Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Problém se zakořeněním řízků - Klikni zde pro originální téma
sirup
Ahoj,

TAk podruhe se mi jiz stalo to same...
Postupuji podle klonovani s hlavou. Poprve mi po 14 dnech vylezlo z cca 20 klonu jen 4 koreny. Kdyz jsem rozloup RW kostku tak tam byl skoro vsude jakoby nador (stonek jen nabobtnal, ale zadne korinky) u nekterych to zase udelalo treba 50 mini korinku ale strasne kratkych. Nejaka divna mutace. Pak jsem zjistil ze mam prosly stimulax asi 10 let. Prozirave jsem tedy koupil novy a dnes s hruzou zjistil ze je to to same :(

Mam normalni parnicek na cca 40 klonu s vykem (takova ta klasika)
.
svitim jim uspornou zarovkou (11w) aby nemeli moc teplo a snazim se vetrat aspon jednou denne ( jak pise pan Hlava).
Nevyte nekdo v cem by mohl byt problem?

Napada me nastedujici :

genetika - kamosovi se to ale podarilo tak spis ne...
vedro
mala vlhkost
to ze obvykle klonum rezu i jakoby poslledni patro a i zastipek, ze je tam jakoby vice mist ktere jsou narezane (to je tim ze mam malo vzrostle klony)

Jeste to zkusim naposledy tak cekam na rady.
Pak se na to vyseru a necham to zkusenejsim, ikdyz fakt nevim v cem delam chybu...:(
predem dik
bezdechu
Dej jim ještě týden, ty nádory jsou počátky nových kořínkú. Zřejmě Ti to koření pomaleji. Na řízku bys asi víc míst řezat neměl, rostlinka se pak musí starat o víc míst najednou.. to asi není dobré. Zaštípnutí řízku, proveď tak dva dny jeho před odebráním ať se místo stihne zahojit.
aresek
to je zvláštní no...teď jsem měl dělal klony a 10 z 10 za 7dní...mám to v papírové krabici obehnané igelitem a svítím jim tam 75W žárovkou, udělá krásné pařeniště z toho...nevím jak moc tam je důležitá teplota,popřípadě kde to máš,jestli tam třeba nemáš na to zimu. jinak ta vlhkost udělá taky svoje,rosit,ale zase ne ať to máš ve vodě. a jak říká bezdechu-nech to radši trochu ještě povyrůst a pak udělej jen jeden spodní řez, žádné nadbytečné řezání-je to spíš na škodu.
tak ať se daří a hodně trpělivosti, i já jsem měl dost pokusů na prd,ale nenechal jsem se odradit, protože ten pocit z dobře vykonané práce pak po zkušenostech je k nezaplacení:)
sirup
mam to v male skrince a teplota max 25. asi radci udelam 1 rez. mam to po koseni nechat ve vode 12 h?
šapša
Já bych to neřešil pokud řízek nezasychá co se mi osvěčilo je,že jsem dal řez v RW kostce do minikvětináče s perlitem, kořeny neskutečný dlouhý silný zdravý vedle byl řezan jen v RW a žádná sláva.
pestitelpompo
Některé odrůdy potřebují víc času než zakoření,jak tu bylo napsáno,počkej dýl,když to děláš podle toho návodu tak to jít musí,bacha na ten prošly zakořenovač
NORM
Nebo jeste zkus jine medium, jako Jiffi nebo flexi-mix..
krasus
mam 3 genetiky riznu je nastejno 1genetika za 7dni vsechny koreny pak 2 7-10 dnu a 3 to trva 14-18dni vsim jsem si ze cim drevnatejsi stonek tim to taky trva dele pak genetika to ovlivnuje zkus priste dole lehce nariznout stonek jako do vydlicky a pak dat do stimulaxu taky se mi osvecilo stonek namocit a hned do stimulaxu aby se nalepil no a jak pise norm flexi mix je supr vec
korinky tam bylky,takze slava,chyba je jinde nez myslis.mas slabou usporku na takovy hejno klonu.kup aspon 3nasobne silnejsi a dej tomu cas.40 klacku na 11ku je moc.zkus jim po 10 dnech advat hnojivo na list a toho nadoru se neboj.ten nador znamena,ze se tvori koreny a za takovy 3-5 dni je tam budes mit.moc tlacis na pilu.dej tomu cas.pod 11w usporkou pocitej minimalne s 20 dny.
sirup
klidne tam muzu dat silnejsi usporku ale ti pak vzroste dost teplota. nevim zda ji mam tolik resit. asi spis se budu snazit odebrat nedrevnate klony s nechat jen jednu kontaktni cast. a cekat a cekat.
NORM
Na zakořeňující klony nepotřebuješ silnější světlo, naopak je lepší když jsou trochu v šeru, aby se víc věnovali tvorbě kořenů.. Teprve až jim vyjedou první kořeny, tak jim dopřej hodně světla..
Já sem taky svítil na 20 klonů 11W úsporkou a do čtrnácti dnů byly všechny bez problému zakořeněny.. A to sem tak dělal u víc jak 5ti genetik..
sirup
citace:
Původní příspěvek od NORM
Na zakořeňující klony nepotřebuješ silnější světlo, naopak je lepší když jsou trochu v šeru, aby se víc věnovali tvorbě kořenů.. Teprve až jim vyjedou první kořeny, tak jim dopřej hodně světla..
Já sem taky svítil na 20 klonů 11W úsporkou a do čtrnácti dnů byly všechny bez problému zakořeněny.. A to sem tak dělal u víc jak 5ti genetik..

a jaky dodrzujes postup?
NORM
postu je velice jednoduchý... Jen namočím Jiffi tablety, uříznu dole našikmo klon, ten je strčím do stimulaxi I, nacpu ho do tablety přimáčknu, strčím do pařníku, to celé dám do kartonové krabice s lampičkou(24/7) na nějaké teplé místo a je to... Do 14ti dnů, mají 9 z 10ti nádherné kořeny.. Jiffi si pěkně drží vlkost, takže nic nezalévám, jen občas vyvětrám.
sirup
24/7? ja jim svitim 18...Tim to mozna taky muze byt ne?
NORM
Na klony by se melo svitit 20/4, ja jen nemel zrovna volny casovac, tak svitila porad..
S tvymy problemy bych zvoli drazsi, ale temer bezstarosty fleximix a svitil 20/4.. A jen trpelive cekal tech 14 dni..
Elessar
Ahoj Sirup,
v první řadě bych dal silnější světlo, jak někteří píší. (norm říká, že na klony se svítí 20/4, jde o to, že takhle rychleji koření, proč? protože mají více světla..)
Musíme si uvědomit, že pro rostlinu je nejdůležitější fotosyntéza, ta je motorem všeho u rostlin, my jako pěstitelé ji jen podporujeme.
Za dobu, kdy jsem svítil od úsporek až po 600w Ti můžu říct, že čím více světla(za předpokladu ostatních faktorů, které daná rostlina potřebuje), tím je fotosyntéza rychlejší a kytičkám se daří lépe.
Ovšem netvrdím, pálit na zakořeňující klony 600w.

Na klony jsem svítil zářivkami až po 200w nurturelite blue.
Na Tvůj případ bych zvolil alespoň 50w zářivkové trubice.
Teplota ideál kollem 25°C. Pokud se Ti to přehřívá, je problém ve ventilaci. Kořenová zóna může mít o stupeň či dva více, lépe to koření.

Ventilace a vlhkost je také důležitá.
Už jste někdy viděli, jak se klony dělají ve velkém, nejspíš ano. A co pařníčky, používaj?
Myslím, že minimálně. Stačí se podívat na floweryfields. Ale takovýto přístup, si málokdo z nás může dovolit. Takže pařníček je ke správnému udržení klimatu nutnost.

V tvém případě klony začínají kořenit, ale nemají dostatek energie na to, v tom pokračovat.
Fleximix je hodně dobré medium, koření opravdu velmi rychle a z mých zkušeností se dá říci, že je to v průměru až o 5 dní rychlejší. Nejrychlejší jedinci za 6 dní po nařezání ukazují jeden minikořínek deroucí se z fleximixu.

Takže, zkus dát silnější světlo a čekat, pokud to není možné v Tvých podmínkách, zkus alespoň zajistit ostatní faktory(teplota, vlhkost) a nejspíš i po 4 dnech trošku přihnojit na list a čekat. Trpělivost přináší růže, v Tvém případě klony..

Snad jsem trochu pomohl..

Good Luck
Elessar
sirup
diky za komenty. tak vcera opet dano do parniku. vykonejsi usporka - 28 stupnu.cyklus 20/4. jeste jsem se chtel zeptat, zda mohu pouzit hesi na rust a parkrat ho dat postrikem na list? mam i root complex. co je lepsi? na klony bez korenu?
Borisek
no tak ja jsem napriklad nedavno dal par klonu do sadbovaček s obyč řízkovací hlínou ze zahadnictví dal to rovnou ven na stinné místo, nechal to tam i přes noc a úspěšnost 100%
aresek
já tam vždycky šupnu 75W žárovku-udělá pařeniště jak má. jinak na růst vůbec nic nedávej, max něco na podporu kořenového balu. ale já osobně nedávám vůbec nic a úspěšnost 100%. jde hlavne o tu co největší vlhkost a teplotu. a světlo jsem jel 24 hodin každý den a do týdne nemám co řešit:) tak good luck ;)
Filoviridae
IMHO špatné pH a Ec "naloženého" rockwoolu.
sirup
uz se zadarilo konecne. Asi to byla kombinace vicero faktoru:
teplota
vlhkost
prosly stimulax
tlaceni na pilu ;)
a jen jedna kontaktni cast u klonu (jeden rez)
Do 14 dnu 98% uspech


Tak dik vsem. Umim klonovat :))))
GrayPepa
Zdravím, chtěl bych se podělit o menší problémek a to, že mně jaksi nejdou kořenit řízky. Řízky dávám buď do vody a do mini skleníčku či pod sáček do polostínu nebo do kostky. Ale tady nastává problém, že nestačí zakořenit a už začnou kvést či za nějakou dobu uhynou. Poradíte prosím?
MDe_
Musíš dodržet periodu světla. Ze začátku pár dní na 20/4 a potom klidně ubrat na 18/6, mít círka 20*C a vlhko.
tuffgong1
taky podle mě záleží co za model kořeníš třeba mě i kámošovi vubec nejkoření Sensi Skun ale ostatní modeli bez problému :D
GrayPepa
Snažím se kořenit OrangeBud, ale to stejný bylo s ostatníma ...
GrayPepa
Jinak předpokládám, že označení 20/4 zn.: 20hod. světlo, 4 hod.tma, že? Nj, ale když nemám světlo, tak to mám zakořenit jak?
Machoman
citace:
Původní příspěvek od GrayPepa
Jinak předpokládám, že označení 20/4 zn.: 20hod. světlo, 4 hod.tma, že? Nj, ale když nemám světlo, tak to mám zakořenit jak?


Koupit svetlo:D Stačí 2x18W trubice. Pokud to budeš kořenit ted za oknem je to bez šance.
MDe_
Kup si obyčejné úsporky .. taky to tak mám a budu to máš i na růst .. bohatě stačí
GrayPepa
OK. No a co s těma řízkama, který mně teďka začly kvést a nejsou ještě zakořeněné?
MDe_
Nech tak, zase se přehodí na růst .. ted pokud uděláš dobré podmínky, půjde většina síly do zakořenění
GrayPepa
Já jsem si tedy myslel, že když kytka začne kvést, tak je prakticky v konečné fázi svého života ... Takže, nemám ten květ stříhat a ona mně udělá výhonky, zekterých pak bude růst dál?
MDe_
Když máš už kytku v outu zralou tak i z toho jde udělat ještě matka a vyhodí pěkné výhony a můžet jí mít na další rok.

Koukni tady a čti, to máš taky jednu z metod :) http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=2

Prostě se zase přepne, je to dvoudomá kytka, to znamená, že potřebuje ke květu změnu periody, když zase bude velká perioda, začne zase růst a postupně omezí květensktví
tuffgong1
nechcu prudit , ale ted jsem před týdnem dával kořenit řez Critical + a bez problemu dokonce i min rok jsem kořenil a to i bez světel .........
taky to de ale čim víc světla tim líp určitě to neházet někam na skřín kde neni světlo vubec :-)
Machoman
citace:
Původní příspěvek od tuffgong1
nechcu prudit , ale ted jsem před týdnem dával kořenit řez Critical + a bez problemu dokonce i min rok jsem kořenil a to i bez světel .........
taky to de ale čim víc světla tim líp určitě to neházet někam na skřín kde neni světlo vubec :-)


Jasne že to zakoření i za oknem, ale ted už na to proste není vhodne doba. V tomhle přírodu neojebeš a musíš přisvicovat.

východ Slunce
6:13

západ Slunce
19:47
tuffgong1
no neojebu v zimě asi těžko , ale ted to pořad ještě jde sice už sou větší ztráty , ale třeba dneska ukazal sensi skunk kořínky :-)

ikdyž je možny že tomu pomahaj pouliční lampy co mi svítěj tak trochu do okna sice to ensvítí nějak moc ale asi to je znát ........
Blackous
Zdravim,

kupovali jste někdy klony z GrowShopu??


Jenom jestli je tam mají, protože nejake schanim, a myslím že by je tam mohli mít.


Co vy na to??
Bárt
citace:
Původní příspěvek od Blackous
Zdravim,

kupovali jste někdy klony z GrowShopu??


Jenom jestli je tam mají, protože nejake schanim, a myslím že by je tam mohli mít.


Co vy na to??

Klony nadeš zde http://grower.cz/forum/forumdisplay.php?forumid=13
Blackous
JJ, ja vim. Ale zajimalo by me jestli nekdo kupoval klony v GrowShopu
Machoman
citace:
Původní příspěvek od Blackous
JJ, ja vim. Ale zajimalo by me jestli nekdo kupoval klony v GrowShopu


Se zeptej v tom Gshopu ne?:D
Bárt
Jj, a zeptej se zrovna i na brko. :-))
Blackous
Proc?? Znamy rikal ze je tam prodavaj.

Sice by nemeli, ale v nejakych GShopech je pry prodavaj.
Machoman
citace:
Původní příspěvek od Blackous
Proc?? Znamy rikal ze je tam prodavaj.

Sice by nemeli, ale v nejakych GShopech je pry prodavaj.


Tak je tam rychle nakup než ten Gshop zavřou:D
MDe_
citace:
Původní příspěvek od Blackous
Můj předchozí účet je Blackous97 !

Musel jsem si založit nový účet protože jsem byl zablokován.

Z důvodu: ?


Zase budeš mít po srandě blboune :D
dejaVuCV
citace:
Původní příspěvek od MDe_


Zase budeš mít po srandě blboune :D

Rikejme mu kamikadze :-))))
Hlava
citace:
Původní příspěvek od Blackous
Můj předchozí účet je Blackous97 !

Musel jsem si založit nový účet protože jsem byl zablokován.

Z důvodu: ?




Hele to jsi ty co tě hazej do vody ???
MDe_
citace:
Původní příspěvek od Hlava




Hele to jsi ty co tě hazej do vody ???


Sem zvědavý, jestly mu to stojí za to se ještě jednou regnout :D Asi už nebude takový ocas a dá si jiný nick, třeba kontrolovat ip asi ..
Blackous97 už podle jména mi to bylo divný, už jsem mu to pasl, kolik mu je, zaprvé na fotce s PC Fun dětská ručka a za nickem 97 = 1997.
jatro
pridavam neco do pranice z5 k tematu od od EDA45

Klonování jsem spojil s testem kořenových stimulátorů a to :
Stimulax I prášek
Stimulax III gel
GEL 4 PLUGS
Plagron Roots
Voda destilka - PH kolem 6,0
Nejrychleji prorostly kořínky skrz RW kostku:
Plagron Roots - po 9 dnech
GEL 4 PLUGS - 10 dní
Stimulax gel - 12 dní
Stimulax I - 14 dní
U plagronu nedochází vůbec ke zduření stonku,kolem 7-8 dne prostě vyjedou kořínky a je to..
GEL 4 PLUGS - jen jemné naběhnutí stonku a nejlepší stav stonku,i po týdnu krásně zelený,žádný pokus o hnilobu
Stimulax gel - kolem 5 dne masivní zduření a zbělání stonku,kořínky později
Stimulax I - nutno velmi přesně vychytat množství prášku na stonku,když se to přežene,stonek se spálí a shnije.. I já to trochu přepísk a tak stonky pár dní bojovaly mezi hnilobou a kořeněním,nakonec zakořenily,ale dost pozdě,což přičítám své chybě,příliš mnoho prášku..
Jebal
Nechtějí mi zakořenit řízky Super silver haze!!

Nikdy jsem s tím neměl problém, vždy mi z jiných odrůd vše zakořenilo,ale ted to prostě nejde.
Matky jsou 3 měsíce staré. Klony vzaty už po třetí a nic.
Metoda je klasická: rockwool,minipařník,zářivka
aresek
nějaké bližší info? popřípadě fotky?...vlhkost, teplota, nemáš tam nějaké škůdce?...kořeny byly a jsou sežrány, zhnilé nebo se vůbec nevytvoří?...
Zedy
citace:
Původní příspěvek od Jebal
Nechtějí mi zakořenit řízky Super silver haze!!

Nikdy jsem s tím neměl problém, vždy mi z jiných odrůd vše zakořenilo,ale ted to prostě nejde.
Matky jsou 3 měsíce staré. Klony vzaty už po třetí a nic.
Metoda je klasická: rockwool,minipařník,zářivka


Doporučil bych ti projít témata:

Klonování / FAQ
Pěstitelské techniky - klonování
Klonujte s Hlavou

Tam je inspirace dost, jinak by bylo dobrý jak píše aresek poslat bližší info k tvýmu postupu kořenění. Někdy trpělivost přináší růže kamaráde, jestli nemáš ideál podmínky, tak se ti náznak prvních kořenů může protáhnout;)
AD48)) aha to je pekny test od koho , od cloveka co dava 300 na 600w pojezdu tak se nejak ani nedivim ze mu to jde nejlip od ruky s tou nejlevnejsi srackou :) btw do 10dnu to koreni v ciste vode...
Jebal
škůdci tam nejsou, semena jak jinak neš MR.nice to je jasný,ale vůbec se netvoří kořínky,vlhkost taky v poho,
Rákosníček
a jsou jinak pěkně zdravý, nebo žloutnou a očividně jim něco chybí? i hodnota PH docela ovlivňuje rychlost zakořenění, ale jeho větší výkyv se právě ukáže na listech

nevíš jak vypadal stonek v tý kostičce +- po 10ti dnech?
a do třetice používáš nějakej stimulátor pro řízkování?
Zdenda89
zrovna ty SSH kořeněj fakt rychle ...
Jebal
Tak co jsem to tu pročetl,tak to mám ůplně stejné jako sirup,zduřelé stonky,malinkaté kořínky,na některých pass. Takže jsem napsal Shantibabovy a napsal mi že některým SSH se nechce kořenit se stimulátory!!! Mám je normálně hodit do čisté vody,takže jsem si vyrobyl menší Bubble cloner a budu čekat. Ve čtvrtek to bude týden v cloneru,uvidíme jestli se chytnou.
yara
Můžu říct, že patřím k těm kterým také nejde řízkování a stonky většinou zduří a žádný kořínky se nekonají. (většinou až po zasazení)
Už jsem vyzkoušel všechny možné experimenty včetně zakořeňování ve vodě ( to ale trvalo dlouho) a došel jsem k závěru, že rozhodující je kvalita vody, protože u známého to jde a velký vliv má taky daná odrůda.
Nicméně to není směrodatné a ověřené.

S čím jsem ale měl VELKÝ ÚSPĚCH jsou sadbovací kostky ROOT IT.
http://growhouse.cz/growshop-umele%...t-50ks-v-baleni

Sadbovací kostky jsou z pórovitého materiálu /kdo pamatuje houby na mytí tabule ze školy tak bude vědět jak to vypadá :) /prostě jako přírodní houba.
Návod v češtině nebyl, tak jsem jen podle obrázku nalil do dírky Clonex / místo jejich přípravku/ zasunul řez a uložil do umělohmotného plata od vajíček. Udělal jsem takto řezy ze dvou odrůd a dal do pařníčku.

Žádný namáčení, pufrování se nekonalo, protože kostky jsou od výrobce už vlhké a možná něčím napuštěné. Obal má uzavíratelný zip, proti vysychání tak pozor na to jak to ustřihnete a byste si neustřihli zip.


Upozorňuju na to velmi důrazně, protože označení na pylíku je zkreslující a tam kde jsou nakresleny nůžky je zrovna zatahovací zip!!!

viz - detail foto

Jak vypadaly řezy zhruba po týdnu je vidět na následující fotce. :D

Také jsem zkoušel tímto způsobem rozmnožit Stevii sladkou /cukr pro diabetiky/, to se bohužel nepovedlo, ale to nevadí.
Jebal
Tak ve minulý čtvrtek to byl týden a pořád nic,ale myslím že se kořínky vytvoří,stonky jsou zduřelé a takové na konci trochu bílé,tak snad,jinak jsem dal naklíčit zbytek semen a zkusím vyselektovat jinou matku
Jebal
Tak bohužel se nepodařilo,stoprocentně je to genetikou,protože od známého jsem si řízl z matky 3 klony a kořínky jsou na světě.
Selekce ze zbylých semen,tak snad tam bude nějaká plodná matka
Machoman
To ještě nikoho nenapadlo, že ne každy pheno koření dobře?

Dám příklad, z 11 semen zůstane třeba 5 holek. U dvou už jdou vidět první kořeny za týden, u třetí už za 10 dnů, u čtvrté za 12 dnů no a u některých ani za dva týdny.

Extremně špatně kořenících phen je dobry se zbavit, ikdyž jsou výsledky z něj dobry. Na co mít maminu, ze které nechtějí řezany kořenit?
grizly
citace:
Původní příspěvek od yara
Můžu říct, že patřím k těm kterým také nejde řízkování a stonky většinou zduří a žádný kořínky se nekonají. (většinou až po zasazení)
Už jsem vyzkoušel všechny možné experimenty včetně zakořeňování ve vodě ( to ale trvalo dlouho) a došel jsem k závěru, že rozhodující je kvalita vody, protože u známého to jde a velký vliv má taky daná odrůda.
Nicméně to není směrodatné a ověřené.

S čím jsem ale měl VELKÝ ÚSPĚCH jsou sadbovací kostky ROOT IT.
http://growhouse.cz/growshop-umele%...t-50ks-v-baleni

Sadbovací kostky jsou z pórovitého materiálu /kdo pamatuje houby na mytí tabule ze školy tak bude vědět jak to vypadá :) /prostě jako přírodní houba.
Návod v češtině nebyl, tak jsem jen podle obrázku nalil do dírky Clonex / místo jejich přípravku/ zasunul řez a uložil do umělohmotného plata od vajíček. Udělal jsem takto řezy ze dvou odrůd a dal do pařníčku.

Žádný namáčení, pufrování se nekonalo, protože kostky jsou od výrobce už vlhké a možná něčím napuštěné. Obal má uzavíratelný zip, proti vysychání tak pozor na to jak to ustřihnete a byste si neustřihli zip.


Upozorňuju na to velmi důrazně, protože označení na pylíku je zkreslující a tam kde jsou nakresleny nůžky je zrovna zatahovací zip!!!

viz - detail foto

Jak vypadaly řezy zhruba po týdnu je vidět na následující fotce. :D

Také jsem zkoušel tímto způsobem rozmnožit Stevii sladkou /cukr pro diabetiky/, to se bohužel nepovedlo, ale to nevadí.



pěkná reklama:D
Ale tyhle kostky jsou napodobenina kostek fleximix od Root riot v kterých to koření znatelně lépe....
Je pěkné že jsou trochu vlhké,ale v žádném případě ne dostatečně....
yara
No tak reklamu jsem nikomu nedělal.
Byl to už několikátý pokus na zkoušku a ono to vyšlo perfektně.
Ten fleximix neznám, takže porovnat nemůžu, nicméně až někdy dodělám stávající kostky můžu jej koupit pokud je lepší.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma