Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Blikání výbojky - "Stroboskopický efekt" při 50Hz - Klikni zde pro originální téma
Haman
Mám takovej menší problém s lampou (nevim jestli to vadí kytkám, ale mě jo). Mám teslu 400W a občas tak jakoby problikává (hodně rychle). Nevíte někdo čím by to mohlo bejt??
sativa
jak jí máš dlouho? jestli by to nemohlo být jen opotřebováním, jinak jestli používáš kondenzátor, atd....
Haman
2sativa
Používám jí asi 14dní takže stářím to nebude. Kondík zatím nemam.
2MrVoslík
No mě to dělá výbojka - bliká extrémě rychle!!
La Grand
Zkus se na to podivat pres slunecni brejle me se taky zdalo ze to blika ale je to jen proto ze tvoje oci nestihaj takovy svetlo
Kmenet
Stroboskopický efekt u výbojky je normální. Je to důsledek střídavého proudu ( 50 Hz - 50x za sekundu ), takže s tím se nedá nic dělat. Jinak kytkám to nevadí !
Haman
OK, díky všem.


[Edited by Haman on 30-01-2002 at 11:03 AM]
snowboarder's
Myslím si že by se tento neestetický projev výbojky upravit oscilátorem kterej by z 50Hz proudu udelal tak 100Hz takže by ta sinusovka byla hafo moc , jenomže jde o to jestli by to zvládla výbojka! Každopádně jsme takovýhle vychitávky dělali bez použití oscilátoru, a dá se to celkem velmi slušně odrušit. Kouknu ve škole na nějaký vhodný schéma a hodím ho do galerky...
snowboarder's
No jasně, ty nemáš kondenzátor... pokus se ho zařadit do obvodu a mělo by to bejt určitě lepší, vemsi to že kondenzátor je jakási přehrada, zachicuje malý vlnky který ti dělaj blikání a pouští to ve velkejch který se opět zařazením dalšího kondíku dají eliminovat takže když to dobře navrhneš a zpočítáš tak bys měl dosáhnout celkem uspokojivédo výsledku a ne diskotéky.
sativa
myslím si, že blikání kondenzátor neovlivňuje, sice do elektriky moc nevidím, ale na výbojce kondik nemám a nebliká mi vůbec
maslox
No negde jsem cetl ze pri blikani vobcas pomuze umistit vetracek na tlumifku. Prej se nektery prehrejvaj..:flamer:.. ale spis to bude proste neresitelnej vykourenej problem .. .. :p: .. ..
Paryba
:frog: Při provozu výbojek na střídavé napětí bliká světlo s kmotočtem síťovégo napětí... nastavíme li ventylátor na určité otáčky bude to vypadat že stojí=) nebo otáčejícé se nadruhou stranu... může to být i nebezpečné když budete opravovat "stojící" ventilátor...
Lahvan_FlaskiCZ
parybko, uz to nehul. :satan:
Paryba
Lahvan_FlaskiCZ : fakt

stroboskopickej efekt je že výbojka nebo zářivka bliká na 50Hz (tj. frekvencce naší síťe) a když nastavíte řychlost otáření na stejnou rychlost 50 ot za s bude se jevit předmět stále na stejném místě...

větrák má 7 lopatek tedy 7 kdyř se větrák otočí o 1/7 otáčky za 1/50s bude to vypadat že stojí na místě...

nsk: tady jde jen o princip.... a je to docela haluz=)) skus si to...
BomberMan
jj..je to uplně stejny jako když se točí kolo od auta...
no vidíš, parybko, ani to nebolelo... ze čtyř příspěvků je jeden... jen bych uvítala, kdyby ses buď naučil číst a pak najednou odpovídat, anebo ses naučil používat takový to kouzelný tlačítko EDIT/DELETE, víš? Zcela jistě Tvé jednověté příspěvky mají váhu zlata, jen... pohromadě je to hezčí, nění-liž pravda? :D
Dubinek
Co všichni prudíte? Naopak má pravdu :) Akorát nebude asi prdel nastavit tu frekvenci na tom větráku...
Jahudka!
Nebo se to resi tak,ze se k vybojce nebo zarivkam umistujou obycejny zarovky.
Me by spis zajimala jina vec.Jak tu bylo napsano,ze tenhle efekt vznika treba i u kola u auta,nebo tocici se loukote u vozu.U vybojky nebo zarivky to chapu,protoze vlastne blikaj a kdyz se sejdou frekvence tak je to jasny.Jenze u toho kola u auta to je neco jinyho,denni svetlo prece neblika.Takze by me zajimalo,jestli by nekdo dokazal vysvetlit jak vznika tento jev kdyz je rotujici predmet na dennim svetle?Doufam,ze nebude nekdo tvrdit se slunce blika taky:D
Paryba
Stačí dát za kola stoboskopy.... v noci to bude asi zajímej efekt...
blockhead
mam taky problem s blikanim - jedna se o 250W sodik, nejde ale o pravidelne blikani, ale v pravidelnych intervalech (cca kazdych 5s) lampa parkrat zablika, okem to lze pozorovat. Nevite cim to muze byt? Ktera soucastka muze byt spatna?
EricCartman
Podle mě to má na starosti rušení v síti - například sepnutí nějakého přístroje, nebo levný spotřebiče u kterých se výkon omezuje pouhým zařazením diody do série a tím oříznutí jedné půlvlny - takdhle sou řešený třeba fény - měl sem v pěstírně jeden na EMERGENCY topení (kdyby něco :D ) a jak sem ho zapl, výbojka blikala o 106. každopádně větráček na tlumivku je supr věc - hodně se tím prodlouží životnost a změnší se riziko požáru - zmenší se tepelný namáhání smaltové izolace drátů v tlmivce a riziko proražení a vyhoření cívky se rapidně zmenšuje (mám 600 a obyčejnej pc větráček na poloviční otáčky ji uchladil na přijatelnou teplotu bez problémů)
Hanizek
To blikání je tzv. "stroboskopický jev". Je úplně jedno, jestli je na kompletu kondenzátor nebo ne - ten na to nemá žádný vliv.
Způsobuje to frekvence sítě (50Hz - výbojka blikne 50x za vteřinu). Zvýšení frekvence je blbost - zvýšila by se i reaktance tlumivky a lampa by nesvítila.
Toto by mohl řešit elektronický předřadník. Teda aspoň u nízkotlakých výbojek pracuje na mnohem vyšších frekvencích. Jak je to u vysokotlakých, to nevím....
V praxi se toto řeší tak, že se použije několik svítidel a každé z nich se zapojí na jinou fázi, takže vždy alespoň jedno "svítí".

EricCartman: Tlumivku můžeš chladit, opravdu to sníží riziko požáru. Nicméně na životnost to žádný vliv nemá. Tlumivka je na tu teplotu konstruovaná a vydrží to!
EricCartman
Hm, to máš vlastně recht :D ale pro klid duše...
Mr. Knorr
Ja mam zase jiny problem, moje metalhalogenidofka (400W Phillips Master HPI) obcas jakoze zmeni barvu na oranzovou (treba na vterinu) a pak zase zpatky do bily, vypada to jakoze se nemuze rozhodnout jestli ma bejt metalhalogenid nebo sodik. Je to jen obcas a na hrozne kratky okamzik. Cim to je?
Kripix
hele lidicky!moc do elektriky taky nevidim ale vy co nemate ten kondik, tak to bych nechtel videt vase vyuctovani za elektrinu. za tech par korun se to fakt vyplati.
.:peace and flowers:.
Kripix
to Mr.Knorr: hele a neni ta vybojka uz fakt stara? me taky takhle blbnul sodik kterej toho mel uz fakt za sebou. jak dlouho sni svitis? a stava se to to jenom pri rozsviceni nebo treba v pulce dne?
.:peace and flowers:.
Mr. Knorr
Kripix: Ta vybojka ma nasviceno asi 30 dní 18/6, takze stara nebude, nemuzou to bejt naky kolisani v siti? Mam jednu UPSku s prepetovou ochranou, pomohlo by to? A stava se to kdykoliv, ale jen vyjimecne, treba za den to zpozoruju treba dvakrat a jen na par vterin. Asi to nema cenu moc resit, ja jen jestli s tim mate nekdo nejakou experience :)
WhiTe
citace:
Původní příspěvek od Kripix
hele lidicky!moc do elektriky taky nevidim ale vy co nemate ten kondik, tak to bych nechtel videt vase vyuctovani za elektrinu. za tech par korun se to fakt vyplati.
.:peace and flowers:.


proč? kondik jen posouva jalovej proud... na vyuctovani za elektriku nema zadnej vliv...
Mr. Figaro
White .... Sice se tu s tebou nemůžu hádat, protože o elektrice vim ověřeně tak polovinu(sem podpůměrný student :D ) ale vim to, že jestliže je do obvodu zapojená cívka, tak ta proud posouvá o +90°, tudíš vzniká jakýsi přebytečný posuv jalového proudu takže i vznik jalového výkonu a při paralernim zapojení kapacity(ku cívce) condík posouvá proud o -90° tudíš vyrovnává jalovej proud a výkon, tudíš ušetří pád drobázku...... Ale jde opravdu jen pár kaček, sice bych ten jalovej výkon nedokázal spočítat( asi jo ale musel bych otevřít sešit :D ), ale už se to tu někde řešilo že je to zanedbatelný ....... takže asi tak....
WhiTe
Mr. Figaro: jasný ale posuv jalovýho výkonu nemá vliv na klasický elektroměry.... wattmetrem to samozdřejmě naměříš, ale peníze to nestojí
Mr. Figaro
Jak to že nemá? Pokuď to nameříš Wattmetrem, tak už to je nějakej výkon. Ten výkon vzniká na spotřebiči. Elektoměru je jedno jakej je, de o to že už tam nějakej výkon vzniká. Elektoměr měří celkový odběr. A když vznikne na nějaký zýsuvce, nějakej výkon tak už to musí zaznamenat, páč prochází proud a tím pádem vzniká výkon, je mu opravdu jedno jestli je ten výkon jalovej nebo činej,,,všechno si to sečte..... btw. Jestli v něčem nemám pravdu tak mě omluv, do tohohle oboru vidim tak na 50%....:)
Hanizek
Mr. Figaro: White má pravdu! Každý elektroměr z vysoka sere na jalový výkon. Jediné, co se bez kondu děje je to, že tečou větší proudy.
vizNga
Občasné poblikávání 600W sodíku. velice jemné... čím to může být způsobeno? výbojka je nová, předřadník GIB Lighting. Díky moc a okurkám zdar
Mr.Sordo
Zdravím!
Zkontroluj všechy kontakty,hlavně objímku.
vizNga
objimku jsem také vyměnil, uzemnil coz nebyla a vse se mi zda ok :) je normalni, že se to po sepnutí zapne naprosto okamžitě? predradnik trochu bzuci nekdy vic ale rekl bych ze jen rezonuje obal... Ted jsem to pozoroval a je to nakonec celkem caste stroboskopicke blikani... co na to rekne vybojka a nebo rostlinky?
Mr.Sordo
Výbojka ti asi odejde dřív než jakou má životnost,ale kytkám by to vadit nemělo.
vizNga
na predradniku ma L i N dve pozice. je to propojene? ze bych to zkusil prepojit v cokolade? proc je to vubec takhle zdvojene? Dekuji za pomoc!
Mr.Sordo
Zkus se kouknout tady:
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=56165
vizNga
neni mozne ze to proste zacne blikat protoze do toho moc dlouho cumim ? :D tak jako to svetlo nejdrive zbela kdyz ma clovek hlavu ve skrini? :D me ted tak napadlo a doufam, ze je to mozne :D zkontroloval jsem uplne vsechno. predradnik odjel 4 pěsty. Tim padem vratim z5 jeste starou lampu nejspis...

EDIT. tak to mozne asi neni, respektive to skutecne blika. ale neustale sviti. jakoby pokles napeti. V tom topicu jsem bohuzel nic nenasel.
Mr.MEN
Jee. Sodík jede na určité frekvenci a při té se ti může zdát že bliká. Myslím že u digitálního předřadníku to blikání ani neuvidíš. :) Protože u digitálního tu frekveci myslím řídí nějaký mikroprocesor. :)

Bohužel jsem to nikdy nestudoval. Tak že ti to dokonale nepopíšu, ale takhle jsem to aspoň pochopil já. :) A nějak mi to stačí. :D Jsem rád že to svítí. :D
High
citace:
Původní příspěvek od vizNga
na predradniku ma L i N dve pozice. je to propojene? ze bych to zkusil prepojit v cokolade? proc je to vubec takhle zdvojene? Dekuji za pomoc!
Čus.Ano jsou propojený. Dvě pozice tam jsou pro to aby mohl jít přívodní kabel na další předřadník.resp.jeden přívod na více předřadníku.Ačkoliv by bylo asi rozumější každou lampou jistit samostatně tak to vyrobci dneska tak dělaj.
A ohledně toho problikávání tak pokud ti v době kdy lampa problikává hučí předřadník tak to znamená že už jsou uvolněný trafo-plechy na tlumivce a předřadník už má něco za sebou.Možná by stačila nová tlumivka al nwm.
Zatim se měj .
Dr_paradox69
to je normalni ze blika,hori v tom sodik(plyn) a je tam urcita frekvence jak rika mr.men,kera to zivi,na starych predradnikach je to videt vic,na novych min nebo vubec...nesil kvuli tomu...maximalne ti odejde driv vybojka,ale ta stejne neni na vic jak 4 kola...
MethodMan
Zhruba zítra, max pozítří budu svůj grow rozjíždět na plno.

v tuto chvíli mi to jede na zkoušku, abych doladil teploty.

Co mě ale trápí, když chvilku pozoruju skříň, začně problíkávat výbojka. Je to normální jev?

Problikáváním myslím vážně ultra malé blikání, je to téměř nepatrné.

Je to normální?
Balon
jestli máš elektromagnetickej předřadník, tak je to víceméně normální...
carlos
ultra malé blikání jak popisuješ může být jen to jak oko vnímá frekvenci lampy...

Ale pokud vidíš poklesy intenzity, určitě to normální není a poradil by ti elektrikář... Může to být od načaté lampy nebo načatého předřadníku třeba nějaký špatně zapojený spotřebič.
MethodMan
Ano jsou to ultra malé poklesy intenzity, ale je to fakt úplně decentní, kdybych nečuměl přímo do výbojky tak si toho ani nevšimnu.

Výbojka je úplně nová, vč. předčadníku i startéru.

btw, je normální, že startér bzučí?.. původně jsem myslel že je to předřadník ale bzučí startér.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma