, pak následuje rána palicí do hlavy a osobnost se smrskne pouze na oheň v ústech. Přišly 2 vlny, pak už to bylo dobrý. Dýchal jsem jak před porodem a procházel se po místnosti ode dveří k oknu, se zakysankou v ruce :)
Jak píšu, nemám zkušenost kromě +- Jalapeňo, tohle byl dá se říct přímo duchovní zážitek.
Teď lituji, že jsem to byť s upozorněním a popisem, rozdal známým. Není to moc bezpečný, kdybych to nečekal a do 1 se s chutí zakousl, nevim nevim...

Budeš si muset počkat, nějaké byť ne uplně zralé, budu brzo ochutnávat - Naga, Habanero, Fatali - tak to budu moct porovnat. Řekl bych víced "ostrá" než "hřejivá" ale průkazný budou ty velký, jestli seberu odvahu :D

FOTO1 Fatali Orange
FOTO2 Habanero Red
FOTO3 Elephant´s trunk
golgotha
Máš to pěkný, to Jalapeno Jalmundo vypadá chutně, Fatálky máš víc vyrýrovaný, asi to mám s něčim sprášený ... a ta mirabelka je taky super .. tu bych taky chtěl! Ať to roste G ,ll..
bull
Díky, dělají mi radost!

Co mi nedělá radost je počasí, na teletextu jsem teď viděl na příští tejden 9 - 4 *C v noci, to je teda paráda. Za 6 dní je Svatá Anna...

Tak jsem dneska opět dobrovolně podstoupil Křest ohněm, a to v podobě této ještě menší "mrchy". Ugriloval jsem ji v alobalu, s olejem a solí. Bohužel jsem ji upražil... Byla úplně bez semínek, můžu předpokládat, že je tak z 1/10 pálivá, než ty "poctivé" kusy okolo?

Hned po rozkrojení mě do nosu praštilo "chilli", a někde vzadu v mozku se mi rozblikal červený varovný nápis :D Zároveň s tím jsem měl takový zvláštní pocit v zadní části kalhot.. no prostě odhodlal jsem se maximálně k tomu, abych ji na moment přitiskl ke špičce jazyka..
Prvotní pálivost byla podobná jako minule, ale nerozjíždělo se to dál. Minule to byl skoro pocit - nebýt smetany - jak kdyby mě do každýho mm2 v puse bodaly vosy. Tentokrát to pouze pálilo, celkem dost ale pro mě i příjemně (hlavně že ne víc :) ) Přesto, stejně jako minule, po asi 10ti minutách pálení kolem pusy, kolo od brady pod nos - zvenku. Měl jsem rty jak přestárlá pornoherečka.. Kontaminace příborů/talířku/rukou vyloučena. To si opravdu nemůžu dovolit.. :)

Dobrá zpráva je, že při takovémto užívání, ketré ustojim, vydrží 1 paprička tak 2 měsíce pro čtyřčlennou rodinu aneb Chceš to pálivý? Píchni vidličkou do papričky a pak s ní jez....

A až ve svym okolí najdu někoho, kdo se holí struhadlem, na záchodě utírá šmirglem "40"kou a místo ústní vody používá pepřový sprej, tak se ho zeptám jak chutná Naga Morich ... :D
bull
A ty 2 rostliny Naga, co už jsem nechtěl další květy, jsem prostě ostříhal. To, kde nebyly plody, jsem odstranil.
Nikdo neodpověděl, a ta rostlina by stejně neutáhla přes 100 papriček v 10l.
Asi dostaly zabrat, ale budu se opakovat, z těch květů by byly zralý plody koncem listopadu, a mě stejně stačí těch cca 100 ks.

Jinak odrůdy API a Assam skoro neplodí, jsou to velké rostliny s minimem květů. Skoro na každé je aspoň 1 menší plod. To počasí tomu teď přát nebude...
Jalmunda v 10l kýblech mají malé plody, jako obyč. Nijak to nedozrává, ale je nejvyšší čas na 1. sběr, aby to při pěkném počasí stihlo vykvést a dozrát ještě jednou.

Holt, bez skleníku to závisí hlavně na vrtkavym počasí, sice mám spoustu druhů, některé pěkné, jiné horší, ale loni touto dobou jsem už po 2. zavařoval Jalapeňa, několik skleniček z loňska mám ještě teď. To prostě letos nehrozí, tak jsem zklamanej. Měl jsem na každej tejden cca 0.8l zavařenejch a ještě jsem rozdával.. Asi budu muset rozjet na podzim Jalapeňo IN :)
bull
Tak se zase hlásím po chvíli s dalším "Fire reportem" papričky Naga Morich :D

Tentokrát jsem se odhodlal jít dvakrát do kousku cca 3x4 mm, 1. byl spíš opečená slupka a 2. dužina :) 1., šlupka, pálila(,) bez chuti, nic moc...

Zato dužina, to byla lahoda! Chuťový zážitek tentokrát delší, cca 10 - 12 sekund, opravdu jsem čuměl. Slovy něco jako chuťová cesta kolem světa, od Ananasu po Nashi až ke Kiwi, nejen tóny ale chuť ovoce. Bleskurychle se střídající exploze chutí v puse. Asi sem objevil Ameriku, ale je to neskutečný zážitek. Dát si celou papričku - bez semínek, musí být opravdu něco neskutečnýho. Ráj v hubě, orgasmus chutí to musí bejt.
Ale jelikož každá sranda končí brekem, tak ten 2. kousek 3x4 mm dužiny byl už na hranici, pálilo to několik cm dovnitř nosu, celkem až dost. Zakysná smetana neni všelék, moc nepomáhala.

Pálivost chodí ve třech vlnách, každá vlna trochu jiná ale podobně silné, možná 2. vlna slabší a první i poslední stejné. Pálivost trvá tak 20 min a zatim to nejhorčí vždycky přišlo v prvních 90 sec, pak už max. stejné..

Doporučoval bych opravdu obezřetnost, zvláštní talířek, zvláštní nůž, mýt ruce..
Celá paprika na rukou nepálí, ale jakmile se nařízne, stává se nebezpečnou, až zbraní. Semínka pálilyi při setí.. :)

Je to zážitek a poslední dobou si na tom ulítávám. Dohromady sem sklidil cca 8 velkých 25 - 30 mm a 5 malých do 1 cm. Pálí vše podobně, ještě to není botanicky zralé, minimum semínek ale sytě červené...

Jalapeňo Primavera ( 500 - 2000 SHU ) zatim nepálí vůbec, nemá cenu to česat. Chci zavařit kvalitní pálivé jalpeňo, spolu s odrůdou Jalmundo (10 000 - 17 000 SHU) by to mohlo být až až.

Zlomek loňské zavářky schovávám jako poklad :)


APi, Sloní chobot a Malaysian kris pálej, ale jsou celkem dost hnusný, hořký, gumový.. Chilli indica nic moc :D

Vše jím skoro zarlé, červené..
bull
Tak se zase hlásím po chvíli s dalším "Fire reportem" papričky Naga Morich :D

Tentokrát jsem se odhodlal jít dvakrát do kousku cca 3x4 mm, 1. byl spíš opečená slupka a 2. dužina :) 1., šlupka, pálila(,) bez chuti, nic moc...

Zato dužina, to byla lahoda! Chuťový zážitek tentokrát delší, cca 10 - 12 sekund, opravdu jsem čuměl. Slovy něco jako chuťová cesta kolem světa, od Ananasu po Nashi až ke Kiwi, nejen tóny ale chuť ovoce. Bleskurychle se střídající exploze chutí v puse. Asi sem objevil Ameriku, ale je to neskutečný zážitek. Dát si celou papričku - bez semínek, musí být opravdu něco neskutečnýho. Ráj v hubě, orgasmus chutí to musí bejt.
Ale jelikož každá sranda končí brekem, tak ten 2. kousek 3x4 mm dužiny byl už na hranici, pálilo to několik cm dovnitř nosu, celkem až dost. Zakysná smetana neni všelék, moc nepomáhala.

Pálivost chodí ve třech vlnách, každá vlna trochu jiná ale podobně silné, možná 2. vlna slabší a první i poslední stejné. Pálivost trvá tak 20 min a zatim to nejhorčí vždycky přišlo v prvních 90 sec, pak už max. stejné..

Doporučoval bych opravdu obezřetnost, zvláštní talířek, zvláštní nůž, mýt ruce..
Celá paprika na rukou nepálí, ale jakmile se nařízne, stává se nebezpečnou, až zbraní. Semínka pálilyi při setí.. :)

Je to zážitek a poslední dobou si na tom ulítávám. Dohromady sem sklidil cca 8 velkých 25 - 30 mm a 5 malých do 1 cm. Pálí vše podobně, ještě to není botanicky zralé, minimum semínek ale sytě červené...

Jalapeňo Primavera ( 500 - 2000 SHU ) zatim nepálí vůbec, nemá cenu to česat. Chci zavařit kvalitní pálivé jalpeňo, spolu s odrůdou Jalmundo (10 000 - 17 000 SHU) by to mohlo být až až.
Zlomek loňské zavářky schovávám jako poklad :)


APi, Sloní chobot a Malaysian kris pálej, ale jsou celkem dost hnusný, hořký, gumový.. Chilli indica nic moc :D

Vše jím skoro zarlé, červené..
John.Mall
Chce to jen trénink, si živě pamatuji jak jsem začínal a sriratcha pro mne bylo nepoživatelné, tekuté peklo. Teď ji můžu jíst jen tak a její pálivost je pro mne již nezajímavá, chuťově je ovšem nepřekonatelná.
nyní jsem ve stádiu kdy zvládnu docucat malinový drops a je to velmi příjemné, tedy až potom. http://www.habanero.cz/detail/drops...ra-palivy-10ks/ opravdu doporučuji.
Ale, mým cílem je třeba tohle http://www.youtube.com/watch?v=p-a2UhShGwQ
A je to hlavně proto že si teď už začínám užívat chuť papriček a dříve jsem říkal, cože ono to má nějakou chuť? Teda kromě habaner, ta nesnesu, prostě humus.
Tož ať se daří. Pokud by ti tu moje bláboly zavazely, dej vědět, smažu.
bull
Jen komentuj, papričky mě dostávaj :D

Taky už pociťuju jistou odolnost, vlastně s každou další takovou skušeností. Budu muset ještě hodně trénovat, zatim zrají jen tyhle těžké váhy..

Včera k obědu byla Fatali orange, pálivost cca poloviční než Naga, ale výtečná pomerančovo - citrusová chuť. Paráda, zvládl jsem asi 1/4..

Večer zase kousek této Nagy, 2 malé kousky cca 3x4 mm. Ty chutě jsou parádní a už si je trochu vychutnávám. Chce to sníst co nejvíc dužiny, pak je to chuťovka... Jím to grilované k jídlu, vařit z toho se mi zatim nechce.. :)

Tahle měla asi 3 nedomrlá semena, nevim nevim, nemají ještě zrát, i kdyý jsou takhle barevné? Doba zrání je 120 dní a tyhle jsou jestli hodně, tak max 75 dní..

Jalapeňo vůbec necítím, buď jsou slabé anebo mě nepálej..
golgotha
Já plody ze kterých beru semena, utrhnu trochu víc zralá a ještě je nechám jen tak v celku někde položené ... potom až zgumovatěj, tak je rozříznu, nechám oschnout a potom semena teprve vyndavám a jsou ok.
Jinak mi mladá udělal guláš a dala tam 1 třetinu Nagy Morich. Nevěděla co je to za papriku, tak jí ochutnala a když jsem přišel domu, byla ještě zarudlá .. vypila dvě krabice mlíka :D. Ale já jsem si pochutnal, guláš dobrej! Jen pozor, chilli dost solí, takže pokud plánuješ něco dát do jídla, míň osolit.

G ,ll..
bull
To měla teda ještě kliku, co ? :)

Bangladéšský Bůh Ohně a úrody na mě seslal toto :) Co jiného, Naga Morich..

Na pár dní jsem si od ochutnávek odpočinul, mezitim to takhle zraje. 1 Habanero red taky zraje, těšim se až ochutnám. Pro tohle zatim nemám moc využití, leda bych pozval 19 kumpánů na ochutnávku - jinak nechávám vždy zbytky :D

Jo, včera jsem žral grilovanej banán s Chilli čokoládou z Nagy, paráda, pálivost jen taková ta druhotná, ale slušná





Tohle je Squash jamaican yellow, bohužel ze 2 semen vyrostla tahle červená feferonka, je to nějakej pálivej kozí roh, slupka - kaše - semínka....
edus
vcera sme so ženou degustovali prve dozreté Red Fatali.dokázali sme zjesť asi polku papričky.otec ten dojedol tú druhú polovicu.fúúúúú.asi si spravíme mäsovo pikantnú zmes na toasty.brutalne pálivé,ale dajú sa zjesť.porad niečo dobré
bull
Jj, ta Fatali je v takovém množství jedlá i pro mě :)





Na fotkách: Fatali orange v samozavlažováku - 3l hlíny a 2. fotka v zemi. To budou mackové...
























Habanero red





Taky už brzo ochutnám :)
edus
takto mi to rastie u otca v skleniku.
edus
http://grower.cz/photos/020147/0001.jpghttp://grower.cz/forum//forum/images/smilies/slizoun.gif
bull
ů


NaGa
edus
prekrásne papričky.
edus
máš ich krásne.
bull
citace:
Původní příspěvek od edus
http://grower.cz/photos/020147/0001.jpghttp://grower.cz/forum//forum//forum/images/smilies/slizoun.gif


Pěkný, co to je za model?

dnes snad nahodim foto, naga už je zralá skoro celá, nikdo už s tim nechce mít nic společnýho :D

Zejtra se asi bude zavařovat Jalapeňo, Jalmundo - ty velký, pálej až neskutečně - středy se semínkama, jinak ne.. Primavera skoro nepálí, tak to půjde do sklenic 50/50.
Co říkáte na zavaření Fatali, Nagy?? Neni lepší usušit? Asi stejně skusim oboje.. přemýšlim i o uzení, jen nevim, jestli to má cenu, asi se to hodně smrskne..
bull
citace:
Původní příspěvek od edus
http://grower.cz/photos/020147/0001.jpghttp://grower.cz/forum//forum//forum/images/smilies/slizoun.gif


Pěkný, co to je za model?

dnes snad nahodim foto, naga už je zralá skoro celá, nikdo už s tim nechce mít nic společnýho :D

Zejtra se asi bude zavařovat Jalapeňo, Jalmundo - ty velký, pálej až neskutečně - středy se semínkama, jinak ne.. Primavera skoro nepálí, tak to půjde do sklenic 50/50.
Co říkáte na zavaření Fatali, Nagy?? Neni lepší usušit? Asi stejně skusim oboje.. přemýšlim i o uzení, jen nevim, jestli to má cenu, asi se to hodně smrskne..
John.Mall
Dneska jsem si oloupal rajčátka a dal do mrazáku, teď už jenom počkat až to dozraje, a pak nějakou mňamózní omáčku.

Tak mne napadá co se sem furt seru se svojema kecama, když si mohu založit svoje théma, asi to bude lepší ať to tu nemáš zahnojený Bulle.
payah
Pěkný to máš!

Ty fatali a nagy bych některý usušil, některý dal do mražáku (měly by si udržet takovou tu křupavost). Ale s tím zavařováním nevim, loni jsem zavařil pár feferonek a když jsem je v prosinci zkoušel byly na můj vkus takový strašně měkký, rozbředlý (za to dědovi to chutnalo). Letos jsem zkusil zavařit asi 10 skleniček s habanerama atd tak uvidíme co udělají.
bull
citace:
Původní příspěvek od John.Mall
Dneska jsem si oloupal rajčátka a dal do mrazáku, teď už jenom počkat až to dozraje, a pak nějakou mňamózní omáčku.

Tak mne napadá co se sem furt seru se svojema kecama, když si mohu založit svoje théma, asi to bude lepší ať to tu nemáš zahnojený Bulle.


To by jsi mohl, ale psát zde samozřejmě můžeš :) 1/2 rajčátek mi shnila pod rukama, ale já na ty omáčky moc nejsem, mě to časem už moc nechutná, vše je ochucené omáčkou a chutná to stejně..

citace:
Původní příspěvek od payah
Pěkný to máš!

Ty fatali a nagy bych některý usušil, některý dal do mražáku (měly by si udržet takovou tu křupavost). Ale s tím zavařováním nevim, loni jsem zavařil pár feferonek a když jsem je v prosinci zkoušel byly na můj vkus takový strašně měkký, rozbředlý (za to dědovi to chutnalo). Letos jsem zkusil zavařit asi 10 skleniček s habanerama atd tak uvidíme co udělají.


Díky, s tim zavařovánim - já to dělám v láku na okurky s max. poloviční dávkou octa (bez koření, jen cibule nebo mrkev...) Jalapeňo jsem loni vařil max 10 minut a to jen velké plody ve velkých "okurkovkách".
Začal jsem dávat do hrnce sklenice od největších po nejmenší, po 7-8 minutách jsem je od nejmenších začal vyndávat. Tak tam ty největší byly cca 10 min. Poprvé jsem zavařoval a podle kuchařky Sandtnerové a jejích okurek(20 min zavařování a porce octa/vody), jsem to nějak napoprvé trefil :) Jak jsem to znal z obchodů a chutná mi to...

FOTO: vlevo FATALI ORANGE - vpravo HABANERO RED
Fatali je ze samozavlažováku, věčně přelitá a ve špatných podmínkách. Houpe se na větvi :) (pověšená v samozavlažováku)
bull
FATALI ORANGE



1. foto Fatali č. 2 ("jednička" je v samzvlžvku)












2. - 4. rostlina č. 3
bull
NAGA


Tak konečně mám využití :)
V televizi říkali, že teď budou chodit kandidáti do voleb do domácností, vždycky to prej bude vylepený na ulici :) Takže nasušim, navařim a nějaká starší, dobrá žena naservíruje :)

Teď sem 1 vařil v mlíce, jestli to nebude míň pálit - nepálilo, a navíc když jsem olíz lžíci, málem mi shořela huba :D
Pak jsem hodil kus do polívky a sníst se dala - jen čím dýl se vařila, tím víc pálila a já ji na konci zapomněl vypnout :D Měl bejt litr, bylo 0.4..
bull
SQUASH JAMAICAN YELLOW



+ Pepperonni, nějak záhadně se tam dostali...



Ještě nebyla rozvinutá chuť a pálivost, ale jsou 4 v cca 3.5l takže to o moc lepší asi nebude. Listy žloutnou už přes 5 týdnů, ať hnojim nebo ne.
Měl jsem jich moc, měly být všechny SJY a rozdal jsem je jako SJY asi 5ti lidem, žádne ty Feferonky jsem vůbec nesel.
John.Mall
Lepší než vařit v mléce je naložit do piva, přes noc v lednici. Pivo poté ovšem nedoporučuji pít. Nevyzkoušeno, second hand.
bull


Sklizeň probíhá už asi měsíc každej tejden, zavařeno asi 90 skleniček JALAPENOS, největší kousky vykuchány, naplněny a sežrány :) Moc nepálej, neměly moc dobrý podmínky ani ty výkyvy počasí tomu nepomohly..

Sklidil jsem asi 200 Nag Morichů, jsou v omáčkách, který neúnavně vaří známej.

Asi 10L Fatalii Orange, 8L Habaner red, min. 20L Sloních chobotů. Hromady API, Malajskejch a dalších "indickejch" paprik ještě zrajou. Většina z cca 20 ks S J Y shnila - i 1 už zavařená...

Ještě, že už to brzo chcípne, jinak by mi z toho už jeblo .. :)

Jestli budou nějaký použitelný fotky, tak dodám. Hezčí a lepší než ty co tady mám už ale nebudou, světlo stojí za prd. Ještě jsem to ani neprobíral, nestíhám...

Foto 1 - Jalapeňo Primavera Foto 2 - Jalapeňo Jalmundo
Tak asi 40% celkovýho množství.. Moc nepálej, u cca 1/2 ani semínka....

Foto 3 mrazak



bull
Habanero Red












Habanero a Fatalii Orange










African devil










a na Mikuláše si snad dám 1. Rocoto :)

bull
Všechno mám sklizený, sem tam pár malých plodů zůstalo. Každý týden dozrálo několik plodů od každé odrůdy a 2 nebo 3 větší žně..

Tak 2/3 jsem rozdal.

Nejvíc mi chutná Fatalii, Habanero, Jalap., SJY, Sloní chobot, Assam a Naga. Ostatní nic moc, ale třeba Devil má uplatnění v kuchyni do Číny (do jejich kuchyně, když si budu dělat čínu já, asi si tam hodim Fatalii nebo Habanero) a ty Indický papriky zas v jejich kuchyni..

Jestli se dokopu k nafocení, tak sem hodim recept na moje Bullito, domácí tortily s náplní :)
golgotha
čus, hele příští rok bude Rokot víc, já minulej rok měl dvě, tet jich mohlo bejt klidně padesát, ale svěřil jsem papričky nesprávné osobě a při dovolený je úplně uchca+a .. takže opadaly listy, květy i plody, rostlinu jsem zachránil, je pěkná, silná a velká, tak příští rok. Jo nějakej dobrej recepis sem foukni.

A ještě k tomu Rokotu, venku mrzne, poslední dny škrabu sklo u vozu každé né moc molé ráno a Rokotíčko na okně kvete, jasně nani v mrazu na zemi, ale i tad dobrý.


G ,ll.. :satan:
bull
Já ho mám na zemi venku, vyschlé a nejmíň bylo 2.5*C
Květináče jsou pokrytý vrstvou bláta a tak je zatim nejsem schopnej uklidit, ale chystám se na to. Bohužel mam jen okno, kam nesvítí prakticky vůbec slunce..

Původně jsem je chtěl dát na zimu k "mému" omáčkáři, ale kdoví jak by dopadly... Stejně jsem na ně dost prděl, jen tak aby nezdechly..

Recept už by tu byl léta, ale jak fotit s 1 rukou od salsy a druhou od mouky :D Když se mi někdo motá v kuchyni jsem nevrlej, tak to budu muset nějak zmáknout.. Navíc ted na podzim to bude kvalita fotek ala ty Jalapeňo v bedýnce ve vaně...
bull
BULLÍTO
bull
Takže slibovanej recept

Předem bych chtěl říct, že ty tortilly vypadaj pracně a možná i na začátku jsou, s trochou cviku se tohoto jídla dají uvařit 4 porce za 35 min. i s krájením zeleniny a výrobou toril.
4 velké placky vyjdou na cenu asi 400g mouky, takže zapomeňte na ty předražený ze supermarketů, tohle je prakticky stejné, jen 10x levnější. Stojí to ale trochu práce.
Mouku používám většinou hladkou, může se smíchat s polohrubou, použít se dá směs na chleba, mouka celozrnná, kukuřičná nebo jakákoliv jiná. Já mám nejradši z hladké. Jaká je mouka, takové jsou placky. Z hrubý jsem nedělal ale asi by to taky šlo..
Jediná nevýhoda tohoto jídla je, že nadobro zaneřádíte celou kuchyň: moukou, odpadem, salsou a eventuálně i kapsicinem :D


BULLÍTOS
4 porce

Tortily: 600g mouky, 6 lžic oleje, špetka soli, voda asi 250 – 300ml
Přesný postup surovin – dodržet! Mouku smíchám se solí (má se prosít, ale nikdy jsem nedělal), do toho přidám 6 lžic oleje a udělám „drobenku, sypanku“. Do toho přidám vodu 90*C a vařečkou a později rukama vypracuju těsto. Těsto má být vláčné, ne tuhé a v žádné fázi nesmí vyschnout. Minimálně přikrýt utěrkou! Mezitím už mám NASUCHO rozpálenou co největší pánev a začnu válet 1. placku. Je potřeba hodně podsypávat moukou, těsto je lepivé a nepodsypané se trhá. 1. placku dám na pánev a mezitím si začnu válet další. Za asi minutu placku otočím, 2. Placku doválím a 1. je hotová. Sázím další. Takhle to pokračuje, dokud nedojde těsto :D Hotové placky přikryju utěrkou, pokud vyschnou jsou tvrdé a křehké a vůbec nepůjdou srolovat.


Zeleninová směs (cibule, paprika, rajčata, česnek), mleté nebo hovězí maso
Jelikož zrovna vrcholila sezóna, nakrájím si asi 16 papriček Jalapeňo a 2 cibule na střední kusy. Když nejsou čerstvé, vezmu 2 obyč papriky a několik Jalapeno zavařených, připádně Habanero nebo cokoli jiného. Rozpálím si hluboukou pánev s oliváčem a oboje nechám osmažit. Po asi 15 minutách přidám rajčata, osolim, opepřim, přidám česnek a lehce okmínuju. Pokud dělám spíš omáčku, přiklopim poklicí a nechám rajčata rozvařit, pokud spíš větší kusy zeleniny „na zkus“ tak rajčata opeču lehce bez poklice a ihned podávám.


Z mletýho masa udělám šišky, Burgery, nebo rozdrobim. Opeču to,
opepřim, osolim a podávám.
Na měkkou pevnou tortillu dám přiměřeně zeleniny, maso, eventuálně listový salát nebo něco podobného, zabalim, překrojim napůl (protože se to jinak nevejde ani na největší talíř), přidám lžíci zakysaný smetany a pokud je přezrálé avokádo, tak i Guacamoly (dá se napodobit třeba z upečenýho celýho lilku, rozmixovanýho s česnekem). Zeleniny dávat přiměřeně, styl „za války jsme nemohli, teďka můžem“ má za následek to, že budete mít od pálivý omáčky celej obličej , z placky to poleze kudy to půjde, případně si vykloubíte sanici..

Časy přípravy: zelenina se vaří +- 25 minut + čištění a krájení. Placky celkem 15 minut a maso se dělá tak dlouho, dokud není hotový :D Těch ½ hodinu počítejte taky na úklid..
Když se dělá cibule a papriky, připravim si těsto, přikreju ho, rozpálim pánev na placky a maso a začnu oboje dělat. Když je oboje hotový, akorát se dodělá zelenina.

Zbylé placky držíme pořád přikryté, jinak nenávratně vyschnou. Pokud to všechno nesníme, tak to ještě vlažné zabalíme a smotané placky dáme v potravinářský folii do lednice. Studená a ztuhlá je Bullíto možná ještě lepší..

V koutku Jiřího Babici si řekneme, že místo hovězího masa můžeme použít kuřecí, klobásu nebo párek, místo Jalapenosek obyčejnou papriku nebo mrkev, místo rajčat řepu nebo tykev a ejhle, vhodně dochucené z toho máme zázrak indické kuchyně :)
Nejčastěji dělám omáčku: 3 obyč papriky, 2 cibule, 2-3 rajčata. Vše nadrobno a vydusit šťávu
V opačném gardu se jako nejvhodnější jeví Argentinská chlazená svíčková, steaky 3.5 cm medium rare, grilovaná slanina, šalotky a jalapenosky, salsa a guacamola. Jako dezert grilovaný banán politej Naga-čokoládou.
Při přidávání pálivých paprik se řídím heslem: radši zavařený na talíři nežli ohnivé celé jídlo. Když jsem SI chtěl spálit hubu, stačilo před jídlem nakrojit Nagu a olízout :D
John.Mall
citace:
Původní příspěvek od bull
..

Původně jsem je chtěl dát na zimu k "mému" omáčkáři, ale kdoví jak by dopadly... Stejně jsem na ně dost prděl, jen tak aby nezdechly..



Hele Bulle, nechtěl by "tvůj" omáčkář semolit nějaký recepty?
Jo a díky za ten tvůj.
bigfoot
citace:
Původní příspěvek od bull
NAGA


Tak konečně mám využití :)
V televizi říkali, že teď budou chodit kandidáti do voleb do domácností, vždycky to prej bude vylepený na ulici :) Takže nasušim, navařim a nějaká starší, dobrá žena naservíruje :)

Teď sem 1 vařil v mlíce, jestli to nebude míň pálit - nepálilo, a navíc když jsem olíz lžíci, málem mi shořela huba :D
Pak jsem hodil kus do polívky a sníst se dala - jen čím dýl se vařila, tím víc pálila a já ji na konci zapomněl vypnout :D Měl bejt litr, bylo 0.4..


hmm tieto mam velmi rad. Dokazu cloveka nakopnut :devil:
bull
Čau,

takže omáčkář je omáčka, všichni si to hrozně chválej ale poslal mi pouze tohle:

http://www.youtube.com/watch?v=ic3pYssr_Ws

http://varecha.pravda.sk/recepty/ch...318-recept.html

http://www.youtube.com/watch?v=ic3p..._source=message

Nic víc jsem z něj nedostal... Mě ty omáčky moc nejdou, radši jich dělám menší množství a většinou poptávka po další várce není..
Třeba do om. z Fatalii orange dal kvůli zvýraznění barvy mrkev - vůbec není na chuti znát a omáčka to je jedna z nejlepších.
Už to pár let dělá a kdybych nejed ty jeho, tak ani vlastně nevim, jak to má vypadat nebo o co se to vlastně snažim..



Tady mám poslední fotky, jako komentář k nim jsou asi nejlepší slova klasika:

"Letošní léto se nám opravdu vydařilo, obilí zlátne,.."
"Až na ten sníh, koně měli se sáněma co dělat!"
"No bude se špatně sklízet, v těch závějích"


Jinak ty papriky z mrazáku jsou opravdu křupavé, ale jen dokud nerozmrznou:) Po 2 minutách je z nich - slušně řečeno - kaše.. Na vaření ok, ale ted mi 300 papriček zabírá celej mrazák..


NAGA - jsem na ní těžce závislej, příští rok musí být opět!!
bull
MUJ POKUS S PŘÍPRAVKEM SYMBIVIT rajče a paprika

Aplikace - duben, sazenice v 0.5l hlíny, Chilli, rajčata
Dojmy - po aplikaci cca 10 dní stagnace, po přesazení výrazně delší než normálně. Nerostly ani rostliny, které měly při aplikaci vyplněn prostor kořeny

Hlína byla vyhnojená Guanem s NPK a vápencem, v květu jsem hnojil 1/4 dávkami AH a BCuzz. Fungicidy jsem NEPOUŽÍVAL, rostliny nechával vcelku husté.

Plísně - poprvé cca přelom 07/08, slabě na 2 rostlinách (1 Naga, která se toho už nezbavila. Přišel jsem tak o cca 80 paprik z 200ks).
Asi v půlce srpna se plíseň rozjela na rajčatech a to totálně, od té chvíle bylo také každý týden 1-2 papričky nahnilé - v celkovém objemu za sezónu 2-3% - což je řekl bych standart.
V té době už jsem pořád něco trhal, takže nějaké fungicidní postřiky stejně nešly. Navíc Jalapeňa se tomu vyhýbala, takže jsem to neřešil.

Nakonec se to drželo až do 1. sněhu - s vyjímkou 1 Nagy v kýbli a také 1 Peter pepper uprostřed políčka, tam to uhnilo skoro vše.

Resumé je za mě takové, že Symbivit rohodně neuškodí, ztráty v podobě plísní se dají udržet v relativních mezích i bez použití fungicidů ale 100% ochrana to není. Vyšel mě zhruba na 10kč/ na 1 sazenici a to neni nic závratného. Něco navíc, pro dobrý pocit, že jsme dali našim kytičkám vše..
U mě asi v první řadě skleník, než takovéhle serepetičky :)



Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma