Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Bacha! Elektrika je mrcha - Klikni zde pro originální téma
noseeme
Nechci mentorovat, ale při čtení příspěvků mi jako reviznímu technikovi elektro běhá docela mráz po zádech.
Těm, kteří chtějí pěstovat indoor a nemají žádné elektro vzdělání bych upřímně doporučil najít si kámoše s odpovídajícím elektrotechnickým vzděláním a samozřejmě příznivce pěstování. Když vám lampy zapojí odborník, ušetříte si spoustu zklamání, peněz, výjezdů havranů, hasičů a následně i chlupatejch.
gunman
brutálny súhlas, niektorí maníci to tu berú moc naľahko a šíria propagandu typu "veď to nie je nič zložité". Ako to hovorieval súdruh Uľjanov?
noseeme
Až budu mít chvilku, pokusím se dát dohromady pár základních pravidel, která by se měla za všech okolností dodržet.
PORSCHAK
Noseeme, to bys měl a určitě to nebude házení hrachu na zeď, nošení dříví do lesa nebo ...
Moc by mě to zajímalo, rád se poučím a předejdu nepříjemnostem. Koukej napsat to NEJdůležitější a NEJzákladnější, ať se máme všichni dobře...
Nechci Ti do toho vůbec kecat, ač tak zrovna plně činím:D
Mohl bys sestavit stupnici důležitosti a preferovat to nejzákladnější a neopominutelné. Každý by si potom uvědomil, jak moc je to či ono potřebné.Už končím...

[Edited by PORSCHAK on 28-11-2002 at 10:50 AM]
noseeme
Jasně, něco takovýho mám v plánu, ale momentálně jsem děsně busy....
pepsin
Lidi jsem elektrikář,snažím se vše dělat pořádně,stejně se mi včera stalo,že mi vytekla voda,ikdyž ne moc,ale málem byl z toho průser jako svině,jeden káblík měl špatnou izolaci,od novoty,najednou to začlo v místnosti smrdět jako kdyby se něco pálilo,dívám se na zem a vidím lítat jiskry na podlaze,nechci ani myslet na to co by se stalo kdybych tam nebyl,mám dřevěnou podlahu.
gunman
Pokúsim sa o stručnú bezpečnostnú kuchárku :D
zatiaľ pre zariadenia 220V.

Bezpečnosť pred úrazom a požiarom:
a) používať iba zariadenia kúpené v obchode (predajca ručí za to, že zariadenie spĺňa normy a nikoho neohrozuje), zapojené predpísaným spôsobom (návod na použitie MUSÍ predajca podľa zákona priložiť)
b) ak si zariadenie montujete sami, musíte vedieť čo robíte a tiež rešpektovať normy. Norma hovorí dve dôležité veci: 1.KAŽDÁ vodivá časť zariadenia, na ktorú sa v prípade poruchy môže dostať nebezpečné napätie, musí byť pripojená na ochranný žltozelený vodič a ten musí končiť v zástrčke na zemniacej dutinke (účelom je, aby v prípade prierazu napr. izolácie kovová časť nekopala, ale aby to vyrazilo poistky)
2. zariadenie musí mať v obvode medzi fázou a nulákom (na strane fázy) zaradenú poistku, ktorá je dimenzovaná na maximálne dvojnásobok bežného prúdu, ktorý v obvode tečie. V prípade zariadení, ktoré si pri štarte berú prúdový náraz, treba použiť "pomalú" poistku (tuším označená T).
Príklad: vyhrievanie 500W si berie 500/220=asi 2,3 ampéra, takže viac ako 5A poistku by som tam nedával.
c) každé zariadenie, ktoré vytvára teplo, musí byť nainštalované tak, aby sa teplo bezpečne odvádzalo a NEMOHLO nastať prehriatie nad zápalnú teplotu použitých materiálov.
PORSCHAK
Gunman, to by šlo, napsal jsi to výstižně a mě to něco přineslo, K+.. Stejně by to šlo rozvést ještě lépe, polopatičtěji a češtěji ( promiň, jsou zde mladší ročníky, které nerozumnějí).
Wanad
Jo taky hledím na to, jak tady lidi kašlou na základní ochrany atd...:-(

Návod je jednoduchej....když něčemu nerozumíš...vyťukej do nějakýho vyhledávače...něco na téma Bezpečnost v elektrotechnice. :-))))))
noseeme
Slíbil jsem, že napíšu pár zásad, ale jak vo tom tak přemejšlím, bude to nejspíš seriál.............
Začnu úplně od začátku pro úplný laiky, tak doufám, že mi někdo nenapíše, že ho mám za úplnýho blbce.

Takže nejdřív síťová zásuvka:

Nejspíš se všichni píchají do klasické jednofázové. Ta naše má na sobě tři přípojné body- dvě dutinky a jeden kolík. V dutinkách se nachází fáze a pracovní vodič, na kolíku je pak vodič ochranný. Dříve bylo dobrým zvykem dávat fázi nalevo od kolíku při orientaci zásuvky kolíkem nahoru. Norma to ale striktně nevyžaduje, tak se na to nedá spoléhat a navíc některé rozdvojky fázi přehazují.
Proč jsou tam tři svorky, když elektrice stačí jeden drát tam a druhej zpátky a taky to funguje?
Ten třetí drát, kterej se připojuje na kolík slouží k ochraně před nebezpečným dotykovým napětím.
U různých spotřebičů se ale ne vždy používají všechny tři. To se odvíjí od toho, do jaké třídy ochrany spotřebič patří.

Třídy ochrany:

Třída I se používá u spotřebičů, kde hrozí v případě poruchy reálná možnost zavlečení nebezpečného napětí na přístupné kovové (obecně vodivé) části spotřebiče. Princip této ochrany popsal výstižně "gunman".
Do zásuvky se připojují vždy třemi vodiči.

Třída II se použije tam, kde přístupné vodivé části (kryty) buď nejsou vůbec, anebo je vnitřní konstrukcí spotřebiče bezpečně zajištěno, že se na ně v žádném! případě nebezpečné napětí nedostane. U těchto spotřebičů je použita tzv. dvojitá izolace a jsou označeny symbolem dvou čtverečků v sobě. Do zásuvky se připojují dráty dvěma a to mezi fázi a pracovní vodič (tj. na dutinky v zásuvce).

Třída III je takzvaná ochrana malým bezpečným napětím, tzn. že všechny obvody přístroje jsou napájeny z bezpečného zdroje tak malým napětím, které nám nemůže ublížit.

Barevné značení vodičů:

Vodiče jsou v elektrických zapojení barevně odlišeny podle toho, jakou funkci ten který vodič plní a podle toho na první pohled víme, co od něho můžeme očekávat.

Hnědá (černá) barva - fázový vodič - vždy síťové napětí
Modrá barva - pracovní vodič - většinou síťové napětí
Zeleno-žlutá barva - ochranný vodič - nikdy síťové napětí

Doporučuji zachovávat toto barevné značení jak s ohledem na bezpečnost, tak i k přehlednosti a rychlé orientaci v zapojení.

Dimenzování vodičů a jejich průřezy:

Vodič musí být vždy dimenzován na zkratový proud, který je dán předřazeným jištěním, nikoliv jen provozním proudem připojených zařízení!

Tam kde jste si jisti, že je před zásuvkou jistič 10-16 A používejte vodiče o přůřezu 1 - 1,5 mm2, celkem dobře se s ními dělá a pasují bez problémů do všech svorek.


A teď už něco k vlastní stavbě:

Než vyrazíte do obchodu, je dobré mít napřed jasno, co všechno chcete koupit. Je žádoucí při stavbě použít co nejvíce průmyslově vyráběných dílů. Umím si představit nedočkavého pěstitele, který si přinese domů tlumivku, startér a výbojku a pustí se do bastlení. Posléze zjistí, že potřebuje nějaký "dráty", kterejma by to propojil. Začne prohledávání šuplíků a něco se najde- zvonkáč, dvoulinka k reprákům, smaltovanej drát z rozebranýho trafa a podobně. A de se na to. Vzápětí se ukáže, že chybí další věci - objímky na výbojky, síťová zástrčka a dráty není čím spojovat. Objímku vyřeší možná stará lampička nebo lustr po babičce, zástrčku banánky nebo jen rozholený konce a dráty se smotaj. Pak se to plugne a čeká se, co to udělá. Buď následuje parádní ohňostroj s kouřovejma a zvukovejma efektama, nebo to nedělá nic a nebo to v pohodě jede a je z toho časovaná bomba. V každym případě kouká takovýmu bastlíři parte z kapsy, v lepším případě mu už žehlej pruhovanej mundůr.Tak takhle asi ne.

Pokračování příště........................


[Edited by noseeme on 04-12-2002 at 08:52 AM]
noseeme
Ani se mi nezdá, že bych moc strašil a přeháněl. Ze svý praxe znám spoustu smrťáků, který měly na svědomí oproti zapojování a stavbě pěstíren vyložený banality. Proudovej chránič je prima, ale když má někdo nepřekonatelný problém se zapojením tlumivky, těžko si do svého bastlu dokáže implementovat chránič tak, aby fungoval. Proto taky vzniknul tento thread, aby se do něj postupně dostaly všechny bezpečnostní zásady a fígle, které by měly chránit nejen životy a zdraví pěstitelů, ale i jejich majetek a kytí.
psilos
No myslím, že jak zapojit komplet lampu tady bylo už mockrát a s tak podrobným popisem (thanx to Viridis),že i každej míň inteligentní člověk ví, jak na to . Bylo to jak pro blbý, i já to dal dohromady. Poslední dobou mi připadá, že se na groweru řeší dost zbytečný věci a že se vše donekonečna wopakuje. Zkuste hledat, než založíte podobnej thread!!!!
noseeme
Takže si nejspíš myslíš, že nosím dříví do lesa. Je li tomu skutečně tak, nebudu si zbytečně třepit hubu a plejtvat časem!
psilos
ne, to jsem nechtěl, je to určitě užitečný,není v tom nic osobního, určitě plno lidí ocení Tvoje příspěvky. Zejména ti, co začínají. Ale nedělejme z groweru učebnici elektrotechniky. Jak už bylo výše uvedeno, prostě používat jen věci k tomu určený, držet barvu kabelů , zemnit , přidat pojistku i když jistič na domovních pojistkách to taky zvládne vyhodit (v paneláku určitě, zbytek nevim) mít všechno woizolovaný a nelejt na to vodu. Zbytek jako je zapojení a wostatní je tu fakt několikrát. Nechci Ti brát chuť ani elán, ale zkus svůj um zaměřit na nějaký vychytávky, kteří my laikové nejsme s to dát do kupy. Neber to jako rady , buzeraci a tak nějak, ale jako přání pohybovat se v Groweru směrem dopředu a techniku pěstování indoru dostat na špičkovou , skoro vědeckou úroveň . A tím, že jsme Češi koumáci a manuelně zruční jsme už známí. (ok i Slovensko)
PORSCHAK
Myslím, že vysvětleno to tady bylo, ale podrobnou laickou formou jenom málo. Neříkám, že vůbec, ale když už je tenhle thread na světě, proč nenechat Noseema to shrnout a pečlivě popsat? Radši dvakrát měř a jednou řež, v elektrice to platí trojnásob.
noseeme
Je fakt, že jsem se lehce nasral. Je těžký napsat něco pro fšechny, jelikož úroveň poznání je u každýho jiná, proto jsem upozorňoval hned na začátku, že to vemu echt z gruntu. Věř mi, že jsem za 25 let praxe pár zkušeností nasbíral a píšu to sem proto, aby si z toho mohl někdo něco odnýst. Samozřejně nikoho nenutím, aby to četl a řídil se podle toho, to je každýho osobní věc.
rtep-petr
Chtel bych se zaptat co je to ten proudový chranič?Jak to funguje, jak to zapojit, kolik to stojí a tak podobně.Pokud nemam na místě kde pěstuju žádné jiné dráty než fazi a nulák (zemění tam není) můžu to vyřešit něják jinak (jsou tam jenom trubky od topení, ty by měly být zeměné.)?Když mám jistič na určity počet ampér a nějáké spotřebiče (sodik a tak) jak zjistím kolik ampér ty spotřebiče berou (chci zjistit jestli tam nebudu muset dát silnejsí)?Taď mne ještě napadlo když nemám to zemění můžu vzít jistič a umístit ho tak aby do něho přicházely dva dráty a z něho tři (obrazně řečeno) tím bych si vytvořil vpodstatě nezávislý obvod, při zkratu nebo nějákém průseru by to vyhodilo ten jistič a tím obvodem se dvěma dráty by se to dál nešířilo.Řek bych, že na tom něco bude a tak úplně zprávně to taky není (hlavně kam s tím zeměním).
noseeme
Můžeš použít přenosný proudový chránič, tomu stačí dvoudrátový rozvod. Stojí tak 1300- 1400Kč a v návodu by mělo být uvedeno, jak ho zapojit. Omlouvám se, že nemůžu napsat víc, jen jsem si došel vyzvednout poštu. Do konce tohoto a celý příští týden jsem mimo dosah Inetu, pak snad bude víc času. Koukni taky sem "www.grower.cz/forum/showthread.php?threadid=854&pagenumber=15".Kdyžtak se mi ještě za týden připomeň e-mailem.

[Edited by noseeme on 07-12-2002 at 05:47 PM]
rtep-petr
Pokud jsem to pochopil správně nepotřebuji zemění, ale stačí když tam budu mít ten proudový chránič (přenosný-10mA) a když se něco stane a mě to šastne chránič okamžitě vypne?
noseeme
Přenosný proudový chránič je konstruován tak, že rozdělí ve svém vnitřku dva dráty na tři (z PEN udělá PE+N a ty už pak nesmíš následně spojit) a gdyž jde proud jinam, než přes fázi (L1-L3) tam a pracovní vodič ( N ) zpátky, třeba přes pospojované kryty vodičem PE nebo Tvoje tělo, vypne to do 0,2 s, aniž by to zasáhlo vunerabilní fázi srdce a z Tebe to udělalo nebožtíka.

A k Tvému před-předchozímu dotazu - proudový chránič je naprosto skvělé zařízení, které nedovolí el. proudu, aby tekl jinudy, než je mu předem určeno. To v praxi znamená, že to, co do el. obvodu za normálních okolností přiteče, musí stejnou cestou odtéct zpátky. A pokud se v obvodu objeví nějaká porucha, kdy část proudu odteče třebas přes tělo pěstitele, nebo při poruše izolace jinudy, tak to prostě přeruší obvod. Někdo to zřejmě vymyslel hlavou...........
Třeba ho to napadlo v THC ráji, kdo ví.........

P.S. Jedno důležité upozornění: Proudový chránič nechrání proti tzv. dvoupólovému dotyku! To znamená, že když se chytneš současně fáze a pracovního vodiče, chránič nevypne, jelikož tě považuje za regulérně připojený spotřebič.

[Edited by noseeme on 10-12-2002 at 09:02 PM]
rtep-petr
Dík moc jsi mi pomohl.
PORSCHAK
Myslím, že Noseeme Grower obohatí i přes zdejší Viridisovu odbornost.
Jeho příspěvky se mi moc líbí a jsou lehce pochopitelné i pro naprosté elektroidioty. Není důvod nenechat ho udělat vlastní seriál for safer elektricbastlers.
Tak ho už nikdy neodrazujte!
Díky Noseeme.
rtep-petr
trochu jsem se ptal na ten proudový chránič a zjistil jsem že je to něco úplně nového a drahého našel jsem to v hornbachu a dokonce to tam mají zamknuté aby jim to lidi neukradli.při pohledu na ten chránič jsem si všimnul, že tam jsou nenom 4 vstupy takže to zemění bych tam stejně musel mít a taky se nedá sehnat ten na těch 10mA viděl jsem jenom na 30mA.
BaHnO
Ma dve svorky vstupni - smerem k siti a dve vystupni - smerem k jistenemu obvodu. Je to nutne z principu funkce.
Na zemnici drat se nepripojuje, ten ho nezajma. Jeste pozor, NECHRANI PRED ZKRATEM, musi tam stejne byt zapojen jistic nebo pojistka.
L(cerna) L
---------|----|------
sit |chra| jisteny
N(modra) |nic | N obvod
---------|----|------

PE(zelenozluta)
----------------------

Bezpecnosti zdar

BaHnO
High_Land
Guys,

f klidu. Hadat se o tom, jestli je tenhle thread treba nebo ne je zbytecne. Urcite (co se tyce veci kolem zdravi) zbytecny neni nic.

Ja jako naprosty laik bych se do toho moc nepoustel ani se vsemi schematy zapojeni apod. A proto jsem si v nejmenovanem shopu (thanx to H+:) objednal nejprve 400W a nasledne i 600W komplet. Penize nejsou az takovy problem a vzhledem k nebezpecnosti elektriky a me neznalosti se neni o cem bavit.

Ja nepotrebuju treba vedet co je to proudovy chranic a jak to vlastne uvnitr funguje (muj obor je uplne jinde), ale takovy zaklad popsany pekne "noseeme" se sejde. Nehlede na to, co tady bylo receno Viridisem. Aneb opatrnosti neni nikdy nazbyt...
Walhalla2000
kliid... tohle ja zajimave thread... prosim, zustante u tematu a nehadejte se.

par kompletu jsem sice uz zapojil a prezto mi to prislo ziajimavy...

diky a k+
bongo
Nazdar groweři,
udělal jsem si skříň takřka na koleně s veškerým elektrickým zapojením, ale nějak se nemůžu zbavit pocitu že to celé jednou chytne, zrovna když budu pryč.
K elektrice jsou připojené tyhle zařízení: časovač, tlumivka a světlo 250W(ke rtuť. výbojce není startér potřeba).

Co mi vrtá hlavou:

  • pokud umístím pojistku před tlumivku, jak je to nakresleno např. ve faq, ochrání mě tato pojistka i proti zkratu, který by vznikl někde za tlumivkou? Mám obavy z toho, že tlumivka sice bude pouštět stále svých 250W, ale ty budou živit zkrat, který vznikl např. díky výrobní vadě kabelu ke světlu (jak se to někomu na groweru stalo)
  • mám kabel, o kterém mi bylo řečeno, že je pro vysokonapěťové impulzy (startér->sodík.výbojka), je o průměru 2mm a bužírka je ze dvou vrstev-nejdříve červená a pak černá. Zajímalo by mě, jestli se dá ke stejnému účelu použít také kabel o průměru 5mm(bílý, metr mě stál okolo 30kč), a jak to vlastně je s typy kabelů, jejich bezpečností a použitím. Možná by to mohl noseeme rozvést v některém z chystaných pokračování :)


A neříkejte mi, že jsem zbytečný plašák ;)

bongo
bongo
jeste jsem se chvili toulal po groweru a nasel noseeme-ho prispevek o dratech pro ruzne proudy

http://grower.cz/forum/showthre...4&pagenumber=15

prepisuju ho tady:
citace:

S rezervou a bez ohledu na uložení a teplotu okolí bych to přiřadil asi takhle:

průřez vodiče 2,5 mm2 ..................16A
průřez vodiče 1,5 mm2 ..................10A
průřez vodiče 1,0 mm2 ...................6A
průřez vodiče 0,5 mm2 ...................2A
průřez vodiče 0,25 mm2 .................1A

Izolace musí být ovšem vždy na síťové napětí.


...protoze si myslim, ze se to bezpecnosti dost tyka, a neni mi jasne, jak spocitat plochu prurezu vodice. V tomto udaji asi neni nic o tloustce izolace, ze?

[Edited by bongo on 11-01-2003 at 04:29 PM]
maricka
Zdar,
Moze mi niekto napisat ake realne nebezpecenstvo mi hrozi v panelaku pri pouzivani 250W HPS v skrini? Lampu kupujem kompletne celu a verim ze riadne zapojenu od profikov? Vylucme moznost vody v rozvode.
dik.Andrej
amater0
Pokial je to ozaj zapojene ako to ma byt,tak realne /po vyluceni vody z rozvodu/ nehrozi ziadne riziko.Po skusenosti: dokonca ani po explozii 400w sodikovky a po rozleteni skla sa nic nestalo,ale nemusi to byt pravidlo,takze asi tak.
Ja by som spal pokojne.
maricka
Ok dik za spravu.Zapojit by to mali fachmani.Ja to akurat strci do zasuvky.
vsvadlenka
noseeme, nestrašíš ani náhodou, já elektriku dělal taky v praxi. Pokračuj dál, když je někdo trouba, a myslí si že o nic nejde, tak holt buď bude mít kliku, anebo parte či mundur. A kdo vůl neni a má zkušenost, tak si to přečte znovu třeba po tisící pro sichr znovu.


[Edited by vsvadlenka on 19-01-2003 at 10:02 AM]
bigbad
jestli se teda nepletu a to urcite ne tak lampu zapojujes na 220v sestavit to s pár radama zvládne i magor ktery s elektrikou nema nic spolecnyho( TEDY i ja) a kdyz te kopne 220 pokud nejsi male dite kardiak nebo neco podobnyho tak te to max polechta ale urcite to prezijes jinak mas druhou moznost zaplatit elektrikarovi tak litr a riskovat ze bude chtit vedet na co to mas
maricka
Nechcem nic podcenit,lampa by mala byt v stave plug-in,tj staci strcit do zasuvky,vyjde ma na 2500CZK ale nebudem to za par stoviek riskovat sam.Takze by to malo byt bezpecne.
bigbad
no 2500 je dost ja sem v jednom velkoskladu kupil 2*objimka 2*starter 2*tlumivka 1*T son 600w a 1*T son 400W za 2500 Czk za kilco mi nakreslili schema zapojeni drat jsem urizl z prodluzovacky a taky to funguje jedna lampa 1250 + kus dratu
maricka
To je pravda,ale som dost pohodlny typ,a hlavne hovorim,kvoli 1000 to pobabrat...lampa je zaklad.Skorej bude problem uregulovat teplotu.Mam totiz celkom zaujimavu skrinu.Fuci do nej cez dva otvori rovno z ulice.Dnes tam bolo(bez lampy)8 stupnov.Uvidim co spravy 250 HPS.
gunman
Že by tiež panelákovitá špajza? :D Ale prerobil by som to na nasávanie z bytu, tie veľké rozdiely teplôt nemusia robiť dobrotu, kvetiny ti v zime prechladnú. Predstavujem si to tak, že pod sodíkom bude okolo 30 stupňov, aby sme to znížili, treba vrchom odsávať (spínanie na termostat), ale ak to bude dole nasávať priamo pouličný vzduch, v zime z toho budú dosť veľké teplotné výkyvy. Počítam s ďalším ventilátorom na cirkuláciu v skrini, ale aj tak...
vsvadlenka
citace:
Původní příspěvek od bigbad
jestli se teda nepletu a to urcite ne tak lampu zapojujes na 220v sestavit to s pár radama zvládne i magor ktery s elektrikou nema nic spolecnyho( TEDY i ja) a kdyz te kopne 220 pokud nejsi male dite kardiak nebo neco podobnyho tak te to max polechta ale urcite to prezijes jinak mas druhou moznost zaplatit elektrikarovi tak litr a riskovat ze bude chtit vedet na co to mas

Pletes, divil by ses, jak casto 220 zabiji, zalezi totis na situaci. A od laicky zapojene elektriky velmi casto hori - pak se hleda pricina, a je to obecne ohrozeni atd... A pestovani by melo bejt pro radost, ne pro smutek :-(
Wanad
BigBad

No jo, uz je to tady. Zrovna nejbezpecnejsi to nejni. To te neucili, ze na vysoke napeti ma byt vysokonapetovy kabel???? Zvlast v miste s velkou relativni vlhkosti? A treba i necekanymi teplotnimi vykyvy??? (staci kdyz mas 600W a blokne se ti vetrak...teplota je behem chvilky strasna...) Jo, samozrejme odpovis, ze to funguje a nic se nestalo. Az se neco stane, tak to povidat nebudes. Minimalne to svedci o velkem smyslu pro bezpecnost :-(
chobot
maricka: gunman ma pravdu! Nasavani primo z venku je v lete super, ale v zime dost nebezpecny. Kdyz mas pestirnu tak vhodne umistenou, tak si udelej privod vzduchu z mistnosti a odtah z pestirny ven na ulici. Idealni reseni problemu se zapachem kytek.

chobot
bigbad
wanad

tak zaprvy to nemam ve skrini ale v druhe koupelne kterou nevyuziju takze dlazba moc nehori za druhe obecne muzu ohrozit max sam sebe jelikoz bydlim v rodinem domku stou vlhkosti mas asi pravdu te se trosku bojim. kdyz sem zacal svitit 600w tak jsem dva dny nemel vetrak a teplota v mistnosti nepresahla 30 stupnu navic tam mam ventilatory 2 jeden pro cirkulaci a jeden na termostat ktery odvadi vzduch z mistnosti v zavislosti na teplote nebo case,
ale v klidu kdybych to mel napr na koleji ve skrini tak bych si to asi taky nechal
zapojit elektrikarem jen sem chtel naznacit ze nektere obchudky na kompletaci vydelavaji pekny balik
bigbad
JO A SMUTNY URCITE NEJSEM S TEMA KYTKAMA TRAVIM VIC CASU NEZ S PRITELKYNI A ONY MI ROSTOU KRASNE PRO RADOST
maricka
Hosi,aj ked mam privod z vonka,teplotu v skrini mam od 25st po 34 asi 10cm po lampov.Pritah z vnutra by bol sice fajn ale to by som musel rozbit stenu.
maricka
Gurmane,

Ono to neni take jednoduche.Velky problem je v tom ze ta lampa svieti priamo do ulice.Musel som to teda utesnit
a strcit tam flexibilnu trubku na tu sa da ale tazko nasadit PC ventilator.Musel by som ho nasadit bud z vonku do ulice alebo do vnutra.
Mam ale ten byt iba prenajaty a nechcem tam robit extremne zasahy.Ked je vonku cca 5-6 stupnov nad nulov je to OK v skrini je tych 15st
ale dnes rano cca 1hod po vypati lampy bolo len 12stupnov.Tak mam teraz dilemu ci pockat mesiac na normalnejsie-teplejsie pocasie alebo rozmlatit majitelovi byt. Rozhodne este uvazujem nad tym ze ale pridam 1 ventilator.Mam jeden 100m3/hod ale to sa mi zda malo.Inak je skrina dost mala
cca 60x60 ale do vysky az po strop. Momentalne bezi na "skusobny provoz" testujem cirkulaciu,semena su slovak/czech outdoor,ale cca 1-2 mesiace by som chcel ist do holandskeho zrna.Uvidm,co sa da spravit,ale rad uvitam hocjake podnetne navrhy.
Deda Mraz
Takže já bych se tady radši pro jistotu pozeptal na pár věcí okolo stavby pěstírny a použitých materiálů. Jedná se mi o to, že budu používat jako základ pěstírny kombinovaný s matkárnou starou poctivou dřevěnou skříň, která kdyby chytla (nee, ťuk ťuk ťuk), tak by určitě zapálila celej barák. Dají se stěny něčím napustit nebo natřít, aby byly částečně ohnivzdorný? Matně si vzpomínám, že jsem kdysi snad četl návod na nějakej nátěr z vodního skla, nevíte o tom někdo víc? Další věc je, kam umístit tlumivky. Můžou bejt uvnitř skříně? Co pod ně jako podložku? Je takovej světle šedej materiál, kterej se dává pod lustry na hořlavý povrchy-nevím jak se tomu nadává-a ten se mi zdá asi nejvhodnější. Předpokládám, že zářivky žádný extra odizolování od dřevěný stěny (navíc potažený alobalem nebo nečím podobným) nepotřebují. Proti el. zkratu dám odpovídající pojistky. Fakt si chci bejt jistej, páč jak bylo napsáno v příspěvku od vsvadlenky, pěstování by mělo bejt pro radost a ne pro smutek. No fakt se mi jedná nejvíc o ty tlumivky, hřejou jak pominutý. Dík za každou radu.
kouZelnik
Tlumivky si dej mimo, sám píšeš, že 'hřejou jak pominutý'. Zbytečně to potom budeš větrat ven. Izolace není na závadu nikdy.
Deda Mraz
No teď (v létě) by snad to teplo mohlo bejt trochu na obtíž, ale věř mi, že v zimě to bude vítaný topeníčko, páč v místnosti bude běžně něco okolo 15 °C a zářivky jako takový moc tepla nevydaj... Ale stejně mě překvapuje, kolik ty tlumivky vydaj tepla. Jsou to 18W a připadá mi, že je na nich snad větší úbytek než na těch zářivkách, je to možný? Proč se vlastně na takovýhle relativně malý watáže používaj tlumivky, nedal by se ten proud regulovat nějak elektronicky? Vim, že existujou el. předřadníky, ale jsou o řád dražší, určitě by se to dalo zbastlit i doma výrazně levnějc, nebo ne?
Deda Mraz
Tak mě ještě napadlo, není něco na způsob el. předřadníku v úsporkách? Ty hřejou oproti klasický tlumivce daleko míň a přitom maj ty trubice stejnou nebo i vyšší watáž...
kouZelnik
Někde to tady popisuje Viridis - kuchnout střeva z rozbitý úsporky s podobnou wattáží a připojit na normál trubici. Zkoušel jsem to a fakt to funguje. Elektronika skoro netopí a je to úplně malinký.
Deda Mraz
Dobře dík, ale přecijen by mě zajímalo, jaktože ta elektronika z úsporky tolik netopí a přitom je to vlastně strašně levný na výrobu (el. předřadníky jako náhrada klasický tlumivky stojej okolo 600 Kč). Víte to někdo?
vsvadlenka
Vím - v úsporce je elektronický měnič kmitočtu, takže oproti normální zářivce, která jede na 50Hz, úsporka jede na desítkách kHz. Impedance tlumivky (tím drží proud na správné hodnotě) je úměrná součinu frekvence a indukčnosti, takže čím je frekvence vyšší, tím může být tlumivka nižžší a tedy i tepelné ztráty v ní. Levné je to proto, že se to vyrábí v milionových sériích.
Deda Mraz
Tak se mi právě stala divná příhoda s pojistkou, mám (měl jsem) na jednu rychlou 500mA pojistku napojený dvě 18W trubice s dvěma tlumivkama a teď ani ne po 24 hodinách od zapojení se mi najednou ta pojistka uprostřed provozu (ne při startu nebo tak) odporoučela. Je mi to dost divný, páč 0,5A je na 110W, snad nežerou dvě tlumivky 110W ?!? Je fakt, že mám všechno ukostřený, ale kdyby zase na druhou stranu došlo ke styku živý části s kostrou, tak by to výměna pojistky moc neřešila... Taky mohla bejt asi ta pojistka vadná, což? Zřejmě tam vrazim zase rychlou 0,5A místo pomalý 630mA co jsem tam dal teď... No asi se taky dneska pokusim změřit, jakej to má odběr, ale stejně...150W sod. výbojka má na balastu podle výrobce ztrátu 20W, pokud platí přímá úměra, měla by na těch dvou tlumivkách bejt ztráta asi 5W. No fakt jsem z toho docela paf, protože jsem to stavěl včera ráno a hned první noc mi odejde pojistka :( Máte někdo představu, jak se to asi mohlo stát? Díky moc za každou radu.
breeder
to deda mraz:
protipožární nátěr se dá samozřejmě pořídit 3x nátěrem dřeva vodním sklem, je to jeden z nejlevnějších nátěrů, další stojí rance
Deda Mraz
dík, to jsem přesně potřeboval vědět, K4U
Deda Mraz
Ještě otázka-kolik by mělo téct obvodem s dvěma 18W tlumivkama+zářivkama? Já jsem naměřil 84mA, to je nějak málo ne? Vim, že pro střídavý obvody jsou uplně jiný vzorečky, ale bohužel si je nepamatuju :( Napište mi někdo pls. vzoreček na výpočet výkonu. Díky moc.
komurka
noseeme me se svym clankem o bastlirich vyborne pobavil.prakticke a navic i vtipne.ten chlap ma basnicke strevo.
ashak
Nejhorsi z vseho je na sodiku vysoky napeti pri zapalovani. Tak z pokud vam nesviti atlasová tkanina kamarád zapnuty jdete si zasloužit vadaskou, tak budete prozářitelnost jestli prezijete. Pri konstrukci jednoho svetla jsem pobývat z jsem zapalovac umistil co nejbliz lampa šašek izolovat co slo. Tlumivka je tezka, světlé anglické pivo díky muze bejt kde chtějí. Zapalovac zase nemuzete uplne prilepit k lampě kvuli teplu. Hlavne vsecny kovovy casti uzemnit 5kV je falešné moc.
Dude
ashak> ty woe, nerozumim ti ani howno:confused: - přijde mi to jak něco původně v íránštině projetý nějakym automatickym překladačem do češtiny
gunman
fakt, tiež by ma zaujímalo, ako znel ten text v originále :-))
Deda Mraz
vodní sklo je vodný roztok oxidu křemičitého. Používá se jako pojivo do stavebních hmot nebo jako protipožární nátěr na dřevo. Seženeš je v drogérii, stojí asi 20 Kč/0,5L
kouZelnik
Jiný protipožární nátěr lze pořídit napuštěním dotyčných povrchů síranem hlinitodraselným (kamenec).
Coliseum
Jako elektrina je mrcha ... nedavno jsem se o tom presvedcil na vlastni kuzi dal sem si sklo skerka a shel zapojovat svetla na jednom rodinnym domku a samozrejme ja hlava derava shem to zapomel vypout na jistici a najednou bac supa jak cip ... no tak shem se zatrepal troshek a pak v poho no :) he he
NoN@me
2Ahshak: Narez !!!! K4U Tohle vyplodi jen absolutni genius :D
2all:sry za OT ;)
Sandman
Zdravím.. Jenom takový dotaz.. Můžu přeřadník na 400w lampu zabezpečit tak, že pod ním, nad ním a z boku budou cihly, cele to bude v plastovém kýblu a zaklopené plastovým výkem? V místnosti kde pěstuju se totiž občas pohybuji s přáteli a nechci, aby to někomu z nich dalo šlehu..
Sandman
Tak nic.. Zapomel jsem ze to nemuzu mit dal nez 1,5m od lampy.. Lidi jak resite pls zabezpeceni preradniku, tak aby to bylo fakt bezpecne a mohlo to byt bliz k lampe? leda ze bych to postavil na nejakou skrinku nebo zidli.. Jinak me nic nenapada..
citace:
Původní příspěvek od Sandman
Tak nic.. Zapomel jsem ze to nemuzu mit dal nez 1,5m od lampy.. Lidi jak resite pls zabezpeceni preradniku, tak aby to bylo fakt bezpecne a mohlo to byt bliz k lampe? leda ze bych to postavil na nejakou skrinku nebo zidli.. Jinak me nic nenapada..


Ty mas skrin nebo pestujes v otevrene mistnosti ?
Ja mam elektriku nahore nad skrini a od ni kable rovnou dolu k lampe .
Sandman
Pěstuji v otevřené místnosti.. Jediné co mě zatím napadlo je dát ten přeřadník na cihlu do nějakého plastového kýblu a ten dát na nějakou poličku/židli/skříňku... Byl bych vděčný za rady ;)

P.S. Je nutná pojistka, když mám přímo na tu místnost 10 A jistič? A ještě jeden dotaz k bezpečnosti: Musím uzemnit kovovou část přeřadníku (viz obrázek), když má přímo v sobě zdířku na uzemění?
uzemnit predradnik tou zdirkou :) a ktomu jeste vybojku a stinitko. Proste co je kovove na sestave a neni spojeno ,nevim jak to jinak vysvetlit. pojistka se hodi kdyz si nechces vypalit elektriku doma, keramicke jsou myslim do jisticu a ty sklenene uz malo kde k sehnani, jistic to jisti :), A predradnik dej nekde do 1,5 m mimo pestici skrin nejlepe, poloz ji nad ni podlozenou tepelne nevodivym materialem , nebo policku atd . co uznas za vhodne. Fakt nevim jak to "jednoduseji" podat asi sem uz HIGH ale snad neva :-P.
Sandman
Jj.. Umístění přeřadníku už snad vykoumám.. A Stínidlo s objímkou, co mi přišlo, už tam má přímo "čkoládu", kde je zapojený modrý, hnědý a zeleno-žlutý drát, takže předpokládám, že to je uzeměné (samozřejmě až to propojím s tím přeřadníkem a zásuvkou).. Jenom mě zajímalo, jestli musím vyvést speciálně drát do té kovové části přeřadníku, ale jestli jsem teda dobře pochopil, tak nemusím.. Všem dík za radu ;) Hlavně Napoleonovi ;)
Ja prihodim obrazek jak sem to pojoval ja a snad to z toho pochopis uz na 100% :) pak uz jen naseduje zapojeni do lelektriky pomoci 3 dratove flexy nic vic. zapojil jsi to dobre podle shcematu cos dal predtim jen abys to mel i barene dobre (vice se v tom vyznas) a predradnik by mel mit pojistku v sobe . Takze fakte jen tvoje puvodni schema co sem "poupravil" a zasuvka zkus zapnout a chvili utoho sedet pokat to nevybouchne bude to ok
Sandman
Já sice nemám startér zvlášť, ale ok.. Opravdu se omlouvám, jsem asi vážně retardovaný, ale jak se říka "Líná huba holé neštěstí". Takže.. Stačí to uzemňit jenom tím žlutým, nebo tám mám dát i ten oranžový? (teď už neřeším stínidlo, které by vedlo taky do té žlutě zakroužkované zdířky) Opravdu se omlouvám, že to tu zaplňuji "hov*ama"...
alllien
asi mam taky blbej dotaz, ale kdyz mam barvy hnědou a modrou co je faze a co nulak? dik
Flop
Zem - zelenožlutá

Nulák - modrá

Fáze - hnědá nebo černá
medulda
NAPOLEON: Pospojoval jsi to pěkně blbě! Zelenožlutý NESMÍ být nikde spojen s nulákem. Nulák je pracovní vodič - má jím protékat proud, zatímco ochranný vodič má chránit - proud jím má protékat jen při poruše. Tak jak to máš to funguje jen díky tomu, že doma nemáš proudový chránič. Pokud bys to připojil v nové instalaci, tak ti to bude vyhazovat fičko a ani si neblikneš.
Udivuje mě, že to tu může viset skoro 2 měsíce a nikdo nic neřekne :( Už vidím, jak to někdo zapojí podle obrázku a bude brečet, že mu to "vyhazuje pojistky".
Sandman
citace:
Původní příspěvek od medulda
NAPOLEON: Pospojoval jsi to pěkně blbě! Zelenožlutý NESMÍ být nikde spojen s nulákem. Nulák je pracovní vodič - má jím protékat proud, zatímco ochranný vodič má chránit - proud jím má protékat jen při poruše. Tak jak to máš to funguje jen díky tomu, že doma nemáš proudový chránič. Pokud bys to připojil v nové instalaci, tak ti to bude vyhazovat fičko a ani si neblikneš.
Udivuje mě, že to tu může viset skoro 2 měsíce a nikdo nic neřekne :( Už vidím, jak to někdo zapojí podle obrázku a bude brečet, že mu to "vyhazuje pojistky".


Asi myslíš to spojení nuláku a chrániče u té žárovky.. Nevím jestli to tak myslel, ale já jsem to pochopil tak, že ten chránič je připojený na stínidlo atd.. ne na nulák..
medulda
Na obrázku to vypadá tak, že nulák i ochranný vodič jsou připojeny na objímku lampy. A to nesmí. Nulák na objímku, ochranný vodiš na stínítko a dohromady to nesmí být spojené.
Sandman
Jj.. Jasně že máš pravdu a nesmí to být spojené.. Jenom myslím, že kdo neví jak se to zapojuje a pročítal to tu, tak mu to došlo.. Ale rozhodně je dobře, že jsi na to upozornil ;)

Btw: Máš docela pěkné fotky ;)
mzk
zdarec vsichni!
jsem taky ELEKTRIKAR a nezbyva mi nez noseeeme souhlasit.
na zapojeni pjestirny se zda byt hovno,toda dnes dohromady kdejakej zalud(aspon nak)jako nicnatom,
pakarna..nema problema.
bohuzel sem mel hafokrat cest s experty,no rachot.napr.4sestikila mel typek pres jeden a pulku Cu drat..hh atd..
kdyby nekdo chtel znecim pichnout,tak PM.
zdarr!
Hanz23
citace:
Původní příspěvek od Host
Ja prihodim obrazek jak sem to pojoval ja a snad to z toho pochopis uz na 100% :) pak uz jen naseduje zapojeni do lelektriky pomoci 3 dratove flexy nic vic. zapojil jsi to dobre podle shcematu cos dal predtim jen abys to mel i barene dobre (vice se v tom vyznas) a predradnik by mel mit pojistku v sobe . Takze fakte jen tvoje puvodni schema co sem "poupravil" a zasuvka zkus zapnout a chvili utoho sedet pokat to nevybouchne bude to ok


zdarec
tu výbojku si NEUZEMNUJ!!! za prvema snad výbojka vodivé části na které se můžeš za provozu dotykat?.. mno a hlavne se ti nedopuštěním oběví fáze na modrym a hned to bude zkrat a ty si nebudeš vědět co s tim ;) mnohem lepší a chytřejší je uzemnit kovové stínidlo, kdyby jsi tam měl proudovej chránič tak přesně timdle spojeni modryho a žl.zel. bys ho vyřadil z provozu a chranil by tak leda h.. copak ti nebylo divny že spojuješ modrej a žl./zel. ??.. pro příště si raději uzemni pouze tlumivku.. starter pokud je z plastu tak... :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma