Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Automatizace pomocí procesorů! - Klikni zde pro originální téma
Midloch
Takže zdravím,kde začít s procesorama jsem se setkal na škole,stejně jako s marijuanou)) no a v poslední době začínám hodně dělat do elektroniky ve skříni
toť úvod!

Můj set by měl umět následující věci:

Měření teploty -40až 123.8C° přesnost setiny [C°]
Měření vlhkosti 0-100%RH taktéž setiny RH [%]
výpočet rosného bodu

Dále chci měřené veličiny použít k regulaci UFA tak jinak asynchronního motoru.

tohle jsou moje priority

Potom bych udělal spínačky,záleží na tom jak to všechno půjde!
Hudba budoucnosti je propojit kontroler s PC a napsat nějakej soft ve visual basicu,možná Delphi

přikládám nějaká fota
aby byli důkazy pylné práce a né jen nějaké žvásty a plná huba sraček!

Se shora:

Pohled na aplikaci)

čidlo

osciloskop a měřené průběhy komunikace s čidlem,teprve se seznamujem)


Jinak procesor ATMEL AT89s52
čidlo jsem splašil na netu
LCD znakový display 16znaků 2řádky
xpapousek
100% support

Planujes tady jet i primo nejakej serialek-prubeh ladeni systemu a pestu samotnyho?To by bylo :cool:

Jinak doufam,ze to neskonci mojim prispevkem-videl sem tu podobne rozjete akce.ale dokonce to snad nikdo nedotahl-nevim jesi to nebude tim,ze sem chodi sami hulici :)
Zedy
Tady by si mohl najít nějakou inspiraci.
Erixon
Vypadá to dobře. Něco podobnýho řešil i medulda (přez pic), řízení ufa už měl vyřešený. Jen nevim jak na tom je, už o tom dlouho nepsal.

Co používáš za čidlo k měření teploty/vlhkosti? Zajímavě vypadá sht-11 http://www.hamradio.cz/aprs/dalsi/P...X_SHT/index.htm
Ideální bych viděl plynulou regulaci otáček odtahu podle nastavený požadovaný vlhkosti + zrychlení v případě překročení nastavený kritický teploty. To nemaj ani mašiny z growshopu za x tisíc :)
Mr. Figaro
Hezké, jen tak dál...
Čím víc toho zmákneš přez elektoniku tím blíže bude k plně automatizované skříni řízené přez net.
Erixon
Net je dobrej na kontrolu údajů, řídit by to měla imho automatika.
Mr. Figaro
Ano to jistě, ale myslim to tak, že by to bylo plně automatický a napíchlí na net. Takže kdybys chtěl dát např. dvojnásobnou dávku hnojiv než je normál a zrovna nebyl doma, akorát by si se připojil na net třeba přez telefon tam to naťukal a bylo by to.
Warl0ck
Muzes k tomu pridat jeste sondy na ph a EC, bude to vychytanejsi.. Asi pro tebe nebude problem propojit to s nejakym starsim pocitacem pres port (COM) (newim jak je to u novejch kompu, ale u starejch pc to slo jednoduse, proste jste si napsali program, kterej se pak staral o vsechno, neni to slozite, ale moje vedomosti na to nejsou prizpusobene) a mas plne automatizovanou pestirnu, jeste nejakyho robota, aby ti klonoval a sadil a ty pak jenom provedes zaverecne kadernicke upravy.. a vychutnas odmenu..

Preju uspechu.. Peace
Erixon
scatche: u ph zatim každej skončil na drahý a blbě sehnatelný ph sondě
Midloch
Takže, něčekal jsem takový kotel tady:)))

jinak k ph jak to vidím já,mám spoustu literatůry odborné,kde jsou různé ph metry za pusu(bez sond),problém je s obvody které zde v ČR nejsou snad k dostání! ..ale ph zatím řešit nebudu,sondy nejsou levná záležitost,snad až dořeším tohle, popojedu k ph!

Jinak Erixon:
čidlo je mht-02 komunikace podobná I2C
K regulaci tak jak píšeš plynulá je ideální,jenom to nějak prakticky pořešit
řízení ufa jsem zatím nějak neřešil až k tomu příjdu budu řešit,)


Dále problém připojení k pc,,dnes se dá používat spoustu portů od RS232(com) paralerní port i usb port nejlepší řešení bych viděl asi v COM portu,jinak jak jsem psal víše hudba budoucnosti,prvně dořeším tohle potom se pustím dál!



času nato moc není,znáte to,příjdete z práce a jste rádí,že jste
doma:)Ale nějak se to pořeší!

jinak díky za podporu a k+
jakýkoliv nápad uvítám.

samozřejmě budu téma upgradovat:))))
cowley
Zdravím vespolek

Vzhledem k tomu, že je mi toto téma poměrně blízké, dovolím si několik postřehů.

ad měření ph: elektrody jsou cenově poněkud jinde, než by si normální grower mohl dovolit, ale postupem času by zřejmě realizovatelné bylo. Problémem vyskytujícím se u tohoto druhu měření je jednak potřeba teplotní kompenzace a za druhé údržba měřících sond. V současné době již existují sondy, které jsou použitelné pro kontinuální měření (ISFET), ovšem při pohledu na pořizovací náklady Vás nejspíše omyjí. Teplotní kompenzace bohužel moc obejít nejde, pokud chcete dostatečně přesné měření.

ad řízení ventilace: použitelné východisko je řízení pomocí triaku. V procesoru je nutno snímat frekvenci síťového napětí, aby triak spínal ve správném okamžiku (šířková modulace). Z osobní zkušenosti - není to tak jednoduché, jak vypadá, neboť dochází k rušení jednočipu od spínacího prvku, které se mi ještě nepodařilo odstranit/vychytat.

ad připojení na PC: COM porty už na nových počítačích moc nejsou (ach jo, komunikace přes RS232 je pohoda...), takže bych se zaměřil na perspektivnější druh spojení (třeba to USB). Sice to chce buď externí součástku, případně přímo support v procesoru, ale nehrozí, že s nákupem nového komplu spláčete nad výdělkem.

Ještě k úpravě ph: dávkování kyseliny/zásady/hnojiv pro úpravy roztoků lze řešit dle mého názoru pouze peristaltickým čerpadlem, neboť jiný systém s přesným dávkováním neznám. Pořizovat profi nejspíše z cenových důvodů nepřichází v úvahu, ale možná by šlo zbastlit (nebo sehnat třeba vyřazené z nemocnice:-)) Zatím asi vše a přeji všem krásný den:-)
Midloch
cowley souhlasím s tebou ve všech bodech,jenom bych něco dodal.

Ph teplotní kompenzace se dá řešit pomocí podpůrných integrovaných obvodů.Ale zatím se tím zalamovat nebudu,

Regulace větráku..zatím jsem měl v umyslu regulovat větrák pomocí digitálního potenciometru,snímané veličiny by byli vyhodnocovány a výstup tohoto potenciometru by byl zapojen na analogový obvod regulovaný triakem,,regulace by zde ale byla skokem.

Jinak momentálně řeším příjem dat z čidla a luštím anglický manuál
Midloch
Takže aktuálně ,,podařilo se mě příjmout data,teda odečíst je z osciloskopu.
Ale nevím no,rtuťový teploměr naměřil 25C°+-
čidlem jsem naměřil 23,86C°

je možné,že jsem udělal chybu já,to vůbec nevylučuji!

mezi teploměry je tedy odchylka 1,14C° což je dost,je možné že rtuťový teploměr má takovouhle odchylku od "přesně kalibrovaného čidla"?
Dr.Shadow
Moc pěkné téma...;)

A pro změnu opět pár postřehů/nápadů:
Ad teploměr: Lékařský teploměr(digit) je vcelku přesnej a ta odchylka tam taková určitě nebude...;) Udělat dvě tři měření při dvou třech teplotách a máš nakalibrováno.

Dávkování roztoků (hnojivo, pH+, pH-,...) by šlo ošetřit nádržkou s elektromagnetickym ventilem...šel by i piezoelektrickej ventil, ten už bude dražší, ale zase přesnější. Pak už jen nastavit procesor tak, aby otevřel ventil na určitou dobu a hotovka.

Cowley: Chci se zeptat, jaký rušení ti vykazoval ten triak, jen pro zajímavost...a taky proto, že si na to už moc nepamatuju..;)
Napadlo mě použít jiný spínací prvek, třebas MosFetík, a spínací část oddělit optočlenem. Nebo něco jako je tohleto, akorátže tady už je komplet regulátor.

Peace, out.
dvojka-trojka
Držím palce a doufám, že to Midloch dotáhne do zdárného konce. Taky zdravím cowleyho, kterej už má s tímto problémem nějaké zkušenosti (praktické), protože už mi podobnou mašinku dělal a dodnes to co udělal funguje. Jen mě sere, že ta cena u měření Ph bude asi dost vysoká vzhledem k ceně jen samotné sondy a tudíž pro "normálního growera" skoro nepoužitelná. To Ph je alespoň pro mě dost důležitý (jedu NFT), protože mám doma tvrdou vodu jaxvině a Phčko mi strašně kolísá, takže já bych tam to Ph měření potřeboval mnohem víc, než třeba měření EC. Snad se i k tomuhle Midloch časem dostane a nějak se to vychytá tak, aby to bez problémů makalo, protože u hydra,aera je to Ph jedna z nejdůležitějších věcí.
Takže zatím se mějte a GL.......

23
cowley
2 Dr.Shadow: jednalo se o stmívač světel s DO na domácí kino. Výsledkem bylo, že stmívání sice fungovalo, ale žárovky při sníženém osvětlení problikávaly na maximum. Při zkoukávání snímání sítě na osciloskopu (FFT) jsem zjistil VF rušení (tuším do cca 2MHz - už je to delší doba co jsem tuto věc realizoval), které interferovalo se snímaným signálem, což mi následně provádělo výše uvedené brikule:-( Řešení tohoto problému v mém případě znamená nejspíše přepracování celé snímací části síťového kmitočtu (snímám za trafem bez oddělení optočlenem). V této souvislosti mě teď ještě napadá, že sladit spínání výkonového prvku (kteréžto je řízeno externím přerušením) s nějakým dalším přerušením (čítání času, převody AD ap.) tak, aby všechno korektně fungovalo...no nic moc - prostě jedna věc rozhodí druhou (ale je možné, že je to pouze mou neschopností - takže zpět na stromy:)).
2 Midloch: co používáš za čidlo? (odhaduju na DS18xx). Jinak není problém, pokud čidlo proměřuje si teplotu zkorigovat v jednočipu. Ještě malá poznámka - snímat teplotu na 1/100 stupně je zbytečné - dle mého názoru stačí na celé stupně, čímž se následně zjednodušuje vyhodnocení.
Ještě poznámka k těm teplotám - teploměr by měl mít nějakou hysterezi (osobně mám okolo 15s) aby na rozhraní teplot nedocházelo stále k zapínání/vypínání ventilace.
2 23 taktéž zdravím:-) Ph mě momentálně moc netankuje (měřím ručně) ale to EC by se mi hodilo - jedu bublák (momentálně neměřím vůbec) takže na tom budu muset máknout. Bohužel čím jsem starší, tím méně času zbývá:-(
Přeji krásný den a prodloužený víkend
Midloch
cowley,,čidlo je MHT-02 od metronix.čidlo měří teplotu a vlhkost záleží co tam pošlu za příkaz ,teď budu o víkendu pryč,takže práce bude stát.Procesorem generuju přez časovač s přerušením hodiny s f=cca5kHz pošlu data ....prostě skoro I2C teĎ jenom ještě řeším jak stáhnout data do procesoru kdy jsou platná!Ale to se udělá!
čidlo je jinak přesně kalibrováno,takže by měření mělo být přesné!!

jinak pak bude opravdu zajimé regulovat ventilaci:)))) to bude asi nářez,ale tak taky se to nějak udělá snad:)))


mějte se


Midloch
Takže report!

Dnes jsem po dlouhodobém výzkumu :D úspěšně dopsal soft pro příjem dat:))Program prošel upravou!

Mimochodem nevím jak ostatní co mají zkušenosti s microkontrolery,ale už nikdy nebudu programovat zhulenej :crazy: ,musel jsem toho dost předělat a bylo to pracnější než dělat od začátku!

Je to jenom zlomek toho co plánuju,ale bez toho by to taky nešlo.TeĎ mě čeká přijatá data zpracovat zobrazit na LCD displaji a nejobtížnější část ,regulovat motor!

Regulaci se pokusím udělat pomocí triaku , fázovou regulací
medulda
Nevím, jestli ti to pomůže, ale mám tu napsanej program na fázovou tyristorovou regulaci pomocí PICu. Je v mikroC pro PIC, ale dá se upravit púro jakejkoliv jinej kompilátor. Využívá přerušení od TMR0 a RB0 (průchod nulou). Můžu ti sem hodit výpis zdrojáku.
Midloch
to medulka,zdroj nevím jestli mě k něčemu budu. Syntaxi picu nerozumím,leda že bys měl vyvojový diagram,
medulda
ono to není v assembleru, ale v kompilátoru C čka. Princip je takovej, že při každým přerušení od RB0 (je přípojen přes vysoký odpor přímo na fázi, lze to oddělit trafem nebo opticky) se vynuluje vnitřní čítač a TMR0. Při každým přerušení od TMR0 se inkrementuje vnitřní čítač a porovná se jeho hodnota s požadovaným % spuštění. Pokud už je hodnota čítače dostatečná, pošle se impuls na tyristor.
Midloch
no zatím toto ještě řešit nebudu ale díky za tip!!Zatím ještě odlaďuju program komunikaci s čidlem.Myslím,že se k tomu dostanu někdy v dalším týdnu,pokuď bude čas!
xchose
Po dlouhé době fakt zajimavý tread.... Taky kudy chodím tudy myslím na automat GR. Nicméně je fakt že kámen úrazu je PH. Nikde ho nikdo ještě nevyřešil (aspoň co sem čet) a v podstatě sem našel snad jediný komerční systém (do akvarka ) na měření PH (cena cca přes 10 000).

Moje idea zapojení PH metru do PC: Ph elektroda (http://www.laboratorni-potreby.cz/p...y/ph-elektrody/) dle mého nemusí být ani s autoatickou kalibrací teploty, budu mít stabilní teplotu roztoku. Pak převodník analog/digital (http://papouch.com/shop/scripts/_de...p?katcislo=0043) to fakt nevím mejluju jak vzteklý s firmou a pořád nevím jestli to může a bude fungovat. No a jakmile bych měl data o PH v kompu mám vyhráno. Ale jak říkám u nikoho sem to zatím neviděl a proč zrovna já bych měl být první :)

Jinak teploměr(http://papouch.com/shop/scripts/_de...p?katcislo=0038) za cca 4kila co jde připojit přímo ke kompu, stím že tam je už soft a komunikuje po RS232.

Je mi jasný že automatické řízení PH neudělám za 1200. Nicméně by mě zajímalo jestli to vůbec udělat jde, jinak pro mě řízení GR pomocí kompu, čipu či jiného automatu nemá smysl. Regulovat větrání, filtraci a aero to fakt mužu dělat přes budiky z elektra za 6kil.
Midloch
To xchose,dělám to proto,že mě baví elektro,pěstovat už nějak moc nemůžu,pač jsem si z pěstírny udělal matkárnu a nemám místo na další skříň bydlím v bytě a řezat nabytek,to nebudu!!Stačí že už jsem rozřezal můj pokoj:))))

Jinak mám zde schéma na ph metr s teplotní kompenzací problém bude sehnat IO v zahraničí je seženeš přez e-shop:)))) výtup je analogový,ale zde by stačil A/D převodník a máš vyhráno!!Nějak zvlᚍ jsem toto zapojení nestudoval takže se mě naptej na nic!!Pokusím se vyfotit schéma s textem

jinak v jakém jazyce programuješ,taky bych chtěl programovat na pc,nevím ale zda Visual Basic X Delphi
xchose
No jasny, jako prdel to beru taky. Hele jestli maš cosi k tomu pH tak sem stím, fakt po tom docela dychtím.Pošli mi please i ten odkaz na obvod. Akorat si fakt myslím že řešení teplotní kompenzace je potřebné pouze u roztoků které mají pohyblivou teplotu. Já mám teplotu velmi stabilní, téměř stejnou. Není to teda pro mně zbytečnost??? Změřím (nakalibruju za teploty 22C) a jedu tak celou dobu, teplota se mi nemění, nepotřebuju teda ani nic kompenzovat. Program. je asi jedno, klidně jestli zvládáš Delphi takDelphi stejně i ve VB. Je to docela fuck.

A jestě si tam psal že se snažíš dělat plynulou reg. motoru u větráku. To bych chtěl vidět. Dost jsem nad tím taky uvažoval a nakonec jsem zístil že nevím jak bych připojil triak ke dvoustavovemu výstupu. (pro mě to je stejný problém jako PH-->PC) tam bude něco jako digital analog převodník??? Já nakonec došel k tomu, že plynulá reg není nutná a nastavím větší interval teploty (větrák v režimu zapni vypni). Nejsem totiž valně vzdělán v eletro oboru ... já spiš programátor.
medulda
Jako největší problém v měření pH bych viděl vlastnosti elektrody - a to, že v měřeném roztoku smí být ponořena jen nezbytně dlouhou dobu. Po měření ji je nutno opláchnout a uložit do roztoku KCl. Pro automatizaci tohoto procesu by to tedy vyžadovalo buď oddělenou nádobu a čerpadly (načerpáme měřený roztok, vypustíme zpět, načerpáme destilku, vypustíme do kanálu, načerpáme roztok KCl) a nebo posouváním elektrody mezi nádobami. Z automatizačního hlediska bude jednodušší ta oddělená nádoba. Stejně k ní ale bude potřeba 4 čerpadel (napouštění roztoku, destilky, rozt. KCl, a vypouštění)

Xchose: tyristor a triak jsou spínací součástky, funguje tedy taky v podstatě "digitálně". Fázová regulace probíhá tak, že se tyristor sepne vždy v určité spočítané chvíli. V zásuvce je střídavé napětí, tyristor i triak se zapnou pulsem a vydrží zapnuté tak dlouho, než sinusovka prochází nulou. Pošleme-li tedy na řídící elektrodu impuls přesně ve chvíli, kdy je v zásuvce maximální napětí (vrchol sinusovky), sepne obvod a proud bude procházet dokud nabude napětí na nule. Pak se vypne a čeká na další puls. Uděláme-li toto v každé půlperiodě, pak získáme na výstupu poloviční výkon. Doufám, že jsem to popsal dost jasně :)
Midloch
o ph toho moc nevím,tedy o měření ph sondami!Jestli je tomu tak jak píšeš medulko, tak automatizace ph bude pěkně nákladná!
xchose
Ano to je pravda, ale to si lze představit. Nevíš jaké je označení nebo typ těch elektrodkteré můžou být permanentně v roztoku??? Určitě se to někde v průmyslu musí využívat. Zajímal by mně cenový rozdíl. Dík
medulda
O tom nic nevím. Možná to skutečně existuje, ale bude to dražší než 4 čerpadýlka. To vypouštěcí by se dalo nahradit nějakým elektronickým uzavíráním odtoku - napadá mě pogumovaná ocelová kulička a elektromagnet... Můžeš se zkusit poptat u nějaké lab. firmy.
Erixon
Ph monitory jsou dělaný aby mohli mít elektrodu furt ponořenou. Výměnnou sondu sice maj, ale imho k tomu neseženeš dokumentaci.

Ph+Ec kombo se dá sehnat za 5700 http://www.klecka.cz/growshop/Meric...HI981405N).html
Na displej bude pravěpodobně výstup v BCD, jenže pochybuju že budě někdo riskovat že se to povede zprovoznit(záruka v prdeli)

Ad programování: O VB bych ani neuvažoval, Delphi je celkem slušný, ale věci odvozený od C jsou stejně best :)
xchose
No to by me prave zajimalo, jestli u toho je jenom jedna sonda na PH i EC neb jsou ty sondy dve. No pak bych rad videl ten typ a jestli se nedaji koupit samostatne.
cowley
Zdravím

sondy k uvedenému typu jsou 2 (extra na pH a EC) info viz http://www.hannainst.com/manuals/manHI_981404N_05N.pdf. Samostatně prodejné nejspíše jsou, ovšem specifikace je ve hvězdách. Jinak koho to zajímá (měření pH, redox, EC), tak doporučuji http://www.automatizace.cz/download...GRmX2FydCw1OTg= a pro představu o cenách sond viz http://www.elisabeth.cz/files/roztoky-wtw.pdf, případně www.ilabo.cz/www/images/stories/pro...iky/Sentron.pdf
2 Medulda: fázové řízení triaků znám, ale zajímalo by mě jak jsem psal výše současné řízení více časově kritických procesů. Pokud jsi toto úspěšně vyřešil, dalo by se eventuálně naznačit kterak toto provést? (klidně i v C-čku) Přeji všem hezký den :-)
Midloch
Takže pokráčování:
Nic moc chlapy,včera když se mě začalo dařit,tak už jsem měl program moc velký(mám trial) cca 189řádků maximum a nezbylo mě nic jiného než od verze odstoupit.
Ale už dělám nový vývoják a přemýšlím jak to udělat znovu.Měření vlhkosti mám vychytané,jenom teplota je problém!
Hanizek
Nevím, jestli ti to pomůže, ale já jsem si koupil PH metr HANNA a k němu jsou k dostání i náhradní sondy - a moc drahé nejsou.

http://www.laboratorni-potreby.cz/p...ter-ph-checker/
medulda
cowley: řešil jsem to za použití 2 přerušení. Nenapadá mě jiná časově kritická funkce, kterou by to mohlo mít - pokud jde o sériovou komunikaci (spíš jen USART, protože I2C má CLK), má pro ni třeba i 16F877 (myslím, že úplně ideální procesor) periferii. Stejně tak pro PWM. Na chod vnitřních hodin se dají použít další časovače. Pokud myslíš regulaci více triaků, pak není problém to dělat v jedné smyčce programu pro neomezené množství spínacích prvků. Trošku problém je s přesností a náročností na čas procesoru (např. pro 2% rozlišení a jeden triak potřebuješ 100 půlperiod x 50 možných kroků = 5 000 krát za sekundu provést if (+ další "režijní" instrukce - inkrementace, nulování čítače atd...) Ale při 40MHz by i tohle mělo být dostačující.
Erixon
Hanizek: checkera mam taky, sice má výměnnou elektrodu, ale neni vhodná k nepřetržitýmu ponoření do roztoku - to maj jen "monitory".
Kromě toho jak je napsaný vejš, asi k tomu neseženeš dokumentaci,,,
Hanizek
Erixon: Na to, že tam nemůže být nonstop jsem jaksi pozapomněl...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma