VÍNO - výroba, pěstování a vše okolo - Klikni zde pro originální téma |
Lupus |
Zdravíčko :D
Při vinobraní me napadlo kolik lidi má vůbec ponětí jak probíhá výroba vína. Jiste není to tak jednoduché jak si mužou některí myslet – na podzim přidete pozbirate a pek se to ,,nějak’’ udela a je hotovo. Proto jsem se rozhodl že vám poodhalim nejaké propriety pěstovani a výroby vína.
Byl bych rád za každou otázku na cokoli protože ji skoro určite zakomponuji do další aktualizace a určite mi pomuže protože i když něco málo vím tak si nemužu vzpomenout uplne na vše. Pište mi prosim na PM kvuli tomu že vaše otázka bude dříve nebo pozdeji určite odpovezena pomocí určitého FAQ – který se nejak pokusim udelat ;) :D |
|
|
Lupus |
AKTUALIZACE No.1 :D
Třídění révového vína
Révové víno stolní
Révové víno jakostní
Révové víno s přívlastkem
Pozn.: Uvádím vína tak jak jsou poznačena v zákoně a připojuji vlastní komentář – za všechny nesrovnalosti se omlouvám a zarověn žádám o upozornění když přijdete na jakoukolik chybu.
Révové víno stolni
Zákon říká že : Smí být vyráběno z hroznů jejichž cukernatost dosáhla nejméně 11 stupnů.
Co to znamená? - Vína jsou doslazovány až do cukernatosti 20 stupnu což znamená že do tohoto vína se musí vložit velké množství cukru než do kvalitních vín a to v našem případě činí (11° cukernatosti) kolem 9kg na 100litrů vína. To má sice za následek sladkou a dobrou chut a nižší množství alkoholu ale hlavně velké množství konzervantů. Konzervanty (hlavne tedy síra) jsou důvodem proc nás po pití vína (některé) bolí hlava.
Révové víno jakostní
Zákon říká že : Smí být vyráběno z hroznů jejichž cukernatost dosáhla nejméně 15 stupnů.
Tak tohle už je trochu jiná! Už je i pitelné ale stále to není ono. Toto víno už musí na rozdíl od stolniho označeno vinařskou oblastí a může být označeno i vinařskou obcí (podle toho poznáte kde bylo víno vyrobeno). Toto víno je také doslazováno ale už ne tak razantne.
Révové víno s přívlastkem
Tak toto už jsou aspoň vína!!! Toto je to nejlepší co můžete koupit a nebo sehnat. Tyto vína už většinou není potřeba vůbec doslazovat.
Révové víno může být vyrábeno ve třech druzích
Kabinet – cukernatost nejméně 19 stupnů
Pozdní zběr - cukernatost nejméně 21 stupnů
Výběr z hroznů - cukernatost nejméně 24 stupnů
Pak jsou zde jestě speciality
Výběr z bobulí - cukernatost by měla být přes 28 stupnů
Víno z cibéb (nebo s ušlechtilou plísní) – cukernatost by měla být přes 31 stupnů
Poslední dvě třídy nejsou v zákoně uvedeny ale vyrábí se, jedná se o nejsladší vína které existují, tyto vína mají při kvašení výrazné problémy protože kvuli enormnímu množství cukru ani nechteji kvasit.
PS - pro ty co nevědí co je to cukernatost : každý stupen cukernatosti je kilogram cukru ve 100l moštu. Doufam ze je to takto pochopitelné :) :D
|
|
|
|
Zdarec Lupus, věřim, že budeš král vína - co znamená ledové víno, vyrábíte ho taky? |
|
|
Lupus |
Takže r41d3r odpovedel za me :)
Ale ne ledové víno nevyrábíme z jednoho prostého důvodu ...
Nemáme totiš oplocené vinohrady a tak kdyby jsme to vino nechali ve vinohrade tak by ho s nejvyssí pravdepodobností sebral protože si může myslet ze jsi to tam zapomel.
Mimo ledového se také vyrábí slamové víno (bohužel jsem neochutnal - nemužu popsat) ale to také nevyrábíme - musí se totiz dát na slámu a nechat vysusit ale to je prostorově a časově nárocné a proto jsme od tohoto upustili. |
|
|
|
Na Moravě jsem slyšel, že víno se hlavně dělí na:
Dá sa.
Nedá sa.
Dá sa Pražákovi.
Což mne pobavilo (jako skoroPražáka). |
|
|
|
Zrovna teď sem kupoval Svatovavřinecké červené a Ryzlink Valašský, prý jedny z nejlepších vín z ČR, tak snad potěšej:) |
|
|
WirusH |
No doplním jilma že se zde ( na Moravě) proslíchá že pražáci víno dělí na:
Červené
Bíle
Zadarmo
Za peníze :)
Jinak mě rozsekal postřeh kamaráda co prodával na vinobraní burčák,kdy za ním přišel jeden "pražák" a ptal se ho jestli nemá archivní burčák....načež zachoval kamenou tvář a nečepoval mu a řekl že je archivní ale že stojí dvakrát tolik :) |
|
|
Buddh@ |
"Slámové a Ledové"
Takže ještě bych rád dodal něco k těmto vínům....
Ledové víno: "Přívlastkové víno" Je to tak jak řekl (Stoned)...ale přidám něco k výrobě...
Samozřejmě asi z názvu ledové pochopí i laijk...ke výrobě-->víno se nesbírá a čeká se až přijdou první ranní mrazy...v těchto ranních mrazech musí vydržet až do poloviny prosince (min. mráz je -6C,tato teplota je stanovena zákonem)...Led. víno je typické svou "sladkostí" (cukernatost přesahuje 30 stupňů), prodává se v menších lahvích (a jeho cena není zanedbatelná)...
Slámové: Vysoce výběrové víno...
Postup zpracování: Všeho všudy jsou 3 způsoby výroby slámového vína...
1, Jsou vybírány nejlepší bubule a jsou ukládány na slaměné rohože...(případně přikryté trávou)
2, Též důkladně vybráné hrozny položeny na rákos...
3, Zavěšení hroznů
Doba uležení je cca 3 měsíce...A proč tak dlouhá??? Každý vinař se snaží, aby se co nejvíce zvýšila cukernatost jeho vína...
Důležité jest, aby ve skladovacích prostorech byla dobrá ventilace vzduchu (jinak může docházet k hnilobě hroznů)
Cukernatost tohoto vína by se měla pohybovat nad 27 stupni...
Protože výlisnost těchto hroznů je velmi nízká (cca 17% !), cena takového vína je velmi vysoká.
|
|
|
Lupus |
Pripojuji foto naseho sklipku ;) |
|
|
AHM4D |
citace: |
Původní příspěvek od WirusH
Jinak mě rozsekal postřeh kamaráda co prodával na vinobraní burčák,kdy za ním přišel jeden "pražák" a ptal se ho jestli nemá archivní burčák....načež zachoval kamenou tvář a nečepoval mu a řekl že je archivní ale že stojí dvakrát tolik :) |
hehe, tak jsem asi před 14dny pil "archivní" burčák;) je od známých z moravy - ti ho nechali zmrazit a po asi čtvrt roce jsme ho otevřeli..nikdy jsem o zmrazování burčáku neslyšel, takže jsem měl pochybnosti o kvalitě, ale byl fakt dobrej, jako na podzim..mňam |
|
|
Lupus |
AHM4D - mno ten burcak mozna je sladky ale uz to neni ono - vsecky ty kvasnice ktere delaji burcak burcakem - ten kal - odumrou a pak uz nemaji moznost procistovat streva --- no neni to ono - ja sem jednou pil zmrazeny most a je to - - - mno vselijake jenom ne dobre ... |
|
|
|
Lupus - mmm, moc pěknej sklípek :) Asi bych byl denně na káry, mít něco takovýho :) |
|
|
AHM4D |
to Lupus: právě že mi přišlo jakoby se znovu ten proces nastartoval, samo že ne v takový míře jako při "přirozeným" podzimním kvašení, ale láhev jsem hoodně pomalu otevírat stejně musel:D
zeptám se ještě na jednu věc: pokud víno stáčím do plastu (přeprava atd.) a je tam delší dobu, tak aby víno nechytlo čmuch nádoby prý stačí vytlačit veškerý vzduch z láhve, a pak to vydrží xkrát dýl bez znehodnocení vínečka, co vy na to? |
|
|
Lupus |
AHM4D : tak samo ze tam jeste neco jelo ale uz to neni ono :)
Kdyz vino stacis do plastu tak se prirozene snazime o co nejmensi mnozstvi vzduchu aby vino zbytecne neoxidovalo ... oxidaci dochazi ke snizovani kvality |
|
|
Lupus |
Takze pár fotecek pro potechu ;)
<---------- kostýře
<-------------- demion (také demižon nebo demijon ;) )
<--------------- soudecek :D
<-------- soudecky :D:D
<------------ staré zkusené vinar :D:D:D:D |
|
|
golgotha |
Lopus: Parádní dred ... to bych tu nečekal,ale rád jsem si to přečetl, taky toužím po malém vinohrádku, ale bylím ve vysoké nadmořské výšce a na špatném místě :( |
|
|
Lupus |
Takze se to tady rozdvojuje :)
Více o pestovani ZDE a výroba a detaily o vine budou stale v tomto threadu ;)
Piste a nestydte se prijit s jakoukoli otazkou tykajici se detailu o vine ;) |
|
|
Lupus |
eso
tak archivu se ti zachtelo :D
jiste archivy mame ale vylozene pro osobni potrebu ... cena jedne lahve by se podle kvality, rocniku a odrudy mohla pohybovat kolem 2000kč nekdy i vice (nedavno jsme meli 30letý archiv ...) |
|
|
bransfer |
hma tak take 30 rocne vinko:-) inak z moravy som pil fakt dobry muskat moravsky z mikrosvinu neskory zber, habanske sklepy maju tiez velmi dobre vinka, ale aj nase slovenske nie su na zahodenie od mrvy a stanka cabernet sauvgnon vyber z hrozna. Portske mi nechuti -myslim alkoholizovane,ale ked sme boli v porte tak klasicke cervene 13-14 percent boli mnamky, tak ako aj spanielske vina, ale ceske a slovenske ak clovek vie ake taxa vedie odvdacit dobrou chutou a zbytocne kupovat zahranicne ktore su tu bud predrazene alebo nie moc qalitbne za velke prachy, nech zije cesky a slovensky out a nech zije u ceske a slovenske vina. Slnko je slnko :-) |
|
|
Lupus |
eso
ledove vino - jak jsem psal výše ;) - nevyrabime kvuli náročnosti výroby ... nebydlime zrovna blízko od nasich vinic takze tam nemuzem byt zrovna v tu chvili kdy potrebujeme a to je pro zber ledoveho vina nejdulezitejsi ...
dále je tady dalsi faktor a to ten ze vinari s mensim mnozstvim vinic a takovi prochazeji vinice a hledaji .... takže kdyby sme nechali jeden nebo dva radky tak je dost vysoka pravdepodobnost ze to nekdo vyčóruje.
Dalsi vec jsou plisne ... i kdyz pouziváme postriky ... vsemu se zabranit neda a je lepsi pozbirat urodu dříve než nechat pulku uhnít kvuli plísním. Stava se to ...
bransfer
no 30leté vinko ... ve skutecnosti má kazdá odruda vína urcitou charakteristiku v kterém veku je nejlepsi a od toho veku pak kvalita (chut) vina pozvolna klesá a zlepsuje se pouze barva... po 30letech uz je to spise takový pomalu ocet ... já sem bohuzel nemel prilezitost to ochutnat - ale ta chut uz neni tak kvalitni jak by mela byt.
Samozrejme ceská moravska a slovenska vina patri k elite :) ted nevim jaky to byl presne sklep ale v Novosedlech (Morava, Znojemsko tusim) se vyrabely vina specialne pro Olympiadu ... sice je to trochu z data ale i tak ... zadne francouzské, španelské nebo australské ale Moravské vino bylo na olympiade :) a tak to ma byt :) |
|
|
LSD25 |
moj tatko robí víno, sem tam mu pomožem ,ale to je také trojchlapové, a vždy bud trochu alebo dost zlomené, takže len z kofollku.
jednu reláciu som vychytil na ta3 a vraveli tento rok bola dobrá cukornatost, až 24 wow :) lebo dlhá jesen bola |
|
|
Lupus |
A nejake fotecky pro spestreni ;) |
|
|
|
cus lupus,delas i ovocna vina?zajimalo by me to z rybizu,hold sever |
|
|
matom |
ja mam vino tiez rad :D |
|
|
Lupus |
xerthon - ne vyrabime pouze prava ale princip je stejny ...
Vezmes plodinu ... podrtis a vylisujes .... stavu nechas vykvasit a ve chvili kdy uz to je akorat . vezmes plátkovou síru nebo pyrosulfid (prášek) a vino zasiris ;) ... ve chvili kdy to zasiris se zarazi sekundarni kvaseni a vino je hotove ;) pak uz jen nechat uzrat alespon 1 mesic kvuli ustaleni chute a vychutnavat :D |
|
|
|
čus Lupus tohle jsem tady nečekal a o to příjemnějc mě tenhle thred překvapil :D
já se zabývám výrobou jenom ovocnýho vína, čili čůča neboli samoseru.. Zatim jsem se ožíral domácím čůčem z mali, čenýho rybízu, červenýho r., ostružin, broskví, třešní a letos vlítnu na třešně :D
tak zatial a hodně zdaru.. +K! :afro: |
|
|
Wevi |
Hodně zdaru s tím pěstováním..Vínečko můžu...K+ |
|
|
soulQuake |
jak je to s teplotou při skladování? sem teď si otevřel ňákej chilskej merlot a pak sem ho dal do ledničky, smí se to?
a taky by mě zajímalo, jestli se vína sířila vždycky, jako myslim i ve středověku a starověku, nevíte někdo? |
|
|
nojono |
soulQuake: jj, smí .. . merlot se pije asi při 14- 16 stupních, stejně jako frankovka, nebo jiné druhy červených težších vín. .samo můžeš ho pít i studené ale vůně a chuť tolik nevynikne..
nevim to jistě, ale myslím že pyrosulfid a podobné sračky, bez kterých to dnes už ani nejde ve starověku asi neznali.. |
|
|
soulQuake |
ad merlot: potvrzuji, sem si ted nalil chvíli po vyndání z lednice a je vynikajíci
ad pyrosulfid: týjo to museli bejt asi lepší vinaři, než my v dnešní době :) |
|
|
Lupus |
soulQuake - ad pyrosulfid - mno ja si myslim ze se kvalita vina od staroveku rapidne zvysila ;) :D |
|
|
jestedman |
ve starověku se pilo víno jen s vodou a víno bez vody je samozřejmě lepší ;) |
|
|
Evildoer |
citace: |
Původní příspěvek od jestedman
ve starověku se pilo víno jen s vodou a víno bez vody je samozřejmě lepší ;) |
Vino s vodou bylo jen pro normalni smrtelniky cisty vino mohli pit jen mnisi a sluzebnici boha :D |
|
|
Lupus |
citace: |
Původní příspěvek od jestedman
ve starověku se pilo víno jen s vodou a víno bez vody je samozřejmě lepší ;) |
vino s vodou se pilo proto ze vino bylo moc drahe na to aby se pilo jen tak ... a ted se pije jen tak protoze je moc drahe aby se michalo s vodou :) |
|
|
|
jaxi to tak čtu tak ledový vínko mi připomnělo kytky prošlý mrazem - taky sou trošku "říznutý"
takže hádám že to ledový bude pochoutka :)
z alkoholu si kupuju jenom piva a medovinu a zajímalo by mě kde sehnat kvalitní ledové vínko
což? |
|
|
Lupus |
MIRIS
Kvalitni ledove vino ... no tak zaprve pekne se prohnes :D cena byva klasicky kolem 300kč a vice za 3dcl a mene :D takze cena je vice nez brutalni :D (ovsem jak u koho) a sehnat ... kdyz pomineme vinoteky tak jsou tady soukrome sklepy ... malo malych vinaru ale dela ledove vino kvuli jeho narocnosti ... takze bych zkusil nejaky vetsi vinny sklep v okoli mikulova nebo velkych bílovic a okoli :) |
|
|
Buddh@ |
Zdravím Vás, mám tu pro Vás nějaké tipy na VÍNO:
V celku zajímavými se jeví:
Modrý portugal (z Pálavy, ať už v lahvové formě, tak i stáčené) - Chuť plná, velice osvěžující, a též se jedná o sladší víno...
Ruladnské modré 2005 (kabinetní víno)- víno je kvalitně uzavřeno :D , suché, jemně s dozněním na patře - ve výsledku se v ústní dutině rozléhá plná chuť...
průběžné Vás budem informovat :) ... |
|
|
Arjan |
Buddh@
Ty to dvě odrůdy mám prvním rokem nasazan ve "Staré Hoře" nazev jedn naší místní viniční oblasti. krásná vína.
MP dozrává dříve, lehké, dobře pitelné. RM je víno co je lepší nechat "uzrat" ! těším se až to bude v bečkách :D bo mladá vína jsou supr :) |
|
|
Lupus |
muzu jedine souhlasit, mlada vina maji takovy ten správný "mladistvy" šmak :))) |
|
|
|
Zdravím měl bych dotaz jsetli někdo z vás zkoušel vyrobit "Sake" ?
Nemyslím uplně přesnou výrobu pravých japončíků ale takové to české domací víno pro laiky :D. pro někoho spíše čučo.
Příklad domácí višňák=višně+cukr+voda a několika mesíční kvašení.
No já jsem zkoušel sake tímto "domáckým" způsobem a výsledek vzkutku zvláštní "víno" se podobá chutí metropolu .
Snad to neodsoudíte a třeba přispějete nějakým poznatkem a tady je ten recept který jsem zkoušel já.
http://kmlinux.fjfi.cvut.cz/~pauspetr/?q=node/297 |
|
|
Arjan |
Zajímavé já myslel že "saké" je plenka... |
|
|
STi |
Já taky zkoušel jednou Sake od kolegy.A neskutečně jsem po tom vypadal :D říznul jsem sice jen necelého půl litra ale stav neskutečný.A chut výborná,netradiční a dost to přehnal s citronem tak to dost exoticky šmakovalo :D |
|
|
wlezley |
Těm co nezkusili burčák z červeného vína, vřele doporučuji! Je těžké vystihnout ten správný čas kdy je to pitné (2-3 hodiny) bo pak zhořkne a nedá se vypít ani prd*lí v předklonu :-) V tom pravým okamžiku je to ale neskutečně dobrý. Řešením je ho v PET flašce zamrazit. Není to úplně to pravé ale většinou jedinná možnost jak se k tomu dostat. |
|
|
Arjan |
no když maš pomleté modré hrozny a ty pak začnou kvasit. Pourčité době je to prudce pitelné to ano. Ale!!! takto vzniklí produkt je nutno ošetřovat. Používa se na to sýra v prašku (pyrosulfit). Jen z vrchu (jemně posype) ale pravě z vrchu si to pak cedíš tu štavu. :D Jinak to myslím ani nema nazed, pač burčak je jen z bylého vína. |
|
|
wlezley |
Tak sypat na to v průběhu kvašení pyrosulfit? Z jakého důvodu? Pravidelně ho chodím míchat již několik let, aby co nejlépe prokvasil a "dostal barvu" ale brzdit kvašení nějakou chemií? Kde to tak dělají? |
|
|
Arjan |
Je to ochrana proti nemocem. Jistě nedaš tam davku která by to kvašení zastavila pravidlo je ob den a po cukrovat. Zaleží na množství. každopadně bych neriskoval oyidaci u červeného vína. Taky by se dalo tvrdit až uá konce kvašení kdy je v nadobě (objemu) malo plynu vytvořené kvašením mak je to namístě ten pyrosulfit. Při vrcholu kvašení se síra stejně vyvaže ale učel to splní.
Apropo s tou sírou jsem to uvaděl skrz bolehlav pak rano. Umí to rozhodit :D plus ty bublinky. |
|
|
Whiskey_777 |
Lupus: kolik tak průměrně uděláte vína ročně? |
|
|
Whiskey_777 |
já teda nechu radit jaký ročník nebo odrůda je nejlepší... tisíc lidí tisíc chutí...ale nejlepší je asi než kupovat z vinoték je najít si rovnou člověka který to vína dělá.... proč platit překupníka ,) Stačí třeba v okolí Velkých Bílovic... tam je jich haba fuk... a cena za litr bude taky jiná než ve vinotéce za 7čku.....
mě teď třeba osobně zachutnala bariková vína.... |
|
|
wlezley |
Arjan: Při kvašení v kádi (třeba 400L) se CO2 drží nad povrchem a chrání před oxidací, chemie je zbytečná! Ale, záleží na chuti, řekl pes a strčil čumák kočce pod ocas ... |
|
|
Arjan |
400-500l jak kdy, dle roku a taky penez. Nekdy si i koupím hrozny. |
|
|
Arjan |
wlezley: ano ale ten plyn v prubězu kvašení mění koncenrtace. Pak ke konci bych už nevahla ze sírou. Zbytčna myslím ne ale neučelné možna. Každopadně generace zpatky ji tam davali a toho se držím. |
|
|
|
|