Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Konvenční Zahrádky

 
Tarrakian Salvia divinorum - Klikni zde pro originální téma
Tarrnaa
Tak jsem se rozhodl taky se pochlubit. Jeden nejmenovaný uživatel mi věnoval dva řízky Salvia divinorum za což jsem mu velice vděčný ;)

Takže první seznámení:

Po převozu domů a přesazení si to dva dny zvykalo(přes noc pod sáčky) a pak to dokonce začlo týden intenzivně růst. Teď to zase trochu chcíplo(možná i tím, že jsem tomu udělal "škatule, škatule hejbejte se") jak to jelo týden bez sáčku. Asi to fakt stresuje suchý vzduch a teplo. Má to sem tam mezi žilkama světlé skvrny a v těch místech rostou listy tak nějak pokrouceně. No nic dávám zase na noc sáčky a možná se to vzpamatuje jako po převozu.

Podmínky:

Mám to ve směsi vzdušné hlíny smíchané s pískem (asi 1:1... nebo spíše pokusně je jedna skoro v čistém písku s příměsí hlíny a druhá má 1:1). Nechybí velká miska na vodu jako investice do budoucna. Zalívám, aby to mělo stále trochu vlhko, ale aby to neplavalo. Co se týká světla mám je za jižním oknem obýváku, ale svítí tam přímo jen tak tři hodiny k večeru a je to částečně zastíněné velkým datlovníkem a dračenou. Pak je tu teplota. Obývák je ta nejchladnější místnost, kde to můžu mít a je tam minimálně 20 nebo 22 C po celý rok. V budoucnu to chci hnojit jen koňským hovnem. Žádnou chemií. Maximálně občas přikápnout OBM(bio,minerály). Co vy na to?


Obrázky:

1 Menší rostlinka, která už se taky vzpamatovala z počátečního šoku.

2 Šalvějky spolu v zátiší :)

3 Větší šalvěj zasazená v 80-90% písku

4 půda ;)

5 Žloutnutí a kroucení o dalších pár dní později (jarním oteplením venku?) :(


Ti co jsou zkušenější a pěstují už déle prosím poraďte co ještě zlepšit a jak se vyhnout komplikacím:

1) Co mám dělat, abych tomu dal optimum v paneláku a nemusel se vystěhovat? :)

2) Vadí tomu opravdu tolik dlouhodobě to teplo a nižší vlhkost vzduchu? Může si to opravdu plně zvyknout v paneláku?

3) Co se dá dělat, aby mi co nejmíň černaly špičky listů (trošičku to začalo... nic hrozného...asi to nepokračuje) a listy se nekroutily a neměly světlejší a tmavší místa?

4) Mám to hnojit, když ty listy začnou světlat? (dělá to totiž víc u té rostlinky co je skoro v čistém písku)

Předem díky za rady zkušenějších šalvějistů :D
Tarrnaa
Rozhodl jsem se tady udělat návod na extrakt "pro joudy", protože mi také dlouho trvalo než jsem to všechno na netu vyčetl.

Materiál:

1. listí šalvěje (já měl tak třetinu malého sáčku od kdovíčeho :))
2. kafemlejnek z domácích potřeb nebo drtič, struhadlo...
... prostě co vám vyhovuje :)
3. talíř
4. čistý aceton (viz foto)
5. Sklenici s víčkem bez velkého gumového
těsnění (aceton některé plasty rozpouští).Třeba zavařovačku.
6. Žiletku
7. Nějaký čistý papír na dosušení konečného produktu a něco do čeho to pak dáte.
8. Trpělivost

Náklady:

Aceton(420ml) za 40 Kč + ten nespočitatelný zbytek dlouhodobých investic do pěstění :)

Proč aceton?

Na netu jsem našel stránky od nějakého chemika zkoušel na šalvěj ůzná rozpouštědla. Aceton je schopný nasytit se salvinorinemA na 23mg/ml což je téměř dvakrát tolik než jiné rozpouštědla. Čistý poznáte v obchodě tak, že je ve složení uveden jen aceton a kódové označení látky (to detailní foto). Opravdu se vypaří beze zbytku. Používáme to i ve škole v laborkách, a když jdou nějaké vzorky na elektrolytický gel, tak to asi nemůže být nějak znečištěné :)

Postup:

a) Nadrtíme v prstech pár lístků nahrubo a nasypeme na talíř. To si schováme na později.

b) Několikrát větší množství rozemeleme v kafemlýnku na co nejjemnější prach.

c) Ten dáme do sklenice a zalejeme acetonem. Necháme to zavíčkované(aby se to nevypařovalo) macerovat(rozuměj nechat stát v tom acetonu) tři dny a během této doby to párkrát protřepeme.

d) Přes kapesník přecedíme aceton na talíř s tím nahrubo nadrceným listím a dáme někde na římsu, kde svítí slunko.

e) Až se všechen aceton vypaří jde to seškrabat žiletkou a dosušit na papíře.

Byl jsem celkem překvapenej kolik chlorofylu a všeho aceton do sebe dokáže natáhnout. Po usušení je výsledný produkt celkem slušně vypadající zelený "tabák" a vůbec to nevypadá tak nevábně jako ta vrstvička na talíři. Voní to asi jako seno v létě, když vám při sušení jednou trochu zmokne, ale jinak mu nic není :)

Foto:

1. Nádobíčko. Jemně namleté množství listů je jen demonstrativní tymián, protože už jsem šalvěj mrsknul do acetonu než jsem si vzpoměl na focení.

2. Čistý aceton z drogerky.

3. Tady je vidět "nasávací" schopnost acetonu. Je to tmavé jak cyp i proti zářivce. Normálně to vypadá s těmi listovými barvivy jako černé.

4. Po hodině sušení na talíři.

5. A takhle vypadá už ve filmovce konečný produkt. Je to udělané z množství listů asi tak do jedné dlaně. Hezky zkomprimované ne?

Co to dělá se chystám vyzkoušet, takže časem něco zase napíšu a dám tu fotky jak mi rostlinky povyrostly.
Tarrnaa
Tak dneska malá úprava. Té větší šalvěji jsem přidal hlínu a vyhodil ze dna ty blbosti jako štěrk. Akorát to drží tu hlínu nahoře a všechna voda vyteče do misky a květináč nesaje. Navíc jsem ten květináč trochu dole upravil, protože ač stál 200 má dole úplně blbé otvory a takový lem, který ucpává kontak květináče s miskou. Fota budou zas tak za 14 dní až to povyroste.
Tarrnaa
Takhle to dělám, když rostlinky začnou moc protestovat. 4 špejle a igelitové pytle. A to je prozatím úplně všechno.
mettatron
myslim ze toho pisku mas trochu moc, dal bych ho tak pul na pul. jinak salvejim listi obcas hnedne, dulezity aby to nebylo moc. privykat na sucho je nech ale zpomali se tim rust.
Tarrnaa
mettatron: Dík za radu. Však je ta větší už přesazená a má víc hlíny. Asi to pojedu pod sáčkama dokud nebudou pořádně rozrostlé kořeny.

To All: Jinak jsem to dneska hulil. Bohužel nemám vodní dýmku ani bong. Dal jsem to do sklíčka. Hoří to strašně rychle a má to dost nepříjemný kouř(acetonem to není to by bylo poznat). Takže se to moc hulit nedalo navíc sem toho měl málo. Jinak se ale nějaké účinky dostavily... tak na zlomek sekundy se mi ohlo světlo z lampičky v pokoji a pak zas nic :-) Jaké s tím máte zkušenosti? Poraďte jak dosáhnout nějakého delšího tripu. Ještě jsem zkoušel žvýkat malý lístek a vydržel jsem to asi 5 minut(asi od teďka neznám víc hořkou věc než je tohle). Větší množství bych asi nedal už tak jsem slinil jak bernardýn a pálila mě huba :D
Co?
btw: "čistý aceton z drogerky" jaxi to nazval rozhodne není čistý! Rozhodně to je technický aceton, resp. může obsahovat až 2% nespalitelných zbytků.... snažší je v nějakém větším městě dojít do ustavní lékárny (lékárna jenž zasobuje nemocnici) a tam koupit aceton farmaceutický (cena byla loni okolo 97kč)...

no a vzhledem k tomu, že mi občaqs taky jakoby "chcípe"...tak chci ted pri presazování pouzít raingel (viz.hledani) a už zásadně hliněnej květník (udržuje vlhkost)

a proč to nefunguje? no já nevim, ja ji ještě nezkoušel, mám nasušených tak 2g a docela váhám :D ... jinak prý 2/3 lidstva chybí v mozku gammaopionové receptory a tudíž logicky na ně šalvěj nepůsobí

koncentrace? to co popisuješ, tak vyrobíš nějaký první extrakt...co vím prodávají se 5xkoncentrované či 10x extrakt,tj. 5krát zahuštěný extrakt

chuť? jak popisuješ...aceton je docela učinné rozpouštědlo tudiž i chlorofyl to vezme ...a jak to odstranit? co vím, tak aceton se s vodou nemísí (nerozpouští), chlorofyl se rozpouští ve vodě, a teď nevim jestli se salvinorin rozpouští ve vodě (?)....ale určitě víš už kam mířím :D
Tarrnaa
h'assassin : Takže to dělám blbě jak tak čtu ten tvůj článek. Zase jsem o něco chytřejší.

Co? : Takže ten kód v tom složení je označení nějakého svinstva? Sakra :D
Jó tak nějak jsem z té tvojí odpovědi pochopil, že to mám říznout vodou a po usazení svinstva a rozdělení obou kapalin od sebe oddělit. Dík za radu. Jinak podle toho odkazu co tu dal kolega je třeba asi 7 gramů, takže být tebou bych ještě počkal.To množství co se teď měl byl spíš jenom takový pokus, abych se to naučil, protože jsem to dostal k rostlinkám. A neříkám, že to nepůsobilo vůbec. Jen zlomek vteřiny a celkově tak 5 minut asi jako jedno pivo. Ale je fakt, že až na ten záblesk kdy se ohl obraz i zvuk(no jo těžko se to popisuje) se nic zvláštního nedělo.

Jinak dík za postřehy a připomínky.

PS: Půjdu do lékárny pro aceton a hned si budou myslet, že to chcu čuchat. 2% nespalitelných zbytků tam ale nebudou. To by přece ty 2% zůstaly po vypaření. Víš, že jsou ty 2% nespalitelná, ale víš jestli jsou nevypařitelná? Podle mě to bude jak s technickým líhem. Tam je metanol, aby to nikdo nepil.Jenže metanol je taky těkavá látka a tak předpokládám, že se technický líh vypaří taky beze zbytku(víš kam tím mířím? :o)
Tarrnaa
No počkal bych až to povyroste ještě, ale stala se ošklivá věc. U té větší šalvěje jsem asi po tmě nechtěně nějak urazil vršek. Naštěstí je holka šikovná a nejspíš ji už roste nový anebo dokonce dva nové.

Když už to píšu, tak vám i napíšu o dosavadním celkovém vývoji. zesvětlování listů už přestalo. Pomohlo přihnojení koňským hovínkem. Jinak mají už obě písek/hlína 1:1. Stále na ně svítí 3 hodiny denně vždy večer a na noc jim dávám sáčky, aby měly přes noc větší vlhkost. Takže se mi podařilo po 14ti dnech najít kompromis a rostlinky si zvykly. Vzhledem k tomu, že pomalu rostou a hnojení jim určitě prospívá rozhodl jsem se přidávat co 14 dní OBM do zálivky. Přiměl mě k tomu poznatek, že koňský trus nejspíš nemá vše co rostlinka potřebuje. Zřejmě je příliš chudý na prvky jako P nebo třeba Fe, které jsou důležité pro správný vývoj pletiv a barviv.

Fotky:

1. Velká šalvěj po nehodě (neměl jsem nervově na to, abych vyfotil ten uschlý vršek)

2. Malá šalvěj má za týden další patro (Velká mohla mít už 5 :( )

3. Detail na nové základy růstových vrcholů.
Tarrnaa
Šalvěj velice dobře větví. Druhé šalvěji jsem uštípl vršek už cíleně. Navíc jim pak začínají růst v nové větvičky i náhradní pupeny, tedy takové ty malé, které zůstávají vedle jizev po starých listech. Rostlinky už si zcela zvykly na světelné podmínky a listy jim neklesají ani trochu (celkově tedy tak 20 dní než si řízky zvykly). Rosím 2x denně (ráno a večer) a na noc to dávám pod igelitové pytle (možná už ani nejsou třeba, protože v noci bývá i tak vlhčí vzduch a ty listy jim neklesají už ani večer i když na ně svítí a je teď celkově už dost teplo). Hnojení OBM jim prospívá a zkouším to prozatím co 14 dní. Takže pokud bydlíte v paneláku jako já, tak se to taky dá "ošéfovat". Koncem května přidám ty slíbené fotky ať je vidět nějaký pokrok.
Tarrnaa
Delší dobu sem tady nebyl, tak vám to dnes vynahradím.

Rostlinky už si úplně zvykly a pěkně rostou. Rosím dvakrát denně(ráno a večer) a už to ničím na noc nepřikrývám(Okolo je teď v kruhu víc kytek co jsou dost zalívané, takže je možná i malinko větší vlhkost - prostě tak akorát). Slunko na to teď svítí od 16:00 do 20:00 (od 18:00 přerušovaně mezi panelákama). Hnojím OBM jednou za týden nebo 14 dní vždy když se zpomalí nebo zastaví růst.

Přišel jsem taky na hlavní příčinu proč to chcípalo. Nejvíc je to citlivé na neustálé změny světelných podmínek. Teplota nebo vlhkost vzduchu na to ani vliv nemá.......

......Nicméně minulý týden jsem si všiml, že tam jsou zase svilušky a bylo jich moc. Vyfocené to bohužel nemám, hned jsem je setřel prstem z listu a vymýšlel jak ty svině pozabíjet :flamer:. Olej bohužel pomáhá tak dokud se nesmyje a pak jsou tam zas (vyzkoušeno dříve i na jiných kytkách). Tak jsem koupil v obchodě brutální jed, ale čert to vem hlavně že jsou pryč. Použil jsem postřik Omite proti sviluškám, vlnovníkovi a podobným potvorám(50Kč lahvička co vydrží hodně dlouho). Je tam i tabulka, kdy je jaká rostlina poživatelná po použití a je tam maximální doba myslím 28dní. Takže teď je od nich pokoj a pro jistotu to postříkám ještě za týden. Jak vychcípaly svilušky tak jsou rostlinky najednou pěkné a nemají kaz... takže Omite funguje(alespoň u mě). Dávejte bacha když to žloutne nepravidelně mezi žilkama. Pravděpodobně vám to ty mrchy vysávají zespoda a nejsou vidět... a jednoho dne vstanete z postele a uvidíte bílé tečky na svrchní straně listu. Jednoznačně proveďte genocidu...:mutant::rocket: svilušky šalvěj ani moc neohrozily, ale svojí činností dost silně zpomalovaly růst (i když nevím jak by to dopadlo, kdybych je nevyhubil).

Tak a třetí a poslední věc. Jednu šalvěj jsem dneska už podruhé zaštípl. Ta menší už je taky jednou zaštípnutá. Je to dobré dělat, protože to má pak hafo listů a rostou i postranní větvičky než vyraší vrcholy.

Fotky:

1. Pěkně zvlněný stonek u menší rostlinky.

2. Nové vršky po zaštípnutí - všimněte si, že ze začátku rostou rychleji žilky listů než pletivo mezi.... vypadá to zajímavě :)

3. Postraní větvička u Velkého bratra (říkám jim teď Velký bratr a Malá ségra :D)

4. Malá ségra ;)
Tarrnaa
Toto opravdu stojí za podívání v plné velikosti. Napřed obě rostlinky a pak jsem udělal nějaké fotky "Velkého bratra", který se rozjel a vypadá úžasně :punk:
Kerič
mozes tam dat nieco na porovnanie velkosti?
Tarrnaa
Kerič: Jasně. Něco vymyslím. Mají tak kolem 20cm na výšku.
Tarrnaa
Na přání Keriče srovnání obou rostlinek s mým oblíbeným CD :punk:
Tarrnaa
Rostlina se 4 vrcholky (2x zaštípnutá) připravená na intenzivní růst během léta. Omlouvám se za kvalitu fotek, ale je to foceno večer.

Ten malinký košťál na poslední fotce je napůl úspěšný pokus o zaštípnutí druhé rostlinky... počet vrcholků zatím neznámý. Rostlinky jsou staré přibližně 10 týdnů.
Tarrnaa
To co včera vypadalo jako nepovedené zaštípnutí se dneska jeví jako povedený fim :) Takže šalvěj tam má zatím 7 viditelných větviček. Nejde mi to lépe vyfotit, protože jsou stonky tenké a moje makro je neumí zaměřit.
Tarrnaa
...
Tarrnaa
První pokus o řízek. Doufám, že to vyjde a neuhnije.
Tarrnaa
Prcek má šest vršků po fimu a činí se... ten klacek zapíchnutý vedle je bambusová tyčka... všiml jsem si toho v Bauhausu tak sem těch 20 Kč za 2 obětoval :D
Tarrnaa
Tak a nakonec moje největší chlouba :) Big Brother je už pěkná půlmetrová kytka se spoustou větví a bez jediného kazu.

Doba růstu: cca 2 měsíce

Hnojení: OBM,pár kapek do 0,25l 2x do měsíce

Zálivka: tak aby bylo pořád mokro a v misce nestála voda + osprchování rozprašovačem ráno a večer

Světelné podmínky: Odpolední slunce 2-4,5 hodiny podle počasí

Úpravy: 3x zaštípnuté vrcholky, 2x ošetřeno proti vlnovníkovi a sviluškám přípravkem Omite (1ml do 0,5l vody ... aplikace s odstupem 14 dní)

PS: Na fotce je ještě s řízkem, který byl po focení oddělen.... ten sáček s kokosovým vláknem je pokus o zakořenění větvičky přímo na kytce (po 14 dnech neúspěšný)
Tarrnaa
Včera mi jeden řízek dost uvadl ( byl jen pod sáčkem). Druhý pod pet-lahví nezvadnul. To mě vedlo k myšlence, že neprodyšně uzavřený prostor by jim mohl prospívat. Donesl jsem ze sklepa terárium po gekonovi a zalepil mu otvory od elektroinstalace a větrací mřížku. Je to praktické a rostlinky se nemusí nikde mačkat pod zavařovačkou nebo něčím podobným. :pimp:

1. Terárko s odměrkou pro trvalé zvýšení vlhkosti.

2. Ráno po "ustájení" :beer:
Tarrnaa
Zase sem přispívám , abych se pochlubil:). Přesně před týdnem jsem dal řízky do hlíny a přiklopil akvárkem. A tady jsou fotky prvních - skoro centimetrových - kořínků :beer:
Tarrnaa
Ahoj všem. Potřebuju poradit s řízkováním. Pište do PM jak to děláte Vy. Já jsem to zapíchnul přímo do hlíny, protože ve vodě vadly (byly vedra), a přiklopil oroseným akvárkem na 14 dní. Kořeny narostly za týden, ale málem to zdechlo jak jsem akvárko sundal a snažil se to navyknout na suchý vzduch. Teď už to neschne a nečerná, ale ani neroste... počítám, že buď zdechnou, nebo budou tak tři týdny živořit a pak se rozjedou. Udělal jsem třetí řízek dokud je chladno a ten ve vodě zatím nevadne. Všechno náčiní včetně skleničky(i ruce) jsem umyl v lihu než jsem ho uříznul abych minimalizoval riziko uhnití. Tak jsem zvědavý jak to dopadne.

Nové fotky:

1.) první dva řízky

2.) detail vršku

3.) další detail vršku

4.) nejnovější řízek

5.) velká kytka zmlazuje odspoda novým a zatím nejsilnějším stonkem :beer:

6.) a tady je celá

7.) obě holky s goa-trance CD :D

8.) menší kytka(Small Sister) po odebrání dnešního řízku

9.) ještě jednou vetší kytka (Big Brother)

10.) obě u zdi obýváku



PS: Možná připravím kreslený tripreport jestli bude čas.
Tarrnaa
Byly tu dotazy na FIM, tak tady hodím nějaké schémátka z paintbrushu :D

Zaštipování je rychlejší. Za týden vyrostou dva vrcholky z náhradních listových pupenů.

FIM jde u šalvěje udělat tak, že se opatrně odstraní vršek co má tak 3-4 mm a nemá ještě rozdělené lístky. Trvá to tak 10-14 dní než vyroste více větviček. Jsou tak 3-4, ale slabší. Dále intenzivně roste stejně jen jedna (někdy dvě), ale zase je z toho více bočních větviček na řízky.

1. Zaštipování

2. FIM

3. Výsledky obou procedur. Vpravo FIM.
Tarrnaa
Tak jsem vymyslel takový malý "zlepšovák" na řízkování. Vadilo mi, že v normální štamprli nebo odměrce rostlinka dost lítá... vím že to nemá rádo přemísťování a pohyb obecně. Tak jsem udělal tzv. "řízkovku" z lahviček, kterých mám doma hafo.

1. Prototyp "řízkovky" s řízkem č. 3

2. Detail na těsnící molitan

3. Otvory na provzdušnění a výměnu vody (abych zbytečně nevytahoval molitan i s kytkou a nestresoval ji...)

4. Trochu z jiného soudku - sušení listí na monitoru :)

5. Sušení listí na háčcích stylem "Hellraiser" :D To vlevo je lebka od kuny. Mám v pokojíku takový estetický gore koutek.... ehm .... no nic ;)
Oomega
kurvadrat...ja mam taky salvej,nejak se zacala hrozne vytahovat,tak jsem ji dal vic na svetlo,cimz jsem ji skoro zabil,pak ji asi zacali plesnivet koreny,diky spatny hline,tak jsme ji nakone uriznul a udelal z ni rizek:))
jenze ten mi spolubydlic zlomil,tak mam ted dva a modlim se.a uplne me rozsekalo,jak ti to jede.me za mesic tri patra,tak 7 cm od sebe:/ a jednu vetyvku zacala delat...nez jsem ji uriznul:D
no uvidime,kdyztak si od tebe zabiram rizek na druhej pokus,jestli neva:)
Tarrnaa
Oomega: Podle toho co píšeš(tři patra za měsíc) ti to roste tak jak má. Čím je větší a čím víc má listů tím roste rychleji. Jak to bylo malé, tak mi to rostlo strašně pomalu. BTW hnojil si to? Nesmí se to přehnat, ale když ji dáš jednou za měsíc trochu hnojiva, tak nežloutne a je taková zdravější zelenější :) Je třeba dát mnohem míň než uvádí návod na hnojivu, ale když to přehnojíš, tak to má akorát křivé listy u nového patra a u dalšího pak vyrostou normální. Pohnojil bych ji teprve až začne být hodně světlá v nových patrech při růstu.

Co se týká toho, že se ti vytáhla, tak to bylo podle mě opravdu světlem. Když je zastíněná tak se šalvěj za světlem hodně táhne. Jinak "skoro zabil" nevím co znamená, ale já se předtím taky strachoval jen trochu oschly listy.... to je celkem normální a dokud ty listy nevisí splihle svisle dolů, tak je to v pohodě :) Možná si ji udělal změnu moc rychle. Nejlepší je posunovat ji postupně do většího světla. Já je zvykl na odpolední slunce před jihozápadním oknem a myslím, že ty 3-4 hodiny přímého slunce je takové optimum, aby pěkně rostla. Nebo je můžeš zvytak tak, že je dáš na to místo hned, ale pak je musíš více rosit nebo na ně dáš nějaký sáček v největším vedru a postupně ho tam necháváš kratší dobu dokud si úplně nezvyknou. Taky bych se nebál při zvykání na větší sucho nebo světlo odstranění nejzvadlejších listů. Menší listová plocha = menší výpar a tím pádem menší vysychání.

Co se týká plísně, tak to buď přelíváš nebo si něco dotáhl domů v té hlíně. Já jsem všechnu hlínu vždycky pekl v troubě v zavařovačkách na plechu s vodou (ala Přemek Podlaha :D) a nikde mi plísně nerostou. U hlíny donesené z venku je to podle mě nutnost pokud nechceš pěstovat houby. Taky nechám květináč občas proschnout a až potom to zaliju.
Rozhodl jsem se vyzkoušet na nově zakořeněné řízky rašelinu s pískem. Rašelina je hodně lehká a vzdušná a mohlo by to v tom dobře růst.

Držím palce s řízky. Dělám třetí, ale černají mi vždycky špičky vrcholků, kterým se pak nechce růst. Kořeny už mají 5cm (nedávno jsem to přesazoval), ale vršky se ne a ne rozjet. Zatím se mi osvědčilo dávat to přímo do hlíny (nějaké převařené - sterilní)a pokud vadne, tak přiklopit odpoledne akvárkem nebo něčím podobným dokud nezakoření. Řízky jsou taky citlivější na plíseň a proto jim něco koupím.

Přeju hodně zdaru :beer:
Tarrnaa
Řízky konečně začaly nepatrně růst. Takže zatím 100% úspěšnost.

1. Mutantní vršek. Prostředek se nečekaně zregeneroval i po ustřižení a tak to vypadá jako FIM. Jenom je to narozdíl od FIMu hezky seřazené :D


2. Trochu oškubaná kytka :angel: Zmlazuje odspod neuvěřitelnou rychlostí a ten stonek nejspíš přeroste všechny dosavadní. Asi už má kořeny až na dno toho půlmetrového květináče, protože voda z misky mizí celkem rychle :)


3. První řízek už konečně začal růst, i když to ještě není na fotce poznat. :beer:


4. Druhý řízek trochu zčernal na okrajích kvůli velké vlhkosti, ale co nevidět se taky rozjede. Prostě to dlouho trvá, ale není se čeho obávat. Kořínky má si 5cm a sám je menší. Zkoušel jsem schválně malou velikost, abych to později zůročil, když to půjde. Bude tak mnohem víc řízků. :pimp:


5. Třetí řízek zatím koření, ale vypadá nejlíp. Díkybohu za tu změnu počasí. Ani to nepotřebuje akvárko na přiklopení. :beer:


6. Rodinka se nám pomalu rozrůstá ;)


Zítra půjdu něco koupit proti plísním. Objevila se sem tam na listech, ale není to nic vážného.


PS: Dnes budu přeinstalovávat Windows a dám si tam něco lepšího na kreslení, takže bych mohl v nejbližší době udělat ten tripreport ;)
Tarrnaa
Včerejší brutální sekání :) No jo jsem trochu sadista, ale chci mít ještě letos dostatečnou zásobu na jaro do skleníku ;) Můžete to porovnat s předchozím stavem z 6.8. nebo 13.8.

1. Osekaná kytka. Nechal jsem jen jednu větev a nový výhonek. Z větve budou ještě tak 4 řízky a pak nechám jenom ten nový výhonek.

2. Z druhé kytky jsem nechal už jen pahýl :angel:

3. První řízek hezky jede.

4. Další tři už zakořeněné řízky.

5. 14 nových kousků. 8 z nich zakoření určitě a 6 jich je ze zbytků starého stonku. Tak uvidím jestli se to podaří vše.

6. Detail na řízky.

7. Z jiného úhlu. Výborně mi do spoje terária pasuje mřížka ze staré ledničky :beer: (terárium je ze dvou do sebe zapadajících částí - mám to po pakobylce)
Tarrnaa
Aktuální fotky z 3.9. 2006

Zůstal mi jen Big Brother, protože ta menší kytka nepřežila řízkování...respektive řízky jsou, ale kytka ne :angel: Rozřezal jsem ji komplet a zůstal jen pahýlek... na jejím místě je už stejně nová :D
Tarrnaa
Předem bych se chtěl omluvit za šílenou dobu co sem se tady neukázal. Takže se pokusím dát sem několik fotografií mojich kytiček a konečně napsat nějaký ten tripreport a tímto tento thread uzavřít.
Tarrnaa
Takže napřed aktuální fotky. I během zimních měsíců se mi podařilo rozmnožit moje kytky na úctyhodný počet a vzhledem k tomu, že zima jaksi nenastala :D chystám se letos na foliovník, takže v létě bude dost řízků pro všechny ;)
Tarrnaa
Ale kecal bych kdybych tvrdil, že se zima obešla bez problémů. Moje kytky chytly jednak nějakou plíseň nebo virózu a jednak byly trochu nemocné díky nedostatku světla a živin. S těmito věcmi zatím těžce, ale úspěšně bojuju a věřím, že jakmile bude jen trochu víc jarního sluníčka + přesazování, bude dobojováno a vyhráno :) Fotky jsou asi 14 dní staré a ty žluté listy už jsou pryč a kytky vypadají zdravěji. Hodně pomohlo, že se konečně občas ukáže slunko a trochu jsem je přihnojil. Akorát ta skvrnitost listů potvora ne a ne se vzdát.... vypadá to ale, že už napadá jenom čerstvě zakořeněné malé slabé rostlinky a jakmile bude delší den a tepleji bude po problému(za mojí asistence v podobě odstraňování napadených listů). Takže zimu rostlinky přežily a ještě se povedlo namnožit dostatek pro foliovník.
Tarrnaa
Na tohle jsem zkoušel všechno možné proti plísni a pomohlo pouze otrhat nemocné listy a doufat, že jiná část rostlinky není infikovaná... na některých se to objevuje znovu, ale stačí v pohodě dorůstat. Nešlo mi o to vyfotit uschlou špičku... to je u šalvěje celkem normální. Jde o ty kruhové skvrnky... když se objeví jedna začne se šířit po celém listu až je kropenatý. Řekl bych, že to je nějaká plíseň co je normálně venku napodzim na spadaných listech. Pokud někdo víte jak se toho zbavit budu vám vděčný za radu.
Hanos
citace:
Původní příspěvek od Tarrnaa
Na tohle jsem zkoušel všechno možné proti plísni a pomohlo pouze otrhat nemocné listy a doufat, že jiná část rostlinky není infikovaná... na některých se to objevuje znovu, ale stačí v pohodě dorůstat. Nešlo mi o to vyfotit uschlou špičku... to je u šalvěje celkem normální. Jde o ty kruhové skvrnky... když se objeví jedna začne se šířit po celém listu až je kropenatý. Řekl bych, že to je nějaká plíseň co je normálně venku napodzim na spadaných listech. Pokud někdo víte jak se toho zbavit budu vám vděčný za radu.

Něco podobného jsem měl na šalvěji taky. Podle mne je to nějaká houbová (plísňová) choroba. Asi je těžké se toho zbavit napořád, ale mi pomohl přípravek KUPRIKOL 50 -je proti plísním a houbovým chorobám. Stojí to kolem 50,-kč - a je to takový prášek, který se zředí s vodou (přibl. podle návodu) a pak se provádí postřik rostlin.
Před postřikem je nutné oškubat napadené listy nebo odstřihnout napadené konce listů, aby se minimalizoval další rozvoj plísně. Asi po 10-14 dnech se postřik musí zopakovat. Plíseň by měla ustoupit.
Další věc, která plísním svědčí je samozřejmě vysoká vlhkost - takže snížit vlhkost, pokud je vysoká.
Jinak na zmírnění plísní ještě pomáhá přímé sluneční záření (rostlina však na to musí být zvyklá, aby ji to nespálilo).
Já mám šalvěj v panelákovem bytě na jihozápadním parapetu, kde na ní svítí přímé slunce. Šalvěj vůbec nerosím, nemám ji v žádném "pařníku", zalévam, až vyschne zemina. Zpočátku se ji moc nedařilo, ale teď se docela rozjela..
--- Jinak, ať ti to roste.
Doufám, že ti moje rady trochu pomůžou.
Tarrnaa
Že je to houba si říkám taky a udivilo mě, že na to nepůsobila brutalita jako je Novozir. Já právě taky otrhal všechny napadené listy a postříkal to dvakrát s odstupem 14 dní jako svilušky a objevilo se to znovu.... v zimě jak to mělo málo světla.... moje šalvějky jsou na slunko zvyklé, takže teď to po ostříhání všech listů a pár dnech přerušovaného slunka zmizlo úplně. Dík za ten tip na Kuprikol.... jestli se to objeví znova ,tak to použiju.
Tarrnaa
Tak po dlouhé době sem zase píšu. Fotky bohužel nemám bo sem zapoměl fotit. Letošní foliovník se vyvedl a sklidil jsem necelé kilo šalvěje ze dvou foliovníků (každý 4x2 metry) a kdybych to nezanedbal a obíral průběžně, tak bych sklidil aj víc. Takže foliovník doporučuju.... něco málo fotek z rané fáze je v mojem threadu šalvějí miminka níže :) Na konci září měly některé kytky 180cm
Tarrnaa
Zdravím po hodně dlouhém odmlčení. Byly problémy s napadením chorobama. Taky Vám příliš teplý rok a mírná zima nadělila spoustu molic a svilušek? Mě jo a to je taky důvod mého dlouhého vedení :D Ale nebojte. Pro potěšení letošní stav kytiček na fotce ;)

Přišel jsem na to, že se šalvějí dá perfektně zčajovat, i když se všude tvrdí, že je to ve vodě nerozpustné ;) Přecejenom trochu je. Když to nejde silou, tak to jde ještě větší silou, takže 30g v 0,5L vody udělá své ;) Není to přímo halucinogenní(to by byl asi čaj z extraktu), ale působí to mnohem déle. A taky Vás 2 měsíce nebude nic bolet. Tento čaj léčí uplně vše. Hlavně moc dobré na klouby, revma, záněty kloubů, bolesti zad, zubů, blbou náladu a podobně. Ale bacha!Je to hořké jak sviňa.
Tarrnaa
Bude i tripreport. ;)
Tayem de Tox
hezká zahrádka :sun:

černání konců listů je zkrátka nedostatečnou vlhkostí.
Tarrnaa
Dlouho jsem tu nebyl, takže bych se rád podělil o své zkušenosti z pohledu uživatele :D

Zážitek 1: první seznámení

Svůj vůbec první košt jsem udělal záhy poté co jsem si pořídil šalvějky a narostlo mi dost lisí(tak půlka sáčku na rohlíky). Udělal jsem si z toho primitivní domácí extrakt a ubalil špeka a zapálil si v pokoji, kde svítila jen malá doutnavková lampička na osvětlení klávesnice. Už po druhém potáhnutí jsem cítil změnu, tak jsem si lehnul na zem :D A zem jakoby pulsovala pode mnou, i když byla naprosto rovná. Potahoval jsem dál a napřed se nedělo nic. Potom se mi ohlo světlo dopadající na koberec. Místnost velikosti 3x3 metry měla rázem nepřekonatelné kilometry. Světlo lampičky se záhy proměnilo v prastaré a obrovské zelené slunce, které ke mně promlouvalo nějakým autoritativním jazykem Tolkienova Mordoru. A pak najednou konec. Byl to jenom záblesk trvající tak 2 vteřiny a dalších několik minut jsem cítil opět jen to příjemné pulsování a vlnění podlahy pode mnou.

Zážitek 2: vodní dýmka

Podruhé jsem se rozhodl vyzkoušet neupravené listí ve větším množství ve vodní dýmce. Po prvním kotlíku jsem několik minut nekontrolovatelně kašlal. Šalvěj je v plicích opravdu hnusná a dělá dost kouře. Ale nakonec jsem to vydržel a spálil tak 3 kotle listí. Lehl jsem si na gauč a zanedlouho jsem cítil to známé pulzování. Tentokrát ale velice intenzivně. Tehdy jsem si uvědomil, že nepulzuje podlaha, ale vlastně já. Při každém nádechu a výdechu pulzovala každá část těla svým životem - jakoby se roztahovala a smršťovala nezávisle na rytmu dýchání ... každá část těla měla svůj nezávislý rytmus. Cítil jsem v mysli změny tvaru jak celé tělo pulzuje. Bylo to velmi příjemné a uklidňující. Potom přišly první vizualizace, když jsem měl zavřené oči. Viděl jsem barevné obrazce před sebou. Bylo to strašně rychlé a všechny obrazy jakoby se zužovaly směrem nahoru. Kořeny protkané diamantama, stonky rostlin s hlavama mořských koníků místo listů. Různé dynamicky se pohybující útvary jakoby z chlupů. Ale než to skončilo, tak mi připravila šalvěj překvápko, které jsem teda vůbec nečekal :D Vizualizace dvou pyramid, které byly celé z 3D smajlíků :D Ty smajlíky byly jakoby z drobků zavěšených v prostoru a proto bylo vidět zkrz celou konstrukci těch pyramid a přitom se na mě ty xichtíky rozjařeně tlemily. A najednou ostrý konec a nic. Zase jenom 10 minut příjemného tepla a pulzování jako vždycky. Tu noc se mi zdály živé sny(už nevím o čem) a druhý den jako bych si lépe dokázal vizuálně vybavit cokoliv mně napadne. Jsem přesvědčen, že šalvěj opravdu povzbuzuje centra prostorové představivosti a fantazie.

Zážitek 3: zázračná léčivka

Jednou jak mně bolely zuby, tak jsem si řekl jestli nepomůže šalvěj :) Měl jsem nějaký "zbytek"(neboli celou nákupní tašku) listí, tak jsem vzal asi litrový hrnec a celé to postupně namočil do vroucí vody a nechal půl hodiny louhovat. Málem to nešlo vypít jak to bylo odporně hořké, ale nakonec jsem do sebe dostal asi 0,5 litru a zbytek podělil mezi starší členy rodiny, kteří mají revma a tak :D Asi po hodině jsem si raději šel lehnout protože se mi chvilkově plantaly nohy asi jak po 5 pivech. Jak jsem si lehl do postele, tak jsem se propadl asi do metr hluboké díry(která tam nebyla - byl to jenom pocit). No prostě jsem se dost "zčajoval" a točila se mi hlava, tak jsem si pustil vedle z kompu psytrance rádio. A po tom co jsem zavřel oči začly zase vizualizace. Rostliné motivy a věci co už si moc nepamatuju, ale každý motiv měl i příběh, který jsem vnímal tak nějak podvědomně. Co si pamatuju, tak třeba vizualizaci nějakých mochomůrek s nožičkama a já byl jejich diktátor a poslouchaly mně na povel. Všechno pulzovalo v rytmu hudby a vnímal jsem hudbu v úplně šílené perspektivě, kdy zcela ovládala mou mysl - a líbilo se mi to :) 2,5 hodiny jsem byl takový celý divný a nevylezl jsem z lužka :D Nicméně jsem měl ještě mnoho dní po čaji dobrou náladu a zuby mně nebolely tak týden. Máti prý přestaly bolet uplně klouby další 2 měsíce než jí to zase začlo :D
s těmi sny naprosto souhlasím,vždycky po užití většího než malého množství :) mám naprosto živé sny a to i po dobu 2 až 3 dní po užití..
Fenyl
Ńo paráda! Gratuluji ke krásnému pěstění... Měl bych jen dva dotazy..
1) Mluvilo se tu o plísni, ale jen o nějakých hnědých kolečkách. Moje šalvěje napadl nějakej bílej povlak a je rozlezlej po stonku, takže řezat listy je nesmysl... Máte s tím někdo prosím nějakou zkušenost?

2) Zkoušel jsi ještě někdy ten extrakt? A jak silnej tak asi je?

Btw, na větší účinek tripu je dobrý držet kouř v plicích alespoň 45 vteřin.
Tarrnaa
Fenyl:

1.) Pokud máš bílý povlak na stonku tak by mohl jít setřít pokud je kytka mladá. Pokud už je stará, tak to občas napadne stonek - ale to už fakt až u hodně staré kytky co má 3 roky a už ho má tvrdý :) Kdyžtak udělej řezy a tu starou zruš. A pokud máš mladou kytku, tak to zkus setřít kusem vlhké vaty (může být i lehce namočená v troše lihu.. když přejedeš po povrchu nemělo by to kytce ublížit). A potom bych to postříkal něčím proti plísni. Docela dobrá vychytávka je polyversum, ale je problém to sehnat a pokud to seženeš, tak ti řeknou, že po menších baleních než na 10 hektarů to nemají :D

2) Zkoušel jsem podomácku dělaný - je to silnější, ale jestli chceš fakt silný, tak je lepší si objednat nebo mít kámoše s laborkou co má extraktor :D
Leito&Elegantic
Ahoj,osvěčili se ty hovna z kona ? Kdyz tak mrkni na muj link a porat nebo kritizuj :)
Tarrnaa
Leito&Elegantic:

Jo konince jsou pro šalvějky to nejlepší ;)
CJ-Thc
nepodarilo sa niekomu náhodou vylepšiť ten recetp na extrakt ?
Lord A.
já jsem extrakt dělal. Jednoduchým, levným a rychlým způsobem. Kdyby o něj někdo stál, tak ho zanedlouho budu zveřejňovat ve svém Tématu (které vznikne do konce týdne). Takže tam... ;-)
Jinak: do 2 dni sem mel extrakt 8x, který byl fakt neuvěřitelně silný...
0nix
prosim vas jeste k te extrakci chci se zeptat jestli to nekdo nejak vyresil ? mohl to byt ten aceton s te drogerky ?zkousel to neko s tou vodou ? a slo by zvysit silu extraktu tim ze pri te konecne fazy kdy filtruji ten roztok toho acetonu+listu na talir s listy ale misto tech listu bych tam dal ten extrakt ...logicky by se sila extraktu mela zvysit ne ?
carlos
šalvěj (resp. salvinorin a) je na novém seznamu zakázaných látek, který schválila sněmovna. léčivé účinky (narozdíl od konopí) nejsou známy a šalvěj je tudíž ve fóru "státem tolerované zahrádky" nyní offtopic...
díky za pochopení...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma