startér |
Tak jsem se rozhodl taky začit s chilli a když už jsem se do toho poustěl, tak jsem to vzal pěkně od podlahy. Rady jsem bral na www.fatalii.net a když jsem viděl, jak mu tam krásně jedou v hydro setupu, tak to byla jasná volba.
Tak a moje krásky: habanero red, white, chocolate, schotch bonet yellow (habanero yellow), lemon drop, serrano, hot scherry, bolivian rainbow, a ještě noname.. jsem zvědavej co z toho bude..
nějakýho 5.3 jsem je přendal z klasickejch sadbovacích kostek do aera a zanedlouho půjdou do ebb&flow a v něm zůstanou až do sklizně. Ebb&flow je homade a volím ho z toho důvodu, že je v něm daleko lehčí kontrola proschnutí. Rostlina produkuje kapsicianin na základě stresujících faktorů-> tudíž proto. |
|
|
startér |
časově zhruba první týden v březnu.. |
|
|
startér |
foto aera aktualizované před týdnem a noname v hlíně, sázený před Vánoci |
|
|
startér |
nějakej upload fotek, roste to krásně, konečně je venku hezky, tak se za oknem mají dobře.. už se jich nemlžu dočkat :chef: |
|
|
startér |
1. systém ebb&flood celek
2. nádrž s roztokem cca 60l
3. Pohled do kalfasu :frog:
4. něco málo v hlíně
5. noname, který co nevidět začně kvést
|
|
|
startér |
1. Bolivian Rainbow
2. Lemon Drop
3. Serrano
4. Hot scherry
5. Scotch bonet |
|
|
startér |
1. Habanero Red
2. Habenero White (sázeno později a přesazeno z hlíny)
3. Habanero Chocolate (sázeno později a přesazeno z hlíny)
4. a ještě jeden celek.. |
|
|
startér |
Tak mi to takhle pokračuje.. :D sice jsem měl měnší nehodu v podobě toho, že se mi poslední den před přesazením z aera do ebb rozpojila hadice vedoucí k tryskám a docela dost jim chudinkám oschly kořeny, ale zdá se, že už jsou v poho..
jediný problém co těď řesím je pH, pořád mi leze mrcha nahoru, prej je pro ně optimální 6-6,5, ale stále ikdyž to tak upravím, tak za dva dny je to zase nahoře a ja upravuju zas, přitom je to v hydrotonu, navíc vypraným, teplota roztoku nejde přes 28.. nemá někdo radu? :D
kdyby měl někdo dotaz k systému tak se jenom ptejte.. :) jinak díky všem moc za káčka.. |
|
|
Brezzylee |
tak v tomto ti držím palce lebo aj ja pestujem doma chilli :rasta: mam doma rastlinky nejakeho madarskeho chilli a musim priznať že to šťípe jak ďábel :-D ... semienka si zohnal odkial?? ... budem častejšie kukat toto téma :) ...
Tak pestu Zdár:) |
|
|
startér |
jj, díky za palce ;-) i tobě přeju hodně zdaru..
já osobně mám vyzkoušený jenom ten noname, jak mám na fotce a musím říct, že je to taky pořádná síla, původem též z Maďarska. Jinak doufám, že ty Habanerka to předší.. :D
jinak seeds jsou z http://www.readytogrow.co.uk/index_pages/chillies.html, poštovný 50 pencí, a měl jsem je doma za několik dní po zaplacení, klíčivost parádní, naprostá spokojenost s tímhle shopem... |
|
|
|
ty jo vazne cumim ty to besnis s tim chilli a to vsechno narves do gulase??? :D
fakt cumim jak si faras chilli v takovem systemu hehe |
|
|
startér |
no tak ebb jsem chtěl zkusit vždycky.. :D jináč jedu nízkotlaký aero a tohle mám tak pro radost. :)
a do guláše to všechno nenarvu.. něco usuším, něco do mrazáku a myslím, že toho hodně sním hned.. :D |
|
|
startér |
Tak jsem tu s takovou "malou" aktualizací fotek.. :D nějak jsem nestíhal a nafotil jsem to až dnes, po nějakých 15 dnech. Jinak proběhla výměna roztoku za trochu víc koncentrovanej. Když jsem srovnával fotky, tak jsem skoro nevěřil vlastním očím. no posuďte...
1. Pohled na celek
2. Silně kvetoucí noname
3. květy
4. budoucí papričky nonamu (jiná už plodící kytka) |
|
|
startér |
1. Bolivian rainbow
2. její začínající květy
3. Lemon Drop
4.Jeho začínajícíkvěty |
|
|
startér |
1. Hot scherry
2. Její květy
3. Serrano
4. první začínající květy |
|
|
startér |
1. Habanero red
2. Scotch bonet yellow
3. Habanero white
4. habanero chocolate |
|
|
startér |
Tak jsem tu s malou aktualizací.. není moc času na častější foto update, navíc jsem si řikal, jak je denně vidím, že jsou skoro stejný, ale když jsem pak koukmnul na fotky, tak je vidět docela markantní rozdíl.. :D
1. celkový pohled
2. celkový pohled
3. noname
4. malé srovnání s hlínou
|
|
|
startér |
1. Habanero white
2. Habanero chocolate
3. habanero red
4. habanero red
5. Scotch bonet Y |
|
|
startér |
1. hot scherry
2. Serrano
3. Lemon Drop
4 bolivian rainbow |
|
|
startér |
Jenom tak pro srovnání házím srovnání ze 3.5 a z dneška 15.5, docela mazec.
3.5
15.5 |
|
|
startér |
konečně se otevřely první květy :)
bolivian rainbow |
|
|
startér |
tak jsem tu znova s dalšíma fotkama, změnilo se jenom umístění kalfasu a proběhla výměna roztoku..
1. Noname se spoustou papriček..
2. celek
3. Scotch bonet Y
4. Habanero red
5. Habanero white + chocolate |
|
|
startér |
1. papricka- hot scherry
2. Serrano + Lemon drop
3. Bolivian Rainbow.. :drools:
4. serrano
jinak, díky za Káčka, a pokud bude mít někdo co k tomu dodat, tak ať klidně píše.. :winner: |
|
|
startér |
Tak skoro po měsíci jsem tu zpět.. a musím říct, že je to docela změna.. zanedlouho už budu něco ochutnávat, tak se těším.
No posuďte..
1. Hot scherry
2. Serrano
3. Scotch Bonet
4. rainbow
5. habanero red |
|
|
startér |
1. Lemon Drop
2. Kmeny
3. výška
4. pokus o celek- už se mi to tam nevejde.. :D |
|
|
J.J. |
Yes, ty stonky uz vypadaj jako od konopi :) Pěkný! |
|
|
startér |
No jinak doufám, že ty stonky ještě dost povyrostou a pořádně zdřevnatí.. na konci sezóny bych chtěl "spáchat" :D něco takovýhleho... |
|
|
repa(outdoor) |
tak ty bonsaje sou hodne pekny snad se ti to povede taky bych chtel takovouto bonsaj na okno ale sem na to moc velky pako:D |
|
|
startér |
tak po delší době se mi zase naskytlo trochu času, tak jsem něco nafotil... sklizeň se kvapem blíží a podle prvních ochutnávek bude opravdu hoodně pikantní :D
1.Lemon Drop- těch bude absolutně nejvíc..
2. Hot scherry
3. pohled za pletivo
4. Noname před otrháním.. pálivost vysoká, škoda, že vydrží jenom krátce
5.Serrano |
|
|
startér |
1. Scotch bonet
2. Habanero red
3. Habanero white
4. habanero chocolate- těch bude jenom hodně málo :rolleyes:
protože byla sázená dýl a navíc z hlíny a ostatní jí prostě přerostly.
5. Bolivian rainbow- tu už postupně sklízím.. nato, že pálivost je stupeň 7, mě hodně překvapila. :jumper: |
|
|
startér |
tak proběhla první větší sklizeň, jedná se o noname, rainbow a hot scherry. Plus první paprička z lemon dropu a habanero white pro ochutnání. |
|
|
startér |
Tak nastala doba na první velkou sklizeň.. dál budu sklízet postupně podle toho jak to dozraje.
odhadem tam je ještě tak jednou tolik |
|
|
GhostFace |
Zdar mas to paradni, taky se na chilli příští rok chystám. Moh bys pak az to všechno dozraje udělat nějaký závěrečný srovnání těch jednotlivejch odrůd (výnos, náročnost na pěstování, pálivost). |
|
|
John.Mall |
Na příští rok mám nachystaný Rocoto Red (stupeň 8), Pasilla Bajio 5 a Habanero White to je tuším desítka. Tož uvidíme. Líbí se mi jak se komunita pěstitelů rozrůstá. |
|
|
startér |
jj... habanero white je desítka. Ono všechno od určitý hranice obsahu capsicyaninu je desítka. Třeba s nima budeš mít víc štěstí než já, mně se nezbarvili až do běla. Je to prej těžkej druh na dozrávání.
každopádně hodně štěstí v příštím roce |
|
|
John.Mall |
Rocoto Red jsem šoupnul no hlíny už teď, jen tak na zkoušku jak se vypořádá s tím málo světla co za oknem bude mít. Moc šancí tomu nedávám. |
|
|
startér |
Bejt tebou tak bych se toho zase tak moc nebál, už jsem viděl chilli který plodilo v zimě za oknem. Sice málo, ale plodilo |
|
|
startér |
Tak dneska jsem zase obíral a bylo tam toho zase docela dost :D Jinak něco jsem zavařil, tak jsem na to zvědavej.
to GhostFace: jj, srovnání udělám na konci.. |
|
|
autobuz |
jak si je zavaril.. uz mam obsypanej kerik, tak snima chci neco udelat.. :) Diky |
|
|
startér |
tady máš inspiraci:
1) Ve sladkokyselém nálevu
- 3/4 l vody, 1/4 l octa, 60g cukru, 30g soli, 10tbl umělého sladidla
- Papriky dáme do oslené vařící vody a necháme 3 minuty vařit. Do malých skleniček dáme uvařené papriky a zalijeme teplým nálevem. Sterilujeme 20 min při 80°C.
2) Slaný nálev
- 1 l vody, 2-3 lžičky soli
- Vodu se solí krátce povaříme a teplý nálev nalijeme do sklenic na papriky (uvařené podle předchozího) a sterilujeme opět 20 min při 80°C.
3) Octový nálev
- 750 ml vody, 250 ml octa, 2-5 lžic cukru, 3 lžičky soli
- Vodu se solí a cukrem krátce povaříme a pak přidáme ocet. Necháme přejít varem. Teplý nálev lejeme na papriky do sklenic (uvařené ve slané vodě). Sterilujeme stále stejně. 20 min při 80°C. |
|
|
startér |
Tak sem dávám nějakej konečnej update letošní sezóny, cca před 14 dny proběhla poslední sklizeň ještě nezralých plodů, které za oknem pěkně dozrály. Zároveň jsem rostliny sestříhal a jsem zvědavej co z nich bude, protože nové listy napadly mšice a docela je zdavastovaly, tak proběhnul brutální postřik, ale snad to rozdejchaj..
jinak srovnání- absolutně vyhrála odrůda Lemon Drop- co se týče výnosu, odolnosti kytky, chuti a pálivosti. Naprosto mi vyhovuje. Odrůdy habanero jsou na můj vkus pálivý až moc. O chuti se u nich moc mluvit nedá. Naprosté zklamání byla odrůda hot cherry. Asi už u mě příští rok místo ve květináči nenajde.
to pro tuto sezónu vše, občas sem hodim nějaký info jak to pokračuje s bonsajema, zatím čus |
|
|
startér |
Tak protože už nastal čas znovu vysadit, tak je to tady..
C.Lanceolatum (wild)
C.Rhomboideum (wild)
CAP 1144 (wild)
Lemon Drop
dal jsem je naklíčit 8.1 2010, vylezlo od každého něco krom CAP1144
foto: aktualizace nejlepší chilli bonsaje co se mi povedla vytvořit.. |
|
|
startér |
tak nějak to dál roste, kořínky už prorostly kostkou až do hydrotonu, zatím to zalejvám ručně cca 3x denně, není čas to připojit na čerpadlo a automat.. ale snad co nejdřív |
|
|
startér |
Tak tu pro Vás mám malej update, je to focený v tomhle tejdnu nevím přesně kdy. Momentálně jsou už ty dvě velký přesazený do 11l květníků a závlaha je typu waterfarm. Plus mi začínají dozrávat nějaky chillis na bolivian rainbow :D |
|
|
doloroso |
ooo boliviany mam aj ja zasadene, ale maju iba asi mesiac |
|
|
startér |
Tak malej up.. trošku se to od posledně hnulo :-D zejtra hodlám přidat i ty další dva druhy a zárověň přesadit bonchi z loňska do 11l květníků do země. |
|
|
startér |
roste to jak z vody, končím s trháním květů a co nevidět půjdou ven do skleníku.. |
|
|
startér |
Menší update.. ikdyž je venku mizerný počasí, tak je vidět, že mají ve skleníku rozhodně víc světla než za oknem když bylo hezky... |
|
|
John.Mall |
No já letos hovno, nejak to neroste a celkem to stojí za prd. Když mi je ještě ke všemu štěstí utopila místní říčka. Považte, normální stav 35cm a ve středu 3,74m. K posrání. |
|
|
startér |
to John: tak to je každopádně pech.. ale třeba se ještě vzchopí..
foto:
1) celek ve waterfarm
2) lemon drop plody
3) scotch bonet
4) habanero red
5) rainbow
ty poslední 3 jsou loňska po přezimování.. |
|
|
marie |
Zdravím mr. startéra.
Ty malý lístky.. to děláš tak, že oškubeš ty velký? Je to lepší pro plody, že se k nim dostane víc světla?
Další věc, co mě zajímá.. jak to řešíš s výživou (hydro). Probíhá nějakej flushing? |
|
|
startér |
ahoj marie,
Velký listy jsem z nich otrhával v zimě- málo místa pro kořeny + otrhávání těch největších listů ti dá větší množství malých. Na jaře jsem je přesadil do velkých květníků protože chci, aby mi zesílilo a zdřevnatělo boční větvení. Na podzim půjdou už na trvalo do malých květináčů a příští rok budou v hlíně zas ty letošní co jsou v hydru.
a k tomu hydru- loni jsem po každej vycucanej nádrži s roztokem nasadil na jeden dva dny jenom čistou vodu s upraveným pH. Letos zatím bez průplachu, ale už ho plánuju při dalším plnění. A jestli ti jde o finální průplach před sklizní, tak dělám to, že omezím cca týden před dusíkaté hnojivo skoro na minimum a přidám ripen. Nikdy jsem si nevšimnul nějaký nežádoucí chuti a komerčně se to dělá bez omezení hnojiv a s nasazením ripenu v celé závěrečné fázi zrání. Ale dělám to výrazné snížení- pro klid duše.. :-) |
|
|
Erixon |
Takhle to má vypadat, jen tak dál!
Nemáš náhodou zkušenosti s řízkováním? A co ořezávání spodků - ořezávat je stejně jako ganju? |
|
|
startér |
čau, díky za zájem
Řízkuju to stejně, šikmo seříznout, stimulax a do RW kostky. Vždy to vyšlo, ale nutno podotknout, že jsem řezů z chilli ještě moc nedělal. Jinak koření to o trochu dýl.
K tomu ořezávání spodků- pokud máš dost místa, tak je to rozhodně kontraproduktivní, připravíš se tím o spoustu papriček, jen je nech udělat keře, dozrajou i ty co jsou schovaný a nemaj tolik světla.
Jinak v tomhle týdnu fotoup, jsou tak o půl metru zase větší.. |
|
|
startér |
tak jsem tu s tím fotoupem.. roste to jak z vody akorát na dvou wild druzích se pořád ne a ne udržet plody, prostě vždycky upadnou.. |
|
|
startér |
Tak zase uběhnul nějakej ten čas, kytky už nerostou protože je zabrzdil strop skleníku :D a nestačím se ani divit, ale už je co sklízet.
Lemon drop, jen tak pro zábavu jsem je všechny hodil na váhu a sumasumárum je jich 1,02 kg |
|
|
Erixon |
Jaký používáš hnojiva a koncentrace? (píšeš jen o ripenu). |
|
|
startér |
Používám GH, momentálně v kombinaci flora micro a mato- speciál na plodovou zeleninu. Dřív jsem jel klasickou trojsložku, ale na chilli je kombinace s matem rozhodně lepší. A koncentrace dávám ve fázi růstu kolik unesou, zvedám dokud nevidím přehnojení. Ale teď při dozrávání dávám minimum a ripen. |
|
|
startér |
zdravím ve spolek, chilli jsem zlikvidoval už před nějakým časem, ale nebyl čas na pořádný zprávy a ani na focení. Tak jenom něco málo z konce sezóny..
1.foto je skoro na konci, byla z toho šílená jungle..
další jsou mnou tvořené bonsaje, momentální stáří rok a půl od semena
jinak letos sezóna docela zklamání, krom lemon dropu a bonsají nebylo co obírat. Příští rok zasadím určitě výnosnější druhy než letos.. |
|
|
startér |
Zdravím, tak zase nastal čas a už mám vysazeno. Bonsajkám se daří dobře, a to i kvůli novému světlu LED ufu z anglie.
fotky:
1. letošní výsadba: v hydrotonu jsou 1x rocoto, 2x czech black, 2x naga a 3x jalapeno, v hlíně jedna naga, jeden tepin a 4x C. Lanceolatum (klon)
2.bonchi Scotch bonet
3.bonchi Habanero red
4.bonchi C. rhomboideum
5. celek pod ufem |
|
|
|