Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

Stránky: [1] 2 
Problémy s vyklíčením semínek ZDE !!! - Klikni zde pro originální téma
snakeeater
Lidi, prave jste narazili na typka, co nedovede ani vyklicit seminko.....

Zkousel jsem s kamosem klicit seminka, abych si je pak mohl predpestovat a ono nic. Dal jsem si do krabicky od kruzitka papirove kapesniky(3 navlhcene vrstvy) a asi 1 cm od sebe položil semena. Cekam den, dva, tri(to uz mi zacalo bejt divny) a porad se nic nedelo. Jenom jsem si vsiml, ze z toho jako by odpadla malinkata cast te svrchni vrstvy semena. To uz je jako ono nebo co? Cekal jsem, ze to aspon pukne nebo tak a ono porad nic :(
iboy
No vypadá to asi tak že ti to semínko jakoby praskne a z té praskliny začne vylézat klíček nejčastěji bílé barvy. Jinak měj strpení mě některý semena klíčej třeba 10 dní...Důležitý je pořád udržovat vlhkost
loeX
jj trvá to dýl...hlavně to nehnoj nebo tak něco to už sem taky celkem dost neuspěšně zkoušel...jinak de to třeba i rovnou prásknout do hlíny a vono to v poho vyraší...eště je dobrý to dát třeba i na topení zrychlí se to tím...jo až ti z toho vyleze ten klíček tak to pak hned mrski do subsrátu tím klíčkem dolu!!!!páč to je jakoby začátek kořene...
ddt
Takze toto je par zarucenych rad, ak je semienko zive po tomto ti vyklici.
Metoda s papierovymi vreskovkami je najefektyvnejsia, takze to robys spraven. Daj to na napr. topeni ako povedal loeX aby sa zvysila sanca na vyklicenie. Kazdy den men dane vreckovky a to hlavne ked uz vyjde klicok. Toto menenie je absolutne nevyhnutne inak ti moze klicok uhnit. Ak sa da aj viac krat do dna men dane vreckovky. Udrzuj vreckovky vlhke, no nech tam semiacka neplavaju.
Este pred samotnym danim semiacok do vreckoviek je vyhodne nechat ich ponorene vo vore na 12-24 hodin. Ja osobne pouzivam 24 hodin. Ked maju klicky tak 2-3 nasobok dlzky semienka daj ich opatrne ale naozaj opatrne zo zeminy aby vrchol semiacka mierne trcal a zvlhci zeminu dostatocne ale rozprasovacom aby si semienko nevyplavil. Zakri nadobu kde su papierove vrckovky niecim tmavym, trebars foliou. Absolutne najvyssiu uyspesnost som disiahol pri kliceni v maji kedy uz pekne svietilo slniecko a dal som dane tacne na slniecko, no zakryte foliou. Dosiahol som tam skutocne vyyhodnu klimu. Normalne na topeni mam uspesnost 80-100%, takto som mal vzdy 90-100%, ale takmer vzdy 100%.

Ak nepomoze ani toto ci je semienko stare pouzi novu metodu s octom. Vytvor roztok 30ml voda + 1,5 ml ocot. Povodb sa uzivalo 3 ml octu ale to bol silny roztok. Tento by mal byt dost jemny. V tomto roztoku nachaj macat semienka 12 hodin. A potom pokracuj normalne s vreckovkami. Ako uplne kajne a trosku brutalne riesenie niektory pestovatelia uspesne aplikovali, jemnucke ale zdoraznujem Jemnucke prasknutie za pomoci kliesti.
Ak ani po tejto poslednej metode ale naozaj ako poslednej nevyklici dane semienko je bud uz mrtve, stare, nedozrete ci proste mrrtve.


Ahoj
DDT
Landrover
Ja neviem ale ja nedavam semiacka na predklicenie vobec podla mna je zaklad dobra poda.Kup si dobru zeminu daj semienko do zeme asi tak 0,5 az 1 cm a na vrch igelitovy sacok s malimi dierkami (tie urobis sam) je to ako miniaturny sklenicek no urychluje to klicenie _to je moj oswedceni sposob ktoremu som verny za cca 3 az 5 dni mas rastlinku vonku ...Neprezen to s polievanim.
Janxu
jo a dulezity je taky jak tam to seminko das. je dulezity tam dat to seminko spickou dolu, tam se otevira a rodi klicek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!
peace
Taker
lidi klidně mě tu stlučte ale dle mýho:
VŮBEC nezáleží v jaký poloze semínko (ať už naklíčený nebo ne) do půdy vhodíš - možná tim kytičce trochu usnadníš počáteční cestu na světlo sluneční, ale že by to bylo naprosto nevyhnutelnou nutností se mi fakt nezdá...

Protože, buď sem měl v životě nehoráznou kliku (prst tak 1:1.000.000:D) a vždycky se mi povedlo neúmyslně semínko vsadit tak jak píšete, anebo je příroda mocná čarodějka a takovýhle věci má prostě v malíku :)

:bounce: :jumper: :bounce:
Hyena
Je to přesně tak, jak píše Taker...
Kytka totiž ví, jak má růst. Zjistí si, kam ji táhne gravitace, hodí kořen a natahuje se tak dlouho, dokud jí neoslní ta velká hořící koule a pak už roste a kvete...
Já je doma do RW kostek taky obracím, ale to je jen ze zvyku. Ona se o sebe postará... :sun:
Taker
citace:
Původní příspěvek od Hyena
Kytka totiž ví, jak má růst.


Jojo svatá pravda :cool: ikdyž najdou se i vyjímky (který ofšem potvrzujou pravidlo :sun: ) VIZ. ***
ddt
Takze pekne po poriadku.
Semienku je v skutocnosti uuplne jedno ci klico v hline ci inde, dolezite je dodat mu nalezite podmienky-teplo, vlhko, tmu.
Metoda papierovych vreckoviek je taka uspesna nakolko mas plnu kontrolu nad vyvojom semiacka pocas klicenia. Samosebou ked mas velmi dobre kliciace seeds tak ich mozes dat praktycky kamkolvek a vyklicia, no ak mas starsie ci horsie kliciace to je potom starosti...

Co sa tyka polohy semiacka.
Korienok skutocne vie ako ma rast, tomuto sa hovori pozityvny geotropizmus = v smere posobenia gravitacie. A ako to korienok vie kam smeruje posobenie gravitacie? V meristematickom tkanive na konci korienku su ulozene mikrometricke telieska, predstavte si ich ako zmensene zrnka piesku a na tie posoby gravitacia. Tam kde ich gravitacia tlaci, drzdia tkanivo a to potom danym smerom rastie. Je to trosku zlozitejsie a ale v podstate je to takto.
Pri nakliceni davam jednoducho semienka korienkom do zeme. Takto sa predchadza aj castemu kruteniu korienku v rannych fazach klicenia.

Ahojte
DDT
Fermer
Jasny a zkus jeste uriznout pet lahev tak do poloviny a bodni to vokolo toho seminka ale zas to tam nesmis nechat moc dlouho..Proste az tam budou listky.Ma to svy vyhody i nevyhody.Je to na tobe...
Janxu
jasne DDT!!!!! presne tak sem to myslel. ta kykta jinak udela takovy u z toho klicku a pak teprve zacne vylejzat ze zeme. jenom sem myslel ze je to vetsi namaha pro ten klicek to takhle cely to seminko rvat nahoru ze strany nez rovnou primou cestou nahoru.
Sinuhet
Me to proste neklici. Zkousel jsem seminka uz asi z peti zdroju a vzdycky strasne mala klicivost. Zkontroloval jsem pH vody, teplotu, zkousel to v papirovych kapesnicich, pisku, raselinovych tabletach, s praskovym stimulatorem, v teple, atd... Proste ne a ne. Z 10 tak 2. Myslite, ze by mohlo vadit uskladneni v lednicce? Ne v mrazaku v lednicce.
Janxu
podle me je to to nejlepsi co muze bejt. ja to mam taky v lednicce v cerny krabicce od filmu, a pohoda. klicivost mam celkem uspokojivou!!!!
peace
Taker
Já fakt nevim jak vy to děláte, že se vám to nevede, ale ukážu vám mojí the best metodu klíčení, při který mi většina semínek vyhodí klíčky během 1 až 3 dnů a zbejvající tak do 5, 6 dnů. Když nevyklíčí neni to moje chyba ale semínek - very easy :)

1 - moje oblíbená mistička na klíčení :D (asi jí dám ňáký jméno :frog: )





2 - vložim pejprovej kapesníček tak jak je na obrázku a pak na něj nahážu semínka









3 - opatrně přiklopim a zaleju vlažnou vodou, ale jenom tak aby byl mokrej kapesník, žádná potopa a šup s tim někam nahoru na skříň. Každej den pak už jen kontroluju a doplňuju tekutiny :)


A to by bylo aby to nakonec nevyklíčilo :punk:
loeX
to sinuhet: zkus nějaký čertsvý semínka z palic....není možný aby ti to nevyklíčilo...jedině že bys měl pod barákem nějaký silový pole který by snižovalo klíčivost:frog:

já to dělám naprosto jednoduše: talíř...na ten talíř vrstvu vaty zalejt vodu...dát semínka...na to druhou vrstvu vaty a zalejt vodou...jedna věc:nesmí to v tom plavat-tedy vlhké prostředí ne močál...není to nic složitýho a kdo to nezvládne tak by měl jít radši...nenapdá mě nic jednoduššího..snad sraní:slizoun: zatlačíš a je to venku:bravo: ještě k tomu uskladnění...lepší je mrazák...proč? v přírodě sou taky semínka vystavena mrazu a ne teplotě 10C...
Janxu
no, podle me je zase lepsi lednice. v prirode je spousta moc jinejch veci nez ve skrini a ve skrini to jde lip
peace
loeX
ve skříni vytváříš iluzi přírody!!!! umělý slunce...umělej vítr...sice je pravda že hydroponie není zrovna srovantelný ale to už je jen upgrade člověka...proč se lidé uchovávaj v mrazu a ne v lednici???prostě se tím mrazem zastaví všechny děje...v lednici je jen zpomalíš...
Bomberman10
Najjednoduchsia a podla mojich skusenosti najlepsia je dat do neake nadobky odstatu vodu a do nej vlozit semiacka.Ziadne obrusky , vaty a podobne hovadiny. V zivote sa mi nestalo ze by neake splesnivelo alebo neako inak sa znicilo.Jednoduche,lahke,ziadne picoviny ako stimulator-zbitocnost.
Janxu
jo, vata je naprosto nevhodna. ja si vsiml ze to do ni dava celkem dost lidi. do vaty se ti pri vyndavani seminka muze zaplict klicek, a je to v pr*eli.
peace
loeX
lidičky vata je pohoda... do ty vaty se ti nic nezamotá!!!!
snakeeater
citace:
Původní příspěvek od Taker

3 - opatrně přiklopim...


To tem seminkam nevadi, ze nemaji vubec prostor? Kam teda potom poleze ten klicek?

btw: za klicek se povazuje uz to zeleleny ne to bily??
marko11
Urcite tem seminkum vadi ze nemaji prostor.Kdyz je nevindas v cas tak se muze stat ze ty klicky prorostou bud do toho papiroveho kapesnicku nebo do vaty a to je potom v pr...Kdyz se ti toto stane tak musis byt hodne opatrny aby jsi neposkodil klicek.Hold musis je neustale hlidat!!!
Za klicek se povazuje to bily co vyleze jako prvni.To zeleny jak pises jsou uplne prvni listecky co kyti ma.Rika se jim tzv. zarodecni listky!
rakous
A do kdy by tak meli nejpozdeji naklicit nebo kdy uz je muzu s jistotou vyhodit ze se to nezdarilo a dat dalsi pokus , protoze mam seminka rok stary takze ta klicivost bude bida :o(
loeX
nejdýl tak 10 dnů než pukne...jinak vyhazovat...rok je pohoda...3 roky je bída...
Taker
4 snakeeater
Možná to vypadá překvapivě ale nevadí (on tam vždycky ňákej ten prostor zbyde :)). U bodu 3 taky dál píšu: ..každej den kontroluju... To sem tam nenapsal jen tak ze srandy ale proto že fakt každej den kontroluju, jinak se ti taky může stát jako kdysi mě, že sem se podíval asi až po pěti dnech a klíčky měly snad 5 cenťáků - což já nepotřebuju a nechci (ale žádný zažírání do kapesníčku nebo tak něco - normálně byly vevnitř stočený)
Kapka1
Aha, tak moc se omlouvam, ael uz vim jak na to...
Landrover
Boa ja mam vzdy po max 5 dnoch rastinku uz na slniecku tot mam tu prispevok kde to popisujem a fakt to funguje 3.4. som dal 15 semiacok vonku mam 9 a kazdym dnom pribudaju a boli to fakt problemove seeds...Obycajna nadobicka s foliou na vrchu len ked rastlinky vidu zo zeme treba ju dat dole.
frogo
dělám to stejně jako taker zespoda dám 4 vrstvy hajzlpejpru a překryji semínka 2 vrstvy. Papír musí být hodně vlhký a pokud možno ve tmě. Z deseti originálních semínek z nirvany vyklíčily všechny do 3 dnů.
ddt
OK takze dalsi moj update:

Ak chcete skutocne urychlit a vystymulovat semiacka k rychlemu kliceniu nechajte ich ich vo vode aj 2-3 dni pokial nepustili korienok. Ked uvidite, ze zapocal tento proces preneste ich do navlhcenych papierovych obruskov. A tam ich ponechajte kym korienok bude mat velkost tak 2x velkosti semienka ako odporuca sam reeferman.
Ako tu zaznelo s prerastanim korienkov do obruskov, no tiez som s tymto este nestretol ale je tu jeden iny podobny problem pokial nechame narast korienok prilis dlhy, respektyve ani nie dlhy ale nechame ho tam prilis dlho.
Tento pociatocny korienok sa neskor vyvinie do hlavneho korena a ten ma ulohu oporu rastlinku v zemy a nie vstrebavanie zivin.
V skorom stadiu zapocatia klicenia ma este zarodok rastlinky dostatok zivin v sebe uskladnenych pre prezitie prvych dni, no po urcitom case mu zacnu dochadzat a teda logicky si tieto ziviny snazi ziskat klicok s externeho prostredia. Ako to uroby ked tento korienok je "len" na oporu rastlinky? Jednoducho- zacne pustat jemnucke bocne korienky podobajuce sa jemnuckym chlpkom ci vlaskom z tohto hlavneho korienka. Ponechanim klicka v obrusku do tohto stadia a nasledne premiestnenie ho do pestovatelskeho substratu zo sebou nesie pomerne znacne riziko poskodenia tychto "absorbcnych" korienkov a teda rastlinka pride o nastraj sluziaci na zaobstaravanie zivin, nehovoriac o tom,ze v tomto stadiu ked uz rastlinka potrebuje prve ziviny z vonkajsieho prostredia vo vate ci obrusku ich moc nema.
Je samozrejme rozdiel v tom pri akej dlzke korienka sa tieto vlasky zacnu vytvarat a preto je lepsie tomu predchadzat a presadzat klicky pri vyssie spominanej dlzke. Pri tejto dlzke je klicok uz dostatocne zivotaschopny a zastabilizovany aby prezil takze budte bez obav.

Inak sice som este vo vate nenaklicoval, no nevidim v tom problem. Preco by som mal dany klicok vobec vytahovat z vaty??? Co takto oddelit klicok s vatou od zvysnej vaty a aj s vatou ho vlozit do zeminy??? Takto to predsa robia aj pestovatelia s kockami z rockwolu a pokial viem nemaju problemy.

A co sa tyka naklicovania cerstvych semienok prave vybratych z palic, osobne by som toto nepovazoval za najvhodnejsiu metodu. Nedavno som vbydel vysledky studie kde bolo dokazanane, ze semiacka uskladnene v chlade po dobu minimalne 3 tyzdnov maju az o 90% vyssiu sancu naklicenia nakolko sa v nich naakumulje viac giberelinu.

Ahojte
DDT
Sinuhet
Nechemicka? To me vzdycky fascinuje. Asi nejaka vata ktera se nesklada z atomu, nebo je z neceho co neni chemicky prvek. :-)
Norton
Proste nejlepsi ----> v papirovejch kapesnickach v pokojovy teplote,
nekdy to davam k topeni, prece jen ve vetsi teplote nastava proces kliceni o neco driv.
sonner
Tak tak.Ja som pred dvoma dnami daval do vreckovky 11 semienok a vyklicili vsetky:D
Livis
Čau Lidi
Mám docela problém možná že si dělám zbytečně starosti ale koupil sem si od Nirvány-Swaziho.Dal sem semínka naklíčit a asi za 2-3 dny mi 3 pukly ale ostatní nic.Klíčit sem je dal v Neděli 10.4. do vlhkých kapesníčků.Myslíte že je šance aby etě ostatních 7 vyklíčilo.Dik za odpovědi.
HonzaProchy123
Určitě tři dny je krátká doba to ti vyklíčí skus opět nevhlči kapesniček!!
Livis
Proč nemám vlhčit kapesníček??
eNDy
Livis: skus opet navlhcit kapesnicek...:D

fotka kliciacich semien je z overgrow-u.. len taka mala nazorna ukazka, toho ako to ma vyzerat:D
Livis
Jojo nechával sem klíčit Noname a pak Hindush Kush x White Giant a pohoda,všechno OK.Prostě jen Swazi mi neche vyklíčit nechápu to!!
Spsemi
ja som dal naklicit 22 semienok do 1% roztoku dariny 4, akoze som nim navlhcil servitky, a teraz mam 22 rastlin, myslim ze to je vdaka tej darine4, hlavne........ nemozem uz pisat.



endy: je to v poho foto:) podla mna su to az trosku prehnane velke klicky, pri manipulacii by sa mohli skor poskodit, mam radsej mensie klicky a taq mi to nejaq ide...
PS: weeeeeelmi pekna zahradka, co mas doma:bravo:

cawes
HALUZAK
Spsemi Čo presne je tá darina 4.môžeš dať nejaké bližšie info?
Krishna
...ja som akurat dal naklicovat,tak uvidime...Apropo darina4..to by aj mna zaujimalo,ze co to je???....
Sinuhet
Kliknete hledani, zadejte darina. Je tu o tom cely thread jezerni sapropel a podobne. Najdete, ctete.
L0TRIK
Hej me po 1,5dnu vyrostl u peti seminek 2cm klicek coz me docela odvarilo-docela speedy !!!
Ale u ostatnich[tech nejvetsich] se me seminko jen otevrelo je tam videt bila kulicka ale uz 2 dny z toho neleze klicek mam to dat do pudy => treba uz je to moc vysilene a chce to ziviny????
HALUZAK
Ja odporúčam fintu na tom mieste kde má semienko normalne prasknuť ked nie a nie vyklíčiť tak ho jemne narezať žiletkou....Osvedčilo sa mi to...
PAGI V.
Ahoj, potreboval bych poradit s klicenim seminek, nevim jestli je mam dat klicit na ubrousek nebo do vaty a hlavne jaky ma mit voda Ph.
orik
Před naklíčením nechat pár dní v lendičce, PH by měl obýt neutrální (5,5)
Někdo nechává naklíčit ve vodě smíchané s H2O2 (peroxid vodíku-30 %ní),ale nevím v jakým pměru:(. S perox. semínka klíčí mnohem rychleji.
PAGI V.
A mám je dát pak do navlhčeného ubrousku nebo zasadit rovnou do substrátu ?
::mIOk::
ja to davam normalne do pohara s vodou odstatou.....a ohoda za 2-3 dni
Mno ja mam osobne odzkuseny dat to na petriho misku s zách. papírem, navlhčit, položit semínka, do nějakého většího gripu a na poličku:)
Al Capone
PAGI V: Zdravim, priste nez se rozhodnes zalozit takoveto tema pouzij "hledani" v pravo nahore. Ver mi, ze "o kliceni seminek" je toho tu dost. Koukni se do treadu jak na spravne kliceni a take si procti faq (http://grower.cz/pdffaq/growerfaq.pdf).
hehelum
Zkusim, pokud bude fungovat tak jak rikas, uz nic jinyho asi delat nebudu :-)
Co?
furt si myslim, ze jakakoliv manipulace s koreny seminka ci sazenicky je pro ni stresujici a nebezpecny....lepsi je tomu predchazet....treba pouzitim jiffy zakorenovavacky nebo rockwell kostky nebo neco podobnyho...
DrevoLaminát
podla mna velmi dobry napad, az pride jar vyskusam.
LosTaZ
Vokurka : Čau pane, díky za dobrý tip, toto mě nenapadlo. Letos to určitě zkusím s nejakými "rajčaty a paprikama" ;) Na tuto techniku klíčení jsem tady na Grooeru ještě nenarazil, a to tu pročítám hodně dlouho, tak ti pošlu jednu malou karmičku. A ať se daří a něco pěkného vypěstuj.

Ps: podej report o kití.

Ps No2: a pak že se houbičky akorát pojídají :satan:
dj_maxx
pic, ešte by se tam hodila jedna malá wychitáfka :) do vrchního dílu udělat dírku a dát tam provázek :D líp se to pak sleduje ;-) :-P :sun:
Ale to už wlastně ten co s timhle přišel na Grower psal,,, :smoker:
KOSMEJ
Krabička od ramy, to taky používám, ale jinak se s tím moc nepárám. Dospod dám 3 vrstvy papírových kapesníčků (ideální, protože se do nich nezamotávají klíčky), nahoru 2 vrstvy kapesníčků. zaliju odstátou vodou. přidržím pohromadě a přebytečnou vodu vyliju. No a jen, co se ukáže klíček, jde semínko do substrátu (3/4 semínka zakryté půdou, 1/4 kouká ven). Zakryju odříznutým spodkem PET lahve (průsvitné). Vylézá většinou 100%.
Jirka P.
dlouho sem premyslel jak pri kliceni udrzet stalou teplotu a zkousel sem ruzny veci - polozit krabicku(pouzivam vpodstate stejnou metodu jako kimehc, ale s hajzlakem a neprikryvam) na televizi(na teplou cast), do pc dospod nebo na disk-zalezi na teplote(nebylo to spatny ale komp vetsinou nebezi 24h/den) . . . ale nejstalejsi teplotu mi udrzela jednoduha vychytavka: do krabice od bot sem udelal z boku diru, dovnitr dal prodluzovacku se 3ma zasuvkama, do jedny prislo obyc trafo 1.5-12V , na ktere sem polozil zakrytou krabicku se seeds, a botokrabici jsem zavrel. Trafo i bez zateze trochu hreje, takze staci zmerit teplotu vlhkeho hajzlaku a podle potreby pridat dalsi treba nabijecku na mobil. tohle mi udrzovalo stalou teplotu 30st. a vsechny(2 :D ) seminka po 24h pukly a po 3 dnech sly do hliny . . .
Jirka P.
co je na tom slozityho, dat prodluzku s trafem do krabice, na to polozit seeds, zavrit a uz jenom cekas . . . myslim ze ta 1minutova "namaha" za to stoji . . .
Jirka P.
to sem nebyl ja :D
Ja mam prave beznou pokojovou teplotu 15-20st, proto ta krabice. A nikde nemam mistecko, kde by bylo 25-30st cely den . . . Kdysi sem klicil pri pokojove teplote a jestli si dobre vzpominam tak klicivost byla nizsi . . .
ja som stálu teplotu vyrobil v starom jogurtovači, ked je odkrytý tak mám 26 stupnov, semená dám do destilky, predtým som mal problémy s klíčivosťou, teraz nie..
tissue
ja davam do obalu od hrubeho CD, vyberiem vnutro vlozim 2 kusky toalet papiera dam semca, pokropim, dalsia 1 vrstva toalet a zavriem. klicivost sa mi najviac podarila takto
tissue ..OK ...ale dobrá voda a dobrý toilet papier... aspon 2 dni odstáta a biely , resp drahší papier..a je to istejšie....
Pooh
jaká myslíte, že bude klíčivost po několika letech? zajímají mě spíš zkušenosti :p:
rybmen
Zdar vomáčky, vyzkoušejte metodu s peroxidem vodíku a už nebudete vymejšlet ptákoviny s ubrouskama:smoker: .Klíčky do 24 hodin... mluví to za své...(sklenice-1 litr vody+10 kapek peroxidu):o
thcsvk
mam taku otazku potrebuju seeds pri kliceni svetlo alebo radsej tmu??
Pooh
v hlíně většinou světlo nebývá..
rybmen
Peroxid z lékárny....
pindo
No a najjednoduchšie je kúpiť si weed a nič nepestovať!
Ja mám kelímok a postup ako je hore na začiatku-hubka na riad+na vrch dám potravinársku foliu aby som videl, a sem tam presvietim UV lampou..Super ide von
DEVIATIO
Ale lidi,at sem daval seminka rovnou do hliny v sazebniku nebo sem je dal mezi namocenej toaletak vzdycky vylezli vsechny.Pamatuju si na svuj prvni pokus kdy sem myslel ze vylejza fakt tak kazde treti seminko a tak sem je dal do sazece po trech(sazec s hlinou 3X3 cm) a kdyz sem se na to po tejdnu kouknul z kazdyho sazece trceli 3 kytky velke jak moje zapesti.Tak sem je hodil na zahradu.Oddelil sem je tak ze sem to z te hliny normalne opatrne vytrhnul a ze by trpeli se vzhledem k jejich skoro tri metrech nedalo mluvit:)
To mi ale bylo 15 (3 roky z5)
Zatim, a outdooru ZDAREC ;-p
romero
ja mam celkem dobrý skušenosti ty semínka hodit jenom do vody ve sklenici a hned jak pukne de do hlíny,myslim že to semínkum bohatě stačí a je s tim nejmín prace
kapslik
S kličením som nemal nikdy problémy, až teraz sa mi stalo, že keď som to dal do kelimku s hlinou, tak po niekoľkých dňoch, kedy semiačka v zakoreňovačoch vyšli, tak tie v tých kelimkoch ešte nie.A keď som sa rozhrabal hlinu, tak to semiačko bolo puknuté, ale ako keby vyschlo, abo dačo také.
Inak nikdy si nerobím priesady(sadím to rovno vonku do hliny) a nemal som s tým problém.
pan.zzz
me se naopak taky osvedcuje sazet je rouvnou do hliny,posledne mi vyklicily vsechny (noname).
Heledte groweri... Pred mesicem sem dal na vykliceni 5 seminek top44, tri tydny nic taxem se nastval a pinzetou sem ty seminka rucne napraskl. Kouk sem dovnitr a tam byl plne funkcni nabobtnaly zarodek. Ted sem to tyden nechal a normalne vylezl korinek a chovaji se standardne... Mate take nejake podobne zkusenosti?Foto pripojim pozdeji...
pan.zzz
tak me se stalo to samy.Myslim z 15 seminek mi vyklicilo 1. Dalsich 15 seminek sem dal rovnou do hliny a vyklicilo jich 14 :D:D:D:D taky to nechapu ale je to tak :D. Ted uz to jinak nedelam, proste to dam rovnou do hliny, vim ze kliceni je lepsi ale asi to neumim :( :D
botanic
Xerxes: to co jsi udělal se odborně nazývá skarifikace osiva (mechanické narušení osemení). používá se to v zemědělství u špatně klíčících semen.
Aha... tak ty fotky potom co sem je rozdelal ... za tyden pridam jak to vypada aktualni... a dole jedno seminko ktere vzeslo v pohode
Mr Proč
Kazdopadne je pri "louskani" seminek pokud mozno dobre zachovat ten blanity obal a hlavne takovy ten zluty az zlutohnedy vacek, v tom ma totiz kyti vyzivu aby mohla vytvorit koren a zacit jim prijimat ziviny.
tak samozreme ze to nelouskam jako orechy :) joo, H2O2 sem pouzil... samozrejme
Mr.Shiva
Me se to oplatilo dat do misky s toaletakem a toaletak pred tim poradne namocit a potom jenom rozprasovat....
HALUZAK
myslím si že zbytočný thread o klíčení semien sa tu toho popísalo až až :rolleyes:
Young Buck
citace:
Původní příspěvek od Drevo-Kocur
S kimehc-em to už praktikujem poměrně dlouho a s velkými úspěchy!
Takže to je fakt dobrá metoda:DJinak bysme na to sr*li:D

Přiložim sem foto, aby byl nějaký důkaz:wink:

semínka po 27.hodinách:D

|<<EDIT>>| a zapoměl jsem dodat, že není úspěšnost vždy pravidlem!Protože taky samozřejmě záleží na kvalitě semen!Ale to je u všech metod klíčení, takže no stres:D


mužu se zeptat o co de a na čem to je... zdá se že ten thread je nějákej promazanej
5elhal
Zdravim nedavno sem si zasadil nejake noname seminka z lonske sezony a ani jedno se nechytilo zasadil sem jich tak 10 z toho 5 do vaty a 5 do substratu z baumaxu pro pokojove kytky. muze mi nekdo rict cim to je?? ma na to vliv voda kterou to zalivam nebo snad svetlo nebo substrat?? diky za rady
Jizvič
Ja sem tedkom daval vyklicit 5 noname seminek asi 2-3roky stare a vylezly uplne vsechny. Nektere rychleji nekterym se moc neche ale lezou. Jinak zalivam normal vodou z kohoutku. Seminka hozene do ubrousku (nekolik vrstev ubrousku, polozene seminka nanej a prikryte znova ubrousekm tak aby se k semuinkum dostaval vzduch voda a trochu svetla). Jakmile vylezl maly klicek tak sem seminko zapichl vylizajicim klickem do hliny. (mala pravdepodobnost poskozeni korene a hned spravny rust.

Prijde mi to jako nejlepsi zpusob nez kdyz se necha vyklicit ve vate nebo v ubrouzscich seminko tak ze se odloupne slupka a pak to vypada tak ze koren je pokrouceny protoze ve vode nevi kam ma rust a je vysoka pravdepodobnost ze pri zapichavani do zeme a udusani se korinek zlomi.

Jiank nez vyleze klicek tak to muze u starsich seminek trvat i 5 dni pak po zapichnuti do hliny to taky trva nejakou dobu nez se seminko zakoreni a zacne rust. Od doby co sem je poprve pokropil to je 2 tydny a mam 2/5 co uz maji listky a zacinaji rust a zbytek se teprv odlupuje slupka a pomalu se vytahuji z hliny.
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=23197

Zkus to, od te doby sem to delal mnohokrat a rozhodne se to vyplati kdyz to po 14. dnech nevzklici
Jizvič
citace:
Původní příspěvek od Xerxes Artifex
tak samozreme ze to nelouskam jako orechy :) joo, H2O2 sem pouzil... samozrejme


:)
tak ten spatny vrh seminek co sem louskal sice zahynul za neblah7ch okolnost9 .....LEČ.... všechny rozlousknuté byly v pohodě TZN. skarifikaci osiva Vam mohu doporucit protoze slabsi anebo preslechtene seminka mají vetsi pravdepodobnost vzkliceni... idealni cas je kdyz to do 14 dnu ani pri nejlepsich podminkach nevyklici a idealni postup je pinzetou naprasknout slupku a obrat ji ručně. Dulezite je jak uz psal MR.Proč nechat tam ten bily az zluty az hnedy vacek pro vyzivu zarodku pac ten jeden na fotce vyse ktery ho tam nemel rostl veeeeeeeeeeeeeeeeeeelice pomalu...
ddt
Tu je len mala demonstracna ukazka toho ako z jedneho semienka dokazu "vyliezt" dva klicky a teda potencialne aj dve rastlinky:)
Este som to tu nikde nevidel takto tak tu to mate
ddt
Ale kdeze, pozri uz je to aj vonku a nebolo to prvy krat, dve rastlinky. Bohuzial sa mylis.
Co uz ik nie je neomylny a ani ty. Skus si pozorne pozriet to druhe foto a tam to aj mozes vidiet. Su to moje foto ak si si myslel,ze prevzate, no ako som uz pisal niek nie je neomylny :)
Ahoj

DDT
Co?
imho. to je příklad účinku regulačního hormonu ethylenu....říkají tomu snížení aplikální dominance kořene... jež je způsobeno podporou laterální organogeneze :)

btw. ddt: myslis jako dvojčata jo? :)
ddt
No presne, ako dvojcata, ok zajtra tu foto urobim, ale su uz v zemi takze budete vidiet len to aky je ten druhy klicok v zemi. Pytal som sa na toto viac ludi a ti mi len povrdili,ze tento druhy "nepodarok" je taky zakrsli a vyvija sa slabo, ale necham ho rast ved uvidime. Toto iste mi sa stalo este pri odrodach Voodoo od Dutch Passion a Mendocino Madness od TH seeds.
To s tym ethylenom vyzera zaujimavo, skade mas tie obrazky?
Ahoj

DDT
Bilos
na klíčení stačí miska, trochu vody, a ne přímé světlo, kvalitní osiva ti vyjdou..
zlo3lec
na klíčení používám vodu z akvárka kde jsou ryby a ůspěch je zaručený do 2 dnů klíčky jak prase :D
Dude
nemohlo by zůstat otevřeno k diskuzi????
pan Muškát
Mam doma dost semínek týhle rostliny (původem z Indie), ale nevím si rady s vyklíčením...normálně jsem je dal na vatu a tu zalil vodou a vložil do šuplíku. Jenže vůbec nic se neděje a já si s tim fakt nevim rady...nejsem nějakej bůhví jakej zahradník. (jinak takhle mi nešli vyklíčit ani semínka Datura metel - durman metelový)
Prosím každého, kdo je o trochu víc informovanější a znalejší než já, aby mi poradil jak na to.
Díkes!
gambler
Tak me durman klicil na jare v pohode. Mel jsem ho ve stejnych podminkach jako ganju- za oknem, od dubna.
Sidu C. mam taky a s tou mam problem. Uz ji zkousim podruhy, ruzny teploty pri kliceni a stale nic.

edit: Me napadla jeste jedna vec. Pravdepodobne ty seminka mame od stejny firmy(?). Ono pestovani tyhle rostliny je zakonem zakazano, legalni je jenom prodej semen pro studijni ucely. Tak jestli jsme nahodou nekoupili jiz znehodnoceny seminka nejakym sajrajtem, aby nemohly vyklicit sakra.
pan Muškát
Aha, tak to nevim, ale pochybuju, protože proč by nám ty semínka jinak dávali...podle mě jsou nevyužitelný pro spotřebu (ke konzumaci...pochybuju že maj v sobě trochu ephedrinu).
Jinak ty semínka jsem dostal jako dárek za velký nákup z www.vegetalismus.cz.
Tak já s tim ještě provedu pár pokusů a kdyby se mi to povedlo, tak písnu!
HA-de-SH
Zdar, ja mel tedkonc velky problemy s klicenim seminek (asi kvuli zime v byte) a osvedcilo se mi seminka vrazit do filmovky na vatu (tampon na cisteni obliceje) a cely to zavreny hodit na topeni... mas tam tmu teplo a neutece ti zadna vlhkost, do dvou dnu byly seminka hotovy (predtim v supliku sem cekal 6 dnu a nic)... tak nevim, zkus, treba ti to pomuze...
Co?
no mám ozkoušeno, že semínka popřípadně "šlupku" nepotřebují...
co ale funguje je vyšší teplota, peroxid vodiku (1ml/1l cca35%h2o2),
máš-li GA-spray (v growshopech cca 10eur) - ten obsahuje rostlinný rustový hormon, který kromě jiného přerušuje dormanci semínek, dále určitě funguje i kořenový stimulátor (auxiny)...
btw. mě třeba sida rombifolia klíčí úplně bez problémů (moje i čerstvý i rok starý semínka)
a přípojím pár návodů a informací:
===================================
Všeobecně...
Semena potřebují ke klíčení kyslík a vodu. Proto je nejlépe volit lehké vzdušné substráty na bázi rašeliny, nebo kokosových vláken s příměsí písku, drtě, nebo perlitu. Takové substráty není nutné sterilizovat. Vyséváme spíše mělce. Velká semena krátce namočíme do vody a vyséváme samostatně. Prachová semena se vysévají na povrch. Po důkladném zavlažení již nesmí výsev do vyklíčení přeschnout. Toho docílíme pomocí různých výsevních skleníčků, které mají průhledný plastový kryt. Denně výsevy kontrolujeme. Nejčastější příčinou neúspěšného výsevu je přemokřený, či rozbahněný substrát, nízká teplota, přeschnutí výsevu, netrpělivost (některé druhy klíčí dlouho a pomalu) a neposkytnutí dormantním semenům náležitý teplotní režim. V katalogu jsou uvedeny kódy výsevu, které napoví jak postupovat.
Nejčastější příčinou úhynu semenáčků je nedostatečná výměna vzduchu, přelití, přeschnutí, vystavení přímému slunci. Larvy smutnic mohou také způsobit velké škody.
Většina semen klíčí při pokojové teplotě. Druhy z chladných oblastí, hor, nebo náhorních rovin klíčí lépe při nižších teplotách, tropické druhy vyžadují vyšší teploty.
Doba od výsevu po vyklíčení je různá. Semena, která klíčí rychle, tj do 2-3 týdnů vzcházejí rovnoměrně a najednou. Semena která klíčí pomalu a dlouho mohou vzcházet ještě 3 měsíce po výsevu.

Semena s tvrdou testou
Typickými představitely jsou bobovité druhy Fabaceae, Mimosaceae, Caesalpiniaceae a některé ibiškovité Malvaceae. Tvrdá testa nepropouští vodu a semena nevyklíčí. Pomáháme si skalpelem, nožem, pilníkem, nebo smirkovým papírem. Účelem je povrch semene narušit, ale nepoškodit embryo. Tomuto postupu se říká skarifikace (scar =jizva). Semena pak namočíme do vody a nabobtnalé ihned vysadíme. Ostatní opakovaně skarifikujeme až dojde k nabobtnání.

Stratifikace
K tomu, aby vyklíčila, potřebuje mnoho druhů dormantních semen projít obdobím vlhkého chladu. Faktory jsou vlhkost, vzduch, chlad a čas. V přírodě to probíhá tak, že semena na podzim uzrají, před příchodem zimy zapadnou do vlhké půdy a na jaře po oteplení vyklíčí .
Semena se krátce namočí až změknou nebo nabobtnají.
Smíchají se s vhkým substrátem a vloží do malých sáčků, nebo se vysadí do malých květináčků a důkladně zavlaží.
3) Umístí se do chladničky při 3-8(C po určitou dobu. Zpravidla to jsou 4 týdny (krátká stratifikace), nebo 3 měsíce
4) Semena se vyjmou ze sáčků a vysadí, postupně zvyšujeme teplotu. Prudká změna teploty z 5st na 35stC může semena zničit.
Často klíčí semena již během stratifikace a proto dávám přednost výsevu do květináčků ještě před začátkem stratifikace. Tím odpadá pozdější manipulace s naklíčenými semeny.

Jiné postupy
Stáří a zralost některá semena nevyklíčí ihned po sklizni a jsou dormantní až do té doby, než pomine období
skladování za sucha, které se pohybuje od 1 měsíce do 5 let.
2 stupňové klíčení některá semena vyžadují 1-4 měsíce vlhko a teplo, potom následuje vlhko a chlad, kdy dochází ke klíčení. Někdy během teplého cyklu vyrazí kořen, ale stonek se začne vyvíjet až po skončení chladného cyklu. Někdy je nutné jednotlivé cykly pravidelně po 3 měsících střídat, aby se přerušila dormance a došlo k vyklíčení. Tyto poměrně složité postupy označuji v katalogu kódy (28) a (29). Tropické druhy, jako jsou palmy, nebo arálie vyžadují dlouhé období vlhka a tepla, během kterého dochází k plnému vývoji embrya a teprve potom semena klíčí.
Máčení a plavení některá semena obsahují chemické látky, které v přírodě brání jejich vyklíčení za nevýhodných podmínek. Říkáme jim inhibitory. Po příchodu delšího vlhkého období dochází k vyplavení těchto látek a vyklíčení. Několikadením namáčením semen s častou výměnou vody vyplavíme inhibitory.


Typickým příkladem jsou tropické monzumové a pouštní druhy, ale také Gunnera manicata. Voskovitého, či olejovitého povrchu se zbavíme přídavkem smáčedla (Jaru).
Světlo a tma některá semena vyžadují ke klíčení světlo např. Eucalyptus, nebo zástupci rodu Bignoniaceae (Trubačovité) jejichž semena mají blanitý obal propouštějící světlo. Většina semen přirozeně klíčí ve tmě.
Kolísavá teplota některá semena jsou přizpůsobena ke klíčení v období velkých rozdílů teplot mezi dnem a nocí např. Protea nebo Cleome. Toho můžeme docílit v nevytápěném skleníku, nebo přenášením výsevu z chladničky do místnosti a naopak.
Chemické látky existuje celá řada chemických látek, které pozitivně působí na klíčení, Dusičnan draselný, peroxid vodíku, kyselina sírová a citronová, chloramin, různé hormony jsou jen některé z nich. Semena z polopouštních oblastí Austrálie, Chile a Jižní Afriky klíčí po namočení ve výluhu z kouře. Požáry dávají šanci takovým druhům, které by jinak v konkurenci s ostatními rostlinami neobstály. Kyselina giberelinová GA3, přírodní růstový hormon dokáže rychle naklíčit některá dormantní semena.

zdroj: http://www.bambusarium.cz/saltaseeds/Salta2006.doc
pan Muškát
Slušný info...dík za radu - K + :D
gambler
Hura! Dneska mi leze prvni rostlinka. Mam to za oknem na jizni stranu. Pres den pokud sviti slunko se tam muze teplota vysplhat klidne ke triceti stupnum. Pres noc tam mam takovejch odhadem sedmnact? stupnu. Jinak vyklicilo to normalne v hline, ale hafec vody. Fakt promacena hlina. Kdybych ji nemel sterilizovanou, bylo by to plny plisne. Seminko se na tenhle pokus chytlo tak po sedmi dnech asi. Casem mozna prinesu nejakou fotku abyste mi mohli zavidet :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma