|
lux: jediný co jsem měl, tak byl zelenej čaj s haš olejem a kusem másla...aby Ti přešlo nějaký THC do vody, tak bys to musel dlouho vařit, tak dlouho, že by se Ti dokonce celá molekula zoxidovala...a to mi přece nechceme...nebo jsem měl konopnej grog...ale čaj ne..
je pravda, že by mohl chutnat zajímavě...ale určitě by moc nedával... |
|
|
Lux |
to mugli: ja sem myslel ten co prodavaj na hemp shopu (bez THC) |
|
|
|
2Lux: tak to sorry...podle mě by to byl pěknej humus připravovat si to sám...protože když vařím, tak pokaždý všechen materiál nechám několikrát vyvařit ve vodě, abych to zbavil všech barviv a všeho co se ve vodě rozpouští....a při představě že bych tuhle zezačátku hnusně zelenou a ke konci už jenom lehce zelenou vodu měl pít jako čaj je mi trochu blbě...
...ale jestli máte někdo návod na konopnej čaj (klidně i THC-free) tak sem s ním :-) |
|
|
|
2 Omnihash: jak jsi to myslel s tou masalou mezi čajema? Něco jako yoggi tea? Nebo je to už připravený spolu s nějakým oulongem? Já znám massalu pouze jako směs koření... |
|
|
Galen Aldaron |
2 mugli: dovolim si odpovědět za Omnihashe. Masalu totiž s největší pravděpodobností myslel přesně jako se dělá yogi čaj. Jsou holt čajovny (hl. Dobré čajovny), kde se tomu říká Yogi čaj a připravuje se to ze směsi Yogi, černého čaje a mléka a vody a jsou jiné čajovny, kde jen používaj kořenící směs Masala. Jde o velmi podobnou směs - většinou bez pomerančové kůry, trochu jiné poměry základních surovin, s jinou zrnitostí, ale to už záleží i na výrobci ...
.. no, jinak čaje .... :p: :) |
|
|
mittka |
Helou :)
neviete niekto ako sa pripravuje mate green na studeny sposob ? chcem to vyskusat lebo mam pocit ze na mna nejako tie je vychyrene ucinky nefunguju...niekedy skor sedativum pre mna :/ |
|
|
inf3cti |
mittka:
mne znamy postup pripravy ucinneho mate je takovy, ze se naplni calabas do pulky az 2/3 listkama mate, a pak se vzdycky naleje horka voda, louhuje se to, a macka a usrkava bombillou. pocet zalevu je klidne 5-6, dokud to ma nejakou chut. nekde jsem cetl ze takovej caj z mate pili lovci pred nocnim lovem, aby byli po celou noc bdeli a ostraziti. ve svetle toho je zaliti 1 lzicky mate v salku jen trapnym pokusem, a pak se hodne lidi stezuje ze to na ne neucinkuje.
Pokud nemam po ruce calabas a bombillu, delam mate tak, ze ho louhuju v salku nebo konvicce, mackam lzickou, sliju do jineho salku, a nez to vypiju, mam pripraveny dalsi nalev. Jelikoz chut mate samu o sobe nepovazuji za az tak uplne gurmanskou lahudku, pridavam citronovou travu nebo stavu, a taky trochu osladim. Treba je vyborne s karamelem, nekolik cajoven to ma taky v nabidce. Pridavky ruznych ovoci, kvetin, atd mne moc neoslovuji, nemam pocit ze by to slo ve vysledku nejak vyrazne poznat (cest vyjimkam).
o priprave na studeny zpusob nic nevim, ale mohl bys to zkusit tak jak se to dela s normalnim ledovym cajem - studenou vodu, caj a nechat to louhovat. jak dlouho, nevim. par hodin, den, dva dny... Nebo to udelat na horky zpusob, a pak zchladit, to je neporovnatelne rychlejsi. |
|
|
mittka |
inf3cti :
vdaka urcite vyskusam v najblizzej dobe...ja sa nestazujem ale ked to porovnam s inymi ludmi tak na niekoho posobi aj jedna salka alebo niekto po kave nemoze spat a ja som opacny pripad...
nefunguje to tak ze cim dlhsie sa to luhuje tym je to sedativnejsie ? mozno to je blbost ale doteraz som to tak postrehol...
ale urcite zacinam premyslat o zakupeni aspon bombilly na zaciatok ;) |
|
|
Viva |
jinak než pomocí bombillou se to snad ani nedělá pokud to chceš dělat jak se má:)koupíš to v jakýmkoliv etnoshopu*** |
|
|
jestedman |
IMHO stačí koupit pražené maté, je to mírně silnější a do 0,2 hrníčku dát tak 5-6 lžiček, zalejt a nechat 15 minut odstát, barva je pak černější než kafe, ale když to osladíte, bude to i poživatelný, neusnutí na pár hodin je zaručeno |
|
|
|
jj ja pozoruju lehky zmeny nalady i u piti normalniho caje dostupneho v kazde lepsi samosce (Lipton, yellow label) je fakt vybornej, doporucuju!! clovek ma jakoby lepsi naladu, takovy lehky bzucivy pocit v hlave, ostrejsi smysly a bystrejsi mysl, a samozrejme to cloveka naspeeduje, :bounce:
jak rikam caj je moje neoblinenejsi droga (a alkohol je az na tretim miste) |
|
|
Hy3nA |
čaj piju hlavně v zimě, hlavně zkoušim nějaký ty nový chutě atak.. jinak když bliju tak si do něj namačim piškoty.. taky dobrý..:D |
|
|
Viva |
já miluju sypaný čaje ...nejlepší je podle mě:malý budha:):) |
|
|
Lux |
Viva: haha malý budha to je šupa čaj...to mi připomnělo že už jsem ho rok neměl
nevim jakej čaj mam nejradši já rád experimentuju a tak ale hodně dobrá byla železná bohyně (oolong) jinak jsem ještě měl geimanchu a to je čaj s praženou rýží...na první pohled to vypadá jak popcorn ale je to rýže |
|
|
Papek |
já miluju ze sypaných čajů asi čaj čtyř světadílů nebo lapacho-jahoda :)
Stejně si myslím, že nejlepší čaje jsou z toho, co si nasbíráme, nevím třeba lipovej, heřmánkovej nebo divizna .... Z čeho všeho jste už zkoušeli udělat čaj??? :D |
|
|
Viva |
pěstuju si mátu:)vynikající
jinak čaj dělám ještě z heřmánku, meduňky, atd...s medem:):) |
|
|
lukas04 |
Čaj objednávam z internetových e-shopov, alebo kupujem v čajovňach. Najlepšie sú pre mňa pu-erh, alebo gunpowdery..
4Viva: Čaj sa robí len z čajovníka. Z mäty je len nápoj. :wink: |
|
|
Vochomurka |
Ja piji čaj každý den ráno, ten červený z penymarketu za 20kč............. :frog: |
|
|
Lux |
viva: mátu? myslim si správně že to je cesmína paraguayská? jestli jo tak kde jsi sehnala semínka? |
|
|
lukas04 |
Lux, Viva myslí Mätu, nie Maté. :) |
|
|
Lux |
lukas, viva: jeee a jo jsem slepej:D |
|
|
Viva |
přesně:):)semínka koupíš v květinářství:):):):) |
|
|
Bobo |
Jsem majitelem obchodu s kavou a cajema a muzu rici ze zelene caje sou nejlepsi od firmy www.dobrecaje.cz nikde jinde nekupujte..a uz ne pres web caje znacky Oxalis..je to starej stuchlej hnus..i jejich kavy sou na pobliti...prej prazi polskou kavu ktera je stuchla..takze opatrne.. |
|
|
|
:::Bobo::: Musím stebou nesouhlasit sice se v kávě nevyznám ale čaje jsou mé...mezi oblíbené značky patří právě "OXALIS" a z jejich sypaných čajů mám nejrači bílý čaj "SILVER TIPS" a zelené např. "CHUN MEE-vzácné obočí" sice mají divné názvy a však chuťově jsou vynikající je to jen můj názor a nikomu jej nevnucuji tak to neberte jako navádění ke koupi tohoto výrobku.... |
|
|
|
hehe nejlepší čaje sem dělával v létě když sem se šel projít ven do lesa nebo tak různě :P |
|
|
|
Le Touareg,Vzpomínka na Istambul,Kupuju přimo z čajovny=) |
|
|
švéd |
když černej, nejradějc nějaký fajn Assam!
ze zelených dávám přednost čínským, zvlášť Chun Mee...
z aromatizovanych miluju třeba Glögg,
k brku je dobrej jakejkoliv oblíbenej neslazenej čaj.
v Praze nejraději nakupuju u Amana (v postranní uličcce ve Vodičkově ulici tak 500m od Václaváku. Vlevo.) |
|
|
vimnevim |
nejlepší čaj je každopádně Puer pořádně černej a uleželej.:rasta:
Ze zelenejch obyčejnej Gunpowder, nebo japonce...
Ještě občas polofermentovaný...takovej tunk tink nebo železná bohyně modrozelený spirálky jara:slizoun: |
|
|
frenlik |
RespectFlowers: přesně, to s tebou souhlasim, taky jsem chodil do lesa a tak s čajem :-) jsem si koupil zavařovačku, takovou tu minitermosku.. no super požitek! jinak já se do čajů pomaličku dostávam no.. Gunpowder je klasika, Pu-er- mňam!, a co mi hodně chutná je Lu-Shan.. Le Touareg si taky dělám no.. a pak piju dost maté :-) třeba teď.. :-) |
|
|
durexman |
CITRÓnový xD fajnsmekr x) |
|
|
SmallDudeZombie |
Taky miluju čaj, pokud potřebujete pořádně nakopnout naspeedovat, tak doporučuju 2-3 pytlíky zeleného čaje do hrníčku :D - vypít , a to fakt pak nestrácíte čas :D |
|
|
SK3R0 |
ja sa nejak druhmi caju hlbsie nezaoberam aj ked som jeho fanusik. najradsej mam pravy sypany earl grey alebo nejaky ovocny (hruska, slivka) alebo pocas zimnych mesiacov bylinkove caje kazdeho druhu. vivat salvia :D |
|
|
rus |
Par rokov pijem obycajny Grande ovocny. V podstate je jedno ktory, vsetky chutia rovnako. Ale vzdy siaham po malinovom. Nesladim, len malicko kysleho. Neviem sa ho dopit. Od smadu snad nieje nic lepsie.
Casto byvam nachladnuty tak, ze mi slzia oci, permanentne tecie z nosa. Vtedy sa mi osvedcil zeleny sypany caj. Tusim Japan Sancha. Je neuveritelne ako dobre funguje. Behom par hodin sa mi ulavi.
Inak ak som nahodou v cajovni, tak 2 - 3 druhy nahodne ochutnam tiez :) . |
|
|
krast |
Čaje často, ale jen sypané a ne ty "hnusy" z pytlíku. Asi nejraději bílé čaje. A když si člověk udělá za večer pátou konvičku, tak i v půl druhý má problémy se spánkem :-d. |
|
|
omnihash |
citace: |
Původní příspěvek od Bobo
Jsem majitelem obchodu s kavou a cajema a muzu rici ze zelene caje sou nejlepsi od firmy www.dobrecaje.cz nikde jinde nekupujte..a uz ne pres web caje znacky Oxalis..je to starej stuchlej hnus..i jejich kavy sou na pobliti...prej prazi polskou kavu ktera je stuchla..takze opatrne.. |
Není to tak uplně pravda - rozhodně, oxalys je zaměřenej na masovou produkci a na horší a střední třídu, ale rozhodně bych ho nezatracoval. Jenom se člověk musí orientovat v jejich nabídce, například loni měli skvělej pai mu tan za velmi pěknou cenu.
Na exkluzivnější čaje sou tu ostatně již léta zavedený jiný firmy, třeba Lu-yu v Dejvicích má skvělý čínský čaje, nebo comin trading taky dodává zajímavý kousky.
Jinak sem letos nakoupil instantní masalu a fakt bomba - v podstatě standartní masala rozemletá na prach, nemusí se tak zdlouhavě vařit a chuťove stejný jako normální. |
|
|
S3RIOUS |
Zdar, který čaj si mám pořídit pokud chci zažít zde pár stránek zpět psané pocity urychlenosti, ztratu unavy, ale i halucinace..atp. Chci to vyzkoušet. Díky za rady. |
|
|
yabasta |
Nevim teda o halucinacich z caje,nakopavak je urcite mate(to ale neni caj) zalezi co preferujes jestli cerny nebo zeleny.cerny mam rad keemun mao feng |
|
|
mahad |
Čau dneska poprvé po dlouhé době zkouším nový čaj Mogo Mogo-(Pravý zelený čaj Sencha aromatizovaný,ochucený)a musím říct fakt kvalita.:D :shots: :flamer: . |
|
|
Pupiset |
Nepal-Jun Chiyaberi FF. |
|
|
ak2249 |
nebo kombinace early grey čaje s kannou,colou a guaranou,je fádní kombinace,kam se na to hrabe kafe :) |
|
|
mahad |
Nejlepší je šípkový čaj(je tam hodně vitamínů C a je to přírodní),nebo Bezinkový s Lipovým květem.Na konvici 2-3květy kozeček+ hrstka lipového květu a osladíme medem.;) |
|
|
yabasta |
citace: |
Původní příspěvek od mahad
Nejlepší je šípkový čaj(je tam hodně vitamínů C a je to přírodní),nebo Bezinkový s Lipovým květem.Na konvici 2-3květy kozeček+ hrstka lipového květu a osladíme medem.;) |
To neni caj,jen nejaky napoj.samozrejmne je fajn. |
|
|
yabasta |
To se myslíš žádný čaj to neobsahuje. Nicméně to dobry šípkový nápoj :-) |
|
|
mahad |
Máš to tam napsaný :flick:,je to čaj!Není to žádnej šípkovej nápoj!!! |
|
|
Pupiset |
2mahad:Šípkový čaj je tradičním nejužívanějším bylinným čajem,což znamená že tam žádnej čaj není.Cˇaj je sušený list rostliny Camellia.peace&dope. |
|
|
mahad |
Prostě čaj jako čaj nevím co na to není k pochopení.;) |
|
|
Pflusik |
"Nápoj, připravovaný obvykle louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě. Pro samotné lístky se také užívá název čaj. Označení čaj se běžně užívá i pro jiné nálevy – pro zápary a odvary různých jiných rostlin (například tzv. ovocné čaje, bylinné čaje nebo šípkový čaj), které se někdy označují jako nečaje." O čem se tu hádáte omg |
|
|
mahad |
jj přesně tak dík za pomoc. :winner: :) |
|
|
Pupiset |
Hong Shui Dung Ti Oolong |
|
|
mahad |
Čau všichni,po dlouhé době zkouším nový čaj-ERVA MATE(Cesmína Paraguyská) a musím říct,fakt kvalitka :D :afro: :bounce: :rocket: :punk: :heart: :beer: :angel: :flick: |
|
|
mahad |
Čus zkouším yerba maté z tradičního způsobu pití a je to fakt paráda |
|
|
mahad |
Maté russo:rasta: :girl: :banana: :flamer: |
|
|
mahad |
Nový recept! - YERBA MATÉ TOUAREG / yerba maté s mátou |
|
|
mahad |
Ještě jedna maté russo :girl: :rasta: :punk: :D |
|
|
mahad |
Domácí výroba šípkového čaje(Šípkový čaj-chutný čaj):Nadrcenné šípky necháme vařit 15 minut v poměru 10gramů na půl litr.Před pitím scedíme přes sítko.Přeju dobrou chuť:flamer: :chef: :beer: :shots: :driver: :hug: :frog: |
|
|
mahad |
Čaj se skvěle povedl :punk: :) :rasta: :sun: |
|
|
RoyalHarvest |
Vzhledem k tomu, že kafé mi vůbec nedělá dobře, dopřeju si občas doušek kvalitního čaje. S přicházejícím chladným obdobím si jej dopřávám čím dál častěji:) Na probrání mám rád "Matté" a v bývalé práci jsem dostal, tuším z Oxalisu, příchuť Jahoda v šampaňském. Nádherně voní i chutná. |
|
|
Pupiset |
Golden monkey-Yunnan,top verze.Mnamka :) |
|
|
Pixxel |
Doporučil by mi někdo nějaký hodně dobrý čínský čaj? Jsem spíše na zelené ale piju i nějaký dobrý turecký černý čaj.
Zatím mám v repertoáru dračí studnu, jasmínové dračí oči/perly, nějaký klasický jasmínový kvalitní čaj, oolong železné bohyně milosrdenství, smaragdové spirálky jara, klasický střelný prach, výborný "vůně čtyř šálků" a beztak ještě nějaké.
Jsem spíše asi na takové ty voňavější a chutnější čaje. Takový střelný prach je dobrý ale je chybí mi tam taková ta nějaká výraznější chuť a beru ho spíše na takové to normální pití v práci, ty ostatní mám na takovéto domácí pošušnání. Máte nějaký dobrý tip na nějaký opravdu dobrý a relativně penízkově-dostupný čaj?
Jinak mám zkušenost s objednáváním čaje skrz ebay a můžu vám ho vřele doporučit. Ceny skoro poloviční, kvalita srovnatelná jako z čajovny (ne-li lepší) a vše příjde do 3týdnů krásně hermeticky zabalené. Ze začátku jsem kupoval přímo z ostravské čajovny ale teď, když nespěchám, tak kupuju čaje přímo z číny. |
|
|
Pupiset |
V zelenkách moc nejedu,ale nej co jsem pil byl-Tai Ping Hou Kui Ji Pin,jestli ho má u nás někdo natrhu nevím,jinak mě láká něco z letošní sklizně,přece jen zelené by měli být čerstvé ;) Pěknej výběr maj třeba tady:
http://www.orijin.cz/zelene-a15 |
|
|
mahad |
Nový recept! - YERBA MATÉ TOUAREG / yerba maté s mátou ještě jedna foto: |
|
|
koles |
citace: |
Původní příspěvek od mahad
Nový recept! - YERBA MATÉ TOUAREG / yerba maté s mátou ještě jedna foto: |
Kua, to bych si dal :D |
|
|
MocnyOkurek |
A vidim ze tu sou take milovnici caje. Pridam take sve zkusenosti. Uz nejakou dobu piju jen zeleny japonsky. Zkousim ruzne chute. Naposled jsem zkousel Gyokuro Yutaka a Japan Tamaryokucha. Obecne na tech japonskych mam rad ze dovoli davat nekolik nalevu. Treba ten prvni v pondeli v praci date davku pro 1.5l konvicku a tohle jedete az do ct kdyz malo luhujete i do pa. Chut je proti klasickym cajum fakt vytecny. Lehce nasladly, vonavy cajicek ktery povzbudi vasi pozornost. Jedine co nedoporucuju moc to pit na noc ale to kdo se o caje hlavne zelene zjaima tak vi :D. Nutnost u tehle caju je samozrejme take dodrzovat teploty a tyhle srandy. Nikdo nema rad moc trislovin v zelenem caji. |
|
|
spachal |
"Vicedenni" nalevy bych osobne moc nedoporucoval, preci jen je to organicky material, nemusi to byt uplne .. zdrave. Radeji pripravit jeden nalev s mensim mnozstvim listu, nebo, jeste lepe, si pripravovat vice nalevu pro jeden salek, chute nalevu se behem popijeni meni a je mozne si vychutnat caj v plne jeho komplexnosti.
Je to radost, staci treba jen jeden gaiwan a miska na caj, spolu s termoskou vody, nebo konvickou nad ohrivackem. A nezapomenout na nahrati listu 'nasucho' ve vyhrate keramice, alespon ten lepsi caj se za to odmeni krasnou vuni a lespi chuti.
Vyssi sorty japonskych caju, napriklad prave gyokuro se navic zalevaji relativne chladnou vodou, klidne i okolo 50'C, pro ziskani dobrych nalevu.
Jsou caje, ktere se zalevaji i klidne zcela studenou vodou, jsou caje, ktere poskytnou klidne i 20 dobrych nalevu, ale na to si uz pijak musi trochu priplatit :]
Caj s vami! :] |
|
|
mahad |
Dnešní ranní ::rasta: :bounce: :punk: :guitarist :micro: |
|
|
mahad |
Koštovačka:Bílý čaj Shou Mei čaj dlouhověkosti:shots: |
|
|
MocnyOkurek |
jj gyokura se zaliva 60 stupni. Da se vlastne hnedka pit :). Ale ze by existoval caj ktery se zaliva normalne vodou s teplotou okoli sem neslysel. Mohl bys prosim postnout nejaky odkaz at se clovek nemusi tridit googlem? Rad bych si o tom neco pocetl. Ja rad zkousim takove dobre veci :). JInak s tim priplatkem zalezi gyokuru mam ze slevou a pak me vyjde levenjsi nez petka mineralky prave diky tomu ze si z jedne davky udelas 5 caju. Samo 4 a 5 nalev byvaj slabsi ale da se, clovek se pak zase tesi na ty prvni dva nalevy :). |
|
|
spachal |
Ahoj, v podstate temer jakekoliv caje se daji macerovat za studena .. chut je jemnejsi, pouziva se vice listku a idealni je treba louhovani pres noc v lednicce. Touto metodou se extrahuje i mene trislovin a theinu, kdo je na to citlivejsi, je toto take cesta.
Osobne si beru treba do sauny v 'zavarovacce' caj, pouze jej prubezne zalevam studenou vodou, rad takto popijim treba vyssi sortu 'vietnamce' che shan, mene fermentovane oolongy, ale dobre jsou i cervene caje, vysokohorsky ceilon, cerstve nepalske a dalsi.
Velmi zajimava je priprava 'necaje' cesminy (mate), vrele doporucuji pres noc louhovani, na horke letni dny je to mimoradne osvezujici zalezitost.
Co jsem popijel a na co se asi ptas, byl Lu Xue Ya, da se sehnat i v CR, doporucuji spise floralni sortu (mene fermentovanou), da se popijet po cca 3-5 minutach od zalevu.
Pro me je to ale spise zajimavost, zameruji se na puerhy a gong fu pripravu :] |
|
|
crazyben |
vypadá to fajnově, ale já sem prase kterýmu stačí pigi čaj za dvacku když tam kápnu citrón a hodim cukr :D
né vážně, dobrej černej bych si taky uměl vychutnat třeba Cejlonskej mam rád, sem tam i Earl ale denně bych to pít nemoch. Co ale můžu denně je kvalitní káva... máte tip kde se dá koupit něco čerstvě upraženýho?
Sorry že odvádim od tématu |
|
|
mahad |
Něco přidám už tu dlouho nic nebylo co takhle konopný čaj :D :winner::chef: |
|
|
mahad |
Včera jsem pil yerba maté na studeno Pipore terere limetka+máta s borůvkami,protože jsem neměl pomeranč a jako bylinku mátu a fakt doporučuju.:satan: |
|
|
Pupiset |
Matéčko a konopí skvělá kombinace,člověk pak rozchodí i opravdu těžké indiky,stejně tak vhodné jsou japonské čaje a nebo Darjeeling tea. |
|
|
Pixxel |
Vidím Yin Zhen, výborný bílý čaj. Stálice v mém arzenálu čajů:) |
|
|
Pupiset |
Fanoušek voňavého šálku čaje potěší,ten čaj byl výborný,teď lámu bělouše z yunnan koláče,taky se dá,ale není tak tipsy. |
|
|
mahad |
Čus a jak ten konopny čaj vaříš nemohl bys sem hodit recept dík. |
|
|
FelixBrno |
Mam rad polozelene caje ze zhongu(miska s poklickou). Libi se mi, ze se daji jet na vic nalevu a clovek se takhle procajuje celym dnem. |
|
|
Pupiset |
Zhong je oolongy fajn,jé ho používam na zelené čaje i oolongy.
Více pečené piju z deckové konvičky,a nejraději mám Taiwanské červené čaje ze starých stromů,člověk si šáhne do peněženky,ale stojí to za to. |
|
|
The OG |
Taky přidám pár a dám si stím práci, pěkné čtení přeji
------
BÍLÝ ČAJ
Kultivar: Zheng He Da Bai (Cha)
Jméno: Shou Mei = Obočí dlouhověkosti
Sklizeň: jaro 2012 (sklízeno ručně)
Oblast: Zheng He, Fu Jian
Zpracování: zavadání ve stínu, sušení na slunci
Charakteristika: bílý čaj z malé rodinné farmy v oblasti Zheng He.
Aroma: fresh, louka, sladká
Chuť: velmi silná spíše těžší, bohatá, výrazně sladká, usušená louka, stopy medu
v jednotlivých nálevech postupně sílí a v pozdějších nálevech je čaj až
neuvěřitelně medově sladký.
------
ČERVENÝ ČAJ
Kultivar: Qi Zhong
Sklizeň: 25. dubna 2018 (sklízeno ručně)
Oblast: pohoří Wu Yi, severní Fu Jian
Zpracování: pečen na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva longanu
Charakteristika: tradiční kultivar pro produkci lokálních červených čajů
Aroma: decentně sladká, fresh, dřevo
Chuť: velmi těžko popsatelná, čaj působí velmi měkce
čistá chuť, jemná přirozená sladkost
------
OOLONG
Kultivar: keř - Mei Zhan
Sklizeň: ??? rok 2013 (sklízeno ručně)
Oblast: čajová zahrada v okolí vesnice Gang De
Zpracování: pečen v ele. peci
Charakteristika: klasický kultivar pro produkci oolongu pěstovaných v oblasti An Xi
Aroma: sladká, bezová marmelade, peč. ovoce, šeřík, ořech?
Chuť: dom. tón ovoce, koření, mandle
------
SHENG P'U-ERH
Kultivar: Big Tree - Mao Cha
Sklizeň: ??? 2017
Oblast: horská vesnice Gao Shan Zhai
Zpracování: lisování do cihel, koláčů (sheng)
Charakteristika: divoce rostoucí strom, staří cca 400let
Aroma: tropik nektar, orchidej, ?melasa
Chuť: nejde popsat, musí se pít ta chuť
------
ZELENÝ (čína)
Kultivar: Fu Yun 6 Hao
Sklizeň: 1.březen 2019
Oblast: provincie Guang Xi
Zpracování: neznám (sklízeno ručně)
Charakteristika: Lu Luo (zelené spirálky, perly), krása čaj na celoroční popíjení
Aroma: vegetální, posečená louka
Chuť: velmi plná, spíše těžší, pecka vyvážení chutě ovoce-vegetální
------
SHU P'U-ERH
Kultivar: Menghai Gongting
Sklizeň: 2010 (sklízeno ručně)
Oblast: vesnice Menghai
Zpracování: neznám
Charakteristika: nálev dává po zalití krásnou oranžovou barvu, na každý den
Aroma: intenzivní, lehce nasládlá
Chuť: plná, hladká hořko-sladké tóny
------
pak jsem měl ještě náké čaj z roku 1992, červený,
když se onehdá sklízel v číně, mě bylo teprve 2
pil sem ho, když mně bylo 29 a mu 27,
kouzelný set a setting, doporučuju.
PS: vše piji ze svého prvního a jediného gaiwanu, nic jiného nevlastním, hehe
jinak doporučuji Pana Prachaře, velice dobrý člověk na svém
místě a čaje jsou top quality, občas má bomby ale ty jsou hned pryč ;) kdyžtak
PM velice rád dám odkaz kdo nezná |
|
|
Pupiset |
Moc pěkná selekce pane,ochutnal bych vše.
LongFeng znám čaje má luxusní,nicméně já beru darjeeling,assam a ceylon od Kláska,Nepál FF SF a bílé beru od Dharmasali,červeňáky podle nabídky tea shopů,nebo z "naší" čajovny Kašmír,jo a moc rád z této kategorie mám uzeňáky.
Zeleným zas tak neholduji,ale třeba Tai Ping Hou Kui ,Lung Ching Xi Hu si dám s chutí,stejně tak japonky,ted mam doma Gyokuro Asahi myazaky těším se na košt.Většinu zeleňáků dostanu darem.
OOlongy beru od Taiwan cha,mám raději více pečené,třeba ted' měli skvělý Hong oolong,ale nejraději mám z Taiwanu velkolisté červeňáky ze starých stromu často assam kultivary.Wu-yi oolongy moc zmáklé nemám,když jsem nějaký měl tak jsem ho skoro pokaždé u 4-6tého nálevu přepálil :D
Pu-ery,preferuji shu,tady jdu dost po ceně,když mi něco chutná tak beru nejlépe beeng cha at chvilku vydrží,k shengum jsem se pročajoval poměrně nedávno,ale mam je čím dál raději.
A abych byl trochu konkrétní tak tady pár kousků které mě baví.
Himalayan gold&honey-Nepál,ten název je strašnej,nicméně tenhle fešák vyhrál North american tea championship 2015 a je to kvalitka,zajímavé je i zpracování které se blíží více oolongům.Posílá mi ho kamarád z UK a je od Char tea.
Z taiwanu,jak jsem psal,třeba ted' u mě boduje Shimen hong cha,není vysokohorský,pochází Taipei county,přesto špičkový čajík.Z výše položených zahrad u mě boduje loňský Dongding mei.
Červené čaje,asi moje nejoblíbenější sorta,z čínských je opravdu těžké vybrat,pil jsem jich mnoho,jeden z nej červeňáků pro běžné popíjení byl Ruyi provincie Fenggang jarní sklizeň,poměr cena-kvalita super,chutově někde mezi Keemunem a Da-YE,bohužel ho v čechách už nelze koupit.
Keňské čaje-Mitchi Red
Gruzie-Ramiz
Taiwan-Sun Moon Lake Black tea
Assam-Halmari gold
Ceylon,tam těžko vybrat,ale baví mě plantáže Uva a Kandy.
Pu-er shu,pro běžné pití yunnan 7581,jinak nejlepší co jsem zatím pil,je menghai 2007,víc nevím,ale byl od Yunnan Sourcing,hroznej medák,přesto hutný.
U Shengů u mě nejvíce zabodoval tenhle kousek co pripojuji na fotce,nevím o něm nic,ale je to možná nejsladší sheng co jsem pil.
U bílých jednoznačně Yue Guang Bai 2008,ale uplně čistej bělouš to není,je jakoby řízlej shu pu-erem,ten se začne v chuti ukazovat až tak u 7mého nálevu,těch zvládne víc jak 10.
A ze zelených asi ty Gyokuro,ale tam mám velké,ale opravdu velké mezery.
Každopádně jsem rád že nejsem jediným fandou dobrého čaje na groweru :) |
|
|
Pixxel |
Nejsem nějaký degustátor čínských čajů abych v nich rozpoznal všechny ty vůně a chutě ale piju je a mám je rád už hodně let. Nicméně teď přicházím na neskutečné chutě a vůně bylinných čajů, které si člověk sám nasbírá. Takový bezový, lipový či třezalkový čaj jsou velmi intenzivní jak chutěmi i vůněmi, které leckdy trumfnou i sebelepší čínský čaj.
Zkoušel jsem už lecos ale nicméně z čínských čajů se u mě natrvalo ustálili:
Oolong - Tie Kuan Yin (Železná bohyně milosrdenství)
Černý čaj - Dian Hong
Bílý čaj - Yin Zhen (Stříbrné jehly)
Zelené čaje - Mo Li Long Zhu (jasmínové dračí perly)
- Bi Luo Chun (zelené ulitky jara”, či „jarní nefritové spirálky”)
- Long Jing Xi Hu (Dračí studna)
- Liu An Gua Pian (Melounová semínka) |
|
|
Pupiset |
2Pixxel: Těmihle čajíky jsem začínal až na 2 zelenáky co tam máš které jsem nepil,byliné čaje chci teprv začít zbírat/dělat,ne že bych je nikdy nepil,ale jak píšeš,vlastoruční je fajnovější.
A mohu doporučit Tuareg,směs zeleného čaje a máty na-na,dá se koupit uz namixlej,ale v tomhle případě chce mít mátu k přidání opravdu čerstvou,pak se to pořádně osladí a načeří,k hulení ideální čajík. |
|
|
The OG |
Hoj Pupiset,
tak paráda, je nás víc, to je jasný, hehehe
kloubouček pane,
gurmán se pozná pecka výčet
respect
Hoj Pixxel
pecka bylinky jsou top top
nesrovnával bych asi moc bylinky s čajovníkama,
přec jsou to dva naprosto odlišné světy
a přec jim říkáme stejně,
paradox jak sviňa, hehehe
ale vím jak si to myslel!
čajovníky beru spíš na Energy levelu a požitek, relax, duše se sytí
bylinky zas především na fyzické urovni, odvaha, pokora, život ted a tady
je to těžká alchymie oproti čajovníkům,
je v nich velké moudro
a chutnají výtečně, o tom žádná máš recht!
Jedu je už dva roky ve formě silných odvarů,
začátky jsou haluz jednou jsem skončil ve 4 ráno v nemocnici, hehehe
těžce mě nakopali zadní část těla, byla to moje chyba, tak cajk! :D
jedu striktně ordinaci člověkem který je TČM Master level 80
většinu bylin neznám vše je skoro dálný východ, ural, sibiř, čína a nebo od nás ČR
musím říct že jsou silné, s pokorou pomůžou
chce to režim :D
a vařit a vařit a pít a pít
trpělovst mám celý život solidní, tak mi to vyhovuje
běh na delší trasu každopádně
na konci to stojí za to!
moderní medicína je taky pecka na akutky apd!
kombinovat je to dle mého střízlivého názoru velice rozumné
ortodox přístup nemám rád
ortodox stojí za velké hounou ať se jedná o cokoliv!
Dobrý lék chutná hořce,
dobrá rada drásá uši.
(Konfucius)
pevné zdravý hošani!
ať chutná
---
jak paprikános
:D |
|
|
|