Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

Stránky: [1] 2 
Judikát Nejvyššího soudu: pěstování rostlin konopí není výrobou omamných látek - Klikni zde pro originální téma
Plesnivá želva
AKTUÁLNÍ A DOBRÁ ZPRÁVA

Jak rozhodl Nejvyšší soud, samotné pěstování kytek i s obsahem THC (bez úmyslu z nich dělat marihuanu) nemusí být trestné!

Z judikátu:
"Samotné pěstování rostliny konopí (rod Cannabis), které zvláštní zákon považuje za omamnou látku ve smyslu ustanovení § 195 odst. 1 tr. zák., nelze zároveň ztotožňovat s pojmem výroby omamné nebo psychotropní látky podle § 187 tr. zák. Tak by tomu mohlo být jedině v případech, pokud by rostlina konopí byla sklizena a následně došlo k jejímu neoprávněnému zpracování v procesu, v němž by jako vstupní komponent byla dále upravována, a to buď do stavu způsobilého již ke spotřebě (marihuana), anebo k získání psychotropní látky THC (tetrahydrokanabinolu)." judikát v plném znění
To znamená, že když najdou u mě suchý nebo právě sušený, tak můžu být potrestán dle § 187 tr. zák.? Když budu mít pálky 60 den na květu a pálit na ně 400-600W (stále na ně svítim) a vyšáhnou mě policisti, tak nebudu potrestán nebo potrestán menší sazbou (§ 195)? Jak zdůvodnim výrobu? Co testy měření THC? Jak mám dokázat, že z toho nechci dělat marihuanu? (co jinýho bych z toho asi dělal, že jo?) - Ten odkaz je asi ojedinělý případ nebo už ty, co chytnou a dokážou jim výrobu nebo prodej, tak nejdou do báně? Samo, že to je pozitivní zpráva, ale asi pouze jen jedna z mnoha:)

i když tady je taky celkem pozitivní zpráva, tak uvidíme, kam až to dospěje...

http://web.volny.cz/noviny/zdomova/...-od-14-let.html
Plesnivá želva
Myslím, že to znamená, že po nálezu kytek budou muset ještě dokazovat úmysl vyrobit z nich hulení.
Hodinář
Možná hloupá otázka: je možné dokázat úmysl výroby hulení tím,že v místě nálezu pěstírny najdou huličské potřeby(např. použité-fajfka,vaporizer,apod.)? Pokud ano bude většina postižených uživatelů tam kde doposud.
ZEWL4K
To se mi mooooc zamlouvá:-)
sancha
tudíž např můžeš mít doma kus konopnýho lana a mast a už už to vypadá že by ti to dokazovali hůř ..
nojo ale pokud u tebe najdou pejpr nebo faju a v krvi asi taky něco bude .. pokud jim je naprosto jasný že hulíš jak svině a že zrovna tohle konkrétní konopí bys dost pravděpodobně taky hulil tak ti to asi prokážou ne? zabrala by obhajoba sice hulim ale prostě ne konkrétně tohle?
mathew65
Dle mě to znamená jediný. Že když bude mít někdo smůlu a příjdou mu domů bengoši, tak může mít to štěstí a nezavřou ho. Zatim ale vždycky záleží na konkrétním rozhodnutí soudu. Nebo se i u nás aspoň nějak uplatňuje, že jeden rozsudek je platnej i v dalších případech?
No, zpráva to zas až tak aktuální není: V Brně dne 21. června 2006. Nicméně to není vůbec podstatný. Díky JXD za ni!
Doufám, že se z toho stane něco jako precedenc. Mám radost.
citace:
Původní příspěvek od mathew65
Dle mě to znamená jediný. Že když bude mít někdo smůlu a příjdou mu domů bengoši, tak může mít to štěstí a nezavřou ho. Zatim ale vždycky záleží na konkrétním rozhodnutí soudu. Nebo se i u nás aspoň nějak uplatňuje, že jeden rozsudek je platnej i v dalších případech?


u nás se každej případ posuzuje zvlášť, precedens nerozhoduje

EDIT: i když dnes jsem se dočetl:

Nejvyšší soud se zastal nájemníka, který chtěl přinutit sousedy v nájemním domě, aby na chodbách nekouřili.

Nájemník v domě v Březinových sadech v Jihlavě původně zažaloval u okresního soudu své sousedy, kteří kouřili na chodbě, na schodech a v prostorách hlavního vchodu do domu.

Jihlavský a poté i Krajský soud v Brně sice žalobu zamítly, ale Nejvyšší soud rozhodl opačně a nařídil celý případ znovu projednat. Soud v Jihlavě se tak musí ve svém rozhodování řídit závazným názorem Nejvyššího soudu a musí tak vyhodnotit například všechny důkazy, které v předchozím řízení hodnotit odmítl.

Jde s největší pravděpodobností o první případ, kdy taková žaloba na kouření ve společných prostorách padla a rozhodnutí Nejvyššího soudu je proto určující i pro další podobné kauzy. Znamená, že lidé, kteří bydlí v nájemních domech a vadí jim kouření spolubydlících ve společných prostorách, mohou svá nekuřácká práva a zdraví bránit u soudu.
více...


souvisí to sice s úplně jinou záležitostí, ale je z toho zřejmé, že soudy musejí respektovat závazná rozhodnutí soudu nejvyššího.
Kyblik LopAtka
Když už nic, tak je to dle mýho dobrá zpráva pro matkáře... tohle činí matkárnu a klonování legálním nebo ne?
Everl0st
Myslíte, že by zabrala varianta : Tyhle rostliny pěstuji pouze jako okrasu??
Asi by záleželo na tom, kdy tam benga vlítnou...jestli v době růstu nebo květu...
No a při nálezu kuřáckých potřeb by se to komplikovalo s konzumací, což vyvolává další, pro growery nežádoucí důsledky. A něco mi říká, že takovou kuřáckou pomůcku má každý z nás doma :)...

Každopádně je to malinký krůček k velkému skoku

to Kyblik lopAtka : řekl bych, že záleží na úhlu pohledu...okrasná rostlina :D x získávání klonů za účelem pěstování a pozdější výrobě marihuany
sancha
citace:
Původní příspěvek od Everl0st
Myslíte, že by zabrala varianta : Tyhle rostliny pěstuji pouze jako okrasu??


myslíš jako tyhle kytky zavřený v tý skříni pěstuju pro okrasu? :frog::D:D:D
Celller
Jak rozhodl Nejvyšší soud, samotné pěstování kytek i s obsahem THC (bez úmyslu z nich dělat marihuanu) nemusí být trestné!

!!Nemusi!! ale stale je trestne! Aby se clovek svym jednanim nenaplnil skutkovou podstatu veci trestneho cinu, nesmel by vyrobit nic s obsahem THC, co by se dalo uzivat! I mast ze sadla se da jist a taky ucinkuje, je to porad to same! To by byly legalni jen stonky! Jo kdyby to bylo pestovani pro vlastni potrebu, tak by to bylo neco jineho, ale tady se bere v uvahu, ze clovek ktery snad ani nehuli, si pestuje doma, nebo nekde venku kytky jen pro radost a kdyz odkvetou, tak je vyhodi, nebo je necha lezet, tam kde je zasadil, aniz by neco utrhl a ususil! "Pestujte travu, kochejte se, ale jen ocima"!!
moc jsem to nezkoumal, ale zřejmě to bude reakce na odsouzení toho člověka co si z konopí stavěl obydlí a nařízená expertýza prokázala v jeho TECHNICKÉM konopí 0.35% THC což o 0.05 překračuje normu.. ten člověk dostal podmínku na dva roky :eek:
Plesnivá želva
Nene, nejde o konopný dům, jde o případ z Hradce Králové, kde si pěstovali asi 500 kytek.
Tayem de Tox
Mně z toho vychází, že Nejvyšší soud pravomocně rozhodl, že pěstování ještě nerovná se výroba- tudíž všechny kytky na zahradě a ve skleníku tam jsou pouze na okrasu a můžu jich tam mít třeba bambilión (dokud je ovšem neseknu).. Díky DjX ;) ..a stav se někdy na minichatu na jointa.. :)
Everl0st
citace:
Původní příspěvek od sancha


myslíš jako tyhle kytky zavřený v tý skříni pěstuju pro okrasu? :frog::D:D:D


:)..bys jim hned vyklopila, že to budeš kouřit?? :D
kvasimodo
tak aspon nieco sa u vas deje ... tuna u nas na slovensku nasli kamaratovi bengovia pri podnikovej razii ani nie 0.5 gramu (z toho by sa zhulili tak maximalne dvaja ) a dostal za to rok podmienku a este co vsetko si musel vytrpiet ked ho vypocuvali ... a tak sa pytam co by spravili so mnou keby mi nasli na okne rastlinku??? poprava obesenim? alebo by ma asi rovno na mieste zastrelili a potom by este rok v nasich posratych slovenskych spravach rozpravali o tom ako policajti dolapili nebezpecneho dilera ktory vyrabal marihuanu!!!
kvasimodo
a ak by ma vypocuvali, tak by ma asi natiahli na skripec , rezali so zhrdzavetou ziletkou a potom poriadne nasolili a nakoniec poliali 98% liehom ....
kvasimodo
proste tuna u nas ak ponuknete kamarata s jointom je podla nasich zakonov asi to iste ako keby ste predavali malym detom heroin ... proste droga ako groga , fetak ako fetak ... vsetko na jednu kopu ... mam suseda psychyatra a ten sa ma pytal ci si pycham tu marihuanu ... no ked si toto mysli psychyater ktory nam ma pomahat, tak potom si mozme domysliet co si o nas myslia pani policajti...
Piškutek
noo tak moc tomu nerozumím, ale pro nás pěstitele to zase azh tak přínosný nebude, bo ano??Mozhná u outdooru, můzhesh říct zhe to másh pro potěshení a kdyzh tě zrowna nechytnou při sklizni, ale u indooru?? To by se asi shpatně wyswětlowalo..

to Plesnivá želva : o tom konopným domě jsem něco slyshel od kámoshe který se s tím chlapíkem co ho stawěl dobře zná, ale neim yak to s ním nakonec dopadlo..newísh něco konkrétního??thanx..
MangoMan
přesně to co píše TDT,to že pěstuješ,hned neznamená že marihuanu vyrábíš,asi taklhle jsem to pochopil,spíš by chtěli vědět na co to máš,a výmluva mám to na okrasu v uzavřený skříni je na dvě věci,stejně je možný to co píše soud,ale myslíte si že to co píše věděj i benga?Ty to nebude zajímat a vytrhaj vám to,a pak vás k tomu soudu pošlou,tam se pak můžete zeptat jak to s tim zákonem je:D
DEVIATIO
Myslim si, ze je to jen bezvyznamnej krucek spravnym smerem.
Kdyz prijdou benga tak ti tohle rozhodne nepomuze.Zvlaste spojeni nemusi byt.neni to same jako neni...
Spis bych se obratil na ten zakon novej zakon,proc tam rovnou nesoupne ze by tresty nebyly pro par kytek???proc jen dela z blata louzi a snizuje tresty?To prece nedava logiku,snizujou tresty,tzn. ze to asi podle nich neni tak spatny,v uvozovkach.Kdyz to neni spatny ,proc je to trestny?
No nechme toho,at ukaze novej zakon.
Spis by to chtelo nekoho kdo do toho muze zasahnout v te politice,nerikejte ze takova komunita nema sanci...je mozna zatim jeste vic lidi co o tom nic nevedej a tak to odsuzujou,ale ty volej jen vladu.-) kdyz vlada schvali zakon,nadelaj H****O...
Mejte se sqele!
*dR->ZmRd$!*
tak to je mazec !!!
DJ.Pestar
Zni to docela zajimawě, jenom proč to bylo teměř bez zajmu českych medii?
kouba
platito to ikdyz uz jsou treba palice zrale slysel jsme ze skoumaji obsah thc v rostline a podletoho pak soudi ...nevim neni tam datum toho clanku taky by me zajimalo kdy bylo tohle napsano
DEVIATIO
chi,datum vydani dnes pritom to tu je na groweru uz vazne alespon mesic,myslim ze jde o to same...
mathew65
tak jsem jen o par minut zpozdenej, ale alespon mi bylo potvrzeno, ze to neni jen nejakej pocit, ze uz to tu je...
mathew65
jak na to koukam, tak bych se chtel ospravedlnit, mam asi jedinej spravne nastaveny casovy pasmo, podle prispevku to neni o par minut, ale o hodinu a par minut.
Redlock
http://zpravy.idnes.cz/mf-dnes-pest...04650_krimi_mad
WhiTe
uz je to i na idnes

http://zpravy.idnes.cz/mf-dnes-pest...04650_krimi_mad
metalsodik
Myslím, že teď můžou být klidnější akorát pěstitelé řízku, nevidím důvod proč by se teda nějakej ten řez nemohl prodávat v zahradnictví.
ak2249
Pěstovat to můžeš,
ale prodat nesmíš

to mluví za vše :)
bigfoot
Jedina skoda, ze tak rozhodl ceskej soud. Kdyby to bylo na Slovensku, tak muzu doma bez problemu pestovat, jelikoz nehulim, nemam doma nic na spracovani ani uzivani... :)
Asi se prestehuji a budu nekomu trnem v ocich s urostlou travou ve dvorkua a uplne legalne...
mc2
i na tiscali:

http://www.tiscali.cz/news/news_cen...221.976987.html
Hašišák
Nejake dalsi info aktualne: Mf dnes

Dulezita Citace z clanku:

Od teď může každý člověk pěstovat beztrestně konopí, ze kterého se vyrábí marihuana. Trestného činu se dopustí, až když rostliny usuší a začne z nich dělat drogu. S průlomovým verdiktem, že pěstování konopí samo o sobě není trestné, přišel Nejvyšší soud.

Do budoucna by se tím měla řídit policie i všechny soudy. Končí tak praxe, kdy policie například objevila záhon s konopím a jeho majitel za to šel před soud.
bigfoot
Prave to hlasili v radiu expres :D
t3
-
t3
jojo je to i tady

21.2. 2007 09:13

http://www.novinky.cz/domaci/pestov...9904_7ct1f.html

btw taky si myslim ze s matkarnou by nemel byt problem, to prece nemas umysl kourit ne? jen proste krizis druhy a neco zkousis :), jen by me zajimalo kdyby to nekdo zacal prodavat v Growshopu, jestli by to ukecal, co vy nato.
mettatron
jeste tomu porad uplne neverim ... ale panove soudcove, specielne ty z nejvyssiho soudu u me maji notnou davku respektu.

myslim ze je receno pomerne jednoznacne - pestovat jako zahradnik muze obcan ceske republiky jakoukoli ganju a kdyz ji u nej najdou najdou v podobe zelenych z zivych rostlin nejde o trestny cin.

pouzitim selskeho rozumu - na ostatnim se nic nemeni - hulicske nacini, thc v krvi a mali balicek suseneho (kolik to je 2 gramy?) nevadi jako nevedil dosud (hulit neni trestne) ---> ale samosebou je trestne kdyz by byla nalezena napr. zavarovacka suseneho materialu, nebo byla nalezena uriznuta kytka v fazi suseni a pod.

tohle je VELKEJ TRESK ... nejvysi soud ma mou hluboukou poklonu za pouziti racionalniho pristupu a vymaneni se z vleku krestanske fanticke demagogie ..

mimochodem cetli jste nekdo od byvaleho soudce vrchniho soudu ve velke britanii knihu o vzniku soucasneho hystericky fanatickeho pristupu k drogam?? ... byvaly soudce vrchniho soudu (a tym) a zaver jeho knihy je -- >> ze cela soucasna zapadni civilizace skocila na spek krestanskejm fanatikum a zajmum soukromych penez.

budme moooooc vdecny z tyhle krucky lidi. veci se dejou postupne. a tohle je zatracene dulezitej krucek. haha ..... sem nadsenej. juch ... juch .. jupi ... :D :D .....
mettatron
jo a sem zas o kus radsi ... ze sem cech. jeste jednou DIKY!!!!!!!!!! ...
magic eye
Vono je sympatický že můžeš pěstovat,ale sklidit už je proti zákonu.To znamená zbavit se doma všech věcí okolo hulení,3 měsíce před sklizní nehulit aby to nenašli v krvi.A když už tě lapnou tak to máš na mast a né na hulení-zatloukat,zatloukat,zatloukat.To asi neprojde.
Expiry
2magic eye:
O prispevek vejs mas napsano,ze huleni neni trestnycin,pouze prechovavani mnozstviho vetsiho nez maleho a po tom co prisli s tim judikatem,tak nesmis kytku sklidit.V pripade,ze mas nekde nakvetlou kytku,ktera voni siroko daleko,tak te nezavrou,ale kdyz ji budes susit,tak az pak te muzou zavrit.
To znamena,ze muzes vesele hulit a pestovat akoret ti doma nesmi najit vetsi nez maly mnozstvi susiny a nebo kytku co susis.

K tem vymluvam:D.V pripade,ze by mi nasli indor,tak muzu rict,ze to fotim a pak z toho treba delam kalendare a podobny veci.Pak uz jenom staci mit na kompu nejaky fotky travy coz ma asi kazdej a hlavne mit fotak.To ze hulis,jim pak muze byt jedno,protoze ty to mas na foceni krasnejch kytek ktery by ti venku nenarostli(nic proti outu).V pripade,ze byste jeste treba meli nejaky dukaz,ze delate kalendar nebo ilustracni fotky pro nejakou knisku nebo reportaz treba pro grower,nebo podobnou organizaci,tak jste za vodou.
brainment
No konečně,něco
Budeh
Tak tak ano ano jsme zase malej krůčk před nimi. Jak řekl Donutil v Pelíškách.
magic eye
Myslíš že to bude stačit?Řekl Polívka v Pelíškách.
metalsodik
citace:
Původní příspěvek od ak2249
Pěstovat to můžeš,
ale prodat nesmíš

to mluví za vše :)


Pokud je dovoleno pěstovat a není to trestný čin, ani přestupek, tak je to legální a s legálním produktem můžeš obchodovat. U semen by to mělo být na 100%. Je jen otázka , jestli to novináři trošku nepřekroutili a je to doslovné znění, to je ale otázka, možná že se to bude zase dementovat,že se to špatně vykládá.
dokktor
dnes ráno sem v copyšopu zaselechl z rádia následující zprávu:

bla bla bla...je trestné až po utržení rostliny a jejím následném sušení a dalším zpracování. pěstování konopí jako takového trestné neni. rozhodl tak (nepamatuju si kdo). píše o tom dnešní mladá fronta dnes (21.2.2007).

toť vše, co sem pochytil a zapamatoval si. možná by stálo za to si tu MF přečíst.
metalsodik
Možná by stálo za to dát dotaz jestli to mohou v zahradnictví prodávat jako okrasná rostliny. V MF nic konkrétního není, je to nic konkrétně neříkající článek.
TeCZko
je sice krasny ze uz muzem pestit, ale pro poldy nebude zas takovej problem si pockat na sklizen a pak... uvidime jak to bude fungovat v realu, je to v kazdym pripade pozitivni krok :)
Fantasie
Hlavní výhodu vidím v tom, že když chytneš čorku kytek, tak on dostane basu ale ty ne :) mazec
clandestino
Soud má rozum a chce přispět k holandskému modelu, když se k tomu politici nemají.
smoke4ever
takže když mi policajti najdou doma 100 kytek vysokopotetntího konopí tak mi nemůžou nic udělat ??
Rory
4MetalSodik:
kytka, která je ještě v zemi (roste nebo kvete) je Legal, a mužeš s ní obchodovat (jak píšeš), ale musíš jí prodat i s tim květináčem, jakmile jí utrhneš nebo ustřihneš začal jsi proces sušení a už je to nelegal. takovej legální obchod s klonama by byl sakra kontroverzní a pochybuju že tu na todle někdo má živnostenskej list nebo že někdo z místních matkářů platí daně...

No co se týče návštěvy policie, tak přijdou otevřou skříň tam bude X kytek a nic, ale pak najdou 1G suchýho a udělaji test jestli se to suchý pochází z těch pěstovanejch kytek, a ejhle pán to nevyhržel do sklizně a usušil krapítek na ochutnávku ještě před sklizní...úmysl vyrobyt DROGU prokázán, jdeš sedět...no jde o to dávat si bacha a když už člověk je na tej hraně tak dávat bacha ještě víc

Ps: co ty lidi co byli persekuováni za pstování už dřív?? třeba ty chalani z Brna jak vytopili koleje??
metalsodik
Samozřejmně kdyby si se dal na dráhu prodeje okrasných kytek trávy , musel bys přestat kouřit, to tu ale dokáže málokdo. Já to ale myslím v rovině opravdu obchodu jako je zahradnictví , vím že to nikdo nemůže zaručit jak to je , jen by mě to zajímalo teoreticky. u semen by už neměl být problém, protože neobsahují thc a není určené pohlaví.
hm, tohle je spíš o tom, že cajti začnou srát na malopěstitele. Tímhle výrokem nejvyššího soudu totiž přestanou bejt malopěstitelé pro cajty zajímavý, protože pokud najdou jenom rostliny, honili se zbytečně.
takze muzu pestovat jednu lecivou bylinu,ale nemuzu si ji nasusit aby vydrzela na dyl a mohl kdykoliv vyrobit treba mast potrebnym.
Nic moc,ale lepsi nez nic.Budem susit nenapadně :-)
clandestino
Čistě teoreticky - zpracování = usušení? Takže oškubání materiálu, narvání do mrazáku a následné omlácení pryskyřice nevadí?
tgm.amster
hohohoooooo, legalne si to vypestuju na zahrade, a to ze mi to nekdo uprostred noci ukradne a odveze na me neznamy misto me uz moc nesere :D joooooooooooooo:bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:
http://www.novinky.cz/domaci/pestov...9904_7ct1f.html

:)Pohoda ne:)
Kripix
jo takze si budu od ted pestovat legalne a az mi to nekdo( z venku) corkne, tak ho hajzla zazaluju ze vyrabi drogy!!! treba ho policajti vystopujou a jeste mi ho predhodej.lol :):):):):):):):):):):):):):):):):):)
Koumles
jo tak to je dobry pomrd!!:-DD
Kyblik LopAtka
No tak konečně dnes nějaká parádní zpráva... so let´s go grow!
Lahvan_FlaskiCZ
na počest pana EDUARDA TESCHLERA jakožto soudce nejvyššího soudu dnes sázím první semínko, modýlek dostane název TESCHLERKA.

děkuju, na tuto chvíli jsem čekal hooooodně dlouho. :sun:

hahá, na balkón půjde kytiška. sušit sice nebudu moct doma, leč díky alespoň za to málo. :cool:

EDIT: ale sušit potajmu :wink:
steve
heh, to je zajímavé, tak když si budu pěstovat na zahrádce a po sklizni si to začnu sušit doma, jediným problémem pro mě tedy bude, aby mě nezastihla domovní prohlídka...a to i po dobu uložených sklenic s usušeným materiálem v domě...hmmm
Metalsodik, ja bych to s tema klonama a okrasnejma rostlinama zas tak zhave nevidel :))) To bych taky pak moh rozjet 50 kw nic nesusit a prodavat kytky v 70tym dni kvetu jako okrasny rozstliny :)))))))))))
TeCZko
ZRADAAAAAA :grrr: :grrr:

21.2. 2007 15:38
PRAHA - "Pro nás je směrodatné znění zákona, které stále zakazuje pěstovat konopí obsahující více než 0,3 procenta THC," uvedl důstojník Národní protidrogové centrály Břetislav Brejcha.

Nejvyšší soud sice rozhodl, že pouhé pěstování konopí nelze považovat za výrobu drogy, ale podle policie je takové jednání stále nezákonné. Rozhodnutí se prý vztahuje pouze k jednomu konkrétnímu případu. Jinak pěstování konopí s vyšším obsahem účinné látky THC zakazuje zákon o návykových látkách, proto rozhodnutí soudu nebude mít na práci policie žádný vliv.
canimi
http://www.novinky.cz/krimi/pestova...9957_dv4jh.html tak nic no...
tak jak teda? mam v tom mirne bordel a slzy v ocich
DEVIATIO
JJ slzy,volal jsem pravnikovi a nemuzes pocitat s tim ze dostanes toho sameho nejvyssiho soudce...a jinej soudce te za to klidne zabasne...
Proste dokud to neni zakon,smolik.-(
Je to jen prvni krucek...
citace:
Původní příspěvek od canimi
http://www.novinky.cz/krimi/pestova...9957_dv4jh.html tak nic no...


V naši zemi začali asi rozhodovat pochůzkáři, místo soudců Nejvyššího soudu:rolleyes:
Knight
policejní stát se rozmáhá :( , ale hlavně že už se přibližujeme západu :bounce:
Sinuhet
Samozrejme ze soudy a policie jsou nezavisle. Policie te zajisti, ale o tve vine rozhoduje soud, ne policajt.
steve
to jsou klauni, no co, stejně budu pěstovat co to dá...:grrr:
clandestino
Holt Komorous nemumí sbírat body jinak, než honěním puberťáků co pěstují drogy v květináči. Stíhat mafie, ruské či balkánské gangy obchodující s chemickými jedy je pro českého Ramba z protidrogové centrály moc náročné, vždyť ti zlí pěstitelé pro vlastní potřebu jsou společensky nebezpeční naprosto stejně jako ti mafiáni, ne?
Evildoer
Nevi nekdo jak je to z tim testem obsahu THC to se musi nejdriv ususit aby v tom bylo mozny neco najit nebo ne ? takze jestli je to tak tak policie musi pokud najde cerstvy rostliny ususit a pak teprve udelat test ? cimz se dopousti vlastne sama poruseni zakona je to tak sem z toho trochu mimo :D
Aha mne prave prislo divny stejne asi jako tomu soudci ze vlastne clovek zadny zmastovadlo nevyrabi (pokud to neususi nebo neuvari) takze nechapu ten zakon zakazujici pestovat MJ :slizoun: :p:
Sinuhet
Zakon nezakazuje susit, tam jde o ucel. Pokud susis za ucelem vyroby drogy, je to trestne. Pokud susis za ucelem laboratorni analyzy, je to ok.
X
bigfoot
zakony jsou zajimava vec, ale stejne zalezi na soudci... na druhou stranu je dobre umnet se v nich pohybovat :)
Rastafaria
takze to vypada ze si dál pojedu to svoje a pockam si až se vymeni v parlamen... generace
Lahvan_FlaskiCZ
spíš DEgenerace. :rejp:

no tak na bakoně provokativní kytička nebude. :(
ale OUT rozjedu o to víc. :punk:
sattva
Policie: Pěstování marihuany zůstává dál nezákonné
21.2.2007 15:40 ČTK | Z domova | diskuse (48)
Praha 21. února (ČTK) - Pěstování marihuany zůstává podle policistů stále nezákonné, rozhodnutí Nejvyššího soudu nebude mít na jejich práci vliv. Řekl to důstojník Národní protidrogové centrály (NPC) Břetislav Brejcha. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu nelze pouhé pěstování konopí považovat za výrobu drogy. Rozhodnutí se podle Brejchy ale vztahuje pouze k jednomu konkrétnímu případu, pěstování konopí s vyšším obsahem účinné látky THC zakazuje zákon o návykových látkách.

Loni protidrogová centrála zabavila 108 kilogramů marihuany připravené k užívání a sklidila 2200 čerstvých rostlin. O rok dříve to bylo 103 kilogramů sušené drogy a 1700 rostlin. Celkem bylo v roce 2006 za držení drog pro jiného stíháno 1908 lidí, 240 pak za držení drogy pro sebe. Stíhaných v souvislosti s drogami rok od roku přibývá.

"Pro nás je směrodatné znění zákona, které stále zakazuje pěstovat konopí obsahující více než 0,3 procenta THC," uvedl Brejcha. Pokud tedy někdo takový druh konopí pěstuje, může ho podle něj policie stíhat. "To, jak je věc nyní prezentována, může spoustu mladých lidí dostat do problémů se zákonem," komentoval policista informace některých médií. Na drobné pěstitele konopí se ale policisté obvykle nezaměřují, vyšetřování těchto osob však často iniciují anonymní udání.

Tyto kauzy podle odborníka na závislosti Michala Miovského končí vesměs relativně nízkými tresty. "Praxe v České republice, tak jak je uplatňována, je z odborného pohledu v porovnání s jinými zeměmi Evropské unie relativně dobrá," upřesnil. Ani Miovský nepovažuje zveřejněný rozsudek za průlomový. Souhlasí s Brejchou i v tom, že se týká pouze jednoho konkrétního případu

"Pokud by to nebylo automaticky považováno za výrobu, přesto by to bylo zřejmě kvalifikováno jako pokus o ni. Sazba je v tomto případě stejná," uvedl Miovský. Navíc řadě pěstitelů není těžké prokázat záměr dále konopí zpracovávat. Soudy zohledňují, zda u něj policisté odhalili zařízení na zpracování, sušinu či potřeby pro konzumaci drogy, třeba dýmky.

"Člověku, který konopí pěstuje, protože ho chce užívat, to není zas tak obtížné dokázat," dodal Ondřej Petroš z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti. Za určité změny v zákoně se však odborníci přimlouvají. Podle Miovského problém způsobuje zejména posuzování velkého a malého množství drogy. Zatímco v prvém případě je přechovávání považováno jako trestný čin, ve druhém pouze jako přestupek.

Pokud si chce samopěstitel uchovávat zásobu drogy do další sklizně, množství sušené rostliny, kterou má doma, se pohybuje až ve stovkách gramů. Podle Miovského se tak vystavuje většímu trestu než ten, kdo si drogu postupně nakupuje v malých dávkách do dealerů. Podpora černého trhu však přitom přináší společnosti větší škodu, míní expert.

Lékaři upozorňují na to, že častá konzumace marihuany přináší zdravotní rizika. U lidí, kteří k tomu mají genetické předpoklady, může odstartovat vznik schizofrenie. U každodenních a intenzivních uživatelů hrozí ztráta motivace.

V počtu kuřáků marihuany se Česká republika drží na evropské špičce. Mladí Češi ji konzumují spíše rekreačně, podíl každodenních uživatelů není tak vysoký jako například ve Francii či Španělsku. Podle zprávy agentury EU pro drogy ji okusilo téměř 20 procent Čechů a Češek ve věku od 15 do 34 let.
Lux
já si myslim že mě se ten zákon netýká protože já jí pěstuju nejen pro tu "strašnou" drogu marihuanu ale mam z toho taky potěšení a jsem na tom docela i závislej....konopí fakt jen na okrasu nepěstuju a takhle je na tom většina lidí co jí pěstuje takže já bych tenhle zákon vůbec neřešil
_Ra_
Vám nepřipadne divné, že co je zákonné a co ne vykládá policejní důstojník? To má dělat v právním státě JEDINĚ soud. Holt, nebyla krvavá revoluce.
TeCZko
citace:
Původní příspěvek od clandestino
Holt Komorous nemumí sbírat body jinak, než honěním puberťáků co pěstují drogy v květináči. Stíhat mafie, ruské či balkánské gangy obchodující s chemickými jedy je pro českého Ramba z protidrogové centrály moc náročné, vždyť ti zlí pěstitelé pro vlastní potřebu jsou společensky nebezpeční naprosto stejně jako ti mafiáni, ne?


s tim rozdilem ze pestitel mu neustreli prdel...
kvasimodo
a u nas je stale pestovanie konope povazovane za vyrobu drog a takysto sa u nas drogy nerozdeluju na mekke a tvrde , cize je jedno ci mate pri sebe pol gramu travy alebo pol gramu heroinu ... a dokonca vam neprejde ani vyhovorka ze je to na vlastnu spotrebu ako u vas ... proste basa tak ci tak ...
DEVIATIO
Chi,tady nadavate policii ze se neridi podle soudu.-) o tom to ale vubec neni prece.A to o pravu vim prdlajs(zeptejte se pravniku).Policie se ridi zakonama a ne jednim rozsudkem soudu...
Nechapu proc se tu porad omlejva to suseni atp. i kdyz budete mit v tuto chvilku jedinou kytku,mate problem...vyrabite drogu...jak uz jsem psal,museli byste se parkrat odvolat nez by vam nejakej soudce rek ze to enbyla vyroba jako v tomto pripade.muze se ale taky stat ze vam to ten soudce nerekne a jste v ***....
Ale ze jsou mirne tresty si myslim ze plati.ty kluky co vytopili ty koleje postihla snad jen podminka.Ani je nekickli ze skoly.Z koleje je ale vyhodili pak k me nelibosti udelali prohlidku na celych kolejich:-( mam to z doslechu tak jestli nekdo vite podrobnosti dejte vedet...
Fantasie
i pád na držku je krok kupředu .... myslím že je to další pád na držku který nás přibližuje k tomu co všichni chceme :)
t3
Prodej a vyroba ve velkem bude vzdy tercem policie, dokud nebude zmenen zakon.

Male pestitele vzhledem k obrovskemu poctu, vetsinou resi jen na udani, coz vetsinou konci podminkou, v lepsim pripade pokutou.

Do vezeni jako primo se muze dostat budto velkovyrobce, nebo ten kdo pro/da nezletilemu.

Tak to ye ^^ a yeste asi neyakou dobu bude.
Rory
Já osobně jsem to pochopil, že nám soudce nejvyššího soudu dal PRECEDENC (a myslim že podle precedenců, by nejvyšší soud, se soudí i u nás) že pěstování není výroba. takže když pěstujete porušujete zákon kterej zakazuje pěstit cokoli nad 0,3% THC za což je podle mého menší sazba než když vám automaticky napálili výrobu Drog (omamných a psychotropních látek) to je celé, bohužel noviny zas zmátly lidi...

Ale pro mě to znamená že ten precedenc by měl platit už na všech případech, samozřejmě to není nijak osvobozující nebo "legalizující" počin
DEVIATIO
Rory: a ty vis ze to byl precedenc?!?Ja tomu nerozumijm,na to jsou jini lide...nerikejte ze tu neni zadnej pravnik kterej by na to mrknul a dal nam echo...
party_zan
Osobne si myslim, ze na vyroku naj. sudu v tomto pripade nezalezi, ten takto rozhodol v konkretnom pripade na zaklade konkretnych okolnosti.
Ked pangle vtrhnu ku komukolvek z growrov a najdu tam vypracovane systemy od nadob cez podu a ventilaciu az k osvetleniu, bude im jasne, ze tu ganju pestujes preto, aby mala co naj. obsah THC ateda ze ju chces hulit, ci uz sam alebo s kamaratmi, ono je to jedno.
Miestnym skotnalem sudom nevysvetlis ze to nechces dealovat, ze to robis len pre potesenie z vlastneho pohulenicka.

Tak asi tak.
sancha
party zan
voe přečet sis ten příspěvek nad sebou? nebo tomu nerozumíš? loneman tam naprosto jasně a srozumitelně objasnil pár důležitejch termínů a ty hned v oprvní větě napíšeš opak
DEVIATIO
sancha: se nema cenu cilit...uz snad o par stranek jsme vysvetlil ze to rozhodnuti pro nas neznamena nic,nasledne jsem to zopakoval jeste parkrat...pak tu jeste parkrat to same zopakuje dalsich hafec lidi.
A co se nestane,zase nekdo napise hovadinu.-)
Sinuhet
U nas mame misto precedentu tzv. judikaty. Jsou to rozhodnuti nejvyssich soudu, ktere vychazeji v papirove forme, oficialne. Nejsou zavazne, ale prihlizi se k nim.
DEVIATIO
Sinuhet:No a ono to je jako ten judikat?!?To by bylo si myslim alespon neco...
Sinuhet
Ja myslim ze ano.
http://www.nsoud.cz/rozhod.php?acti...+Tdo+687%2F2006
mufin
citace:
Původní příspěvek od Sinuhet
Samozrejme ze soudy a policie jsou nezavisle. Policie te zajisti, ale o tve vine rozhoduje soud, ne policajt.


Tak stimto si dovolim nesouhlasit , kdo asi zajistuje veskery dukazi na zaklade kterych pak rozhodne " nezavisli " soud .... sice by soud na policii nezavislej mel byt ale oni by bez ni nemohli cokoli dokazat ... cili mi z toho vychazi ze je na ni naprosto zavislej ...
tady je rozhovor z čt 24. droppin vs policie. první dvě minuty nic, pak teprv... když to nepude ve firefoxu, v IE snad...
http://www.ct24.cz/vysilani/?id=148896
WTD
hej MIRIS - pěkně.. určitě plodný obohacení! určitě se mrkněte.. Jen si říkám, že ten "obhájce" s drop inu to moc argumentama nezvládal a že vybrali docela špatnýho týpka.. Ten kriminalista ho docela převálel a morálně tak nějak vedl no bohužel, jak říkám špatná volba lidí :D

nic méně je fajn ta zmínka o té upravě zákona o pěstění, myslím že obsahuje aji něco o pěstování pro vlastní potřebu.. no ale globálně je to cesta ku předu, sice pomalá ale každej krok dobrej...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma