Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Warmwhite XX coolwhite - Klikni zde pro originální téma
DeThomas
Panove, mam vcelku hloupy problem. Asi pred trema rokama jsem kupoval usporku Galux, ale nejak jsem na ni zapomel. Ted jsem ji vyhrabal ve sklepe a chci ji pouzit na predpestovani. Jenomze problem je v tom, ze nevim jestli je cool nebo warm white. Nevite jak se to da poznat?
Na objimce ma Galux GEBLN/Q-28, dival jsem se dokonce na stranky vyrobce, ale tuhle usporku uz bohuzel nemaji v nabidce, takze jsem zjistil pekny prd.
Budu k ni kupovat asi jeste jednu 23 W (tahle je 28 W), ale nevim jestli nemam koupit spis dve (do toho se mi zase moc nechce, stoji to zbytecne moc penez, dival sem se v growshopu a za 23W cool chteji 530). Chci predpestovavat 20-30 kytek, takze jedna by byla malo.
Nebo by jste mi doporucili uplne jiny osvetleni?
thalos
jako mám doma i coolwhite i warmwhite a jde to rozeznat na první pohled - cool svítí hodně do modra, kdežto warm jsou ty usporky co se normálně používají (v ČR)...tím pádem se coolwhite blbě shání...
já kupoval v elektru 24W za 250, jedinej typ co měli...
DeThomas
thalos: ... njn, jenze ja to nemam s cim porovnat. =o( A ta 24 co jsi kupoval, to je cool? Tak to je o "trosku" lepsi cena. =o)
DeThomas
drevo-kocur: ... Hm, no tak v tom pripade jsi mi zrovna moc radost neudelal, mam totiz asi warmwhitku. =o) Nevim, pujdu ji zcheckovat, nejsem si tim uplne jistej, nezapinal jsem ji tri roky. =o)
DeThomas
juice: ... No tohle, takovejhle luxus. Uz ti tam pristala karma priteli, diky moc. A jak ti to pod takovymhle triumviratem roste? Napadlo me, kdyz te ted vydim, ze bych si tam dal jednu cool a jednu warm, schvalne co by to delalo.
DeThomas
drevo-kocur: Vazne? Tak ted vaham, jestli tu druhou kupovat daylight nebo cool. Sakra, zase se stala klasicka vec, ze sem sice dostal odpoved, ale s ni prisly i novy pochybnosti a rozhodovani. =o)
DeThomas
drevokocur: ... A nerekl by jsi mineco blizsiho tech zarivkach TD-L 865 a 965?
Jo jen tak mimochodem.. 6500 ceho? =o) (ne, neni to spatnej vtip, ja to fakt nevim =o)
DeThomas
drevo.kocur: koukal sem na ty zarivky. A ktera by podle tebe byla vhodnejsi? Ta delsi? A 18 nebo 36W? Stejne bych k ni asi dal i tu svoji mrzackou usporku. Jen me prekvapila cena za armaturu (resp. to, ze je mnohem drazsi nez zarivka sama.) Da se tenhle bazmek nejak vyrobit doma?
DeThomas
drevo-kocur: ... Fajn, neco takovyho sem potreboval slyset. =o) Skrine mam na vyber dve, s velikosti si hlavu delat nemusim. Chci pod ne dat tak 20-30 rizku, casem to mozna predelat na regulerni skrin nejen na predpestovavacku. Takze myslis, ze 18W bude stacit? Koupim asi tu 1,2 m, jeste uvidim jestli se mi vejde do skrine, ale myslim, ze diagonalne ji tam dam na 100%.
DeThomas
drevo-kocur: ... No ta 250 by byla uz asi moc. =o) Nechci nic extra, jen predpestovavacku, zae se to tady odviji do megalomanstvi. =o) Od dvou usporek sem se dostal na batalion zarivek. =o)
Ja osobne bych to videl na 1xcoolwhite zarivku 18W 0,6m + 1x daylight zarivku 18W 0,6m a jeste k tomu dam tu svoji 23W usporku. Penize jsou docela dulezity, nemuzu si dovolit zadny drahosti.
Jen jedna otazecka. Co je podle vas lepsi? Kratka a silna nebo dlouha a slaba zarivka?
DeThomas
drevo-kocur: Hmmm hm. Tak asi skocim s dvema kratsima. Kdyz koukam na ceyn, tak mozna koupim jednu 36W, stoji stejne (nebo skoro stejne, nevim a nechce se mi to znova hledat =o) . Ted jen nevim jestli koupit silnejsi daylight nebo cool? (Hmmm, skoro mi to pripomina zacatek toohohle threadu =o) A asi nevyuziju sluzby Janci, ale nakoupim v Elkasu,prece jenom si pro to dojedu radsi sam, neduveruju cesky poste, ze by mi zarivky dodala vcelku.
DeThomas
indicky-konopi: ... No budu tam muset dat asi teda ty 4, protoze letos to mam v jedny provizorni skrince, pristi rok si chci zrekonstruovat jednu vetsi. A co treba nakombinovat zarivky s tema usporkama? Dve a dve (zarivky 18W a 36W, usporky kazda po 23W),nebo je lepsi jenom zarivky?
DeThomas
drevo-kocur: ... Ale porad jeste nevim jestli coolwhite nebo daylight. Z tohohle threadu vyplyva, ze dalight je asi to nejlepsi co muze byt. Ale stejne bych tam zkusil dat aspon jednu coolwhitku. Nebo je to zbytecny?
metalsodik
DeThomas- u zářivek platí že čím víc Watt má tím má lepší poměr Lumenů na na watt. Pokuid nemáš problém z velikostí skříně , tak si ji uprav na úzkou skříŇ pro jednu kytku , nebo dvě na šířku a délku podle trubice . Nejlíp je pro tebe 865 Philips , nestojí avi 60 Kč. Má největší svítivost na růst v LM a s je odzkoušena , v 55 Wat ti jedna stačí, nejhorší řešení co se týče efektivnosti jsou malé 18W zářivky. Mají hodně ztrát na starých tlumivkách,nebo dej 2 36w zářivky, pokud máš v dosahu velkosklad nebo globus , je tam občas akce na armatury , jsou už moderní s el. předřadníkem a žerou při 2/36W asi 74Watt , staré tlumivky žerou okolo 90W. Nejlepší je koupit ve skladu za 530 Kč předřadník 2/36w nebo na 1-2/55w , cena se neliší moc a zapojení je jednoduché, na trubice bych napájel dráty a můžeš s tím manipulovat jak chceš.
DeThomas
metalsodik: ... Skrin pro jednu kytku nemam v planu. Kdybys cetl pozorne, tak by sis vsimnul, ze chci jenom predpestovat outdoor. =o) Ale to je fuk.
Jako spravnej gymplak sem ale strasne hloupej co se tyce vsech praktickejch veci, takze bohuzel ani netusim co to je predradnik. =o) Budu asi kupovat armatury, protoze moje sikovnost nepatri mezi moje nejlepsi vlastnosti. =o) Vyrabet se mi nic nechce (no, docela i chce, ale umim houby jak uz sem rikal =o) Pochopil jsem spravne, ze predradnik je ta nejdulezitejsi cast armatury a armatura sama o sobe je jen drzak na zarivku s predradnikem? Nebo jak to je?
No a na ty rizky co tam budu mit mi prijde jedna zarivka malo, kdyz tam bude vic slabsich, bude to lip prosviceny a kazda kytka dostane rovnomernej dil svetla. Takze asi fakt pujdu do tech 4 18W nebo treba do 3 18W a 1 36W, uvidim co se mi urodi v mozku kdyz budu nakupovat. =o)
indicky-konopi
zarivka se sklada z trubice, patice, predradniku a dratku, to sem pochopil i ja...:D Co je to za blbost kupovat 3x18w a k tomu 1x 36w?? To snad ani hezky nemuze vypadat:) ty proste asi jen neposlouchas...nejlepsi neni jen daylight, ale i coolwhite...takze kompromis je mix tech todvou zarivek...tudis pokud mas skrin z dylkou/sirkou aspon 120cm, tak si tam porid 2x36w Phillips TLD 865 a 965...jestli mas skrinku mensi jak metr, tak do ni narvy 4x18w...źase 2xtld 865 a 2x895...muzes to napojit na predradnik 2x36w W....idealni pro cca 30sazeniček...pořad to ti neni neco jasny? uz tady mam u tebe treti prispevek, a vsechny uplne o tom samym...:confused:
DeThomas
idicky-konopi: ... ja vim, jsem hnup. =o) Meril jsem skrin a ta letosni je kratka, takze koupim 4x18W, 2 daylight a 2 coolwhite a naskladam je vedle sebe.
Anatomii zarivky neznam, jeste jsem s nima nemel nic do cineni. =o) (hele, tenhle dotaz uz je doopravdy na facku, ale co presne dela predradnik? Jsem neznalek, na me nesmis takhle, me musis vysvetlit veci polopaticky) Pripadam si jako trouba, ale vazne netusim. Ale zase na druhou stranu, forum je tady od toho abych uz trouba nebyl, takze proc se nezeptat. =o)
metalsodik
Thomas , já myslel na jednu až dvě kytky na šířku skříně na délku jich pak můžeš dát podle délky trubice. třeba 1*10 nebo 2*10 když použiješ 1nebo2 55w zářivky. Krátké zářivky 18 w mají ještě jednu špatnou vlastnost , v podstatě svítí rovnoměrně na 35 cm , kraje jsou tmavší a svítí tam o hodně míň,36w také mají tmavší konce ale jsou 2* delší , takže to tolik nevadí, kup si ale hotový komplet za 500Kč na 2* 36w a bude to dobré, většinou je v nich nějaká studená zářivka č 80 a to je skoro jako 865 .
indicky-konopi
Ja tomu taky nerozumim, ale co sem tak vydedukoval:frog:, tak predradnik podle me pouze rozsviti zarivku:D ANo, to jest jeho ukol...:)Vetsinou je to tlumivka a starter v jednom...u vybojek je k tomu jeste kondik myslim...takze nepotrebujes vsechno kupovat postupne a skladat se stim, ale staci ti jen ten predradnik, nikoliv tlumivka, starter popr.kondik zvlast...takze kdyz si koupis predradni 2x32w tak to mas v pohode a takřka bez prace...pokud koupis dvě tlumivky 32w+ dva statery...mas asi jen vic prace:) jestli kecam nesmysli, opravte me...:)
DeThomas
indicky-konopi: ... Aha aha. No,koukal jsem na Elkas a koukam, ze 895 maji jenom 30W/90cm, takze asi budu nucen objednat odnekud jinud. Jaky mate zkusenosti s posilanim zarivek postou? Hmm, pekne me to stve, chtel jsem si tam zajit osobne a jeste se preptat prodavace....
indicky-konopi
Hmm, tak neva, seženeš je všude...v elektru, v obi, baumaxu...zkusenosti sou a jen ty nejlepsi, konkretne s posilanim techto 18w zarivek:D, ale i se sod. komplety...neni se čeho bat, oni to fakt dokazou dobre zabalit a ta zmrdana posta si stim muze hazet jak chce...ne to zas ne, ale myslim, že tam stejne pisou ROZBITNE! či co...
metalsodik
DeThomas , tady na G je vše o elektrice od a do z , tak trochu čti a pochopíš. Jinak příspěvek č 96. Přečti si to ale celé od začátku
http://grower.cz/forum/showthread....16&pagenumber=6

Ten předřadník je na té fotce , nic jiného nepotřebuješ !!!
A zářivka je 865 nebo 965 a né 895 přehodil jsi číslo,ty jsi ale číslo!!!! :beer:
DeThomas
metalsodik: ... Vazne 965? =o) Aha, tak tam asi byla chyba. :rejp: Uz sem z toho blazen. =o) Panove, ja tak nerad cokoliv resim, vzdycky se do toho strasne zamotam, samy jste toho svedky. =o) Takze male shrnuti (asi jenom pro me =o) 2x865/18W (ta je cool) a 2x965/18W (ta je zase daylight, ale i kdyby to bylo naopak, tak je to fuk =o) A jestli uz tohle neni spravne, tak uz jsem doopravdy dement. =o)
Dival jsem se na ceny a ty 865 jso cca 40/kus a ty 965 cca 100/kus (aspon na Elkasu).
Musim precist to forum cos mi poslal, snad me to trosku pouci. =o)
metalsodik
Když už se tu bavíme o předřadnívích , tak jsem přeložil ze stránek výrobce proč je úspornější a lepší předřadník , než stará klasika a proč to žere míň když to svítí stejně :
Osvětlení vysoké kvality prostřednictvím vysoké frekvence.
Elektronický balast provozuje zářivky ve vyšší frekvence (40–100 kHz) než výkon sítě 50 Hz. Účinky tohoto jsou velmi pozitivní: výboj plynu je více konstantní než se konvenčním balastem, které jede na 50 Hz sítě.. Viditelné výsledky tohoto stálého výboje plynu je:
• žádná katoda nekmitá (dokonce u nízkých teplot)
Delší životnost a parametry jsou stálé po celou životnost.
Žádný stroboskopický efekt, jedna věc mě zaujala , že při použití předřadníku se změní teplota směrem k červenému spektru, nepíše se ale o kolik ,jestli to je v % nebo více.

Úspory energie
Elektronický balast provozuje zářivky v rozsahu vysoké frekvence (40–100 kHz). Toto zvětší světelný proud lampy přibližně o 10 % až 30%.
DeThomas
Huh, tak jsem prelouskal celej ten thread, nepripadam si o moc moudrejsi, ale uz nejsem tak zmatenej. =o) Budu se ucit za pochodu, takze to bude jeste sranda. Zarivky uz mam vybrany, jdu se vrhnout na pripravu skrine.
Jo a dekuju, poslal jsem vam tam karmu =o) Casem sem hodim fotky jak to vsechno dopadlo, jeste si se mnou uzijete. =o)
expiry_date1
citace:
Původní příspěvek od Drevo-Kocur
Nebyl jsi náhodou FAQ editor?

Len má rovnaký avatar ako Ke-gugli.....:D
Ale bola by haluz,keby faq-editor zakladal tento thread:D
DeThomas
Nejsem, fakt jen stejnej avatar. =o)
Uz jsem zapracoval na skrini, vyhazel z ni bordel, svetelne ji utesnil zezadu a vymaloval na bilo. =o) Ted jen splasit penize na zarivky... =o/
Carpy
De tomas:hele, a kde kupujes ty trubice?myslim, kde sou nejlevnejsi(Ereka, ci Janca...)a odkud ty armatury....patrne vsechno u jednoho..ja si takhle sleduju, kdo sem prihazuje neky linky a kde to vyjde nejlevneji...jeste ze me zastavil Drevo kucur s armaturama na growshopu,pac to je fakt zidarna..
DeThomas
carpy: ... jj, me taky zarazil. =o) Growshopy rejzujou jak muzou. Uz se z toho pomalu stava komerce a je to pekne nahouby. A nejenom na armaturach, na vsem.
No budu je kupovat v Elkasu . A armatury asi kupovat nebudu, koupim jen ten predradnik (zajimave se to tady s nim resilo par odkazu vejs =o) a neco doma zbastlim sam. =o) Ale jeste se zajdu podivat jestli to nemaji nekde u nas. (ale to by byl fakt zazrak, at zije praha)
.
.
.
Hele, ted sem projizdel ty sileny ceniky na Elkasu a ani zaboha nemuzu najit komplet armatury. Nevite kde jsou tam zahrabany?


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma