Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
prosím help s elektrikou - Klikni zde pro originální téma
begginer
Dobrý den , mam takovy problem chci rozject na pude grow v nejakym HB ,ale potiz je v tom ze na pude je elektrina jen na okruhu se svetlem a to jen dva draty a na jistici 6A . A tak otazka zni muzu zapojit nulák od lampy k uzemnění ? slo by to nejak vyresit krom novejch rozvodu na pudu? predem dik
Na elektriku su LAMA, ale mam na tebe otazku: Ta puda je zaizolovana? nebude tam za tak mesic, dva docela kosa? Aby se tady pak neobjevil thread: Mam na pude zimu, co s tim?...
begginer
Disaster :pudu mame izolovanou polystyrenovejma deskama
Kus hoven: ja prave znamyho elektrikare nemam a ani se nechci do toho motat ala hokus pokus... jinak nejaky zaklady by byly ale to riziko...
cihory
Ahoj beggi samozřejmě, že ho tam napojit můžeš, rozděl si vodiče na 3 (zžl, hn, mod). Takže ti z nulového povedou 2 (zžl, mod).
Ale záleží na watáži... 4kilo+příslušenství ti to udrží, ale 600W bych nedoporučoval.
Čago
begginer
diky cihory to sem potreboval vedet , 4kilo mam prave v planu...
medulda
Já jen dodám, že to sice fungovat bude, ale je to naprosto proti předpisům. Pokud máš (jako že budeš mít) svítidlo, které má přístupné kovové části, tak k nim musí vést třížilový kabel z rozvodné skříně. Dělení kabelu "někde cestou" je nepřípustné.
Antitalent
medulda (alebo niekto kto vie odpovedať): Zaujímalo by ma zapojenie 3.žily (zem) v rozvodnej skrini. Ja to mám spoločne s nulákom na zemniacom mostiku. Som si to zapájal sám, tak že či to mám podľa predpisov. Som len amater, ale pestiareň som nechcel nechávať na dvojžilovom obvode z hliníku.

Díky.

p.s Sory za el. otázku v tomto fóru, ale keď už niekto načal to téma tu... :)
medulda
V rozvodné skříni se skutečně propojí nulák a zem. Zároveň je sem přiveden zemnící přívod od FeZn pásku, který je okolo domu.
Pokud je ve skříni proudový chránič (v nových instalacích už musí být vždy), tak žlutozelený se s nulákem spojuje ještě před ním (hned za elektroměrem).
desertwolf
Pokud už byl nulový a zemnící vodič rozpojen, tak už se nesmí znovu spojit
medulda
desertwolf: však to taky píšu - že jsou spojený v rozvodné skříni (tedy tam, kde se de facto rozděluje nulák). :)
cihory
medulda: Proti předpisům to není. Vem si, že do staré zásuvky s 2 žílama připojíš nový spotřebič, který využívá 3 žíly. Automaticky se ti nula dělí...
Všechny přípojky do domu jsou 4žílové nebo 2žílové a v rozvadeči se dělí, takže jeho přívod na půdu je jako přívod na dům. A za to rozdělení bych mu doporučil jističochranič 10A nebo nevim jestli se se vyrabí 6A a má to i luksusně chranený.
Už je to podle predpisu... :-)?
cihory: jenze tady se to pise naopak! ne ze se rozdeli ale ze se nesmi podle predpisu spojit znovu, v rozvadeci se rozdeli na fazi,ochrany a N vodic a zpet uz to nesmis dat

no teoreticky bys tam nemusel ani mit ochrany vodic:-) ale jak se tady resi prepisy plus moc te elektrine nerozumis tak tohle bych neriskoval
cyklysta
cihory: Ono pokud vyhoří, a bude se zkoumat kde a co začalo hořet, tak je myslím jedno jestli to měl zapojený podle předpisů nebo ne. :D Rozdělení PEN na N a PE nejde dělat jen tak, místo rozdělení se musí uzemnit, pokud není a přeruší se PEN vodič, nepomůže ani chránič a při poruše na kostru dostaneš ránu.
desertwolf
Při spojení fáze na kostru dostaneš vždy ránu, jde o to, že proudový chránič odpojí zařízení při poruše do 300ms, což by nemělo ohrozit život
medulda
pouštní vlk: není to přesně tak jak píšeš. Pokud je elektroinstalace v pořádku (jak nová "třížilová", tak stará "dvoužilová") a spotřebič má správně uzevněnyvodivé kryty, nemůže se na ně fáze dostat. Pokud ano, okamžitě to vyrazí jistič.
Rozdíl nestane ve chvíli, kdy je někde na ochranném vodiči chyba (ať už v zásuvce nebo v přístroji - např po opravě už není ke krytu připojen). Pak může nastat situace, že fázové napětí je skutečně přístupno dotyku rukou.
Pokud se potom dotkneš takto poškozeného přístroje a zároveň jsi uzemněn (třeba se dotýkáš topení nebo vodovodu), začne tebou procházet proud, řádově desítky až stovky mA.
Pokud instalace není vybavena chráničem, nic se neděje. Proud, který prochází jističem na nijak výrazně nezvýší (jen právě o těch pár desítek mA). Jistič drží.
Chránič narozdíl od jističe vyhodnocuje rozdíl proudu, který jde do obvodu fází a který se vrací nulákem. Za normálních okolností jsou si proudy rovny (nikudy jinudy proud jít nesmí). Pokud v takovém případě uzavřeš obvod "fáze - tělo - vodovodní potrubí", chráníč zjistí, že se mu někde v obvodu pár desítek až stovek mA ztrácí a vypne.
Mechac
Chlape jak to tak ctu tak si radsi nakyho toho elektrikare sezen.
Mozny to je, ale v ramci bezpecnosti bude lepsi nechat si tam tu jednu zasuvku udelat od odbornika, nez vyhoret na stary elektroinstalaci jeste ktomu v hliniku.
Spawn133
Caute, este treba elektrikara?? Ak hej tak je to takto pri zapajani... Zelenozlty je kostra -PE- (uzemnenie), to sa pripaja na kovove casti zariadenia, jasne vodive casti. Nulak -N- (modry, sedy) a faza (cierny, hnedy) je privod el. energie do zariadenia, v ziadnom pripade pri 3 vodicovej nespajaj uzemnenie s nulakom. Pretoze aj nulakom tecie nejaky prud, jasne ze mensi ako fazove napätie. Ale pokial mas dvojvodicovu sustavu, mas PEN (nulak a uzemnenie v jednom) farba zelenozlty kabel a fazu (znova nedy alebo cierny) tak v toto pripade mozes pouzit ten ochranny vodic ako nulak. V rozvodnej skrini to mas prepojene. A este po novom sa musia pouzivat 3 vodicove sustavy. Pokial mas v svetelnom okruhu 6A istic, tak bych radsej na to kaslal, zrejme je tam pouzity kabel o velkosti 1,5 mm2 ktory toho moc neznesie. Max 8A alebo mozno aj viac, teraz si nespomeniem. Radsej by som natiahol predlzovacku zo zasuvkoveho okruhu, kde mas zrejme 15 alebo 20 A istic, a kable o hrubke 4mm2.

Inak mam osvedcenie elektrotechnik (max 1000V) :D
V pripade nejastnosti == PM
Spawn133
Inak prud ktory spotrebuje svetlo vypocitas takto:

I=P/U (I- prud, P- vykon (W), U- napätie (230V))

Takze ak pouzijes 400W svetlo, nezabudaj ze aj predradnik cosi spotrebuje, i ked nie vela. Mozno nejakych 30W a pri starte viac cca 70W. (neni som si 100% isty... ale ten prudovy naraz moze byt zo zaciatku aj vyssi)
==

I= 470W/ 230V
I= 2,04 A
Carpy
Nu a z tohoto plyne , že mu 6A bude bohatě na 400W stačit ne?
suri
Hladal som tread kde sa to mozem opytat. Cize ked mam 3 zilovy kabel tak ten zlto zeleny mam pripevnit ako kostru k tienidlu na uzemnenie jo?
cosmicgirl
Zdarec tak s tím připojením nuláku na kostru to tak udělat můžeš. Pokud bychom to měli brát z hlediska norem, norma přikazuje třívodičove vedení v nových stavbách (bytech,domech) Je to hlavně kvůli použití proudových chráničů, které pro svou funkci potřebují oddělit vodič PEN(postaru nulák) na PE(kostru) a N(nulový pracovní vodič). Pokud se jedná o připojení světla s kovovou kostrou na starší dvouvodičové vedení tak ti nic jiného ani nezbýva. No vyměnovat celé vedení kvůli jenomu světlu přeci nebudeš. Dělá se to tak, že ten společný vodič PEN nejdříve přikostřís bez přerušení žíly vodiče a pak teprve pripojíš nepřerušený na svorku N. Co se týče toho jističe dá se to jenoduše spočítat podle watáže výbojky. Je to na to vzorec I = P/U kde I je proud P watáž/příkon světla nebo jakéhokoliv spotřebiče a U sítové napětí. Takže pokud máš např. 400w světlo podělíš 400W/230V a vyjde ti proud 1,73 ampéru. 6 ampérový jistič na to můžeš použít bez problému ale musíš vzít v potaz další spotřebiče připojené v obvodu na stejný jistič. Kabely ve světelných okruzích se většinou požívají o průřezu 1,5 mm a snesou až 10A takže v tom problém také není. Ja mám k lampě 1mm lankový vodič CYSY což je ekvivalent 1,5mm drátoveho vodiče CYKY, protože lankové vodiče snesou pří stejném průřezu vetší zatížení.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma