Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

Stránky: [1] 2 
AEROPONIE - doporučené součástky - Klikni zde pro originální téma
Ahoj lidi,
tak se nam začína pomalu rozjíždět aeroponie a je čím dal více zájemců o tento druh systému.
V tomle fóru chci dostat jakýsi seznam doporučených součástek.

UPDATE:

Po dlouh0 odmlce zkusim toto téma více moderovat.
Aeroponii můžeme rozdělit na dva základní druhy.
Pseudo – jedná se o nízkotlaký systém, kdy se negeneruje pravý aerosol a kapky dosahují větší velikosti než jsou kapilary na kořenech a tudíž efektivita systému není tak dobrá.
a
Tag aeroponie – jedná se o opravdovou aeroponii, která jako pěstební medium používá aerosol
Zde je téma, které je nutno pročíst. Jsou základní informace o fungování aeroponie a jejich komponentech.

Základní informace o kořenové zóně:
- Teplota mezi 19 až 23 C
- pH 5.6 - 5.8
- EC od 0,01 – 2 dle fáze
Teplota je největší problém vzhledem k povaze systému. pH se může někdy drasticky měnit dle použitých materiálů.

Neldůležítější součásti aeroponie:
- Trysky
- Filtr
- Čerpadlo
- Časovač
- Rozvody vody
- Nádoby
- Víko nádoby
Popis a doporuční jednolivých komponent.


Trysky
- Pro pseudo aeroponii lze použít klasické mlhovací trysky gardena. Nedoporučuji používat otočné trysky nebo trysky, které stříkají přímí proud vody, docházi k zbytečnému stresování a vyvýjenému tlaku na kořenový systém proudem vody. Obecně čím větši proud vody tím dochazí k zbytečnému poškozování kořenového systému.
- Pro TAG doporučuji trysky této firmy Superfine Misting Nozzle .
http://www.dripworks.com/product/Q_MN
Mají zcela ideální parametry a to kapky o velikosti kolem 50µm , ale vyžadují membránové, vysokotlaké čerpadla, které jsou poměrně drahé. Tyto trysky nejsou moc drahé a můžou se dodávat i s adaptérem a sítkem (sítko je bohužel kovové a tudíž nevhodné), který lze navařit na klasické PVC vodovodní trubky.
Bohužel tato firma sídlí v USA a neposíla za moře. Trysky se dají sehnat v www.my-garden.cz.

Popřípadě pár nevyužitých kusů také vlastním.
Ideální tlak pro tyto trysky je mezi 60-100PSI
1 bar = 14,5 PSI, 100PSI = 6,895 bar

Filtr
Použití filtru u tohoto systému je absolutní nutnost. Filtr by měl být několika stupňoví a to ve velikostech 200 – 150 µm. Při použití více stupňů nedochazí k takovému zanášení jemnějšího filtru a čistící interval je mnohem delší. Nikdy nepoužívejte kovové sítka! A vubec se vyhybéjte jakemukoliv kovu v systému kde dochází ke styku pěstebního média.
Při nepoužití filtru riskujete zanesení trysek a i jejich možného znehodnocení, jelikož čištení vyžaduje velkou opatrnost.
Filtr buď můžete použít přimo určený k tryskám

A nebo si můžete udělat svůj.
Například pomoci nádoby (ikea http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/60118214/)

A molitanu. Lze tam udělat tři komory a do nich dát různě velké molitanové kosty určené na výrobu filtru. Molitan by měl být k sehnání v growershopu nebo akvaristice.

Čerpadlo
Je asi nejdražší součást systému. Měli byste hledat čerpadlo, které je schopne vyvznout tlak alespoň 4 bar a více. Nejlepší volbou sou karavanové čerpadla.
Ja například doporučuji toto:
Membránové čerpadlo SHURFLO 8000-543-238, 12 V DC
Pro přerušovaný provoz, nastavitelný tl. spínač 5,5 až 6,9 baru, průtok 3,6 až 6 l/min., dopravní výška 69 až 0 m, samonasávací, možný chod na sucho . Čerpadlo je hlučné jako zhruba výkonější větrák na 12v.
Připojení pomocí klasických trubek 3/8, ty lze sehnat všude v hobby marketech.
Toto čerpadlo je velmi kvalitní, značka surflo je spička v této oblasti, poskztuje dostatečný tlak a hlavně je určené na přerušovaný provoz! Toto je velmi duležité, protože čerpadlo pracuje v intervalech 20s ON -<1m10s,2m> OFF. K spouštecím hodnotám se dostaneme později.
V podstatě bych ani jiné čerpadlo moc nedporučoval, protože vyšší investice se odmění delkou provozu bez poruchy.
Cena je kolem 3500Kc
Lze použít i domácí vodárnu, které je ovšem velmi hlučná a má velkou spotřebu el.

Časovač
Systém vyžaduje hodně přesný spínač jelikož je důležité najít ideální poměr kdy je v systému 100% vlhkost a mlhy. Při nadměrném výskytu mlhy riskujete plýseň na kořenech.
Časovač se nazývá asymetrický časovač a musí mít rozlišení na 1s.
Příklad:
Časové relé multifunkční ELKO EP CRM-91H/230 cena je kolem 700kc.
Jedna se o aszmetricky časovač, který funguje jako timer ON 20 s, OFF 1,5 min.

Rozvody vody
Doporučuji použít klasické PVC trubky na rozvod vody a svařit je. V systému je opravdu vysoký tlak. Propřipojení čerpadla použít panceřovanou hadici.
Pro nasávání co nejkratší a pro přívod do systému delší. Delší hadice funguje částečně jako expanyní nádoba. Nebude docházet k takovému namáhaní čerpadla.

Nádoby
V tomto si každý zvolí své. Obecně se doporučuje použít zdravotně nezávadné nádoby.
Dle typu, tvaru a objemu je potom potřeba volit i počet trysek na systém. Doporučení mit počet a rozmístnění trysek tak, aby se aerosol tvořil všude rovnoměrně.

Víko nádoby
Nejlépe použít zdravotně nezávadný plast, který je velmi tvrdý. Například Velke kuchyněké prkénko. V případě nouze lze použít i dřevo, ale bude se na něm tvořit plíšeň. Víko musí být dobře utěsněno, protože aerosol se všude usazuje a může vám zbytečně zvětšovat vlhkost in grow room.

Toto je první update, příšte se budu zabívat možným schématem systému.

Doporučené témata
http://grower.cz/forum/showthread.p...ht=%2Baeroponie

http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=46672
tgm.amster
zdravim,
jen ciste informativne, kdyztak pak smaznu, nevite jakym zpusobem ty trysky strikaj?
tj. jakej maj smer vody, jestli jen vodorovne, nebo trochu nasikmno atd...

chtel sem driv bublak, ale ted sem se rozhodl pro mini-aero, mam skrin do ktery se mi akorat vejde 8 kvetinacu, predstavoval sem si ze bych dal do kazdyho kvetinace jednu trysku.
Z kvetinacu pak prepadem voda pude do odpadni nadrze odkaz cerpadlem s filtrem z5 do hlavni nadrze, co myslite, ma to cenu?

kvuli blbejm rozmerum skrine nemuzu najit spravnou nadobu, tak ve napadlo ze bude 8 malejch nadobicek :)

EDIT : pripojuju cca jak by to vypadalo, samozrejme vedeni vody by bylo urcite lip, takhle je to jen pro princip.

A de mi teda hlavne o to ze kdyz dam trysku do kazdyho kvetinace aby to stacilo?
Kwjetoň
čerpadla:
osobně si myslim, že maxi-jetko je na aero vhodnější než atmany, ta tisícovka má skoro poloviční průtok oproti atmanu 306 a musim říct že šlape o dost líp.. ale mam teď jiný trysky takže to není objektivní, zkusim někde toho Atmana vyhrabat a zkusit to vedle sebe na stejnejch tryskách..

trysky:
hlavní výhodu rotačních trysek vidim v tom, že rozstřikujou roztok rovnoměrně do všech směrů ve svojí úrovni a hlavně - skoro nemaj šanci se ucpat.. jejich nevýhoda je ve velikosti kapek který produkujou - třeba oproti mlhovacím tryskám..
otázka je, jestli se velikost kapek na kytkách nějak projeví; vzhledem k tomu, že roztok po kořenech stejně stejká, si myslim že to nemá skoro žádnej vliv (u starších kytek)..
u propagátoru bych asi určitě volil trysky mlhovací, ale na veget a květ jsou ty rotační jednoznačná volba..
podpořuje to fakt, že i v komerční aerošce (amazon) jsou tydle trysky použitý, sice maj trochu užší kanálky (tagže jemnější kapky) ale princip je stejnej..

někteří se ptají :), co jde považovat za aeroponii a co už je jen pseudo-aero (např. vzdušný nftčko).. profi aeroška by měla kořenům poskytovat roztok ve formě mlhy, nebo aspoń hodně jemnýho mžení.. ale vzhledem k tomu, že amazon je zařazenej mezi aeroponní systémy, tak si myslim že i to, co se tu snažíme vyrobit se aeroponií dá nazvat.. :D

tgm:
no myslim si že bys měl lepší vyprdnout se na květináče a místo toho udělat něco na styl Lothara, takový aero/nft.. odpadlo by ti čerpadlo, kterym bys musel přečerpávat roztok, protože by to teklo rovnou zpátky do rezervoáru.. stačilo by použít na každý dvě kytky jednu trysku a seš za vodou..

:afro:
Kwjetoň
dobrá součástka do Qaera je plastový potrubí Hostalen, průměr 20 mm, in real možno mrknout tady..
http://grower.cz/forum/showthread.p...6807#post506807

:afro:
Carpy
Chci se optat těch zkušenějších....Především díky za supr přehled pro ty méně zkušenější :-) Přesto.....čerpadla s průtokem okolo 1000 l/h se dají bezproblémů použít na maximálně kolik trysek,aby trysky plnily furt svou funkci?...Tzn POD TLAKEM rozprašovaly kapky kolem.Bude mi stačit maxijet - ko 1000 na 4 trysky (10 kytek)?
Cau mam to na 4 tryskach to cerpadlo 1000l/h, staci to bohate.
rkcz
Carpy: komercni amazon se dela tusim az pro 32 kytek - uplatnovano je stale to stejne cerpadlo a to Maxi Jet 1000 l/h. Ostatne pacmak v jeho threade pise ze ma odzkouseno tohle cerpadlo s 10ti tryskami, ktere pry utahne bez problemu.
Carpy
Supr, něco podobného jsem chtěl syšet :-) dik
DEVIATIO
Jeste nejakej tip na umelohmotne nadoby(obdelnik,ctverec,velke,male-chapete) hlavne co nejlevnejsi.-)
Carpy
Kalfas (maltak) 65 l, v každých stavebninách. Rozměr necelých sto na celých padesát :-) cena 187-197 kč/ks.
Hanizek
DEVIATIO: V Hornbachu jsem koupil vcelku dobré plastové boxy. Jsou hranaté a mají různé objemy. Já si koupil dva, a to sice 10l a 24l. Krásně jdou do sebe "štosovat", takže když je dáš na sebe, vznikne ti mezi nimi 14l prostor na roztok. Stály mě asi 250 kč obě a mají i víka.
GrowLAMA
K uvodnimu prispevku bych dodal ze ty trisky o Wecra nejsou vhodny pro cerpadla jen maji mensi tlak nez 0,5 bar (vytlak min. 5m). Carpy si je koupil k Maxijetu a nefachalo to. Viz http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=3
letnak
chtěl bych se zeptat jestli můžu na aerošku použít svyho Atmana 305 a kdyžtak tak kolik případně utáhne trysek? dík
Hanizek
letnak: AT-305 mám, zkoušel jsem něm ale jenom jednu trysku (rotační Gardena). V každém případě to fungovalo.
letnak
jedna tryska je poměrně málo ... co 4? :)
Kwjetoň
letnak: hele hodilo by se kdybys uvedl třeba jakej průtok má ten atmánek, protože pochybuju že si to lidi pamatujou z hlavy a pak se to zbytečně komplikuje.. ;) víš jak, když chceš poradit, tak nečekej že to lidi budou hledat..
abys neřek že sem zlej tak já jsem si to našel a myslim že s výtlakem 1,5 metru a průtokem 1200l/h ti to 4 trysky utáhne úplně v klidu..
záleží samozřejmě jak ty trysky budeš mít vysoko, ale neměl by s tim bejt problém..

Q
Hanizek
Kwjetoň: Průtok je 800l/hod, výtlak už si nepamatuju...

letnak: Na tři klony mi snad stačit bude (mám 70watt).
letnak
AT-305 vytlak ma 1 a pul metru a 1200l prutok jak pises a rozhodne dik za plisneni bo to me ani nenapadlo :)) a dik i za info
Hanizek
letnak: Teď jsem se koukal, jak je to stím průtokem a zjisitl jsem, že mám AT-304! Takže pardon...
Warl0ck
Taky mam v planu udelat si takovej systemek.. V praci mam kulatej maltak i s ryskama, nejvysi hodtu ukazuje 90l.. udelam viko s otvorama na kvetinacek, v pulce roztok se vzduchovacim kamenem, zbytek na rozprasovani tryskou.. vzal bych 180° a dal je nahoru ke korenum, voda by stekala po korenech a kdyz by koeny proprostly do vody byl by to asi pseudoaerobublak system.. Jestli se k tomu dopracuji pridam odkaz.. jinak smaznu.. cusss
DEVIATIO
Warlock:jj premejslel jsem nad necim podobnym,ale asi to tak nakonec neudelam a odelim rezervoar od jkorenoveho prostoru.
Expiry
TZasadil jsem nedavno v novy skrini do hliny,ale nestoji to za moc->na hlinu jsou to pekny kytky,ale roste to pomalu a porad mam nejaky problemy s muskama,spatne vyvazenou vyzivou(pH i davkovani hnojeni je v cajku),tak jsem se tak nejak rozhod,ze postavim aero a z techhlech kytek do nej narezu rezivo...

Skrin:180*38 dylka*hloubka...Skrin ma uprostred rozrezanou pricku,takze tam budou dve nadoby propojeny hadici(abych nemusel mit dve cerpadla).Asi koupim podle neci rady(je to tady nekde nademnou :D)hranaty nadoby v Hornbachu a dam dve dosebe.Spodni nadoby propojim hadici(nejaky sroubeni,tesneni atd.).Do zivnyho roztoku bude bubblat Atman HP-4000(nejspis,podle penez :satan: ),4vzduchovy vyvody=2kameny na jednu vanu.Vodu bude cerpat asi Maxi-Jet 1000,kdyby to nestacilo,tak koupim neco silnejsiho v OBI(mohli by mit treba o tridu lepsi Maxi-Jet).Z toho bude prez T-kus 16mm hadice rozpojena na dve vetve(dve nadoby).Kazda vetev bude mit na zacatku ventil,abych mohl vyrovnat tlak v triskach(rozdilne delky hadic).Z hadice to bude prez Gardena rozpojky rozvedeny do kapilar.Na jedo aero prijdou 4kytky,takze bych to videl aspon na 6trisek.Trisky pripojim prez tohle:
http://www.growworld.cz/index.php?m...b87b7b707996e30
Trisky dam budto mlhovaci a nebo rotacni Gardeny.Pred cerpadlo dam nejakej filt,aby se to neucpavalo->pak by meli jit pouzit i ty mlhovaci.

Tak co na to rikate??
Carpy
no řek byh asi takto :
1.
Jestli dobře chápu, tak budeš tahat maxijetkem ovzdušněnou vodu Atmanem. Není to píčovina? Proč chceš vodu okysličovat? Podle mě zbytečnost, zvlášť když to budeš hnát do trysek. Jedinej důvod mě napadá aerobní rozklad organických látek při nevyměňování roztoku.....
2.
Tryska = tvrdý "Y" furt tady čtu nějaký třísky :-)

PS - Lepší jsou ty trysky rotační, neucpeš to...
Expiry
Drobna uprava->Kazda nadoba bude mit vlastni cerpadlo...Na to vzduchovani se asi vyseru,podle penez :D.Je tam kvuli tomu,aby byla voda lip okyslicena a michala se....i/y->zeli jako zeli :punk:,ted kdyz nad tim premejslim,tak netusim,jak me to mohlo napadnout :D

Zkusil bych pred cerpadlo placnout nejakej filtr...
pačmák
Doporučuju rotační trysky Gardena a maxijet 1000. Pracuje mi bez problémů s 12 tryskama!!! No a místo kupování filtru stačí proti ucpání trysek navlíknout na čerpadýlko dámské punčocháče.:D
Kwjetoň
muj názor:

vzduchování neuškodí ale stačí fakt slaboučký, protože kořeny si berou kyslík ze vzduchu kolem nich.. ;) ale klidně ho tam frcni, aspoň budou mít pořád čerstvej vzdoušek :)


trysky - určitě rotační, mlhovací se ucpávaj jak prase (s fontán. čerpadlama) neni co řešit - jestli budeš mít 4 kytky v jedný bedně tak stačí prdnout jednu trysku doprostřed mezi ně a efekt je víceméně stejnej jak s víc tryskama.. btw. maxijetko v OBI neseženeš, alespoň jsem je tam nikde neviděl, jediný co vim, tak www.allpet.cz

joa před čerpadlo filtr stopro ;)
Expiry
Ok,poridim teda ty rotacni...Dam jich tam ale vic,aby vsude byla voda,navic ty kytky budou rozmisteny do sachovnice,takze by to nepostrikalo vsechny.
orthdok
no ale teraz vazne, ktore cerpadlo je najtichsie?z vlastnych skusenosti?
nieje dobre udavat aj Ampere????

a podotazocka mate niekto skusenosti s

Waterwerks wwp 3000n
http://www.puutarhakoristeet.net/images/WWP3000-N_0603_d63.jpg

Heissner aqua jet
http://image.auctionweb.info/lister/original/119646/b5e869b2d7256ccdb14511b50bad23b9.jpg

jelikoz tito se daji sehnat u nas

THNX PEACE!
Expiry
Na co potrebujes Ampery??Mas tam napsany watty a vsechno to jede na 230V,tak si to spocitej...
Expiry
Uz jsem konecne zbastlil aero a dokonce v nem ted i rostou kytky :o :D....

Cerpadlo Hailea se da koupit uz asi od 300Kc,vyrabi se nekolik druhu.Ja jsem koupil cerpadlo s vytlakem 1,6m a vykonem 1000l/h.Cerpadlo stoji pouhych 480Kc,lze ho koupit v Hydroponikovi.Utahne bez problemu 4 rotacni trysky a urcite by jich to zvladlo jeste vic...
Cerpadlo ma "specialni" kryt s antivibracnima nozickama a podlozkou,takze cerpalo je opravdu tiche,neni slyset prez splouchani vody z trysek :D.Dalsi obrovskou vyhodou je,ze tohle cerpadlo muze byt ponorne,ale zaroven se da na privod prisroubovat sroubeni(v baleni),ktere umuznuje umistit cerpadlo mimo roztok(nebo kamkoliv jinam :frog: )....Spotrebu si nepamatuju,je to do 10w,zitra i s fotkou doplnim.
Carpy
To čerpadlo vypadá to na dobrou alternativu maxijetka a atmanu, good.
hulabalu
citace:
Původní příspěvek od Carpy
no řek byh asi takto :
1.
Jestli dobře chápu, tak budeš tahat maxijetkem ovzdušněnou vodu Atmanem. Není to píčovina? Proč chceš vodu okysličovat? Podle mě zbytečnost, zvlášť když to budeš hnát do trysek. Jedinej důvod mě napadá aerobní rozklad organických látek při nevyměňování roztoku.....
2.
Tryska = tvrdý "Y" furt tady čtu nějaký třísky :-)

PS - Lepší jsou ty trysky rotační, neucpeš to...


chci se zeptat, kdyz budu vodu okyslicovat tak staci len doplnovat cerstvu vodu + doliat tolik hnojky aby bylo EC stejne. (treba raz do tydne) - doplnit co kytky spapali.

Odrazilo by sa to na kvalite kytky?
Kwjetoň
hulabalu:
záleží, jakou teplotu by měl ten roztok, a jestli používáš enzymy apod.
ale podle mě s kvalitní vodou a hnojkama který se nekazej by to šlo i na docela dobrý úrovni..
hulabalu
mal by som este jednu blbu otazocku...Kolik litrovy rezervoar by bolo treba pre 4 kytky na konci kwetu kdyz chcem doplnat vodu raz do tyzdna?
Kwjetoň
záleží na lampě, ale myslim že kolem 30 litrů by mělo stačit i na 250..
možná i míň..
hulabalu
jo parada, typoval som taky tak neco kolem...

NB 33 V1 SM 600 x 400 x 150 553 x 353 x 145 plné
zaslep. úchyt plné 340,-

http://www.stratus-bohemia.cz/Data/...NB_33_V1_SM.jpg
Machoman
Jedou tady vůbec někomu ty mlhovací trysky? Jediny co jsem se tady dočetl je to-že se ucpávají. Chtěl bych kombinaci mlhovacích a rotačních-napojeny na každym čerpadle zvlášt(2 čerpadla dohromady)

Na mlhovací bych použil čerpadlo s průtokem 4200l/hod a výtlakem 5,2m (4ks trysek a budou zhruba v 0,7m) Na rotační samo daleko slabší čerpadlo. Pokud budou ty mlhovací pracovat pod velkym tlakem,tak by se riziko ucpání výrazně snížilo.

Takže nějaky zkušenosti,rady apod? Díky.
DEVIATIO
POZNATKY:

ja to pokade prezenu a chci to nejlepsi a povetsinou i nejdrazsi takze vam poradim...

okyslicovani: neni treba kdyz mate rotacni trysky
[nebo trisky-jakchcete:-D]
navic ty kameny dost hejbou s PH !!!

ty koreny co jsou ve vzduchu staci fakt cakat jakoby jen par kapickama,jak se dostanou do vody-budou brat ziviny z vody a kyslik z toho prostoru nad vodou,sama kytka uz si mnostvi korenu ve vode a nad hladinou upravi...

tryska: FAKT TY ROTACNI JSOU CAJK [zapomen na mlhovaci nebo snad to kombinovat !!!]

[GARDENA:ikdyz ta cena za kousek plastu-ale zase nikdo jinej takhle male nedela-zatim]

jdu se nachalovat,az me neco napadne,prihodim to sem...
jak rikam,neptejte se porad na to same,radsi si vemte priklad z kwjetone a jednoduchosti systemu aero a uz pestujte,zadne dumani nad hovadinama...

peace,DEVi



PH: doporucuju takovej bilej jakoby prasek od GHE : PH-
nastavite ph na 6,3 a uz se ani nehne !!!
+ ty hnojky od nich jsou dokonalost sama,dokonce maj i upravu pro tvrdou vodu jako jedina hnojiva...
Machoman
citace:
Původní příspěvek od DEVIATIO
POZNATKY:

ja to pokade prezenu a chci to nejlepsi a povetsinou i nejdrazsi takze vam poradim...

okyslicovani: neni treba kdyz mate rotacni trysky
[nebo trisky-jakchcete:-D]
navic ty kameny dost hejbou s PH !!!

ty koreny co jsou ve vzduchu staci fakt cakat jakoby jen par kapickama,jak se dostanou do vody-budou brat ziviny z vody a kyslik z toho prostoru nad vodou,sama kytka uz si mnostvi korenu ve vode a nad hladinou upravi...

tryska: FAKT TY ROTACNI JSOU CAJK [zapomen na mlhovaci nebo snad to kombinovat !!!]

[GARDENA:ikdyz ta cena za kousek plastu-ale zase nikdo jinej takhle male nedela-zatim]

jdu se nachalovat,az me neco napadne,prihodim to sem...
jak rikam,neptejte se porad na to same,radsi si vemte priklad z kwjetone a jednoduchosti systemu aero a uz pestujte,zadne dumani nad hovadinama...

peace,DEVi



PH: doporucuju takovej bilej jakoby prasek od GHE : PH-
nastavite ph na 6,3 a uz se ani nehne !!!
+ ty hnojky od nich jsou dokonalost sama,dokonce maj i upravu pro tvrdou vodu jako jedina hnojiva...


Díky,ale nic novyho jsem se nedozvěděl. Můžeš napsat spíš zkušenost stěma mlhovacíma?

Minimálně do doby než koženy prorostou pořádně až dolů nádoby mají ty mlhovací určitě smysl.Kdybych ten 90l kalfas ještě nadstavil kořeny by měly na výšku místa třeba 60cm i víc.Tam už by se ty mlhovací uživily.
DEVIATIO
to bylo schrnuti toho co potrebujes,nikdo nerika ze je tam nemuzes dat a ze nebudou fungovat.Budou[nez se teda ucpou-vetsi tlak uz se tu resil] jen zkusenostma poukazujem na to ZE JE TO ZBYECNE a kdyz porovname kolik ti prispejou k dobru[vzhledem k pritomnosti rotacnich to prispeni je minimalni] a to kolik je s tim prace na vic a +jejich funkcnost tak opravdu bych od nich upustil...

btw ty koreny rostou fakt desne rychle takze jestli by ty tryska ficela trebas tri dny -mno je to na tobe...


nejdulezitejsi poznatek z toho cos tu odcitoval je tahle cast:
"radsi si vemte priklad z kwjetone[amazonu] a jednoduchosti systemu aero a uz pestujte,zadne dumani nad hovadinama..."
---------------------------------------------------------------------------------------
taky jsem premyslel nad tim oddelit rezervoar od korenu ale ted to vidim naopak,koreny se dostanou do vody a berou si co potrebujou...
hniti se nebojte,i bez ostatnich drahych pripravku.dokonce nepouzivam ani peroxid...
jde mi dolu jen skrz keramzit trocha svetla,musim poresit a prikejt kosicek,priste podumam nad necim jinym nez ten keramzit...
------------------------------------------------------------------------------------
mlhovaci tryska -po tisicate prvni: taky jsem nad nima premyslel ,ne ze ne, ale jak rikam vybodni se na zbytecnou investici a kup par rotacnich,dokonce jich tam ani nemusis cpat hafec-nad mnozstvim jsem taky provadel myslenkove pochody [MEGALOMANSKE]
a zjistil ze fakt staci malo.
-----------------------------------------------------------------------------------
dokonce jsem zprvu zkousel i trysku shrubbler:

http://www.antelco.com/metric/engli...bbler_photo.jpg

upustil jsem od toho bo se mi to zdalo nedostatecne ale ted vidim ze i ta by stacila,udelej si z toho obrazek sam kolik je treba tem korenum...
----------------------------------------------------------------------------------------
snad uz posledni vec tobe:
ptas se na rady,my ti je dame a ty se stejnak zeptas znova na to same."HOWK"
Kwjetoň
ahoj machomane, tak myslim že ty mlhovací trysky třeba nebudou bez významu, jen je pravda že s nízkotlakym čerpadlem se mnohem víc vyplatěj ty rotační, to je bez debat myslim :)
koukám že máš čerpadlo s trochu jinejma charakteristikama, no asi taky záleží na typu, ale imho by tadle mašinka mohla ty mlhovací trysky v pohodě protlačit, takže jestli už máš všechny propriety pohromadě, tak myslim že nejen já budu zvědavej jak to s nima poroste.. ;)
hulabalu
machoman: no ja vsude citam jak su tie mlhovacie trysky blbe a ucpavaju sa ale nak tomu nemozem uverit takze taky pojedem mlhovacky napojene na cerpadielko NewJet1200... :)

...jaxa budu ucpavat zalezi asi hodne od vyberu hnojky, asi bio hnojky nebudu pre tento system najlepsie, nebo sa mylim?
Machoman
citace:
Původní příspěvek od DEVIATIO
to bylo schrnuti toho co potrebujes,nikdo nerika ze je tam nemuzes dat a ze nebudou fungovat.Budou[nez se teda ucpou-vetsi tlak uz se tu resil] jen zkusenostma poukazujem na to ZE JE TO ZBYECNE a kdyz porovname kolik ti prispejou k dobru[vzhledem k pritomnosti rotacnich to prispeni je minimalni] a to kolik je s tim prace na vic a +jejich funkcnost tak opravdu bych od nich upustil...

btw ty koreny rostou fakt desne rychle takze jestli by ty tryska ficela trebas tri dny -mno je to na tobe...


nejdulezitejsi poznatek z toho cos tu odcitoval je tahle cast:
"radsi si vemte priklad z kwjetone[amazonu] a jednoduchosti systemu aero a uz pestujte,zadne dumani nad hovadinama..."
---------------------------------------------------------------------------------------
taky jsem premyslel nad tim oddelit rezervoar od korenu ale ted to vidim naopak,koreny se dostanou do vody a berou si co potrebujou...
hniti se nebojte,i bez ostatnich drahych pripravku.dokonce nepouzivam ani peroxid...
jde mi dolu jen skrz keramzit trocha svetla,musim poresit a prikejt kosicek,priste podumam nad necim jinym nez ten keramzit...
------------------------------------------------------------------------------------
mlhovaci tryska -po tisicate prvni: taky jsem nad nima premyslel ,ne ze ne, ale jak rikam vybodni se na zbytecnou investici a kup par rotacnich,dokonce jich tam ani nemusis cpat hafec-nad mnozstvim jsem taky provadel myslenkove pochody [MEGALOMANSKE]
a zjistil ze fakt staci malo.
-----------------------------------------------------------------------------------
dokonce jsem zprvu zkousel i trysku shrubbler:

http://www.antelco.com/metric/engli...bbler_photo.jpg

upustil jsem od toho bo se mi to zdalo nedostatecne ale ted vidim ze i ta by stacila,udelej si z toho obrazek sam kolik je treba tem korenum...
----------------------------------------------------------------------------------------
snad uz posledni vec tobe:
ptas se na rady,my ti je dame a ty se stejnak zeptas znova na to same."HOWK"


Sorry chlape asi jsem to blbě napsal,pořád se nějak nechápem (kweton to pochopil hned a díky za jeho příspěvek)

Takže naposled:zajímá mě jen zkušenost s mlhovacíma tryskama,hlavně! použity čerpadlo,počet trysek,v jaké jsi je měl výšce a jak dlouho ty trysky jely,než se zasraly. Jo a budu tam mít nakonec jen mlhovací.

Zbytek(skoro všechno co jsi napsal) mě nezajímá. Ale i tak se snaha cení;)
Kwjetoň
citace:
Původní příspěvek od hulabalu
machoman: no ja vsude citam jak su tie mlhovacie trysky blbe a ucpavaju sa ale nak tomu nemozem uverit takze taky pojedem mlhovacky napojene na cerpadielko NewJet1200... :)

...jaxa budu ucpavat zalezi asi hodne od vyberu hnojky, asi bio hnojky nebudu pre tento system najlepsie, nebo sa mylim?


ahoj tak myslim si, že spíš než výběr hnojiv je důležitější správný čerpadlo s pořádnym výtlakem a určitě molitonovym filrem na sání..
víc než sraženiny hnojiv (bio bych do aera moc netahal, max nějaký doplňky a jen v případě nízký teploty a častý výměny roztoku) má vliv na ucpávání trysek spíš různej bordel co se ti dostane do roztoku (kořeny, prach, atd.)

jinak to čerpadlo, nemam přesně změřený hodnoty jaký by ty trysky potřebovaly, ale i nejsilnější atman co má 2000 l/h to prostě nezvládal (nedělalo to mlhu ale jen prskající kapičky), myslim že tam by bylo potřeba použít čerpadlo trochu jiný konstrukce než obyč. fontánový.. klidně to hodně předimenzovat, protože ty trysky na to jsou stavený.. ;)

no uvidíme co z toho vyleze machomanovi :D

zatim Q
Hanizek
Kwjetoň: Záleží na tlaku, ne na průtoku.
DEVIATIO
Macho:
-Zbytek(skoro všechno co jsi napsal) mě nezajímá: to je sic KUL ale tenhle thread neni o tobe a pro tebe takze :-P

Ale i tak se snaha cení: nevsiml jsem si,spis naopak ;-D


PEACE DEVi
eso1111
Machoman
Prosím tě jakou má watáž to čerpadlo v tvém odkazu.Dík

Jinak mám něco podobného od firmi Alko a žere to 350W, výtlak 8000l/h
Zombaj
azdravim mužu se jen zeptat jestli nekdo vý kolik utáhne čerpadlo s tlakem 4,5 baru trysek? jestli by to zvládlo třeba 30 možná 40 ? nevýte? kdyštak pm díky :-)
Machoman
citace:
Původní příspěvek od Zombaj
azdravim mužu se jen zeptat jestli nekdo vý kolik utáhne čerpadlo s tlakem 4,5 baru trysek? jestli by to zvládlo třeba 30 možná 40 ? nevýte? kdyštak pm díky :-)


Tech nizkotlakých spoustu...klidne i 100 by nemel být problém
Zombaj
hele a co čerpadlo s vytlakem 40 m a proudem vody 17 000l/h
Machoman
citace:
Původní příspěvek od Zombaj
hele a co čerpadlo s vytlakem 40 m a proudem vody 17 000l/h


hele a proč tam cpeš tak vykony čerpadlo? ty nizkotlaky trysky utáhne čerpadlo i s 10% výkonem...
Zombaj
no ... budu jich tam cpát nakonec tak okolo sta trysek... a navyc stoji asi 3 500
Machoman
citace:
Původní příspěvek od Zombaj
no ... budu jich tam cpát nakonec tak okolo sta trysek... a navyc stoji asi 3 500


A na jakej prostor? mi přijde zbytečny když 4 trysky v pohode utáhnou bednu 800x600x35
Zombaj
tak na 5x10 m
DEVIATIO
Zombaj: sice nemam rad velkopestitele ale budiz.jak ti tu radej dej tam vic cerpadel,usnadnis si tim par veci.jinak ja osobne nejsem s timhle zpusobem radoby aeroponie spokojenej.i ty rotacni trysky se ucpavaj,jak to dopadlo s tema mlhovacima macho?

+ zjistujete ze v jednoduchosti je krasa?

muzu se zeptat jen tak ze zajmu jestli si naklady na skrin cvakas sam ,pac 5x10metru je dost velky takze nepredstavitelnej odber elektriny,ceny za predradniky a lampy nepocitaje.tusim ze ale davate ruku dohromady s vice lidma ale i tak si rikam ze je to dost huleni a nebudete vedet co driv.hlavne obstaravat takove mnozstvi rezu,mno,uvidite.

D.
eso1111
Nevíte prosím někdo,kde se dá sehnat nádoba velikosti AMAZONU?Hledal sem jak pes a nenašel sem větší nádobu než 90 L maltovník,což je dost málo na 9 rostlin(aero) dík už opravdu nevím kde hledat beznaděj 8(
Machoman
citace:
Původní příspěvek od eso1111
Nevíte prosím někdo,kde se dá sehnat nádoba velikosti AMAZONU?Hledal sem jak pes a nenašel sem větší nádobu než 90 L maltovník,což je dost málo na 9 rostlin(aero) dík už opravdu nevím kde hledat beznaděj 8(


Podívej se třeba tady http://www.regaz.cz/page/2667.plastove-prepravky/ ten rozmer 800x600mm by te mohl zajímat
eso1111
Machoman dík moc asi pujdu do toho ,ale ještě váhám ,páč za to chcou kolem 2000 tak váhám pač sem viděl v rajchu amazon za 150eur 3750,ale přesto moc dík
Celller
Cau, stacilo by tohle cerpadlo na 6 rotacnich trysek?
http://pestovani.cz/growshop/produk...hailea-hx-6520/
AHM4D
citace:
Původní příspěvek od eso1111
Nevíte prosím někdo,kde se dá sehnat nádoba velikosti AMAZONU?Hledal sem jak pes a nenašel sem větší nádobu než 90 L maltovník,což je dost málo na 9 rostlin(aero) dík už opravdu nevím kde hledat beznaděj 8(


zdar, kytky mám v bednách v příspěvku od Machomana, teda aspoň vypadaj podobně...nádrž maltovník 90 L na roztok stačí bohatě
zas připrav si ještě další investice za trysky, hadice, lepidlo atd.;) pokud je nemáš+práci, za ty prachy bych bral amazon pokud ti rozměrově sedí
kdyžtak mrkni ke mě do trýdu;)
Uroboros
cau, mam dotaz. jdou pouzit ty rotacni trysky otocene o 180 stupnu? rozumej s privodem vody se shora... popr. jak fungujou ty mlhovaci s nizkym tlakem, neco jako sprcha? chtel bych to uzit ve vertical trubce... a mam pocit ze by to rotacky rozjely jen do sten a pod nima by bylo "sucho" ...
Mr. Kalfas
Uroboros: Rotacni od Gardeny fungujou i kdyz jsou otocene, ale musis pocitat s tim, ze to neni uplne ono, jako kdyby byly, jak maji byt, protoze kdyz jsou normalne, tak tvar trysky vytlacuje ten proud vody smerem vzhuru, kdezto kdyz josu naopak, tak tolik nestrikaji do stran. Ale jak rikam, fungovat budou, mam to odzkousene, jen jsme je musel dat primo pod viko, aby mi to ostriklo pestebni kosiky. Jinak jakekoliv jine nez rotacni trysky nedoporucuju, bud nefunguji vubec a nebo se brzo zanesou necistotama, tot moje zkusenost...
startér
Zdravím, mám dotaz, myslíte, že čerpadlo Atman AT-305 1200l/h v.1,3m utáhne 5 rozprašovacích trysek Gardena a 2 rotační trysky? s tím, že čerpadlo bude muset překonat cca 40 cm výškový rozdíl a pak cca 1 metr vodorovně. Dík
Mr. Kalfas
startér: Rozprasovaci trysky ti nebudou fungovat, procti si celej thread, uz tu o tom byla nekolikrat zminka. Kup misto toho jen rotacni, jsou lepsi a hlavne funguji. Cerpadlo vypada OK, my ted mame jeste mensi a utahne to 8 rotacnich a zvladlo by to i o dost vic, chce to co nejkratsi kapilary, at neprichazis o tlak. Good Luck
startér
celej thread jsem cet.. jenom je tady asi jisty informacni nedoruzumeni.. rozprasovaci X mlhovaci trysky..

Jestli je to to samy.. tak beru, ze je to blbost.
Mr. Kalfas
Mam na mysli maloplosne rozprasovaci trysky, viz. foto. Ja nevim, mozna s tim ma nekdo opacnou zkusenost, my to zkouseli na velmi vykonym cerpadle, pod kterym rotacni bezely naplno a strikaly skvele a z tech rozprasovacich vychazel jen slaby proud a nestrikaly vubec do vsech smeru, nehlede na jejich snadny ucpani necistotama. S rotacnima spokojenost, na kalfas o 8 kytkach staci dve, kazda na 4 kytky. Peace
Machoman
citace:
Původní příspěvek od Mr. Kalfas
Mam na mysli maloplosne rozprasovaci trysky, viz. foto. Ja nevim, mozna s tim ma nekdo opacnou zkusenost, my to zkouseli na velmi vykonym cerpadle, pod kterym rotacni bezely naplno a strikaly skvele a z tech rozprasovacich vychazel jen slaby proud a nestrikaly vubec do vsech smeru, nehlede na jejich snadny ucpani necistotama. S rotacnima spokojenost, na kalfas o 8 kytkach staci dve, kazda na 4 kytky. Peace


Tak to si mel pořád slaby čerpadlo(nejde ani tak o průtok jako spíš o tlak)

Ad.otazka nahoře-mlhovací delají aerosol(pokud se to dá tak nazvat) a rotační jen rozstřikují proudy vody(daleko vetší velikost kapek než u mlhovacích) na tenhle princip je třeba ten předraženej amazon.
chicolo
zkuseni aeroponisti poradte mi nez se pustim do stavby - nevim jak by mel bejt vysokej ten prostor pro koreny..
komerci aera to maji ruzny, tak bu mel zajimal nazor nekoho se zkusenostma, dik
startér
jj, připojuju se k dotazu od chicola. Btw: co se stane, když kořeny prorostou až do vody?

a ještě jedna věc: z čeho jste udělali svrchní víko na malťák (kalfas)? dík..
Machoman
citace:
Původní příspěvek od startér
jj, připojuju se k dotazu od chicola. Btw: co se stane, když kořeny prorostou až do vody?

a ještě jedna věc: z čeho jste udělali svrchní víko na malťák (kalfas)? dík..


Pokud budeš mít oddelenej rezervoar na roztok a na kořeny,tak se ti do roztoku nedostanou nikdy.

Ale nejspíš si myslel,jak to proroste na spodek bedny(kalfasu apod.). No potom to funguje spíš jako NFT,ale ničemu to nevadí.

Myslím,že i kdyby byl rezervoar na kořeny vysokej klidne metr,tak ty kořeny se dostanou stejne až dolů...

Co se výšky týká tak 30-40cm musí stačit.
startér
nn, myslel jsem to tak, že rezervoár s vodou bude přímo pod těma kořenama.. a z nich tam bude přímo stejkat. Nějak jak je to tady: http://www.simplyhydro.com/system.htm (úplně dole)

Na čerpadlo dám nějakou punčochu, to jsem tady čet, ale co se stane s těma kořenama, co porostou a dojedou až do vody? neuhnijou?
chicolo
starte> to je dobry tak na rizky nebo malicky skrine.. ale m2 z toho neudelas..
pro ,,normalni,, growery je pouzitelny neco jako tohle
http://www.eurohydro.com/dutchpot_aero.html
(jedna nadrz, nekolik kvetniku)
chicolo
kdyz prorostou koreny az do vody tak se stane to ze zhnednou a behem par tydnu budou uhnivat, ale pokud se na spodku drzi hladina jen par mm tak to neni nic vaznyho vzhledem k tomu jak je ta voda dostatecne okyslicena a pri trosce peroxidu... pokud bys mel koreny v rezervoaru s vodou tak by ti stacilo pouzit bublak..
nezkousel nekdo na dnu rezervoaru pro koreny polozit nft folii?
Expiry
Vrele doporucuju na odelelni korenu od rezervoaru polykarbonatovou desku,do kalfasu stala v OBI asi 100,na strane zbylo misto akorat na cerpadlo(cca 15cm).Do desky se da docela dobre vrtat,takze neni problem velkyam vrtakem udelat hromadu otvoru na odtok.
AHM4D
citace:
Původní příspěvek od Machoman


Pokud budeš mít oddelenej rezervoar na roztok a na kořeny,tak se ti do roztoku nedostanou nikdy.

Ale nejspíš si myslel,jak to proroste na spodek bedny(kalfasu apod.). No potom to funguje spíš jako NFT,ale ničemu to nevadí.

Myslím,že i kdyby byl rezervoar na kořeny vysokej klidne metr,tak ty kořeny se dostanou stejne až dolů...

Co se výšky týká tak 30-40cm musí stačit.


přesně, i když mám bedny těch 30 čísel vysoký, některý kořeny měly snad přes půl metra když jsem je vytáh..táhly se trubkama až do nádrže s roztokem..


citace:
Původní příspěvek od chicolo
kdyz prorostou koreny az do vody tak se stane to ze zhnednou a behem par tydnu budou uhnivat, ale pokud se na spodku drzi hladina jen par mm tak to neni nic vaznyho vzhledem k tomu jak je ta voda dostatecne okyslicena a pri trosce peroxidu... pokud bys mel koreny v rezervoaru s vodou tak by ti stacilo pouzit bublak..
nezkousel nekdo na dnu rezervoaru pro koreny polozit nft folii?


s tímhle musím nesouhlasit, já mám zas zkušenost že když je na dně minimum vody kořeny se válej hnědnou....po zvednutí hladiny na asi 4 cm naprosto v pohodě...používám peroxid plus vzduchování
Mr. Kalfas
jj nam taky koreny rostly v kalfasu (vyska asi 45cm) i po dne a sem tam tam nejaka voda i stala, kdyz se trochu ucpal odtok a zadny koreny neuhnivaly. Pokud je roztok dostatecne okyslicenej, nemaji duvod uhnivat, pak to jede tak trochu na principu bubleru. Peroxid pouzivame taky.
zdar aerosoláci ten peroxid použít kdy při čištění?jinak ty mlžny trysky jedině jak řiká macho s vyžšim tlakem ty gardeny rotojující stačí ale maji moc velky mikrony na to aby to bylo aero origo .ale co čihám rotačky jsou takovy pseudo aero a jelikož já nemám silny čerpadlo ktery by utahlo tri kalfasy po třech tryskách tj 9 tak pojedu ty rotačkypo dvou na jeden kalfas.
DEVIATIO
chicolo; nemas pravdu,koreny hnednou z duvodu teploty. mel jsem koreny v desitkach cm vody bez bublani a pohoda.
viz take pseudo a jeste k tomu nizkotlaka aeroponie od GH.-)
Carpy
Já to mám udělané následovně:
Jako rezervoár vody mám použít kvádrový malták o V 90 litrů,.Jako místo pro kořeny slouží druhý malták. Je tam jenom jedna díra pro hadici od čerpadla a druhá na odtok vody zpět do rezervoáru. Kořeny nehnědnou a neodumírají z důvody teploty vody, ale z důvodu malého množstí kyslíku ve vodě. (Klasický problém nedostatečně okysličeným bubblerů.) Kořeny v takto udělaném aeru nemají šanci dostat se do rezervoáru roztoku ( spodního druhého kalfasu. Na mechanické nečistoty samozřejmě poslouží pěnový filtr natažený na přívod nasávané vody do čerpadla. Ještě bych řekl, že je absurdní vodu v rezervoáru ovzdušňovat. Kyslík mají kořeny v celém prostoru horního kalfasu. Neskutečně důležité je správné pH. Peroxid liju v malém množství v rámci sterilizace pro dušení pohodu. Jel jsem i bez peroxidu a nepoznal jsem rozdíl. Spíš než peroxid je nadmíru důležité udržovat čistotu ve skříni obecně - utrhávat spodní nahnilé listy atd. Osobně nedám nad správně sestavené aero systémy dopustit.
DEVIATIO
mno,tak potom asi blbe(nedostaetcne dobre) rozprasujes:-/ , okyslicovani vody mi staci pouze timto a nic nehnedne,takze bych ukoncil tento OT protoze ten thread je o soucastkach k aeru.
spis by me zajimalo jeslti nekdo nasel uz poradny cerpadlo s tlakem jak se patri hlukem do 40dB.-)
Caute vsichni,

aero me moc zajima, ale mam dotaz, mam skrin 1x1x2m a chtel bych tomu pritapet 6kilem(ted mam 4kilo), ale nedocetl jsem se kolik treba mam mit nadrz, vetsinou pisete 90l, a jinak potrebuju tak rostliny box na 1m2, ten 90l maltovnik mi pripada maly, ja bych nevyuzil cely prostor skrine, je nejaka rovnice nebo souvislost mezi, poctem kytek, lampu, kolik trysek na X kytek, docela me to zajima predem diky za odpoved
DEVIATIO
mno nadrz:

musis zvazit zhruba pomer mezi;
poctem kytek
stabilitou roztoku(rozumej cim vic toho namichas tim mene PH vykyvu)
a v neposledni rade mit zbytecne mnoho roztoku.

kytky dokazou sezrat i nekolik litru za den.


tzn:
kdyz tam chces dolejvat jednou za dva az tri dny,pocitej ze ti ubude 10-20 litru klidne.

ale tusim ze tvejch 90litru bude dostatecna nadrz pokud chces jet aero s rotacnima tryskama.-)
jojo, parada chapu, jen mozna blby dotaz: ale dle tve odpovedi zerou kytky i vodu?(jeste se nesmejte :D) myslim tim, ze je stejna umera mezi absorpci vody a vody? nestane se u takoych to systemu, ze sice mlhu tam peru ale koreny si berou jen ziviny= chudy roztok?

A jakou nadobu na plochu 90x90cm cisteho? 2 ty maltovniky? takze pred cerpadlem by bylo T kus, ktery by spojoval hadice z kazdeho maltovniku do cerpadla a dale opet do trysek?

A pocet kytek? ja nevim chtelo by to dost prostoru rekneme tak 8-10kytek? ted mam 12 pod 4kilem. Tak kolik je optimum pod 6kilo na m2 ? Diky za rady
DEVIATIO
Jestli zerou vodu? mno zerou:-) a spis obracene nezli pises, vypijou vetsinou vic vody nezli zivin.proto kdyz budes lejt podle tabulek co jsou k hnojkam,ze startu no problemo a po case budes mit vysoke EC.

maltovniky: je dobre v kazdem bublat at michas hnojky takze lepsi jeden nezli dva.ale tak zalezi jak se s tim chces stavet a investovat.

pocet kytek:
zasad a uvidis:-) druhe kolo bude beztak lepsi.-) uz jen pro to ze v prvnim ti to nejspis preroste:-D

Jinak at to tu nespinime napis kdyztak zpravu jeslti jeste cosi potrebujes,tu je to o soucastkach:-)


jinak aby to nebylo uplne mimo tema tak videl jsem rainforest^2 u kamika od GHcek a silne NEDOPORUCUJI , lamky amatersky , kdyz chcete vetsi kytky (rozumej palice:-D )tak je stred toho plastu moc zatizen a vortex drhne... na predpest(male kytky) se ale da,strika pekne ale aeroska to je normalni,nic extra.


D.
Doofy
ZDravim lidičky a příznivce této skvělé metody pěstování a mám pro váz dotaz ,pročetl jsem tento threat a ty mikrorozprašovače potřebují minimální tlak 2 bary což se domnívám že u akvarijních čerpadel asi těžko vytáhneme... ale našel jsem zase tyto trysky Mikrorozstřikovač Gardena 8320 - Maloplošná tryska a ta by měla fungovat normálka bez extra tlaků pokud se nemílim ne? :) každopdáně máte někdo zkušenost ? ..
thory
Ahoj, začal jsem dost přemýšlet, že bych jáký to areo zkusil, ale mám omezený parametry a chtěl bych se vás zeptat, myslíte že čerpadlo At-304 s paramtery:
Příkon: 10W
Max. výkon: 800 l/h
Max. výtlak: 1,1 m
by mohlo utáhnout 4 trysky ? kolik kytek se vejde pod 4 trysky ? budu pěstovat pod 70 watů, předpokládám že bych tam dal max 5 kytek. :) jestly by to stačilo na výkon utáhnout 4 trysky, jaký je podle vás minimum na 4 trysky ? dík :)
sanko01
thory jaká bude plocha řekl bych že pod 70w tak max 50x50 a to tam můžeš dát 4 kyti a tu trysku naaplikuj na prostředek a to malinký čerpadýlko nebude problém a ta tryska ten čtvrt metr zvládne úplně s přehledem . Pseudo aero je nejvíc Veselej kouř
mynameis?
http://www.youtube.com/watch?v=vQrx...feature=related

Ahoj lidi objasní mě někdo jak v tech trubkach koluje voda zajima mě jestli koluje furt nebo jestli je davkovana treba po minute??Díík
mmamon
furt, po minutě by si zničil za chvíli čerpadlo + vzduchovadlo.
Okurčák
Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s čerpadlem SICCE-Nova.
Má zajímavý parametry a rád bych do něj šel. Zatím pro dvě trysky. Obsahuje regulaci výkonu: 200 - 800 l / h. http://akvarijni-cerpadla-regulace-....cz/sicce-nova/
kekel
Zdravim,
už jsem fakt bezradný, poraďte kde sehnat kalfas s víkem? obešel jsem tu tak 5-10 stavebnin, obi, hornbach, baumax a nic. jen bez vika...
Okurčák
Já viděl něco podobnýho v bauhausu i s víkem (přepravka), ale nechtěl jsem se s tim tahat, nemám auto. Asi objednám osvědčenou přepravku dle Kwětoně pro 6 kytek: OMEGA 70 a 32 litrů s víkem. A bude.. Stejně bych na tom cenově neušetřil, jen teda zaplatim dopravný. http://grower.cz/forum/showthread.p...1319#post491319
LeeCooperlll
Zdar,myslíte že tyto PVC trubky šli použít?ta cena je geniální,ale to by se asi už vědělo,že?

http://b2c.m-k.cz/?id=3291&presenter=ZboziVarianta
NORM
citace:
Původní příspěvek od LeeCooperlll
Zdar,myslíte že tyto PVC trubky šli použít?ta cena je geniální,ale to by se asi už vědělo,že?

http://b2c.m-k.cz/?id=3291&presenter=ZboziVarianta

samozřejmě že jde použít, už vícero lidí mělo systémky z takových odpadních trubek..
LeeCooperlll
i s těch bílých? cenový rozdíl mezi bílou a oranžovou je +-1000Kč a na Groweru jsem vyděl systémy jenom s oranžových a šedých,které vedou pitnou vodu,tak jestli ty bílé nevypouští nějaké chemikálie co kytkám nedělají dobře.
NORM
Oranzove a sede jsou kanalizacni trubky, ne na pitnou.. A tipnul bych ze ty bile nebudou tak pevne, ze budou krehci..
kekel
zdravim, myslíte, že čerpadlo 600l/h a výtlak 1.1m zvládne dvě rotační trysky Gardena? posralo se mi moje a šel jsem rychle koupit jiné do obi..jedné se teď nějak nechce tak nevím jestli je to vevnitř nějak ucpané nebo je čerpadlo slabé... kdyby bylo, točila by se jedna normálně a druhá vůbec?
dík
sanko01
vem drátek tak mm až 1.5 sundej ten oranžovej blbečník a proštouchni to dělej to se zapnutým čerpadlem a uvidíš až se to uvolní já mám 4 na dvě ty malí čerpadýlka a čistim je tak jednou dvakrát měsíčně
zajonc
mě by zase zajímalo, jestli má někdo nějaký způsob na ochlazení roztoku v aeru.. v tech vedrach....?
NORM
citace:
Původní příspěvek od zajonc
mě by zase zajímalo, jestli má někdo nějaký způsob na ochlazení roztoku v aeru.. v tech vedrach....?


akvarijní chladič...
nebo si pár metrů pod zem zakopej tak 10.000l nádrž v které bude silné čerpadlo, které bude tlačit vodu nahoru skrz nějaké trubky (jako v chladiči na kořalku) a ten celý chladič bude v ž. roztoku...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma