Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Fotogalerie Indoor

 
Zářivkový grow #1 + 400 W - Klikni zde pro originální téma
Ahojte lidičky, jak jsem psal v jiném threadu, nakonec jsem rozchodil doma jednu skříň a pokusil se o mé první pěstování. Budu se snažit to tu aktualizovat, jak se bude situace vyvíjet. ;)

Jako první věc jsem objednal semínka z www.nirvana-shop.com, a to nefeminizované Early Misty (10 semínek + 5 semínek mi dali zdarma jako vánoční dárek) a Pure Power Plant (10 semínek). Obojí přišlo OK + v každé zásilce byl ještě dárek navíc, takže s tímto obchodem spokojenost.

Jako druhou věc jsem z www.growshop-headshop.cz objednal substrát Plagron Cocos a Plagron Royalty Mix a také Plagron Alga Bloom, které mám v plánu přidávat po přepnutí na květ.

Poté jsem nakoupil dvě 100 cm zářivky (kompletní), spínací hodiny, PH tester a teploměr s vlhkoměrem.

Skříň jsem postavil (přesně jsem ji zatím něměřil, ale má tak 120 cm na šířku a 120 na hloubku, výška je tak 270 cm). Na strop jsem na řetízkách pověsil dvě zářivky, dotáhl elektřinu atd.

Mé pěstování začalo tak, že jsem dal do pětilitrových PET lahví od vody (s uříznutým vrchem a s dírkami na dně) zhruba do poloviny Plagron Cocos a do každé lahve jedno semínko zhruba 1 cm hluboko - zasadil jsem čtyři EM a čtyři PPP. Lahve jsem zakryl uříznutým vrchem, ať drží vlhkost a dal na ně kratší zářivku 60 cm. Sadil jsem v polovině ledna.

Zhruba po necelých třech týdnech, kdy už rostlinky byly pár cm vysoké jsem jim vyměnil substrán na Plagron Royalty Mix (dělal jsem to tak kvůli EC, které je u kokosu nižší a tudiž asi i lepší pro mladé rostlinky). Poté jsem oblepil PET lahev papíry, ať nesvítí světlo na kořínky a v této podobě to mám doteď. Vršky lahví jsem ještě kvůli vlhkosti asi týden nechal a až rostlinky trošku vyrostly, tak jsem je sundal.

Zalévám to tak jednou týdně, ale zhruba dvakrát až třikrát denně je rosím rozprašovačem, takže suchem rozhodně netrpí. Zalévám jeden až dva dny odstátou vodou, která má PH 6,2 (voda vytékající ze substrátu má také PH 6,2).

Žádné hnojiva zatím nedávám (Plagron Royalty Mix jich prý má údajně pro prvních několik týdnů dost), začnu je přidávat až po přepnutí na květ. Rostlinkám jsem žádnou "manikuru" zatím nedělal, jen jsem odstranil některé nezdravě vyhlížející lístky. Nyní svítím 18 hodin a 6 hodin mají tmu, teplota je v obou režimech zhruba 24 °C a vlhkost vzduchu se pohybuje v závislosti na rosení rozprašovačem od 40 do 60 %.

Co se týče "úmrtnosti", tak myslím, že na první grow to není špatné - z osmi zasazených semínek se ujaly všechny, jen jedna rostlinka PPP po přesazení do druhého substrátu uhynula. Ostatní se zatím mají k světu.

Ještě něco k zářivkám - všechny použité jsou se speciálním spektrem pro rostliny, kdyby někoho zajímaly přesně typy, není problém a napíšu je.

No, tak to by tak asi pro začátek stačilo, jako přílohu tu připojím pár fotek, kde jsou i data. Jen bych se chtěl předem za jejich kvalitu omluvit, jsou foceny mobilem, tak to není žádná sláva. Budu rád, když někomu můj návod trošku pomůže v začátcích.

Jak se něco změní, určitě tu zas napíšu. ;)
Apartman
Vypadá to zatim normálně, jen jsou trošku světlejší, než by měly být
Díky za reakci. Světlejší? A čím myslíš, že by to mohlo být? Není to třeba dáno genetikou?
metal kalic - rostliny sou zdravý a pohnojit bys klidně mohl nemělo by to uškodit ... a ta barva je good, tu neřeš :) jen v posledních letech sou in takový lesklý tmavý kytky který vypadají líp...ve skutečnosti hodněkrát vidívám nezdravě tmavě zelený listy (hlavně indoor) a kdyby si dotyčnej pořádně prostudoval rostliny co a jak tak zjistí že mají až moc dusíku který nepotřebujou (ale zároven nejsou přehnojený takže se nespalují konce listů) a tím pádem kytka neni ve stopro kondici...nj to je tak když se řídí tabulkama a přitom to jen dobře vypadá ale mohlo by to být lepší
Díky moc za odpověď. Mým cílem je pěstovat za co nejmenších nákladů (zářivky) a s minimem chemie, proto chci začít hnojit až na několik prvních týdnů květu, teď to nechávám na tom substrátu. Je mi jasné, že úroda asi nebude tak super jak pod sodíkem, ale mám v plánu na květ přikoupit ještě dvě zářivky, takže budou čtyři, světla tedy myslím bude dost. Jinak je fakt, že zatím ještě neřeším ani odsávání či nějakou ventilaci, ačkoliv kytičky už začínají docela smrdět, a to ještě nejsou ani v květu. ;) Každopádně díky za reakci, mám v plánu to tak za měsíc přepnout na květ, tož se uvidí, co z toho bude. ;)
van blade
zdarec,
asi tě moc nepotěším, ale tohle je k ničemu. kytky už jsou moc narostlý, vytáhlý - zářivky tohle nemají šanci prosvítit ani účinně osvětlit. i kdyby jsi to přepnul teď a dal tam další 2 zářivky - tak můžeš počírat akorát s pár řídkýma šiškama tak 10cm od vrcholků. jestli neřešíš ventilaci - to je další věc, co se podepíše /negativně/ na výsledku.
světlý jsou proto, že mají málo světla už teď. živiny by taky snesly..
Apartman
Respect flo: Le prt žádný lesklý tmavý kytky vypadaj in, buď je to těma zářivkama, fotkou nebo genetikou, což pochybuju, prostě jim to nedává asi to, co by mělo-pořádnej Tunis:flamer:
xpapousek
Jo presne ja rika van blade, to nemas sanci prosvitit. Jediny jak z toho elegantne vybruslit (pokud vylucujes sodik na kvet) je supercrooping. Viz tady http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=22341 .

Musis je drzet co nejniz. Tady moje zarivky pro inspiraci :
http://grower.cz/forum/showthread.p...1063#post761063

At ti to vyjde. Napis co mas za zarivky. :wink:

Ohnybej uz dnes!!! Prepinej do tydne, az vyjedou bocni vetve
Pánové, díky za reakce, moc jste mě ale nepotěšili. :D Já nevím, pěstuji poprvé, ale kytky se mi moc vytáhlé nezdají, ale jak říkám, nemám zkušenosti. Ten supercropping vypadá zajímavě, ale v těchto podmínkách a stádiu už to nechám tak. V nejhorším budu mít malou úrodu, ale s tím už počítám od začátku. Pěstuji to spíše pro zábavu a pro svou skromnou spotřebu, takže v pohodě. Co se týče zářivek, momentálně tam mám Osram Cool White 30W/640 a v zásobě na květ mám připraveny Osram Cool DayLight 30W/865. Co se týče té ventilace, tak pohyb vzduchu tam samozřejmě nějaký je (způsobený častým otvíráním dveří, rosením atd.), ale odtah a nějaký uhlíkový filtr zatím nemám (chci vykutit až při květu a jen pokud budou kytky hodně smrdět). Jinak v plánu mám taky to, že kytky místo přepnutí na květ vysadím v dubnu nebo květnu ven (na balkón), ale to ještě nevím. Každopádně tento rok ještě pojedu outdoor (u kámoše na polích), takže uvidím, co vyroste tam. ;)
toho supercroppingu nebo ohýbání/cokoliv bych se nebál ;) jako i když pěstuješ pro radost tak je dobrý mít třeba o deset gramů víc ne :)

apartman - myslel sem to tak že při používání třeba celé koplet řady hnojiv (což znamená třeba grow složka, enzymy složka, postřik phytaminem a nevimcoještě namluvijou v Gshopu že potřebujete...tohle všechno dohromady dělá velmi dobrej efekt pro oči - krásný tmavě zelený listy a podobně ... i jim to očividně neškodí jenže dovoluju si říct že kytka i tak není ve 100% kondici)
Jasné, tak čím více gramů, tím lépe, no. ;) Ale abych pravdu řekl, vůbec si nedokážu představit, jak bych to teď v té skříni nějak ohýbal a předělával. Nevím vůbec jak a obávám se, že by to asi nedopadlo nejlépe. Zkušenosti hold chybí. Ale ten supercrooping od xpapousek vypadal hodně dobře, nebránil bych se tomu to třeba s dalšími kytkami zkusit. Ale nevím, jestli bych to zvládl tak jak on.
Bárt
Prostě přidej ještě několik zářivek, v růstu až tak náročné na světlo nejsou a nejvís potřebují světla až dělají květ. Pokud přidáš co nejvíce světel tak to nemusí být tak špatné. Dokonce můžeš dát zářivku i do stan a dolů a lépe pak prosvítíš. Také dej víc hnojiva, jsou dost světlé listy a jak se vytahují tak mají vysokou spotřebu dusíku , řiď se s dávkováním hnojiv také barvou listů.
Díky za tip, o těch zářivkách na bok jsem již uvažoval, ale když budu mít tři nebo čtyři nahoře a dvě na boku, to už je spotřeba skoro 200 W, takže to už by mi asi vyšlo lépe dát sodíkovku, nebo se mýlím? Máte třeba nějaký tip na levná a úsporná světla? Po všech příspěvcích jsem začal uvažovat o 150 W sodíkovce, ale všude mají jen 250 W a více. Máte tip na levnou méně výkonnou sodíkovku? Taky jsem někde četl něco o CFL zářivkách, nemáte někdo s tímto zkušenosti či tip, kde takovou zářivku koupit? Všem moc děkuji za čas.
Apartman
MetalKalic: http://grower.cz/home/article.php?articleid=3


SMOKER
citace:
Původní příspěvek od MetalKalic
momentálně tam mám Osram Cool White 30W/640 a v zásobě na květ mám připraveny Osram Cool DayLight 30W/865.


Ja len tolko ze to co mas pripravene na kvet (865) ma spektrum vhodne skor na vegetaciu rovnako ako ta 640... na kvet treba nieco s vacsim podielom cerveneho spektra... 630 alebo tak.. kukni xpapusek-ov thread (link ti uz poslal) tam najdes inspiraciu

Inak urcite to poohybaj pomaha to ... ;) nech sa ti dari
:smoker:
Díky všem za rady. Podle odkazu Apartmana jsem se rozhodl ty CFL zatím nevyužít. Jedna dobrá duše tady mi nabízí 70 W sodíkovku, tož asi půjdu do toho. Myslíte, že to bude na sedm kytiček stačit nebo mám raději koupit nějakou silnější? Jinak zítra zajedu do Ostravy do GrowShopu a nakoupím takové ty krokodýlky na ohýbání, jak radí Smoker. Akorát nevím, jak to poohýbat, aby to mělo nějaký smysl. Má představa nízkowattážního pěstování se zářivkami se tedy prozatím rozplynula a jdu do sodíku. Ale semínek ještě dost a tak možná jako další zkusím ten supercrooping. ;)
Zdar.

ten sodík rozhodně,těch 150W bude akorát,nicméně ta 70sátka bude jó lepší jak ty bílé zářivky.
sodík taky znatelněji přitápí,takže se bez ventilace nevyhneš už i kvůli teplotě,to že ti má bedna ventilovat tak nějak,že by i kytky čerstvého vzduchu nasály nemluvě.
I při tej 150W ,když nechceš nebo nemůžeš investovat,to s PC větráčkama zmákneš,budeš okolo šířit aroma,ale odvětrat se to dá.
Samozřejmě nedoporučuju.Min.nějaký euro za tři kila.
Ta 200W CFL ti nedá to co 150W sodík a ten bych viděl jako ideální
...jde hlavně o to,že po třech-čtyřech měsících stejně zjistíš,že ti kluci měli pravdu,páč to co ti uschne bude pěknou palici těžko připomínat.

tak ať pořídíš
Tak peníze ani nejsou problém, spíše jsem to chtěl zkusit s minimálními náklady, ale jak je vidět, tak to dost dobře nejde. :-( Tož teď nevím, jak se rozhodnout - jestli vzít 70 W sodíkovku za dobrou cenu nebo poshánět nějaký 150 W komplet. Jak jsem se ale díval, v žádném GrowShopu v Ostravě je nemají, minimálně 250 W. Odtah asi vyřeším větrákem, flexo potrubím a uhlíkovým filterm, což mi ale celou skříň prodraží o zhruba patnáct stovek. Ale tak co nadělám.
Apartman
Tu 150 seženeš spíše asi tesláckou z krámu na pouliční osvětlení, jinak bych zkusil klidně víc,- na tvůj prostor by se vešla i 600, ale na 8 kytek by postačila 250
Tož si mě přemluvil - beru tu 250 W. Koupím výbojku na růst i na květ a zkusím na to svítit tak měsíc tou na růst, než to přepnu. Snad to ty kytky doženou. ;) Koupím i ten odtah. Sice se trošku finančně prohnu (tak 4.000,- Kč bych to viděl), ale tak zase to vydrží na déle než jedno pěstování. Díky všem za rady a inspiraci, jak tu skříň přestavím, hodím tu fotky. ;)
zimmfi
lampa je zaklad určo běž aspoň do 250W nebo CFL když chceš teda šetřit... ale schvalně mě zajímalo kolik bys sklidil přes ty zařivky:)
ty zařivky sou tak akorat dobry na řísky něž je daš někam jinam
Tož právě přesně tak to zajímalo i mě, co by z toho bylo. ;) Je fakt, že rostlinky jsou hodně velké a listy jsou i větší než lidská dlaň, ale jsou i hodně vytáhlé do výšky. Takže by ta úroda asi nebyla nic moc. Ale myšlenky levného pěstování pod zářivkami se vzdát nechci, uvažuju o nějaké menší skříňce pro pěstování třeba jen dvou nebo čtyř kytek za pomocí supercroppingu, jak mi tu někteří radili. Pokud bych počítal, že z těchto čtyř rostlinek dostanu co pět měsíců nějakých cca 40 gramů, mou pětiměsíční spotřebu to spolehlivě pokryje a bylo by to i levné. Tak uvidím. Každopádně zrovna dneska mi přišly další semínka z Nirvana Shopu, a to Jock Horror, které budou dalšími nájemci mé skříně. ;)
Ahojte lidi, tak jsem dnes koupil výbojky (GIB Growth Spectre MH 400W na růst a Vialox Nav-T 4Y Super (Son-T Plus) na květ). Nakonec mě přemluvili na 400 W, což je oproti mým původních představám o nízkowattážním pěstování hodně velký rozdíl. Už jsem to i zapojil a svítím, nechám to teď tak měsíc a pak přehodím na květovou výbojku a zkrátím periodu. Snad se kytičky vzpamatují a doženou. Každopádně dvě z nich po této změně jsou nějaké uvadlé - asi šok. Mám taky nyní po výměně světla trošku problém s teplotou - drží se kolem 29,5 °C, což se mi zdá dost. I vlhkost klesla zhruba na 35 %, což se mi zdá pro změnu zase málo. No, ještě to nějak pokutím. Jještě budu dodělávat tepelnou izolaci pod předřadník. Zastřihávat ani ohýbat jsem zatím nezkoušel. Zároveň tímto prosím admina, aby moje téma přesunul z kategorie "Mikropěstování". Děkuji.
Tak jsem tu po několika dnech s upgradem mé pěstírny. ;) Kvůli vysoké teplotě a nízké vlhkosti jsem trošku pokutil klima, a to tak, že jsem koupil zvlhčovač SPS-808, který mám zhruba na poloviční výkon a běží bez pár hodin skoro celý den (vypíná se jen na pár hodin v noci) a také jsem přidal ventilátor, který každou hodinu na 15 minut fouká na rostlinky, aby zesílily a trochu se i rozvířil vzduch. Výbojku mám nyní ve výšce asi 40 cm nad nejvyšší rostlinkou, která má asi 50 cm. Tepolota se nyní přes den udržuje kolem 28 °C a relativní vlhkost kolem 55 %. Postupně už jsem začal zkracovat periodu svícení, a to o půl hodiny denně. Za necelých 10 dní budu na 12 hodinách svícení, kdy i vyměním výbojku za tu na květ. Rostlinky sice nejsou úplně ideální, ale myslím, že po předchozím pokusu se zářivkami to docela dobře dohnaly, na třech z nich už jsou dokonce preflowers, a to samiččí, takže mám radost. Další čtyři se ještě neprojevily, tak nevím. Přidávám i fotečku. Ať se Vám všem daří.
Čaute lidičky, píši jen ohledně jednoho problému, který mě teď začal trošku trápit. Před několika dny jsem začal přepínat na květ (zkracovat periodu) a vyměnil jsem výbojku za sodíkovku na květ. Teplotu se mi daří udržovat na zhruba 27 °C přes den a 23 °C v noci a relativní vlhkost mám mezi 40 % a 55 %. Asi třikrát jsem trošku pohnojil kytky hnojivem Alga Bloom (4 ml na 1 litr vody a tím jsem po troškách zalil všech sedm kytek). Bohužel mi ale u některých kytek začly žloutnout spodní listy a na jednom listu jsem objevil i hnědé skvrny (viz fotka). Vím, že je tady toho spousta (prohledal jsem FAQ i různé další thready), ale jaksi jsem nezjistil, čím by to mohlo být. Poradí mi někdo prosím? Díky moc.
No, takže nezdravé listy a zakrslé výhonky jsem ostříhal, od včerejška svítím už 12 hodin. Vyhodil jsem tři jasné samce na balkón a tři samičky spolu s rostlinou, která se ještě neprojevila, zůstaly ve skříni. Začínám pravidelně hnojit Alga Bloomem (jednou za tři dny cca 8 ml na 1 l vody). Zatím to vypadá dobře. Každopádně kdyby někdo věděl co ty listy ukazovaly za problém, nechť prosím napíše. Už tenhle thread dokončím, ať to tu mám i pro sebe (inspirace pro další grow). Všem díky.
Tak je to zhruba měsíc, co kytičky kvetou. Mám tedy nakonec čtyři samice, 3 x Pure Power Plant a 1 x Early Misty. Zbytek osazenstva (tři samci) jsou na balkóně na listí, už se z nich sype pyl a létají lístky. Zatím se holkám daří myslím dobře, hnojím je dále Alga Bloomem (téměř denně 15 ml na 1 litr vody (cca 250 ml na každou kytku)). Začínají se hezky obsypávat palicemi a bílými krystalky. Přikládám jednu fotku.
Apartman
Čau, jestli můžu poradit tak-Nepřeháněj to s tim hnojvem i když je bio, radši se drž pokyny výrobce 4ml na litr jednou týdně, už se začínaj objevovat "zkroucený pařáty" a žlutý špičky listí-to je známka přehnojení-aby ti to nakonec nezpomalilo květ, tedka to tejden prolejvej jen vodou nebo lépe vodou s enzmy :bounce:
Díky za radu, asi to tak udělám, na té jedné z kytek jsou ty listy pokroucené ještě více. ;) Já jen že ty kytky po tom hnojení vylepšily svou barvu, už jsou tmavší a vypadají zdravěji, tak to vypadalo, že jim to svědčí, ale nic se nemá přehánět. ;) Dám tedy na Tvou radu. Ještě přikládám jednu fotku.
Ahojte lidičky, tož na jedné z kytek (Pure Power Plant) už jsou na květech zhruba z poloviny hnědé blizny a je celá "pocukrovaná", myslíte, že už to může být hotové, když je přepnutá na květu teprve měsíc? Nebo je to tím, že to je outdoor rostlina a mám ji indoor, tak dozrává dříve? Mám strach, abych to nenechal dlouho, mám raději high stav. Přikládám i fotku.
No, tož je to na nic, kytky chřadnou, asi jsou vážně přehnojené. Několikrát jsem to kytky prolil čistou vodou, abych vyplavil to hnojivo, takže pak už tekla z květináčů jen čistá voda, ale zdá se, že to nepomohlo. Většina listů hnědne dál, když hnědé části ostřihnu, hnědne to znovu a vůbec se nezvětšují květy. Jsem to asi zku*vil, ale mohla to být hezká úroda, tipuji několik set gramů, bohužel v niveč. Dá se to ještě zachránit nebo už to můžu vyhodit? Jinak zkoušel jsem to, ale moc to nezhuluje a má to divnou chuť. :(


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma