Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

Stránky: [1] 2 
Postoj k ekozemědělství,biovýrobkům... - Klikni zde pro originální téma
clandestino
Eko farmy a výrobky jsou dle mého skromného názoru pouze a jen perfektní výdělečný artikl, v menšině pak vyžití pro jedince, kteří zemědělství příliš nerozumí. Slušnej kšeft jsou ale evropský dotace na eko - zemědělství. Nepoužívání hnojiv a postřiků - škodí snad takovému konopí hnojení chemickými hnojivy? Stejně jako postřiky dnes hnojiva prochází přísnou kontrolou, ne jak za komančů. Navíc mi to přijde i trochu amorální - v Africe nemají lidi co jíst a tady se vynakládá obrovské množství úsilí a energie, aby se vypěstovala plodina malá, scvrklá, pochybně však "kvalitnější".
clandestino
No, já jsem čistokrevný vidlák z Moravy :) Doma máme střední hospodářství, od dětství tedy v zemědělství dělám. A eko-posedlost mi fakt přijde falešná. Třeba ty "nestresovaný, šťastný kravičky". Myslím, že tomu dobytku je naprosto jedno. Má to, co potřebuje - dostatek žrádla, relativně čisté prostředí, teplo. Narodil se krávě, která byla celý život uvázaná a v životě neviděla býka. I kdyby to tele mělo rozum, nevědělo by, že existuje nějaká louka. Ten kravín je pro to zvíře prostě celej svět, neví, že existuje i něco jinýho. Má všechno, co potřebuje. A ke kvalitě masa - biftek ze "zelené" krávy se liší pouze cenovkou. Něco jiného je smaozřejmě přehnané honění produkce, jako hormony a masokostní moučka - to už je nepřorezené, dobytek má snad žrát trávu, seno, siláž atd, a ne pomletý chcípliny.
A na okraj - myslím, že po těchhle věcech jdou spíš lidé z města, kteří jsou problematice vzdálenější...
Navíc, v dnešní době bych cedulce o ekologické nezávadnosti výrobku moc nevěřil, ve všem je úžasný bordel. Když byly skandály kolem BSE, byla zavedena povinnost označovat hovězí. V jednom řeznictví jsem viděl flák masa, napsáno maso z mladého býka, stáří, datum, porážky, číslo kusu... Paráda,že? jenže to číslo neylo z býka, nýbrž z krávy.
Soul Rebel
citace:
Původní příspěvek od clandestino
No, já jsem čistokrevný vidlák z Moravy :) Doma máme střední hospodářství, od dětství tedy v zemědělství dělám. A eko-posedlost mi fakt přijde falešná. Třeba ty "nestresovaný, šťastný kravičky". Myslím, že tomu dobytku je naprosto jedno. Má to, co potřebuje - dostatek žrádla, relativně čisté prostředí, teplo. Narodil se krávě, která byla celý život uvázaná a v životě neviděla býka. I kdyby to tele mělo rozum, nevědělo by, že existuje nějaká louka. Ten kravín je pro to zvíře prostě celej svět, neví, že existuje i něco jinýho. Má všechno, co potřebuje.

Je videt, ze o tom skutecne moc nevis...
Jak jsem psal na zacatku, ze maji pribuzni kravin - nekdy se o kravy stara stryc, nekdy deda. Stryc se o ne stara stylem, jak pises ty, zatimco deda jim kazde rano (pokud neni snih) nasece cerstvou travu, kterou sporadaji kolem 4 hodiny odpoledne, kdyz jsou zahnany do kravina pred dojenim. Na tech kravach je opravdu videt, ze jsou stastny ( i kdyz to ted ode me zni jako reklamni sracka), ale kdyz za nima deda prijde, tak kolem nej behaj a poslouchaj ho, kdyz na ne vola jmeny:)
clandestino
Nemyslel jsem to se o ně nestarat, zajištění nejlepších podmínek jako je čerstvý krmení by mělo být samozřejmostí. Myslel jsem spíš věci jako volné kontra vazné ustájení. Když jdu za bejkama, tak ty sedmimetrákový hovada taky šťastně bučí a chtěj podrbat :D A když budeme cynicky praktičtí - má vliv na dojivost, když se o krávy stará strýc a kdy děda?
Soul Rebel
citace:
Původní příspěvek od clandestino
A když budeme cynicky praktičtí - má vliv na dojivost, když se o krávy stará strýc a kdy děda?

Jo chtel jsme to tam napsat, ale zapemnel jsme na to...
Prumerna dojivost se pohybuje kolem 450 litrů.
Deda ma prumernou kolem 500 a stryc kolem 420, takze asi tak:)
clandestino
OK, beru. K tomu, co jsem napsal, mě spíš vyprovokovala reklama, co jsem nedávno četl - byla na hamburgery MacDonalds. Chválili se tam, že jejich hovězí pochází z "nestresovaných, ekologicky chovaných" krav. A v tvém případě - je to normální chov nebo bio zemědělství? Jak už jsem psal, zajištění optimálních podmínek je nutnost, je ale zbytečný chovat se ke kravce jak ke člověku.
Soul Rebel
Je to to kompletne vsechno bio vcetne pouzivanejch veci na polich. Maj hodne prisny kontroly, aby si udrzeli certifikat.
Ne ke zvireti se nemusis chovat jako ke cloveku, ale to zvire citi, jak se chovas a jakej mas ton hlasu.
clandestino
Chápu, jak říkával soused, tomu zvířeti záleží na hlase, je mu celkem jedno jestli mu říkáš kurvo nebo miláčku :) Dobře se chovvat ke svým zvířatům by ale měl umět aždý hospodář, nejen ten z ekofarmy. Když už jsem u té dojivosti - mohl bys zjistit průměr stáda na jedince? Zajímalo by mě porovnání s běžnými chovy.
citace:
Původní příspěvek od clandestino
Narodil se krávě, která byla celý život uvázaná a v životě neviděla býka. I kdyby to tele mělo rozum, nevědělo by, že existuje nějaká louka. Ten kravín je pro to zvíře prostě celej svět, neví, že existuje i něco jinýho. Má všechno, co potřebuje.


to ze o tom ta krava nevi,neznamena ze by se ji nedarilo lepe na pastve,cerstvem vzduchu,na slunicku....spis naopak.
Cim normalnejsi/prirozenejsi podminky tim lepsi jidlo.At jde o maso,nebo zeleninu.

edit:klidne bych africanum nechal nase steroidama nabouchane kurata :-)
problem je udajně v tom ze se prestava pestovat jidlo a nahrazuje ho pestovani biomasy jako zdroj energie.Proste se pestuje neco co se pak spali,nez aby se pestovalo neco co hladovym zazene hlad
Mr. Figaro
citace:
Původní příspěvek od xerthon

Cim normalnejsi/prirozenejsi podminky tim lepsi jidlo.At jde o maso,nebo zeleninu.

Toť otázka ...
clandestino
Krávě by se na čerstvém vzduchu dařilo lépe, ale dojila by míň. Stejně tak ganji by bylo "líp" někde na sluníčku než pod sodíkem, ale taky by to bylo něco jinýho než chceme. Jedl jsem bio biftek, a jak už jsem psal, jedine rozdíl byla cena.
citace:
Původní příspěvek od clandestino
OK, beru. K tomu, co jsem napsal, mě spíš vyprovokovala reklama, co jsem nedávno četl - byla na hamburgery MacDonalds. Chválili se tam, že jejich hovězí pochází z "nestresovaných, ekologicky chovaných" krav. A v tvém případě - je to normální chov nebo bio zemědělství? Jak už jsem psal, zajištění optimálních podmínek je nutnost, je ale zbytečný chovat se ke kravce jak ke člověku.


podle ceho jsi usoudil ze je to zbytecne? nerikam ze se tak mas chovat, jenom bych chtel vedet jak jsi k tomu dosel...
clandestino
praxer - vzhledem k tomu, že je to zvíře a ne člověk. Má tudíž jiné nároky a potřeby než člověk, což různí zelení rádoby milovníci zvířat nemůžou pochopit. Např. volné ustájení - dnes se zřizuje nikoliv proto, že by byl dobytek šťastnější, ale protože to usnadňuje údržbu stáje i dojení. Bavil jsem se o tom jednou s několika známými. Většinou městští lidé, živou krávu nebo býka viděli snad párkrát za život. Přesvědčovali mě, že "kravičky by přece měly být na louce a pást se, protože se jim to líbí a je to lepší". Jenže lidi chovají ty krávy kvůli užitku, ne pro potěšení jako domácí mazlíčky. a užitkem je vysoká dojivost nebo masný výnos. Kdby bylo ustájenému dobytku hůř, tak proč by poskytoval větší výnos? Je to jako outdoor a indoor - outdoor je přirozený, indoor efektivnější. Dnešní plemena jsou i šlechtěna na takové podmínky, pro efektivitu (holandský černý skot). Dávat je na louku by bylo stejné jako tam sázet Nevilles Haze. Něco by z toho možná bylo, ale neodpovídalo by to vynaložené námaze. A ke kvalitě mléka normálních X bio krav - matka dělá u společnosti, zabývající se touto problematikou - kontrola užitkovosti krav. Na kvalitu mléka jsou mimořádně přísné nároky, i když je od "nebio" chovu. Laboratorní kontroly a rozbory jsou samozřejmostí. Neměl bych z něho strach, "biomléko" považuju za svým způsobem snobskou zbytečnost.

Nechci se tímto do nikoho navažovat, pokud je psané takovým tónem, že to tak vypadá, omlouvám se.
Bio a Fair Trade, ať si každý řiká co chce, já si za poctivou potravinu rád připlatím...

2xerthon: Podle mě nejseš biorebel, bio výroba a tradiční hospodářství je imho to samý, proti tomu se ale staví velkochov, kde je zacházení se zvířatama přímo odporné...

Dávat drůbeži růstové hormony, které způsobí, že se zvíře ani neudrží na svých nohách a prožije celý život (okolo jednoho a půl měsíce) v bolestech, které tiší chovatelé kýblama sedativ, které máme teď my v sobě, mi příde jako týrání zvířat nejvyššího stupně...
Není potom divu, že každá raní směna ve velkochovu začíná sběrem mrtvé drůbeže :(

Lidi jsou hyeny...
Panove, biofarmy? po vztupu do EU se s nima roztrh pytel proc?-dotace vidina zisku, ano maji nejaky podminky navic a prisnejsi dodrzovani ruznejch kriteri , ale to by sme nemohli byt v cr. Myslite ze ty kontroly jsou tam kazdej den pri krmeni??ne a to ze bycek z kteryho bude biorostenka za litr zere konvencni krmivo (nejakym podilu) to ani analyticky lboratore na SVS, SZPI nezjisti...a proc eko zemedelci pozaduji aby GMO plodiny mohli pestovat? No vemte si eko jabaka nebo mrkev pestovanou na poli bez hnojiva a osetreni herbicidy fungia insekticidi- si myslite ze by bylo to jablicko nadherne???Pac GMO si produkuje vlastni ochrane HC chemky.....a ze biopotraviny maji o nekolik desitek% vic vit a vlakniny.....ekopotraviny jsou jen marketingovy tah a kydz si nekdo mysli ze ji veci cistci a zdravejsi tak si neuvedomuje kde zije a ze nanej pusobi a exponuji negativni veci spolecnosti-smog, vyfukove plyny, stres atd nevim asi kdybych byl kurva prachac tak to neresim a zral bych ty eko veci traba ekojogurt za 60kč???mleko od krav stejneho plemene a razu jedne chovane normalne a druhe jako eko tak nikdo z vas by nenasel rozdil mozna by bylo z eko v jedne promili xte sekvence kaseinu vice cetny methionin esencialni aminokyselina jez je limitujici pro mlecnou bilovinu osobne si mysli ze bio stejk a konvencni stejk ma stejne negativni vlivy co se tyce upravy masa (peceni smazeni) na organismus tod muj nazor.
Stoned_r41d3r
Nesrovnavejte sracky co kupujete v Tescu jako TescoRohliky TeskoMaso a TeskoCokoladu s Tescodzusem s normalnim jidlem. Nic z toho normalni jidlo neni a verim, ze clovek co by se 5 let zivil jen tim by zvadl jako prehnojenej rizek.

Kdyz to tady zacinalo, lidi chodili do hypermarketu hledat ,,nedostatkovy'' kvalitni zbozi... Co z toho je ted? Kolik procent z nabidky je jen eckama nadopovany Brand vyrobek za upravenou cenu ke kterymu NAAAHODOU nejde najit srovnatelnej vyrobek?

Ze za kvalitu je potreba zaplatit je jasny.

Na druhe strane, Bio je predevsim hrozne sirokej pojem...

Pochybuju, ze vajicka co jednou za cas sezenu od malochovatele jsou na hony srovnatelny s BioVejci z Tesca... Ani omylem :D

Ono to chce pochytit tu ideu bez marketingovyho planu.
Premyslet nad tim, co do sebe clovek tlaci, ale jen opravdu hloupej clovek to musi mit oznaceny nalepkou..
jestedman
sem tu jel přes jednu ves a stavil se v kravíně pro mlíko a sýr, řikám mu že to má dobrý, proč to nemá bio. a on mi řekl, že bio to měl, jenže aby to bylo bio, musel by zaplatit 8 kontrol ročně každou za 8 tis. a to se soukromýmu malorolníkovi fakt nechce....
Prave bioprodukty zemedelstvi se nejvice prodavaj ve velkejch mestech kde si lidi myslej ze je to opravdu prirodni ale na vesnici by s tim moc neuspely jednak ze sou cenamy jinde...ad rider: pozor znacka tesko sico moc vabne a dizainove nevipada ale pro vyrobce potravin ktery by pak sve produkty balil do obalu tesko sou hodne velky pozadavky at uz HACCP ci ISO 9100 pochybuji ze to tady neco nekomu rika......spis je problem domaci kvalita verzus zahranicni sunt....ad polsky kurata, litevsky vejce atd.
clandestino
Taky mám radši domácí vajíčka, kupovaný se nedají jíst. Totální bio a obrovský velkochovy jsou dva extrémy, ideální je pro mě něco mezi tím.
tak jak rika clandestino neco mezi napr. vajicka si muzez mit omodra kdyz bude slipka mit ve strave modre lipofilni barvivo...a ktim domacim ty sou trosku nezdravjsi pac vzdy obsahuji o 20% vic cholesterolu a to je dano tim biochovem kdy ma slepka pristup ke zradlu ad libidum....
cetl jsem ze cholesterol z vajicek je jiny,udajne se nedostava do krve...
Niari
Je mi milejší volný výběh pro krávu. Když už chceme zvířata jíst, tak jim aspoň zajistit život bez utrpení a šetrné usmrcení. Připadá mi to prostě správnější. Jenže některé zemědělce zajímá jenom výnos (je to byznys). Ten stres (a hormony), co zvířata prožívají (a požívají) ve velkochovech, se do toho masa promítne.
clandestino
Potom je otázka, co je bio - tedy to "reálné", nebyrokratické. A myslím, že "čisté bio" se od toho, jak si počíná naprostá většina venkovských pěstitelů a malochovatelů, liší minimálně. Dám příklad - pěstujeme mimo jiné brambory. Několikrát za rok se aplikuje postřik proti savým a žravým škůdcům, proti plísním, u obilí proti plevelům. Pole na obilí a brambory se střídají, jsou hnojena hnojem od býků, kteří jsou krmení senem z louky, šrotem z obilí, řepou z pole. Mimo hnoje a močůvky se pole jednou ročně přihnojí NPK a NH4NO3. Sklízíme pomocí strojů, nejsme otroci abysme to dělali rukama. Mimo to ještě králíci, slepice, čuník, krmené podobně jako býci + zbytky. Nakolk je tohle "bio" lišící se od "profesionálních" ekofarem?
ad vejce chlesterol je priman telem poze pokud je jej nedostatek v krvi potreba denni je neco pres gram snizuje adsorbci ve strevech vlaknina na kterej se vaze je nekolik frakci HDL a LDL pokud je v krvi vice HDL je to dobre ale kardiovaskularni nemoci nespusobuje samotny cholesterol ale jeho oxidacni produkty epoxidy a LDL frakce je nachylnejsi...jinak se cholesterol vylucuje pri traveni zluci ve forme soli a je znovu resorbovan zpet do krve....jinak sem cetl ze ve vejcich sou latky treba lecitin ktere zabranuji strebavani vajecneho cholesterolu...tak pak nasi dedove co kazdy den rano vstali sezrali 6michanych vajec a sli na pole tak nikdy nemeli infarkt atd...by tomu odpovidalo..ad bio zradlo ver jedine tomuco si vyprodukujes sam je to jak s hulenim...peace
clandestino:ty zvirata urcite bio :-) ve srovnani se zelenkavym masem od aholdu
citace:
Původní příspěvek od Time


to že je bio marketingový tah je jasný ,ale celkově mě to příjde lepší než marketingový tah směrem k nejnižším cenám a šuntovosti potravin .



souhlas.
Az se svet zblazni uplne,rozjedu agroturistiku :D

prijede manik z velkeho mesta,zamete mi dvorek od hoven,pokosi,poryje,ovoce ocese da na stul 100euro a zase odejde.Stali zakaznici budou mit vyhodne slevy :D
clandestino
citace:
Původní příspěvek od xerthon


souhlas.
Az se svet zblazni uplne,rozjedu agroturistiku :D

prijede manik z velkeho mesta,zamete mi dvorek od hoven,pokosi,poryje,ovoce ocese da na stul 100euro a zase odejde.Stali zakaznici budou mit vyhodne slevy :D


Taky jsem o tom přemýšlel :D Zvlášť po tom, co mi kdysi jeden člověk sdělil, že házet hnůj koňovi je pro něj "požitek". Snažil jsem se ho přesvědčit, že ostatní domácí zvěř by ho uspokojila mnohem víc :D Dal by se dobrej název, sehnal bych si kroj a dýmku s císařpánem, abych dobře zapadl, a ještě by za to mohli platit jako za skanzen :D
Niari
2xerthon: Já se bojím, že v Americe na tomhle už dávno někdo vydělává. :-D
clandestino
Nové věci o MacDonald´s... Ve před týdnem jsme prodávali na jatka býka. Co jsem tak kecal s týpkem z Masokombinátu Polička, dozvěděl jsem se, že jsou hlavním dodavatelem hovězího pro MacDonald. Takže z mýho býka, co žil ve vazném ustájení, a chovaném, jak popisuju dříve v tomto threadu, se pak v reklamě stane volně na pastvinách chovaná, přísně ekologicky krmená biokravka :D
citace:
Původní příspěvek od xerthon


souhlas.
Az se svet zblazni uplne,rozjedu agroturistiku :D

prijede manik z velkeho mesta,zamete mi dvorek od hoven,pokosi,poryje,ovoce ocese da na stul 100euro a zase odejde.Stali zakaznici budou mit vyhodne slevy :D


Vsadim se o hodně pěnez, že za 10 let to tu bude!
Soul Rebel
Vzdyt agroturistika je uz bezna vec:)
clandestino
Já o tom (agroturistice) silně přemýšlím. Nedělám si iluze, až dodělám školu, tak chci pracovat a ne hospodařit. Teď tomu šéfuje tata, ale pozděj... Zemědělství mě baví, ale ne do té míry, že přijedu z práce a do večera su na poli... V budoucnu bych to viděl na čuníka, králíky, slepice, možná jednoho býka. I když, co vím, chytnou mě geny a zase budou dobytci doma čtyři :D No a na to, aby bylo hospodářství turisticky zajímavý, není nějakej velkej objem potřeba...
waterpiper
Jestli je to pravda ...

http://image029.mylivepage.com/chun...dsc04006_r1.jpg
http://image029.mylivepage.com/chun...dsc04009_r1.jpg
waterpiper: ...tak je to pěknej humus. Že mě ani npřekvapuje že to jde z USA...
crackonos
Jestli chcete, můžete přijet k nám a natrhat si pár metráků biojablek a zadarmo. Nikdo se o to nestará a jen tak si tam rostou, stejně jako naše biotřešně, bioořechy, biohouby, biomeruňky...stačí se jenom projít kolem vsi.
lukas04
Tieto vyrobky podporujem a podla moznosti si ich aj kupujem. Alebo mam radsej podporovat a jest GMO potraviny ? :)
co mate proti geneticky modifikovanejm rostlinam?
mad lion: no, třeba to že se neví jaký to přesně má dopady. Je to taková hurá akce bez zjištění následků.
Vono to asi bude o tragický informovanosti. Někde se objeví informace, novinář něco napíše, další to od něj převezme a interpretuje, ten další taky interpretuje...no a na konci už nikdo neví jak vlastně měla ta zpráva bejt.
ja tomu moc nerozumim, ale neni geneticka modifikace treba hibridizace? to se dela s travou bezne, ne?
nedelali z timhle pokusy uz za komancu z obilim na ukrajine? de akorat o to zvisit vynosy. totez co se dela z travou kerou pak kourime a nikomu to nevadi, ne?
clandestino
citace:
Původní příspěvek od Mad Lion
ja tomu moc nerozumim, ale neni geneticka modifikace treba hibridizace? to se dela s travou bezne, ne?
nedelali z timhle pokusy uz za komancu z obilim na ukrajine? de akorat o to zvisit vynosy. totez co se dela z travou kerou pak kourime a nikomu to nevadi, ne?


Tady jde o něco trochu jinýho... Normální hybridizace (=křížení) je, když mezi sebou oprcáváš odrůdy, který se ti líbí (kvalitou, výnosem...) Je to celkem nadlouho, než vyjde finální hybrid, který ti naprosto vyhovuje. U genetických modifikací se do genomu rostliny uměle vloží gen jiného organismu - třeba do kukuřice gen nějakého brouka, potom je odolná proti škůdcům. Myslím si, že se nemusíme GMO hystericky bát, je potřeba jen rozlišovat. Třeba pěstovat modifikovanou kukuřici je určitě lepší, než sypat do půdy hromady chemie. Chovají se ale taky GM lososi - ti rostou 3x víc, než ti normální. U těch už třeba dávat bacha nato, aby se nedostali do volné přírody - normální populaci lososů by za krátkou dobu zlikvidovali.
Niari
Jenže zvýšení výnosu (kvantita) se často odrazí na kvalitě. Srovnejte si třeba hrášek nebo hrozno vypěstované doma s těma obrovskýma bobulema bez chuti, co jsou k dostání v obchodech. Blé.
Selfik
Zaměřím se spíše teď na Ekovýrobky. Můj názor je, že by se vůbec nemusely vyrábět, kdyby ty "NEEkovýrobky" byly používány uživatelem tak jak se má. A né, že se jdu projít hezky do lesa a podél lesní cesty si můžu složit ojetý auto, nebo si postavit skleník z plastovejch lahví, nebo nebo, nebo, ... však to sami znáte. Bordel!!! Kdyby to uživatel odvezl na skládku, tak tady výzkumníci vůbec nemusí nějakou předponu Eko řešit. A to samý se bude dít i s těmy Eko výrobky, zase je do toho lesa někdo iniciatitvní odnese a pohodí. Akorád, že za ty Eko vyhodí uživatel víc peněz. Čus.
Selfik
Ano uznávám, nechal jsem se unést a odchýlil jsem se od tématu. Přeně to jsem myslel Time, ale vůbec jsem neřekl, že nemá smysl podporovat tyto výrobky. Ba naopak, má. Jen jsem řekl, že by se nemuseli vyrábět, kdyby ty stávající byly užívany tak, jak se sluší a patří.
crackonos
Já bych ekozemědělství bral trochu s rezervou. Ekologický přístup neznamená vždy něco lepšího (jak pro člověka, tak pro přírodu). Jako příklad uvedu bezolovnatý benzín. Tam bylo například vyměněno škodlivé olovo za ještě škodlivější kancerogenní benzen. Takže ekologický postup nemusí být vždy ku prospěchu věci. Ekologie- ANO, ale postupy, které stoprocentně neškodí zdraví a přírodě, takové postupy, které používali naši předkové při pěstování. Nálepka EKO nemusí nutně znamenat vyšší kvalitu a nezávadnost produktu.
crackonos
citace:
Původní příspěvek od xerthon


bacha na to,oznaceni potraviny BIO bez patricneho certifikatu je poruseni zakona.Co z toho ze v nasich biozahradkach ekohospodarime?Nevadi,budu mym biovejcim rikat zase domaci vajicka :)
Vitejte v BioBolševizmu :D

To je samořejmé, že jako BIO nemůže být nazýváno něco, co nebylo schváleno nějakou vepřovou hlavou, která viděla přírodní ovoce (které roste bez postřiků a sraček) leda tak ze služební audiny. :micro:
PS: Ale hlavní je, že my víme co jíme, ne?
mettatron
bio nalepka bohuzel v za soucasny sitauce temer vyaduje aby probihali prisny kontroly. bez nich by bylo za chvily s nalepkou bio vsechno a ztratil se vyznam. ze to je business o tom neni pochyb jako vsechno co je v bezny maloobchodni siti. je fajn ze to je tak prisny. v ramci komerce a mnohdy bezohledny honby obchodnich velko rejzovacu za maximalnim ziskem .. to hadam jinak nejde. proste potravinarskej velko busines funguje podle urcitejch pravidel a dusledkem je situace kolem bio nalepky. ale diky za ni. lidi z mest nemaj moc jinejch variant na vyber. snad krom specielnich malejch kramku kde je urcita osobni duvera v majitele kramku a jeho vyber soritimentu (xerto, ne, nemuzou si jezdit pro vsechno k farmari, neznaj, nemaj cas, prostor, moznosti ..)

jinak samosebou, idealni je znat farmare, zdroj osobne atd .. k tomu neni potreba zadna bio nalepka a podobny blbiny. prirodni je vsecno mozny, zejmena dokud se to nezacne produkovat na zisk a jako surovina do komercno sfery. i dneska je spousta tresni a jablek a hrusek, svestek, orechu atd v celejch cechach. jak to ale rozeznat v pripade kdyz cloveka neznam?? k tomu je bio nalepka .. a mohli by bejt i jiny nalepky.

kdyby bylo po mojem tak zavedu tri kategorie,
bio - prisny, kontrolovany s durazem na citlivy a ciste prirodni pestovani
chemo - pestovani s maximalnim durazem na kvantitu za kazdnou cenu v ramci platnejch norem
normal - vsechno ostatni, kde by platili prisnejsi pravidla nez u chemo typu, zejmena zadny chemicky aditiva do potravin, zadny pesticidy, hormony pro zvirata ale zase o neco mirnejsi pravidla nez u bio, zejmena u chovu zvirat, mirnejsi kontroly a predevsim zadarmo. jako sluzba statu svym obcanum.
Panové mohl by mi nekdo z Vás zdelit v cem je biopotravina lepsi nebo cim se lisi od normalni konvencni potzraviny (ne zpusob pestovani ci chovu) ale v tom vysledku naprilad z obsahu zivin, obsahu anyliticky detekovatelnych skodlivin, senzorickeho hodnoceni, vlastni udrzitelnosti potraviny bez nastoleni abiotickych a anabiotickych podminek.....rad bych si vyslech nazor od cloveka co zastava bioproduky a ma zkusenosti a zna presnou problematiku v rozdilu bio-konvence...a ne od nejakyho mestkyho floutka co ma perachaty rodice a poslednich par mesicu se snazi bejt retro a biofilozof a žere bio jogurt za 6pětek...ale clovek znaly problemu jez se o nej aspon trochu zajima...dik peace
jestedman
Jde o to, že u bio je kladen velký důraz na přirozený, nezrychlený růst tkáně. Konvenční potraviny jsou podporovány v růstu mnoha jedy, antibiotiky, pesticidy... Ty pak zůstávají v potravinách v často nestopovém množství. Vyvolávají mnohé alergie a poruchy trávení. Nehledě na to, že jejich výživová hodnota nebude vysoká. Jako příklad třeba salát z tesca - po pár dnech v igelitu se rozteče na něco velmi tekutého smradlavého... Není divu, když roste 5 dní v hydru.

Bio je podle mně velmi přehnaná záležitost vynucená aktuální situací potravinového trhu, kdy většina konzumentů nezná výrobce. Všichni nakupují v super- hyper- mega-, protože to je levné, rychlé a pohodlné. Kdyby chtěl někdo chovat biokozy na bio mlíko a maso, musí nejdřív 5 let pěstovat bio trávu na pasení, bio vyžaduje kontroly, jedna je za 8 tisíc, bude jich min. 5, jenže to jsou kontroly zvířat, kontrolovat se musí taky výrobky, všechny kontroly platí farmář. Jeden farmář co choval bio ovce měl na dvorku pažitku do polívky 1x1m, přišla za ním kontrola, že když to není prokazatelně bio, musí to dát pryč. Tak na etiketě jen fixem začmárává ty tři písmenka... Ze značky bio se stává obchodní pojem a vytrácí se původní myšlenka něčeho, co je vypěstováno v souladu s přírodou.
Takze bio by melo byt jen treba od farmaru co chovaji pestuji jen stare ne nove plemena ci hybridy zvirat a rostlin ...muze byt bio maso z kurat ktere sou tak preslechtena ze dokazou nabrat porazkouvou hmotnost za 24 dnu od vylihnuti z vejce??...proc nekteri farmari co pestuji napr bio kukurici (ne u nas ale globalneji usa atd) chcou aby mohli biopestovat geneticky modifikovanou kukurici(proc?-nemusi ji chemicky osetrovat sama si vytvori dany fungicid ci insekticid)...osobne me dokazou rozpalit nekteri mi znami co se nejaky mesice zpet dali na zdravou stravu, vegetarianstvi (ktere sem tam v opilosti na grilovackach prokladaj klobasama) a hrde prohlasujou ze bio je nejzdravejsi a zbytek sou jedy.......ale pochybuju ze nekde v hospe ti nalijou biopivo ci biorum tam sou taky husty jedy a hlavne v pivu karcinogeny-nitrosaminy.....jsem zastancem potravin ze zehradky od babicky z vesnice..ale ono by stacilo podporovat ceske zemedelce ci vyrobce potravin byt v tomdle smeru trochu nacionalista...jako ve svycarsku skandinavii atd.a kupovat vylozene domaci produkty tim padem se prestane dovazet sunt z polska litvy..spanelska...ale ne kazdej na to ma penezenku kupovat cesky ale drazsi vyrobky.....peace
vaaanha
Já bych zavedl kritérium, že nálepku bio bych dal těm výrobcům, kteří po absolvování "testu" prošli. Test by vlastně znamenalo to, že by ten jeden(většinou ten první) rok nevyráběli jako ekovýrobci, pouze jako řadoví výrobci. Během toho jednoho roku by k nim pětkrát přišel (nenahlášeně) "kontrolor" z povolaného místa, který by zkontroloval, jestli se opravdu jede bio. Samozřejmě, někdo by musel přesně definovat co je bio atd.

Ovšem, taky sou tu možné problémy - třeba v našich zemích úplata onoho kontrolora a to by bylo asi dost možná těžko napravitelné. Ale nenapadá mě moc lepších řešení, jak jinak opravdu posoudit co je, a co není bio(eko).

Možná je to blbost, možná je to cesta. Každopádně na mě (ač sem přirozeně naivní) to působí docela smysluplně.
citace:
Původní příspěvek od CrTekk
Takze bio by melo byt jen treba od farmaru co chovaji pestuji jen stare ne nove plemena ci hybridy zvirat a rostlin ...muze byt bio maso z kurat ktere sou tak preslechtena ze dokazou nabrat porazkouvou hmotnost za 24 dnu od vylihnuti z vejce??...proc nekteri farmari co pestuji napr bio kukurici (ne u nas ale globalneji usa atd) chcou aby mohli biopestovat geneticky modifikovanou kukurici(proc?-nemusi ji chemicky osetrovat sama si vytvori dany fungicid ci insekticid)...osobne me dokazou rozpalit nekteri mi znami co se nejaky mesice zpet dali na zdravou stravu, vegetarianstvi (ktere sem tam v opilosti na grilovackach prokladaj klobasama) a hrde prohlasujou ze bio je nejzdravejsi a zbytek sou jedy.......ale pochybuju ze nekde v hospe ti nalijou biopivo ci biorum tam sou taky husty jedy a hlavne v pivu karcinogeny-nitrosaminy.....jsem zastancem potravin ze zehradky od babicky z vesnice..ale ono by stacilo podporovat ceske zemedelce ci vyrobce potravin byt v tomdle smeru trochu nacionalista...jako ve svycarsku skandinavii atd.a kupovat vylozene domaci produkty tim padem se prestane dovazet sunt z polska litvy..spanelska...ale ne kazdej na to ma penezenku kupovat cesky ale drazsi vyrobky.....peace



Nj divil byses, co všechno jsou schopni dát "čeští výrobci" do jídla...

Je jasný, že se s bio rozjel kšeft, ale není to zase tak hrozný, znám pár lidí z ekofarem, kteří produkují potraviny bio kvality, a těm nejde o nějakej zisk nebo nějaký velký kšefty, jsou to poctiví lidé, kteří to dělají s láskou a o to tady si myslim jde...

ad různý kontroly - Co byste čekali? Myslíte, že by mohla být značka "bio" vydávána na dobrý jméno? S českou vychcaností?

To já radši pojedu v tomhle "kšeftu" než v hyperkvalitě tesco shitů...

:)
bobek:che,uz jsem kupoval značkový biomilchprodukte od zvířat,které nikdy nevidí denní světlo,mmj.žádná pastva.
Mám vážné obavy,že nejde jen o dobré jméno.

př.č.57 bravo,poslední věta....jen bych to dal do minulého času :)
Ono prave jde jen o znacku Bio páč už je tat trochu hodne medializovana neco jako je znacka Klasa to taky aby ji nejaky producent ziskal musi splnit kriteria a je to asi z pohledu vetsich producentu dobry marketingovi tah protoze nedavno zaznelo z evropskeho parlamentu zpristupnit tuhle znacku i jinym vyrobcum nez z cech prej diskriminace trhu.......a o tom to je bio uz ted asi kazdej zna...a prave spousta lidi si pod touhle znackou predstavuje doslova zazraky ze nekde ve spinavim smogem zasranym meste jeden kelimek bio jogurtu a jsem razem zdravy a jako by "cistci"....ale uz moc lidi nevi ze jsou i jini producenti kteri by takrka splnili pro BIO znacku pozadovanej limit ale oni na to serou jedou(pestuji ) si svou cestou ciste od srdce jen to neni oznaceno BIO. Doknce mi jednouu rikal kamarad zemedelec domaci , ze nejaci znami rozjeli bio chov byku na maso a normalne je krmili mrkvi konvencni strikanou a analyticky nic nezjistili..prej v norme...
..a jest ezpet k BIU v mega hyper marketech vite nekdo za kolik a za jakych podminek dodavaji dodavatele ci vyrobci bio produkty???a jake maji na tom obchody marzi???...reknu to tak ne malou a ne jediny pravy biokunzument by se z toho posral:)
citace:
Původní příspěvek od xerthon
bobek:che,uz jsem kupoval značkový biomilchprodukte od zvířat,které nikdy nevidí denní světlo,mmj.žádná pastva.
Mám vážné obavy,že nejde jen o dobré jméno.

př.č.57 bravo,poslední věta....jen bych to dal do minulého času :)


Dyť řikám vychcanost jak cyp, hned jak se objevila značka bio, už si pražáci počítali, kolik by na tom mohli vydělat, hold je dobrý brát bio výrobky jenom z ověřenejch zdrojů:)
mettatron
xertho .. ruzny bio certifikaty, nalepky, maj ruzny kriteria .. ty cesky co sem cet sou pomerne prisny. navic je fajn ze tu mame jenom jednu. v nemecku toho maj myslim vic a trochu zmatek. samosebou, je to jenom pomoc v orientaci, dokud sam nevis jak ta krava zila, kdo to pole cim strikal a cim osazel .. jitstotu budes mit tezko. na vesnici soused hnojil pole ddt, kdyz se to jeste nevedelo .. potom prej prestal. ale je to rekneme tuhej vesnican a vsechny takovy novinky bere rekneme s tuhou rezervou :D .. takze kdo vi cim hnoji na svy vlastnim policku. co potom brambory od nej, prase od nej (ddt je v tuku, sadlo, atd) jaka je jistota?? zadna. pokud neni osobni vztah, znamost a duvera. a to ve mestech tezko (leda ty vybrany maly kramky, ja znam jenom jeden kde bych jim celkem veril) a v marketech absolutne nemozny .. odtud uzitecnost bio nalepky.

to ze se bio znacka, pojem zneuziva, neni az tak vada dobry myslenky...bych rek. proste sou lidi ktery zneuzijou, pouzijou, vyuzijou vsechno. pro hrabani a hrabani aby meli na kurvy, vonavky, dovoleny, novy plechovky, nezdravy baraky a zivot jak za blbyho casaku :D .. no tak co budeme prodavat, zivi deti. urizli prsticky. hm za to by nas zavreli tak budeme prodavat bio nalepku nebo vodku z ropy .. burty z pilin, jahodovej jogur z repy .. lidi sou ruzny. uvazujou ruzne. tak uz to chodi .. taky, otazkou kdo je vetsi blb jestli ten, nebo ten kterej takovy veci kupuje. ale snad se postupne lidi ucej a naucej lip rozlisovat. hovno od cokolady :D
clandestino
citace:
Původní příspěvek od CrTekk
Doknce mi jednouu rikal kamarad zemedelec domaci , ze nejaci znami rozjeli bio chov byku na maso a normalne je krmili mrkvi konvencni strikanou a analyticky nic nezjistili..prej v norme...

No, býky mrkví, to se mi nezdá, ale jinak souhlasím - uklazuje to, že "bio" je jen módní trend, značka co "letí" jako podobně jako u zblblé mládeže "to správný" oblečení. Falešná iluze, lišící se od normálních (tím teď nemyslím druhý extrém, např. zmiňované tescohydrosaláty), konvenčně pěstovaných plodin. Je to podporované, protože to nese prachy.
ddt-dichlordifenyltrichlorethan je myslim insekticid ne hnojka
no kdyz si zemedelec tak krmis tim co mas pac nemas moc penez na rozhazovani
citace:
Původní příspěvek od clandestino

No, býky mrkví, to se mi nezdá, ale jinak souhlasím - uklazuje to, že "bio" je jen módní trend, značka co "letí" jako podobně jako u zblblé mládeže "to správný" oblečení. Falešná iluze, lišící se od normálních (tím teď nemyslím druhý extrém, např. zmiňované tescohydrosaláty), konvenčně pěstovaných plodin. Je to podporované, protože to nese prachy.



Ale né, tak to přece není, to není žádnej trend, to je jenom nové pojmenování již známých věcí, které jdou proti nynějšímu trendu "potravin" za desetikačku... Zdravé věci tu byly vždycky, teď to je jenom pojmenováno novou značkou bio, aby se v tom líní pražáci orientovali, přeci jenom každej pražák asi těžko může mít někde za městem farmu, tak proč by tyto potraviny nekupoval?

Jo ještě mě teď napadlo k tý ceně - ceně biopotravin a vůbec všech potravin, které nejsou z fabriky, se říká přirozená cena jídla, vemte si dva lidi, jeden nakoupí za litra zdravý věci z malochovů či ekofarem a druhej nakoupí v tescu za litra košík sraček, první z toho bude mít dobrej pocit, nají se zdravě, jelikož toho koupí míň, tak se taky nebude přejídat, na druhé straně tesco týpek, je mu jedno co žere, jelikož bude mít potravin víc, tak se bude přejídat jako prase a hle kde se vzala tu se vzala obezita...
clandestino
citace:
Původní příspěvek od CrTekk
ddt-dichlordifenyltrichlorethan je myslim insekticid ne hnojka
no kdyz si zemedelec tak krmis tim co mas pac nemas moc penez na rozhazovani


No my taky chováme býky... A mrkev mně zrovna ekonomická nepřipadne, ale to je jedno, to je mimo téma.

citace:
Původní příspěvek od BobekMarley



Ale né, tak to přece není, to není žádnej trend, to je jenom nové pojmenování již známých věcí, které jdou proti nynějšímu trendu "potravin" za desetikačku... Zdravé věci tu byly vždycky, teď to je jenom pojmenováno novou značkou bio, aby se v tom líní pražáci orientovali, přeci jenom každej pražák asi těžko může mít někde za městem farmu, tak proč by tyto potraviny nekupoval?

Jo ještě mě teď napadlo k tý ceně - ceně biopotravin a vůbec všech potravin, které nejsou z fabriky, se říká přirozená cena jídla, vemte si dva lidi, jeden nakoupí za litra zdravý věci z malochovů či ekofarem a druhej nakoupí v tescu za litra košík sraček, první z toho bude mít dobrej pocit, nají se zdravě, jelikož toho koupí míň, tak se taky nebude přejídat, na druhé straně tesco týpek, je mu jedno co žere, jelikož bude mít potravin víc, tak se bude přejídat jako prase a hle kde se vzala tu se vzala obezita...


Psal jsem, že nemyslím ty extrémní sračky. Jen si myslím, a CrTekk to i napsal, že není rozdíl v kvalitě masa zvířete chovaného "bio" způsobem a tradičním způsobem, které koupíš v každém řeznictví. To, že někdo pomele kosti, kůže a přidá lůj a strouhanku, aby vznikla "klobása" je už další věc. Stejně tak bych to neviděl nějak tragicky zeleninu pěstovanou přísně "bio" a normální - ty postřiky a hnojiva dneska prochází těžce přísnými kontrolami, takže o vliv na zdraví bych se nebál. Příklad, co tady zná každý - je snad kytka hnojená AH oproti kytce hnojené slepičáky jedovatá? Na to, aby byla potravina zdravá, nemusí mít těžce zaplacenou značku. To ale musí mít člověk zdravý rozum, aby ji poznal. Což snad v případě tescorajčat tak těžké není, ne? Kupovat jen "biožrádlo" a považovat ho za jedinou zdravou poživatinu je podle mě jen čistým snobismem.
hele kde se vzala tu se vzala obezita myslim ze na tom ma tesco takrka nulovi podil..pro tebe bobku to to neni trend pac o tom vis dlouho ale jini lidi se dozvedeli o tom ted treba "jee ty todle zeres jo? jakto muses jist vzdyt je to jed hele" je to treba s BIO znackou jako s hiphopem(uz dlouho nejsem velkej posluchac tohodle zanru) pred 10-15 lety byl hiphop temer underground malo kdo o tom vedel a poslouchal ceskej nebo svetovej hiphop (spatnej wliw, kolča...naughty by nature atd) ted 60% typku na ulic nosej ksiltovky zahnuty 26° severosevrovýchod a sou ted in, cool ostatni vi hovno jsou out atd neco jak se stava v nejakejch hudebnich zanrech tak ted se to stava s tou zdravou stravou (biopotravinou)...muj pohled na vec ovlivnenej produkty pyrolizy nejakejch divnejch rucne motanych cigar:)
2CrTekk: Nemyslel jsem zrovna tesco jako takové, myslel jsem obecně fakt, že cena potravin je dnes silně podhodnocená. Ano, páni Paroubek se Štěchem si mohou říkat co chtějí, ale je to fakt, vemte si kolik práce musí být na vyrobení jednoho kilogramu masa - všichni si už zvykli na super ceny, jenže to co se prodává v hypersupermega a i některejch řeznictví, to bohužel není maso, to je pouze míchanice velmi podivných ingrediencí ...:rejp:

Zpět k tý ceně, právě proto, že si lidé zvykli na příliš nízké ceny, tak kupují xkrát více potravin než je zdrávo, a právě to působí z hlavní části nezdravý životní styl a také obezitu...

Já například jím věci, které byly vypěstovány u mého dědy na statku, tam o kvalitě nemusím pochybovat a zbytek věcí nakoupím se značkou bio, ovšem také ne vždy, jelikož to ještě v dnešní době není bohužel možné...

ad bio oddělení v Plusu, Tescu atd... Někde jsem četl, že je to taky trochu vojebávka, že to není uplně košér, ale na druhou stranu pořád stokrát lepší než jídlo z fabriky...Hold není nad to znát svého dodavatele:)
time: ja si myslim maso bio a maso konvencni je totozne, jeden clovek profesor pres zradlo straznej zdravozralek a zdravej styl furt jezdi na kole zere seminka a pije vodu z vodovodu pac vi ze spusta znacek mineralek je sycenejch vod z vodovodu a prodavana za jiny mince ale zpet k tomu masu on sam rekl po nejakym dlouhym badani stanoveni jak uz nalalytickem a senzoryckem to co se chova na maco (kure mlady byk )tak za tu relativne kratkou dobu nelze krmenim(biox nebio) ovlivnit tyhle stanoveni do míry detekovatelne rozdilne.....a jestli myslis ze kdyz clovek ji ted reknu vylozene zdravou stravu tak se to odrazi na jehopotomcich je podleme tezke rict pac podle me proti tomuhle vyzivovem pozitivismu pusoby proti negativa vnejsiho zivota at uz stres ci prostredi zivota (velke mesta=hodne lidi. venkov minimum z celkoveho osidleni) jo pro malouhrstku lidi z "cisteho "venkova budiž ale pro vetsinu myslim zene....
citace:
Původní příspěvek od CrTekk
time: ja si myslim maso bio a maso konvencni je totozne, jeden clovek profesor pres zradlo straznej zdravozralek a zdravej styl furt jezdi na kole zere seminka a pije vodu z vodovodu pac vi ze spusta znacek mineralek je sycenejch vod z vodovodu a prodavana za jiny mince ale zpet k tomu masu on sam rekl po nejakym dlouhym badani stanoveni jak uz nalalytickem a senzoryckem to co se chova na maco (kure mlady byk )tak za tu relativne kratkou dobu nelze krmenim(biox nebio) ovlivnit tyhle stanoveni do míry detekovatelne rozdilne.....a jestli myslis ze kdyz clovek ji ted reknu vylozene zdravou stravu tak se to odrazi na jehopotomcich je podleme tezke rict pac podle me proti tomuhle vyzivovem pozitivismu pusoby proti negativa vnejsiho zivota at uz stres ci prostredi zivota (velke mesta=hodne lidi. venkov minimum z celkoveho osidleni) jo pro malouhrstku lidi z "cisteho "venkova budiž ale pro vetsinu myslim zene....


Samozřejmě že kuřata, která jsou ve volném výběhu a jsou krmena "nebio" stravou / kuřata, která jsou ve volném výběhu a jsou krmena "bio" stravou jsou složením masa velmi podobná, ježe tady spíše jde o kontrast kuřete, které má volný výběh VS. kuře, které je zavřené v kleci 10 x 10 cm a jediné co jí jsou antibiotika a růstové hormony, v tom to vězí;)

Jsem ospalej, tak sem ještě rychle hodim výsledky jednoho výzkumu, které by nás mohly zajímat:) - Dlouholetým bádáním je dokázáno, že ekofarmáři, kteří jedí převážně bio potraviny mají o 40 % více spermií, nežli lidé stravující se "normální" stravou :)

Toť vše, brou...
ale ekofarmari nehuli a nechlastaj:) kdezto normalni lidi jo
Time: urcite mas pravdu a kdyz zdarvou stravu clovek zkonbinuje se zdravim zivotnim stylem a dusevni pohodou nekde na zdravem venkove tak jeho duse doslova zazije osviceni....nemam a nikdy jsem nerekl nic proti bio:) zradlu jen rikam ze spousta lidi v tom vidi nadeji nejaky lek cico ze se jejich telo vycisti neboco ale to je omyl a neznalost problemu a myslim ze i propagace bio potravin ta trochu nahrava tem lidem k tomu aby se z nich stali biofanatici...ale uz sem nejakej zmatenej asi slozim hlavu v polstar:)
mettatron
clandestino .. ono nejde az tak o anorganicky hnojiva i kdyz samosebou taky, zejmena o jejich primerene mnozstvi, formu a cistou .. ale spis o ostatni chemickou "peci" .. pesticidy, postriky, hybridni odrudy .. v pripade rostlin

jinak pokud myslis ze neni rozdil, tak z moji osobni zkusensoti (maso nejim) v drtivy vetsine pripadu je rozdil znatelnej ve prospech bio. nekdy je to znat min. nekdy vubec a treba ty biovejce ktery menoval xertho .. nevidel sem zadnej test ale osobne sem srovnal biovejce z penny a zlaty vejce krmeny nejakejma obilovinama a ty obyc byli jasne lepsi. lepsi skorapka. i vnitrek. i celkovej pocit z vejcete a jidla. lepsi nez bio. netusim cim to bylo ale obecne mam neduveru vuci podobnejm marketum kery k bio nemaj zadnej hlubsi vztah, pochopeni takze se od nich da cekat cokoliv .. :/

ale nenapadlo by me kvuli tomu rikat ze bio nalepka je hloupost nebo prazda komerce. clovek ve meste moc jinejch moznost nema. a je fajn ze to existuje. kdo se tim ridit nemusi a zna nejakyho spolehlivyho farmare at si toho vazi .. misto usklebovani se nad tema ktery dost dobre nemuzou a neznaj. podobne jako cernobili uvazovani ve smyslu, jedno biovejce je spatny, a jinak je si to podobny, nebo nepoznam rozdil, tak to stoji cela bio snaha zaprd protoze to neni dokonaly ;) .. dokonaly neni nic. rozdily sou maly, vetsi, zalezi co a kdo, jak posuzuje .. a tak. ne?
crackonos
Není na pořádně posraný domácí véco. Sami víme čím ty slepice krmíme, nedostávají se skrze potravu a antibiotika srance do vajec. Sice většinou nevíme jakého původu slepice jsou (pokud se nám nenarodí), ale domácí chov je domácí chov.
mettatron
xertho .. hele, ty zeleny vejce, to jako vazne? .. a co to je, sou ty slepice nejaky jiny? teda predpokladam ze to je nejakej vyrazne specielni druh slepice..? a vnitrek vejce je stejnej jako obvykle? no to sou veci ... neni k tomu nejaky info?
Xertho: Zelenou přirozene zbarvenou skořápku má argentýnské plemeno nosnic Aracuana
http://www.chovsedlak.estranky.cz/c...-zwerg-araucana
no to je s zpusobu chovu a krmivu napriklad paradoxne vejce z klecoveho chovu maji mene cholesterolu nez domaci je to dano tim ze domaci slepice zerou adlibidum kdezto ve velko chovech se krmi v danych casech, a prave u jihoamerickeho plemene Aracuana je uvaden uplne nejnizsi obsah chlesterolu ve vejcich , maly obsah maji i bile Leghornky a hnede vejce od New Hemshire a Rhode Islan Red (rodajlenka červená) mají prukazně vyšší než bílá vejce...
tak si sežen od toho chlapika v odkaze par slépek:)
mettatron
crtekk .. dik za info.

by bylo fajn kdyby lidi takovy veci vic znali, rozlisily a byli v kramech .. misto tisice druhu prezvejkanejch, instantnich, konzerovanejch, obarvenejch, produktu - potravin .. a kdyz prijde na obyc vejce nebo orechy, hrozinky, cibuli, brambory, med, mouku, zakladni potraviny, atd .. druh, odruda se ve velkokramech temer nerozlisuje a pritom je v tom kolikrat celkem rozdil ... a to neni nutne o bio. i kdyz tam sou takovyhle veci prave naopak obvykle rozlyseny .. coz je u me dalsi plus navrch.
narazil jsem na zajímavý článek k tématu,ale je to delší čtení...

Nedávno přeložili moji knihu Bringing the Food Economy Home a při té příležitosti uspořádali seminář ve mlýně ve Křtinách, odkud organizují osvětové aktivity. Společně jsme diskutovali o problémech spojených s globalizovanou produkcí potravin, a naopak o výhodách místního zemědělství. Hovořila jsem zde o tom, že průmyslová velkoprodukce potravin je nepřirozená a vlastně nehospodárná a v konečném důsledku přináší nedozírné ekonomické, sociální a kulturní škody. Tvrdím, že přesvědčení o efektivitě zemědělské velkovýroby je mýtem. Jediné, co je na velkovýrobě potravin efektivní, je úspora pracovní síly – což dnes neznamená výhodu, ale velký sociální problém: nezaměstnanost.


http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=2372
kripalu
O pesticidech jež jsou pilířem konvenčního chemického zemědělství:
O negativním působení pesticidů na přírodu a člověka obecně:
http://pesticidy.arnika.org/

Negativní dopad pesticidů sahá až do moře:
"Znečištění moří není způsobeno jen haváriemi ropných tankerů a vypouštěním odpadních vod. Stejně vážné ohrožení pro živočichy v moři představují pesticidy a těžké kovy, v první řadě rtuť a kadmium, které jsou běžně přítomné v odpadních vodách.
Pesticidy se dostávají do řek s dešťovou vodou a poté odtékají do moře. Jsou tak silné, že dokáží některé ryby
a korýše zahubit již v koncentraci, kdy na jeden díl této látky připadá bilion dílů vody."
http://www.chovatelka.cz/chovatelka...eni-zvirat.html


Základní pravidla platná pro biozemědělství:
"Základní pravidla bioprodukce stanovují, že se při výrobě potravin a krmiv nesmí používat umělé pesticidy, růstové stimulanty, umělá hnojiva ani geneticky upravená semena či rostliny. Výrobci biomasa musí používat výlučně biokrmiva, nesmějí užívat hormonální stimulanty a antibiotika a zvířatům musí být zajištěno dostatečné množství volného pohybu v přírodě."
http://www.enviweb.cz/?env=puda_arc...emedelstvi.html
Barush
S těma vejcema - jím pouze biovejce, protože mi přijde odporný kupovat si vejce z těch hnusných klecových velkochovů kam chodim ty slepice občas zachraňovat.Jako to si vážně někdo myslíte že to ti biozemědělci šidí?Já sama žiju na vesnici, (původem ale z města)hodně biofarem už jsem viděla.Když má někdo biofarmu v žádném případě mu nejde prvotně o zisk ale o zdravý životní styl.Samozřejmě se mohou najít hlupáci kteří si založí farmu "Bio" po pár kontrolách začnou na všechno srát.Ale Tihle lidi na to hodně brzy dojdou.Až jednou budu mít svojí Biofarmu tak to taky nebudu šidit jen kvůli nějakému zisku, protože o něj mi nepůde- půjde mi o zdravé potraviny.A to že v Afrcie lidi hladoví a tady se staráme o biopotraviny...V africe lidé hladoví a lidé tady klidně většinu obilí nacpou do kuřat a prasat aby se mohli nacpat řízečkama.
Frouman
Ty jo...to jsem nevěděl, že slepice ve velkochovech se maj tak dobře, že je krmí obilím...
cerv.malda
Problém u Eko zemědělství je v tom, že někteří lidé kteří se tím zabývají ziskájí peníze od fondu EU a pak stejně nakupují chemikálie a postřiky na pole za své peníze bez faktury a nikdo na to nepříjde. Samozřejmě všechny věci v Bio kvalitě se prodávají za daleko větší cenu, takže se to "BIO hospodářům" velmi vyplatí! Jde pouze o reklamní TRIK jak vydělat více peněz! Vím to, protože známí pracují ve firmě která zprostředkovává chemikálie na ochranu polía rádoby Bio zemědělci tam chodí vesele nakupovat.
kripalu
Co píšeš je normální podvod pochybnejch biozemědělců i těch tvejch známejch, co prodávají bez faktury a tím to svinstvo podporují.
Jinak si myslím, že součástí kontrol KEZ je i vzorek půdy na obsah pesticidů, ale to je jen moje doměnka. Já znám osobně jednoho bio-zemědělce, kterej to dělá z přesvědčení a není žádnej podvodník.
Kamarád zná jinýho bio-zemědělce, kterej to dělá z důvodu zdravého životního stylu a ekologického přesvědčení.
Jestli-že jsou v nějakém oboru podvodníci, to neznamená, že jsou automaticky všichni.
Podvodníci jsou totiž ve všech oborech.
cerv.malda
Hmm... Je ale velmi důležitý jakou plodinu a kde to pěstují. V něktrých oblastech to prostě fakt nejde vypěstovat bez jakékoloiv chemie a to mi věř!!! Podvod je to ale ze strany těch zemědělců a ne mých známých. On si za tu fakturu nemůže snížit daňovej základ, protože jako EKO zemědělec chemii nesmí používat. To že ale mu prodají postřik na pole bez faktury ale není nic podvodnýho. Je to prostě obchod. Tobě jako obchodníkovi může být jedno jestli mu fakturu vystavíš nebo ne a co s tou chemikálií bude dělat je pouze na něm.
cerv.malda
Je pravda že ne všichni jsou podvodníci, ale to sem ani nikde nenapsal. Když by sis to pořádně přečet píšu tam jen o NĚKTERÝCH Bio zemědělcích! Jen se snažím sesumírovat všechny fakta. Každopádně třeba na vysočině to tak provádí až 70% všech biozemědělců a to už je docela vysoký číslo nemyslíš?
kripalu
citace:
Původní příspěvek od cerv.malda
Hmm... Je ale velmi důležitý jakou plodinu a kde to pěstují. V něktrých oblastech to prostě fakt nejde vypěstovat bez jakékoloiv chemie a to mi věř!!! Podvod je to ale ze strany těch zemědělců a ne mých známých. On si za tu fakturu nemůže snížit daňovej základ, protože jako EKO zemědělec chemii nesmí používat. To že ale mu prodají postřik na pole bez faktury ale není nic podvodnýho. Je to prostě obchod. Tobě jako obchodníkovi může být jedno jestli mu fakturu vystavíš nebo ne a co s tou chemikálií bude dělat je pouze na něm.

Bez chemie vypěstuješ běžné plodiny, tak jako se pěstovalo před chemizací zemědělství.

Máš pravdu že když mu prodaj tu chemikálii bez faktury tak jako běžnýmu člověku, kterej to nemá na firmu tak to podvod není. Ale prostě ten podvod podporuje, když o tom ví.
Tohle je normální sprostej podvod vůči poctivým bio-zemědělcům a taky spotřebitelům.
kripalu
citace:
Původní příspěvek od cerv.malda
Je pravda že ne všichni jsou podvodníci, ale to sem ani nikde nenapsal. Když by sis to pořádně přečet píšu tam jen o NĚKTERÝCH Bio zemědělcích! Jen se snažím sesumírovat všechny fakta. Každopádně třeba na vysočině to tak provádí až 70% všech biozemědělců a to už je docela vysoký číslo nemyslíš?

Omluvám se těch některých jsem si nevšiml.
70 % biozemědělců podvodníků na Vysočině, to je závažný obvinění, které se mi nezdá.
Já jsem z Vysočiny tak by si měl říct nějaká jména těch podvodníků nebo něco konkrétnějšího.
Jak se na to mám spolehnout, že si třeba nevymejšlíš.
Ty jména na PM.
Panové jak slyším BIO potraviny tak se mi otvira kudla v kapse......myslim ze v poslednim nebo predposlednim cisle Potravinářské jakosti či Potravinářských listu to jeden profesor hezky napsal....................jak nekdo muze legislativne povolit oznaceni BIO med a ten legalne prodávat (narážím na ty ko.oty ve vlade...vzdyt sou to blbci a ne odbornici a o predsedovi ZAP komory radsi drzim hubu)...se vytahovat ze maji normovane metody na jakostni kvalifikaci 10 druhu biopotravin coz je asi 1 promile nabydky na trhu a hlavne sem se vozi ausus z ciziny co ma na etikete bio ono je dobre si neplest BIO JOGURT a BIOJOGURT....jelikoz legislativne v BIOJOGURTU je konvencni jogurt..to cumite co a jeste kdyz je na obalu krasnej font BIOjogurt......a hlavne nikdy nic nebude bio..pac malo kdo si dokaze predstavit imse na bio polich....a hlůavne sou producenti "BIO" keri vi jaka metoda ma mez detekovatelnosti a cim mensi tim lepe prone..proste fuck off bio produkty a bio zemedelstvi...tod muj nazor ktery nikomu nevnucuju ale o vyrobe zradla neco malo vim..:) peace
cerv.malda
For Kripalu: Neblázni, nebudu ti posílat seznamy lidí kteří podvádějí spotřebytele pěstováním nebio Bio. Nikdo z nich ti neřekne že na svoje bio pole používá chemii! Bio kvalita je většinou pouze jen firemní trik jak získat z průměrného výrobku více peněz. Neříkam ale, a to zdůrazňuji, že to tak je ve všech případech!
cerv.malda
For kripalu: Mno a k tomu tvýmu prvnímu příspěvku bych ti jen napsal že dříve se pěstovalo úplně jiným způsobem než jaký známe z dob dnešních. Dříve se většinou používalo spasání pole dobytkem, který všechen porost časem odstranil nebo se uschlé zaplevelené pole systematicky zapálilo. Samozřejmě se na takovém poli nepěstovalo každý rok aby se vyčerpaná půda mohla znovu obnovit. Každopádně v dnešní době je takový způsob dosti složitý a málo kdo si ho může dovolit!
Jay-jay
citace:
Původní příspěvek od Barush
S těma vejcema - jím pouze biovejce, protože mi přijde odporný kupovat si vejce z těch hnusných klecových velkochovů kam chodim ty slepice občas zachraňovat.Jako to si vážně někdo myslíte že to ti biozemědělci šidí?Já sama žiju na vesnici, (původem ale z města)hodně biofarem už jsem viděla.Když má někdo biofarmu v žádném případě mu nejde prvotně o zisk ale o zdravý životní styl.Samozřejmě se mohou najít hlupáci kteří si založí farmu "Bio" po pár kontrolách začnou na všechno srát.Ale Tihle lidi na to hodně brzy dojdou.Až jednou budu mít svojí Biofarmu tak to taky nebudu šidit jen kvůli nějakému zisku, protože o něj mi nepůde- půjde mi o zdravé potraviny.A to že v Afrcie lidi hladoví a tady se staráme o biopotraviny...V africe lidé hladoví a lidé tady klidně většinu obilí nacpou do kuřat a prasat aby se mohli nacpat řízečkama.


naivnější příspěvek jsem neviděl
citace:
Původní příspěvek od Barush
S těma vejcema - jím pouze biovejce, protože mi přijde odporný kupovat si vejce z těch hnusných klecových velkochovů kam chodim ty slepice občas zachraňovat.Jako to si vážně někdo myslíte že to ti biozemědělci šidí?Já sama žiju na vesnici, (původem ale z města)hodně biofarem už jsem viděla.Když má někdo biofarmu v žádném případě mu nejde prvotně o zisk ale o zdravý životní styl.Samozřejmě se mohou najít hlupáci kteří si založí farmu "Bio" po pár kontrolách začnou na všechno srát.Ale Tihle lidi na to hodně brzy dojdou.Až jednou budu mít svojí Biofarmu tak to taky nebudu šidit jen kvůli nějakému zisku, protože o něj mi nepůde- půjde mi o zdravé potraviny.A to že v Afrcie lidi hladoví a tady se staráme o biopotraviny...V africe lidé hladoví a lidé tady klidně většinu obilí nacpou do kuřat a prasat aby se mohli nacpat řízečkama.


jestli mi nakej ekohipik sahne na rizecky udelam si je z jeho deti, hehehe.
kripalu
citace:
Původní příspěvek od cerv.malda
For kripalu: Mno a k tomu tvýmu prvnímu příspěvku bych ti jen napsal že dříve se pěstovalo úplně jiným způsobem než jaký známe z dob dnešních. Dříve se většinou používalo spasání pole dobytkem, který všechen porost časem odstranil nebo se uschlé zaplevelené pole systematicky zapálilo. Samozřejmě se na takovém poli nepěstovalo každý rok aby se vyčerpaná půda mohla znovu obnovit. Každopádně v dnešní době je takový způsob dosti složitý a málo kdo si ho může dovolit!

Bio-zemědělství používá jiné postupy než klasické, nejde jenom o to , že nepoužívají pesticidy, ale řídí se třeba fázemi měsíce či postavením planet atd. .
Tady je literatura, kde jsou postupy doporučené postupy pro bio-zemědělce. Používají třeba výsevní kalendář, kde jsou postavení planet a fáze měsíce.
http://www.pro-bio.cz/knihy/knihy.htm
kripalu
citace:
Původní příspěvek od cerv.malda
Je pravda že ne všichni jsou podvodníci, ale to sem ani nikde nenapsal. Když by sis to pořádně přečet píšu tam jen o NĚKTERÝCH Bio zemědělcích! Jen se snažím sesumírovat všechny fakta. Každopádně třeba na vysočině to tak provádí až 70% všech biozemědělců a to už je docela vysoký číslo nemyslíš?

A jak si vůbec přišel na těch 70 % ?.
http://www.chemicke-listy.cz/docs/f..._09_729-732.pdf :flick: biožradlo fůůůůůůůůůůjjjjjj :D
vaaanha
To je sice hezký, ale přijde ti, že "bio" rajče(řekněme to, co si vypěstuju na zahradě) chutná opravdu stejně jako to z Albertu, které pochází z Holandského skleníku? Pokud je tam alespoň nějaký rozdíl, tak je v chuti...

By the way...

http://www.bedynky.cz/
doma si nikdy biorajce nevypestujes
ještě dneska jim to co se vypěstovalo z menší zahrady ... sem rozmazlenej a po nějakym tom měsíci domácí stravy ... nejenom supermarketový ale i obyč jednota apod má taky pěkný sračky...prostě se to musí zažít ten rozdíl
vaaanha
citace:
Původní příspěvek od CrTekk
doma si nikdy biorajce nevypestujes


Záleží jak definuješ "bio".

Já beru "bio" v obchodě jako možná o cosi kvalitnější potraviny, ale stále téměř průmyslově vyráběné(to zní ve spojení s jídlem docela nehezky) něco, co jenom podléhá tvrdším nařízením na to "být BIO" od EU a podobně.

Pro mě třeba rajče z vlastní zahrady je BIOrajče, protože vím, že vyrostlo z dobré hlíny, svítilo na něj normální slunce a hnojilo ho tak možná něčí hovno nebo kompost. A ta chuť je pak většinou trošku jinde...
tak to jo ja nesnasim podani bio v obchodech je to jen sracka a hovno....to co ma clovek z vlastni zag´hrady je paradni priklad extenzivniho zemedelstvi..ono je treba taky na hybridech kdyz pestujes hybrid bioodolny ktery uz nema nic spolecneho treba s puvodnim lilkem myslim chuti atd tak je to k hovnu
worrapS
Víte jak se liší traktory pro konvenční zemědělství a "bio"?

Biotraktor má reflektory :-D



(hnojí v noci, aby ho nikdo neviděl..)
dokud bude existovat globalizace a náhled na potraviny jen jako zdroj nějakejch molekul tak to lepší nebude..slovo bio nejde dohromady s velkejma firmama a větší ekonomikou . existujou vyjímky určitě ale 95% shit
ale ona potravina opravdu slouzi aby predla molekuli jinak mozna pak biokvetinarstvi kdyz mařce ruzi tak jedine bio jedna za 500:D
clandestino
http://zpravy.idnes.cz/v-ramci-vyuk..._zahranicni_btw na tohle říkáte co? Není už to příliš velká degenerace? Děcka dneska ví, že zvířátka má každý rád, ale opravdu to tak je? Fakt si i třeba u nás může desetiletý děcko myslet, že maso není ze zvířete?


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma