Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Fotogalerie Indoor

Stránky: [1] 2 
Sensi Star 250W sodik kokos - Klikni zde pro originální téma
Sinuhet
14 ks Sensi Star, Sodík 250W. Kokos a dvě rostlinky pokusně v RW kostkách.
Hnojeno:


Rozměry skříně a další základní údaje vizte můj podpis (Skříň od začátku).
Sinuhet
Pěstební prostor











Celková skříň pasívní přítah-díra je za zvlhčovačkou vlevo dole. Aktivní odtah vpravo nahoře. Unik světla omezen tím modrobílým papundeklovým bastlem. Zevnitř vystříkaným černým sprejem. Ještě musím dát dovnitř přepážky. Cooltube, do ní fouká rukávem ventilátor umístěný vlevo. Všechny ventilátory jsou na 12V, mají 12cm. Připojeny na trafo od vietnamců, co má přepínač regulující napětí. Napětí nastaveno na nejnižší hodnotu při které se ventilátory ještě rozběhnou. Pokud není venku vedro, tak ve spojení se zvlhčovačkou se to uchladí.










Základní plocha. 12 řízků, údajně Sensi Star. Kořenily v RW kostičkách v pařníku, pak přesazeny do kokosu a zality plnou dávkou hnojiva, což se ukázalo jako příliš odvážné.







Dvě experimentální rostlinky v RW kostkách. Hnojeny stejně jako ty v kokosu.











Teploměr vlhkoměr. Během focení vlhkost klesla. Normálně je tam kolem 60%. Zvlhčovačka běží zároveň se světlem na zhruba čtvrtinový výkon. Plný zásobník vody vydrží cca 2 dny.











Přehnojený řízek. Hnojit naplno hned po přesazení není dobré.










Další detail.










Nejvzrostlejší člen týmu. Na listech je vidět žlutý pruh, to je také ono přehnojení, ale většina řízků se s tím vyrovnala takto, jen ten jeden to vzal vážněji.










Detail upevnění (zavěšení) ventilátoru k foukání na kytky. Zesílí stonky a rozfoukává horký vzduch pod výbojkou. Povšimněte si "pružin" vytvořených z drátu na kterém ventilátor visí. Tlumí to vibrace, které se jinak dobře šíří rourou od cooltube.











Detail ventilátoru, kdyby si někdo chtěl koupit stejný. :-)
Sinuhet
To co tady zmizelo, jsem nemazal ja.

DudeEdit- ja sem promazaval nejaky nesmyslo-vykriky tady, pokud to chces nemazat, tak PM ;)
Sinuhet
Povedlo se mi zlomit jednu z tech lepsich kytek. Ohybal jsem ji kolinkem, abych ji zpomalil a dal ostatnim sanci ji dorust a krupla. Vrcholek zustal viset jen na tenkem kousicku kuzicky. Postavil jsem kvetinac tak aby se ten zlom sam sviral zpatky a doufal, ze to sroste. A ono to srusta. Asi prijde o jeden list, ktery byl zasobovan prave temi vlakny, ale myslim si, ze vrcholek poroste dal. Co nevidet me ceka prepnuti. Pred prepnutim to jeste vyfotim. Ta pokrcena krabata kytka rostla na vrcholku stale nove krabate listky, tak jsem vrcholek ustrihnul a dva nove vrcholky uz maji listy OK.
indicky-konopi
No nevim nevim chlape s tim vrcholkem, podle mě než to sroste tak to uvadne a uschne...to je jak kdybys ustřih vršek a paxe ho tam snažil zase dát...:), řikaš, že to dřží na malinkatym kousičku kůžičky, což je podle mě blbost se snažit nechat srůst...spiš si udělěj řizeček...máš fotoz jak je to ulomeny? Mě se to stalo taky, ale ja ji ulomil uplně, nevim proč jsou tak křehky, přitom vypadaj silně a zdravě...
inf3cti
aku zalievaciu metodu zvolis? ked vezmes do uvahy, ze kokos je najlepsie polievat aspon 4krat denne, rucne polievanie ta prestane rychlo bavit. ja som to poriesil dripom, a daval som im zrat 8x denne.
Sinuhet
Ja te ulomene proste verim. :-) Fota nasleduji. Uz jsem v jedne sezone lama i schvalne kvuli zpomaleni a take to zvladly. Ale tahle zlomenina byla opravdu vazna. Kazdopadne kdyz nakonec vrcholek upadne, tak holt upadne. Moje blbost. :-)

Co se tyce zalivky, zatim zalevam rucne. Vychazi to tak ob den, nebo jednou za tri dny. V matkarne mam kokos s dripem, ale nevedel jsem ze u kokosu je dobre vicekrat denne. Mas nejake zduvodneni?
Sinuhet
Kytky před přepnutím...

Celkový pohled











Celkový pohled











Dvě pokusné v RW kostkách. Kupodivu vypadají z nich nejzdravěji.










Kytka co měla mutantní listy tak dlouho dokud jsem ji nezastřihnul.









Detail té byvalé mutantní.











Výsledek ohýbání kolínky. Stonek do S.










Zlomenina










Zlomenina











Matkárna
Sinuhet
Pořád ještě je spousta rostlin světle zelených, ale už to vypadá, že se srovnávají.
inf3cti
mno, zduvodneni .. mam teoriu podlozenu skusenostami z praxe :)

teoria je, ze ak je ma kokos dobru drenaz, tak dokaze samozrejme nejaku vodu (a to celkom solidne mnozstvo) zadrzat, ale nadbytocnu vodu rychlo prepusti a umozni tak dobry pristup kyslika ku korenom. Takze s kazdou zalievkou sa korene omyju vodou s cerstvymi zivinami, odstrania sa nadbytocne ziviny a zaroven sa vymeni vzduch okolo korenov. Je dobre vodu v nadrzi vzduchovat.

Ked som ja zacinal s kokosom, polieval som rucne a vzdy som cakal kym vyschne. Rastlinam to neprospievalo, kokos sa staval hydrofobnym, dokumentacia v mojom threade. Ako som patral po pricinach, narazil som na nejake thready na OG (odpocivaj v pokoji) a NaturesHigh (tiez uz zatvorili :( ), kde som sa prave docital, ako na kokos: casto zalievat, vzdy nechat pretiect 10-30% odpad, zaroven sa tym flushuje substrat, a nezbieraju sa v nom odpadove latky - spisane taktiez v mojom threade. A fakt to fungovalo, rastliny mi rastli rovno pred ocami a vacsina problemov zmizla.

Jedine, co nie je dobre, je Continuous Drip, kedy je substrat zalievany neustale. Korene tym padom nemaju kyslik, a hniju. Idealne je zalievat 4-8x denne.
Sinuhet
Děkuji za vysvětlení. To ovšem zcela mění vše. :-) Vypadá to že jsou přede mnou časy plné změn. Na drip do skříně jsem se stejně chystal, tak to urychlím. Ja jsem to dosud měl dokonce posichrované ještě tím, že jsem je zaléval většinou jen zespodu.
inf3cti
co ti mozem k tomu dripu povedat:
- rozhodne chces filter! ja som nan sice v growhope pozeral hodne nedovercivo, predsa len vela penazi za vec, ktoru nutne nepotrebujem .. ale rozhodne sa to oplatilo. najvacsim neduhom dripu je totiz upchavanie kapilar. S filtrom sa mi nestalo ani jediny raz, ze by som musel cistit upchanu kapilaru. Navyse to bolo zmontovane aj s ventilom a spatnou klapkou, tak som to vzal cele.
- vsetky hadice cierne, kvoli riasam.
- chces FeedToWaste alebo cirkulacne zapojenie? .. ja som siel FeedToWaste, a mal som o to menej problemov. Castejsi dohlad mi nevadil, aj tak som mal skrinu u seba v izbe. Ak mas na to vybavenie (EC a pH meter, filter na mechanicke cistenie odpadoveho roztoku), a trochu sa v tom orientujes (co by u teba nemal byt problem) ani ten cirkulacny sposob nemusi byt zly.
Sinuhet
Ten odkapavac na nadobi, se ti osvedcil? Zaklady dripu už znám. Mám ho v matkárně, kde jsem teď na tvou rady zvýšil četnost a množství zálivky. :-)
Sinuhet
Nejvyšší kytky mají před přepnutím 25 cm. Uvidíme jak se to vytáhne.
Anonymer
UUf, pri kokose sa zalieva 4-8 krat denne?Pri normalnej hline zalievam tak raz za 3-4 dni a to tak ze to cele prelejem..,to som teda fakt nevedel :)
inak k+
inf3cti
kokos je hydroponicky substrat, akurat dlho udrzi vlhkost. nie je NUTNE ho zalievat a hnojit ani kazdy den. ale preco to neurobit, ked to rastlinam prospieva? castejsi prisun kyslika a cerstvych zivin ku korenom, a odvod prebytocnych latok. koncentracia hnojiva je samozrejme ako pre hydroponiu.
Sinuhet
Tyden po prepnuti ma nejvyssi rostlina 33 cm, tedy 8 cm za 7 dni. Kdyby to takto rostlo porad, tak to za tech 60 dni kvetu udela takovych 70 cm rustu, coz by bylo z puvodnich 25 cm asi metr. Ale ono to ke konci zpomali. Take se objevily prvni bile vlasky.

Po prvnim tydnu jsem ostrihal vsechny bocni vetvicky. Zustal jen stonek s listy s palici nahore. Pokud pocitame patra z obou stran, tedy dve vetvicky vyrustajici ze stejneho mista proti sobe jsou dve patra, tak jsem ostrihal z kazde kytky tak 7-9 pater.

I kdyz jste odpurci strihani, doporucuji si jednou za cas udelat takovy ritual a kytky jednu po druhe vytahnou ze skrine na stul a poradne si je v klidu a poradnem osvetleni prohlednout. Snazit se pochopit logiku s jakou rostou. Kdyz jsou v kupe ve skrini, tak vypadaji vsechny podobne. Ale kdyz si je vytahnete kazdou samostatne, vyniknou jejich individuality. Ukaze se treba ze jsou sice vsechny zhruba stejne vysoke, ale lisi se tim jak dobre jsou vyvinute, jakou maji stavbu apod. Kazdopadne, po prostrihani mam zase vetsi prehled jak na tom ktera kytka je. A muzu rict ze ze 14 rostlin ve skrini mi jich pripada v pohode pouze pet. Z toho dve rostou jako pokus v RW kostkach 10x10x10. Myslim, ze pristi grow zkusim v nich.

Prisli mi postou predatori na trasnenky, ktere mi to tu zerou. Jsou to pulmilimetrovi hmyzaci, kteri nejsou okem ani videt. Posilaji je namichane s pilinami, takze na kytky sypete piliny a doufate ze v nich jsou neviditelni Viktorove cistici. :-) Ovsem ouha. Myslel jsem, ze piliny jsou vec, kterou za par dni sfouknu, nebo z kytek opadaji samy. Ale ony ne, prischnou na listy a drzi na nich. Takze jsem po par dnech mel dost prace s namacenim rostlin a odstranovanim pilin z listu. Hlavne z tech vrcholovych chocholek, protoze z nich budou palice a nechci v palicich mit zarostle piliny, asi by to nechutnalo moc dobre.

Fotky hodim az budou prvni palicky.
Sinuhet
Takto to vypadá týden po přepnutí na květ.
Zároveň je to úkázka jak by se dal foťák využít na odhalování světelných poměrů ve škříni.

Řada pěstitelů stříhá listy tak, aby si kytky navzájem nestínily. Jenomže lidské oko je zrádné a vnímá jas jinak než poctivý foťák. Oko se totiž na ruzné osvětlení rychle adaptuje, takže do jisté míry stírá rozdíly.
Na této fotce je jasně patrné, že pravý spodní roh je docela utopený ve stínu. Prostříhat listy v této oblasti by mohlo být prospěšné. Akorát teď přemýšlím zda je lepší ustřihnout horní list aby šlo svělo na spodní, nebo ustřihnout ten spodní a nechat fungovat ten horní? Já hlasuji pro nechání toho horního. Je mladší, mohl by fungovat lépe a je blíže vrcholku, který nás zajímá, takže jeho stav ovlivní vrcholek asi více, než stav listů pod ním. A pak je taky možné, že rostlina je natolik chytrá, že kdyby tam dole někde bylo světlo, list by ho našel. A jelikož nenašel, znamená to, že listy nad ním tvoří dokonalé krytí a tím padem nahradily své předky v nižších patrech. Vyjímku bych udělal v případech, kdy vzrostlá rostlina stíní svým velkým listem vrcholem vedlejší, nižší rostliny. V tom případě radím nestříhat vrcholek té nižší, ale ustřihnout spíše ten list. :-)

V případě, že se vám na kytkách objeví zhnědnutí, které by mohlo být způsobeno popálením od lampy, můžete kytku vyfotit tak, aby vrcholky kytek byly uplně do bíla (přeexponovat) a pak se dá porovnat, zda místa vypálená do bíla na fotce odpovídají zahnědlým místům ve skutečnosti.
Sinuhet
Srovnavaci foto. 3 etapy vývoje v mé skříni.

Rozdil mezi fotkami je vzdy 10 dni. Takze treti fotka je o 20 dni starsi, nez ta prvni.

První fotka je týden po přesazení z parníku do kokosu. Tedy je to stav jak to vypadalo, kdyz byly kytky ve skříni týden.

Nesrovnávejte přímo jedince, protože kytky jsem v rámci té velké misky (12 rostlin) prehazoval. Snažil jsem se dávat ty nejmenší rostliny do centra, ke světlu a ty vyšší spíše na kraje, abych vyrovnával výškový hendikep. Během prvních 10 dní se výškové rozdíly jen rozrostly. Pak jsem dostal radu o správném zalévání kokosu a začal jsem to zkoušet. Během dalších 10 dní se rozdíly srovnaly, možná to bylo tou zálivkou, uvidíme, ale pár kousků přece jen zůstalo více pozadu.

Kdybychom chtěli zdůvodnit rozdíly různou kvalitou, či stářím řízku...
Celá miska šla do skříně najednou. Nechával jsem řízky v pařníku, až se jich nasbíralo 12 a pak je všechny najednou přesadil. Škoda že už nevím kolik dní musel čekat ten řízek co vystrčil kořínky jako první v pařníku, na ty ostatní.
Další den přibyl první řízek vpravo do RW kostky.
Za další dva dny přibyl druhý řízek v RW.
Takže v RW je řízek, kterému trvalo zakořenění nejdéle. Tipuji, že tak o 5 dní déle než tomu nejrychlejšímu. Zároveň je to řízek, který je ve skříni nejkratší dobu. Je jako by o tři dny mladší než kolegové v misce.

Výsledek této úvahy? Nerovné startovní podmínky v rozsahu několika dní by něměly být problém pro uniformitu výsledných rostlin.

EDIT: Aha, jsem zhulený a nemyslí mi to. Zcela bych zamlčel, že ta prostřední fotka je zhruba den přepnutí na květ. Takže následné změny mohou být připsány jak změně zalévání, tak změně růstové fáze.
Sinuhet
Vývoj zlomeniny pokračuje. Teď je vidět ztloustnutí stonku v místě poškození. Přebudoval zasobovací trubky a jede se dál.

Kromě toho to taky vypadá jako vysmátý trpaslík se stonkovou čepicí s vykulenýma očima a dole za listem vykukuje jeho napřažená ruka.
Sinuhet
Ukázka jak to vypadá po odstříhání bočních větví.

Tam, kde vyrůstají z hlavního stonku listy vyrůstají vždy i postraní větvičky na nich zase listy, na koncích palice.

A to celé znova na té boční větvičce. Tam kde ze stonku vyrůstají listy...GOTO 10.


Protože mám jen 250W prosvítím výšku asi jako sevřená pěst. Když vezmu do dlaně palici na vrcholu tak drzim tu nejkvalitnější část palice, která měla dostatek světla a je mohutná a kompaktní. Palice mi sice z dlaně pokračuje níže po stonku, ale to už je tenčí a řidší část.
Takže jsem ošmikal vše zhruba od výšky na sevřenou pěst od vrcholu až dolů. On se stejně ten vrcholek ještě vytáhne, takže budou ještě další střihací akce.


Zároveň je to má představa jak by měla vypadat zdravá rostlina (po ostříhání)...
Pořádný pevný stonek. Velké pěticípé listy jako lopaty schopné nabírat světlo plnými hrstmi. Zelené listy až dolů. Bez kazů, oschlých konečků.
Akorát by rozestupy mezi patry mohly být menší.

Bílé fleky na listech jsou ty zasrané piliny.
Sinuhet
No jo, ale co kdyz rostliny vnímají intenzitu světla spíše takto? To by se toho dalo vystříhat mnohem víc :-)
Sinuhet
Následující příspěvky berte prosím s rezervou jako výkřiky senilního zhulence, který má radost z nové hračky.

Zapojil jsem do skříně ke stávajícímu sodíku 250W ještě 200 W zářivku Nurturelite v barvě fialové (purple).

Ti z vás kdo nurturelite znají nechť přeskočí.

Je to zářivka, která má prý spektrum speciálně pro rostliny. Což má výhodu v tom, že z jednoho wattu vyrobí vice světla užitečného pro rostliny, než normální zářivka a možná že 200W zářivka svítí kytkám víc než 250W sodík. Lidskému zraku se to jeví slabší než "ve skutečnosti" protože lidské oko je nejcitlivější na zelenou barvu a tu naopak rostliny nepoužívají a odrážejí ji, takže se nám jeví zelené. Tudiž zelená v zářivce se speciálním světlem pro rostliny pokud možno není.
Kromě tedy speciálního světla mají ještě jednu výhodu, nehřejí se tak, jako sodík. Verze bez integrovaného předřadníku se vejde do cooltube. Jak ta s integrovaným nevím a nejsem si jist, jestli se ještě vůbec dělá.
Něco podobného by měly být i třeba cfl.cz, nebo jsem ještě slyšel název Envirolite a myslím, že je toho víc.

http://www.nurturelite.com/ Bacha. Na cestinu ani neklikejte. :-)
Sinuhet
Takto to vypadá když se zvedne sodík a vyfotí se zářivka sama.
Sinuhet
Takto jim to sluší spolu se sodíkem. Výbojka je asi centimetr nad zářivkou.

V pravo-levém směru je výbojka posunuta tak, aby svitila šikmo pod zářivku, ale nedosáhne plně na vrcholky řady tří rostlin přímo pod zářivkou. Ty budu tedy považovat za rostoucí pod nurtur s přisvěcováním sodíkem. Uprostřed budou kytky pěstovaná zhruba půl na půl a nejvíc vpravo bude převažovat vliv sodíku. Ty dvě rostliny uplně vpravo nepovažuji za účastníky tohoto pokusu. Ty tam jsou jen proto že mě zajímalo jak se to bude chovat jen v samotné RW kostce. A ono se to chová velmi dobře, takže příští sezónu kokos nahradí asi RW.
Takže nás zajímá jen samotný tác obsahující tři řady rostlin po čtyřech kusech, tedy 12 kytek.
Sinuhet
Třeba by vás zajímalo jak je to velké? Nooo velké!
Sinuhet
Je k tomu elektronický předřadník.












Vyfotil jsem vám jeho štítek.












Má uživatelsky příjemně vyřešené připojení. Konektory, které znáte z PC a dost lidí má doma vhodnou šňůru.
Kdo nemá, dá se bežně koupit v PC prodejnách, nebo v elektrech.








Asi 20 cm na délku, s úchyty pro přišroubování na nějakou podložku.
Sinuhet
Další vychytávkou na kterou jsem narazil a která možná bude mnohým připadat samozřejmá je uchycení objímky, které za mě vymyslelo jak zářivku do skříně umístím.

Do zadní strany skříně jsem zašrouboval vruty s půlkulatou hlavou na které se nasazuje chytrý kus plechu na zadní straně objímky E40.
Držáky ze dvou vrutů jsou v rozestupech aby bylo možné výbojku zvedat s rostlinami.







Chytrý kus plechu.











Nasadí ze výřezem co není zahnutý na jeden vrut...











A druhý, zahnutý výřez se zaklapne pod druhý vrut.
Sinuhet
To, že je zářivka chladnější než sodík znamená, že má 93 stupňů celsia.
Překvapil mě předřadník, který má asi třicet stupňů je jen příjemně teplý.
Sinuhet
A na závěr výsledky mého zhuleného nadšení z foťáku...
indicky-konopi
Hned s fleku se omlouvám, že sem přispěju:), ale sinuhete jak to, že tam nemas to posrany stinitko??:d Asi je to jina nez u vybojek... Jinak to podtim roste celkem hezky ne? podle me docela kurevskej rozdil jak pod sodikem, a ve srovnani s MHčkem? Si myslim, ze je to sice pomalejsi, ale presto to vetveni...,no rekni nam jak to je? dik
Sinuhet
Co se týče stínítka, tak ho nemám proto, že je to celé jen tak na rychlo, zkušebně. Jen do konce této sezóny. Pak mám objednanou červenou nurturku a pojedu asi jen pod ní. Dám ji do cooltube místo sodíku a uvidíme.
Tuhle fialovou mám jen půjčenou. Pokud bych tam chtěl mít dva světelné zdroje, tak asi dvě cooltube rovnoběžně vedle sebe. Pak je ovšem třeba ještě nějaká rozdvojka a spojka na ten stříbrný rukáv umožňující chladit jedním ventilátorem dvě cooltube. Díky tomu, že ta nurtur je tam teď volně, mi stoupla teplota z 25 skoro na 28 a to jsem ještě musel zvýšit otáčky ventilátorů. Kdybych tam dal metalhalogen, tak by to bylo asi také zlepšení a levnější, ale myslím si, že by to topilo víc. Celé je to boj chlazení kontra hluk.
Jak to pod tím roste ještě nevím. Dal jsem to tam včera. :-)
Sinuhet
Jsem vám říkal, že na čestinu nemáte klikat. :-)
Sinuhet
Vsak s 250W uz pestuji nekolik sklizni a uchladit se to dari. Tezko jsem si do skrine pridal dalsich 200W navic proto abych tam mel chladneji. :-)
Ja nic neresim. Snazim se do skrine narvat co nejvetsi svetelny vykon aniz bych musel na navstevy v obyvaku kricet. Vubec nemam problem. Nejsem ve slepe ulicce, ze bych nevedel jak to dale resit. Porad jeste vim o mnoha dalsich moznostech. Muzu si koupit poradny vetrak, uz mam jeden i vybrany. Ale mezitim zkousim ruzne dalsi veci. Poznavam a ucim se. A sve zkusenosti se delim. Hned behem toho, co je ziskavam.
Sinuhet
S pasivnim odtahem se mi ve skrini teplotu s 250W sodikem udrzet nepodarilo.
Ano chci zkusit jet to cele pod 200W cervenou nurtur misto pod 250W sodikem, protoze jsem slysel ze je to srovnatelne a s tou nurtur by to mohlo byt jeste tissi a muzu ji dat jeste blize kytkam.
The Farm
nazdar čim svitiš v matkarne ??
Sinuhet
Diru ve strope o ktere jsem doufal ze vytvori tah a pomuze odvetrat uz mam zase zalepenou, protoze to nemelo vliv vubec.
U pasivni ventilace bude asi hodne zalezet na stesti zda se ti podari udelat diru tam, kde to diky rozmisteni vseho ve skrini vyvola ten spravny pohyb vzduchu. Nepochybuji ze se to pasivne uchladit da, ale me se nepodarilo najit ta spravna mista na diry.

V matkarne mam dve philipsky PL-L cosi. Byloje tezke sehnat protoze maji myslim 48cm a pritom kazda myslim 28W. Jsou ultra studene 6500K.
Jsou na elektronickem predradniku, take od philipse.
Sinuhet
Jedna kytka byla výrazně utopená mezi ostatními. Pořád věřím, že je dožene, když ji dám šanci. Tak jsem přemýšlel, že bych ji z drátků naohýbal nějaký držák a ruzné jiné šílenosti, když najednou mi došlo, že odpověď už přece dávno znají afričané! Ano přátelé PET lahev! I evropan může projevit recyklačního ducha a když už se do toho jednou dá, tak sakra dá vědět do novin, do televize, udělá tomu stránku na netu, koupí všechna práva, zaregistruje možné domény,... tak potom..! ...potom přátelé... přichází COCA-COLA! Tramtadadááá, světový gigant od něj skupuje práva na jeho vynález známý především v komunitě pěstitelů konopí. Zatímco evropan ovšem prodává pestitelský výrobek, oni kupují novou reklamní plochu. Jako jediný světový výrobce mají pod kontrolou trh s podkladacimi kroužky. Vyrábějí je v číně v masových množstvích a ručí za to, že jsou vyráběny z recyklovaných PET láhví. Za směsné ceny je dodávají v každé base lahví naházené na hrdlech lahví. Matky je nosí domů dětem na hraní a netuší, že všechny mizí do synovy svítící skříně. A tak mladí pěstitelé již od samých svých prvních pokusů jsou vystavováni reklamním vzkazům na podkladacích kroužcích. Kroužcích od coca-coly... A na chudáka Sinuheta? Na toho si nikdo už nevzpomene. :-))))))))))


To jsou zase vzorky... chm, chm. :-)
Sinuhet
A když už se zhulenec nadchne pro možnosti PET lahvových technologíí, tak jede a produkuje...

Tohle je další nurturelite. Take purple, ale v provedeni 18W trubice.

Oprava: Je to 24W, vizte dalsi prispevky...

Prodává se to i s tím tělesem, ve kterém je asi zabudován elektronický předřadník. Má to pár takových drobných vychytávek, které usnadňují život.
indicky-konopi
ty petky tam mas na co? ja jsem to nejak nepostreh...jinak tohle je nurterlite? To asi ne!e, ale purple to asi jo!o:), a neni lepsi bily svetlo na kolony a vseobecne i na rust...? jinak se mi libi ten pařniček, kde se da sehnat v takovymto rozměru?:)
Sinuhet
PETky drzi zarivku ve spravne vysce nad parnikem. Teda spravna teprve bude, ted hledam.
Za domaci ukol vyfotim stitek, myslim ze tam bude napsano nurturelite. Na klony a rust je pry dulezita ta modra slozka. Takze mozna modra verze by byla lepsi, ale pokud vim tyhle tenke zarivky se delaji jen jako purple. Ale nurturelite ma na webu fotky kdy pouzivaji dve takove zarivky na aeroponickou rizkovnici. Tak treba vedi co delaji. Az mi odejdou stavajici zarivky v matkarne, tak mozna zkusim nekolik techto.
Parnicek s nizkou boudou se da sehnat tam, kde maji i ty s vysokou. Po netu myslim treba klecka.cz a osobne ve vselijakych kvetinarstvich a bau*...
Sinuhet
Aha, tak kecam, ta zarivka ma dokonce 24W

http://www.nurturelite.com/gallery/PS1.jpg
Basty
Uvedl bych pár věcí na pravou míru.
Ta zářivka je opravdu Nurturelite. Ovšem není 18 W, ale 24 W.
A ještě jedna oprava: Není jen v PURple barvě, ale vyrábí se i v Blue.
BTW: Myslím, že máš tu zářivku vysoko.
Pařníčky máme poslední tři kusy.
Sinuhet
Vysku odladim. Budu merit teplotu v parniku a najdu spravnou vysku. Kdyz jsem mel zarivku polozenou primo na parniku tak tam podle me bylo prilis horko. A tak jsem vzal v uvahu vysku v jake to maji oni na obrazcich. Viz muj link. Ale jak rikam, presne to nastavim az s teplomerem.
indicky-konopi
Jo tak to jo, sorry jestli neco, ja jsem jen nigde nevidel, že se dělaji i v tak malych wattažich, každopadně si myslim, že tyhle trubice budou asi určo lepší než ty klasicke, už jen proto, že je to od nurterlitu, ale na kolik vyjde tahle trubice+ jeste balast, pač je to atipicka wattaž a určo i delka ty trubice.. Do řizkarny bych si prave chtel proridit 200w nurterlite, ale bilou nebo fialovou co myslis, ktera je teda lepsi? U tech nurterlitu se mi zda, ze pod tou prvni to roste špičkově narozdil od te druhe...jinak s tema parnikama, vim kde se prodavaj a i sem na ne narazil v baumaxu, ale ja myslel presne ten co mas ty, ma supr rozmer...ty petky, hihi to je sranda:)
Sinuhet
nurtur se dela modra, fialova, cervena. Modra a cervena jsou imho rust a kvet a fialova je takovy doplnek k nim. Ja bych do matkarny dal asi modrou.

Ten parnik mi pripada normalni. Vsude vidam tyhle rozmery, akorat ze jeste byvaji s vyssim tim pruhlednym deklem, ale spodni cast je stejna.
indicky-konopi
jo modra vim, ale sviti bile, tak sem vzdycky zmatenej:), jinak imho modra a filova je rust a červena je ciste na posledni dny kvetu...! a ten parnik jsem takhle velkej este nigdy nevidel, proto na to cumim jak bacil do lekarny..., s vyssim deklem samosebou jo...
Sinuhet
# Blue spectrum daylight for seedlings, cuttings and vegetative growth.

# Red spectrum warm light, the best for boosting flowering and fruiting.

# PURple spectrum excellent for all plant growth at all stages. the best for seedlings, cuttings and vegetative growth.

# PURple is the perfect partner for HPS systems, supplementing duller areas, compensating for the spectral deficiencies of very high lumen HPS lamps.

For shorter thicker more leafy growth use blue.

To increase the internodal growth and budsites and longer, vertical growth use PURple

For flowering use red, add PURple for thicker flowers.
indicky-konopi
sice neumim anglicky, ale tomuhle rozumim:D K tomu muzu jen konstatovat, že to kamoš děla blbě!:) Na rust dava modrou, na prvni 3-4tydny 12/12 dava fialovou a nakonec červenou..., tak to se tešim až mu to řeknu:D Mě asi zabije páč sem mu to takhle poradil já...:frog: Jsem myslel, že červeny spektrum je solidni na kvet, ale když je to narust tak to asi moc červenyho spektra nema což?? ta fialova se podle me prave pridava na zacatku k modry a nakonci k červeny..., takhle sem mel za to, že je to the best...tady jsem se možna trefil ne?:)
Sinuhet
Zjednodusene receno jo. Na rust modra, na kvet cervena a kdyz jsou moznosti tak ke vsemu jeste jako doplnek fialova.
Nejlevnejsi moznost je podle me na vsechno jen ta cervena. Teda krome matkarny. Ale na klasicky postup kdy jdou zakorenene rizky pod sodik, kde chvili rostou a pak se prepnou je IMHO ekvivalentni cervena nurturka.
indicky-konopi
jo tak to by šlo...jde o to, že ma všechny tři 200w zářivky, ale JEN JEDEN PŘEDŘADNÍK, tím pádem to kombinovaní vypadavá...a popravdě řečeno se mu nechce dávat další dva litry za druhej předřadník, když už za to dal před deset klacků, to prostě by mohlo začit toho člověka srát:D Jinak pak taky nechce sviti 400w, ale zustat na těch 200w, takže jsou dvě varianty, bud investovat do předřadníku a pak do obou spekter přisvicovat tou fialovou (diky penězum tahle varianta asi shoří..) anebo neinvestovat a zezačatku svitit normoš tou modrou semtam ji prohodit za fialovou, po přepnuti na 12/12 svitit fialovou a semtam ji prohazovat za červenou, co mysliš?
Sinuhet
Ja si myslim, ze bych nejdriv zkusil do toho neplantat tu fialovou. Jen modrou na rust, cervenou na kvet. A pak mozna priste kdyz uz to bude mit v oku, zkouset nejake prohazovani za fialovou treba jak v rustu tak v kvetu. Ja jsem to z jejich webu pochopil tak, ze cervena a modra jsou zaklad a fialova doplnek.
indicky-konopi
No ja sem to tak taky pochopil, ale na druhou stranu mě zas nepřišlo divny na začatku květu svitit fialovou...a už vubec mě nenapadlo, že by musel kupovat dva předřadníky...to bylo ješte když se neprodavali s tim zabudovanym...cena nějakejch 2400,- za jeden...:confused: každopadně oba dva kamoši byli asi zbrkli a neměli to kupovat, jenže když ono to nehřeje, skoro nežere a navic to je specialka na kytky, hold doufam, že jim to poslouží tak jak by mělo:), ale to si myslim, že jen v tom připadě, že to skombinujou a budou svitit 400w, paxi myslim, že to podá dobry vysledky...furt tady slibuju fota jak to u nich vypada, tak doufam, že je sem co nejdřív dostanu... , ale popravde řečeno u jednoho kamoš to nema cenu ani fotit, páč to je hnus a bida...neumi pěstovat podle mě, ale vybaveni a hnojky na to má:), ten druhej to má fakt hezky, tak aspon jeho sem dám:), jinak kdyby ti tady vadily ty kecy, vsechno s klidem a rád promaznu...
Jinak chci este dodat, ze ten prvni kamos tam ma ty kytky už nejaky 3-4mesice a že bych tam videl nejakou peknou paličku to proste ne?! ten druhej jede zhruba stejne semnou, takže jsem zvedavej o kolik dni bude ty samy řizky sklizet dýl....
Sinuhet
Hoď sem to nejlepší z pod nurturek, co máš. :-)
Alespoň pak můžem porovnávat.
Ať vím čeho minimálně mohu dosáhnout.
Sinuhet
Zítra to bude 14 dní na květu a tam se už děje tohle.
Sinuhet
Plním domácí úkol.
Sinuhet
Občas v době tmy nahlédnu do skříně a kytky v době tmy byly vždy takové povadlé. Nevypadaly tak nadšeně a zdravě jako v době světla. Říkal jsem si, že je to asi normální. Proč šponovat listy, když světlo stejně není. Ale pak jsem si řekl, že třeba mají jiný problém. Protože teplota i vlhkost po tmě je v mojí skříni ve stejných mezích jako v době světla, musel to být jiný faktor. Podezření padlo na ventilaci. Když zhasnu skříň, vypne se vše včetně zvlhčovačky i ventilace. Rostliny se možná dusí, když jediný čerstvý vzduch přichází jen otvorem nahoře a dole, "samospádem".

Dal jsem tedy ventilátory na samostatný okruh, který jede pořád a ono to fakt pomohlo. Teď vypadají kytky dobře i v noci.
indicky-konopi
yavar: kamošovi to pod nima roste celkem pěkně, oproti druhemu kamošovi:), fotky budou až přiští tyden...
jinak mě ještě pošle nějaky info přímo od té firmy co nurterlity vyrabí, jak je to s tim střídáním zářivek, pořad se mu to nezdá, páč mu napsali něco jinyho, než se tu uvádí..., tak zatim, a ať to roste...
Sinuhet
Fialova zářivka nurturelite 200W s externím předřadníkem žere 145W.
Sinuhet
Meril jsem to digitalnim wattmetrem. Takovym tim domacim, co ti pocita i spotrebovane kWh. Tech 200W co je na krabici je marketingovy udaj. Neco jako kdyz casio napise na hodinky water resist 100m, tak to neznamena vodotesne do sto metru, ale ze se s nimi muzes sprchovat. :-)
Ted je otazka zda nadsazuji udaj, aby vypadali lepsi nez jsou, nebo zda by nikdo neveril tomu ze 150W muze byt podobne 250W sodiku a tak to radeji nadsadili, aby lidi tak nedrazdili. :-)
expiry_date1
Akurát nechápem,prečo platiť za 200W a dostať 145W?Aj keď je to výhodné,tiež by nebolo od veci keby 400W HPS malo príkon 300W,ale....asi by to nesvietilo ako 400W HPS imho.Takže tá Nurturelitka možno ani nemá taký výkon,ako sa na nej píše.Podľa mňa je pre obchodníka výhodnejšie napísať čo najnižší príkon(spotrebu) pri rovnakej kvalite.Alebo to dáva nejakú inú logiku?
Ak by mala pri príkone 145W tých cca 13000Lumenov,tak to by bol lepší pomer W/Lumen a tým pádom pre nich plus,alebo nie?
indicky-konopi
Čemu by jste věřili spiš wattmetru či strankam vyrobce??:D jinak ta 24w nurterprdka má kolik w? Každopadně ja ti věřím sinuhete...
expiry_date1
Keďže predpokladám,že Sinuhet nie je nejaký unáhlený a určite ten watmeter vyskúšal aj na iných spotrebičoch,kým to sem napísal....
inf3cti
citace:
Původní příspěvek od yavar
prijde mi to podobny jako u procesoru amd - jiste, jen podobny - ale tam taky pisou ze me vic GhZ nez opravdu ma

Na AMD nepisu, ze ma viac GHz, to cislo vyjadruje frekvenciu procesora pentium s priblizne rovnakym vykonom. Marketingovy tah, aby nahodou nezaostavali za Intelom v predvadzani cim vyssich ciseliek.

Inak z tej spotreby Nurturelite som tak trochu zmateny. Uvadzanie skreslenych udajov povazujem za negativne, nech uz su upravene smerom hore ci dolu. Pravdu povediac tym Nurturkam verim cim dalej tym menej, ale som rad, ze sa najde niekto ochotny to otestovat. Drzim palce, Sinuhete.
Sinuhet
24W nurturka ma opravdu tech 24W prikon. Zarivky s integrovanym predradnikem (v patici) jsou na tom jeste hure. Namerenymi hodnotami jsem si dost jisty. Kolega nasel na webu nurturu i docela dost informaci jak to s temi watty je. http://www.nurturelite.com/ballasts.htm
Tam pisou ze to ma asi 160W, takze plus minus se to shoduje s mymi merenimi. Tech 200W je pry neco jako max prikon. Jako treba u PC zdroje.
Mimochodem na krabici od nurturek nikde vlastne technicke parametry nenajdete. Maximalne ze je to na 230V a pak tech 200W bez toho aby bylo udano vykon ci prikon ceho to je.

Dalsi vec pro elektrotechniky je ucinnik. To je to kvuli cemu se k predradnikum pridava kondenzator. Idealni ucinik je 1.0. Nurturka s elektronickym externim predradnikem (to co mam ja) ma 0.99 az 1.0. Ty s integrovanym predradnikem maji myslim dokonce az kolem 0.5 coz je fuj.
expiry_date1
No AMD je jasné,tam ide o výkon a o určité porovnanie s pentiom(myslím,že tu je to jasné,prečo to označenie napr.Athlon 1800+ a má 1533MHz).Ale toto by mal byť príkon a nie výkon.Jasne,toiež ma rozosmejú tie rádiá,kde je na nálepke obrovským farebným písmom napísané 2x200W!! a má to nejaké 2w šepkátka:D
Akurát,že u tých lámp mi to nejako neštimuje.Však by na to niekto časom prišiel a ak mám nižší príkon ako udáva výrobca,logicky má aj nižší výkon,myslím,že tu platí priama úmera.
Sinuhet
Pak tu mame docela hezke kousky z jejich webu. Pro anglictinare uvedu full, pro neanglisty strucky preklad:

http://www.nurturelite.com/extra.htm

We must take this opportunity to state we have nothing to do with those that claim that 200w nurturelite T5HO is equivalent to 600w HPS in terms of effective light. This is rubbish, it is only radiation theory that points to this, in practice, in the world of plants, 3 x 200w (600w) T5HO is equivalent to 600w HPS. We recommend 50w of light per 30cm x 30cm of plant canopy. This is based on our findings from using LED's, Fluorescent's, and HID systems. For plants, not humans, it is the energy used for environmental control that can be reduced when using Energy Saving Lamps, this is reality. We are very upset about these false claims, nurturelites are beautiful, they are really the best lights we can make for plants in the world, no-one else has Sulphur Plasma or research like our Chinese team do into LED lighting, there is no need for these false claims, the truth is easily good enough.

Compare actual power usage of both ballast and lamp and watt for watt comparison can make most people think about electricity costs properly for the first time.
nurturelite 600w HPS Lamp + 600w ballast = 635w actual system power usage
nurturelite 200w T5HO Lamp + 200w ballast = 161w actual system power usage
Thus, watt for watt, 600w HPS is roughly equivalent to 800w (4x200w) T5HO. We see comparison between HPS and T5HO as a similar comparison between Hydro and Terra. The first will probably give you higher quantity, the latter will give you better quality. So, the word "equivalent" is used by us in the context of quality and quantity balancing each other. A synergy of both technologies is the nurturelite suggested way forward.


Zhruba by mohlo platit, že 3x200W nurtur je pro kytky ekvivalentní jako 600W sodík.

Doporučují 50W na 30x30 cm rostlin.

600W sodík s balastem žere cca 635W
200W nurtur s balastem žere cca 161W
Takže 600W sodík má stejnou spotřebu jako 4 x 200W nurtur.

Říkají že srovnávat výbojky a zářivky je jako srovnávat hydro a hlínu. Hydro přináší kvantitu, velké výnosy, rychlost. Hlína přináší kvalitu. Takže slovo ekvivalent používají jako něco co je součtem kvality a kvantity. Já to chápu tak, že pokud toho pod nurtur vyroste méně, bude to o to lepší kuřivo.

Dále volně čerpám z toho jejich webu...

Nurturky s externím předřadníkem mají cca 75 Lm/W, ale to je celkem k ničemu, protože lumeny jsou počítány na lidské oko, takže nevypovídají o tom jak to vidí kytky.

Aha tak těch 75 Lm je pro místnost s teplotou 12 st. celsia, přitom optimum pro zářivky pro jejich maximální světelný výkon je kolem 30 st. celsia. To jsou mantáci, proč to teda neměří při té nejlepší teplotě?

Odrazivost hliníku, bílého lesklého nátěru, nebo bílého plastiku je 70-80%, matný bílý nátěr má 85-90% a Mylar 90-95%
(ať se je o co hádat :-))

A na závěr odkaz na graf spekter různých svítidel http://www.nurturelite.com/gallery/SPDs.gif
Sinuhet
To s tim hlinikem mi to prave vrta hlavou u Mylaru. Protoze to je proste plastova tkanina potazena hlinikem a nemyslim si ze by rozdil 20% byl dan tou tkaninou.

Kazdopadne nurturky se holt otestuji v praxi a watty se budou resit ve smyslu kolik to zere a ne kolik to sviti. :-)
indicky-konopi
jo a ty nurterlitky maj teda 100% spektra, ktery kytky využijou nebo jak to je? Ja jen, že třeba sodikovky nemaj ani 50% spektra, ktery kyti využijou, tudiš např. 600w vybojka je pro kytky z "cca 50% využita" tudiš využito jen 300w?:D kežto u Nurterlite 100% v 150wattech?:eek: už jen podle cukříčku a silnější vune se mi zda, že v malych boxech bude nurterlitka vitězem´, co se tyče kvality vyslednyho produktu...:frog::D
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od indicky-konopi
jo a ty nurterlitky maj teda 100% spektra, ktery kytky využijou nebo jak to je? Ja jen, že třeba sodikovky nemaj ani 50% spektra, ktery kyti využijou, tudiš např. 600w vybojka je pro kytky z "cca 50% využita" tudiš využito jen 300w?:D kežto u Nurterlite 100% v 150wattech?:eek: už jen podle cukříčku a silnější vune se mi zda, že v malych boxech bude nurterlitka vitězem...:frog::D


Tohle je graf z webu nurturu. Purple je fialova nurturka. Cervena a modra by mely mit vzdy jen ten svuj kus z toho co ma purple, ale cekal bych ze o to silnejsi.
inf3cti
citace:
Původní příspěvek od Sinuhet
We must take this opportunity to state we have nothing to do with those that claim that 200w nurturelite T5HO is equivalent to 600w HPS in terms of effective light. This is rubbish, it is only radiation theory that points to this, in practice, in the world of plants, 3 x 200w (600w) T5HO is equivalent to 600w HPS.


Ak to chapem spravne, tak podla tohoto je 600W HPS ekvivalentna 3x200W Nurture, co sa tyka mnozstva svetla vyuzitelneho rastlinami.
Tak som mozno divny, ale kde je potom vyhoda pouzitia Nurturiek? 600W mozno vydava o nieco viac tepla, ale neda sa to poriesit napr. CoolTube? Kedtak sa mi k tomu prosim niekto vyjadrite, ja sam to nemam s cim porovnat. Ale 3x200W Nurture je urcite nepomerne drahsia zalezitost ako 600W HPS, a to svetlo asi nebude prenikat do takej velkej hlbky. Ak to aj nie je 600W vs 3x200W, ale 630W vs 500W, tiez to nie je
nejaka obrovska uspora.

Proste mi to je divne. Naco kupovat drahe Nurturky, ked vyrobia na 1W priblizne tolko ucinneho svetla ako HPS...?

EDIT: Podla toho grafu (ak je naozaj proporcne spravny) vyziari Nurturka(konkretne PURple) zhruba rovnake mnozstvo svetla na 1W ako HPS, ale navyse v tych 'spravnych' spektrach - t.j. nevyzaruje vela zbytocneho svetla, ktore rastlina aj tak nevyuzije. V tom pripade by ale bolo mozne, ze 200W Nurturka je pre rastliny rovnako prospesna, ako napr. 600W HPS! Tak kde je kua pravda?
indicky-konopi
No hele na tohle už jsem koukal:D, a tomuhle já stejně moc nevěřim... jinak tam neni zakreslenej MH a ty dvě nurtur., takže je to pro mě hodně moc orinetační..., ikdyž máš nejspíš pravdu, že ta červena s modrou, budou mit o něco vic...ale chtěl bych proste graf znazorněnej pro rostliny, a do toho zakreslenej MH+sodik popř. ještě s UV-B zařivkou a to same s třemi nurterlitkama..., takhle to vypada, že je nurtur jasnej vítěz:D A to tam srovnavaj jen fialovou vs. hps...
Sinuhet
IMHO je to o teplote, spotrebe, moznosti lepe svetlo rozlozit v prostoru. Na druhou stranu pokud u te 600 vyuzivas toho ze jeji svetlo pronikne hloubeji, tak je lepsi asi sodik.

Jeste tam pisou neco ve smyslu, ze sodik vydava i hodne infracerveneho zareni, coz je teplo, ktere se ale neda uchladit. Zareni totiz nelze odfouknout. No a tohle teplo pry muze vysusovat palice a vubec jim delat zle, takze palice zpod nurturky by mohly byt "stavnatejsi".

Samozrejme ze tu prevypravuji jen jejich reklamni kecy, nic jineho zatim k dispozici nemame. Snad za 5 tydnu az sklidim, budeme vedet vice.

Pro me je dulezite to teplo, protoze bojuji s hlukem, coz znamena minimum ventilatoru.

Dalsi pohled by mohl byt pro nizke skrine, kde nemuzes mit vysokou kytku a tim padem nepotrebujes prosvitit tak hluboko.
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od indicky-konopi
No hele na tohle už jsem koukal:D, a tomuhle já stejně moc nevěřim... jinak tam neni zakreslenej MH a ty dvě nurtur., takže je to pro mě hodně moc orinetační..., ikdyž máš nejspíš pravdu, že ta červena s modrou, budou mit o něco vic...ale chtěl bych proste graf znazorněnej pro rostliny, a do toho zakreslenej MH+sodik popř. ještě s UV-B zařivkou a to same s třemi nurterlitkama..., takhle to vypada, že je nurtur jasnej vítěz:D A to tam srovnavaj jen fialovou vs. hps...


Tady http://www.nurturelite.com/spd.htm maji i grafy pro cervenou a modrou, ale zvlast a bez grafu pro kytky. Budto jsou to hrozne lamy (i ten web je dost zmateny a rozhazeny), nebo nemaji poradne vysledky a jenom mlzi.
expiry_date1
IMHO,je to niečo,na čo sa minulo možno dosť peňazí na výsku,prototypy a podobne,tak si potrebujú vrátiť nejaké tie náklady:)
Je to alternatíva,ale už len to,že na 30x30cm stačí 50W je imho myslené na nejaký skleník s kvetinkami.Mám na podobnej ploche 70W HPS a aj tak si myslím,že by to znieslo viac:) A vôbec tam nie je spomenutá hĺbka,do akej to efektívne presvieti,ale asi sa v prvom rade nezaoberajú pestovaním konope a na "Bláznivého Jana"(kvetina:D ) mi tých 50W na stopu asi stačiť bude:D
inf3cti
No v tom pripade by bolo najvhodnejsie dat to nad SOG alebo ScrOG, Nurturky zavesit pekne nizko nad rastliny a prefukovat ventilatorom, ziadna cooltube ani nic podobne. V tom pripade by ani velmi nevadilo, ze presvietia tak malo. Menej tepla = menej narocne chladenie, takze by som to videl skor na nejaku malu/nizku/utajenu skrinu.
citace:
Původní příspěvek od Sinuhet
Budto jsou to hrozne lamy (i ten web je dost zmateny a rozhazeny), nebo nemaji poradne vysledky a jenom mlzi.

Asi tak.
Sinuhet
Nebo prave cooltube (prece jen skoro 100 stupnu, co ma teleso nurturky je dost) a tu nechat dotykat se kytek. Nurturka se do cooltube vejde tak tak, takze mezi nurturkou a sklem cooltuby je minimum mista.

A co se tyce toho ze na konopi nemysli, tak co myslite o cem je tohle? :-)

Strictly nurturelite fluorescent only example: 10 x 200w (2000w) nurturelite PURple red lamps produced same yield as crop did with 3 x 600w (1800w) HPS, but the grower reported that although quantity/yield was fractionally down, the QUALITY was up massively, because there is so little heat, all of the "qualitative" characteristics of the plant tops are not "evaporated" by IR heat. this is especially relevant during the flowering stage when plant surfaces in the flower region are particularly photoponically sensitive and vulnerable to humidity and over-heating problems.
indicky-konopi
jo jinak jsem se chtel zeptat proc byste cpali nurturku do cooltuby??:D:frog: kamosi ji maj tak 5cm nad vrskama a ešte jim to nespalilo ani jeden listeček, navic opravdu skoro vubec nehřeje....taky se teším až budu moc porovnat vyslednej produkt A11xMTF z pod nurturlite a z pod sodiku, snad taky do 5tydnu;):D
Sinuhet
Ja ji mam ted take asi 5 cm nad vrcholkama, ale muzu rict, ze kdyz jsem ji do skrine pridal, musel jsem pridat i na zvlhcovacce a taky dva stupne na napajeni ventilatoru, protoze holt hreje. V cooltube by se teplo hezky odvedlo uplne mimo skrin rukavem a dalo by se to podle me postavit opravdu tiche. Ale jak rikam, ja to proste chci pokud mozno uplne tiche.
indicky-konopi
žadnej problem, zvlhčovačka bordel neděla, ten ventoš na ofuk bych řekl, že taky neni slyšet a cooltube by akorat pohlcovala zbytečně nějaky ty střípky spektra..., jediny co by mohl bejt problem je se smrádkem...IMHO se da postavit ta skřín tak, že nebude vubec slyšet, naprosto bez problemu...

No mozna by nebylo spatny to presunout prave do threadu o nurterlite?!??
expiry_date1
Ak by fakt bol výsledný materiál citeľne kvalitnejší,tak by som si ju určite kúpil.Osobne mi o kvantitu v prvom rade nejde,tak Ťa Sinuhe tprosím,ak dokážeš posúdiť,osobne mňa by zaujímal hlavne smoke report spod týchto lámp:)
Sám som sa snažil spochybniť genialitu HPS:D ,akurát že pod hocijakou HPS rovnakej watáže vypestujete veľmi podobný materiál(myslím tým napr.400W son-t vs.400W agro),aspoň teda podľa všetkého tam nejaké výrazné rozdiely nie sú.
btw,čo by si volil za kombináciu na kvet?Len červenú,alebo aj fialku?
inf3cti
expiry, ak ti ide hlavne o kvalitu, mozno by stalo za to pouvazovat o UV-B ziarivke. Viacero studii, ktore som nasiel na nete sa zhodlo na tom, ze produkcia THC je stimulovana UV svetlom.
Mna by zase zaujimal smokereport dvoch rovnakych modelov, v rovnakom setupe, ale z toho jeden pestovany s pridavkom UV.
Sinuhet
Z docela duveryhodnych zdroju se ke me doneslo, ze pri pokuse s nurturem v identickych podminkach pro srovnani se sodikem, bylo z pod 2x200W nurtur stejne mnozstvi huleni jako z pod 600W sodik a jeste k tomu to od nurturu bylo "lepsi". Nic vic vam k tomu nereknu. Nic vic nevim. Jak jsem koupil, tak prodavam. Muzeme tu teoretizovat cele dny, stejne to nevymyslime. :-)
Co se tyce kombinace, tak pry na kvet jen tu cervenou. Nekombinovat.

Hodlam nakoupit spousty levnych sklenenek a usporadat po sklizni s prateli slepy test. Kazdy dostane hromadu cistych skel a bude si nabijet z neznamych sacku ruzne vzorky a tridit. Z kazdeho skla povolen jen jeden nadech. Uvidime. :-)
Sinuhet
No u sodiku bych se take snazil dat sodik presne tak vysoko aby to bylo tesne za hranici paleni vrcholku.
indicky-konopi
srovnání se sodikem? jakej amater to testoval, že tam nepřidal ani MH vybojku na rust, když už teda srovnal spec. vybojky vs. spec. zařivky...?! dále jsem taky přesvědčen, že při srovnatelnym vykonu obou testovanych zdroju tzn. 600w MH+SODIK vs. 600w NT- 3spektra, dokaže NT vyrovnat kvantitu s vybojkami...ale kvalita jestli je tedy lepší z pod zářivek o čem bych nepochyboval, ale zase u vybojek by se to dalo dohnat právě přidaním UV zdrojem s dobrym UV-B spektrem, takže až pak by byla potřeba testovat...;) a co se tyče té kombinace, ja bych tou fialovou určo přisvicoval, pokud neni druhy předřadník, tak samo jen čistě tou modrou a červenou...teoretizovat můžeme opravdu cele dny, ale stejně je to z nejvtetší časti o samotným pěstitely...:D
Sinuhet
Vzal jsem holky na vychazku...
Sinuhet
Tri tydny za nami. Vyska 45 cm.
Sinuhet
Ve skříni proběhl výrazný upgrade. Z dřevěných hranolů 3x3 cm jsem sešrouboval podstavec, který zvedne kytky výše a umožní mi pod ně dát nádrže na drip systém, nebo jinou hydroponii, kterou do budoucna zkusím. Asi NFT. Je to vyměřeno na výčku kýble, takže jsem přišel o 35 cm z výšky zkříně. V této sezóně to nevadí. Kytky přestaly růst po třech týdnech květu a nejvyšší má 45 cm. Ale v příštích sezónách musím dávat na výšku ještě vetší pozor. Drip je docela nutný, protože je nestíhám zalévat. Minimálně konev denně vypijí. Teploty ve skříni už se pohybují kolem 30 stupňů, což není dobře. Vlhkost kolem 35 %. Kdybych měl drip od začátku a mohl do nich tlačit maximum živin myslím, že by to mohlo být ještě lepší.

Na první fotce vidíte nejvyšší rostlinu ze skříně. Má 45 cm a palice má 20 cm.

Na další fotce je pro porovnání velikosti palice ruka.

Následují pohledy na celkové řešení skříně.
Sinuhet
Upozorňujeme, že následující pořad není vhodný pro děti a těhotné ženy... :-)

Vy ostatní proveďte protipachová opatření, protože to musí smrdět i z monitoru... Zvětšujte!
Sinuhet
Pro ty kdo nezvetsuji...
Sinuhet
No vsak tak to prave mam. Na krajni radu sviti skoro jen nurt a pak to postupne prechazi v sodik. Krajni rada je zatim nejnizsi.
indicky-konopi
Ja jestli muzu tak prihodim jen fotku z 25dne 12/12...a fialova NRT bude prohozena za červenou....model A11, JH...
Sinuhet
Zatim nejake rozdily ktere by vypadaly verohodne nevidim. Uvidim az tesne pred sklizni. Az to budu mit urezane, tak si je polozim vedle sebe a zkusim neco vysledovat. Zatim se zda akorat ze ty tri kytky pod nurt jsou ze vsech nejmensi, ale jen vyskove, palice maji myslim ok. A taky si myslim ze byly nejmensi uz pred pridanim nurtu, jeste se podivam na stare fotky.
Sinuhet
Libi se mi to :-)
Sinuhet
Predchozi fotky jsou foceny s bleskem pri vypnutych svetlech ve skrini, takze verte ze to takovou barvu opravdu ma. :
expiry_date1
Ty jo,myslíš,že tá farba je spôsobená toru lampou?Alebo už si išiel túto genetiku aj čisto len pod sodíkusom?
Všimol som si,že aj metalsodík mal pod oceanicami také krásne,tmavé rastlinky.Aspoň na pohľad sú tie špeciálky vhodné a človek vidí,ako im to vhodné spektrum prospieva:)
Sinuhet
Takto zelene jsou i ty rostliny uplne nejvzdalenejsi od zarivky, takze si myslim, ze ji to neni. Asi spise genetika a dostatek dusiku. Uvidim jak budou barevne sensistarky co mam na okne a hnojim je stejne.
zaya.cz
proste sou zdrave ne?! kytky by prece meli mit krasnou tmavou barvu...mam taky sensi pod 250 a ma uplne stejnou barvu(ikdyz este nejsem v 34. dni kvetu..) jo a zarivku tam pridanou nemam :) jinak sinu mas to pekne uz se tesim ¨jak to bude vypadat ke konci.urcite krasne jako ted.cuzZ
Sinuhet
Ta tmava zelena vypada hezky, zdrave, ale treba to pro kytky neni to nejlepsi. Treba je spravna barva svetlejsi. Nevim. Vsiml jsem si treba ze to dost souvisi s hnojivem. V matkarne jsem nejakou dobu hnojil takovym vcelku obycejnym hnojivem Floria. A rostlinky byly taky takhle tmave zelene, pak jsem presel na neco jineho, a uz jsou svetlejsi i kdyz rostou podle me stejne. Podle me je to o obsahu dusiku.
Jahudka!
Sinuhet - Zas zase jeden schopnej thread.Zeleny jsou urcite od dusiku,ale i kdyz mas dost dusiku v kvetu tak to vubec nevadi,palice se jeste vic nafouknou a rekl bych vypadaj lip nez ty ktery jsou hnojeny klasicky na kvet.

Ta nurturelitka to je divny,mozna je nekde chyba,ale docela pochybuju,ze by vyrobce na krabicku uvadel ekvivalent sodiku bez udani nizsi spotreby toho zarizeni.Vzdyt by byl sam proti sobe a byla by to pro nej prece vyborna reklama.Navic to co se udava ve w neni vykon,ale prikon a to je prece rozdil.V zivote jsem nevidel udavat svetelnej vykon ve w.To by pak na uspornejch zarovkach bylo misto 21w napsano 100w ne?Muzete si vsimnout,ze tam je napsano 21w=100w tak se mi to zda logicky a udelal by to tak i nurturelite z reklamnich duvodu.Takze ten rozdil ve spotrebe bude nejspis necim jinym.Taky jsem nekde videl nurturelitky v mensich watazich,tak jestli to neni ono.

Pak se mi zda,ze mas ty kytky zbytecne blizko u stredu a na sobe namackany.Jestli by nebylo lepsi je dat vic od sebe kvuli svetlu.Precijen ted bys to mel mit jako nejakejch 400w.Na chuti a sile s nejvetsi pravdepodobnosti zadny rozdily nepoznas.Pokavad si vezmes 2 vzorky,zamichas a vyzkousis jeden a pak druhej,nepoznas nic.Sam jsem to zkousel z pod zarivek (oceanic) a porovnaval se sodikem a nic..Bezpecne jsem nepoznal rozdil ja a ani nikdo jinej.

Jinak co ten ulomenej vrsek?Roste si v pohode?Ja takhle brutalne zlamal plno vetvi a dokonce jsem to mel uz drevnaty a nastiply a srostlo to taky,trava precijen neco vydrzi he he:)

Jeste me napadlo jak jsi prehnojil ty rizky jestli to fakt bylo prehnojeny,protoze kdyz by to tak bylo,tak by prece ten krabatej nezustal krabatym a spaleny listky by jen odrostly.Ja pouzivam na cerstve zakoreneny rizky plnou davku ahacek a v pohode zijou.Nesetkal jsem se nikdy s tim,ze bych rizek spalil.Zalivam je hnojivem kvuli tomu aby nektere nezloutly driv nez vsechny dozakoreni.Nevim co mas za hnojivo,ale asi to bude s kazdym jinak.To,ze ja zalejvam 10 nasobnou koncentraci bezne,jeste nemusi znamenat ze to samy muzes udelat s wuxalem nebo krystalonem.

Jeste by me zajimalo - sorry jestli to uz nekde pises.Proc chces ten drip?To zalejvani na tac prece neni tak hrozny a da se to v pohode zvladnout ne?Je to jen kvuli tomu,ze kytky podkladas a pak musis stejne zalejvat vsechno zvlast?

Objemy tech kvetinacu.Kolika litrovy jsou?


citace:
Původní příspěvek od Sinuhet
Jedna kytka byla výrazně utopená mezi ostatními. Pořád věřím, že je dožene, když ji dám šanci. Tak jsem přemýšlel, že bych ji z drátků naohýbal nějaký držák a ruzné jiné šílenosti, když najednou mi došlo, že odpověď už přece dávno znají afričané! Ano přátelé PET lahev! I evropan může projevit recyklačního ducha a když už se do toho jednou dá, tak sakra dá vědět do novin, do televize, udělá tomu stránku na netu, koupí všechna práva, zaregistruje možné domény,... tak potom..! ...potom přátelé... přichází COCA-COLA! Tramtadadááá, světový gigant od něj skupuje práva na jeho vynález známý především v komunitě pěstitelů konopí. Zatímco evropan ovšem prodává pestitelský výrobek, oni kupují novou reklamní plochu. Jako jediný světový výrobce mají pod kontrolou trh s podkladacimi kroužky. Vyrábějí je v číně v masových množstvích a ručí za to, že jsou vyráběny z recyklovaných PET láhví. Za směsné ceny je dodávají v každé base lahví naházené na hrdlech lahví. Matky je nosí domů dětem na hraní a netuší, že všechny mizí do synovy svítící skříně. A tak mladí pěstitelé již od samých svých prvních pokusů jsou vystavováni reklamním vzkazům na podkladacích kroužcích. Kroužcích od coca-coly... A na chudáka Sinuheta? Na toho si nikdo už nevzpomene. :-))))))))))


To jsou zase vzorky... chm, chm. :-)



Jinak TOHLE je husty,to me pobavilo he he:D


Tak ať to roste :satan:


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma