Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Konvenční Zahrádky

 
PapTab - Výroba cigaret + SMOKE REPORTs - Klikni zde pro originální téma
Papek
Opět zdravíM

Tento thread je pokaračování Papkova tabáčku a bude se hlavně zaměřovat na sušení, zpracování a výrobu cigaret. :) Postupně budu dodávat smoke reporty, ale protože já jsem nekuřák, tak se toho ochotně ujmul můj kamarád. :D

Omlouvám se za kvalitu obrázku - fotil jsem některé fotky mobilem
Papek
Tabák je rostlina, která se pěstuje pro svůj list. Tyto listy mohou být až 80 cm dlouhé. Celková rostlina může vyrůst i nad 2 m výšky. Pro rostliny tabáku je zásadní zavlažování, když se nechají delší dobou suché, tak listy sklopí, ale zase při zalití se listy vrátí do původního stavu. :)
Kvetení tabáku je zásadní pro sklizeň listů, jak jsem si přečetl v příručce. Když tabák kvete, tak je v listech největší síla, ale při dokvětu a tvorbě tobolek se listy oslabují a většina živin jde do plodů ( tobolek ) => listy začínají zespoda žloutnout. Listy se proto sklízejí během květu nebo mírně před ním.
Papek
Na kytkách se začala objevovat poupata, tak jsem si řekl, že vyzkouším první rostliny sklidit. :D Listy jsem uřezal, omyl a uvázal na provázek asi po 15. Tyhle svazečky jsem zavěsil do temné místnosti, kde jsem otevřel okna, aby mi listy nechytly plíseň.
Jelikož listy tvoří velmi silné pletivo, tak je sušení velice pomalé. Může trvat až 3 týdny :(. Já jsem ho prováděl následovně:

9 dní - listy jsem zavěsil do temné místnosti, kde jsem vytvořil proudění vzduchu :)

5 dní jsem sušil listy - pořád svázané ve svazečcích - na přímém slunci - získaly hnědou barvu :D

... pak přišlo na řadu docela jednoduché zpracování :):):)
Papek
Když listy získaly takovou světle hnědou bravu a už začaly krásně vonět jako tabák, tak jsem si řekl, že by to už mohlo stačit. Kdybych totiž ty listy tam nechal dýl, tak by úplně zhnědly a ten tabák by byl opravdu moc silný, takže by se z toho mohly dělat maximálně nějaké doutníky :D. Listy byly docela suché a křehké, tak jsem je postříkal rozprašovačem s čistou vodou a nechal jsem je asi 1 hodinu na stole, aby do sebe vodu vsákly a změkly. Poté s nimi šlo lehce manipulovat. :)

Vzal jsem si asi pět listů a zaruloval jsem je do tvaru takového doutníku a pak jsem to zavázal viz. foto. Dával jsem pozor na to, aby řapíky byly na jené straně doutníčku. :)

... doutníčky jsem dal opět na několik dní na přímé slunce za okno
Papek
Nakonec jsem doutníčky nařezal nožem na dřevěné destičce a pak jsem směs dal do misky a opět postavil za okno na přímé slunce. Asi po dvou dnech jsem začal balit cigarety. :) Pak jsem je dal na vyzkoušení kamarádovi, podle něho píšu smoke report. :)

1. SMOKE REPORT :( ještě nic moc
Listy jsem nedával do doutníčků a nařezal jsem je hned po tom, jak začaly ve svazcích hnědnout. Fermentaci jsem se úplně vyhnul. Kamarád pokouřil cigáro a říkal jako, že dobrý jen to je docela silný - sice kouří tak 40 cigaret denně, ale je zvyklej na Stratky. :D


2. SMOKE REPORT :) lepší
Vše podle toho návodu, jak zde uvádím.:)
Kamarád vyzkoušel cigáro a povídal, že už je to takový lepší a taky to má už správnou tabákovou chuť. Byl jsem moc rád, tak jsem mu dal zatím všechny udělaný cíga. :) Nakonec jsem si ještě řekl, že vyzkouším udělat nějakou příchuť - třeba příchuť medu. Myslím, že ty malý doutníčky se mi docela vyplatily, tak tento způsob bych zopakoval při další sklizni, kterou bych chtěl uskutečnit v nejbližších dnech. Asi to udělám tak, že jak jsem ty svazečky kropil tou čistou vodou, tak do tý vody přidám trochu medu. :)


Mějte se a doufám, že vám můj návod pomůže k vytvoření kouřitelného levného domácího tabáku :)
Papek
Na závěr bych chtěl udělat takovou malou soutěž na několik dní. Výherce dostane K+ a nějaká semínka tabáku. :)


Otázka: Kolik si myslíte, že se mi podařilo ubalit cigaret ze tří těch doutníčků po pěti listech??? :D:D:D
vaaanha
citace:
Původní příspěvek od Papek
Nakonec jsem si ještě řekl, že vyzkouším udělat nějakou příchuť - třeba příchuť medu. Myslím, že ty malý doutníčky se mi docela vyplatily, tak tento způsob bych zopakoval při další sklizni, kterou bych chtěl uskutečnit v nejbližších dnech. Asi to udělám tak, že jak jsem ty svazečky kropil tou čistou vodou, tak do tý vody přidám trochu medu. :)


Myslíš, že by bylo dobré kouřit med? To by se tvořil snad karamel na těch listech, ne? Pochybuju, že by tohle mohlo ovlivnit chuť, možná tak vůni nezapáleného listí.

Můj soutěžní tip - 23.
Papek
To vaaanha: :D:D:D Jasně, máš pravdu. Já jsem ty listy nechtěl potírat medem, jako když si mažeš chleba. Já zkusím dát tak jednu malou lžičku medu asi do 0,5 litru vody a pak to postříkám rosprašovačem. Myslím, že se to všechno do listů vstřebá a bude to okay. :)
pexeson
Teďkoň sem byl na chatě a strýc tam měl pekelný stroj na konečnou úpravu tabákových listů.
Byla to lisovačka a drtička listí najednou.Celý z nerezu,takový tři válce.Jen musíš točit pákou a párkrát jí přesunout k dalšímu válečku.
Nakonec po pár otočení pákou mi vyjely,z listu papírů,krásný tenonký nudličky jako je v kvalitním cigáru.Určitě pořiď chceš-li ještě kvalitnější cigárka.
Papek
Tak to je super vychytávka. :) To ti teda závidím. Já jsem si chtěl koupit řezačku, ale to tam musíš strkat ty doutníčky nebo srulovaný listy, aby ti to nařezalo. Taky to máš docela v pohodě, na páčku. Jinak tím nožem to je napytel, to neuděláš stejný nudličky. :(
konopnak
Čau tak tipuju 50 a jinak ja taky pěstim ale na vokně a nak se mi zastavili coz je tim ze se jim temer nevenuju priste vezmu par vyvolenych na balkon a budu si hrat s hnojivama. Jinak jako prichut bych skousel bud rovnou zminovanej karamel nebo naky koreni a predevsim vanilku. A mas to tu pekny ;)
Papek
Díky díky, nad vanilkou nebo skořicí jsem taky uvažoval. :) Jinak jak máš velký ty rostlinky na okně? Já bych příště zkusil to dát rovnou ven, protože myslím, že takovou nádobu, aby kořeny měly optimum asi neseženeš. :D

Nesss
dobre ty!!! rikam krasnych 30 domacich startek...K letii
konopnak
citace:
Původní příspěvek od Papek
Díky díky, nad vanilkou nebo skořicí jsem taky uvažoval. :) Jinak jak máš velký ty rostlinky na okně? Já bych příště zkusil to dát rovnou ven, protože myslím, že takovou nádobu, aby kořeny měly optimum asi neseženeš. :D



Jojo ten balkon bude lepsi na vokne je to na prd. Ted asi po -zamyslim se- asi po 5 (mozna 3) mesicich pouhej pul metr. No holt letos uz to nebudu lamat pres koleno priste se budu pilne venovat a uvidime jaka bude uroda vseho mozneho i nemozneho.
Zedy
Tip, tak 35cigárek;)
Trafo
Moc zajímavý květ. Tipuju 33 domácích startek :)
Coooper
ja myslím 47 cigár
DEVIATIO
50
edit: aha pade uz tu je tak 51.-)

fire.ent
já taky pěstuju domácí tabáček ty ho máš pěknej a proto mě zpracování zajímá a typuju 39 cigaretek zdárek
Papek
Dneska jsem proveld částečnou sklizeň ( viz http://grower.cz/forum/showthread.php?postid=587781 ). Očesal jsem některé rostliny a celkem jsem pověsil 26 svazečků po 10 listech. :) Tady přikládám fotku kupy listí, co jsem sklidil, moji největší rostlinu - měřila 2.15 m - a taky rozdíl v políčku před a po částečné sklizni.
Papek
Dneska jsem proveld částečnou sklizeň ( viz http://grower.cz/forum/showthread.php?postid=587781 ). Očesal jsem některé rostliny a celkem jsem pověsil 26 svazečků po 10 listech. :) Tady přikládám fotku kupy listí, co jsem sklidil, moji největší rostlinu - měřila 2.15 m - a taky rozdíl v políčku před a po částečné sklizni.
zomb
mozem sa spytat aky presne druh tabaku pestujes a kedy si zacal sadit a ci rovno vonku alebo sisi to predpestoval doma... thx k+
Papek
To zomb: Já mám tabák viržinský, ale víc přesně to nevím... semínka jsem jinak sázel začátkem března a vysazoval jsem rostliny ven docela dost pozdě, protože jsem dřív neměl tolik času, někdy začátkem června. Rozhodně jsem úplně na začátku udělal jednu velkou chybu, které jsem pak dost litoval. Semínka jsem nasypak na povrch hlíny, takže pro každý kořínek jsem musel dělat párátkem ďůlek do země. :( Ale zas to je zkušenost do dalších let a už konečně vím, že je lepší semínka zasypávat - i když jsou tak mylý. :D

Jinak díky vám všem za Káčka :)
emiras
Ahoj.
Tak jsem si se zajmem precetl o tvem tabakovem growru.
No pustim taky neco do sveta. Na zahrade mi roste 100 ks sazenic tabaku, bohuzel 93 rostlin tabak rustikan ( selsky ) a 7 kusu tabak virginsky, velmi mizerna klicivost. No nedalo me to a jednu roslinu o vysce 1m jsem predcastne sklidil abych zvolil postup pri spracovani.
Takze, s rostiny jsem otrhal listy a ty jsem 1 tyden susil v kulne, zavesene na provazcich. Listy nadherne uschly az byly uplne krehke, ale zustali zelene. Pak jsem s listu odstanil rapiky a tuto drt jsem rozprasovacem zvlhcil. Tuto zvlhcenou drt jsem uzavrel do 3.5l sklenice a nasledovala 5 denni fermentace. Sklenice byla ve tme a v teplu.
Po 5 dnech jsem listy vyndal, byly uz nadherne zhedle a na strojku na vlasove nudle jsem je nakrajel na prouzky. Tyto prouzky jsem 2 dni dosusil na slunicku. A vysledek... no bomba hnedocerny tabak velice silny a jemny, mnam mnam.
Umyslne jsem zvolil fermentaci, i tak ta sila je tam znat.
Pro pametniky, kdysi se prodavali francouske cigarety Partagas nebo Ligeros, tak co do sily je to srovnatelny. Maria co do tech komercnich cigaret davaji tak to opravdu nevim... mozna seno.
Takze ja budu zbytek spracovat takhle a vsem pestitelu preju dobre pokourenicko. Emiras
Papek
Já bych chtěl taky zkusit fermentaci, ale vůbec nevím, jak velká teplota musí být v tý sklenici a myslím, že ta teplota by měla být stálá bez větších výkyvů. Jak jsi to v praxi dělal? Ty listy jsi tam nějak namačkal, nebo byly jen tak volně?
Jinak fermentací by se měl obsah nikotinu snížit i když ten selský tabák nevyroste tak velký, ale zas je mnohem silnější, takže se asi bez tý fermentace nedá obejít. Nemáš nějaký fotky toho tabáku selského? :)

.. přeju ti ať se ti letošní pěst vydaří a všechno krásně uschne tak, jak má :D
emiras
Teplota normalni pokojova okolo 23C, jakmile s toho listu odstranis rapiky ( koreny) tak vlastne je to takova drt kusy listu, ty uz jsem nijak nemackal, jen jsem je vlozil do sklenice a zazatkoval. Asi na takove mnozstvi co mam pouziju nejaky plastovy barel. Slo me o to stanovit postup spracovani, ten tvuj nejni spatny, ale pracny. Defakto po fermentaci jsou listy znovu vlacny a zhnedli, daji se dobre rozemlit na prouzky a pak jen dosusit. Je to opravdu silne pokoureni, mozna bych jeste jednou zvlhcil a znovu dosusil, aby to bylo jemnesi, ale je to vec nazoru nebo chuti.
Vecna skoda ze pametnici co to tajne za valky pestovali uz nam holt neporadi jak to spracovat...
Nejake foto poslu, ale tak za 14dni, jedu na dovolenou.
Canadien
Krasa:)Mas to tady pekny...nejzajimavejsi je sledovat ty postupy po sklizni;)Jinak ja tipuju krasnejch 37 cigarek:)
Papek
Děkuji za vaše tipy. :) Zkouším fermentaci podle způsobu Emirase. Je to 3. den v zavařovačce a mám to na okně, které je na jižní stranu. Zdá se mi, že ten tabák je tmavší, ale zato docela to nasmrádlo a vůbec se to nepodobá vůni tabáku. Ráno tam je na povrchu taková bílá vatička, doufám, že to není plíseň. Mám jen pár otázek:
Rosíš občas tu směs tabáku a rozhrnuješ to? Je během fermentace cítit ta směs jako tabák, nebo to má jinou vůni?
Hanizek
Papek: Však tam psal, že to má být ve tmě. Ta "bílá vatička" bude podle mně plíseň...
Papek
Hanizek: Asi máš pravdu, dneska jsem to skončil a všechno jsem vyházel, protože to splesnivělo. :( Další fermentaci jsem dal dnes a skleničku jsem dal do stínu, kde je teplota asi 22 stupů a příliš tak nekolísá. Pak vám napíšu, jak to dopadlo.

emiras: Mohl bys prosím přidat nějaké foto k tvé fermentaci + nějaký stručný návod?? díky
konopnak
Tak nam prozrad jak to dopadlo :bounce: :vampire:
Papek
Tak i ta druhá fermentace dopadla dost špatně. :(:( Sice se na tom ta bílá plíseň - nebo co to bylo - tvořit nezačala, ale zase to dost začalo smrdět a i když jsem to nechal vysušit na sluníčku, tak to smrdět nepřestalo. :( Kámoš to zkoušel a byla to fakt srač--. Někde musela být chyba. Nakonec jsem se rozhodl, že to budu pouze sušit bez fermentace a přijde mi to asi nejlepší. Pracný to zas tak není.. teda podle mě. :)

btw. vyhodnocení souteže se pomalu blíží... semínka už dozrávají :)
Papek
Ještě zkuste tipovat, protože zítra někdy asi v poledne nebo tak budu tu soutěž uzavírat. :) Zopakuji otázku:

Kolik si myslíte, že se mi podařilo ubalit cigaret ze tří doutníčků po 5 listech - teda z 15 listů střední velikosti??? :D:D:D
konopnak
nevim jestli se to muze ale ja menim svuj tip z 50ti na 19:D
Papek
Takže tímto bych chtěl uzavřít soutěž. :) Děkuji vám za vaše tipy a nakonec jsem si řekl, že by Káčko měli dostat všichni zúčastnění. :D

Celkově se mi podařilo ubalit 24 cigaret z těch 15 listů, takže vítězem je vaaanha :sun: . Tomu pošlu semínka tabáku, pokusím se teda co nejdřív. :)
Papek
Tak jsem se už konečně dočkal. :D Poslední sklizeň proběhla podle mých představ. Celkem jsem v této sklizni uvázal 48 svazečků po 10 listech a to některé listy byly až 0,5 m dlouhé. :) Fermentovat je nebudu, budu pouze sušit a pak balit cigárka.
Papek
Jinak bych chtěl upozornit zájemce, že už semínka dozrávají. Jestli byste někdo chtěl semínka na vaši tabákovou plantáž, tak mi napište PM a dohodneme se. :)
DEVIATIO
Tak sme s Papekem domluvili vymenu seminek,vypadaj dobre a ted jsou k nemu na ceste darecky ode me takze se nebojte te vymeny jestli chcete,spolehlvost zarucena,-)

DEViANT
Papek
Semínek je ještě dost, tak mi napiště, jestli byste někdo měl zájem. :)
emiras
Konecne trochu casu, tak pridam nejake tabakove foto.


Tabak selsky:
emiras
Konecne trochu casu, tak pridam nejake tabakove foto.


Tabak selsky:

Tabak virginsky:

Kusy listu vyndane s fermetacni nadoby

Namlety tabak jen dosusit
emiras
Jinak zdravim priznivce homemade tabaku, taky uz mam vse sklizeno a probiha suseni. Toto je jen prvni varka ze 4 rostlin.

Jeste k tomu zapachu po fermentaci.
Tuto drt dosusim na slunicku a nasledne jeste jednou zvlhcim a znovu dosusim.
Pak je tabak chutove prijemny a voni po tabaku.
Dobre pokourenicko preje emiras.
luks
tipuju 39 cigárek
xpapousek
tipuju 23 cigárek :whisperer
Caba
to luks a xpapousek: tipujete pěkně, a xpapousek ses docela trefil, jen škoda, že už je po tipovačce.:david:
seven40
tezko se to odhaduje,ale typuju ,ze s tim nacpes pomalu krabici dutinek 200ks


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma