ZinZucht |
no tak ja som toto forum necital cele ale jak som pozeral na zaciatku jak si chlapec myslel ze prelozky na vajcia mu pomozu a dalsi ze tie folie tak musim povedat vam chlapci ze tieto moznosti su na to aby sa zvuk neodrazal od stien aby nebol prebytocny hall. Hudba tak krajsie zneje a pouziva sa to aj v nahravacich studiach.Alebo tak tiesh je taka pena co ma povrch v tvare ihlanov je draha ale ucinna. No a co sa tyka toho odhlucnenia thak jednoznacne urob toto(v tvojom pripade nemozne:) ):Na steny izby nahod asi 30 cm mineralnej vaty take nieco ako je sklenna ale lepsie izoluje zvukovo aj tepelne na to hod sadrokarton. toto urob na vsetky steny aj na strop aj na podlahu a ti hovorim ze ked tam budesh trieskat po bicich tha sused bude spat jak dudek.Ale zabera to flek a tak isto aj prachy ale mash ZVUKOTESNOST.V tvojom pripade asi ostanem pri hrubsom koberci jak ti tam jeden povedal. Audiofil ZinZucht. |
|
|
r-man |
:-))) Ti co to vyzkouseli, dobre vi, ze plata na vajicka jsou uplna picovina a nedelaji se zvukem vubec nic co chceme, naopak, tvori parazitni vibrace... |
|
|
ZinZucht |
no neviem ako si to myslel ty ale zda sa mi ze si mi povedal ze rozpravam chujovyny (parazitni vibrace).No ja mam kamarata v studiu sice nepouziva prelozky ale tu penu ale ja osobne pouzivat tie prelozky doma ked si robim ja svoju hudbu.A to mi poradil on a ja hovorim ze je to proti hallu v izbe vyborne a nerezonuje mi to. |
|
|
r-man |
OK, tak si zkus dat muziku vic nahlas, a nebo to zkus zmerit, jakej dozvuk ti to dela s platama a bez nich :-) ...Jsou na to masinky nebo programy na PC (a chce to dobrej mikrofon)...Tady je to stejne OT. |
|
|
ZinZucht |
ked hovorim ze to mam tak ja a nemam s tym problem thak asi viem preco to hovorim. To znamena ze s tym asi problem nemam.A ten hall som si skusal bez nich a s nimy. A moj mic stal 13000 studiak pavuk a sluchadla na ktorych to skusam su sennheiser za 5000 tha neviem co tu idesh ty rozpravat.Jasne ze to neni ono lebo original material na to je original material.Ale tie prelozky robia tiesh svoje. Pozri nahlas si mozem dat tak hudbu zeby som z toho zgegol kamo.Moje stlpaciky nestali tiesh par korun ale su 4 pasmove a stali 36000 par.Thak si myslim ze je to dobre vybavenicko.Asi ti to vysvetlim takto: Zvuk sa odraza prirodzene od sien cim su steny hladsie tym je hall vecsi.A tym ze ty dash na steny prelozky a dobre ich prilepish (neviem akym sposobom si to lepil ty) tak oni tym ze maju tie ihlany tak zvuk sa v nich ciastocne rozplinie a mic zaznamenava mensi hall. A nemusish sa bat ako mam nastaveny mic ci dost citlivo abo ne.Ja nehovorim ze to uplne pohlti hall ale urcite to cast toho hallu zrazi. DIk maj sa |
|
|
matko291 |
Uplne z ZinZuchtom suhlasim a na to oblozenie stien kde je room to uspokojivo postaci... |
|
|
r-man |
No to urcite, hlavne to rozhodne nezplesnivi, ze jo...do skrine plata vod vajicek---vsichni!!! :-)))))))))))))))))) |
|
|
ZinZucht |
pocuj sak ty si asi tupy som povedal ze tie prelozky od vajec nepomozu ked kce odhlucnik aby to nepocul co necitash? je to iba na to dobre co som napisal |
|
|
r-man |
Ty pocuj: nevim proc mi nadavash, reagoval jsem na prispevek od matko291 :"na to oblozenie stien kde je room to uspokojivo postaci"
...co necitash?
A navic nazev threadu zni "jak NEJLEPE..."
Ale uz dost, takhle se prece nebudeme bavit :-( |
|
|
ZinZucht |
kurna fakt sorry vazne myslel som ze nejako stale nechapesh abo co fakt sorry moja chyba |
|
|
r-man |
Vsak se nic nestalo, v pohode...Co je to za mikrofon za 13.000 ...nejaky AKGcko? Neumann? |
|
|
ZinZucht |
ber tak ze to ked premenish na ceske love tha mash asi tak 10000 kc.No a je to behringer kondenzatorovy mic.ja som audiofil si myslim dost a potrpim si na kvalitne audio.Ne az tak ze si kupim kabel k repro za 6000 sk meter :DD ako som cital ze to su cisto len pre tych co sa im stale zda malo toto co maju :D. |
|
|
matko291 |
ja som ale myslel steny miestnosti kde je skrina umiestnena |
|
|
ZinZucht |
no ty kcesh aby to nerobilo hluk z miestnosti von ak spravne chapem lebo mash dnu ventilatory hej? ak je to tak tak jednoducho nalep z vnutra aj z vonku hrubsi koberec. A ventilator poloz na nejaku meksiu gumu.A jednoznacne podotahuj potesni vsetky spoje abu nic nebolo ani kusa na volno. Ak mash dvere ako na skrini tak mudzi dvere a stenu skrine daj kus toho tesnenia co sa dava na okna.Abo dvere nerezonovali.A pokus sa nejako uchytit ventilator do nejakeho stojanu ktoru na miestach uchytenia bude mat gumu.Ak sa otaca tak nic. No a ak mash v piestiarni diery thak vel s tym neurobish len nejake tie tlmice na principe vyfuku z auta. Viac ti neviem povedat.A viesh co racej daj 2 vrstvy do skrine a pohlti ti to zvuk neviem ci uplne ale urcite to bude mat vyznam.Ale s tym kobercom ti tu ush asi niekto pisal heh ta co ush :bounce: :D :D :D |
|
|
ZinZucht |
aaa kurna ush ked budem nabuduce pisat nieco thak si racej lepsie precitam
co sa tu pise lebo potom pisem chaozzzzz. |
|
|
Calzone |
Chtěl bych se zeptat jestli dělá přítah k větráčku stejný hluk jako odtah od něj. Myslím ten hluk z konce trubek, kdybych měl mezi dvěma trubkama namontovaný ten ventilátor. |
|
|
Apofiss |
Stejný ne, ale dělá....např. s pacháčem je daleko tišší. |
|
|
jufik |
nevím jestli to tu už bylo ale tak 5 cm vrstva skelne vaty taky dela divy ... |
|
|
Calzone |
Apofiss:
nj to vím, ale já se právě proto ptám která ta strana je horší, abych věděl jestli mám u přítahu použít jeden hlukový filtr, nebo dva a kam ho případně dát. Plánuji totiž trošku nestandardní skříň.
Ten pacháč mít na odtahu budu, to je v poho, spíš řeším přítah. |
|
|
Apofiss |
Já myslel pacháč na přítahu samozřejmě.Jinak hlučnější je výfuk... |
|
|
Calzone |
Apolifiss:
díky moc. :) |
|
|
Calzone |
plha:
velice zajímavé odkazy, díky za ně! Odpověď na tvojí otázku by mě taky zajímala. A který myslíte, že z těch dvou materiálů bude líp zvukově izolovat? Bohužel ty materiály jsou dost drahé, tak s tím nemůžu moc experimentovat.
A co se týče rockwoolové bavlny - máte s tím někdo zkušenosti? Jaký používáte typ a jakou tloušťku? Kolik myslíte že bych toho musel omotat třeba kolem Euro 2 ventilátoru abych ho zcela odhlučnil? |
|
|
Calzone |
Pro zajímavost:
Psal jsem do rockwoolu a ptal se jaký materiál si vybrat aby co nejlíp tlumil frekvence 60-600HZ a dostalo se mi této odpovědi:
U nízkých frekvencí nerozhoduje hmotnost, ale spíše tloušťka materiálu.
Pokud nemůžete skříň zevnitř vyložit akustickým absorbérem (to by byl
Airrock ND), pak vně bude situace horší a povrch (i objem) izolace větší a
řešení bude dražší.
Zevně se bude hodit izolace na drátěném pletivu - rohož WM 105 nebo WM 80, v
tloušťce 100 a více mm, nejlépe jako vícevrstvá. |
|
|
Apofiss |
Calzone: je logické, že čím víc měkké vaty budeš mít okolo ventilátoru, tím víc bude tlumit zvuk...mám kolem litrového šneka cca 20cm vaty v uzavřené místnosti(cihlové) a zevnitř na dveřích 6cm vaty a ven je téměř neslyšitelný. |
|
|
Calzone |
Apofiss:
jo takhle si to přesně představuju já. Akorát se rozhoduju mezi materiálama. Jestli rockwool, nebo třeba nějaký tlumící panel (třeba http://www.autohifi.cz/shop_goods.php3?g_id=1699). Možná na skříň rockwool + panel a na větrák rockwool + tlumící rouno. Testoval někdo víc zvukově tlumících materiálů, aby to mohl porovnat? |
|
|
MANHUNTT |
základna ze sádrokartonu,dvojité stěny a mezi nima napěchovat tlumící pěnu(desky,rockwool...atd)-prodávají jí v každém Baumaxu.dveře utěsnit samolepícíma páskama(molitanové) kolem dokola futer a to co je uvnitř už nemusíte odhlučnovat,vše bude tiché......:bravo:
Hned vedle pěstírny spím a vůbec nic neslyším ;) |
|
|
Calzone |
MANHUNTT:
super, o té izolačce jsem nevěděl. :) Snad to všechno ale seženu jinde než v baumaxu. :D |
|
|
Apofiss |
Když už byl zmíněn sádrokarton, ideální jsou sádrové příčkové tvárnice VG ORTH.Mají perodrážku a do 1m2 stačí tři. |
|
|
Calzone |
Apofiss:
co je perodrážka? |
|
|
Apofiss |
Zámek...pero a drážka, které do sebe zapadnou.Jako zámková dlažba. |
|
|
mrskin |
mozna by se na odhlucneni dalal pouzit tato hmota. je to na odhlucnovani pocitacu. z jedne strany samolepici kaucuk a na nem takovy molitan. a je to jen cca 1.5cm tlusty. nevim ale co by se s tim stalo ve vlhkym prostredi. a cena taky nic moc... |
|
|
r-man |
Ta hmota z Agenu je nesmysl, na to se rovnou vykaslete. Je to moc tenky, to fakt odhlucni tam maximalne vetrak na procesoru...
2Manhuntt: Moc neverim tomu, ze neni slyset nic z pestirny. Vzdycky je neco slyset, akorat ze nekdy to ma pro nekoho uz prijatelnou hlasitost, tagze u toho usne. me treba vadi i tikajici hodiny o dve mistnosti vedle, proste je slysim a kdyz usinam, je to jako by mi nekdo mlatil kladivem do hlavy.
Jinak pozor, neplette si zvukove izolace studiove s temi stavebnimi, to je sakra rozdil. Do studii se davaji izolace kvuli odhlucneni zvenku a kvuli zabraneni odrazum zvuku uvnitr mistnosti. Vy potrebujete stavebni izolace, ktere se pouzivaji treba pri stavbe vnitrnich pricek v baraku (kdyz nekdo nechce, aby bylo slyset co se deje ve vedlejsi koupelne :-) ).
A to jsou prave matrose jako rockwool, davaji se mezi dve tenci steny.
Doporucuju zkusit konstrukci z U a C nosniku (ty co se pouzivaji na sadrokarton), na ne nasroubovat z obou stran MDF desky (dreveny prach slepeny nejakym lepidlem) tloustky aspon 28mm, mezi ne dat rockwool nebo podobnou izolaci (vybrat se da podle tlumicich vlastnosti, podle toho jake frekvence vydavaji komponenty uvnitr). Dulezite je zajistit celkovou pevnost konstrukce tak, aby nevibrovala, tzn. dat tam dostatesne mnozstvi nosniku (konstrukce podobna jako sloupy vysokeho napeti nebo konstrukce vysokych jerabu...).
Odkaz na cenik Drevobis, kde nakupuju kdyz vyrabim reprobedny :
http://www.drevobis.cz/?page=cenik
MDF 28 stoji 275x184 cm 1.969,- Kc
--jak velkou pestirnu minite stavet? Dalo by se to spocitat...
|
|
|
r-man |
2Plha: Jo, mas pravdu, myslel jsem to tak, aby si nekdo nepletl ty basove pasti a pohlcovace a tristice (pyramidkove desky) s izolaci na pestirnu, to je proste nepouzitelny. Ta vase mistnost ve skole ma urcite nejakou izolaci jeste pod tim, nebo jsou tam stary dobry zdi :-)
Jo a jak vidim (konecne) tu fotku, tak to je izolace na hlas, to neni asi na nizsi frekvence moc vhodny, a uz vubec ne do pestirny, pac se to jaksi neda ocistit :-)
Dobra pracicka je treba tohle:
http://www.zka4t.com/dokumenty/mato...vych_studii.pdf
--vsimejte si te podlahy, takhle bych udelal i steny pestirny a bylo by to... |
|
|
r-man |
docela zajimavy pocteni je tady:
http://www.rockwool.cz/graphics/RW-...ytneho-domu.pdf
-podivejte se na vnitrni pricky (predpokladam, ze normalni zdenou pestirnu si vedle postele nikdo stavet nebude...)
Pocitam naklady na pestirnu dle mych predstav, bez vnitrniho vybaveni, pak to dam sem.
EDIT: tak je to presne tak jak jsem si myslel, je to drahy (ale bude to veeeeelmi ucinny):
Pestirna o rozmerech 120x120 zakladna a 180cm vyska. Vhodna na pouziti 600W vybojky, predpokladany vynos na jednu rundu je asi 300g (v cernotrzni hodnote je to 75000,-!!!)
Bude potreba 5 MDF desek 28mm, cena za jednu je cca 2000,-.
Dale Airrock ND 100mm mezi steny, cca 20 desek pri rozmerech 100x60cm, to jsou cca 3 baliky, cena priblizne 1500,- celkem.
Pak U a C profily z pozinkovaneho plechu na konstrukci, vyslo mi to na 3xC o delce 4m na sloupky (svisle) -cena celkem 350,- a 4xU o delce 4m na spodek, vrsek a stred (vodorovne, neco zbyde) -cena celkem 400,-...celkem tedy za konstrukci cca 750,-.
No a k tomu je potreba nejakej ten spojovaci material (samorezne srouby na konstrukci a vruty na MDF), nejakej silikon nebo akrylat na vytmeleni spoju, rekneme cca 1000,- a k tomu jeste panty na dvere, rekneme taky cca 1000,- (nemam prehled o cenach u pantu strilim od boku).
Celkova cena by pak byla hezkych skoro 13.000,-
Cena se da snizit o priblizne 2000,- pouzitim pouze 12mm MDF na vnejsi steny, tam uz neni potreba dat 28mm tloustku. Ale stejne bych radsi pocital s tema 13Kkc, at je rezerva treba na folii ci barvu dovnitr...
Jeste porad se to vyplati, vzhledem k tomu, kdyby jste si meli huleni kupovat za 250,- --kdyz bych to srovnal, naklady se vrati po prvni sklizni (a to i s vnitrnim vybavenim a energiema a hnojivama) --doufam, ze me tu nekdo neobvini z dealerstvi :-)
P.S.: Kua ty MDF jsou pekelne drahy, to je hruza :-( |
|
|
Dadenka |
já to mám postavený ze sádrokartonu a zevnitř 3cm deskama polystirénu, hluk se snížil o 100% |
|
|
Calzone |
Jak jsem už psal jinde, sehnat v krátké době Airrock ND je takřka nemožné, fabrika Rockwoolu prý nestačí dodávat ani používanější izolace, natož speciálnější. Já obvolával koncem srpna snad všechny prodejny rockwoolu v kraji a všude mi řekli to samé, Airrock skladem není a Rockwool bere obědnávky až na říjen. Pro mě docela podpásovka, čekám na to abych mohl začít stavět. :/
Co se týče Airrocku FB1, tak sice na stránkách Rockwoolu je, ale když se o něm zmíníte ve firmách, tak na vás budou koukat jak na blázna, nic o tom nevědí a Rockwool jim ho ani nenabízí. Je to docela škoda, protože podle tabulek má ty zvukově izolační vlastnosti odost lepší. Podle mě to ale nebude běžná deska, ale deska + nějaký materiál. Mám dvěře vsazené vevnitř, takže je potřeba aby to zároveň šlo zavírat...
Ale měl bych otázku k druhé části názvu topiku a to čím doporučujete těsnit pěstírnu? Jde mi především jak utěsnit škvíru mezi dveřma.
Napadá mě, že by šlo přidělat pomocí třeba toho rouna co se snim obalují trubky, nebo možná molitanem... |
|
|
Apofiss |
Já bych to s tou vatou moc nehrotil.Nemá smysl objednávat, čekat a hlavně platit special vatu pro jen malé rozdíly.Jakákoliv měkká vata slušně pohlcuje hluk a čím jí dáš víc, tím lépe.Dveře těsním samolepícím těsněním do dveří :D
btw výrobců minerální vaty je víc,krom RW hlavně Isover a Knauf... |
|
|
MANHUNTT |
citace: |
Původní příspěvek od r-man
2Manhuntt: Moc neverim tomu, ze neni slyset nic z pestirny. Vzdycky je neco slyset, akorat ze nekdy to ma pro nekoho uz prijatelnou hlasitost, tagze u toho usne. me treba vadi i tikajici hodiny o dve mistnosti vedle, proste je slysim a kdyz usinam, je to jako by mi nekdo mlatil kladivem do hlavy. |
Škoda že ti to nemohu předvést........nejde slyšet vůůůůbec nic....:whip:.A jestli věříš nebo né...............:guitarist je mi to jedno.:punk: |
|
|
Calzone |
Nj tak já jsem se do Rockwoolu tak trošku zamiloval po přečtení různých letáků a brožur o něm. O:-)
Ale třeba tabulky zvukové pohltivosti od jiných firem jsem neviděl, tak nemůžu soudit... Jde taky o tu nehořlavost, včera jsem koukal na Isover a nikde jsme nenašel zmínku o nehořlavosti. Jak to s ní je u jiných výrobců? |
|
|
van blade |
Původní příspěvek od Calzone
Nj tak já jsem se do Rockwoolu tak trošku zamiloval po přečtení různých letáků a brožur o něm. O:-)
Ale třeba tabulky zvukové pohltivosti od jiných firem jsem neviděl, tak nemůžu soudit... Jde taky o tu nehořlavost, včera jsem koukal na Isover a nikde jsme nenašel zmínku o nehořlavosti. Jak to s ní je u jiných výrobců? |
zdar!
minerální vlna je všeobecně nehořlavá od jakýhokoliv výrobce
narozdíl od polystyrenu - ten je hořlavej.. |
|
|
r-man |
Jen pro upresneni..Mineralni vlna neni nehorlava, ma pouze samozhaseci schopnost. To znamena, ze kdyz zacne horet, produkuje tolik koure, kterej vytlacuje kyslik, ze nedochazi k horeni dalsich casti. Proste se to samo udusi. Jenze to plati jen pokud nefouka moc velky vitr nebo pruvan, kterej by ten kour odval a dodal dostatecne mnozstvi kysliku tam, kde je ho zrovna potreba. |
|
|
Calzone |
r-man:
zajímavé doplnění, díky. Nicméně mám doma už ten Rockwool, tak mohu udělat nějaké testíky, až budu mít postavenou pěstírnu. :)
Docela sranda je, že jsem pro ty 3 balení rockwoolu poslal matku a ona to pak do toho favorita nemohla nacpat. Nakonocet to tam nacpala s pomocí prodavačů, ale hodně obtížně a mě pak málem zabila :D, takže přepravu taky nepodceňovat, je to větší, než by se mohlo zdát. :) |
|
|
robbbie |
Ahoj,ahoj, tak jsem tu zase s malou otazeckou..hledal jsem ale nenasel tak predem diky za info..od pestirny ven to mam nejakych 280cm a potrebuji co nejmene eliminovat hladinu hluku, tak ze bych obalil rouru i vetrak (napadl me molitan, ale nebude to asi to prave orechove...) tady je link na tu PESTIRNU
jo a vetrak nebude ufo ale, AXIALNI do roury . |
|
|
MEDICINEMAN |
airrock ND je best, naopak spousta dalsich se nehodi vubec, takze bacha co kupujes |
|
|
Calzone |
Skříň mám kompletně zaizolovanou Airrockem ND a mohu napsat, že odhlučnuje naprosto úžasně. Skříň to absolutně odhlučnilo a nic neni slyšet. Bál jsem se velkých ztrát kvůli dírám na vzduch, ale obavy byly zbytečné, ztráty jsou minimální.
Pokud obalíš akorát větrák a trubky, tak ti bude stejně z té trubky vycházet rámus jak hovado. Je to spíš tak aby jsi mohl u toho spát, než aby nikdo nepoznal, že něco takového máš. |
|
|
robbbie |
Ahoj, no tak jsem si objednal ten Airrock ND a k tomu isoflex rouru...doufam ze to bude good...jakou tlousťku mate? bude stacit 40mm? |
|
|
Calzone |
Já mám 60mm v dolním patře a 100mm v horním patře, kde je ventilátor. Já myslím, že by ta 40ka měla stačit, protože ten ventilátor můžeš obalit i dvouma vrstvama. Možná by bylo dobrý vyhodit tu skelnou vatu, nebo co to je z Isoflexu a dát tam ten Airrock. Až budeš obalovat ten ventilátor tak hlavně zachovej hustotu té izolace, moc to nepěchuj...
Větší hluk než samotnej větrák jde z ale trubek, takže na úplné odhlučnění by to chtělo odhlučnit celé a ne jenom větrák... |
|
|
robbbie |
Pujde mi to pres zed ven. Od pestirny po zed udelam jeste kolem toho isoflexu mensi bedneni a pouzii ten Airrock. Tohle vse snad musi fungovat 100procentne ne? |
|
|
Calzone |
robbbie:
A jak přesně máš řešenou tu skříň? |
|
|
Calzone |
Pokud někoho zajímá kde sehnat Rockwool, tak nejlepší asi je, když se podíváte na prodejní místa přímo na stránkách rockwoolu a najdete si prodejce v místě bydliště.
Jinak jak jsme již psal, prodává se to pouze po celých balení.
Aby jste zjistili kolik desek bude v balení, musíte to vypočítat podle jednoduchého vzorečku metry_čtvereční_celého_balíku : velikost_desky_v_metrech_cverečních.
Desky se dělají ve třech provedeních: 500x1000mm, 600x1000mm, 625x1000mm.
U desek 600x1000mm platí toto:
Airrock ND 40 mm = 7,2 m2 = 12 desek
Airrock ND 50 mm = 6 m2 = 10 desek
Airrock ND 60 mm = 4,8 m2 = 8 desek
Airrock ND 80 mm = 3,6 m2 = 6 desek
Airrock ND 100 mm = 3 m2 = 5 desek
Airrock ND 120 mm = 2,4 m2 = 4 desky
Airrock ND 140 mm = 1,8 m2 = 3 desky
Airrock ND 160 mm = 1,2 m2 = 2 desky
Airrock ND 180 mm = 1,2 m2 = 2 desky
Airrock ND 200 mm = 1,2 m2 = 2 desky
Cena je u výrobců většinou udávána za metr čtverční (a většinou bez DPH!), takže vzoreček je metry_čtvereční_celého_balíku * cena + eventuelně_DPH |
|
|
robbbie |
tlumic hluku jde udelat rychle a levne z pet lahve...nejaky clen ma na foru podrobny navod. |
|
|
rastafan |
čau hoši,
nevim jestli sem to někde nepřehlídnul,ale Manhuntt ještě pořád nevyřešil dveře NE?
řešej se tady věci jenom ostatních členů a začíná se to kurevsky zamotávat a hlavně se řešej ty samí věci pořád dokola bez výsledku...
moc se mi líbí Jahůdkův nápad s tim plastovym oknem,to je myslim si vůbec nejlepší řešení jaký může splňovat Manhuntovy nároky!
nikdy po domácku neuděláte tak zvukotěsný dveře jako jsou plastový potažmo okno,takže já osobně bych neváhal a skočil do ňákýho obdelníkovýho jednokřídlího okna s plnou výplní místo skla a z vnitřní strany bych ho ještě opatřil rockwoolem a na něj rovnou odrazovou folii
když bude box zděnej,uvnitř rockwoolová izolace,plastový okno místo dveří tak to musí bejt absolutně bezhlučný!
Manhuntt: těšim se na výsledek a fandim!!!
zduř a kuř ! |
|
|
nide |
Prevzato z idnes:
Při instalaci je také třeba dát přednost trubkám s vnitřním hladkým povrchem, protože třecí odpor vzduchu bývá u takzvaného flexo potrubí poměrně značný a hlučnost se zbytečně zvyšuje.
V baumaxu a spol...se prodavaji takove hlinikove potrubi, ktere sice neni tak ohebne jako flexo, ale hladina zvuku bude nizsi |
|
|
Calzone |
nide:
ta trubka shladkým povrchem je spíš dbrá kvůli snížení tlakových ztrát, co se týče hluku, tak bych řekl, že zvukově izololační trubka Isoflex bude mít větší účinek. Ale netestoval jsem to tak nevím. Bohužel pokud má člověk pohyblivé stínítko s odtahem, je Isoflex i tato trubka nepoužitelná a člověk se nevyhne klasickému aluflexu.
Určitě by byla nebylo ale špatné udělat nepohyblivé potrubí z dvou těch hladých trubek (dvojího průměru) zasunutých do sebe a naplněné rockwoolem, nebo jiným izolačním materiálem.
Jinak dík za odkaz na článek, K+
Edit:
nide no to je nápad, v příštím growu to tak asi udělám. :) |
|
|
nide |
Calzone: anebo na hladkou trubku dat obal z isoflexu ;)
rastafan: me se zda ze uz dvere vyresil, kdyz psal ze spi vedle pestirny a nic neslysi |
|
|
rastafan |
nide: ty rouro,spí, ale vedle starý pěstírny
kdyby už to měl hotový,tak snad spí nahoře,ne???? ane vedle!
nevim proč tady furt řešíte pos.aný potrubí,když to chce vyvést skrz zeď ???!!!
max. v pěstírně,ale to myslim formát jako je Manhuntt nepotřebuje rozvádět....sonoflex je jasnej...snad,při těch požadavcích
myslim,že by nebylo od věci než sem někdo něco napíše,aby si přečet víc než poslední tři příspěvky
pokud dpbře vidim,dveře ještě nepořešil! |
|
|
rastafan |
sory,ale ňák tomu tady nerozumim....???
myslel sem celou dobu,že to je Manhuntovo téma,ale jak tak na to koukám skočilo to na ňákýho grega18????????????????
sem tak zhulenej nebo tady je ňákej bermudskej trojúhelník?
příspěvky co tu byly tady už nejsou,tak nevim....
je to jiný téma,nebo co??????????? |
|
|
Calzone |
rastafan:
no já tohle téma beru jako všeobecný téma o odhlučnění a ta diskuze je tu taky všeobecně vedena. ;) |
|
|
Hanyz |
Našel jsem hodnoty zvukové pohltivosti RW desek Airrock různých typů a tloušťky
Činitelem zvukové pohltivosti rozumíme poměr pohlceného akustického výkonu k dopadajícímu, tzn. hodnota 1 by měla znamenat 100% pohlcení zvuku |
|
|
JENCA |
a co tohle na izolacihttp://obchod.gardeco.cz/?article=833 |
|
|
wasco123 |
K izoboxom na ufa:
A co tak pouzit kombinaciu hruba folia + rockwool + hruba folia. Ja som tak ucinil a je citit dost velky rozdiel ked tam folia nebola a ked tam je a to pritom mam hodene v krabici od TV, pic pac naryhlo, lacno ale ucinne, sice s porusenim vsetkych protipoziarnych noriem :teef: . |
|
|
Calzone |
wasco123:
jakou přesně fólii jsi použil? Díky. |
|
|
wasco123 |
Calzone: folia priesvitna ale dost hruba, pouzivaju ju pri zateplovani, kde sa vrstvi folia tak ide rockwool a zas folia. Ono na farbe nezalezi len aby bola dostatocne hruba.
Sacky na smetie, potravinarska folia ci obycajne tenke sacky sa mi vidia nepouzitelne - velmi tenucke.
Akurat hmatam PE ciernobielu foliu zahradnicku a aj ta sa mi este nevidi dostatocne hruba. Urcite sa v kazdom dome hruba folia najde, je to taka dost pouzivana polozka v stavebnictve. Neda sa roztrhat iba odrezat ci odstrihnut.
Pridavam link na obrazok co som tak narychlo vygoogloval |
|
|
Calzone |
wasco123:
Ok, díky. Praktické využití té fólie vidím spíš ale třeba kvůli parotěsnosti, než odhlučnění. Myslím si totiž, že ten RW má tlumící vlastnosti třeba 100X lepší než ta i tak tenoučká fólie.
Možná jsi si to pouze vsugeroval. Chtělo by to nějaký měřič decibelů. :) |
|
|
pan.smakovicka |
Ta folia nema nic s hlukom. Pouziva sa kvoli pare a vode, alebo trebars na vytvorenie vzduchovej medzere medzi zateplenim. (teda ak myslim tu spravnu:D) |
|
|
wasco123 |
Původní příspěvek od Calzone
Možná jsi si to pouze vsugeroval. |
OK, ked sa mylim, nebudem tu teraz po sebe mazat prispevky, za pokus to stalo.
Isobox z hrubeho materialu a rockwoolu sa mi stale nevidi postacujuce riesenie. Ved trebars preco na trhu mame dvojvrstvove okna?.... narazam tym na jednu vrstvu drievotriesky v ktorej je napchaty rockwool s ufom. |
|
|
|
Ahoj hoši chtěl bych radu chci si pořídit tento větrák UFO Systemair RVK 125A 225 m3/h ale vůbec jsi nedokážu představit jakej to vydává hluk můžete ho k něčemu přirovnat např:lednice nebo tak.... Díky |
|
|
Hanyz |
Samueli to záleží hlavně na dalších okolnostech, jako jsou délka a typ potrubí, (ne)odhlučnění těla ventilátoru či (ne)použití regulátoru. Pak jsou meze hlučnosti od vysavače po PC větráček |
|
|
|
Původní příspěvek od Hanyz
Samueli to záleží hlavně na dalších okolnostech, jako jsou délka a typ potrubí, (ne)odhlučnění těla ventilátoru či (ne)použití regulátoru. Pak jsou meze hlučnosti od vysavače po PC větráček |
Měl jsem tředstavu že jsi koupím tenhle set http://www.growexpert.cz/index.php?...v=sad250&idk=13 dá se ten hluk už lépe specifikovat?Je tam i pácháč takže by to mělo být o hodně lepší...Teda aspon doufám:-P |
|
|
Hanyz |
Dal jsi asi špatný odkaz. Myslel jsi tohle? http://www.growexpert.cz/index.php?...idv=sad1&idk=13
V prvé řadě je tam nevhodný pacháč, potřebuješ více dimenzovaný, má-li správně fungovat. V druhé řadě u tohop není zvukově izolované potrubí.
Obecně jestli je na každé straně ventilátoru aspoň metr zvukově izolovaného potrubí a používáš regulátor otáček, dá se dosáhnout už slušných parametrů, kdy Ti větší hluk bude vytvářet cirkulační ventilátor |
|
|
|
Dal jsi asi špatný odkaz. Myslel jsi tohle? http://www.growexpert.cz/index.php?...idv=sad1&idk=13
V prvé řadě je tam nevhodný pacháč, potřebuješ více dimenzovaný, má-li správně fungovat. V druhé řadě u tohop není zvukově izolované potrubí.
Obecně jestli je na každé straně ventilátoru aspoň metr zvukově izolovaného potrubí a používáš regulátor otáček, dá se dosáhnout už slušných parametrů, kdy Ti větší hluk bude vytvářet cirkulační ventilátor |
Sorry ne ne myslel jsem tenhle box http://www.growexpert.cz/index.php?...v=sad250&idk=13 ale myslím že to bude podobný s tím pacháčem...Otázka : v čem je ten pacháč špatnej pohlcovat pach by měl ?JJ regulátor je v pohodě jen mě děsí to zapojení celého systému Ještě jsem si tak vzpoměl vždyt ten větrák má svůj regulátor otáček ... je to málo? |
|
|
Hanyz |
Ty linky funhují špatně, takže pořád nevím, co jsi myslel.
Ad pacháč - maximální průtok pacháče musí být minimálně tolik, kolik je maximální průtok ventilátoru. Jestliže má ufo průtok 225 m3/h a pacháč 160m3/h, je to špatně.
Jak jsi přišel na to, že ten větrák má vlastní regulátor? |
|
|
|
Ty linky funhují špatně, takže pořád nevím, co jsi myslel.
Ad pacháč - maximální průtok pacháče musí být minimálně tolik, kolik je maximální průtok ventilátoru. Jestliže má ufo průtok 225 m3/h a pacháč 160m3/h, je to špatně.
Jak jsi přišel na to, že ten větrák má vlastní regulátor? |
Myslel jsem tu sadu 250W jj jen jsem si toho tak všiml píšou tam že má regulované otáčky a né regulace takže moje chyba...ale pokud se tam dá regulátor a sníží se to tak by teoreticky měl být pacháč v pohodě ?Kam přesně se ten regulátor přidělává? |
|
|
Hanyz |
Regulátor je na přívodním kabelu k ventilátoru, řídí vstupní napětí.
Po snížení výkonu si ce filtr bude absorbovat spolehlivě, ale omezíš si tím efektivní působnost ventilátoru, protože když budeš potřebovat silnější odtah a) nebudeš moct zvýšit výkon b) zvýšíš výkon a filtr přestane absorbovat na 100% |
|
|
Walda |
Ahoj,
já na roury doporučuji sonoair potrubí, odhlučnění vířícího vzduchu v této rouře je fakt maximální, já ho sám používám a jen a jen spokojenost a ticho.
http://klecka.cz/growshop/Ventilace...air-102-mm.html
Kdyby to někomu bylo málo, tak existují tlumiče hluku. Chvíli jsem o něm přemýšlel, ale když jsem použil sonoair, tak o tlumiči hluku už vůbec neuvažuji.
http://klecka.cz/growshop/Ventilace/Tlumice_hluku/
A pokud bych se rozepsal dál o odhlučnění místnosti, tak hlavně nepoužívejte polystyren, ten totiž hluk přenáší.
Já používám molitan, nebo orsil a je ticho po pěšině. |
|
|
badi.kw |
Zdravim, chci se zeptat jaké používáte odhlučnění na dveře?
mam kytičky v druhé místnosti a huláká mi to přes dveře tak bych ně něco dal, máte zkušenosti s něčím?
prosím o přesunutí |
|
|
tuffgong1 |
zkus nalepit na dveře takové ty velke čtvercove plata od vajec (používá se to jako provizorní odhlučnění ve zkušebnách , aspon mi to řikal známej :D , a měli to i v nějakym filmu) |
|
|
badi.kw |
buď nebo molitan s jehlany to bych dal na to ale pod jsem uvažoval o nějaké tkanině nebo vatě co se dává do příček do sádroše |
|
|
Krychle |
nejaky plata od vajec podobny jehlanoviny jsou na odruseni odrazu, aby nevznikaly ozveny.. se zvukovou izolaci to nema nic spolecnyho, na to je rockwool a podobny veci;) |
|
|
|
Take bych chtel neco prihodit:
v drtive vetsine pripadu, nejvetsim zpusobovatelem hluku a vybraci je vzduchotechnika: takze koupe tichych ventilatoru by nemusela byt marna napr: http://www.elektrodesign.cz/web/cs/...atory-td-silent jsou tam ruzne vykony, tyto ventasy jsou primo urceny pro velmi tichy provoz se slusnym vykonem. Urcite ten sonair tlumi to jo, ale ted me napada jestli by to nebylo lepsi napojit na normalni PVC potrubi daneho prumeru- jedna se o hladky povrch, tedy vzduch nebude delat ramus kvuli prekazkam a pro zvyseni efektu klidne obalit trubku poreznim obalem (polyuretan?, no kalimatky jsou tomu hodne podobne, asi se to da koupit v instalaterskych shopech) a stacil by i mensi prumer vrstvynez maji ty sonair tu vatu. A pokud jde opravdu o ticho tak si postavit skrin z nejakeho matrose nebo dat do male mistnosti, ja mel skrin z 18mm OSB a hodne to tlumilo jakkykoli zvuky i z ofuku nebo vrceni zvlhcovacky, nejvetsi problem je ale vykutit kvalitni dvere, coz ja sral :D . no ja myslim ze timhle je to relaitvne stealh pest co se tyce zvukovych projevu. Cus |
|
|
FloweRoman |
Je to taková blbost, ale já jí udělal na mý první skříni.
Měl jsem totiž skříň dřevěnou a ventilátory jsem nainstaloval přímo do stěn skříně, a to byla chyba. Dělalo to velký vibrace a skříň hrozně hučela a duněla. Pak mi to trklo, voe musíš dát ty ventilátoru do skříně a pověsit je nejlíp do prostoru aby se o nic neopíraly. Je to fakt prkotina, ale vyvarovat se toho, pokud chci co nejtišší systém.
je teda fakt že se nejednalo o profi ventilátory, jsou to obyč ventíky za pár set kč a ty většinou sebou malinko hází. |
|
|
The Chemical |
Lidi, tak už jsem z toho zoufalej. Mám oddělenej prostor ve skříni deskou, zhruba 40 čísel od stropu. V tomhle prostoru mám nastlanou nějakou izolační vatu, která se používá na tepelnou izolaci (něco na způsob RW). V ní mám strčenej ventilátor, konkrétně VK125 (360m3). Na venťák samozřejmě isoflex - metr před a metr za. Ventilátor je staženej napůl, ale i tak to dělá paseku :( Když se to zapne, tak to docela jde, ale s postupujícím časem to dělá bordel větší a větší, až to je ve finále slyšet tak moc, jako kdybych se žádnou hlukovou izolací vůbec neobtěžoval. Myslíte, že je to tím, jak se větrák zahřejvá/tahá teplejší vzduch ze skříně? A jak byste postupovali pro jeho větší zklidnění? Myslíte, že má cenu ho strčit ještě do nějakýho dřevěnýho boxíku vystlanýho rockwoolem a ten celej pak ještě strčit do tohohle prostoru vystlanýho vatou? A ještě jeden dotaz - neví někdo, kde sehnat rockwool airrock ND v množství menším než velkém? Dík za odpovědi. |
|
|
Onedan |
Jáá řešil hluk polystyrenem a na tom jsem měl diamantovku. V hornbachu nebo Obi maj za pár korun. A na odtah jsem viděl za chodu odhlučenou bednu 500m3 torin a taky paráda. Nespal bych vedle toho ale přes místnost určitě... |
|
|
The Chemical |
Původní příspěvek od Onedan
Jáá řešil hluk polystyrenem a na tom jsem měl diamantovku. V hornbachu nebo Obi maj za pár korun. A na odtah jsem viděl za chodu odhlučenou bednu 500m3 torin a taky paráda. Nespal bych vedle toho ale přes místnost určitě... |
Polystyren je blbost - možná na tepelnou izolaci, ale na hlukovou určitě ne, to už mně dělá větší službu ta izolační vata, co tam mám....Ale dík za nápad a budu MOC vděčný za další. (a hlavně za vysvětlení, proč po sepnutí hučí skříň jak tichá mikrovlnka a po dvou hodinách jak větrák ve starý troubě) |
|
|
Onedan |
Určitě jsi to zkoušel, že si tak chytrej... Minimláně ti to nebude tak vibrovat na polystyrenu a nikdo neříká že odpovídám tobě to bych tě jinak CITOVAL |
|
|
mučačo |
Původní příspěvek od The Chemical
Lidi, tak už jsem z toho zoufalej. Mám oddělenej prostor ve skříni deskou, zhruba 40 čísel od stropu. V tomhle prostoru mám nastlanou nějakou izolační vatu, která se používá na tepelnou izolaci (něco na způsob RW). V ní mám strčenej ventilátor, konkrétně VK125 (360m3). Na venťák samozřejmě isoflex - metr před a metr za. Ventilátor je staženej napůl, ale i tak to dělá paseku :( Když se to zapne, tak to docela jde, ale s postupujícím časem to dělá bordel větší a větší, až to je ve finále slyšet tak moc, jako kdybych se žádnou hlukovou izolací vůbec neobtěžoval. Myslíte, že je to tím, jak se větrák zahřejvá/tahá teplejší vzduch ze skříně? A jak byste postupovali pro jeho větší zklidnění? Myslíte, že má cenu ho strčit ještě do nějakýho dřevěnýho boxíku vystlanýho rockwoolem a ten celej pak ještě strčit do tohohle prostoru vystlanýho vatou? A ještě jeden dotaz - neví někdo, kde sehnat rockwool airrock ND v množství menším než velkém? Dík za odpovědi. |
....ja to mam nejak takhle: sono zhruba 1.5m z kazdy strany,potom jsem obyc stavebni vatou omotal ventilator a stahnul spagatem jako bombon.slyset jde jen proudici vzduch,kterej se snadno prehlusi treba i jen tim,ze pustis pocitac.pri navsteve pustis potichu hudbu a mohlo by to jako maskovacka fungovat.zalezi taky jak moc jsi narocnej.vibruje ti to mozna proto,protoze se ti prenasi vibrace do konstrukce.povesit na gumu bombon a uvidis. |
|
|
|