Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Přepěťová ochrana - zkušenosti - Klikni zde pro originální téma
Calzone
Docela rád bych si pořídil nějakou lepší přepěťovou ochranu dělanou jako prodlužovák. Co jsem pročítal nějaké manuály, tak tam bývá i rychlá pojistka kvůli zkratům. A toho se právě bojím - bojím se aby se mi nevyhazovala při startu mé 250W výbojky. Máte s přepěťovýma ochranama nějaké zkušenosti?
Také by mě zajímalo podle čeho vybírat, máte nějaké třeba vytipované? Také mě napadlo, že by ta pojistka případně mohla jít vyměnit za nějakou lepší.

Co říkáte třeba na tuto?
sk-at-er
Myslim, že 250ku určitě vyhazovat nebude! Já už skoro rok používám na 600W tuhle http://www.ecomfor.cz/zbozi/belkin-....aspx?p=z:86848 bez sebemenších problémů.
Calzone
sk-at-er:
ta vypadá taky moc hezky, díky za tip.

A tuší někdo co zmamená parametr přepěťových ochran jménem tlumení a absorpce energie?
Erixon
To máš v boxu nějakou drahou a citlivou elektroniku že chceš zrovna na skříň dávat přepěťovou ochranu? Motor ve venťasu, tlumivka to sou zrovna docela odlolný součástky. To bych dal rači ochranu na pc, kterej neni tak odolnej a pravděpodobně dražší...

Kromě toho účinná přepěťová ochrana má bejt trojstupňová:
1)Bleskojistky - o ty se nestarej, přoblém čezu
2)Ochrana v hlavním rozvaděči, odfiltruje většinu napěťových špiček např při bouřce.
3)Ta prodlužka co máš na odkazu - zachytí zbytek co prošel předchozíma stupňema.
Calzone
Teďka tak koukám, že jsem si to spletl s proudovým chráničem, ale i ten jak teďka čtu neochrání proti menšímu zkratu (třeba propojení fáze a nuláku vodou. Stalo se mi to a jistič se nevyhodil. Byl ale docela silný (10A B), mám pro jistotu už slabší (3A C)), jak jsem původně myslel. Omlouvám se a děkuji za odpovědi. :(
Erixon
Když se spojí nulák s fází v roztoku tak by to měl vyhodit klasickej jistič. Proudovej chránič vypne když protejká jinej proud do obvodu než ven z něj -> někudy to utíká, třeba přez lidský tělo na kostru.

Proudovej chránič se od roku 2000 povinně montuje do koupelen a ve skříni se určitě nestratí...
Calzone
Erixon:
jj to určitě neztratí, ale škoda, že nefunguje tak jak jsem myslel. Psal jsem o tom ve svým topiku, na klipsňáku mi kondenzovala pára a kapala (nebo to kondenzovalo i tam díky přítahu toho klispsňáku) na rozdvojku a tam ta fáze a nulák byly spojený jenom tak decentně, takže to vždycky třeba vteřinu zkratovalo a dvě ne. Když jsem to vypl a mrknul se co se stalo, tak tam byla díra .

Docela brutální štěstí, otevřel jsme to asi po 10 hodinách co jsem byl v práci a potom chtěl jít hnedka spát a tohle se stalo tak minutu po otevření.

Doufám, že kdyby se něco podobného stalo, tak už to ten nový jistič vyhodí. Ona ta voda kladla asi dost velký odpor jak jí nebylo moc a je vodivá-jak-je-vodivá.

Ten chránič jsem viděl, že vyrábí jako zástrčku či zásuvku, tak zástrčka by mohla být fajn. Kdybych měl elektriku v rozvodbý skříni, tak by zase byl v pohodě asi ten chránič na din lištu.

A ještě dotaz, moc nerozím těm novým a starým rozvodům, jde vůbec použít ten PCH ve starých dvoudrátových rozvodech?
Hanyz
Calzone- ta pára byla z destilky? To bylo asi to, co ti zachránilo bejvák a zároveň to je důvod, proč jistič nevyhodil- žádný zkrat nebyl. Vodivost vody totiž způsobují ionty, které v destilce nejsou... Ikdyž teda nevím, co myslíš tím "tak tam byla díra"

Proudové chrániče znám jen z toho pohledu, že vím, jak fungují, takže kdybych v následujících řádcích napsal něco, co by nebyla pravda, feel free to correct me

Ve dvouvodičových rozvodech (TN-C) se proudový chránič aplikuje tak, že se vytvoří hybridní obvod TN-C-S, či-li od určitého bodu se PEN vodič rozdělí na PE a N a vznikne za tímto bodem rozvod třívodičový (viz. obr. ve tvém odkazu 3. od konce). Proudovým chráničem prochází pouze L a N vodič, PE vodič jde mimo chránič na kolík zásuvky

Jelikož s tím ale nemám osobní prakticou zkušenost, tak nevím, zda-li je toto rozdělení realizováno prostým "PEN do svorkovnice, PE a N ze svorkovnice"
Calzone
hanyz:
ne nebyla to destilka, byla to odstátá voda a možná v sobě měla Dry PH Down. Díru myslím jako opravdu vypálenou dírku v té rozdvojce. Když jsem jí rozebral, bylo vidět, jak je mezi těma plíškama na spodku černá voda a ta dírka (tak 3X4mm tipuju). Když to zkratovalo tak to jakoby bzučelo - bzzzzz...........bzzzzz...........bzzzzzzz........ No a extrémně to páchlo, což je docela výhoda materiálu z kterého to dělají. Zajímalo by mě jestli to je smaozhášivý plast, nebo ne.
to má jako 70 DB ta prodlužovačka co máš v tom odkazu nahoře jo :eek: ?no to musí bejt slušnej hukot :Dnebo co to znamená ?
Hanizek
Calzone: Na "dvouvodičovou" soustavu proudový chránič nepřipojíš. Jde to udělat podobně, jak psal Hanyz - tzn. rozdělit PEN zvlášť na PE a N, a vznikne ona hybridní soustava.
Problém je vtom, že podle normy ČSN XXXX se takovéto místo rozdělení musí dodatečně uzemnit! Takže to bez sekání do zdí nepůjde.

Taky to klidně mohl být přechodový odpor (špatná zástrčka/zásuvka) a ne voda.
Calzone
Hanizek:
moc tomu nerozumím a to nemůžu rozdělit až za zásuvkou? Vodou to bylko určitě, ihned jsem tu rozdvojku rozřízl a ta voda tam byla a přesne v místě, kde to zkratovalo...
Hanizek
Calzone: Rozdělit to můžeš i za zásuvkou, ale musíš to dodatečně přizemnit tj.: připojí se to na kovovou trubku nebo pásovinu a zarazí do země (hodně laicky řečeno).
Hlava
http://www.prepeti.cz/?q=prepetove-...bo-uzitecna-vec

Jo tak sem štastným majitelem těchto kousků ,
http://www.alza.cz/apc-surgearrest-p5b-fr-d61622.htm

a

http://www.alza.cz/aeg-protect-pdu-fr7-d177899.htm

Zaím vše oka , mám je zhruba 4měsice zatím.
NoStress
k cemu je to dobry? nejlepsi bude asi upska :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma