Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
100 % úmrtost řezů - prosím jen KONSTRUKTIVNÍ připomínky - Klikni zde pro originální téma
Rasta_pasta
Takže jak už název příspěvku napovídá, jedná se o průser s řezivem...
Předem bych chtěl poznamenat, že v oblasti řízkování nejsem žádnej laik a loni jsem nařezal přez 100 klonů a mortalita byla 2/10 MAX !!!O to víc mi hlava nepobírá letošní neúspěch..

Drobný nástin :

Matky - 1 x Shiva shanti, 1 x velkej bílej žralok (GWS)
Světlo - 125 CFL Blue
Médium - kokos
Krmení - Bionova coco nova A+B, BN Zym, Plagron Phitamin, AH Excelator
Odtah - velkej kompovej větrák (tuším 12cm) 150m3/h
Perioda - 18/6

v matkách bych problém neviděl, pač vypadaj celkem zdravě (když pominu pár žlutších listů atd.)

Co se týká samotného aktu řízkování, tak postup byl následující :

1. upravil jsem vodu na ph 6 a přisypal jsem tam trochu stimulaxu I. (práškový)
2. namočil jsem do toho na 2 hodiny RW kostky (z G shopu, né ze stavebnin !!!)
3. Říznul jsem klasicky pod 45 stupni, trochu jsem dole obnažil stonek, oholil spodní listy, namočil do stimulaxu I. a loupnul do předem namočených kostek... jako vždy
4. šup s tím do malého pařníčku a dal jsem to do skříně k matkám na periodu 18/6
5.
už jen bída a bída a bída...
čau. no tyjo sice si to dobře popsal ale i tak by fotka napověděla nejvíc...jako to bys mohl i poznat sám jestli ti to shnilo néééé :david:
pan.smakovicka
Nazdar v tom pridavani stimulaxu do vody by som nevidel tiez problem. Osobne tiez pridavam ale stimulax 3. Ale to namocenie len na 2 hod mi pride malo. Naposledy som upravil vodu v miske na 5.5 a po par hod som zmeral zase a mohol som upravvopvat zas a nechavam ich tam 24 hod. Dalej sa snaziim zo zaciatku drzat co naj vlhkost, otvoru do parnicku su stale zatvorene. Asi tak po osmich az desiatich dnoch ich otvorim aby o nieco klesla vlhkost a aby sa klony viacej snazili robit korene. Pred tym ked som to tak nerobil tak bud ani nevysli alebo z niektorych vyliezli take 0.5-1cm koreniky a tak aj ostali a nechcelii rats dalej. Teplotu tam mas aku?A mohol by si pridat foto aj tych klonov.
foto: takto mi korenia
Janxu
no nekde sem tu cet, ze stimulax pridanej takle do roztoku v kterym machas kostky neni dobrej, coz taky oznacim v ankete.
pak me napada treba malo cerstvyho vzduchu, jesli mas parnik bez otvoru a nevetras tam
Zima od spodu?? a jakou teplotu mas v klonarne??
Rasta_pasta
tak tady je jeden z GWS po říznutí - myslím že vypadá normálně a zdravě
Machoman
Místo stimulaxu to namáčej do kořenáku a nech to tam jeden den a ne jen 2 hodiny.

Jak už je psáno nahoře zima jim na zakořenování taky moc nepomůže.
vagabund
Zdravím ta, podla mna majú tie klony vela vody odspodu, podlievaš ich v tom parenisku? Ak áno tak to je na 99% tá chyba, kocky majú byt len vlhké nie mokré a už vôbec by nemali byt namočené vo vode. Inak postup sa mi zdá ok. Ja inak používam CLONEX a zakorení vždy aj to čo nechcem. Hodne zdaru.
Rasta_pasta
tady vidíte, že kytizzz už začínaj žloutnou listy a jsou takové "povadlé"

jinak teplota v matkárně 18-26 dle periody a podle toho, jestli jede zvlhčovačka. Tady bych problém neviděl, pač ty matky si chrochtaj...

co se týká doby namočení RW do vody se srovnaným ph "jen" na dvě hoďky, tak tomu bych to taky nepřisuzoval, pač vloni jsem ph vody v které jsou kostky vůbec nerovnal a ani jsem kostky nepředmáčel...
Prostě jsem vzal RW, udělal jsem do něj díru, buchnul tam klon otřenej ve stimulaxu I a namočil to a jak jsem psal výše, tak když se hodně nedařilo, tak umřeli 2 z 10

malou vlhkostí to též nebude, protože pařníček byl orosenej jako prase, z čehož jsem usoudil, že vlhka maj dost, možná až moc a to si myslím, že bude hlavní problém ?!?

no nic, postnu další fotky ať vidíte...
Rasta_pasta
tady je vidět, jak už jdou holčiny doprdele...
Rasta_pasta
cca po tom týdnu mi to nedalo a u jedné holky jsem opatrně rozřízl kostku (abych nepotrhal kořeny, který tam nebyli :) a objevil jsem toto...
asi jsem to přehnal s vlhkostí v tom pařeníčku, nebo nevím :grrr:
Rasta_pasta
Takže rekapitulace :

- nízká teplota NE
- nízká vlhkost NE
- krátká doba namočení kostek ve srovnanej vodě - myslím že ne, ale nevylučuji
- použitím nesprávného postupu, či špatného prostředku na zakořeňování - myslím že taky ne, postup je cajk myslím a stimulax I. používá hrozná kupa lidí a maj výsledky, takže myslím že taky NE
- vysoká vlhkost až přechcanost - k této variantě se přikláním, takže ANO
- málo čerstvého vzduchu - taky je to možné, pač pařníček nemá díry a sundal jsem ho až po týdnu, kdy už byli kytizz dost v kopru...na druhou starnu loni jsem používal podobnej pařník a bylo to v poho, ale taky je to možná příčina

Potom se mi ukázali ještě dva zajímavý úkazy a sice, že některý ty kostky úplně zezelenali viz. foto (napadlo mi jen, že jak byli prochcaný a svítilo na ně, tak se začali vytvářet nějaký "řasy" , nebo nějakej jinej hnůj...v hydru běžné)
Rasta_pasta
a další věc která mě dost zarazila je, že u řezu AK 48 co jsem dostal jsem asi objevil blizny, přitom šnicl je v matkárně na 18/6 ???
Evildoer
Řek bych že si je nechal stát ve vodě a to bude ta chyba prostě moc vody
Rasta_pasta
hmm, taky se přikláním k této altrnativě...

jinak se zeptám ještě na něco. Rok co rok se mi dělá na kytkách toto. (viz foto). Vždycky trochu zežloutne konec listu a je tam takový nesouměrný až "odskočený"

Není to v nějaké velké míře, třeba dva listy na kytku (bez rozdílů modelů).Myslím, že kytizzz to nijak neubližuje, ale zajímalo by mě, čeho je to příznak ???
Pokud byste někdo věděl, byl bych vděčnej...
Scott
Hlavne to chce mit teplo u kořenu, čim tepleji a čim vice je ta teplota stála tim lepe ... Nejlepe mi kořenily řizky v teplote +- 28°C ..
Praškový stimulax I bych do rostoku na kostky nepřimichaval .. Bud kořenak .. např : Root Juice od Biobizzu , nebo kořenové stimulatory od jiných firem .. Na udržení stále teploty se hodi nejlepe tepelná podložka pod parnik .. Nevim jestli máš ten vrchni kryt na parnik ten nižši nebo ten vyžši .. Máš malo klonu ve velkem parniku , klony si tam svou optimalni vlhkost neudelaji protože se ten parnik stiha vetrat a jsou klony povadle, prvni tyden jsou zelene zdrave ale potom začinaji žloutnout vadnout a spodni časti stonku uhnivat .... Používal sem taky RW kostky ale moc mi to v tom nekořenilo tak sem začal používat kostky Fleximix koupiš skoro v každém GrowShopu a v tom mám 100% uspešnot ... A delám to tak že namicham H20 s Root Juicem s plnou dávkou, upravím hodnotu PH +- 6 a šoupnu tam kostky, kostička tam nechávam den nekdy i dva nekdy sme t otam nechal i tři dny podle toho jak stihnu nařezat a pohoda :)
lyft
zdar,já upravím Ph vody na 5,5 a přidám 2ml/l Bio Bozz Roots a nechám v tom namočené kostky do dalšího dne.Druhý den uříznu větvičku tak 2cm pod očkem(spojnice stonku,listu a odnože) a na stonku odělám šikmý řez a ten obalím ve Stimulaxu 1.Dbám na to ,aby to poslední očko(bez listů) bylo takky v RW kostce,protože právě z něho začnou nejdřív vyrůstat kořeny.Klony dám do pařníku a každý den otvírám pařník tak na půl hoďky.Pokud kostka je dost vyschlá,tak jí lehce navlhčím ve vodě + Bio Bizz Roots a tak od šestého dne kostky nechávám pomalu vysychat a od osmého dne začínají vylézat kořeny.Je důležité,aby kostka nebyla pořád nacucáná ve vodě,jinak řízek nemá potřebu dělat kořeny a taky výměna vzduchu v pařníku aspoň 1x denně.Doufám,že jsem to napsal trochu srozumitelně a přeju brzský úspěch.
Rooftop
Ja bych na tvem miste zkusil udelat vic rezu. U jednoho bych RW namocil do H2O+stimulax a u druheho jenom do vody. Pak bych nechal jeden at klidne ze spoda cuca vodu a na druhy bych daval pozor aby RW nebyl nasakli od vody. A takhle pak proste poznas v cem je asi chyba, kdyz jeden z nich zakoreni a druhy ne. A pokud umrou oba tak pak musis prijit na to co si u obou udelal stejne...takhle nejak bych to resil ja...S pozdravem R.
H@wK
Z tech fotek to vypada na spatne PH rw nebo vody,takhle mi taky chcipaly v RW a proto korenim v malych pytlickach s hlinou (zah. substrat) a uspesnost mam 100 procentni.Vysokou vlhkost bych urcite vyloucil tim to nebude.Mas do pareniste dostatecnej prisun novyho vzduchu,vypadaj takovy uduseny :wink: Ted me napadlo jestli to neni nedostatkem zivyn jelikoz RW zadne neobsahuje ale to je asi blbost...

PEACE :rasta:
Rasta_pasta
Takže přátelé groweři, z toho co jste mi zde napsali sem usoudil, že to bude na 70% velkou vlhkostí (chvíli to stálo ve vodě, neodvětrávanej pařníček se 100% vlhkostí atd.)
A zbylých 30% bych přisoudil ostatním faktorům (stimulax smíchaný s H20, "chlad " u kořínků atd.)

Děkuji všem, kteří se zůčastnili této diskuze a můžete sledovat druhou várku řezů , kterou jsem šmiknul předevčírem...

Tentokrát jsem trochu změnil postup a sice nepřidával jsem ten stimulax do vody(H2O byla den odstátá a pak jsem ji rovnal ph na 6).
Na polovinu řezů jsem o5 použil Stimulax I, ale na druhou polovinu jsem tentokrát použil Clonex a označil jsem které jsou které....
A změna asi největší, tentokrát jsem nedával pařníček k matkám pod CFL, ale nechal jsem kořenit na okně, pod kterým je radiátor, takže by měli mít kořínky o něco vyšší teplotu, tak doufám, že jim to prospěje.
Jinak do pařeniště jsem udělal dvě cca 0,5 cm díry, aspoň na minimální cirkulaci vzduchu. Ještě když tam nebyli a sundal jsem víko, tak z něho vytekla voda, která na něm zkondenzovala a zdálo se mi, že je to až moc "přechcaný" :bath:


No nic a už nějakou tu fotku...
tentokrát je osazenstvo 10 shiva shanti (vpravo), přičemž půlku jsem zakořeňovával stimulaxem a půlku clonexem(viz. cedulka) a 4x GWS(vlevo) tam jsem taky dělal dva a dva se stimulaxem a clonexem, bohužel jsem si to hned neoznačil a už nevím který byli který...
Rasta_pasta
tady 4x GWS
Rasta_pasta
10 x Shiva shanti
Rasta_pasta
a ještě jednou celek i se střechou (ty díry na ventilaci jsou z druhé strany, takže na fotce nejsou vidět)

Nezbejvá nic jinýho , než doufat že tentokrát to dopadne podstatně lépe než minule...
A pokud to zas nebude ono, tak seru na RW a vrátím se k osvědčenému lignocelu, do kterýho jsem řízkoval vloni. (zkusil jsem změnu, pač mě nebavil fakt, že po lignocelu je vždy všude pěknej bordel a ženu to moc nebavilo...)

Kdyby ste měli ještě nějaké dobré nápady a připomínky, tak sem s tím.
Díky Rasta
Scott
Cau : Jakou maji teplotu ? Koukám že to máš u okna kde neni zas takove teplo !?
Evildoer
Hele ty to zakořenuješ za oknem ? když je venku 12 hodin světla ???
Rasta_pasta
to Scott :
jakou maj teplotu? No pokojovou... v obyváku máme normálně kol 20 - 23 stupňů a hned pod oknem je radiátor. Jinak v matkárně už jednak nemám místo, pač přibyla další matka a sice Supeskunku a jednak tam není o moc větší teplo (18-26 stupňů, dle světla, zvlhčovačky atd.)

to Evildoer :
Jednak v žádném případě už není perioda 12 hodin světla a 12 hodin tmy (možná tak v prosinci...) Stačí se podívat ven a vidíš že už všechno začíná kvést (teda pokud nejsi někde z krkonoš, kde je ještě sníh..)
Nehledě na to, že takhle zakořeňuju rok co rok +- 14 dnů a nikdy mi klony nenakvetli !!! Neber to osbně, ale pěstoval si někdy out? Jestli jo, tak jistě víš, že sázet do země v půce až konci dubna není nijak brzy a rozhodně né každý pěstitel si předpěstovává kytky in. Tak jak to teda podle tebe dělají?!?
Steve Stifler
Hi all
to Rasta: slunce ti ted vychazi v 5:07 a zapada v 17:02 coz znamena ze ted je presne perioda 12/12. Pro klony je lepsi 18/6 kdyz nechces jen zjistit pohlavi. Kdyz ti to nakvete, tak ta kytka pri prechodu zase na rust , coz bude v dubnu zhruba, bude mit hodne stres viz. reveging. Toho nakvitani bych se nebal u kytek ze sem protoze nez pohlavne dospeji tak je perioda zas jina ale klony ti nakvetou klidne v peti centimetrech. Ale myslim, ze tohle vsechno uz urcite vis.

Ajeste k tomu kolnovani, ja ty kostky vzdy jen vymacham ve vode s root stimulatorem od AH a 100% uspesnost. Zadny namaceni dva dny predem v upraveny vode. Kostky pak dam do parniku a tak 8 dnu jim trva nez vyschnou a to uz sou korinky videt a pak dou do zeme. Koukal jsem ze ty kostky chytaj rasu to se mne nikdy v parniku nestalo, tak jestli to nebude tim. Preju ti, at ti ty potvory maly konecne nejakej ten korinek pustej. :D

P.s.: Omlouvam se, ze pisi bez hacku a carek, ale mam ted jen En klavesnici.
Evildoer
Rasta_pasta: Jo máš pravdu stačí se podivat ven a uvidíš že mám pravdu out sem párkrát jel a taky sem už zkoušel zakořenovat řezy za voknem a řeknu ti že jestli chceš jistotu kvalitní rostliny tak je na to málo světla . Když už sme u toho tak rostlinka ze semínka ti když je malá nenakvete potřebuje určitý stáří aby mohla zatímco kytka z řízku je stará tak jako matka takže nemá problém nakvíst i jako malá ;)
ps: pak to smáznu děkuji za pozornost :D
PuP z5
Cus supni to pod lampu obcas vetrej kdyz schlipnou tak se nedes lehce oros (destilka) a zaklop furt do "kola", po 3. dnech koukej aby v parniku nestala nikde voda jenom rockwool mokrej zkus to vyvetrat tak aby rockwool vysychal dyztak jen do rockw.. napumpuj trochen vody co je potreba (de oto aby mel minimalne polovicni hmotnosz tak jak kdyz ho vyberes z 24H luhovani v roztoku) + koren stymulator ah me poslouzil na 1. :D Zkus jinej parnik aby nebyl vyrobenej v cine ty zmekcovadla pvc tam prej strojej zy prD. (kdyby az tak)
;) me hodne pomohlo http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=14384
Scott
citace:
Původní příspěvek od PuP z5
Cus supni to pod lampu obcas vetrej kdyz schlipnou tak se nedes lehce oros (destilka) a zaklop furt do "kola", po 3. dnech koukej aby v parniku nestala nikde voda jenom rockwool mokrej zkus to vyvetrat tak aby rockwool vysychal dyztak jen do rockw.. napumpuj trochen vody co je potreba (de oto aby mel minimalne polovicni hmotnosz tak jak kdyz ho vyberes z 24H luhovani v roztoku) + koren stymulator ah me poslouzil na 1. :D Zkus jinej parnik aby nebyl vyrobenej v cine ty zmekcovadla pvc tam prej strojej zy prD. (kdyby az tak)
;) me hodne pomohlo http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=14384


Jojo ty obyčejne parniky s toho jemneho ohebneho plastu nejsou moc dobre .. Lepši koupit jeden s growshopu pevny pekne to sedi a je to pohoda .. Ikdyž nekdo kořeni v obyčejnem a taky pohoda !!

Kdysi dávno jsem kořenil řizky tak že sem je šoupl na plastovou podložku nebo nejakou krabičku do ktere sem dal sadbovaček s paru klonama a to cele šoupl do pruhledneho sačku zavazal udelal dve tři dirky a taky to kořenilo bez problemu !


img.
Rasta_pasta
Ahoj Fšici,
vezmu to popořadě.

to Steve Stifler :
Ano slunko sice vychází cca v 5, ale zapadá už déle jak v 17 hod, ale o to tady zas tak nejde. Tady jde o to, že v in je perioda jasná, 18 světla pak cvak a striktně 6 tma, ale venku (tudíž i za oknem) je vidět ještě před východem slunce a ještě minimálně 2 hodiny po jeho západu. Stačí když jdeš ráno na šestku do práce, tak už je světlo a na druhou stranu o půl osmé večer je pořád ještě "světlo" (rozuměno není tma) a kytka pozná cyklus prodlužující se periody... Já nejsem schopnej předložit žádný grafy, či tabulky od kdy se dá předpěstovávat za oknem, ale mluvím ze skušenosti z minulých let...

to Evildoer :
nijak nedokážeš popřít fakt, že venku začíná jaro a že celkem dost, neřkuli až většina rostlin začíná obrážet, házet pupeny atd.
a nemyslím že by to dělaly proto, že jim jejich vegetační cyklus radí připravivat se na zimu.. Jinak jak píšeš, že je za oknem prostě málo světla na kvalitní rostlinu tak je to blbost. Kvalita (u mě rozuměna potence) nezávisí na světle, ale na genech. To že ti ta kytizz poroste za oknem pomaleji, než pod umělým osvětlením, popřípadě nakvete, není známka nekvality !!!
Pač jinak bys vlastně tvrdil, že všichni outaři, co si nepředpěstovávaj za oknem pěstujou " nekvalitní" trávu...
PS :mazat nemusíš, jsem rád za diskuzi :bandit:

to PuP z5 :
díky za připomínky. Jinak klonování s Hlavou mám přelouskaný.. vděčnej to příspěvek

to Scott :
vím že jsou ty z Gshopu lepší, taky jsem majitelem jednoho, leč nemám tolik místa v matkárně, takže je zatím v záloze na balkóně..
Jak si psal o kořenění v mikrotéňácích, tak taky myslím že by to neměl bejt problém. Občas mi přijde že to lidi s rozmazlováním svých kytiček přehánění a zapomínají že je to "plevel" kterýmu se daří celkem dobře i v né zrovna ideálních podínkách..

Jinak bych chtěl všem poděkovat za náměty k diskuzi a chtěl bych říct, že na váš apel o5 vracím řezy pod CFL i když jsem přesvědčenej, že by napohodu zakořenili i za tím oknem..

Tady máte obrázek jak se jim do teď dařilo i za oknem.
Rasta
Co?
btw. :D
rád bych upozornil :D na fakt v květové fázi v indooru, zveřejněné na jednom zrušeném serveru, že při 12/12noc se vytvoří o 50% thc víc než když noční fáze trvá jen 10h.... takže říkat, že potence není závislá...na světle či periodě (sem zapomněl cos to tam psal) :smoke: :D , je házení hrachu na zeď
kikimak
zdravim vsetkych klonuchtivych,
mne to v RW tiez vzdycky splesnelo aj ked podmienky boli idealne,to znamena 24-30 stupnov,18/6noc(matkaren)svetlo v parnicku a hlavne:kazdy den raz vetrat a vobec nepolievat,ani nerosit,vlhkost si udrzuju same!!!!!!!robim rezy do plagron grow mixu s perlitom ktory polievam root boostrom(je uplne jedno akym), rezem sikmo,praskujem stimulaxom 1. mam 100%uspesnost.po 7-8 dnoch rezy evidentne rastu,su uz zakorenene,vtedy ich uz odokryvam...
Morgan
k tomu řízkování:

místní hombres včetně mě, to děláme trochu jinak. Do misky nalijeme čerstvou vodu z kohoutku (neodstátou, chlor pomáhá zacelit ránu) upravíme ph a námáčíme kostky. Zbytek postupu je stejný. Uspěšnost cca 90% procentní.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma