Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Nemoci Rostlin a Problémy

Stránky: [1] 2 3 4 
Svilušky - Tetranychidae - Spider mite , jak na ně ?? - Klikni zde pro originální téma
breeder
Edit Disaster:-) : Prosim aby jste sem davali pouze prispevky tykajici se funkcnich, ci nefunkcnich pripravku a postupu proti sviluskam. Pripadne dotazy na napadeni sviluskou budu mazat a tazatele negativne karmovat atd... Dekuji.

Takhle vypadá kytka po napadení sviluškama.
breeder
A jinej obrázek


[Edited by breeder on 07-02-2001 at 12:29 PM]
breeder
Trochu detajl listů

breeder
Naštěstí jsem to s těma pavučinama nemusel hulit. Bylo to jen pár paliček na spodku kytek a ještě až v rohu skříně. Celou dobu jsem to ničil co jsem mohl. I dravý roztoče.
Naštěstí kytky rostly jak divý a pumpovaly do sebe živiny, takže je ty svilušky nestačily vysát. Hydro je hydro.
Lexa
svilusky znam velice dobre, nejlepsi je OMITE a poradna pumpa, vsechno vystrikat i steny , 2x za sebou v intervalu 2 dvu, nesetrit!!! koncentrace pytlik na 5-7ltr
jinak svilusky jsou hlavne ze spoda listu v prvni fazi!
JFKALFA
takze zasel sem do zahradnich potreb, a zenska mi cpala nejakej trapnej PESTICID. taq sem ji rek , ze chemicky rajcata nexi, ze urcite existuje neco prirodniho. za rohem meli v regalu BIOOL ( 55% repkovej olej ) 65 kc. rozredi se to vodou. aplikoval se to musi taq ze kytku tim totalne smocite, hlavne odspoda ( postrikovacem) a svilusky xipnou udusenim, ale na lystech zustanou umrtveny. funguje to i na jiny potvurky :-D , ale radsi zajdu sehnat repkovej negde v potravinach. dat za 250ml 63kc je fakt husty.
Daniel
no, přesně touhle cestou jsem si prošel taky...
biool nezabije skoro nic, z "nechemických" látek
jsou nejúčinnější žluté lepící pásky, ale ty vyruší jenom dospělce. Nakonec jsem sáhl po chemii (Agrion delta) a nelitoval jsem.
Stačí přestat stříkat tak 2 týdny před sklizní. Tyhle silné jedy jsou syntetické a po pár dnech se rozpadnou.
georgeus
Objevili se mi ve skleníku potvory! Podle enciklopedie je to asi Dřepčík. Jsou jich 4druhy. Tenhle podle velikosti je chmelový aneb konopná blecha. U normálních rostlin to požírá listy. Nedá se to chitit,vždycky vyskočí a je fuc. Nevi nekdo jak to škodí kytičkám a jak se toho zbavit?Dik.
JFKALFA
DANIEL: no taq si to asi neudelal poradne, pac ja zadny svilusky po aplikaci BIOoilu nemam
breeder
obrázek svilušek



SVILUŠKA OVOCNÁ
1. Větvička švestková se zimními vajíčky svilušky ovocné (2x zvětšeno).
2. Silně zvětšená zimní vajíčka svilušky ovocné.
3. Dvě vajíčka po vylíhnutí larev. 4. Larvy svilušky ovocné na rozvitých listech švestky.
5. Larva prvního stupně- nymfochrysalis. 6. Druhý stupeň larvy- nymfochrysalis.
7. Třetí stupeň larvy- deutonymfa. 8. Samička a 9. sameček svilušky ovocné.
10. Chodidlo s drápky a hřebínkem svilušky.
11. Větvička švestky s listy zaschlými po sání svilušek
obr.2-10. Silně zvětšeny.


[Edited by breeder on 08-06-2001 at 11:35 AM]
voy
Nerekl bych tak docela ze biool "nic nezabije". Mel jsem kytky opravdu _hodne_ napadeny msicema a po aplikaci tam zbyly z nich jen cerny tecky. Nevim jak to ucinkuje na svilusky, ale ja bych to nezatracoval.
JFKALFA
takze dekujte nekomu ze cyberspacu za todle :
http://www.biocont.cz/vinice.html
dravej roztoc na svilusky.
nejlepsi reseni
viridis
KELTHANE, MALATHEON, VAZTAK, TAZTECH, OMITE WP30, BIOOL
Z tohoto vseho prosim je normalne u nas k sehnani toliko BIOOL ! Potfory svilusky se mi vsak NIKDY nepovedlo asi vyhubit uplne - je to nekoncici boj. Shanim nejakou straslivou, ukrutne jedovatou chemku, ktera je schopna se celkem rychle degradovat (asi vaztak a taztech), ale bohuzel....
Piste zde prosim sve zkusenosti, kde se da co sehnat.
Jo Praha, tam je hej.... ;)


0X0da
Na chemky se vyser, na svilusky (spider mites, az tak casto svilusky to nebejvaj) jedine dravy roztoce. Zkusenost s nima ma NoMS, zkus se ho zeptat na detaily. Co vim, tak je prodavaj v biocontu asi za tri kila a je jich desne moc. Sou asi dva az trikrat vetsi nez ty svi(ne)lusky, cervenovoranzovy a desne rychle behaj po kytce nahoru a dolu. Nasypes jich tam par a sezerou na co pridou, ve finale se zblajnou navzajem, nebo vodtahnou nekam jinam. Z chemek se na ne hodi jeste tabakovej vejluh gdyz to nechces mit zas az moc jedovaty, ale zase, nigdy je nevykillujes fsechny.
zdar
oton
dnes sem zajel do prvních zahradnických potřeb co jsem potkal a hned sem koupil přípravek proti savým roztočům OMITE 570 EW za 65,-

tak že u nás je k sehnání asi v pohodě, a po přečtení přibalenýho letáku jsem se utvrdil v přesvědčení, že je to BRUTÁLNÍ CHEMKA a na 200% účinná :-)

když se to postřikuje dostatečně před sklizní tak si myslim, že chemie je v pohodě a aspoň je jistota, že to na 100% zabere, toť vše, víc se ptej po obchodech
viridis
Diky za tipy (OXOda, JFKalfa: K4U), zkusim se domluvit v tom BIOCONTU a uvidim.
JInak - ten tabakovej vejluh docela dlouho fungoval dobre (obcas mlsam doutniky), ale nejak se ten ucinek zhorsuje a docela nedavno jsem par kytek tim vejluhem dost spalil a svinelusky si ze mne asi delaji srandu - za dva tejdny se potfory zase namnozily... BIOOL uz taky nepomaha. Volam do Biocontu. A nez to prijde, tak to pokypu TALSTAREM - jedina ukrutnost, co se mi podarilo sehnat.... krome BIOOLU (ten u nas doporucuji snad na vsechno :confused: )
TommyBoy
Zkuste tenhle pripravek, koupeno v Hornbachu, ale maji to i v growshopech...

Jo pravda. Ten Biool funguje, ale musi se aplikovat primo na skudce. Taky se mi podarilo umastit vod nej kyti. Asi pristoupim k necemu silnejsimu.
mephisto
dávám zapravdu lee@ - AGRION DELTA je nejlepší. 2x - 3x stříkneš a je klid :D
prdow
biol je f poho a taky hodne pomaha casto mlzit listy jenom cisou vodou, maji kratky zivot a na mokre listy se nelihnou... Taky je dalsi problem, ze treba v mem pripade chodi ty sfine na ganju asik jenom sukat a slunit se, a lihnou se na nejaky bilince co ma mlada na balkone, takze doporucuju osefovat fsechno zeleny v byte, pze sou to potwory vychcany.. :) trpelivost! :D
nobody4
Mno zjistil jsem, že asi nejůčinější bude prevcence. A to hned několikanásobná. 1. Při každým vstupu si umejt ruce popřípadě převlíct (aby se nedostali na věcech z venku) 2. skříň postavit na kobereček, jenž dostane pravidelně 1x týdně dávku např. Reid, Biolit (či nějaký takový svinstvo na lezoucí hmyz). Většinou hmyzáky odpudí ten kobereček a nerisknou ho přelejzat. Je to pro ně něco jako minový pole pro nás :D Mno nechal jsem se unýst.
Taky jsem ho dal , kolem ventilace, aby je nenapadlo se dovnitř dostat větrákem. Zatim to maká. Ale musíte dát bacha, aby se, při aplikaci na kobereček kolem větráku, vám nepovedlo stříknout dovnitř. Myslim, že by se kytkám nic nestalo, ale nebude to potom zrovna 2x košér (chtěl sem říct netoxický).
Jo nic se nemá přehánět....tzn. ne že ten koberec nacucáte, stačí lehce přestříknout a hned vytvoříte prostředí insekt not frendly. KAŽDOPÁDNĚ JAK UŽ BYLO MOCKRÁT ŘEČENO....!!!!!ČISTOTA PŘEDEVŠÍM!!!!!! N4


[Edited by nobody4 on 25-07-2002 at 03:03 AM]
oton
no podle toho jak to máš zamořený bych jednal:

jestli jich tam máš málo tak bych je nechal a za 14 dní bych to prostě sklidil, myslim že by tomu moc ublížit neměli, a nebudeš to muset mořit chemií

no a jestli si myslíš, že jich je tam hodně a těch 14 dní by to kytky nezvládly, tak to prostě zamoř těžkotonážní chemií :D a pak to nech třeba o tejden dýl ve skříni, za 3 neděle by měla bejt chemka definitivně neutralizovaná, samozřejmě to chce nejdřív ověřit u konkrétního přípravku, přeju hodně zdaru :sun:
Cert
Tak jsem to vcera aplikoval(tak mastne to zase neni)
Myslim,ze to vcelku zabira,ale bude to chtit provezt nekolikrat za sebou.Pocitam tak 2-3 obden.
Zustava pouze zapach repkoveho oleje,ale ten asi brzo zmizi tez.
viridis
Tak se strikalo proti sviluskam ve skleniku TALSTAREM (zabira dobre), ale bylo se nadychano a pocmrndano a vysledek: pekna otrava po zbytek dne az do rana, vyprazdneni zaludku (spontanni), spavost.... davejte pri postrikovani pozor !!!
Era
Nejdřív se vyskytovali ojediněle na velkých listech. Občas jsem jich pár setřel štětečkem namočeným do mýdlového roztoku, ale jinak jsem jim moc pozornost nevěnoval. Kyti taky ne, flíčky na listech nebyly.
Asi před dvěma týdny jsem si všiml skvrn. :eek: Hlavně na jedné kytce, trochu i na dalších, zato na jedné nic. Při pohledu zespod mi došlo, kolik uhodilo. Zvířátek mraky! :mad: Opět jsem stíral štětečkem, natíral jsem mýdlem list po listu – marně. Na nejvíc napadené kytce už byla většina listů rezavých a dokonce se to hemžilo v šiškách. :mad: Protože současně pestíky indikovaly zralost (ač semínka byla dosud nezralá) aspoň tu nejhorší větev jsem sklidil a ostatní začal rosit tabákovým výluhem. „Sklizeň“ jsem rozcupoval na jednotlivé rostlinné anatomické díly :) , větší listy s vajíčky vyhodil a šištičky rozložil na papíru. A jak brablenec vykoukl – už jsem ho drtil (tentokrát opačnou stravou štětce) :flick:. Po rozmáznutí několika tisíc neřádů po papíru už další nevylézali, tak jsem vše přesypal na čistý papír a nechal přes noc sušit. :cool:
Ráno koukám a klávesnice plná právě vylíhlých neřádů. :eek: :eek: :eek: Rozšlapal jsem je papírem a zbytek dne ničil ty, kteří ještě ze schnoucího materiálu vylézali. Po vysušení (rozmělněná ganja schne velice rychle +/- 2 dny) jsem vše protáhl tříštivým kávomlýnkem a výsledných +/- 1,5 gramu uložil do filmárny :) Během těch dnů jsem se samozřejmě věnoval dalším kytkám, stříkal tabákem, potíral mýdlem, zametal listy atd., takže většinou se mi podařilo zastavit zamoření na spodních patrech. Někde byla zralost již nepopiratelná (ale semínka stále malá :( ) tak jsem zase pár vrcholků sklidil (brablenců minimálně – pozoruju a drtím :p: ), pár větví nenapadených zatím nechávám na dozrání semínek. Teď mi to leží na stole a docela to smrdí :D ;)
Takže příště – nedám brablencům šanci! :) ! Jednak bude maximální čistota, a kdyby něco, raději celý list hned pryč – je to menší škoda, než aby se na něm vylíhly stovky čůz.
:sun:

Pochopitelně jsem otestoval tu první várku. :smoker: Jedna náplň schlugzeugu mi nejdřív přišla slabá, ale po 15 minutách to bylo už mnooohem lepší :bounce:

Zase jsem si hrál s češtinou ;) napadaly mě samé dvojsmyslnosti sexuálně zaměřené:
Suchost – souška?

-Je suchá, nebo není suchá?
-Strč to tam a uvidíš!

Vidět a být viděn . - Sloužit a být sloužen. - Souložit a být souložen.
-Každý chvilku tahá pilku
-Jednou jsi dole, jednou nahoře

-Báječná ženská pod psa



Latinsky hodina je „hora“, tak mě napadlo: Už troubějí na hórách jeleni
– jelen místo kukačky - jelenové hodiny – zatroubily půl šesté :D :D :D


Sakra, to sem už asi nepatří :D No tak ať se boj s malým velkým lumpem daří :)
viridis
Tak se strikalo podruhy, davalo se pozor a poblilo se znova. TALSTAR je opravdu trida.
Ochranna lhuta je myslim 14 dni, takze asi jeste strikat muzes. Stejne je treba strikat 2x (podruhy tak jeste po tydnu), aby sciply i ty potfory, co se teprv vylihnou z vajicek (je videt takovy slinty zespod listu) - jinak kytku vycucaji cobydup. Mely by se vylihnout uz do otravenyho, at to maji rychle za sebou...
Yasmeene
No nevim jestli mam přesně svilušky ale Agrigon-delta je přesvědčil, že moje kytí nejsou k žrádlu :)
Skillman
A kdyz sem uz sklidil tak jak mam tu skrin od svilusek vycistit?? Nebo pochcipaj sami protoze nemaj jidlo (kyti)??
nobody4
nechcípnou, teda možná za delší čas (ikdyž nevim) ve skříni zůstanou vajíčka a můžou se ti vyklubat pozdějc. Rozhodně to pořádně vytři savem nejenom že se zbavíš svilušek apod., ale pomáhá to dezinfikovat bakterie houby atd. Rozhodně po každým pěstování (přendavání z růstu na květ apod.) to pořádně vyčisti a vytři savem. N4
Era
Z vajíček se vykulejí docela brzo, aspoň co jsem pozoroval. Ale jak se rozlezou a nenajdou nic k vysátí (kyti), tak by měly exnout.

Jinak, možná to tu už někde bylo¨, ale co takhle mechanická ochrana? Ty potvory lezou (aspoň moje nelítaly) tak třeba zkusit nacucat molitanový pásek nějakou brutální chemkou a omotat kolem stonku?
Jestli už na to někdo přišel, ať se přihlásí k autoství :)
Santino_RDLD
to: ERA

no myslím, že to zní docela zajímavě, ale jak jsem pozoroval svoji -mimochodem hustě napadenou- úrodu zblízka, tak ty listy jsou prošité těma jejich pavučinkama, já mám spousty malinkých lístků - docela na sebe nalepených, takže si myslím, že stonek k tomu přelézání ani nepotřebovali ....

Navíc mám dojem, že ta "brutální chemka" působí tak, že se vsákne do rostliny a sviluše zdechnou tím, že baští šťávu z listu + chemku v ní .... tak zdechnou ... sfině ....

takže ten molitanový proužek bych vynechal ... nejspíš by to působilo tak, že by si tu chemku rostlina nasála sama do sebe stonkem (jestli to vůbec umí) ...
Siki
Na svilušky můžu doporučit přípravek AGRION.Myslím,že je výbornej a za dobrou cenu.Good luck.
breeder
- tak ty dravý roztoče (Phytoseiulus persimilis) jsem měl z týhle laborky už minulej rok,
ale moje kytky (http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=126) byly už tak velký a svilušek tolik a ještě před sklizní, že
na ně ani 100 koupenejch dravců nestačilo.

- hlavní je jednat hned, když se svilušky objeví, jinak je to strašnej a úpornej boj (záleží taky na počtu napadených kytek)
nobody4
No takže Biool je ok, pokud výskyt svilušek podchytíš hned když se objeví. Potom musíš cákat jak zjednanej a opakovat a opakovat a opakovat (kvůli postupnému vylíhnutí již nakladených vajec). Tímto by jste měli ty svině dostat.
Pokud ovšem nazasáhneme včas, pomůže už jenom chemka. Musim říct, že se mi výborně osvědčil Vermitec 1,8 ec. Zabil v 3/4 koncentraci po prvim postřiku vešekrou havěť (sviluchy a třásněnkykurvyjedny). Potom jsem stříknul čerstvě přesazené klony a to už bylo moc, klony jsem spálil (ne úplně, ale dostaly rychtu dost). Takže bacha pokud by jste museli použít chemku na prcky, doporučuji mnohem slabší koncentraci a popř. později opakovat (opakování viz návod). Jinak další v poho chemka se jmenuje Talstar je taky dost v poho. Jo pokud používáte nížší doporučené koncentace už po druhý a furt ne a ne se zbavit těch potvor. Je dost možné, že si už vytvořili určitou obranu (spíš odolnost vůči tý chemce). Řešení prohodíš chemky (místo vermitecu talstar a opačně) a je po problému. takhle odolný žádný svině nejsou.
Vono ten Talstar byl vždycky v poho dokud nezaútočili třásněnky, jenž byli extrémně odolný. Tak jsem zkusil Vermitec (někde jsem tu už o tom psal) a bylo po problému. Teda až na ty spálený prcky, ale chybama se člověk učí. N4
breeder
tak to je fakt dobrý vědět, aby se ostatní taky nespálili a aby nic nespálili
azbest
tak groveri pozor na AGRILON DELTA je to asi peknej srac.mel sem 4 beutifull kytky pripraveny na prepnuti ale zjistil sem vyskyt nejakejch musek.Rikam si nejdriv ky
ti zbavim fucking hmizu a prepnu.Pouzil sem zminenej AGRILON DELTA za 95kc,no a po 2 dnech musky fakticky zmizeli.Bohuzel po 5ti dnech zmizeli i vsechny listy.
nejdriv se seschli,zezloutli a byli v tahu.Ted mam 4 ubohy kostata a nevim jestli to rozdejchaj.
tech starejch listu mam plnej pytlik ale jestli to bude k huleni to nevim.myslim esi nebudou nejak infikovany chemou.
esi s tim ma nekdo podobny zkusenosti(s hulenim(tak se rad poucim
Zatim zdar a kytkam silu
VHK
mi se osvědčilo dát do pěstírny misku s roztokem přípravku BIOOL (hodně vody, méně přípravku). Ty svině tam choděj chlastat a chcípaj. Tak nějak mi tato miska vylidnila (vysviluškovala :) ) moji pěstírnu.
Sadhu
Rád bych zareagoval na kritiku přípravku Agrion Delta. Použil jsem ho na svůj skunk, kterej byl díky sviluškám na smrtelné posteli. Ošetřoval jsem ho 2x obden postřikem touhle srajdou a vzpamatoval se. Bylo to ještě během růstu, tak nejmíň dva měsíce do sklizně. Agrion můžu za sebe doporučit. Early skunk už hulím a je hodně v pohodě. Posuďte sami, dole je odkaz do galerie...
Roman Dirda
Taq ta chemka na svilušky se jmenuje Vertimec a stojí 120K.
rajce
Ja mam perfektni zkusenosti s OMITE. 2 postriky po asi 8 dnech a ten2. mesic pred sklizni.
Od 2. postriku ani jedna svilda a chut bez jakejchkoliv zmen. Nutno dodat, ze jich tam este nebylo tolik, ale limetka (citrusy koncej nakazou o tejden driv nez g. - nekolikrat nechtene vyzkouseno!) uz zacinala schazovat listy.......a i ta to nakonec prezila. Huraaa!;)
viridis
Roztoci (100ks, 186.10 Kc) dorazili a byli aplikovani. Vecer jsem spicoval usi, ale zadne pomlaskavani z poziranych svilusek se (zatim) neozyvalo ;).
Prskalius
No mne se ty mrsky taky objevily.
Mam tak 14 dni do sklizne,
Tak je trapim pripravkem NEEM-OIL od Plagronu.
Aplikoval jsem to 2*za noc a vyskyt se snizil tak o 90 procent.

Dneska to prubnu znovu
Dam vedet.
viridis
Hmm, tak vcera (15.7.2003) nalezena jedna vetvicka obalena pavucinkami. Od aplikace roztocu je to jiz 5 tydnu, takze ted nevim, co si o tech dravcich myslet: bud to nezvladaji na 100%, nebo svilusky jednorazove vyžrali a vychcipali hlady, takze to - byvse po smrti - nezvladaji vubec. Jestli najdu jeste nejaky pavucinky, zkusim aplikaci #2. A uvidime.
PiosOne
Nevím jak moc to pěstování tabáku bylo náročné, ale děda tam pěstoval rajčata a okurky. A tabák tam sadil s tou zeleninou a nějak se o to extra nestaral. Prostě to zalíval a hnojil jako ta rajčata a okurky. Za celou dobu (cca 15 let) tam nikdy ty svilušky neměl. Takže bych řekl, že to musí fungovat. Bylo to ještě kdysi za komančů, takže teď se semínka tabáku musí dát sehnat taky.
PiosOne
No děda už je asi 8 let mrtvej :( a s babička mi řekla jenom, že to děda řešil tím tabákem. Přeptám se jí na nějaký podrobnosti. Je to už ale pár let zpátky a navíc mám takový dojem, že o skleník se staral děda. Takže babička o tom vůbec nic bližšího vědět nemusí. Každopádně si ji proklepnu :) a uvidím co se dozvím.
nobody4
Čus hoši, tak Vám prblém s tim tabákem rozlousknu. Opravdu pokud máte ve skleníku tabákové rostliny, tak se to nelíbí hmyzu (obecně takže ani siňuškám :o) ).
Co se pěstování týče, je to fakt nenáročná rostlina. Když ji dáš polovinu péče co kytkám tak taky v poho poroste. (předpokládám, že kytí mazlíte) No co si budem povídat, když to může růst na poli, tak nevidim důvod, proč by skleník nevyhovoval.
Jo pokud někdo nabídne nějaký kvalitní podlampový semena (nejlépe Top44, Budha apod., hlavně ať to nekvete 70dní jinak je to jedno) můžu mu na výměnu poslat tabákový.
brooklyn61
ahoj lidi.me to zacli svilusky likvidovat a pouzil jsem pripravek za 98 korun -MAGUS 200 SC a je po problemu,je to na 28 dni,za coz jsem pripravku neskonale vdecen,protoze pak se bude pomalu sklizet,mam outdoor mix-50 euro za 40 semen a nejvetsi stromecek ma asi 3.80 m. ,tak drzim palce i vam,,,,,......
srnec
citace:
Původní příspěvek od viridis
Hmm, tak vcera (15.7.2003) nalezena jedna vetvicka obalena pavucinkami. Od aplikace roztocu je to jiz 5 tydnu, takze ted nevim, co si o tech dravcich myslet: bud to nezvladaji na 100%, nebo svilusky jednorazove vyžrali a vychcipali hlady, takze to - byvse po smrti - nezvladaji vubec. Jestli najdu jeste nejaky pavucinky, zkusim aplikaci #2. A uvidime.


Ty si ale zkousel toho phytoseiulus persimilis.... je o dost levnejsi nez Typhlodromus pyri kterej tam maj taky a mozna ze by stalo za to vyzkouset i jeho...

Mate nekdo zkusenosti s Typhlodromus pyri?
James
Zakoupil jsem v zahradnictví svinstvo jménem PREVICUR 607SL výrobce je AGRO EVO Berlín.Dodává to Agro Bio Opava-wwwagrobio.cz-doporučuji.Nemůžu referovat o funkčnosti dneska jsem to aplikoval poprvé no uvidíme.Poradte někdo jestli s Previcurem máte zkušenosti.Jo jinak je to systemický funngicid.
Er@ZeT
Zdarec, taky mne ty mrchy napadly kyti. Zkousel jsem Biool, ale hodne bordelu po tom. Hledal jsem na inetu a tady maji drave roztoce ne tak moc drahe. http://krtekcentrum.cz/semenavanek/ceny/13.doc
Pribyly jeste vrtalky, ale to na jinych rostlinach, holt balkon chytne asi vse,
hlavne z tech muskatu od souseda. Hodil jsem tam ty zlute desky, ktere lapaji povicero skudcu a uz se chytaj. Jinak co mam venku tak tam radej svilusky taky, je jich nejak moc.Rozhodne to nevzdam.
srnec
No zda se mi ze maj stejny ceny jako na BioCont .... spis by me zajimalo jak to je s tim Typhlodromus pyri jestli je lepsi /spolehlivejsi nez Phytoseilus persimilis ktery tu byl zkousen....

mimo jine potrebuju to spis na OUTdoor... :confused:
viridis
Od posledniho nalezeni pavucinek je to 41 dni, od te doby nic. Bud jeste nejsou podminky pro rozvoj svilusek (desny vedro ve skleniku), nebo je Phytoseilus persimilis ucinny. Prd ale vidim, takze primym pozorovanim nemohu slouzit. Vlastne ani nevim, jestli tam jeste jsou, nebo jestli chcipli hlady z nedostatku svilusek......
Uplne venku asi nebudou fungovat, rekl bych, ze se rozutecou, tim se jejich populace se zredi a zanikne.
srnec
citace:
Původní příspěvek od viridis
Od posledniho nalezeni pavucinek je to 41 dni, od te doby nic. Bud jeste nejsou podminky pro rozvoj svilusek (desny vedro ve skleniku), nebo je Phytoseilus persimilis ucinny. Prd ale vidim, takze primym pozorovanim nemohu slouzit. Vlastne ani nevim, jestli tam jeste jsou, nebo jestli chcipli hlady z nedostatku svilusek......
Uplne venku asi nebudou fungovat, rekl bych, ze se rozutecou, tim se jejich populace se zredi a zanikne.


No prave ten Typhlodromus pyri by mel bejt vic outdoorovej..ale nevim... ale aspon dostanes za 300,- 1500KUSU! Takze i kdyby se rozütekli tak to pred tim snad nak prozerou...

Ke kytkam mam spatnej pristup takze samy problemy... Jinak taky ted ty sviluse nevidim ale mozna je to tim ze se vsechny zakuklily a ted proziraj listy "neviditelne".... fakt nevim
viridis
Monitor vyskytu skudcu, tedy i svilusek zde. Shledavam uzitecnym.
KABUTO
Já používám biooil a jsem spokojenej.Musí se ale stříkat i preventivně!Ne až když už přes pavučinky nevidíš:)
O tom co píše Marušák už jsem taky slyšel,ale je to dost peněz.
(I když jestli to opravdu fachá)
Říká se že se svilušky uchytěj jen na slabejch kytkách+vedro jim prozpívá.
¨Predators jsou fakt dobrý,ale taky,nesměj přijít pozdě.
hexamin
to viridis
velm pekny link skus ho hodit do faq alebo podobne
ktore svilusky su tie zle??

este prilozim foto svilusky hehehehehe aby ste videli ze sa oplati pozriet ten link
KABUTO
to Hexák:god foto !

takhle jsem svilušku ještě neviděl :)

Slyšel jsem že potom co brouci zlikvidujou svilušky,pustěj se do sebe navzájem.
Nebo si pak na kytce v pohodě bydlej a pak je vyhulíme?:):)
deno
Na svilušky báječně zabírá AGRION DELTA
je to přesně ten brutální ultravyvražďovací antisviluškoid. 3 decky za nějakejch 65 kč v lahvince s rozprašovačem. Maj ho v zahradnictví - možná i v obi a spol. Stačí jednou řádě vycákat kytky, po tejdnu repete a po sviluškách se jenom zapráší :D Výhoda 1 : je to na širší spektrum škůdců. Výhoda 2 : ochranná lhůta je cca tejden - 10 dní, taqže se může aplikovat i v květu
psilos
To Kabuto: preventivní postřik Biooilem se mi zdá jako nesmysl. Biooil působí na sviluše tak, že jim zacpe olejem dejchání a ty chcípnou udušením. Takže , kde nic nedejchá , nemůže nic chcípnout. Lití biooilu do substrátu mi tenkrát způsobilo jenom plíseň na povrchu hlíny. Moje vlastní zkušenost s biooilem kontra sviluše je totálně negativní.
Chemku na ně! Omite rulezzzz!
Sinuhet
Na overgrow http://www.overgrow.com/growfaq/1198 doporucuji pripravky obsahujici latku dicofol. U nas by to mel byt Kelthane 35 WP. Ma vyhodu, ze staci jeden postrik, neni treba opakovat.
Dude
Mě pomohl dvojtej postřik Talstarem - koupil sme v klasik zahr. potřebách za 65,- - myslel, že kytky už nepřežijou - tohle makalo sqěle:)
UDAJ&KUSAJ
Tak svilusky som znicil pripravkom MITAC 20HF .Odporucam zabija spolahlivo vsetky vyvojove stadia.
Jahudka!
Tak me napad jako obvykle genialni napad.Co si myslite o likvidaci vselijakejch tehle breber pomoci co2?Proste utesnit skrin,vypnout ventilaci a nafoukat to poradne co2 trebas z hasicaku.Kytkam to absolutne nemuze vadit.spis by jim to melo jen prospet a navic to neni absolutne zadna chemie..Ty brebery musej zakonite chcipnout jako kazdej zivej organismus co dejcha jen kyslik..Kdyz by tam byly vajicka a podobny nesmysly muselo by se to holt aplikovat trebas kazdej den do naprosty likvidace.No reknete sami-nejsem ja naprosto genialni?:frog:
SkunK74
tak ted snad to foto
vlček
foto listu zwrchu-reklk bych swilusky foto listu ze spodu newim neni tam nic widet ale esi ti ze spodu listu lezou maly zeleni neletawy broucci tak sou to swiluse
Symbio
Na mojí zahrádce se koná meeting Svilušek a já jim chci jejich nekalou zábavu překazit. Zkoušel sem vodní dělo, ale je mi jasný že takhle se jich nezbavím. Rozhodl sem se pro radikálnější metodu - těžkooděnci, aneb dravý roztoči.

Perfektní je že žerou svilušky. Někdo uvádí jako plus i to že jsou odolní vůči některým chemickým pesticidům.
Co sem ale nikde nenašel:

1 - roztoči se samozřejmě množí. nehrozí mi že mi doma budou běhat všude rotoči popřípadě vadí to? (nejsem si jistej jestli je to ten stejný druh jako roztoč "domácí"
2 - pokud to vadí je to špatné už jenom proto že jsou odolní proti většině chemie..
3 - nezůstanou v usušených květech?
4 - dočetl sem se že v případě nedostatku svilušek požírají pyl...?
5 - kolik stojí pořízení těchto potvůrek? stačí např. koupit dva a čekat že se rozmnoží?

Dravého roztoče můžete pořídit zde:
www.biocont.cz

jde ovšem o tento druh (stránka se zabývá ochranou vinic): "Typhlodromus pyri"
v souvislosti s konopím se uvádí druh tento: "Phytoseiulus persimilis "

6 - nevíte někdo jaké jsou rozdíly mezi těmito dvěma druhy roztočů? popřípadě který je pro můj účel vhodnější.

Díky za každou odpověď na otázku.
Sinuhet
Koupis, prijde ti obalka s pilinami ve kterych jsou roztoci. Nasypes ke kytkam, oni pozerou svine a pak sami uhynou. V ususenych kvetech asi zustanou tak jako tam zustane spousta dalsich veci, ktere jsou ve vzduchu a ktere okem nevidime.
sancha
jo prej ale neuhynou uplně .. myslim že voidman řikal že se mu pak za čas znova sviluše objevily ale byly zas sežrány. ovšem toto je nepřesná info z druhý ruky.
hnujawidle
zdarec lidi. svilušky jsou opravdu mršky a to odolný.Skoušel jsem ruzny přípravky co jsou volně dostupný v našich obchodech a výsledek byl takovej že 3-4 týdny byl od nich pokoj ale časem se zase začaly oběvovat. Na netu mi někdo poradil o přípravku s názvem ACTELIK. je to dost silná chemka ale když se použije hned na začátku tak je stoprocentně na konci neuvidíte. moje rada ale je nepoužívat jen jeden přípravek ale střídat je, protože ty mršky si časem na ten jeden přípravek zvyknou a pak jsou na něj imunííííí.
karlos120
BioOL je prirodni stoji 70kc a funguje spolehlive. musite predchazet teplote vyssi nez 25C, kdyz je v growroomu moc teplo tak se hold vsichni cervi mnozi.
sultan0069
Já mám za sebou dvakrát boj se sviluškama a pokaždý mám dobrou zkušenost s CELAFLOR co je na obrázku, vždacky druhý den spousta malejch mrtvol na dně skříně .... Co je ale DULEZITY je ze se jedná o kontaktní postřik, a vzhledem k tomu že ty potvory jsou zespodu listů je potřeba stříkat listy i zespodu ... doufám že je to správně :-)

!!! smrt sviluškám !!!
EricCartman
2:KrendaD pěkný fotky připojuju jednu staženou z netu

Já jsem taky řešil co s nima, neměl jsem to sice nijak moc napadeny, spíš jen místy, nebo náchylnejší modely (nebulka, ale to neberte moc vážně... mě ji prostě žerou) ale jak mi něco kouše do kytek a nejsem to já, tak se naseru... !!:rocket:

Chemek jsem sice mel nakoupenej kotel, ale moc se mi do nich nechtělo...

No nakonec jsem to řešil komplexně, dokončil jsem ventilaci a odtah vlhkýho vzduchu z matkárny a růstovny (aby se mi nedostával do květovny) posílil jsem zvlhčování (sps808 4ever) a nasadil úklidovou četu Phytoseiulus persimilis koupil jsem je na www.zahrada-online.cz (www.biocont.cz) kluci jsou to hladoví a kudy chodí tudy žerou. Aby se jim dobře žralo a množilo potřebujou aspoň trochu solidní vlhkost okolo 70% (zvladnou i miň, ale...), a právě na množení aspoň 16 hodin světla denně, což my myčurinové náme v matkárnách běžně.
Navíc jsem opět po dlouhé době začal postřikovat Vermesfluidem, umí opravdu pěkně posílit kytky, jednak je solidně nakopává (růstový stimulátor) a druhak zmírňuje poškození právě savým hmyzem (sviňušky). Efekt je jasně viditelný.
Jelikož svilušky nemají rády vlhko tak jim cca jednou týdně preventivně dávám terapii. :-) na pár hodin osolím zvlhčovačku a udělám jim tropy. Ať se nacucaj k prasknutí. (doufejme) :smash:

Jo a žlutý lepový šipky do každýho květináče taky nic nezkazí...

Prostě bez péče a základních investic to nejde a lépe je problémům předcházet...

edit: připojena fotka
mrzout
Ja si je taky od nekud dotahl. Aplikoval jsem tabakovej vyluh, sice to lehce zabralo ale stejne jsem kytky strihal. :( Ted mi napadly i male vylezle kyticky a brutalne je zerou. Doufam ze neprelezeou na passiona to by me asi strejchlo. Skusim dnes koupit neco ze zde uvedenych pripravku a aplikovat. Mam zkusenosti s Pyri a s temi druhymi ve skleniku ale ze by pomohly tak zazracne? Zachranilo se par palicek ktery pak krasne zezelenaly ale zbytek kytky zhnedl a konec. Paraziti se s tim mnozstvim svilusek dokazali vyporadat hrave. Vrele doporucuju do skleniku roztoče pokud mate svilusky premnozene, na mensi mnozstvi moc nemaji protoze umiraji hlady.
Tak jsem byl v Hornbachu a koupil zlute pasky a Biool a Agrion Delta. Skusim prvne Biool protoze me pripada Agion moc chemicky. Pouzil bych jej pripadne do skleniku casem.
Po prectenich vsech vlaken jsem dospel k nazoru ze na svilusky je vhodnej Biool nebo Omite, ovsem ani jeden z nich neslouzi jako prevence - co byste prosim poradili totiz mam doma svilustop hobby ktery je tvrda chemka a nejak se mi do toho nechce, radeji bych dal neco mene chemickyho a skodlivyho(tohle je vylozene jed) mam 5tej den kvetu, nejaka prevence kterou musim aplikovat i denne me nevadi
jj prevence je důležitější

1...kupovaná hlína (z G shopu, ne ze zahradnictví za pade)nebo si ji ošetři sám
2...celková hygiena v místnosti
3...netahat parazity z venku (převlíct se atd)
4...pořádně si prohlídni řezy při kupování


_____________________
když už je budeš mít, tak:

http://www.greenhome.cz/clanky/svilusky-jak-na-ne

nebo další text tady
http://www.plantprotection.hu/modul...spotted_mel.htm

a nejlepší řešení jsou přírodní predátoři (ke konci textu druhej odkaz)

btw - tohle vygooglíš za minutu !
pouzij zlute lepove desky Luku.....
ty žlutý destičky lepkavý pro mě osobně slouží jako kontrola jestli mi tam lítá něco... rozhodně se na to nenachytaj všechny sviluchy i když je to u každý palice
citace:
Původní příspěvek od RespectFlowers
ty žlutý destičky lepkavý pro mě osobně slouží jako kontrola jestli mi tam lítá něco... rozhodně se na to nenachytaj všechny sviluchy i když je to u každý palice


On se ptal na prevenci, ne na hubeni skudcu a musim rict ze kdyz jsem jel hlinu, tak jsem diky nim nemusel resit zadny hmyzi skudce.... proste se na ne vychytalo takrka vse co tam litalo.... idealka je mit u kazdyho kvetniku tak 2, zkousel jsem to i u dripu, ale tam je to zbytecny.... aspon pro me a zakladem je si nedonest nejaky hmyz s klonama...
EricCartman
Pánové celkem se divím že tu ještě nikdo nenadhodil VLHKOST !!! Svilušky nesnáší vysokou vzdušnou vlhkost. Preventivní vlhkost na ranném růstu klidně 80%. Na pozdějším růstu klidně 70 a držet ji klidně i do půlky květu...
Celkově zapřemýšlej o tom jak svoje kytky co možná nejvitálnější a nejzdravější.
Co bych dál zařadil do prevence je kontrola. koukej kytkám pod listy kdykoli je vezmeš do ruky a sebemenší svilušku žeň ze skříně postřikem CELÉ skříně včetně stěn.
Omite 30w je vpohodě, :flamer: ale v květu se tím moc stříkat nehodí, do první poloviny není až tak problém jedovatost, ale kytky potom o hodně pomaleji nakvítají, sebere jim to klidně týden. Na druhou půlku kětu je to jedovatý... ale na růstu a před přepnutím jsem nenašel žádný velký chyby.
Nissorun 10w je super ale těžko k shání. Zabráňuje sviluším v rozmnožování a zabíjí vajca, ale co je důležité v rámci PREVENCE zůstává na rostlině až 60 dní a působí na svinsky svilený šviluše vesele dál.
Jako oživovač po napadení sviluškama používám Vermesfluid - postřik, znovu kytky nakopne a pomůže se zahojením ranek po sviluších.

Edit: 2: 600: postříkej je tím nissorunem a kontroluj pokud máš nebo seženeš Vermesfluid, atonik, popřípadě Phytamin.... budou happy
statekukocek
požívám predátory jako prevenci i jako protiúder. když jsou predátoří už na místě činu dřív,sviluši se značně snižuje šance něco napáchat,když je od začátku životního cyklu v agresivním prostředí.samozřejmě musím souhlasit s Cartmenem: % vlhkosti má velký vliv.
totiz nemam ani sebemensi naznak ze by tam byly a mam uplne cistej vymydlenej a udrzovanej pestici box drip v rv kostkach.Kamaradovi to znicilo celou urodu ale mel hlinu a necistou mistnost to je fakt ja ale mam strach ze to prinesu z venku takze prevence by me uklidnila - zkusim pozhanet ty veci co ste napsali, ta vlhkost to je zajimavy pridam tomu mam ted prumerne 50% jeste se zeptam co teploty jaka je idealni pro sviluchy teplejsi nebo studenejsi dal bych opak abych mel vic vlivu radsi
nižší teploty sou lepšíí
...mrkni sem, budeš o nich vědět víc:
http://www.greenhome.cz/clanky/svilusky-jak-na-ne

ještě dám odkaz na ty roztoče:
Phytoseilus persimilis
http://www.greenhome.cz/katalog/471001
Šlajs
Mno, z osobních zkušeností vím, že svilušky nejradikálněji propuknou v druhé polovině květu, kdy rostlina má nižší imunitu, než tomu bylo v růstu. Toho si všimněte i venku, že rostliny mají pár teček na listech a se svliluškami relativně dobře koexistují. Na podzim je sice vyšší hlhkost, ranní mlhy jsou četnější atd, ale nákaza začíná nabirat na obrátkách. Nějaké zvyšování vlhkosti u indooru v dané době nemá cenu - to by sis koledoval o plíseň. Biool ti zasviní palice olejem a taky zvyšuje možnost plísně a nevím nevím, jestli se za cca. měsíc olej rozloží a nebude ovlivňovat chuť výsledného produktu.
Od jisté doby sviluškama netrpím. Před pěstováním samotným vystříkám na dvorku kýble zahradní hadicí a pak je vytřu stolním olejem - prostě klasika na olej na smažení. Pak skříň vystříkám naředěným roztokem Sava. Do hlíny přidávám tabák, kupuji nejlevnější Maďároš, do cca. 8l kanystru, které používám. Přiměsuji okolo 20g tabáku, do horní poloviny substrátu. Nikotin se luhuje ve vodě a do nižších rostlin stéká. Ještě dodávám lehkou vrstvu na povrch. Kvůli svým vlastnostem nezačne tabák za jeden cyklus hnít, v kýblu jej najdu po sklizni takřka nerozložený. Navíc, nikotinová kyselina je součástí zakořeňovacích přípravků-působí jako kořenový stimulátor. V době ranného růstu párkát postříkám rostliny tabákovým výluhem.
Možná je to je o štěstí, že jsem neměl tu čest s nějakým extra strong kmenem, ale svilušky se mě už x let vyhýbají a tato alchymie je zbytečná. To nedokáži na 100% posoudit.
ravalium08001
kdyz vydezinfikujes pestirnu, propeces hlinu poradne v troube a klony nemaj brouky tak je to v pohode
mam rv kostky jak sem zminoval uz tam je to jeste trochu cistsi nez hlina tak snad me to nepotka kazdopadne diky za tipy kluci
WiT
Zdar rad bych pridal zkusenost s bojem proti sviluskam. Po objeveni svilusek na rostlinach jsem pouzil Svilu Stop asi po 5 tydnech se na rostlinach znovu objevily. Vzhledem k tomu ze kytky byly ve kvetu tak jsem uz nechtel pouzivat chemii. Tak jsem si koupil BioOl a vschechy svilusky to znicilo. Je to bio vyrobek a jsem s nim maximalne spokojeny. www.agro-bio.cz
Bulb
Kamosovi to napadli nejaci parchanti, muzete poradit co to muze byt? dik
františekzeleny
zdarec,sviluchy jak svina :D
Tady jedna kamosova kyti :satan:
Bulb
Dik za odpoved, myslel jsem si to... strikal jsem mu to jednim primo proti svilucham a jednim univerzal postrikem a nezabralo to... tak zkusim sehnat neco spesl na ty sviluchy...
LemonJelly
Ak môžem poradiť, kúp na to prípravok KARATE. Navyše použi aj nejaké zmáčadlo pred aplikáciou insekticídu, prípadne ponor do slabšej jarovej vody.
:shooter: A priprav sa na zdĺhavý boj :starwars:
pepino77
Můžu vřele doporučit Omite. Používám ho dost dlouho a vždycky se 100% úspěchem. Svilušky prostě nemají šanci!
mne pomohol az Talstar ... a to kupel celych rastlin, otocenych hore dnom vo vedre s roztokom ... je to killer chem, pouzil som rusku na tvar, vetral som ako o zivot a zgrcal som sa aj tak :D ... ale pomohlo :) ... rastlinky to rozchodili ...
aenema
souhlas talstar je megakiller dost dlouho ale trvá než ho kytka vstřebá, takže v květu bych byl vopatrnej
TERMIX
Jo jasne ze je to znicilo a palice taky bo toho dymu co je z toho repkoveho oleje a ta fuj chut produktu,osobne Svilu stop uzivam ale kazdopadne pridavam smacedlo a kuru opakuji 3x po 3 dnech a je to jak po Terminatorovi cisty.Snad nejlepsi zpusob je prevence a proto kdyz donesu klony a svilusky maji ci nemaji striknu je 1x Svilustopem .Na velke kvetine uz to neni zas az tak koser a o kvetu uz nemluve.Ale jasne vidim ze co clovek to nazor.
daelahrazah
Zdravim ludia, vidim ze sa tu pise o tych potvorach ktore napadaju rastliny az v starsom stadiu rastu ale mne sa stalo ze hned ako sa na cerstvo vyklicenych rastlinach objavili prve listky tak proste z dna na den zmizli, kurnik cumel som na to jak idiot a neostalo mi nic len hole stonky bez nicoho, mohli to byt tie veci?? dik za odpoved...mier
maya
musím říct, že do toho jdete naplno;) já jsem si nikdy na takové chemky netroufla, jednou jsem zkusila svilustop a spodky se úplně spálily;(...
takže od té doby jsem toho vyzkoušela a nemůžu si vynachválit Biooil na sviluhy. Není to moc dobrý, když jsou holky už hodně napadený, ale to pak není dobrý už nic...
A za týden zopakovat.
V té době, pokud zrovna nemáte kytí v květu je super jim dát trochu chladu a hodně vlhka, oni totiž pijou a pijou až puknou...ale jak píšu, to nejde, když vám holky kvetou;(

no a pokud chcete mít opravdu klid a nenervovat se každodenním pátráním po maličkých potvůrkách, tak jako kdysi já.
Objednejte si predátora na svilušky.

Já si ho nechávám posílat z Brna. Je to www.biocont.cz a je to jedna z mála obchodů, odkud vám to pošlou. Zbylé to už nedělají a žádají osobní odběr, protože někteří si broučky objednaj a nevyzvednou, broučci do 3 dnů KO a prodejci maj vztek. Nedivim se jim.

Ale jak řikám, broučci jsou super. Nejdřív je tedy potřeba se těch malej mrch trochu zbavit...osprchovat proudem vody, postříkat Biooilem (ten predátory nezahubí) a pak broučka vpustit. Je to jako malej zázrak. Funguje to. Jen nesmíte na kytičky používat žádné chemky na likvidaci..to je zabije
EricCartman
2 šlajs: přesně tak kmen, rodina nebo jak to nazveš prostě familie svilušek, to jak moc si už zvykly na přípravky je nejhorší faktor. Existují specialisti na šlechtění svilušek pro odolnost vůči přípravkům, zejména někteří brněnští matkaři (kozzy-mistr) kteří dokáží vyšlechit svilušky s neuvěřitelnou odolností vůči omite a na spoustě řezů je distibuovat do světa... (pokud se někdo neumí zbavit svilušek, neměl by se do prodávání řezů vůbec pouštět, takový matkaře byc mlátil po hlavách) je to nejhorší co můžete potkat, zamoří vám pěstírnu během chvíle a ať stříkáte jak stříkáte sou tam furt!! jediný vůči čemu se naštěstí nikdy nestanou odolnými jsou ostrá kusadla roztočů... hahahaha
jako jo kozzy ten je ma odolne ale ani tak kdyz si vemes od nej rez a ten ponoriz z(zelenou casti) na minutu do roztoku omite 32 trosku silnejsi nez pisou a udelas to tak 2x 3 tak je mas pak sterilni vuci svildam a s malyma rezama se to provadi lip nez z velkejma kytkama:) a i kdyby si to dela preventivne s kazdym rezem tak se ti nic nestane a rezum tez ne:)....
EricCartman
hele jak to vezmeš, tendhle postup jsem taky zkoušel, ale co se nestalo 3 z 10 řezů se normálně zasekly, měly minimálně dvoutýdenní zpoždění i když byly řezaný zaráz a od člověka co řezy umí, upozornil mě že se mu v matkárně oběvily svilušky ať si dám pozor, tak jsem udělal přesně co popisuješ a zásek...
jako samozdrejme je nejlepsi nic nedelat a met zdrave rezy a to si muze clovek zarucit jen sam:)...a nestalo se ze by se ti to dostalo na koreny pac to by mohlo udela paskudu v bunecnych membranach malych korinku a pak nasledne osmoticky stres a omezeni prijmu zivin..mrknu se co je to vubec za ty chemky v omite aby se to dalo vyvratit....


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma