omniaaliterest |
tady neco z kucharskeho koutku.......z obdobi mezimikulasovanocniho.......
INGREDIENTS: 2 krat 3d tatranka,2 krat cokotatranka,pul pytle piskotu,trocha solamylu,vanilkovy cukr,cukr moucka,cokolada na vareni,ceres,liskove orisky,mandle,strouhany kokos,rum,pytel gandzi a hasis...v nasem pripade neco okolo deseti g....
NASTROJE:sporak,hrnce podle mnozstvi gandzi na vyvareni od spiny a ruznych necistot......,lis na brambory bo neco podobneho,lzici,naberacku,2 misky o rozmerech vasich vyslednych hmot,tac nebo prkenko obalene alobalem a to je snad vse ;-)
POSTUP:do jednoho kastrolu dame vodu s gandzou a nasledne polozime na rozpaleny sporak,gandzu varime a promichavame par minut...pak vodu slejeme a dame novou... |
|
|
omniaaliterest |
po nekolikerem opakovani tohoto ukonu vodu opet vyhodime a vylouhovany material promackame abychom z nej dostali co nejvice vody,kterou vylejeme...v nasem pripade jsme pouzili platno....
takhle vypadal nas vymackany material... :) |
|
|
omniaaliterest |
mezitim si do kastrolu od louhovane gandzi,zbaveneho spinave vody,dame rozehrat ceres....hrejeme ho na dvojitem dne..tzn.jeden kastrol,v nem voda...na nem posazenej druhej kastrol,v nem ceres,vse takhle postaveny na sporaku ;-) ...aby tuk nepresahl vic jak 100 stupnu celsia...a vlozime do nej vylisovany,odvodneny material.... |
|
|
omniaaliterest |
....kdyz uz michame nejakou dobu...nas pripad treba i par hodin...sundame tuto nelibe vypadajici smes z ohrivadla...
...v tomto stavu nechame nekolik dni ulezet v lednici... |
|
|
omniaaliterest |
...pote rozhrejeme,prolisujeme gandzahmotu,kterou dame opet do platna,platno do jiz zminovaneho lisu na brambory....a mackame rozehratou hmotu az nam tece do misky krasne ocisteny gandzaceres...
ktery vypada asi takhle ;-)...... |
|
|
omniaaliterest |
...mno...udelate hmotu z tatranek,piskotu,vanil. i mouck. cukru,drcenych orisku a mandli,rumu,gandzaceresu...vseho podle chuti,ale aby z toho byla tvarovatelna hmota,spis lehce mekkci pac v lednici to pak jeste ztuhne..tak aby ste si nevylamali zuby ;-)
fotos... |
|
|
omniaaliterest |
...nasleduje tvarovani kulicek...vezmem jeden liskovy orisek a naplacame na nej pripravenou hmotu...pokousime se vytvorit pravidelne kulicky......
taaakhle... |
|
|
omniaaliterest |
...takto zakulacene kulicky..ktere by pochopitelne meli byt co nejkulatoulinkatejsi..dame do lednice.....a zacnem pripravovat cokoladu na polevu ztuhlych kulicek........pripravime si cokoladu na vareni,rum,zbytek gandzaceresu,nadrtime hasis.... |
|
|
omniaaliterest |
.....cokoladu na vareni dame do kastrolu a pridame trochu gandzaceresu.........kapku rumu...a nastrouhany ci nadrceny hasis........vse hrejeme a promichavame...treba hodinu....opet na dvojitem dne.. |
|
|
omniaaliterest |
.....sundame po jiz zminenem casovem useku ze sporaku a nechame ochladnout.........pak uz jen vyndame ztuhle kulicky z lednice,vyvalime je v jeste netuhe,avsak vychladle cokolade...pote ve strouhanem kokosu.........a......dame do lednice.. |
|
|
omniaaliterest |
....a uz jen...dobrou chut ;-)) |
|
|
cosecha |
hezky !!! :bravo: :bravo: :bravo: To zkusim. |
|
|
kavalera |
omniaaliterest: ako moc slapalo? pochval sa :D |
|
|
psilos |
Výborně, vypadá to velice jedle, určitě vyzkouším |
|
|
omniaaliterest |
KAVALERA:...slapalo......;-)........aaale priste tam dam siskoidni materialek pro maximalizaci zgandzovatelnosti,precejenom je tam dost okolni hmoty a ta zelena by mnela byt dobraa.......jinak v papirovych kosiccich a nejaky stylish krabici,fajnes darek :)... |
|
|
Jahudka! |
Tezko by to slo podle toho navodu vyrobit.Nikde se temer nezminujes jakej tuk a kolik ho pouzit.Dost lidi by mohlo napadnout ze maj varit jen tu zelenou kouli vyvarenou vevode. |
|
|
omniaaliterest |
mno...slovo CERES je zname celkem siroke verejnosti a TO je onen tuk o kterem se nezminuji ;-)...lepe cti....fotodokumentace je vserikajici dle mne.....jinak,pro lepsi pochopeni jsem k treti polozce dodal vetu:...a vlozime do nej vylisovany material...dosti polopaticke zda se mi.......jinak mnozstvi onoho cehokoliv je na kazdem z vas...tohle byl muj pokus...tuku .500g...kolik date ceho,je jen a jen na vas..;-)
lehka profesionalni deformace je vsak znat uznavam(jsem pekar),pocitam s tim,ze kazdy uz nekdy neco varil a ingredience jsou pouze nametem...muze tam byt cokoliv...od hrozinek pres orisky az po fiky a kdovicojeste v kdovijakem mnozstvi........priste budu presnejsi ;-) ... |
|
|
r |
Jasně-dělám podobné kuličky, jen z trošku jiných ingrediencí (ganjamáslo, strouhaný kokos, med, salko, kupa mletého hřebíčku a muškátového ořechu, kakao) a množství jsem nikdy moc neřešil, ani ty ingredience, vyjma ganjatuku:). Prostě co dům dá a jde z toho vytvořit tvarovatelná pohromadě držící hmota a výsledek se dostaví:-))) |
|
|
|