Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
Zajímavý článek z Lidových novin - Klikni zde pro originální téma
Avitas
V dnešních Lidových novinách vyšel hezký článek od JXD. Protože si nejsem jist, zda bych vložil funkční odkaz, natáhl jsem to sem celé, v originálním znění.

Spisovatel Václav Havel by měl jít do vězení - alespoň podle zákona...
PŘÍMÝ ÚDER


...o drogové cenzuře, který podepsal minulý týden prezident téhož jména.

Prezident Havel svým podpisem pod parlamentem odhlasovaný zákon, který drasticky, způsobem od revoluce nevídaným omezuje svobodu slova, naplnil ty nejabsurdnější karikatury odcizené moci, kdysi krásně vykreslené spisovatelem Havlem. Ukázal, že je jak jedna z postav některé z Havlových her. Zacyklen v nedotknutelnosti vlastního papaláštsví podepisuje zákony, které by jeho samého mohly přivést do kriminálu. Prezidentovým podpisem se do našeho právního řádu dostává následující paskvil. Paragraf 188a trestního zákona, odstavec 2b: Kdo svádí jiného ke zneužívání jiné návykové látky než alkoholu nebo ho v tom podporuje anebo kdo zneužívání takové látky jinak podněcuje nebo šíří, a spáchá-li takový čin tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let. Tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti bez váhání říká, že si umělci budou muset dávat pozor na to, zda poskytují dobrý (tj. dostatečně protidrogový) příklad mládeži. V podtextu zní: Jinak půjdou sedět!!! A spisovatel Václav Havel vzhledem ke svému významu musí jít sedět jako první. Proč? Podezřelý Václav H. se trestné činnosti překračující zmíněný paragraf dopouští ve velkém rozsahu - důkazy jsou uchovány na veřejně dostupné počítačové síti. Ze stejného důvodu není důležité, že se skutky, za které by měl být podezřelý Václav H. odsouzen, staly v minulosti, neboť na internetu jsou veškeré informace o nich dostupné i nyní!!! Tím podezřelý Václav H. přes internet kazí mládež a dává jí špatný drogový příklad idnes!!! První příklad pochází ze sedmdesátých let dvacátého století, kdy se podezřelý Václav H. dopustil spolu s dalšími, tehdy protisocialistickými, dnes prodrogovými živly demonstrativní sympatizantskou návštěvou na usedlosti v severních Čechách, jejíž obyvatelé kouřili marihuanu a byli stíháni za její pěstování. O marihuaně podezřelý Václav H. věděl. Ještě horší příklad mládeži dal, když - už coby prezident - odmítl podepsat tzv. ˝Severovu˝ novelu trestního zákona, trestající držení drog včetně marihuany i pro vlastní potřebu. Tím dal celé společnosti a mládeži především - najevo, že nepovažuje braní drog za nic trestuhodného. Nejhorším zločinem bylo udělení milosti Stanislavu P., odsouzenému za prodej marihuany. Václav H. touto milostí široce medializoval skutečnost, že nepovažuje marihuanu za nic strašného. A to je dle prezidentem Václavem Havlem podepsaného zákona - trestný čin. O všech skutečnostech existují (a budou existovat) informace na internetu (www.hrad.cz), a proto by měl být Václav H. uvězněn ihned, jak mu skončí imunita.



Lidové noviny, Názory, 02.04.2002, Jiří X. Doležal



marc
Musim ted souhlasit s homolkou, protoze bojovat proti tomuto zakonu mi prijde trosku zbytecne, nas cil by mel byl predevsim vyjmuti konopnych produktu z nelegalnich toxickych latek. Tim by se vyresil nejen tento zakon, ale i dalsi, ktere nas mohou poslat do basy.

A bojovat proti tomu, jestli se tam dostanem na 3 nabo na 5 let je tak trosku k nicemu ( viz puvodni zneni zakona ) ... Ja docela chapu JXD za to ze bojuje proti te novele, ale podle me nas vyprovokoval spise komentar min. vnitra k teto novele nez novela samotna ...

P.S. Trvalo mi trosku dele nez sem si to uvedomil :)

Ale bylo by vhodne celou vec konsultovat s pravnikem, aby nam prece grower nezavreli.

[Edited by marc on 02-04-2002 at 03:45 PM]
WiB
Řekni mi proč musíš psát proti lidem, kteří se nám snaží trochu usnadnit bytí? Neříkám, že je ten článek postaven na pravdě, ale proti takové novele (zákonu) se musí něco dělat, aby nám nezavřeli Grower, Carlosa, Deu a ostatní hlavní postavičky tady.
Já ten článek vidím jako odraz kvality té novely.

To máš stejný, jak huliči čtou literaturu, která tvrdí, že marihuana je neškodná, za to obyčejní lidé čtou, že je to největší svinstvo. Pravda je někde uprostřed(tím nechci říct, že je ganja svinstvo!)! Když si někdo přečte objektivní článek, tak si z něj vytáhne jen to, co se mu hodí a o ostatním si bude myslet, že je to tam psaný pro tu druhou stranu. A proto se musí psát subjektivní články, na objektivní Ti nepřistoupí ani jedna strana! Bohužel...

Nechci vychvalovat ani hanobit JXD!

[Edited by WiB on 02-04-2002 at 06:31 PM]
Walhalla2000
smokalot - naprosta pravda. Ani ja nechci odejit za mrize. Nechci ani vymazavat obrazky, co jsem sem postoval ani nechci prestavat se venovat memu konicku ani nechci, aby kluci museli at uz hledat utociste pro server v zahranici ani jej vypinat...

Respekt JXD, respekt Deu a Carlosovi, respekt tobe, respekt vsem, kteri prispivaji at uz na chod Groweru nebo do groweru... Respekt vsem...

A homolka? spis nez KDU tak KSCM ne?
Aloo
HOMOLKA bude za chvíli nejčastější používaný nick.

Ludánkovi: "Mámo, tupoo žiletkoo, rozumíš?, tupoo žiletkoo !"


Zdar Aloo
marc
LIDI PRECTE SI TEN ZAKON ! A hezky pomalu

puvodni zneni
->
(1) Kdo svádí jiného ke zneužívání jiné návykové látky než alkoholu nebo ho v tom podporuje anebo kdo zneužívání takové látky jinak podněcuje nebo šíří, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem.
Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 vůči osobě mladší než osmnáct let.
--
Tudiz nas mohou zavrit za prokonopne prispevky az na 3 roky(je to v mediich, tudiz nemuze byt bran zretel na druhy odstavec).

novela
->
puvodni +
Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, spáchá-li takový čin tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.
--
Od prvniho cervence muzete za rokonopne prispevky muzete jit sedet az na 5 let(diky novele )

Z toho logicky odvozuju, ze vse co novela zmeni je pouze vyse trestu za sireni toxikomanie. Za nic noveho Vas soud odsoudit nemuze.
Piskot
to marc

No ty si snad delas srandu.Porad navadis lidi aby si ten zakon znova precetli a sam si ho snad ani necetl.
Copak to nechapes?Od 1.cervna bude skoro vsechno spojene s konopim NELEGALNI tudiz TRESTNE.
Zakon se novelizoval proto aby se mohlo postihovat mnohem vic lidi a ne jenom chyceni pestitele.Chapes to uz konecne?

to Homolka

Nechces ty nahodou vyvolat v lidech pocit ze o nic nejde?
Neco ve smyslu:"Hej lidi nic nedelejte.Ja taky nic nedelam".
Homolko vzdyt ty marihuanu vubec nekouris jak ses kdesi zminil (anebo jen minimalne).Protoze tvoje cesta je prece duchovni a filozoficka a ne fetacka jako ta nase.Tak proc takovy zajem o GROWER?
Napadas vsechny kteri nejak bojuji at uz jakymkoliv zpusobem.
HH-TOP je podle tebe blbec protoze se snazi neco delat
JXD je lhar protoze je tak nasranej ze napsal tento hezkej clanek
Ja jsem srab protoze nechci tolerovat co se tady deje a chci zit jinde

Proste vsichni jsme banda idiotu a ty si KRAL.
xmalcolm
Dobrý chlapi, jen do sebe. Homolka,Homolka,Homolka !!!
marc
Piskot : Za jaky prohresek tedy nemuzes byt potrestan jiz ted ??

Ja se jenom snazim vyvolat neparanoidni diskusi, nic vic.
Piskot
to marc

Napriklad za Grower.cz.
Ale po 1.cervnu za nej byt stihan muzes.
Nanous
Zdarec.
.Jak to tak tady čtu ,tak tady spise hrozi rozpad ve vlastnich řadach.Založte si rovnou vlastni strany.
Je naprostý nesmysl tvrdit :"Kdo nejde snamy jde proti nam"a zaroven vse co "baby na trhu" uslyši pouzit jako zbrane k boji.
Jasne,ze jse to dnes nesmyslny navrh ,ktery jako by vypad z ust a papirů dávno minulých politiků, čekajicích na "Godota".Snad je názor stylu"O čem se nemluví /neexistuje" v nich jeste řádně zakořeněn.Toatalitu už jsme tu měli,nezavádějme ji zas tak rychle.
"Udělali kozla zahradnikem a on se stal koněm ničícím zelna pole. "I tak by mohla vypadat pointa bajky na jejíchž začátku by stali stateční zastánci Charty 77 a na konci vlada "prasat" z Farmy zviřat.
Nejde jenom o uživaní,tato novela zavání také zavrhováním Mezinárodní Listiny prav a svobod.
Určitě by pravnická analýza o porušení svobody slova a cenzuře byla na místě.
Nakonec však musím říct.Jestliže se za něco chceme prát na polické sceně.Musíme mít v rukou realné argumenty a né(jako ve věčině případech)jenom utržky z kontextu vyvolavané bezhlavým stádem k úmyslu spojení všech pod hesla ,vyvolávající při profesionální konverzaci spíše výsměch s ubohosti podpořující pak navenek omezenost zastánců "těchto názorů" v očích neintersované veřejnosti.
Do boje,ale ne s "připraveností "srovnatelnou s naší armadní bojeschopností.
Nazdar
majklovec
Takových emocí jste si potřebovali vyventilovat? Fajn.

Můj názor je, že článek je to určitě jako pro Blesk (v tom s Homolkou souhlasím), ale jde o to, že je schválně postaven tak, aby zněl co nejostřeji. Jedině tak si jej někdo všimne - skandály přivolávají pozornost.

Homolkovy názory jsou pro mě přínosné stejně tak, jako rozumné názory jiných členů.
hh-top
Je to rada, kterou kdysi dával začínajícím autorům.
"Chcete-li čtenáři sdělit pocit, že hrdina je padouch nebo světec, musíte ho stonásobně karikovat až na samu hranici věrohodnosti. Čtenář totiž nevěří hned tak něčemu a všechno moc přitažené za vlasy si pro jistotu vydělí stem. Skončí-li však potom s pocitem, že hrdina je v každém případě padouch (nebo světec), dosáhli jste autorsky svého. Nenechte pravdu vstoupit mezi sebe a své čtenáře!"
Takhle JX svá plamenná slova píše, pro mne je to stále člověk, který za naši věc bojuje. A to jsem mu párkrát osobně vyčinil, že je ve své snaze někdy kontraproduktivní. Přesto je to definitivně člověk, který stojí na naší straně barikády a zaslouží si tudíž i jistou míru naší loajality.
Popřejme mu jí, prosím.
Avitas
Dnes vyšel ve stejném deníku další článek jako reakce na včerejší názor JXD. Je zajímavý už tím, že jako jeden z mála poukazuje na útok na svobodu slova.

J. X. Doležal by se neměl angažovat ve věci nového protidrogového zákona...
PŘÍMÝ ÚDER


...protože propagace tzv. měkkých drog byla hlavní náplní jeho práce v posledních deseti letech.

S trochou nadsázky lze říct, že JXD je chodící reklamou na kouření marihuany, takže může být zatčen hned několik minut poté, co zákon vstoupí v platnost. Právě to ho v kampani proti nesmyslnému zákonu nejvíc diskvalifikuje. Jeho poplašný křik totiž budí dojem, že mu jde především o sebe. Ale tak to není a i JXD ví, že v této kauze nejde o zájmy úzké skupiny kuřáků marihuany, ale o svobodu slova. Těžko bychom hledali novináře s fundovanější znalostí drogové problematiky. Ale tato kauza s drogami vlastně nesouvisí. Proto by se měl JXD držet zpátky. Bylo by nešťastné, kdyby se v této souvislosti debatovalo o tom, zda jsou měkké drogy více, či méně škodlivé než alkohol. Ten je v textu zákona výslovně uveden jako výjimka, na kterou se zákaz propagace nevztahuje. Je to pokrytecké, ale ani to s podstatou problému nesouvisí. Zákon však všechny bez ohledu na jejich vztah k marihuaně zbavuje jednoho základního lidského práva. Nařizuje jim, o čem se smějí a nesmějí bavit. A prokáže-li se v nějakém výzkumu, že konzumace alkoholu je nebezpečnější, nejspíš se to ani nedozvíme, protože zveřejnění výsledků bude naplněním skutkové podstaty trestného činu. Kdo si minulý týden koupil nejčtenější české časopisy, mohl v nich napočítat desítky zmínek o kouření marihuany či jiných drog, jež by mohly být považovány za propagaci. Drogami se zabývají stovky knih, webové stránky na toto téma ani nelze spočítat. Budou všechny nezákonné? Chlácholivé výroky některých politiků, podle nichž se zákon ve většině těchto případů nebude uplatňovat, jsou zvlášť hloupé. Nebo spíš nebezpečné. Znamená to, že se zákon stane pohotově připraveným pendrekem na ty, kteří se úřadům znelíbí? V Evropě máme tradici řešit některé problémy tím, že se o nich zakáže mluvit. Už dnes máme nesmyslné paragrafy, podle kterých byl trestně stíhán například novinář Tomáš Pecina a na jejichž základě hrozí nakladateli Zítkovi rok vězení. Ale našim zákonodárcům to nestačí a přijali zákon, který JXD správně označuje jako cenzurní. Přesto by se právě on měl držet zpátky. S jednou podmínkou: že se proti hloupému paragrafu ozvou ti, kterých se přímo netýká. Jako to udělal Pecina, když policie obvinila extremistu Kopala. Nemám drogy rád a jako otec dvou dětí jsem nervózní z toho, že dorůstají do prostředí, kde je konzumace drog považována za normu. Ale nemyslím si, že mě tohoto břemene zbaví nějaký zákon. Byl bych ještě nervóznější, kdyby děti vyrostly v zemi, kde se jako za mého dětství nesmí svobodně mluvit. Až zákon vstoupí v platnost, požádám Doležala o jednu marihuanovou cigaretu a následně její vykouření z propaguji. Nikdy jsem nekouřil, a nebudu proto šlukovat, ale to svého času přece nedělal ani Bill Clinton.



Lidové noviny, Názory, 03.04.2002, Miloš Čermák

Kmenet
Pozitivní karmu pro JXD (alespoň myšlenkově) !!!! Myslím, že jeho článek a jeho aktivity jsou více než dobré a nanejvýš potřebné. Kéž by každý, kdo jej kritizuje dokázal to, co on !!! Četl jsem všechny jeho knihy, pravidelně sleduji jeho články v Reflexu a na Internetu (to hh-top : v jedné z jeho knih píše zajímavě i o tobě, nebo se mýlím ?). Myslím, že je to velký autor. Kéž by v naší republice bylo takových Doležalů více !!! :)
YAHMAN
Ted me po stopadesatem precteni napada, jestli se cely tenhle zakon tyka marihuany. Mam za to, ze jeste nebylo dostatecne prokazano, zda je marihuana navykova nebo ne. Nevim, jak to tedy budou resit soudy v praxi. Mozna se mylim, ale jestli nekdo vi o nejake vedecke studii, ktera dokazuje navykovost konopi, dejte vedet.
Roman Dirda
A také cukr(krystal i moučkový),čokoláda,kutilství,hrací automaty a TAKÉ GROWER!Zkuste,jenom tak,jak dlouho se nepodíváte na G,když jste na netu?Nejsme na něm nakonec všichni závislí?Já osobně na něm trávím 99 procent času co jsem na netu a práve teď jsem měl sedět v posluchárně na přednášce.Nevypovídá to o něčem?
Ano,M je návyková,ale jak pro koho.Spousta lidí se jí dokáže bez problémů vzdát a ti ostatní by byli závislí určitě i bez ní-na čemkoli jiném.Návyk je problém člověka a ne látky nebo počítačového programu.Pokud je člověk svobodný,měl by mít možnost vybrat si svůj návyk(nebo neměl?).Soused se ženou a třemi dětmi prohrál svůj dům na automatech.Není to důvod zakázat automaty,jejich propagaci a každého,kdo o nich jen slovo řekne,zavřít?Pro mě je odpověď jasná-není.A pro vás?
Avitas
K+
Graetar
Samosebou, že z nás mluví emoce, ale JXD bojuje mimo jiné i za lidi na groweru. A i když je novela jenom "vylepšením" stávajícího, zarážející je především tichost, nenápadnost a samozřejmost s jakou (s mlhavým a vševysvětlujícím odvoláním na zákony EU) prošel. Jenom malé, nenápadné přitažení kohoutků. Příště to může být Criminal Justice Act Law nebo zákaz nošení piercingu, jakožto výrazu identifikace s ilegálními hnutími. Opět přeháním, ale 188a, 2b se mi prostě ani trochu nelíbí. Proto také podporuji aktivitu JXD. BTW: Zmiňovaný článek vyšel v rubrice příznačně nazvané Přímý úder, kde už se objevily i ostřejší příspěvky.

Hlavně nesmíme ve svatém zapálení přehlédnout nástup jara - outdoor volá! :sun:
Mr.Proper
Homolka:
Jestli jsem to pochopil spravne, tak jsi prave castecne vystoupil z anonymity.
Tady se da jen rici klobouk dolu a karma nahoru!

Sam o podobnem kroku uvazuji, az zakon vstoupi v platnost. Nebot tento zpusob odporu se mi jevi optimalni.
Upozornit na absurdnost a neudrzitelnost situace prave dobrovolnym priznanim, ze tento zakon porusuji a verejne vyjadrim svuj nazor na marihuanu a jeji konzumaci, treba na platforme nejakeho internetoveho fora ci v tisku. Nebo jen prostym priznanim ze pestuji a konzumuji.
Myslim, ze prave JXD by mohl byt clovekem, ktery by pro ty z nas, co chteji vystoupit z anonymity, mohl poskytnout medialni prostor. Nemeli bychom ho take v tom nechat samotneho.

Viz starsi Papajuv thread:
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=2372
nemo
to majklovec - naprosto s tebou souhlasím. Hned jsem ti dal karmu. Jasně, že ten článek JXD je přitažený za vlasy. On měl jiný účel než ten co vypadá na první pohled.

Vypadá to, jako by se na stránkách LN měla rozpoutat debata o tomto novém zákoně. Co kdyby tam vyšel i článek editorů Groweru, že se bojí o to, aby je nezavřeli za informování a konopí na netu? Nebo ještě lépe kontaktovat další lidi co editují informace o konopí na netu, spojit se s nimi a napsat takový článek za všechny. A poukázat na to, že volné informace o marihuaně jsou i na netu v U.S.A. a přestože jsou tam úřady silně proti konopní, tak nikoho nezavírají, protože ctí svobodu slova. Teď mě to jen tak napadlo nemám to promyšlené, možná, že je to blbost ale uvědomme si že 1) mnoho lidí se dnes na U.S.A. dívá jako na vzor a 2) něco jako Grower se tím dostane do podvědomí mnoha lidí (vždyť kolik lidí dnes čte LN) a zadarmo v seriózních novinách.
A jak píše graetar: "ale JXD bojuje mimo jiné i za lidi na groweru." Tak proč mu nepomoct?
Co si o tom editoři myslí? Je to blbý nápad?

Dík za posledních několik příspěvků. Jeden lepší než druhý.

Uvažuju o tom, že udělám to co Homolka. Už jsem dost starý na to, aby mé případné stíhání vzbudilo pozornost a nakonec jsem se chtěl na chvíli stejně dostat do basy, abych měl čas na čtení a trochu se vzpamatoval z toho co jsem si natropil usilovnou prací v uplynulých letech na psychice.

Opatrujte se
debil
jenom si navařim hodně čokolády a koláčků "a dám" si basu s Váma.
Sido
+K presne jsi vystihl me myslenkove pochody :o)

to Debil.... Doufam ze budes delat kolacky z toho Mazarka byl fakt dobre :o)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma