Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Eko farmy a výrobky jsou dle mého skromného názoru pouze a jen perfektní výdělečný artikl, v menšině pak vyžití pro jedince, kteří zemědělství příliš nerozumí. Slušnej kšeft jsou ale evropský dotace na eko - zemědělství. Nepoužívání hnojiv a postřiků - škodí snad takovému konopí hnojení chemickými hnojivy? Stejně jako postřiky dnes hnojiva prochází přísnou kontrolou, ne jak za komančů. Navíc mi to přijde i trochu amorální - v Africe nemají lidi co jíst a tady se vynakládá obrovské množství úsilí a energie, aby se vypěstovala plodina malá, scvrklá, pochybně však "kvalitnější".
Oh, I'm a good old Rebel
Now that's just what I am.
No, já jsem čistokrevný vidlák z Moravy Doma máme střední hospodářství, od dětství tedy v zemědělství dělám. A eko-posedlost mi fakt přijde falešná. Třeba ty "nestresovaný, šťastný kravičky". Myslím, že tomu dobytku je naprosto jedno. Má to, co potřebuje - dostatek žrádla, relativně čisté prostředí, teplo. Narodil se krávě, která byla celý život uvázaná a v životě neviděla býka. I kdyby to tele mělo rozum, nevědělo by, že existuje nějaká louka. Ten kravín je pro to zvíře prostě celej svět, neví, že existuje i něco jinýho. Má všechno, co potřebuje. A ke kvalitě masa - biftek ze "zelené" krávy se liší pouze cenovkou. Něco jiného je smaozřejmě přehnané honění produkce, jako hormony a masokostní moučka - to už je nepřorezené, dobytek má snad žrát trávu, seno, siláž atd, a ne pomletý chcípliny.
A na okraj - myslím, že po těchhle věcech jdou spíš lidé z města, kteří jsou problematice vzdálenější...
Navíc, v dnešní době bych cedulce o ekologické nezávadnosti výrobku moc nevěřil, ve všem je úžasný bordel. Když byly skandály kolem BSE, byla zavedena povinnost označovat hovězí. V jednom řeznictví jsem viděl flák masa, napsáno maso z mladého býka, stáří, datum, porážky, číslo kusu... Paráda,že? jenže to číslo neylo z býka, nýbrž z krávy.
Oh, I'm a good old Rebel
Now that's just what I am.
Původní příspěvek od clandestino No, já jsem čistokrevný vidlák z Moravy Doma máme střední hospodářství, od dětství tedy v zemědělství dělám. A eko-posedlost mi fakt přijde falešná. Třeba ty "nestresovaný, šťastný kravičky". Myslím, že tomu dobytku je naprosto jedno. Má to, co potřebuje - dostatek žrádla, relativně čisté prostředí, teplo. Narodil se krávě, která byla celý život uvázaná a v životě neviděla býka. I kdyby to tele mělo rozum, nevědělo by, že existuje nějaká louka. Ten kravín je pro to zvíře prostě celej svět, neví, že existuje i něco jinýho. Má všechno, co potřebuje.
Je videt, ze o tom skutecne moc nevis...
Jak jsem psal na zacatku, ze maji pribuzni kravin - nekdy se o kravy stara stryc, nekdy deda. Stryc se o ne stara stylem, jak pises ty, zatimco deda jim kazde rano (pokud neni snih) nasece cerstvou travu, kterou sporadaji kolem 4 hodiny odpoledne, kdyz jsou zahnany do kravina pred dojenim. Na tech kravach je opravdu videt, ze jsou stastny ( i kdyz to ted ode me zni jako reklamni sracka), ale kdyz za nima deda prijde, tak kolem nej behaj a poslouchaj ho, kdyz na ne vola jmeny
Nemyslel jsem to se o ně nestarat, zajištění nejlepších podmínek jako je čerstvý krmení by mělo být samozřejmostí. Myslel jsem spíš věci jako volné kontra vazné ustájení. Když jdu za bejkama, tak ty sedmimetrákový hovada taky šťastně bučí a chtěj podrbat A když budeme cynicky praktičtí - má vliv na dojivost, když se o krávy stará strýc a kdy děda?
Oh, I'm a good old Rebel
Now that's just what I am.
Původní příspěvek od clandestino A když budeme cynicky praktičtí - má vliv na dojivost, když se o krávy stará strýc a kdy děda?
Jo chtel jsme to tam napsat, ale zapemnel jsme na to...
Prumerna dojivost se pohybuje kolem 450 litrů.
Deda ma prumernou kolem 500 a stryc kolem 420, takze asi tak
OK, beru. K tomu, co jsem napsal, mě spíš vyprovokovala reklama, co jsem nedávno četl - byla na hamburgery MacDonalds. Chválili se tam, že jejich hovězí pochází z "nestresovaných, ekologicky chovaných" krav. A v tvém případě - je to normální chov nebo bio zemědělství? Jak už jsem psal, zajištění optimálních podmínek je nutnost, je ale zbytečný chovat se ke kravce jak ke člověku.
Oh, I'm a good old Rebel
Now that's just what I am.
Je to to kompletne vsechno bio vcetne pouzivanejch veci na polich. Maj hodne prisny kontroly, aby si udrzeli certifikat.
Ne ke zvireti se nemusis chovat jako ke cloveku, ale to zvire citi, jak se chovas a jakej mas ton hlasu.
Chápu, jak říkával soused, tomu zvířeti záleží na hlase, je mu celkem jedno jestli mu říkáš kurvo nebo miláčku Dobře se chovvat ke svým zvířatům by ale měl umět aždý hospodář, nejen ten z ekofarmy. Když už jsem u té dojivosti - mohl bys zjistit průměr stáda na jedince? Zajímalo by mě porovnání s běžnými chovy.
Oh, I'm a good old Rebel
Now that's just what I am.
Původní příspěvek od clandestino Narodil se krávě, která byla celý život uvázaná a v životě neviděla býka. I kdyby to tele mělo rozum, nevědělo by, že existuje nějaká louka. Ten kravín je pro to zvíře prostě celej svět, neví, že existuje i něco jinýho. Má všechno, co potřebuje.
to ze o tom ta krava nevi,neznamena ze by se ji nedarilo lepe na pastve,cerstvem vzduchu,na slunicku....spis naopak.
Cim normalnejsi/prirozenejsi podminky tim lepsi jidlo.At jde o maso,nebo zeleninu.
edit:klidne bych africanum nechal nase steroidama nabouchane kurata :-)
problem je udajně v tom ze se prestava pestovat jidlo a nahrazuje ho pestovani biomasy jako zdroj energie.Proste se pestuje neco co se pak spali,nez aby se pestovalo neco co hladovym zazene hlad
„Kdo se zeptá, vypadá jako hlupák pět minut. Kdo se nezeptá, bude hloupý celý život.“
„Je s podivem, že většina lidí na světě nechápe náš peněžní a bankovní systém, protože kdyby ho chápali, věřim, že by byla revoluce ještě dřív, než by ráno vyšlo slunce." Henry Ford , 1922
"Kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali."
Krávě by se na čerstvém vzduchu dařilo lépe, ale dojila by míň. Stejně tak ganji by bylo "líp" někde na sluníčku než pod sodíkem, ale taky by to bylo něco jinýho než chceme. Jedl jsem bio biftek, a jak už jsem psal, jedine rozdíl byla cena.
Oh, I'm a good old Rebel
Now that's just what I am.
Původní příspěvek od clandestino OK, beru. K tomu, co jsem napsal, mě spíš vyprovokovala reklama, co jsem nedávno četl - byla na hamburgery MacDonalds. Chválili se tam, že jejich hovězí pochází z "nestresovaných, ekologicky chovaných" krav. A v tvém případě - je to normální chov nebo bio zemědělství? Jak už jsem psal, zajištění optimálních podmínek je nutnost, je ale zbytečný chovat se ke kravce jak ke člověku.
podle ceho jsi usoudil ze je to zbytecne? nerikam ze se tak mas chovat, jenom bych chtel vedet jak jsi k tomu dosel...
praxer - vzhledem k tomu, že je to zvíře a ne člověk. Má tudíž jiné nároky a potřeby než člověk, což různí zelení rádoby milovníci zvířat nemůžou pochopit. Např. volné ustájení - dnes se zřizuje nikoliv proto, že by byl dobytek šťastnější, ale protože to usnadňuje údržbu stáje i dojení. Bavil jsem se o tom jednou s několika známými. Většinou městští lidé, živou krávu nebo býka viděli snad párkrát za život. Přesvědčovali mě, že "kravičky by přece měly být na louce a pást se, protože se jim to líbí a je to lepší". Jenže lidi chovají ty krávy kvůli užitku, ne pro potěšení jako domácí mazlíčky. a užitkem je vysoká dojivost nebo masný výnos. Kdby bylo ustájenému dobytku hůř, tak proč by poskytoval větší výnos? Je to jako outdoor a indoor - outdoor je přirozený, indoor efektivnější. Dnešní plemena jsou i šlechtěna na takové podmínky, pro efektivitu (holandský černý skot). Dávat je na louku by bylo stejné jako tam sázet Nevilles Haze. Něco by z toho možná bylo, ale neodpovídalo by to vynaložené námaze. A ke kvalitě mléka normálních X bio krav - matka dělá u společnosti, zabývající se touto problematikou - kontrola užitkovosti krav. Na kvalitu mléka jsou mimořádně přísné nároky, i když je od "nebio" chovu. Laboratorní kontroly a rozbory jsou samozřejmostí. Neměl bych z něho strach, "biomléko" považuju za svým způsobem snobskou zbytečnost.
Nechci se tímto do nikoho navažovat, pokud je psané takovým tónem, že to tak vypadá, omlouvám se.
Oh, I'm a good old Rebel
Now that's just what I am.
Bio a Fair Trade, ať si každý řiká co chce, já si za poctivou potravinu rád připlatím...
2xerthon: Podle mě nejseš biorebel, bio výroba a tradiční hospodářství je imho to samý, proti tomu se ale staví velkochov, kde je zacházení se zvířatama přímo odporné...
Dávat drůbeži růstové hormony, které způsobí, že se zvíře ani neudrží na svých nohách a prožije celý život (okolo jednoho a půl měsíce) v bolestech, které tiší chovatelé kýblama sedativ, které máme teď my v sobě, mi příde jako týrání zvířat nejvyššího stupně...
Není potom divu, že každá raní směna ve velkochovu začíná sběrem mrtvé drůbeže
Panove, biofarmy? po vztupu do EU se s nima roztrh pytel proc?-dotace vidina zisku, ano maji nejaky podminky navic a prisnejsi dodrzovani ruznejch kriteri , ale to by sme nemohli byt v cr. Myslite ze ty kontroly jsou tam kazdej den pri krmeni??ne a to ze bycek z kteryho bude biorostenka za litr zere konvencni krmivo (nejakym podilu) to ani analyticky lboratore na SVS, SZPI nezjisti...a proc eko zemedelci pozaduji aby GMO plodiny mohli pestovat? No vemte si eko jabaka nebo mrkev pestovanou na poli bez hnojiva a osetreni herbicidy fungia insekticidi- si myslite ze by bylo to jablicko nadherne???Pac GMO si produkuje vlastni ochrane HC chemky.....a ze biopotraviny maji o nekolik desitek% vic vit a vlakniny.....ekopotraviny jsou jen marketingovy tah a kydz si nekdo mysli ze ji veci cistci a zdravejsi tak si neuvedomuje kde zije a ze nanej pusobi a exponuji negativni veci spolecnosti-smog, vyfukove plyny, stres atd nevim asi kdybych byl kurva prachac tak to neresim a zral bych ty eko veci traba ekojogurt za 60kč???mleko od krav stejneho plemene a razu jedne chovane normalne a druhe jako eko tak nikdo z vas by nenasel rozdil mozna by bylo z eko v jedne promili xte sekvence kaseinu vice cetny methionin esencialni aminokyselina jez je limitujici pro mlecnou bilovinu osobne si mysli ze bio stejk a konvencni stejk ma stejne negativni vlivy co se tyce upravy masa (peceni smazeni) na organismus tod muj nazor.
Nesrovnavejte sracky co kupujete v Tescu jako TescoRohliky TeskoMaso a TeskoCokoladu s Tescodzusem s normalnim jidlem. Nic z toho normalni jidlo neni a verim, ze clovek co by se 5 let zivil jen tim by zvadl jako prehnojenej rizek.
Kdyz to tady zacinalo, lidi chodili do hypermarketu hledat ,,nedostatkovy'' kvalitni zbozi... Co z toho je ted? Kolik procent z nabidky je jen eckama nadopovany Brand vyrobek za upravenou cenu ke kterymu NAAAHODOU nejde najit srovnatelnej vyrobek?
Ze za kvalitu je potreba zaplatit je jasny.
Na druhe strane, Bio je predevsim hrozne sirokej pojem...
Pochybuju, ze vajicka co jednou za cas sezenu od malochovatele jsou na hony srovnatelny s BioVejci z Tesca... Ani omylem
Ono to chce pochytit tu ideu bez marketingovyho planu.
Premyslet nad tim, co do sebe clovek tlaci, ale jen opravdu hloupej clovek to musi mit oznaceny nalepkou..
Kompfasujete všichni co jste stáli za dveřmi vy mrdky.