Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

Stránky: [1] 2 
Č A J - Klikni zde pro originální téma
koles
Čaj, teda chci říct Čau! Tak mě napadlo, že spousta growerů miluje čaj. Po dobrý trávě je kvalitní čaj něco jako pohlazení po duši. Sám mam čaj taky rád, ale v žádném případě se nemohu považovat za odborníka na dané téma. A proto bych se chtěl zeptat,

kde si tuto surovinu kupujete (v jaké formě)?

jakým odrůdám (a zpracování) dáváte přednost?

Za odpovědi díky, peace
T-MaN
Ja som tiez velky milovnik dobrych cajikov. Strasne som si oblubil cierne caje s mliekom (pomer 3:2) a medom. To je na hulco to prave. Takze k mojim "the best" pari (tunajsie nazvy): Alpsky nektar, Jogi (masala), Bounty, Horuci sen, Caj o piatej, Darjeeling, Skotsky karamelovy caj. Potom su super zelene cajiky, ktore nesladim. Zvycajne maju taku gastanovu chut, sprvu nahorklu, ale pri prehltani sa zmeni na sladku. ;) Oblubene: Dracia studna, Obocie dlhovekych, Ceylon (jemny). Potom take ludove, ale suprove vlastnorucne zbierane: Sipkovy cajik s medom (spickovy), Bazovy caj s bazovym medom (genialitka), Lipovy caj s bazovym medom (uplna harmonia), Materina duska.. Svoj zaber si stale rozsirujem. Tak tesim sa na vase oblubene cajiky. Caute. :smoker:
iJoJo
Davam prednost zelenym cajom, kupujem klasicky v cajovni (presnejsie mamka, ked ide vecer so psom).
Japan Bancha, Sancha, Kokaicha, potom Ceylon, China Gunpowder
Z ciernych mi chuti Darjeeng, Ceylon a English Breakfast

Po hulci si dam zeleny caj, samozrejme vsetko nesladene
Po to je vyborne, vecer si zahulit, dat si caj, a po tme pocuvat hudbu
HKOR
http://shanti.inshop.cz - tady se dají koupit zajímavé čaje .... a nejen to :-)
T-MaN
wo, +karma-fa-ya
Graetar
Z černých jsou určitě nejlepší darjeelingy, třeba Tumsong nebo Margaretina naděje. Dobrý a silný je ássamek, k zahození určitě není ani Nuwara Eliya z hřebenů cejlonských velehor, či některé nepálské a keňské čajíky.

Nejlepší a nejskvostnější jsou však čaje zelené. Osobně jsem si nejvíc pošmákl na Putuo Fo Cha (Buddhův čaj z ostrova Putuo), Luan Gua Pian (Melounová semínka), z japonských specialitek na Gyokuru a na Tamaryokucha. Vynikající je kvalitní Sencha, z čínských čajů kupuji ještě Pi Lo Chun (Jarní nefritové spirálky), Tai Mu Long Zhu (Dračí oči - malé rozvíjející se kuličky; císařský čaj) a Simao Long Zhu (Dračí perly - objevily se poměrně nedávno a jsou to docela velké koule svinutého čaje, které se rozvinou na jednotlivé lístky, a následně se ještě rozvinou ony lístky; díky tomuto efektu z čaje dostanete překvapivě velké množství nálevů), Long Jing (Dračí studna), Song Yan Yin Hou (Packa stříbrné opice - to je vlastně spíš žlutý čaj...), yunnany. Teď jsem si pořídil novou lahůdku - Huang Shan Mao Feng. Přestože je to raritka, moc nestojí a chutná skvěle. Též mi chutnají čaje vietnamské (Che Xanh).

Kromě toho si ještě dopřávám různé úlety, jako Pu Erh, Lapsang, maté, roibos a další (třeba kafe :D).

A co se nakupování týče - chodím do Dobré čajovny, sem tam do Amany a některých Oxalisů.
4C3
...no, u me drive bezkonkurencne vedl Earl Grey, jako cerny caj, ale ted, kdyz jsem preorientovanej na zeleny caje, tak je muj favorit Gun Powder a z necaju pak Matte Rancho.
chobot
Cau,

taky asi patrim k hulicum cajofilum. Plne se ztotoznuju s tim, ze caj je k huleni zdaleka nejlepsi piti - kdyz clovek vypije za vecer dve konve poctiveho caje, zmastenost je (jeste) zabavnejsi a vydrzi dyl.

Ja teda uprednostnuji cerne caje - predevsim ruzne Darjeelingy, dale yunnan a assam. Ze zelenych Long Jing, Cui Ya a jine vesmes cinske caje. Konzumuji je zasadne v ciste forme, tedy bez prisad aromat a tak.

Nakupuju temer vyhradne v Amane (v Praze). Maji jednoznacne nejvetsi sortiment cernych caju ve velmi slusne kvalite. Driv sem nakupoval i v Dobrych cajovnach, ale podle me se vyrazne zhorsili - caje stredni cenove kategorie (pod 100Kc za 100g) jsou posledni dobou (napriklad ve srovnani s Amanou) dost spatne kvality. Oxalis je v tomto ohledu asi jeste horsi a je celkove drazsi.

Chobot

nobody4
Věděl bych o jedný vychatávce pro čajíčkáře jako jsem já. Už dlouho jsem si přál mít svůj čajovník, až jsem objevil www.growing.cz Space Tec Growsop v Pze, Čestmírova8. Tam prodávaj čajový keříky a jiné vychytané rostliny (káva, kiwi, melounový keřík apod.)
cosmos
...piju hlavně zelený čaje...bancha, sencha, gunpowder, zelený dargeeling, dračí studna, kukicha(obsahuje i řapíky listů)
...ale i černej čaj si rád dám:)...assam, dargeeling
...poslední dobou jsem si hodně ulít na dargeelingu :D:D:D ...teť mám úplně nejraději dargeeling oolong :) ...akorát je trochu dražší
...čaj sladím jen vzácně...občas si dám čaj s mlíkem a cukrem
...po brku je dobrej touareg
...z nečajů si rád dám maté a guaranu(nevím jestli se dá počítat k nečajům:) )
...čaje kupuju v čajovnách a bylinkářstvích
oton
já čaj nemám rád! :) piju ho jen jednou za rok, když sem nemocnej a bolí mě v krku...
drinker hulič
otone, co nadelas, ja zas piju caj kazdy rano k snidani a je to poctiva jemca jemnice, pikvik a Vune stare knihovny (hnus...)
jinak v cajovne si k vodni dymce vzdycky nejaky caj dam, taky preferuju zeleny caje ale ty indicky nazvy si nikdy nezapamtuju (oblibenej je ten caj co ma v privlastku: caj pro odvazne zeny a silne muze :) )
ale pro cajickare-zacatecniky, nebo ty co nemaji v okoli cajovnu. zajdete do nejblizsiho supermarketu a kupte zeleny caj Pikvik. je to s takovym zelenym cajovym listem na krabicce. to sice neni pro experty, ale pro "normalni" naprosto vynikajici caj. ja nad tim ted sedim kazdy odpoledne a je to vynikajici chut za 37 k!
cosmos
...a co takhle bylinkové čaje :)
občas si dělám ostropestřec marijánský...ten je dobrej na játra...prej se tím dá léčit i žloutenka...má ale odpornou chuť...smíchanej 1:1 se zeleným čajem se, ale dá pít:D
nebo lapacho je dobré na zlepšení imunity:)
jo a ještě heřmánek a mučenku na uklidnění a na spaní, ale ty nemusím, protože jsem klidnej až moc
cosmos
to Graetar...ty Jarní nefritové spirálky jsou vynikajcí:)
včera jsem je dostal od kamarádky...teť je popíjím a jsou fakt super:D:D:D
nejlepší je, že se dá zalejt víckrát :)


[Edited by cosmos on 26-07-2002 at 11:35 AM]
Graetar
Cosmos: Jsou cool. A hodně chutnaj roštěnkám... ;)
cosmos
...před nedávnem jsem dostal nějakej čaj dovezenej z Číny, asi dračí studna (čínský znaky neumím, takže nevím:) ).
Doma jsem našel takovou malou konvičku a řek jsem si, že ten čaj připravím jako v Číně, pořádně jsem ji naplnil čajem (tak 2 polívkoví lžíce) a pak jsem to vždycky zalil vodou (trochu odstátou), nechal tak 1minutu lohovat a slil...tak jsem vypil asi 5 nálevů....:)
Mezitím jsem čet knížku o maté, jak se pije z tý tykve, a tak mě napadlo, že si ho uvařím v tý konvičce, tak jsem ho tam dal možná ještě o trochu víc, než toho čaje před tím, a udělal jsem zas asi 5 nálevů....:D
To už jsem se cejtil celkem přečajovanej, ale ještě to šlo, tak jsem vyrazil ke kamarádovi...tam jsme dali brčko:)...a kamarád uvaříl dvě konve hodně silnýho černýho čaje:D:D....potom se mě začalo trochu bolet břicho a bylo mi tak nějak divně....tak jsem radši šel, venku jsem zjistil, že nějak divně vnímám a že skoro nemůžu přemejšlet a ni se soustředit....nejdřív jsem si říkal, že jsem se už asi zbláznil (bylo to zcela jiný než zhulenost)....pak mi to došlo je to z těch čajů:D:D:D....bylo to trochu jako na tripu (taky jsem chvíli přemejšlel, jestli to není flashback) a trvalo to asi 1,5h a nebylo to zcela příjemný.........
Domů jsem šel raději pěšky, na cestu autobusem jsem se necejtil a stejně jsem skoro běžel a ani mi to nepřišlo....vůbec žádná námaha:)
....usnul jsem až v 5h ráno....vstávání bylo náročný, vůbec jsem nečekal, že mě ten čaj tak odrovná....myslel jsem, že údajné psychotropní účinky čaje jsou spíš výmysl...hehe:D:D:D:D

Graetar
Cosmos: Hehe, splácal jsi moc čajů dohromady... :) Dobrý je kvalitní zelený čaj (typu Spirálek, Dračí studny, Gyokura) a pít jenom jeden, dva druhy. Když si uděláš takových 5-10 nálevů Spirálek, tak ucítíš tyhle účinky, nejspíš dost výrazné, ale nebude ti špatně od žaludku (mimochodem - zajídat!, po zeleném čaji tráví a způsobuje to žravku). Problémy způsobuje v první řadě spousta kofeinu (maté, černý čaj), navíc i ta míchanice - v tom je to podobný třeba alkoholu, nebo travce. Čím víc toho smícháš, tím větší je to mazec.

Pokud si připravíš víc náletů z jedné porce zeleného čaje, kofeinu tam bude jen tolik, kolik je v té porci, tzn. hodně málo. Navíc zelený čaj sám o sobě obsahuje méně kofeinu než černý. Aktivně tam fungují jiné látky, z nichž některé ještě nejsou vůbec prozkoumány. Hodně taky záleží na způsobu přípravy čaje. Zní to sice zvláštně, ale je to jako s pěstováním kytí. Čím víc lásky, péče a zdánlivě zbytečných úkonů (vyhřívání konviček, speciální míchátka, povídání s čajem :) apod.), tím lepší čaj, co se účinků týče. Neplatí, že čím víc nasypeš čaje, tím lepší. Spíš naopak - ztrácí svoji přirozenou chuť, ztrpkne a hromada tříslovin ti nadělá maglajz v žaludku. Porce se většinou odměřuje přibližným stylem kávová lžička na hrnek (misku) + jedna navrch pro konvičku. Samozřejmě, že různé druhy jsou různě nadýchané, takže je potřeba improvizovat podle potřeby a vyladit si podle gusta. Podle toho, co popisuješ, bych však tipoval, že to byl spíš Zhu Cha (známý jako Gunpowder), obyčejný zelený čaj, který je ve větším množství skutečně těžký. U Dračí studny nebo třeba Gyokura se ti většinou nestačí udělat blbě, protože se předtím zmastíš tak, že už nezvládáš připravovat další nálevy :D. Kromě toho se tyhle kvalitní sorty prakticky nedají přelouhovat, na rozdíl od Gunpowderu.

Sám jsem nejlepší zčajovanost zažil loni někdy v únoru, kdy jsem byl home alone (na Kevina) a velice jsem si vychytal sedminálevovou Tamaryokuchu (čínským způsobem zpracovaná japonská Sencha) a navrch sedm nálevů Gyokura. Výsledný stav bych asi nejlépe dovedl přirovnat k pocitům po zbaštění pěti ne moc silných houbiček - velice podobné pocity, uvolněnost, vysmátost, "létání" a mírné halucinace. Břicho mě nebolelo (i když to po čaji samozřejmě znám), po pětihodinovém letu vesmírem jsem si udělal pestrou večeři (mňam mňam) a spal jsem bez problémů. Ráno jsem šel na krevní obraz (byl jsem v rekonvalescenci) a doktorka prohlásila, že takhle čistou krev už dlouho neviděla... Ještě že to nenacpala do chromatografu :D

Zatímco káva, silnější černé čaje, maté a další kofeinové záležitosti mají spíš charakter stimulantů, zelené čaje mají mechanismem působení mnohem blíž k halucinogenům. Btw konopí účinky hodně zesiluje...
cosmos
...Graetar...jo docela jsem ty čaje-nečaje míchal:), ale gunpowder to určitě nebyl...to bych poznal...byl to čaj od známýho, co byl v Číně a tam mu ho doporučili, jako jeden z nejlepších(kdoví jak to bylo:) )...já piju čaj denně a ne v malém množství...ale normálně ho dávkuju rozumě:), takže se mi zatím nestalo, abych se takhle zčajoval:)...akorát se mi párkrát stalo, že jsem ráno na lačno vypil hrnek černýho čaje a během půl hodiny se mi udělalo pěkně blbě od žaludku, ale za další půl hodiny se to uklidnilo...hehe:)
adam13
no tak jak koukam tak tady mame i odborniky pres cajiky :p: no tak ja:

hodne rad mam "pu - erh" ktery si pravidelne kupuju v cajovne na Štrosmajeráku v Praglu. tam take travim nektery patecni odpeledne a vecery.
k šíše si nejradsi davam "Turkey bop" pac ho proste k ty sise miluju.
kdyz se potrebuju probudit tak si dam "green mathe?"
no tech caju je vic ale ted si nane nemuzu vzpomenout:D
no z necaju si vyjmecne pochutnam na indianskym letu
je toho strasne moc co mam rad ale ta pamet :D
CypressPce
Jo caje tak ti ja muzu a hodne moc protoze obcas zajdeme s kamosem do cajovny a samo ze predtim se smotne nejaky to brcko tak nejoblibenejsi caje sou asi Pu-erla neco jako Pu-erh ale slabsi nebo spis jemnejsi dale jasmin ,Yogi ten je moc moc dobrej po speku a pak vsechny zeleny caje .
Muzu potvrdit ze po caji je kopr jeste vetsi a hlavne delsi a nikdy (skoro) nikdy nevykydnu kdyz si dam par cajiku a to i kdyz se prehulime proste ty caje me privedou do nadhernyho stavu a pak uz zalezi jenom na huleni jak je ten stav dlouhej a silnej :)
Ale snad se mi jeste nestalo aby me bylo spatne nerikamze parkrat kdyz sem to moc moc moc prehnal tak ten kopr byl wopravdu velikej a mozna uz to bylo spis spatny nez dobry ale nikdy me nebylo spatne , proste caj me vzdycky rozjede :)
tschaara
No, ja sem zacal cajovat asi tak pred pul rokem a mezitim me to nejako opravdu chytlo. Mezi moje nejoblibenejsi zelene caje patri Stříbrný vlas, Bílý vlas, Bílá vopice a drací studna. Dále piju bambusovy snekozoid, chutna mi Assamsky tajfun s mlekem. Vrele doporucuji wietnamsky caj Tchai ngyuen, ktery je za vice nez dobrou cenu.Wietnamske caje nejsou podle me docenene. Vcera sem mel turkey bop a ten je taky docela dobrej, ale zeleny caje sou zeleny caje.
mariman
taky patřím mezi milovníky čaje a nejen po hulení,piju co se nachomítne, oblíbené - PU-ERH, LONG JING,JOGI SANCHA,TOUAREG... :PIMP:
fak.gesho
Jo taky si sem tam zajdu do cajovny, pro mne je perfektni si dat caj napr. pred fajfkou, protoze ja vzdicky hrozne vytuhnu, ale po dvou/trech dobrejch greenpowdrech jsem jako rybicka... Ale piju ruzne podle chuti a nalady, rad si dam naky roibos, mate nebo ranco, ale nemusim moc trpke caje, ani moc horkych, nejoblibenejsi je u mne asi zminovany greenpowder a yogi...
cosmos
já si čaj většinou vařim do velkýho hrnečku a to tak:
-vařící vodu naleju do hrnečku a zakreju ho, aby se vyhřál, mezi tím v konvici chladne voda
-po chvilce vodu z hrnečku vyleju a rychle tam nasypu, už připravené množství čaje(většinou ho mám v hrsti) a rychle zakryju, aby neunikla pára a čaj se trochu napaři, nechám ho tam tak 30vteřin
-pak čaj zaleju(u čenýho tak 2min po tom co se vařila voda a u zelenýho tak asi 5min a víc) a nechám louhovat
(černej do 5minut a zelenej asi 2min, ale je to různý)
-pak už ho jen sleju a piju:)
.....takhle postupuju, když je na to čas, ono se to docela protáhne:)

no zajimalo by mě, jak vařit darjeeling občas je vynikajcí a jindy je o dost horší, ikdyž postupuju stejně.......:confused:
...no teť zrovna piju černej darjeeling a ten se docela poved...nechal jsem ho louhovat 3mim:D

:):):):):):):)

[Edited by cosmos on 10-12-2002 at 03:03 PM]
Graetar
cosmos: Postup přímo odbornej... ;)

S tím Darjeelingem je to různý a závisí to na kvalitě, době sklizně, i plantáži. SFTGFOP a FTGFOP Darjeelingy z proslulých plantáží (Tumsong, Margaret’s Hope aj.) se zalévají drobet chladnější vodou (i když dvě minuty odstávání jsou podle mě moc, klidně zkus jednu, černý čaje snesou i vařící vodu) a louhují se tak 3-4 minuty. Dokonce snesou i druhý nálev. Dobře připravené Darjeelingy z těchto oblastí se poznají podle lehce muškátového omamujícího aroma.

Méně kvalitní Darjeelingy (některé FTGFOP, dále TGFOP a nižší sorty) se zalévají vařící nebo skoro vařící vodou, a louhují se okolo 4 minut. To by vysvětlovalo nižší kvalitu nálevů, jak jsi to popisoval - je možné, že jsi některé druhy vylouhoval málo.

Postupy se můžou lišit i podle období sklizně - First Flush (mladší, jarní lístky), nebo Second Flush (starší, letní lístky). Druhá sklizeň se louhuje o něco déle, ale zase mívá výraznější chuť - je "uzrálejší". Výjimečně se dá narazit i na Third Flush, podzimní sklizeň, ale zde už jde kvalita většinou dolů.

Co se týče ostatních černých čajů (Assam, Keňa, Cejlon), měly by se zalívat vařící vodou a louhovat většinou okolo 5 minut. Výjimkou je Broken sorta cejlonského čaje (nemá podobu lístků, ale spíš takové drti), která se louhuje jen asi 2 minuty, jinak příšerně zhořkne a ztrpkne zároveň.

Zkus to, a uvidíš. Pokud to nepomůže, musíš experimentovat... :D
vriter@cz
jA JSEM CAJICEK jeste nemnel. Ale uz jsem dostal, radu udelat si cajicek z hub. Tak nevim.
Graetar
vriter: To je dobrá rada ;)
cosmos
Graetar díky moc pěkně jsi to vysvětlil:) darjeelingy mám teť asi nejraději...asi je to to muškátové aroma:):):)
Wanad
Vynikajici je cerveny caj "Zlate jehly" uklidnujici, vune i chut pampeliskoveho medu. Akorat dost drahej....100g okolo 200kc. Ale doporucuji
cosmos
...tak ted sem si hodně oblíbil dračí studnu...bych jí pil pořád...sem ji pil u kamaráda a byla vynikajcí, pak jsem si ji koupil a nic moc...pořád sem si říkal ,co dělám špatně...ale pak sem si ji koupil v čajovně v celetný...a zjistil, že sem nic špatně nedělal...jen to, že jsem špatně nakoupil...:):):):jumper:
...doporuču ju ji louhovat max.2minuty:)
...a nebo dát tak dvojnásobný množství čaje a louhovat pouze tak 30vteřin:crazy: :crazy: :bong:
Yasmeene
kdysi sem pila čaj každej den, ale dneska piju už jenom kafe, docela úpadek. Když čaj tak nejradši mam oolongy a bílé čaje hlavně Pai mu tan (či jak se to kýho víra píše)

HKOR:Ten link mi nějak nefunguje :(
HKOR
to Yasmeene: tenhle link by už mněl být good http://www.shanti.cz/
Hefe
Jestli máš zájem o čaj měl bys zajít do čajovny a tam si vybrat. Je spousta druhů čajů a každý má trochu jiné účinky. Někomu (např.mě) vyhovuje zelenej čaj, ale někdo ho nesnáší. Čaj si tudíž asi musíš vybrat sám. Pro začátek zkus China Gunpowder...
Yasmeene
HKOR:Díík
fak.gesho
JJ, gunpowder ye gunpowder, ale dneska uz ho nemuzu, je mi z nej strasne blivno:D:D:D, max. hodne slabej nalev nebo mixik s nakym ceylonem a salepem. Ale ted si pochutnavam na pueru, mate taky neni k zahozeni, ale the best je Gyokuro...
[CZ]Neon
Ja rad caje od znacky AHMAD - early grey, english breakfest, darjeeling, ceylon, atd...
kusher
nejrasi piju zelenej. kdyz jsem ho zacinal pit, tak jsem se po par salcich byl schopny treba ucit skoro celou noc, takovy prirodni speed :D clovek mu ale musi prijit na chut. vetsine lidem ze zacatku nechutna ale ja na nej nedam ani omylem dopustit! jinac kupuju samozrejme sypany... Jo, a navic skvele detoxikuje organismus od vsech sracek a posiluje telo i mysl! fakt doporucuju!!!
masoquista
TeĎ jsem si sehnal HUANG JIN GUI.Dává kolem šesti nálevů.Výborná jemná chuŤ.Je to zelenější typ oolongu.Koupil jsem si také keemun MAO FENG ale bohužel jsem ho ještě nezkoušel.
Jinak mé oblíbené: Assam Brahmapotra, Yogi, Le Touareg a sqjelý jasmínový čaj.Mimochodem některý druh jasmínu má halucinogenní účinky viz tady.
Jinak kupuju sypaný většinou v čajovně.A mám radši zelený čaj.
masoqusita: tak bacha na hafany z porcelánu :D Můj poslední kup v čajovně je zelený vícenálev Mao Jian - zajímavá chuť; při prvním napití se ihned vysuší ústa.
masoquista
Tak dnes jsem si domů přinesl pu erh palace grade z čínského Yunnanu. Černý čajík. Všude píší že chutná zemitě. A tu hlínu z toho fakt cejtim :frog:. Je to ale taková příjemná chuŤ, jemná. Právě ho dopíjím, ale bude z něj ještě jeden nálev.
To nikdo z Vás není blázen do čajů? Je mi líto že je v tomto threadu celkem pusto.
steve
Teď si připravuju litrový nálev Lapacha, příjemný, chutný čajík. Sestřička mi na Vánoce koupila Darjeeling 1 flush, který mi taky velice lahodí. Mému emku občas čaje nedělají dobře na žaludek...

Máte podobný problém? Já sem nikdy nic podobného nepocítil. Asi je to individuální...

Kde je čaj, tam je i naděje:)
Sir Arthur Pinero
masoquista
citace:
Původní příspěvek od steve
Mému emku občas čaje nedělají dobře na žaludek...

Máte podobný problém? Já sem nikdy nic podobného nepocítil. Asi je to individuální...

Kde je čaj, tam je i naděje:)
Sir Arthur Pinero


Když si dám čaj ráno jen tak na lačno, asi půl hodiny břicho bolí a proto ráno čaj nepiju.Kdybych měl ráno čas se nasnídat a pak si udělat si čaj tak by to bylo ok.Ale přes den, když něco pojím, tak problémy žádný i při velké konzumaci čaje.Doufám že jsem odpověděl na otázku protože nevim co je emko.?
steve
citace:
Původní příspěvek od masoquista


Když si dám čaj ráno jen tak na lačno, asi půl hodiny břicho bolí a proto ráno čaj nepiju.Kdybych měl ráno čas se nasnídat a pak si udělat si čaj tak by to bylo ok.Ale přes den, když něco pojím, tak problémy žádný i při velké konzumaci čaje.Doufám že jsem odpověděl na otázku protože nevim co je emko.?




:frog: Emko znamená matka. Tečko znamená otec. Převzato z filmu Mechanický pomeranč :wink:

Jo na lačno to asi není pro tělo moc fér.


bye

:)
thalos
moje nejoblibenejsi caje: gunpowder & puerh & mate

caj piju rad, a kdyz tak poradne (min litrik:)

mam takovy dotaz na cajove odborniky:
na napr zelene caje ma byt voda 80°C - je lepsi privest vodu do varu & nechat vychladnout, nebo ji nenechat zavrit??
ja mam nejdradsi draci studnu, ted ji zrovna popijim :angel:
rekl bych, ze je lepsi vodu prevarit, ale kdyz se nalejva, tak by se nemela moc karbovat, takze lejt po stene.
litrik caje a par brcek, je urcite zaruka peknyho vecera ;)

to masoquista: pu erh sem kostoval jenom jednou a stacilo mi to, asi sem udelal moc silnej nalev... zema chut proti tomudle byl cajicek, ale prej je to dobrej after alcohol
thomas3711
Joooo ... no ja milujem caj ... pijem ho kazdy den, dost casto ... jednoducho mnam.

Nedavno som objavil taky zvlastny caj (teda mozno nie je az taky zvlastny, ale pre mna bol). Je to caj s prichutou Rooibos a Ginger. Vraj take piju v Keni. Zaujimave a aromaticke. Skuste.
Galen Aldaron
Vodu převařit, pak schladit. Na některé zelené lepší začít i na 60°C (hlavně v zhongu).. důležité i experimentovat :-)

Čaj spouští sekreci trávících šťáva, což IMHO nemusí být někdy na prázdný žaludek příjemný..
Frisbeeman
aaah,konečně sem našel čajový thread! :) já osobně úplně nejwíc "žeru" Irish cream s mlíčkem (i bez ganji), který právě popíjím :)
Dotaz pro všechny: Máte někdo zkušenosti s "vypatlávacími čajíky"?
Kdosi někde psal,že Puer po 6-7 hrničcích (litrech?) vyrábí podobný stavy jako po hulení... :)
moswa
frisbeeman: teda nevim jestli podobný jako po hulení...ale rozhodně to s tebou něco provede. :D mě to většinou otevře oči takovym dobrym zpusobem. :eek:
ges
Frisbeeman: jj ten jednou se mnou pekne zamaval .

Taky se mnou parkrat zamavalo mate. stalo se vam to nekdy?
Lááá...
Ja mam s Pu-erhem taky sve zkusenosti: zalili jsme ho celkem dost v termosce, luhoval se celou noc...kdyz jsme to ve dvou vypili, byl to fikot. Zcasti to mozna huleni pripominalo, ale bylo to vic barevnejsi :)
Pu-erh je vyborny se smetanou, zkuste to!:)
Jinak prednost davam cajum typu Darjeeling...mnamka.
Frisbeeman
2 yavar: 6-7 konviček? To je hooodně čaje... kolik je obsah jedný konvičky?
Kačer
Čaj->Jediná tekutina která se vyrovná vychlazenýmu pivu.:slizoun:

Od té doby co máme rychlovarnou konvici si vždycky uvařím do 1,5l megahrnku nějakej pytlíkáč....černej nebo zelenej s citronovou příchutí...od Pikviku.... kdybych vařil v takovém objemu sypané tak bych se nedoplatil.

Jinak za kvalitníma čajema chodím do čajovny:) už jenom kvůli té atmosféry. A zamozřejmě mám doma základní sypané čaje. china gunpowder(kombinuju s vlastní mátou) assam, maté, rize...:afro:
inf3cti
citace:
Původní příspěvek od Ruahine
...Pak mám rád oolongy, které připravuji metodou kung-fu (varianta osamělý piják) :smoker: Při tomto způsobu přípravy lze z nejkvalitnějších sort dostat i víc než 10 nálevů.


zdar, tak nam o tom kung-fu nieco napis. ale presne, co pouzivas, ako, aku teplotu vody, aku vodu, ako dlho luhovat, atd :) rad vyskusam nieco nove :)
inf3cti
Ruahine: Dikec, prave na ten equipment som bol zvedavy :) Ja som sice fanda skor japonskych zelenych, ale obcas ma pochyti chut na nieco prijemne vonave, Nejaky kvetovy Darjeeling, alebo nedavno som mal cinsky zeleny "Spomienka na velkeho cajoveho krala", no a este mi tu stoji pol plechovky oolongu Vodnej Vily, a neviem co s tym - tak diky za tip :)
warior
na to jsem se chtěl právě zeptat,nemáte někdo zkušenosti s kouřením čaje??? má to nějaké účinky??? díky za odpovědi ;)
Artush
neni spatny maly budha...byl sem poi tom tak shnily ze sem se ani neognul po ovladac...
No já čaj nepiji.
Jaksik ho nemusím, některé mi nechutnají.
Ale když jsem v nějaké čajce nebo tak, tak si čaj dám, páč tam mají takové luxusnější a ty mají něco do sebe.
Ale prostě když jsem doma, tak si dám raději nějaké pití z Makra za 3 Kč :) místo čaje.
Doma piju čaj jenom když jsem nemocný, nebo když nic jiného není. Většinou ještě zkusím mlíko, ale z toho se nikdo moc nenapije a tak se vrhnu na čaj !
Budeh
Čajová kultura se v čr masově začala vytvářet kolem roku 1997 a spíš později.Určitě zde byli lidé se vztahem k čaji a jeho kultůře a však boom začal až vznikem čajoven a tím alternativou pro mládež. V prvopočátku do čajovny chodily lidé do 25let , dnes najdeme po čajovnách vysedávat lidi všeho věku. Osobně si myslím, že čajovny v čr jsou na vysoké úrovni a v některých z nich najdete opravdu výjmečné čaje za přijatelné ceny. Osobně jsem z ostravy a můžu doporučit několik čajoven, máme jich tu požehnaně. Některé lidi co pracují jako čajaři nebo dýmkaři znám a musím říct že nedají dopustit na kombinaci čaj a brčko. Jsou f poho.
teaman
Nejlepší kombinace pro chvíle pohody:
1, Brčko
2, Čaj - Formosa Tung Ting, Tie Guan Yin Superior
3, Vodní dýmka

...a pak už mě nic nerozhází...ani zprávy na Nově:)...
Pupiset
moje best tea:Vodni víla/olong z paradni chuti po ranu fajn/
Tuareg/po brcku/,a Rizze v jakekoliv dobre cajovne.Cˇaji Zdar;)
zaya.cz
cau neznate neaky dobry recept na povzbudive caje?par typu sem tu nasel ale slysel sem o varenem darjellingu s mlekem a neakym korenim a ze to pry hodne nakopne
inf3cti
na take nieco je darjeeling skoda, ten je vynimocny prave svojou delikatnou vonou. na taketo nieco staci uplne obzcajny cierny caj. ak uz nieco 'znackovejsie' tak potom Qi-Men(Keemun).

Este ma tak napada, ze dobre 'nakopavadlo' je japonsky caj Gyokuro - jedna sa o velmi kvalitny druh zeleneho caju.
kafevar
inf3cti: souhlasím, ne nadarmo se říká, že darjeeling je šampaňské mezi čaji
Pupiset
4zaya:Rozhodne mate/rancho,pampero/neni to sice klasicky caj,ale maj ho ve vsech gud cajovnach,doporucuji si ho dat primo tam z kalabasy;)
Brnk
Jsou tu nějací čajíčkáři z brněnska?
Jakou máte oblíbenou čajovnu? Já chodím na Konečného nám.
inf3cti
Modra cajovna na Jiraskove (pri Konecneho Namesti) - OK, maju tam dobry vyber Darjeenlingov
Chajovna kusok od Spalicku v centre - OK
Dobra cajovna na Josefske (?): tiez OK, kvalita cajov super, ale ja i par mojich znamych by sme tam uvitali trocha privetivesji pristup zo strany obsluhy - uz sa mi tam parkrat stalo, ze obsluha bola vylozene nevrla.
Cajovna Sklenena louka: caje i obsluha v pohode
Brnk
Chtěl bych si doma dělat zelenej čaj, aby to mělo úroveň. Poraďte mi někdo jaký si koupit nádobíčko (konvičky, sítko, hrnky) a na kolik to asi vyjde!
Dííík
inf3cti
citace:
Původní příspěvek od Brnk
Chtěl bych si doma dělat zelenej čaj, aby to mělo úroveň. Poraďte mi někdo jaký si koupit nádobíčko (konvičky, sítko, hrnky) a na kolik to asi vyjde!
Dííík


Uplne ti staci bezna porcelanova salka a nekovove sitko (napr. bambusove za 50KC). Zelene caje sa luhuju odokryte, takze nepotrebujes ani poklicku. Idealne je v nejakej vacsej salke caj vyluhovat, nedavat ho do ziadneho sitka, ale priamo do vody aby mal dostatok priestoru na rozvinutie listov, a potom cez sitko zliat do inej nadoby, z ktorej ho pijeme.

Ak chces nejake specialne vybavenie, potom najjednoduchsie je kupit si zhong(gaiwan), t.j. salku s poklickou na pripravu caju - cena medzi 150-300KC. Financne narocnejsie su konvicky, alebo komplety konviciek so salkami. Drahe nadobky na pripravu caju maju prinos hlavne esteticky, kvalitny caj sa da pripravit aj v najlacnejsich. Pri nakupe si treba davat pozor, aby esteticke hladisko neprevazilo nad praktickym - napriklad ze konvicka je krasne tvarovana, ale zle sa z nej nalieva, zle sa cisti a podobne...

Ak sa v cajovej kulture vobec neorientujes, zajdi si na caj do nejakej cajovne, kde sa predavaju aj knizky, a zalistuj v nejakej 'Knihe o caji' urcite tam nieco take maju. Aj na internete je toho dost.
Brnk
Díky moc, to jsem potřeboval vědět.
Čajomilcům zdar!!!
zaya.cz
cau tak ted piju druhy nalev(teda myslim ze nalev proste sem si podruhe vyluhoval) caj sencha no celkem velkej hrnek a myslite ze je mozne abych uz neco citel?ja na caje nejsem zvyklej a fakt ze uz zacinam neco pocitovat...to sem zvjedavej za pul hodky ma prijit kamoska(na caj :D) no a mezitim si dam asi jeste 1 :D
inf3cti
caj neni huleni, ale rozvibrovat docela dokaze :)
ja uz som na kofein dost zvyknuty, takze by som musel vypit fakt dost, ale u obcasnych pijakov caju moze mat konvicka poriadneho caju naozaj euforizujuce ucinky.
Lahvan_FlaskiCZ
he? :eek: tak to slysim prvne. kofein sice ano, ale jine ucinky? :rejp: to se mi nezda...........
zaya.cz
no nakonec z toho nic nebylo ale kdyz sem ten caj pil- nekolikaty nalev tak sem neco pocitoval.ale po dopiti uz potom nic narozdil od lidi co tady pisou ze 1,5 hodiny stav..no nejde prece o stav ale o chut caje.zdar
inf3cti
Caj nie je 'zmastovadlo', z tohoto pohladu je tam jedinou aktivnou latkou kofein.
Najlepsie ucinkuje vypity pomaly, v prijemnom prostredi, osamote alebo s pohodovymi spolucajovnikmi. Caj pomaha dobru naladu vytvarat, ale sam o sebe ju nevyvolava.

Je rozdiel, ked clovek vypije kanvicku caju, uvolni telo i mysel, zrelaxuje sa a z cajovne odchadza s usmevom na tvari a v skvelej nalade, nez ked niekto za 15minut vypije 3 kanvice a caka, kedy uz zacnu tie halucinacie - potom sa mu akurat zacnu triast ruky a bude chodit kazdych 20 minut chcat. :D
lordWilliam
Ucinky cistyho kofeinu a caje se dost liseji, v caji neni jen kofein, ale je tam i spousta jinejch alkaloidu a silic. Konvicka kvalitnejsiho caje ma vic nez jen lehce euforizujici ucinky a to i u castych pijaku caje :-) Osobne posledni 3 roky nepiju v podstate nic jinyho nez caj a cistou vodu (kdyz specham) a par zhongu senchy se na me porad dost podepise :-D
Dulezitost set&settings je snad kazdymu jasna :-)
Pokud se nekdo chce jen "zmastit" tak at si misto caje radeji koupi lahev kvalitniho toluenu...
zaya.cz
jak dlouho nechavate senchu luhovat?
inf3cti
Skadan: preesnee :)

dobry tip: zober si na vylet do prirody termosku s horucou vodou. Tie nerezove su celkom v pohode, a ak tam du vodu das vriacu, aj po par hodinach ma este aspon 80°C, co na zelene caje, oolongy, alebo mate a ine caje-necaje celkom staci. Je to super-mega-spica-bomba-cool, urobit si cajik priamo v prirode!

zaya: co ti k tej senchi povedat .. ja to luhujem podla toho ako mam chut, aku mam horucu vodu, kolko tam toho caju davam... Proste podla oka a citu. Niekto ma rad caje silne vyluhovane az preluhovane, niekto skor jemnejsie. Ja si zeleny caj radsej vychutnam jemnejsi a vo viacerych nalevoch. Hlavne to nezalievaj vriacou vodou, ale trochu chladnejsou(80°C) a luhovat by sa to malo nieco pod 3 minuty. Ak je to silne zlte a silne horke, tak je to preluhovane. Malo by to byt zelenkave, a nasladlej chuti, ale zavisi aj od caju, nie je sencha ako sencha.
Setth
Tak to tady tak čtu a vzhledem k tomu, že čajová souprava už na mě kouká z poličky, přemýšlím, co okoštuji. Zatím jsem si nakoupil Maté, China Gunpowder Temple of Heaven, Silver Sprout a vzhledem k tomu týpkovi co se vztekal na porcelánový psy jsem si koupil ještě China Jasmin Hua Cha White King. + jsem ještě doma vyhrabal Rooibos.

Ostatně čaje mám taky rád a dokud u nás byla čajovna, tak jsem tam byl pravidelných zákazníkem. No, dnes už není, takže to budu dohánět doma. :) Jen jednu otázku na závěr - pomineme-li čaj z houbiček, který čaj (nebo kombinace čajů) je podle vašich zkušeností nejpsychoaktivnější, neboli nejvíce halucinogení? A v jakém množství?
inf3cti
caj ako taky halucinogenny ani psychoaktivny nie je. Dolezity je hlavne set a setting. Kanvicka caju vypita pomaly, v tichom, prijemnom prostredi, spojena s uvolnenim napatia a relaxaciou sa rozhodne neda porovnavat s rychlym, nahlivym vysrknutim salky preluhovaneho caju s velkym mnozstvom kofeinu (po ktorom bude cloveku akurat nevolno a bude nervozny) a naslednym cakanim, kedy uz to zacna 'zmastovat'.
Mam snad aj pisat, ako by mohol vyzerat taky 'pozitivny' set a setting?

EDIT: kedze caje nie su halucinogenne, tazko medzi nimi najst najhalucinogennejsi. pre dosiahnutie onej rozjimavej nalady je vhodne pouzit caj delikatnejsiej, jemnej chuti, ktory skoro nuti cloveka, aby ho pomalicky srkal a vychutnaval - napriklad nejaky caj z Dajjeelingu, alebo nejaky dobry cinsky zeleny. Ale to uz zavana flamewarom 'Ktory caj je najlepsi'. V podstate staci akykolvek trochu kvalitny caj, ktory bezne dostat v cajovni.
thalos
četl jsem, že jasmínové čaje (takže vlastně jasmín) mají halucinogení účinky...

citace:

Deset šálků lahodného jasmínového čaje si dopřával denně Gilbert Walker z Floridy a pak se mu zdály podivuhodné sny, například o biblickém boji mezi dobrem a zlem. Pokud se vše odehrávalo jen ve snu, tak to ještě šlo. Jedné noci se ale Walker rozzuřil. Zdálo se mu totiž, že v sousedním domě strašně štěká a vyje smečka porcelánových psů.
Rozbil skleněné dveře, vtrhl do domu a chtěl psy umlčet. K smrti však vyděsil majitelku, která před jeho napřaženým mečem utekla z domu. Jeden porcelánový hafan útok nepřežil a rozbil se. Gilbert se řinčením střepů u sousedky probral a policie ho pak našla s vyděšeným pohledem na ulici.


http://www.novinky.cz/11484-.html
inf3cti
pijem aj jazminove caje, vonu jazminu mam dokonca velmi VELMI rad, ale nikdy som nepostrehol ziadne vynimocne ucinky...
thalos
asi toho musíš vypít vagón (jakože moc)

taky jsem pil jasmínový čaj a normálka
sunray
100% zavislost na touaregu :)
inf3cti
citace:
Původní příspěvek od thalos
asi toho musíš vypít vagón (jakože moc)
taky jsem pil jasmínový čaj a normálka

no, ved preto, ze ho mam rad, tak ho obcas pijem docela dost. a nic.

sunray: Tuareg je mazeec, hlavne v lete, podvecer, podavany vlazny...
sunray
jj... mam proste rad sladky veci ) a nebo takovej rize je taky mazec ))
masoquista
O tom halucinogenim jasminu uz jsem tu psal. Taky mam rad jasminovej caj. Ted jsem mel draci studnu. Cinskej, zelenej...celkem dobrej.
Marshall47
Ja miluju Sen chu. Je to fakt vybornej japonskej čaj. Pravda je že podle toho taky stojí, ale je to fakt dobrota :-) Mohu všem vřele doporučit....
inf3cti
sladky? touareg? to som este nezral .. ja ho praveze pijem uplne bez vsetkeho. ale je fakt, ze by z neho bol skvely ladovy caj - vychladit, par kociek ladu, slabo osladit, limetku alebo citron, listok maty na ozdobu .. ooh yeah ;)

ale rize, to uz je ina kava :) skvele k vodnej fajke

Marshall47: a skusil si uz gyokuro? :) ak ti chuti sencha, gyokuro nedas z ruky :) ja ho luhujem, kym v nom ostava co len trochu chuti :D a ten prvy nalev stoji za to. silny, az mliecne zakaleny, a ta vona.. trpko sladka, travova az gastanova, s jemnou aromou mora...
inf3cti
no ja praveze pijem touarega iba nesladeneho, pride mi tak viacej osviezujuci. nespominam si s urcitostou, ci som si dal niekedy touareg v cajovni, ale ak ano, tak bol urcite nesladeny. sladim iba rize a arabske kafe, to mi zas chuti lepsie sladke.

caje samozrejme isty vplyv na psychiku maju, ale myslim, ze tak isto moze ucinkovat kava. Podla mna je to kombinacia relaxacie pri piti chutneho napoja, a kofeinu, ktory v nom obsiahnuty.

Robili sme raz PuErh party: sli sme na vylet, vecer rozlozili ohen, postavili kotlik s vodou, nalozili kopec PuErhu (ale fakt moc), a celu noc sme dolievali vodu, luhovali, pili. Bolo to zaujimave :) Pri takomto uzivani ten caj rozhodne psychoaktivny bol :)
prenda
Zdravím čajařky a čajaře :).

Možná už tady opakuju,co již někdo řekl,ale nedávno jsem byl v poměrně nové prodejně čaje kousek od Vodičkovy ullice v centru Prahy.

Obchod s čajem
AMANA
Školská 38
Praha 1
(roh s Vodičkovou)

tel: 222 230 248
@: skolskazavinaccaj.cz

Tahle prodejna na mě zapůsobila velice profesionálním přístupem k prodeji čaje.
Několik postřehů jsem si dovolil vypíchnout:

-prodává se zde POUZE sypaný čaj a jeho příslušenství,žádné jiné aromatické látky,které čajovému aroma škodí

-čaj je zabalen do kvalitních sáčků,které jsou ze speciální odolné,kovové folii podobné látky,která nijak neinteraguje s obsahem,sáček se dá několikrát použít a uzavírá se systémem "gramák" :)

-prodejce dává na ochutnávku některé zvláště kvalitní a chutné čaje,za které se obvykle platí "nehorázné" sumy

-školený personál

-velká nabídka čajového příslušenství,zvláště yixing konvičky z japonské hlíny jsou parádní,ostatní také stojí za to

-lákavé ceny

-velký výběr napříč čajovým spektrem

-pravidelné ochutnávky a informační meetingy pro udržení informovanosti,aktuality

Určitě doporučuju tuhle prodejnu navštívit!!!

!Slunce v šálku!
sunray
heh jen dve lzicky? ja do konvicky davam 4 vrchovaty polevkovy lzice )))
Setth
Ale to pak musíš bejt pěkně na kaši, ne? Podle návodu většinou píšou: lžičku čaje přelít 02,l horké vody (alespoň u nás). Takže do 0,5l konvičky to jsou cca. dvě lžičky. Ostatně víc se mi do toho sítka na čaj ani nevejde. Čtyři polívkový lžíce rovnou do konve pak musí bejt masakr.

To bych chtěl vidět, jak by takovej člověk vypadal třeba po Maté :frog: kde je celkem dost kofeinu. To bych pak už rozuměl i těm porcelánovejm psům.

:death: Možná to někdy koštnu :slizoun:

------------------

EDIT:
Teď se tak pozorněji koukám zpět a zjišťuju, že byla pravděpodobně řeč o cukru. Sakra! Njn, to hulení se už asi podepisuje :D
lister
co se tyce mych oblibenych caju, tak nedam dopustit na Mao Feng.. snese skoro nekonecno nalevu, ma i docela svou specifickou chut a i ty ucinky nejsou k zahozeni..;] a z cernych samozrejme puerh..;]
Anonymer
Tak caj mi ozaj velmi chuti, MATE ktory som kupil uz davno nieje ;)
Teraz sa chytam na English Breakfast Tea , od firmy Twinings , vraj ma velmi povzbudzujuce ucinky, a nenormalne to Speaduje :)
Avsak ta cena cca 300 :( :(

An.
Anonymer
Tak som zvedavy, co to spravi :) , uz sa nanho moc tesim ;)

An.
r
Jo jo, hulení a čajík-to mají mazlíčci rádi:) Já osobně mám nejradši málo fermentované oolongy-Dung Ti, Jade oolong, Kuan Jin, atd-mňam mňam...člověku se úplně rozsvítí mysl a rozhýbe tělo. Jenom musím nejdřív pít čaj a pak až zahulit, jinak si čaj nevychutnám-chuťové pohárky zalepené shitem...
sunray
Ruahine: presne tak :) nejednou se mi stalo, ze jsem si na ten caj vzpomnel az druhej den rano :)
tak to já si po brčku dám čajík strašně rád...a přijde mi, že tu jeho chuť chytám mnohem líp...nějradději mám jemný bílý čase...nomber one:
pai mu tan by Oxalis :-)
Lux
ja si doma davam hlavne zelenej a bilej

mel nekdo z vas uz konopnej caj??


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma