Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
V Zlíně použijí napalm na kytky? - Klikni zde pro originální téma
papaja
15.4. 2002 0:02:00 - Úředníci budou hledat ilegální plantáže konopí či máku
Zlínští budou hledat drogy letadlem


Z l í n - Úředníci zlínského krajského úřadu si chtějí dvakrát do roka zahrát na agenty protidrogové centrály. Nasednou do pronajatého letadla a vznesou se nad region, aby viděli, zda se v lánech kukuřice neskrývá ilegální plantáž konopí či máku. Z nezralých makoviček výrobci narkotik získávají surové opium, konopí zase slouží kuřákům marihuany. Jiné krajské úřady o podobném kroku rozhodně neuvažují. Unisono tvrdí, že by tak jen vyhazovaly peníze oknem.

Zlínští na leteckou kontrolu vyčlenili padesát tisíc korun. "V našem dvoumiliardovém rozpočtu to není rozhodující částka," říká zlínský radní Vojtěch Jurčík. A jak hodnotí aktivitu zlínského úřadu odborníci, detektivové Národní protidrogové centrály? "Na to můžu říct snad jedině: Bez komentáře," výmluvně odpověděl šéf centrály Jiří Komorous.

"Zákon nám ukládá, abychom sledovali a evidovali plochy, na nichž se mák a konopí pěstují," odůvodňuje radní Vojtěch Jurčík, proč bude zlínský úřad platit za průzkumné lety. Jenže jeho výklad není zcela přesný. Krajský úřad má sice povinnost do konce května sepsat pole, na nichž hospodáři kontrolovaně pěstují konopí či mák setý, avšak už nemusí nutně pátrat, zda rostliny někde raší i "načerno".

"Není to povinné a tak létání organizovat nebudeme. Na stole máme mnohem naléhavější problémy, do nichž musíme peníze investovat," konstatuje radní libereckého kraje Radim Zika, jenž má životní prostředí na starosti.

"Vzhledem k tomu, že případné černé pěstitele nemůžeme ani sankcionovat, nemá to pro nás význam," poznamenává mluvčí olomouckého krajského úřadu Tomáš Kocych.

Nad nápadem nevěřícně kroutí hlavou i policisté. "Jde jednoznačně o neefektivní způsob boje s drogami, třebaže bych to vzhledem ke svému povolání měl hodnotit jako pozitivní aktivitu. Podobné akce se mohou vyplatit jen ve velkých produkčních zemích, nikoliv u nás," říká kriminalista, jenž se drogovou problematikou léta zabývá a který nechce zveřejnit své jméno.

Zlínští jsou přesto přesvědčeni, že letecké kontroly mají své opodstatnění. "Samozřejmě si nedělám iluze, že najdeme plantáže jako v Kolumbii. Nicméně nejde jen o konopí, musíme ze zákona sledovat i lesní porosty a jejich zdravotní stav," podotýká radní Jurčík.

Jak dodává, lety nebude obtížné zařídit, neboť poblíž Zlína leží několik vhodných letišť, kde lze letadlo pronajmout. O nejvhodnějším termínu akce se podle něj budou úředníci radit s odborníky - jelikož poletí jen dvakrát, mohlo by se stát, že konopí mezitím pěstitel zaseje sklidí.

Letecky hledají lány konopí, máku a dalších rostlin, ze kterých se vyrábí droy jen v Jižní Americe a v asijských zemích bývalého Sovětského svazu. Tam ovšem za průzkumným letounem ihned startuje stroj, který úrodu sežehne napalmem.


MF DNES , Radek Kedroň

papaja
Naštelovat panzerfausty...Pamatuje si někdo na slavnou minihru Ganjafarmer?
Al-Ban
Tak tohle už tady taky je, papajo :) http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=3366 a je tam i odkaz na stránku, kde jim k tomu můžeš něco říct.
Dude
Doufejme, že to nebude tak horký, třeba ve Státech používaj vrtulníky s termovizí, který snímaj, když od někud moc tepla - co kdyby to byli sodíky... Fašismus.

Ještě mi to připomělo, jak v 70. nebo 80. letech (fakt nevim) práškovali amíci kytky v Mexiku(!) paraquatem (?), takovou toxickou sračkou, která měla likvidovat konopí - bohužel spoustu kuřáků tim zlikvidovali (JED) - vše jménu společnosti:(


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma