Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
kdo prvni - Klikni zde pro originální téma
Tonnoror
no ja se vetsinou zabyvam otazkou kdo prvni zakouril tuhle rostlinku, porad jsem nenalezl odpoved...ale hledam:-)
campo
Adam a Eva. Hi hi hi
Walhalla2000
no preci Ztvořitel
oton
se stvořitelem di víš kam .... :-)

ale určitě se hulí už strašně dávno, protože už staré národy v Indii a podobně hulej dávno

jestli má někdo podrobnější informace třeba z nějaký knihy rád bych si je zde přečet, dík
ddevil
Archeologické nálezy přinášejí stále nové důkazy o využívání konopí setého, které je podle nich nejstarší rostlinou pěstovanou částečně i pro své účinky na centrální nervový systém.
Nejstarší důkazy o pěstování konopí, jako užitkové rostliny, pocházejí z Číny (12 000 let př.n.l.), kde se z něj vyráběly provazy a papír.
O konopí setém najdeme zmínky u mnoha filozofů - např u Hérodota (popisuje exatické stavy při intoxikaci), u Demokrita , Epikura (uvádí je v seznamu "delikates"), Plinia ("listy vzbuzující smích"), u Galena (popisuje druh zábavy obvyklý v tehdejší době v Itálii : hostům byla podána semena konopí setého a společnost se pak bavila jejich žvatláním v intoxikaci).
O konopí se zmiňuje původní Starý zákon - Bůh přikazuje Mojžíšovi vyrobit svatý olej z myrty, sladké skořice a sladkého rákosu(??). Jako sladký rákos je doslova překládáno spojení "keneh bosm", což odpovídá starosemitskému "kanebusm", to je kanabis. A kanabis není nic jiného než konopí seté. Takže i Mojžíš a národ vyvolený...?
Největšího rozmachu a uctívání se dostalo konopí v Indii, kde je považováno za jednu z posvátných rostlin. Je tam spojováno s božstvy (např. Šiva), spjato s hinduistickým náboženstvím a jako takové se pěstuje v mnoha domácnostech. Rituálně i kulturně odpovídá v Indii zhruba vínu v křesťanských zemích.
A současnost ve vztahu ke konopí setému ? Jen v letech 1963-1978 je okusilo přibližně 51 milionů obyvatel USA...Doložená historie užívání konopí čítá již šest tisíc let.

Historie konopí setého v České republice

Pro technické ůčely se u nás konopí seté pěstuje už několik století. První doložené důkazy o jeho (zne)užívání pocházejí z 30. let dvacátého století - tehdy se vyskytlo pár případů kouření marihuany v hlavním městě. Jinak u nás zřejmě nebyla tato droga nijak rozšířená.
První větší rozšíření užívání marihuany u nás se odehrálo v 60. letech důsledkem společenského uvolnění a zahraničních vlivů (hippies). Následná sovětská invaze ale tyto zahraniční vlivy znemožnila a konopí bylo na dlouhá léta zatlačeno zpět do pozadí mezi skalní příznivce undergroundu.
Po roce 89 se marihuana stala doslova modní záležitostí a její tuzemská produkce rychle vzrostla. Už v roce 1991 se v médiích začaly objevovat zprávy jak policie likviduje políčka konopí setého a vede tak veleůspěšný proti "feťákům". Ale právě v této době boje policie proti měkkým drogám se u nás rapidně rozrostla výroba a spotřeba drog tvrdých.
Pěstitelé konopí tu stále jsou a neustále zlepšují své metody.


Historie konopí setého Evropě

Konopí se v průběhu dějin pěstovalo snad ve všech evropských státech - používalo se ovšem pouze k výrobě vlákna - jeho léčebných a omamných účinků se moc nepoužívalo.
Prvním evropským státem, který znal konopí bylo Řecko. Staří Řekové omamné vlastnosti konopí znali, nicméně není jasné, do jaké míry jich využívali. Od řeckého filosofa Démokrita se dovídáme, že Řekové konopí občas pili s vínem a myrhou a že tento nápoj navozoval jasnovidné stavy. Řecký lékař a filosof Galénos (129-199 n.l.) uvádí, že podle některých obyčejů se konopí podávalo hostům pro obveselení.
Řecký historik a spisovatel Herodotos popisuje v 5. stol.př.n.l. skvostné lázně výbojných, kočovných Skythů, kteří z Kavkazských hor pronikali na východ i na západ. Z Hérodotových záznamů se dovídáme, že "do země zatloukli tři tyče, neprodyšně je zakryli vlněnými houněmi a uvnitř vyhloubili malou díru, do které vložili rozpálené kameny. Na ně potom vhodili několik konopných semen čímž se vytvořil dým tak hustý, jaký není vidět ani v řeckých parních lázních. Skythové, potěšeni tímto kouřem, radostně povykovali...". Archeologům se roku 1940 ve střední Asii podařilo odkrýt zamrzlé skythské hroby, pocházející z roku 5-3stol.př.n.l., v nichž našli trojnožky, vlněné houně, pánve na žhavé uhlíky a dřevěné uhlí se zbytky konopných lístků a semen.
Ve starém Řecku a Římě se konopí pro výrobu vlákna zpočátku nepěstovalo, ale již od 3. stol.př.n.l. se konopné vlákno dováželo z Galie. Římský úředník a historik Plinius Starší (23-79n.l.) popisuje způsoby přípravy a různé stupně kvality konopného vlákna.
V Anglii byly nalezeny pozůstatky římských osídlení z období 140-180n.l., obsahující též zbytky konopných provazů. Není zcela jasné, jestli konopných provazů používali i Vikingové, nicméně na základě nálezů konopného pylu víme, že pěstování konopí v Anglii zaznamenalo prudký nárůst od počátku anglosaského období až po pozdní saské období a během normanského období (400-1000). Konopí se v Anglii ve větší míře začalo pěstovat až za vlády Jindřicha VIII. Během anglické námořní nadvlády, v alžbětinském období, zájem o tuto surovinu prudce vzrostl a konopí se začalo pěstovat i v britských koloniích Nového světa.
První, kdo v Evropě popsal požívání hašiše, byl Marco Polo v cestopise "Milion". Údajně se na své pouti do Asie roku 1271 setkal se sektou assassinů (název sekty je odvozen od slova hashashin - tj. poživač hašiše). Ti slibovali mladíkům, které verbovali, posmrtný život v ráji. Přesvědčovali je údajně tím, že je nejprve omámili hašišem a pak je přenesli do překrásné zahrady plné rozkoší. Když se mladíci probudili, domnívali se, že jsou v ráji. Měli neustále na mysli sladký zážitek a ve jménu assassinů udělali prakticky cokoliv.
V Evropě, bylo požívání psychotropních látek zakázáno, neboť se neslučovalo s demagogickými postoji církevních hodnostářů. Například v roce 1484 vydal Papež Inocenc VII. dekret proti arabské kultuře, v němž prohlásil konopí za falešnou svátost.
V Evropě nebyl hašiš až do Napoleonova tažení do Egypta (1798) rozšířen. V zemi, kde bylo zakázáno pití alkoholu, si hašiš Napoleonovi vojáci oblíbili natolik, že Napoleonovi nezbylo, než vydat přísný zákaz jeho užívání.
V roce 1844 založili francouzští spisovatelé v Paříži Le club des Hashishins. Jeho členy byli psychiatr Jacques Joseph Moreau, dále spisovatelé Théophil Gautiér, Gérard de Nerval a malíř Joseph Ferdinand Boissard, který tam přivedl Charlese Baudelaira. Členové klubu užívali hašiš, který měl rozšířit jejich vnímání a prohloubit jejich tvorbu. Baudelaire a Gautiér popsali používání hašiše v knize "Umělé ráje" (Les paradis artificiels). Baudelaire připodobnil ve své básni o hašiši tuto drogu k zrcadlu, ve kterém se odrážejí myšlenky a dojmy každého uživatele.

http://www.volny.cz/ganjapage/historie.html
Walhalla2000
Tak kdyz se tonnoror ptal, kdo prvni, asi netusil, ze dostane taaaaakovouhle odpoved.

velice zajimavy

dik

k+
Dude
Teď jsem si vzpoměl, že to asi byla moje první inkarnace, ale už mi selhává paměť, tak jsem to možná ani nebyl já...
Tonnoror
diky za vycerpavajici odpoved.rozhodne velmi poucne:-)
ddevil
nicht zu danken...................
to neni z meho pera............
ale i tak me tesi, ze sem byl k uzitku. :)
NEO-nka
Už hodněkrát sem to s kdekym koumala tak by mě zajímalo jakej na to máte názor??? můúžete přidat třeba v kolik hodin při jakym počasí mno prostě co vás napadne :)
Zelda
Neonko, zhasni!
Taker
..první na světě se rozhodně zhulil Adam na kontinentu zvaným Ráj... :frog:
(další týpci pak na sebe nenechali dlouho čekat :D)
snark
neonka - byl to majitel první továrny na papírky těsně poté co z linky vyjely první zkušební kusy :D
Holant
No ja bydlim v Modranech,a jeden muj kamos rikal druhymu: ,,ja myslim,ze prvni kdo hulil byli indiani,to vidis i v tech filmech f tech westernech jak tam dycky hulej z ty fajfky ne,vole..." a ten druhej kamos mu rika: ,,co to kecas vole,vis kdo naucil ty indiany hulit??? NO PRECE LIDI Z MODRAN!!!" a od ty doby se touto otazkou nezabyvam,znam na ni odpoved. :-)
hanzis
tak tohle je hodne husty Halante
PsYcHo84
Ja bych rek, ze poprve hulil chlap (nic proti zeny), asi to bylo negde v Asii, negde mezi Moskvou a Vladivostokem, ale nejspis negde pobliz Indie tak pred 7000 lety, kolem 15. zari, asi 14:47 odpoledne. A pak uz to jelo a vysledkem je mj. i tenhle server :D
Dick Mad
Podle mě marihuana není ani stohohle světa, mimozemšťani si tu v pradávnu udělali políčko a pak prostě na něj zapoměli, a mi lid ho převzali.
Takže si mislim že marihuanu hulil poprvé někdo na počátku všeho....:)
herb,mrs. herb
Nejdřív byla tráva a pak mi..né,určitě někdo vzdělanej-že na ní rozpoznal tý úžasný účinky,je jedno jestli muž, nebo žena-všichni sme si rovni:-),někde kde je krásně-nepál-a nebo afrika indie...A je to stráááááááášně dávno!jinak by to lidstvo asi nedotáhlo až tam, kde sme teď...
Dick Mad
Je taky možný že marihuanu objevil nějakej šaman... a nejdřív zní ďál zmašťující pokrmi ale to vaření trvalo příliš dlouho a tak ji skusil narvat do sví šlukovky a vida....:)))


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma