Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

 
Amazon - nečekaný problém - Klikni zde pro originální téma
Jeckob
Zdravím všechny příznivce aeroponie a amazon systému především.

V amazonu pěstuju již druhým, nebo dokonce třetím rokem a nikdy s ním nebyl žádný problém. Poslední dvě výsadby se mi ovšem vůbec nezdařili a kyti odešly vždy po prvním či druhým týdnu. Prostě se zastavil růst, žily si v pohodě dál, ale prostě nerostly. Kořeny měly takovou hnusnou hnědavo-žlutou barvu a jakoby hnily a vůbec nevím čím to je, jen spekuluji.

Popis roomu:

Jedná se o špajsku cca 4m vysokou s větrací šachtou ven. Ta zčíná cca ve výšce 2 metry. Světlo 600w na růst metalhalogen, na květ sodík. Používám reflektor maxtube od klečky s odtahem ven. Vzduch nasáván zkrze okno samovolně. Větrák je jen na odtah a další větroň funí na kytky. Hnojím metropy.
Vlhkost se mi i přes přítomnost zvlhčovačky dařilo držet na maximální hodnotě 60%, když se dařilo, většinou ale bylo míň a teplnota kolem 30°C. No nic moc, ale vždy to fungovalo. Když jsem ale začal řešit zvýšení vlhkosti a vyřešit se mi podařilo přestaly mi růst kytky. Zvlhčovačku jsem vybavil rourou na rozvod páry. Na kyti fuňela pára ze všech stran a vlkhost najednou byla v pohodě na 80%. I teplota klesla na 25-26°C a vše vypadalo dobře. Konečně jsem byl spokojen. Jenže po týdnu mi začaly jako kdyby uhnívat kořeny, zhnědly a růst se naprosto zastavil. To samé druhá várka a teď už jsem se rozhodl napsat sem, páč už si fakt nevím rady a chci se vyvarovat dalšímu neúspěchu.

A teď čím to tedy může být? Jsou kyti udušené nedostatkem vzduchu a přliš velkou vlhkostí? Nebo mi mohla kořeny napadnout nějaká řasa? Na povrchu systému totiž kondenzuje voda a vytváří se klasický zelený povlak. Mohlo se stát, že i přes neoprenové kroužky slezla až na kořeny? Na kořenech po ní ovšem není žádná stopa.
Vyloučit mohu i to, že se dovnitř dostane světlo. Systém jsem po prvním neúspěchu celý dezinfikoval savem, ale stejně se problém opakoval.

Prosím zkuste dát hlavy dohromady a navrhnout čím to asi může být. Předem dík.
hellspawn
zdar Jeckobe,

nikdy som nešiel Amazon, ale čo mám s tebou spoločné je to Savo..Hovoríš, že už pred Savom si mal ten problém..Môj prípad bol, že naposledy som mal problémy s plesňou a tak som nasadil Savo..a problém začal odvtedy naplno..myslel som si, že je to pleseň a prekopal som to tu, aby som zistil čo najviac..nič nepomáhalo, rôzne postreky proti plesni, výmena substrátu za nový (kokos) a nič. atlinky sa zasekli a bolo to utrpenie na to pozerať..potom som si prečítal príspevok ohľadom boxov, ktoré pomaly uvolňujú či fluor alebo chlor, neviem presne, a ten zabranuje rastlinkám prijímať železo..tu je link, možno ked sa pozreš, niečo tam nájdeš čo sa týka teba, alebo foto na porovnanie tvojho problému:

http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=38425

A možno je to v tých riasach, neviem..skús pohladať niečo o peroxidu vodíka a jeho použití v aeroponii..

Hlavne aby si sa dopátral k príčine, vela zdaru borec..
vir
co takhle kontrolovat ec a ph? u aeroponie dost dulezite, coz ty vubec neuvadis.
EricCartman
Nahoď mi prosím následující údaje:
Teplota vzduchu ve dne/noci
roztok-teplota/ec/ph
vstupní voda-jaká ec/ph
vypsat všechno co dostaly včetně postřiků

když se jedná o kořeny bude to něco ohledně vnitřní rovnováhy
Baktrie-živiny-škodliviny-prostředí

Můj postup:
změnit zdroj vody, spustit systém naprázno na dva dny s 1ml/l peroxidem vodíku
vyměnit vodu srovnat hodnoty, nahodit enzymy+podporný bakterie+kořeňák+hnojky
nacpat nový řezy (možná od jinýho matkaře) + dělat fotky protože bez nich víme prd.
Jeckob
Hojte všichni odpovídající. Všem moc dík za rady a návrhy. Cos se týče ph a ec, vždy jedu dle návodu. Jak už jsem psal, používám hnojky od Metrop-u. pH držím ze startu na 5,6, ec 0,9. Teplota roztoku by měla být 22°C, mám topítko s termostatem. Přes den tepota nepřesáhne 28°C, v noci se snažím nejít pod 17°C, ale nejsem u nich každý den a otec na to sere a dělá si co chce což bude asi zásadní prolém. Připomínám, že toto se mi za 2-3 roky nikdy nestalo a přitom jedu vše pořád stejně. Bohužel už se to začíná oběvovat i u třetí várky a zdá se, že je po ni. Řezy jsem tentokrát bral od jinud takže v tom bych problém taky neviděl. Dnes naměřím vstupní hodnoty používané vody a dám vědět. Fotky bych mohl přihodit buď dnes, nebo až víkend.
zdar, jedu taky metropy ale ne amazon,ale rainforest a minulý kolo se mi stalo to samý co tobě, tak tenhle thread je momentálně č1 mýho zájmu. Co se týká EC tak já mám na startu 0.4(čistá hnojka,mám osmózu), jedu podle tabulky metropu pro hydro bez media. Podezření mám tři, jinak si to zatím nedovedu vysvětlit a to 1) neustále nacucanej rockwol vodou 2) To akvarijní topítko, který podle mne nějakym způsobem přehřálo roztok a vznikla tak ta kořenová plíseň 3) pomohli tomu enzymes plus tím že se třeba nemaj s metropem rády (spíš blbost) Docela jsem stim bojoval pomohlo vyměnit vodu a nasadit peroxid,topítko jsem vyhodil,protože ta plíseň už si topila sama :D Tímhle jsem zastavil postup a začli se tvořit nový krásně bílé kořínky,bohužel ty kytky už nebyli ve stadiu kdy tak málo zdravejch kořenů utáhne kytku v květu, takže jsem to dosvítil spíš ze zvědavosti jak to dopadne. Každopádně teď jedu bez topítka,enzymů a rockwolu (řezy z aeropropagatoru, pro aero si myslim nejlepší volba,kam se hrabe rockwolová kostička na ty mega kořeny :D) a nasazuju preventivně peroxid. Tak snad jsem ti nějak pomohl,nebo třeba navedl. Ať se zadaří!
rastajohn
2Jeckob: Zdar. Nemam sice metropy, ale i tak z toho co tady pises bych overil nebo udelal par veci:

1. Zkontrolovat jestli pH a EC metry dobre meri
2. Pouzit teplomer s pameti a poradne si posvitit na minimalni teplotu (mimochodem na tomhle jsem taky nedavno vyhorel)
3.EC na prvni tyden nastavit na max. 0,7
4.Vysadit zvlhcovacku a prykryt rezy od zacatku na prvni tyden zavarovackou nebo kelimkem (delam to tak odjakziva a obejdu se bez zvlhcovacky a bez vhkomeru)

Jo a jestli mas v boxu teda porad rozumnou teplotu, tak neni potreba vytapet roztok, to jsou Watty navic. Rikal mi treba Hlava, ze kotel lidi prihriva roztok, ale je to zbytecne za vyse uvedene podminky.

No a na konec teda prvni tyden se na ne chodit kazdy den divat a sledovat zmeny a parametry...

Nic jineho me nenapada

2masterblaster: Jo s tou nacucanou kostkou je to tak. Podle me je nejlepsi udelat v parnicku cca 1cm silnou drenaz z perlitu. Nasosane kostky pred vlozenim rezu jemne vymackat a pak do nich umistit rez. Takto udelane rezance polozit do parnicku na perlit, ovlazit je decentne roztokem s korenakem a upravenym pH. Zavrit parnicek, dat pod svetlo a tyden ho vubec neotvirat. Max do 10 dni vylezou koreny.
Jeckob
Nazdar všichni, taxem včera dojel na kontrolu a je to tu opět. Není to tak hrozné jako posledně, protože se zdá, že některé kusy to ještě rozdýchaj. Koukal jsem na kořeny, začíná to směrem o stonku dolů. Ačkoliv větší kousky ještě vytvářejí nové, zdravé kořínky, rozhodl jsem se už nic neriskovat a pro tentokrát se vrátím ke klasické geoponii, páč si nejsem jist, jestli by to v takovém stádiu peroxid zpravil. Mikrovlka už dostává hodinu a půl záhul - sterilizace substrátu. Navíc mi odešly spínací hodiny a holky byl dva dny po silvestru bez světla, což se taky promítlo na jejich zdraví. No jak to tak vidím, pokud u toho člověk nemůže být denně, dobrých výsledů se nedočká. Nechal jsem si v záloze 9 klonů, páč už riskovat noic nechci, tak uvidíme jaxe zadaří v hlíně.

Přikládám ještě naměřené hodnoty
roztkok
pH 5,6
ec 1,04 shozeno na 0,85
teplota roztoku 23°C

čistá voda
pH 7,34 což je asi dost
ec 0,12

jinak pH metr je skoro nový, tam asi taky nebude problém

fota nahodím za chvíli, jdu hodit další várku do mikrovlny
Jeckob
Tak tady slibované fotky. Hrůza pohledět
Jeckob
Další
Jeckob
Next

kořeny nejlepší a nejhorší kytky.
Jeckob
Už se na to nemůžu dívat
Jeckob
poslední
EricCartman
Mě se tam nelíbí ten alobal... Co vím tak dost reaguje a pro člověka je nebezpečnej, a ty kytky sou taky nějaký otrávený... Dal bych ho pryč.
Jeckob
Alobal je tam teď poprvé :) A když jsme u toho alobalu, všiml jsem si, že odrazová fólie na stěnách se začíná jako kdyby drolit a rozpadat, oštěpují se z ní malé šupinky. Je to jen na jedné stěně. Nemůže to být třeba i tím?
Jeckob
Ještě bych asi měl dodat, že už jsem řízky dostal v dost zuboženém stavu. Přeschlé, vystresované a z toho častečně nakvetlé - vyhozené blizny, ale nebyla jiná možnost. Ale kořínky byly v pořádku a rychle začly pouštět nové, teda krom těch malých a zakrslých, ty se téměř nehly.
rastajohn
Tyjo a co to mas za tu folii? Ja bych rekl, ze to tim klidne muze byt, kor kdyz se droli nebo co. No nezbyva ti nic jineho nez zkouset vsecko pokusem-omylem... Tu folii zkus taky nejak posefovat...
Jeckob
Myslím, že je to klasická antidetekční odrazová fólie z growshopu, jen už tam je taky nějakey rok a asi už jikončí životnost:) No sundávám všechno dolů, pořádně to tam uklidím, i když to dělám po každé várce a nasolím tam květníky. Docela se na to i těším, zase kapke změna. Po amazonu jsem začal koukat, když mě pořd otravovaly škůdci a byl klid. Zařekl jsem se, že hlína už nikdy, a zase jiney problém. No včera večer jsem ani nespal a přemýlel nad novou skříní, páč je pořád třeba inovovat, taxe snad časem někam dopracuju. Zatím všem moc díky. Nahážu aspoň pár fotek s noveyma mláďatama. Snad už to dál půjde hladce.
EricCartman
Já si myslím že to bylo tím alobalem... Tak si vyjeď kolo v hlíně na uklidněnou ať furt nehulíš ty hydroskanky a příště to zkus znovu :D zatím
Jeckob
Eric - máš recht a na druhou stranu z toho mám strašnou radost vidět květináče. "Návrat k přírodě" ;) Je to paráda, nic tam nehučí, nekape voda, pohodka. No už se těším na další vývoj.
zednikr
zdar ja sem mel podobne kytky ale rostly hezky do doby nez sem je postrikal biolem proti svilucham od te doby zustaly stat mozna ze sem ho dal moc chtel sem to vyhazet ale nemel zrovna rezy tak to dojelo 400g sem mel pod 600w v nft jinak peroxid peru furt od te doby sem nemel probleny s koreny
Hele tak já to vyřešil tím že jsem přestal topit v roztoku a po plísni ani stopy, občas peroxid a paráda :D teplota od cca 16 do 20
hlavolampolska
citace:
Původní příspěvek od Jeckob
Next

kořeny nejlepší a nejhorší kytky.

hi hele...jedna zajimavost co me napada..

vzdy pokud je neco v haji ...u hydra/aero... je jenom roztok ... takze ec nemusi nutne rikat jak to je...rozklad vody zivin atd...

a druha vec je spravne pH.....


....................................


mimo to ..v publikaci ..Chemie pro Vsechny ... SNTL- nakladatelstvi technicke literatruy..praha 1990

a je tam odstavec o pestovani atd....a pak par stranek o hydru...a co zmenuji uz experti z 1950-70...c Cechach se delal rozsahly vyzkum....od hnojek az po svetlo atd..no zpet k tematu normlane capci zjistili... ze pri nedostatku Ca- Kalcia pokud se nepletu...jakekoliv koreny zacnou menit barvu na cevenou hnedou a cernou a nakonec odpadnou...--jinak receno umirat...z toho plynulo v prostredi bohate na kalcium...korenove vycnelky rostou a neodumiraji...a jsou velice rezistentni k vykuvum...

ale zas problem je jenom v roztoku ...a zpusobem jak prekryvas koreny...museji mit totalni tmu...a chemicke neutralni/nereakcni potah....napriklad u levnejsich alufoliii..se stava ze nejaka cast s povrchu odpadne,kousicky... a muze ovlivnit nevim co...ale deje se to v potravinarstvi..proto v alufolii nenajdes skoro nikde.....

mir a doufam ze prijdes na kamen urazu...

jinak nad hydro nic neni...!!! hydro je pan buh !!!

zdar

p.s.: mala citace z knizky :

pri prehnanim nasazeni Ca --nic neni znamo o negativnich ucincich , az na teoretickou mensi prijem zeleza,a rostlina trpi chlorozou...

takze "okraje mladsich listu jsou vyblele,starsi naopak tmave zelene,zejmena peckoviny a skorapkoviny trpi bla bla.."

tu mas asi podstatu problemu...nedostatek vapniku v roztoku.;)
hlavolampolska
citace:
Původní příspěvek od hlavolampolska

hi hele...jedna zajimavost co me napada..

vzdy pokud je neco v haji ...u hydra/aero... je jenom roztok ... takze ec nemusi nutne rikat jak to je...rozklad vody zivin atd...

a druha vec je spravne pH.....


....................................


mimo to ..v publikaci ..Chemie pro Vsechny ... SNTL- nakladatelstvi technicke literatruy..praha 1990

a je tam odstavec o pestovani atd....a pak par stranek o hydru...a co zmenuji uz experti z 1950-70...c Cechach se delal rozsahly vyzkum....od hnojek az po svetlo atd..no zpet k tematu normlane capci zjistili... ze pri nedostatku Ca- Kalcia pokud se nepletu...jakekoliv koreny zacnou menit barvu na cevenou hnedou a cernou a nakonec odpadnou...--jinak receno umirat...z toho plynulo v prostredi bohate na kalcium...korenove vycnelky rostou a neodumiraji...a jsou velice rezistentni k vykuvum...

ale zas problem je jenom v roztoku ...a zpusobem jak prekryvas koreny...museji mit totalni tmu...a chemicke neutralni/nereakcni potah....napriklad u levnejsich alufoliii..se stava ze nejaka cast s povrchu odpadne,kousicky... a muze ovlivnit nevim co...ale deje se to v potravinarstvi..proto v alufolii nenajdes skoro nikde.....

mir a doufam ze prijdes na kamen urazu...

jinak nad hydro nic neni...!!! hydro je pan buh !!!

zdar

p.s.: mala citace z knizky :

pri prehnanim nasazeni Ca --nic neni znamo o negativnich ucincich , az na teoretickou mensi prijem zeleza,a rostlina trpi chlorozou...

takze "okraje mladsich listu jsou vyblele,starsi naopak tmave zelene,zejmena peckoviny a skorapkoviny trpi bla bla.."

tu mas asi podstatu problemu...nedostatek vapniku v roztoku.;)


znova sem se vyjadril blbe.... a nenavazal na myslenku tak aby bylo jasne...

od "takze "okraje mladsich listu jsou vvybledle,starsi ......" se vztahuje k nedostatku Ca...vapniku u korenu.... abychom se nejak pochopily...
prashiwa
cus amazon mam ten problem znam i s aero cloneru stejne znacky ,,,jak rikam spinavy trubky ,to co mas ty sem mnel na korenech taky.nikde jinde chybu nehledej. porid si do kade bio filtr a tu houbicku co je na cerpadle casto cisti a pouzivej biohoubu a peroxid ten rozklada mrtvy korenovy material a houba ho rozlozi na neco co tema trubkama protece. rozhodne cely figl je v cistote systemu.proste:)
prashiwa
amazon sem mnel a menkl sem uplne ten samy problem vzdy.i kdyz jsem system vycistil ze byl cisty jak slovo bozi.pac ten rpoblem zna,m s aero rizkovnice stejne znacky tam se uvnitr zalivaci trubice nazbiraly usazeniny ktere pak vse pravidelne nici tka ze koreny vypdaji jak by na nich byla rez.nebo se rozpousti.
vzdy byly zdrave vetinou prvni mensic a pak uz to nevydrzelo.asi malo atazimu,malo biohouby a asi i i tece s kohoutku voda ktera ma v sobje organismy,a taky to mohlo byt tim ze sem mnel trysky poustene na nejvetsi otacky tkaze to bylo moc premocene pac se mi zda ze se koreny rozviji lepe ve vsech medijich kdyz se tolik nezaleva. asi bych skusil ty tryky spomalit temi utahovatky na polovic tak ad se ta ova neodrazi od sten a neodlamuje kousky korenu kterre se tam pak na tom nft jen vali a zahnivaji cely system.
taky nedoporucuju bjehem rustu vyndavat kytky s krze otvor a divat se na koreny pac tim odlomite taky nejake koreny.a nezvedat viko pac koreny byvaji zapletene pod tryskama a timbyste odtrhli vetsi cast korenu.proste zabranit mechanicke manipulaci.a mennit vodu kazdych 7 dni.men se totiz zdalo ze cely problem byl v tom ze byl moc velky pritok a ze to bylo moc prelite.pac v nft by nemnel byt tak rychly prutok.mozna to je tim.pod vikem je dostatecna vlhkost aby to roslti i bez primeho zalevani proto si myis ze sem ty koreny moc kropil az tam bylo vic vlahy jak kysliku.
lvmen
For rastajohn:

4.Vysadit zvlhcovacku a prykryt rezy od zacatku na prvni tyden
zavarovackou nebo kelimkem (delam to tak odjakziva a obejdu se bez zvlhcovacky a bez vhkomeru)

Prosimtě můžeš mi trochu dovysvětlit jak překrýváš řezy ?? pro vlhkost ?
asi jim svítíš i s těma zavařovačkama a to jim nevadí ?? SKLO??
Nebo kelímek ?? jaký ??

Díky
:Dr@m:
jj, alobal i ty odpadávající věci pryč. Vodu máš OK. Dal bych nový roztok s EC 0,5 + enzymy a kořeňák...nevšiml jsem si, jakou máš teplotu:den/noc?

A možné to je, problém může být v řezanech:::rozhodně držím palce
prashiwa
vzhledem k tvemu setupu a jako ze sem jich uz par videl ,reseni v komore se 4 m vyskym stropem a pritahem vzduchu nekde v pulce teto vysky mi napovi dosti ze se jedna o rpoblem nocni zimy a asi do tiho i moc foukas pac takove skrvyny na listech sem mnel kdyz sem do kytek foukal vetrakem a k tomu byla jeste zima.spajzky tohoto typu mivaji studenou venkovni stenu a byva tam dost chlad.moc velike vykyvy taplot kdyz lampa nesviti.ver ze kdybych si udelal klone room ve spajzce coz sem skousel tak ty ofuky z venku zapricini ze nebudu mit nidky stejnou teplotu ani chvili.
vse zatesni pokud mozno dvere i okinko a udelej si rpofesionalne privod a odvod vzduchu. dio kytek se foukat jinak nemusi jen po tom tuhnou stonky coz je u malych kytek nezadouci.vlhkost musis mit na zacatek 75 procent ne 60. to same i v noci.hlavne v noci.
svit pres noc ad vykompenzujes teplotni vykyv.
a taky zasad genetiku co zvadne trochu zimy asi tam mas neco hodne choulostiveho.ze skusenosti vim ze treba euforka nedava zimy a s.a.g.e. ano pac je to potomek afhgani.odskouseno v praxi. i super skunk je hybrid afghani tak skus neco s techto drsnych koncin.taky kazda genetika nema hydro koreny nekltere kytky mjusi citit zazemi v mediu a jine genetikynemaji dobre sekundarni koreny pokd je premoceno jak v aeru.nekere kytky se na to vubec nehodi.
vholedem k to mu ze sme mnel v amazonu koreny vzy drdave az do kvetu a az pak mi uhnily tak to davam zavinu odumrelkym koriunkum v systemu ktere tam vzdy najdete.napadlo mne dat do amazonu na to nft netkanou textiliji ktera by tyto kousicky zadrzela tak ze se nedostanou do hlavniho rezervoaru.to ze je amazon aero nft komplet system neznamena ze dovnitr nepatri netkkana textilie jako na kasicky nft tacek.pak doporucim utahnout tryky a spmalit tak ad to neni premocene pac ve 100úpoccent vlhkosti se muze objevit znama korenova plisen.navic tlak lketici vody mi hodne krat polamal korinky tkaze utahnout tak ad voda nebubnuje o steny systemu ale ad jen styka volne po korenech posutet na plno je nesmysl kdyz to nemlzi ale jen strika.nezvedat viko ad si nepotrhate koreny zamotane do potrubi a neprotahovat kosicky skrze otvory je jasne o tom netreba mluvit.
counterkacer23
mas vyskouseny ph a ec? jestli ne doporucuji kjoupit a otestovat....
prashiwa
jo takovy upgrade ,v obchode vam nereknou ze to je aero nft a men tam vdycky zhnily koreny a plavaly i dole v kadi s zivnym roztokem a biofiltr tomu zabranil jen castecne ,a rpoto!!! dat dovnitr netkanou textilii jako na klasicek nft odumrele korinyk zustanou zachycene v textiliji a voda bude cistaa znejvetsi pravdepodobnosti uz zacnou i ty koreny dychat snad i bez oxidace.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma