Maximiq |
Nejlepší způsob ošetření sklizně.
Fermentace je rozklad složitých molekul na molekuly jednodušší bez přítomnosti vzduchu a světla.
V našem případě jde o rozpad chlorofilu (způsobuje škrábání v krku, dělá kouř těžkým) na cukry. Chuť je potom jemnější a sladší.
Je potřeba zajistit aby k materiálu neměl přístup vzduch a aby byl v teple. Tím, že k materiálu nemá přístup světlo a vzduch nezačne plesnivět, ale fermentovat.
Tolik teorie, praxe vypadá tak, že se mi fermentace povede jak kdy. Někdy proběhne dokonale, jindy jsem rád že nechytneme plíseň. Takže pište svoje osobní zkušenosti.
Hlavně při jaké teplotě fermentujete, jaké množství materiálu dáváte dohromady a dobu jakou necháte fermentaci probíhat.
[Edited by Maximiq on 15-03-2001 at 10:44 PM] |
|
|
balty |
Travu musis do sklenice upechovat co nejvic, jinak bys z toho mel sracky.Taky to musi bejt ve tme.Teplotu
asi tak 55°C a vlhkost 70%.Priblizne za tejden to vyndas a rychle dosusis (fenem).Na zacatku muzes do ty flasky pridat koreni, pomerancovou kuru(k orange bud
- k blueberry pridej suseny boruvky :D )
|
|
|
voy |
Takze fermentujete ve sklenici (predpokladam nejakou zavarovacku nebo tak...)? A jak udrzujete tu teplotu? Jeste by me zajimalo ohledne toho dochucovani... ma to smysl? Je to pri koureni hodne citit? Trochu moc otazek... ale predem diq za odpoved :-) |
|
|
Bidloo |
No ja sem čet takovou knížku-Marihuana-a tam je několik způsobů fermentace.Bohužel si to už nepamatuju,ale jestli mate zájem,tak bych asi moh dodat víc infornací. |
|
|
Koblihostrom |
voy,záleží co do tý flašky k materiálu přidáš za koření,když tam dám slupku vod pomeranče,je to při kouření cítit,ale né moc.Proto dávám při fermentaci nadrobno nakrájenou pravou vanilku,kterou dám do kousku gázy,a přihodím do flašky.Vanilka to ovoní dost dobře,když jsem fermentoval před dvěma roky,dal jsem tý vanilky hodně,a při kouření to vonělo,a chutnalo nádherně,a moh jsem to klidně kouřit někde na veřejnosti,jelikož vanilka skoro úplně pohltila pach trávy,cpali jsme to do vodárny v čajovně,a nikdo si ničeho povědomě vonícího nevšiml, fermentace je skvělá,hlavně pro ty co to chtějí zkoušet,nedoporučuji dáti fermentovat celou ůrodu,je k tomu potřeba mít nějaký zkušenosti,a mohlo by se stát,že hulení místo do plic,poputuje do koše.Pro začátek jsem to zkoušel,v decový sklenici vod tatarky,povedlo se až na třetí pokus |
|
|
kerry |
sóhlasím s baltym...teplota okolo 50 stupňů,vlhkost 70% a hlavně žádnej vzduch a světlo...jednou sem vzal wacsy a udělal sem tomu vaakum..fermentuje to dobře,ale když tam dáte příchuť-třeba ta vanilka,tak je to dost slabý...no ještě to vylepším |
|
|
Storm |
Zajimalo by mě, jak dosáhnu těch 55 stupňů. To zahříváte v troubě, ve vodě, nebo v čem? Taky jestli se to zahřívá jen jednou, nebo víckrát. Ještě sem to nedělal, tak nechci přijít o část úrody. Předem dík za odpověd. |
|
|
JAyEFF |
No mam jen par svych nazoru ale alspon se muze diskuze obohatit. Ja si osobne myslim ze se chlorofyl bude lip rozkladat na svetle, rekl bych ze na svetle je daleko vic nestabilni a ze primo svetlo pomaha k jeho rozkladu. No a dal jen to ze ty sklenice, ktery jsou tady zminovany jako nadoby (v nichz docilite toho ze k matrosi nepronikne ani molekula vzduchu a jedina spora plisne a ze to je proste to pravy) jsou pouzivany spis z duvodu lepsi regulace vlhkosti. Myslim ze zasadni pozadavek je vlhkost materialu ale ne zas az tak velika aby to shnilo a spis vyssi teplota (myslim ze by 25-30 C melo stacit). Proste nechat par dni trochu zavadnout a pak dat fermentovat. Dalsi vec je ta ze pokud by ti to melo zacit hnit tak tomu sklenice stejne nezabrani proto ze ty spory z plisni uz jsou predem nachytany na ty kytce. Fermentaci zdar. |
|
|
Mave |
to webmaster: omylem jsem zpusobil duplicitu prispevku, jeden z nich plz odmaz
dik a omouvam se
[Edited by Mave on 15-10-2001 at 03:46 PM] |
|
|
satori |
MrOslik:
No ja to robim podobne, model vysusim len ciastocne a ide do mrazaku. Niekolko krat v cca tyzdnovych intervaloch ho vyberiem par minut a necham pohar otvoreny, nech sa nierne prevetra. Potom ide zase do ladu. Takto sa pomalicky dosusi a zachova si super aromu! Zatial som nemal tu cest so slachtenim modelom, vsetko to bolo noname, no vona a chut bola skvela.
Na pravu fermentaciu pri vyssej teplote som sa zatial neodvazil koli plesni, par znamim tak odisla skoro cela urodicka. |
|
|
psilos |
to JAyEFF- ale na světle se právě tak rychle rozkládá i THC a to nechceme ,co?
to Mr.voslik - při nedostatečným vysušení a následovným zmrazení dochází díky nízké teplotě k zmrznutí vody v buňkách (led se rozpíná) a tím rozpadu buněčný stěny. Po vyndání z mrazáku se zborcený buňky roztají a to je ten průser. Právě tím dochází k úniku THC z rozpadlých buněk a to mnohem rychleji než z jen třeba přesušenýho a namletýho materiálu. A proto doporučuji před zmrazením důkladně usušit. Pak je to ta nejlepší metoda dlouhobobýho uchování THC. |
|
|
psilos |
při fermentaci se uvolňuje teplo a matroš se sám zahřívá, takže wo teplotu bych se nebál. Jde ale o to ,že ale k tomuto samovolnýmu procesu dochází jen při větším množství materiálu. Příkladem jsou fermentační věže (vypadaj jako sila) do kterých JZDáci vozej jetel a pak s tím krměj krávy. Mám dojem , že jako konzervant tu působí vznikající kyselina mléčná, ale nerad bych kecal.
Menší množství materiálu bych doporučoval dát do igelpytel, co nejvíc zmáčknout, vymačkat ven vzduch a v létě dát na sluníčko, v zimě na topení. A pravidelně kontrolovat a vymačkávat ven uvolněný plyny(pytlík se bude nafukovat), protože hranice mezi kvalitně fermentovaným matrošem a kompostemje dost malá. |
|
|
borifield |
zdary , s fermentovanim jako takovym zkusenosti nemam ,ale svoji outdoor urodu davam do zavarovacek ,ne moc nacpanych na pudu .tam ted pri tehle teplote ve tme vydrzi jako cerstve az skoro do leta a nezda se mi ze by nejak ztracely na kvalite a chuti.
|
|
|
Mista PM |
Dík za osvětlení záležitosti. Teď aspoň vim, proč a nač se to dělá. Letos jsem jen primitivně nacpal lehce zaschlý matroš do pytlíčků s manžetou, vysál vzduch a nechal pracovat při pokojové teplotě. Výsledek celkem ujde. Příští rok zkusim vakuum - přístup k technice mam. Ten fór s vanilkou je taky mazanej. |
|
|
satori |
4 PSILOS:
4 MR.VOSLIK:
Uplne mokre do mrazaku neeeee! Myslim take jemne vlhke, nie mokre, no zas ani uplne presusene. Uplne presusene to nema pre mna tu pravnu chut a hlavne aromu. Fermentovany marasik je fayn, no ja uprednostnujem klasicku chut neskoleneho marasu. Preto davam do mrazaku, ked je este mierne (velmi mierne) vlhky. Ked je este zivica trosku lepkava, no uz nie je palda mokra. Vtedy je OK. Na kvalite to nezanechava ZIADNE mozgovymi receptormi pozorovatelne zhorsenie kvality :))) Zato chut!!!! Ked v lete vyhrabes s chladnicky maras, ktory vonia ako cerstvy a lepi este trosku zivicou je to bomba! BTW, skusali ste nekdo vaporizer?
PS: ach, predstava tych velkych fermentacnych vezi kde sa napakuje tona marasu... nadhera! :))) skoda ze tam ty JZDaci tlacia jetel... |
|
|
Death |
Ja sem taky cet tu knizku-marihuana-a tam pan dolezal psal ze se to da zavrit do sklenice a zakopat do zeme.Ze se tam nedostane vzduch.ale ja si myslim ze tam neni moc tepla.no mozna este v lete... |
|
|
satori |
Aby prebehla fermentacia musi byt maras vlhky a teplota vysoka. S tym zakopanim to JXD asi nemyslel fermentaciu... ak ano, bol asi moc zhuleny. Myslel asi len uskladnenie... Pri fermentacii treba davat setsakramentsky bacha aby to nezacalo hnit a plesniviet a cele to trva len par tyzdnov. Ak to tam nechas dlhsie, zhnije ti to. Tak bacha! Ak zakopes vlhky alebo mokry matros budes mat z neho kompost. Zakopaval by som len dobre presuseny matros.
Ak chces vyskusat fermentaciu v malom, zabal vlhky matros (kludne staci aj 2-3 g) do vzruchotesnej folie, predtym pridaj skoricu, vanilku citronovu koru a pod. Cele to treba dobre utesnit aby tam nebol pristup vzduchu a zabalit najlepsie do alobalu aby neprenikol ani malilinky luc svetla. Pri takomto malom nmozstve fermentacia neprebehne samovolne, takze to musis dat do tepla. Ja som to cez zimu strcil za radiator a po 2 tyzdnoch pohoda. Sladucka jemna chut. Matros bol cokoladovo hnedy a krasne vonavucky. Za pokus to urcite stoji. Precitaj si tento thread cely, je tu dost vychytavok.
:) |
|
|
Death |
Jo mas pravdu to bylo uskladnění!!! Ja sem ale nešika !!! :) |
|
|
satori |
Takže podľa nápadov a rád, ktoré som tu našiel som vyskúšal nedávno fermentáciu pár gramov matrošu. Bolo toho máličko ani nie za hrsť. Na prvý pokus som nexcel riskovať veľa matrošu. Trošku som sa bál plesnivenia, no dopadlo to dobre. Maras som vyhrabal z mrazáku - bol už fajn presušený, tak som ho zvlhčil čistou vodou, pridal dva klinčeky, kúsok celej škorice a celé to pekne natlačil do kúska igelitu a zabalil do alobalu, aby tam nepreniklo svetlo. Keďže bolo marasu málo na to aby prebehla fermentácia samovoľne (vnútorným samoohrevom bez vonkajšieho zahrievania), napchal som to do radiatoru - kúrenie išlo nonstop. Asi za 4 dni som to vytiahol a skontroloval, či to nehnije. Bolo to OK, trošku to preschlo, tak som to ešte mierne orosil vodou a pošťavil som to tam ďalších 10 dní. Keď som to vybral zostal som milo prekvapený. Bol som pripravený na čokoľvek... no toto bolo fakt milé prekvápko. Ten maras nááádherne vonia, skoro ako čokoláda. Klinčeky a škorica to cele pekne zušľachtili, prevoňali. Konzistencia toho výsledného „hovienka“ bola taká... mierne drolivá mekučká vlhká hmota. Po dosušení pri izbovej teplote to preschlo a teraz sa to dobre balí. Výsledok = výborné, jemnučké hulčo bez chlorofilovej pachuti. Na fotke vidno rozdiel pred a po fermentácii. Škoda že sa nedá odfotiť tá vôňa a chuť. ;) Skúste si to, je to EASY. |
|
|
satori |
b3tL:
Presne tak, vlastné skúsenosti sú k nezaplateniu ;)
Chcita:
Dik za ten link, je super že je to aj na webe! Ja som ju dlho bezvýsledne zháňal. Nakoniec sa mi ju aj podarilo zohnať, požičal mi ju známy. ;) Škoda, že som vtedy ešte nepoznal grower. Tu sa človek dozvie najviac.
all:
Tá kniha od p.Dupala je good, hlavne časť Školenie, Fermentácia je inspirujúca. Doporučujem. Pozor však na nepresnosti! V časti o osvetlení napr. píše, že najlepšie supersvetlo pre rast aj kvet je HALOGÉN! Blbosť! Má to byť samozrejme HALOGENID. Kto pozorne číta grower.cz, ten sa nenechá pomýliť. ;) |
|
|
Schinus |
Můžu se zetat jak v ty nadobe kde udelam temer ABSOLUTNI vakuum muze bejt nejaka VZDUSNA vlhkost??? :confused: prece nemuze bejt voda ve vzduchu kterej tam neni! :p: |
|
|
satori |
citace: |
Původní příspěvek od Schinus
Můžu se zetat jak v ty nadobe kde udelam temer ABSOLUTNI vakuum muze bejt nejaka VZDUSNA vlhkost??? :confused: prece nemuze bejt voda ve vzduchu kterej tam neni! :p: |
To myslís vážne ten dotaz? OK, dobre. Teda podstatna je vlhkost a teplota materialu. Ked to napchas do nejakej nadoby tak vzduch nepotrebujes, no aj tak sa ti to bude naduvat tvorbou smradlavych dusikatých plynov :eek:
Ked sa fermetnuje vacsie mnozstvo, napr. do miestnosti napakujes maras kolko ti tam vojde :devil:, tak musis zabezpecit vetranie. Tam uz ide aj o vzdusnu vlhkost a teplotu, pretoze ked je toho vela tak to vydava teplo. Treba tiez material sledovat aby ti nezacal plesniviet. Pri prvych priznakoch plesne okamzite dosusit pri vzysenej teplote a vetrani :smoker:
Pri nasich growerskych nevelkych mnozstvach (radovo stovky g) ta vzdusna vlhkost netrapi, vid predchadzajuce prispevky. |
|
|
Karamel |
S FERMENTOVANIM POZOR ja si takhle zkazil 1/3 úrody. Po fermentaci to štípe až se to nedá hulit, ale voní to zajímevě po skořici a taky to skoro nevoní jak tráva, ale vanilka je fajn nápad |
|
|
Mr. Knorr |
Takže to musí bejt upěchovaný? Dal sem to do 3litrovy zavarovacky a je plna asi z 70%, pak je tam toaleťák aby nasál to vlhkost a palice sou jen trochu povadly, ale porad dost mokry. Eště sem tam dal celou skořici, asi 7 těch tyčinek. Prosím někoho zkušeného aby se k tomu vyjádřil. Díky
Sorry za neaktuálnost mého příspěvku, nekoukal sem na datum. Škoda že toto téma spí... Nastává sklizeň outdooru tak by se tu mohli objevit další postřehy :cool: |
|
|
Real-Shit |
Mam mensi dotaz. Co kdyby se k fermentovanymu materialu pridal misto vanilky kousek naky sunky nebo neco uzenyho?? Chytlo by to tu chut a vuni?:frog: Mit huleni s prichuti naky vyuzeny klobasy;) ! Co vy na to?:frog: :frog: |
|
|
ZetX |
po všetkom čo som tu prečítal skušam fermentáciu vo filmovkách pichnuté to je v kompe pretaktované a vypnuté vetranie :) nech to hreje |
|
|
Typek23 |
Fermentácia:
Iným a náročnejším spôsobom úpravy chuti a arómy je fermentácia. Je to kvasný proces, ktorý prebieha v natlačenej vňati bez prístupu vzduchu, vyvolaný buď samovolne alebo vynútene. Dochádza k rozkladu zložitých škrobov, cukrov a chlorofilu (strata zelenej farby) na jednoduchšie formy. Keď je včas zastavená, tráva je vláčna, z hnedým nádychom a sladkou chuťou. Dochádza k minimálnej resp. k žiadnej degradácii psychoaktívnych látok. Je tým rýchlejšia, čím je materiál viac natlačený a čím viac dusíku obsahuje. Ak prebieha príliš rýchlo, materiál zhnije a môžeme ho vyhodiť. Ak prebieha príliš pomaly (nízka teplota), materiálu je málo, je príliš suchý (treba ho zvlhčiť), alebo je slabo natlačený. Každú várku je nutné sledovať osobitne.
Samovoľne k nej dochádza pri vlhkosti približne 75% a teplote nad 15oC. Dostatočne veľký objem vňati sa natlačí do vzduchotesnej nádoby alebo sa uloží na zem a zakryje sa nepremokavou plachtou. Môžeme pridať vrecúško s aromatickým korením (napríklad škorica, klinček, vanilka, zázvor, šalvia, muškátový oriešok, pomarančová alebo citrónová šupka). Niekoľko dní sa nechá materiál pracovať, čo sa prejavý zvýšením teploty. Po ukončení fermentácie sa materiál rozmiestni do tmavej vetranej suchej a chladnej miestnosti a necháme ho dosušiť aby bol suchý a vláčny, teda aby sa nám nelámal medzi prstami. Potom trávu starostlivo uskladníme.
Vynútená fermentácia sa používa pre menší objem trávy. Vňať sa natlačí a uzavrie do vzduchotesnej nádoby a teplota sa zvýši na 50-60oC, vlhkosť sa udržuje na 75%. Proces sa pravidelne kontroluje. Fermentácia je ukončená približne za sedem dní. Môže dojsť k uvolneniu zapáchajúcich dusíkatých látok, ale po dosušení je chuť a vôňa trávy jemná a sladká. |
|
|
FMP! |
Takovy blby dotaz: Probehne fermenatace i ve vakuu? Nebo tam musi byt kyslik?? |
|
|
dlouhán |
souhlas s psilosem a podle mě se o fermentaci nemá ani cenu pokoušet, pokud toho nemáte pořádnou hromadu.
jde o to, že při menším množství (igelitka atd..), když už se vám podaří proces fermentace vůbec nakopnout, takto vyškolíte jen pár procent materiálu. pracovat totiž začne materiál v samém "srdci" igelitky, kde se nejrychleji zapaří a vlivem uvolněného tepla se proces trochu rozepne do stran. tím ale veškerá fermentace končí, neboť slabá vrstva materiálu neudrží vzniklou energii a teplo uniká skrze stěny igelitky. výsledkem pak bude trocha jakžtakž vyškoleného matroše a hromada štiplavého zelí bez vůně a chuti.
kdo by chtěl namítnout, že přece stačí materiál v igelitce občas promíchat, nechť zví, že tím vždy připraví rozběhlou reakci o energii (teplo) a může čekat znovu. navíc se ve "fermentárně" vymění vzduch, což zvyšuje šance pro plísně a jiné degradace. netvrdím, že by se pěstitel nakonec nemohl dobrat uspokojivému výsledku... tak po čtyřech měsícich piplačky :rolleyes: |
|
|
|
jasne za takovych podminek to urcite smysl nema - ale pokud si predstavis jako modelovou situaci panelakovy byt (muj pripad) tak mash aspon v pod/zimnich mesicich radiator jako slusny generator vnejsiho tepla - takze pokud bys zabalil kazdou palicku zvlast (igelit+alobal) a rozvesils je na topeni tak by to mohlo proces fermentace solidne nakopnout - pokud budou topit tak urcite nejake palicky zkusim zfermentovat. |
|
|
Freeloader |
2 dlouhan:
podle me staci dyz to mas nekde v pokoji (kde se na podzim uz urcite topi) a dyz to zabalis do nejakyho maetrialu kterej drzi teplotu tak fermentace muze vesele pokracovat dal.hodne lidi tu psalo ze fermentovali male mnozstvi a povedlo se jim to bez problemu.Ja osobne jsem to este neskousel ale urcite to letos zkusim!!:chef:
Este bych se chtel zeptat jestlize ma fermentace probihat bez kysliku,tak proc se tam dava voda?proc to vubec musi bejt vlhky?vzdyt dyz se voda vyparuje tak prave uvolnuje kyslik ne?Tohle sou mi znalosti ze zakladky tak to berte s rezervou ale dyby nato nekdo tady dokazal odpovedet byl bych moc rad.:leaf: |
|
|
zmetek |
fermentace za sucha neni mozna, je potreba vlhkost, je to vlastne jako v kompostu akorat ti to nesmi zajit tak daleko-opravte me jestli se mylim
pri vyparovani vody vznika para, ne kyslik a vodik jak si asi myslis, ten vznika rozkladem vody napr elektrolyzou... |
|
|
junfun |
něco pro fajnšmekry.: nejde asi přímo o fermentaci, ale je to něco na ten způsob: vezmete sklenici od okurek (třeba) s víčkem na závit,do ní až po okraj dáte matroš, nesmí být úúplně našlapaná, nejlíp když to ještě mírně pruží. potom vemte zátku od piva tu položte na vrch jako mističku. A ted to nejduležitější: sežente si kousek hašiše, asi čtvrt gramu, zapalte ho, dejte do té pivní zátky a sklenici zavřete. hašiš spálí přebytečný kyslík,nechte tak měsíc zavřené, a pak už jen přeju dobrou chut. |
|
|
|
citace: |
Původní příspěvek od junfun
něco pro fajnšmekry.: nejde asi přímo o fermentaci, ale je to něco na ten způsob: vezmete sklenici od okurek (třeba) s víčkem na závit,do ní až po okraj dáte matroš, nesmí být úúplně našlapaná, nejlíp když to ještě mírně pruží. potom vemte zátku od piva tu položte na vrch jako mističku. A ted to nejduležitější: sežente si kousek hašiše, asi čtvrt gramu, zapalte ho, dejte do té pivní zátky a sklenici zavřete. hašiš spálí přebytečný kyslík,nechte tak měsíc zavřené, a pak už jen přeju dobrou chut. |
Kvalitni nazor. Ale opravdu to neni fermentace:-))) |
|
|
|
letos chci zkusit fermentaci a po projetí tohodle threadu mě napadlo toto když už budu matroš uzavírat do sklenice nebylo by lepší zbavit se kyslíku a zaměnit ho za oxid uhličitý? ( důvod je plíseň ) dále kolik matroše je potřeba na samovolnou fermentaci?
tak a ještě nápad
budu brát v úvahu že použiju na fermentování třeba
3 nebo 5 litrový zavařovačky který naplnim na 80 - 90 % hulčem uzavřu je a pro jistotu uzávěr zakapu voskem ( popřípadě před uzavřením zaměnim kyslík za oxid uhličitý ) a vložim do předem vytvořené "bedny" ta by vypadala jako tříplášťová kostka kde by vnitřní a vnější opláštění bylo z osb desek a jako tepelná vložka by byla třeba skelná vata |
|
|
|