Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Nemoci Rostlin a Problémy

 
Smutnice - Sciaridae - Fungus gnat , jak na ně ?? - Klikni zde pro originální téma
Constructor
Ahoj, litaj mi kolem hliny takove malinkate musky. Jsou tak milimetr a pul velke, litaj kolem kvetinacu a lezou po hline. Maj malinkou cernou hlavicku a sede telicko. Svetle seda kridla presahujou kousek pres telo. Zloutnou mi listy nepravidelne po cele kytce a cele kytky jsou hrozne svetle. Muze to byt nima? Myslim, ze to muzou bejt smutnice, ale nikde jsem nenasel jejich poradnou fotku tak jestli ji nekdo mate tak prosim SEM. Thnx...
loeX
no já občas tak objevím nějakou mušku...občas i pořádnou mouchu ale tý se zbavím tak že jí naženu do větráku a jen slyším to sračkování:D ale radši bych to zkusil nějako vyhubit...s tímhle moc zkušeností fakt nemám...s tím hubením...určitě bude nějakej postřik ale ty sou většinou lehce škodlivý pro kytky...tak spíš zkus ztměřit ph...žlutý kytky znamenaj nízký ph:)
r-man
Jakou mas teplotu ve skrini? Mam zkusenost s tim, ze se musky mnozej kdyz je hodne vlhka hlina a teplota kolem 25 (na ty hline)..kdyz jsem teplotu snizil a zalejval jsem tak, aby na povrchu nebylo mokro (napajeci jehla zapichnuta hloubeji), tak zmizely.
seba
Nevím jestli to máš smutnice ale malé mušky se dělají tam kde stojí voda ,hlavně když přelijěš vodu a ona zůstane pod kytkou dlouho ,někdy je mám taky , stačí čistota a větrat.
Black Mishak
Mno podle mne je uplne jedno kde se tam vzaly. Dulezity je, ze lezou tam kam nemaji!!§ :D

Takze fofrem pro nejakej postrik. Pokud mozno BIO, ale pokud nezbyde jina moznost, tak si pomuzeme chemii ze?
BeBe
no mna by tiež zaujímalo či je na ne nejaky bio prípravok
Backo
Zdravim!
Ja som mal tiez takyto problem s muskami,riesil som to postrekom BIO Organic pest control a na druhy den som mal vsetky kvety hnede,myslim tie piestiky co vyrastaju zo sisiek ked zuzuleta kvitne.Chcel by som sa spytat,ci sa rastliny dostanu do povodneho stavu a vyrastu nove piestiky na kvetoch alebo som rastliny zahubil?Listy vyzeraju celkom dopohody.Dik za rady!
inf3cti
skusal si aj hladat? pozri sa do mojho threadu sem alebo sem

poriesil som to parazitickymi hlisticami Steinernema ..
Constructor
Ja jsem v sobotu nasadil 5mil. parazitickych hlistic a do kazdeho kvetinace jsem do hliny zapichnul opticky lapac. Vetsina musek je uz nalepenych na lapacich a v hline asi ted zrovna probiha taky poradnej masakr :) Jenom je skoda, ze jsem na problem zloutnuti prisel az pozde a kytky uz mozna nezachranim...:(
inf3cti
pokial tych smutnic nemas nejako EXTRA moc, co asi nemas, lebo inak by si tie rastliny skoro nevidel, tak tvoje rastliny nemozu ohrozit tak, aby ich znicili. ked mas co ja viem 5 musiek/rastlinu, tak to nieje skoro ziadne ohrozenie. najviac su ohrozene mladucke rastliny, ktore nemaju poriadne vyvinuty korenovy system, lebo larvy smutnic ohryzaju mladucke korene a sposobuju ich hnitie. neprijemnejsie je, ze smutnice mozu roznasat spory plesni. skus sem hodit fotku a popis blizsie ake su rastliny stare, aku maju hlinu, ako ich hnojis .. skus sa im mrknut na korene, ako vyzeraju. ked uz nic ine, tak odstranit hlinu, oprat korene a presadit.
Constructor
No ted je na kazdem lapaci tak v prumeru cca 30musek/3dny coz je docela dost. Smutnice mam uz snad od zacatku jen jsem jim nevenoval pozornost. Myslel jsem, ze to jsou obycejne musky co nic nedelaj. Ted je to v 40 dni kvetu. Uz jsem snad vykousel vsechno cim by to mohlo bejt:

Mereno PH je 6,2 - zvednuto na 6,5 - zloutnou dal
Hnojil jsem OBM ted Wuxalem (OBM ma malo dusiku) - zloutnou dal
Postrik Bio-Algeenem 1x/2dny - zloutnou dal
Zalevam malo - zloutnou dal
Zalevam hodne - zloutnou dal

Teplota 29 u vrcholku
Vlhkost uz je snizena tak na 30procent
Substrat Agro

Ale vsechny kytky maji stejne podminky a 11 jich je zlutejch a jedna vypada uplne super (krasna tmave zelena)...to nechapu
nezloutne to od spoda ale ruzne vsude mozne na cele kytce (a nejsou to fleky ale cele zlute listy)
A co jsem koukal na koreny tak vypadaj OK

Presazovat to radsi nebudu. Jsou to 10l kvetinace je jich 12..to bych delal tejden. a hlavne jsou korenama uplne prorostle to by polovina kytek asi neprezila.

Uz me nenapada cim to muze bejt krome tech smutnic....
inf3cti
nie je 6.2-6.5 trochu prilis kysele na hlinu? mam taky pocit ze by bolo vhodnejsie skor okolo 7, nie?
Constructor
Uz jsem tam pridal dolomit takze se to zveda, ale rozpousti se postupne. Rozdil cca O,5 v PH to zloutnuti podle me zpusobovat nemuze. A taky myslim, ze 6,5 je i na hlinu v poho, ne?
r-man
Ja mam v hline 5,8 a nikdy mi to nezloutlo (az tesne pred sklizni)...ale ted mi to zloutne taky...nasadil jsem jenom vodu, ..uvidime.
Constructor
se mi zda, ze to v hline snad zloutne kazdymu...co se to deje?....
inf3cti
2 r-man: vzdy som si lamal hlavu nad tym, preco v hline treba ine pH nez v hydre. tie grafy vstrebatelnosti jednotlivych prvkov v zavislosti od pH som samozrejme videl, ale nie je mi jasne, co sposobuje, ze ta ista vec sa v hydre vstrebava pri inom pH nez v hline. vies preco? nevies? a ako merias pH? zmerias pH odpadovej vody, alebo pretrepes kus hliny v destilke?
JackEE
zloutne ti to pac 40 den kvetu mno to uz kyticky prece shazujou nepotrebny listi ;)

palky sou prece dulezitejsi :D
inf3cti
no ked je to len tym, tak to je vsetko v najlepsom poriadku :)
Sinuhet
Ja si myslim, ze to smutnice nejsou. Smutnice maji okem viditelne larvy v hline, coz ty asi nemas. Jsou to obycejne "ovocne musky". Myslim si, ze kytkam neskodi, v rozumnem mnozstvi.
r-man
Ahoj,

PH v hline nemerim, pouze PH zalivky, digitalnim PH metrem. Cim to je usuzuju podle toho, ze jsem daval fakt husty davky hnojiv, zkousim, co to vydrzi...ted jedu jen vodu, a uvidime, jestli se to vzpamatuje....podam info samozrejme, podle me to bude chtit asi tyden.
Constructor
ovocne musky vypadaj trosku jinak a maj hnede telo. Prohlidnul jsem spoustu fotek se smutnicema a jsou to oni. Uz jsem za 4 dny pochytal na lapace cca 400 musek. Takze se musej lihnout z hliny, protoze tam jsou porad nove. A nektere kytky zacinaj pomalinku tmavnout. Jestli schazujou listi tak je divny, ze ta jedna je nadherne tmava a zadny listi neschazuje ani nezloutne. A vsechny maj od zacatku uplne stejny podminky a stejnou matku. Jediny co mi to vysvetluje, ze ma min napadeny koreny a je schopna normalne fungovat.
inf3cti
no a aby nebolo malo, tak som zistil, ze tie paraziticke hlistice (Steinernema feltie) nejako zrovna dobre nefunguju. tri dni po aplikacii sice musky aj larvy zmizli, ale dnes (cca po tyzdni) som na povrchu substratu nasiel zase plno malickych lariev, takze tak do tyzdna mam growbox zase plny musiek :(
teraz neviem, ci tie hlistice pochcipali pri transporte postou, lebo zrovna tie dni bolo dost teplo, alebo ci ich treba aplikovat kazdy tyzden. nedaju sa totiz prilis dobre skladovat..
ale ako som cital 'Come grow with us! - Coco' na strankach www.advancedhydro.com, tak typek tam pridaval do zalievky nejake bakterie proti muskam, to by snad mohlo byt lepsie... nechcem tam davat kdejake neurotoxiny, ked to planujem hulit...
Constructor
to je nejaky divny... Biocont tvrdi, ze je paraziticke hlistice dokazou zlikvidovat tak za 14 dni, takze za tri dny nemuzou bejt pryc.... A pry poskytujou ochranu na nekolik tydnu. Pouzivas ty opticke lapace? Me docela fungujou...
inf3cti
denne som na 11 rastlinach chytil tak 5-6 musiek. tri dni po aplikacii tych hlistic musky odrazu zmizli a az teraz cca po 10 dnoch sa zase objavuju, a na substrate je plno lariev
Constructor
tak to ja jich mam podstatne vic, ale zadny larvy jsem na povrchu nemel. Taky jsem nekde cetl, ze zijou tak 2-3cm pod povrchem, ale to si nejsem moc jistej. Jinak co se tyka nejakeho jineho prostredku na jejich zniceni nez paraziticke hlistice tak se mi za 30 hodin neustaleho prolezani netu nepodarilo nic jineho najit. Max. nejaka chemka... :(
Sinuhet
Pak jsou jeste babske rady typu postrik vyluhem z tabaku. Zasazeni cesneku do stejneho kvetinace...

Jinak teda 400 musek uz je hodne. Me lita ve skrini vzdy tak 5 musek. Na nejaky cas zmizi, po nejake dobe se zase objevi, ale nijak se nepremnozuji. Mozna je i dulezite nechat pudu dobre proschnout. Zalivam vzdy az je kvetinac opravdu hodne lehky.
r-man
Vyschnout kvetinac, to se u me nemuze stat, zalejvam 8x denne 2 minuty...
wolverin
rixo tu pisal o dobrom postreku na hocijake musky a je bio...
voda s olivovym olejom a tym ich postriekat. malo by ich to udusit.

a videl som tu aj vychytavku ze na hline mali ludia nejaku foliu ktora neprepustala svetlo(myslim ze moze byt aj ta na steny skrine-z grow shopu) a vlastne ak su tam tie musky nebudu mat ziadne svetlo za ktorym by mali ist-liahnut sa, si myslim....
neviem ci to tak funguje, kto vie...
inf3cti
ja zalievam hruba 6x denne po minute, takze u mna to tiez dufam len tak nevyschne :) Ten olejovy postrek ma napadol tiez - ak sa do par dni zacnu objavovat dospele smutnice, vezmem na to biool.
k tej folii: to mi pripomina nieco ako kokosove rohoze, ze je to vlastne cele zabalene vo folii a trcia z toho len rastliny. byvaju v rohoziach smutnice?
Sinuhet
Vyschnuti kvetinace jsem uvadel jako zadouci. Vase stale zalevani prave asi muskam svedci.
inf3cti
citace:
Původní příspěvek od Sinuhet
Vyschnuti kvetinace jsem uvadel jako zadouci. Vase stale zalevani prave asi muskam svedci.

o tom neni pochyb - my sa ale tvrdohlavo pokusame tie musky odstranit bez vysusovania substratu
Constructor
Nevim, ale ja myslim, ze ty larvy a musky vydrzej v suche hline dyl nez kytky. Podle me je jedina ochrana, preventivne hned po zasazeni kytek zapichat do kvetinacu lapace. Je to investice 50 kc za baleni sesti lapacu. I kdyz je to treba nedokaze uplne vyhubit tak je rozhodne nenechaj premnozit do takoveho rozmeru, ze zacnou ohrozovat kytky na zivote. Ja uz jich mam nachytano tak cca 600ks a pribejvaj dalsi...a to mam nasazene i hlistice. Hlavne v zime hlistice nesezenete...Biocont je ma jen v sezone....takze bez lapacu bych uz nikdy v hline nepestoval. Co se tyka toho zakryti kvetinacu folii tak mozna kecam blbost, ale pres ni nemuze puda poradne dychat a mel bych strach z plisne..ale to mozna fakt kecam..
mephisto
smutnice jsou velmi velmi velmi odolné. Zkusil jsem použít hlístice - žádná změna, pokoušel jsem se je vyhubit biolitem v el. zásuvce (používá se proti komárům) - malinko se mi zdá, že to pomohlo ale nijak rapidně. ve finále mám nejlepší zkušenost s lepovými deskami - nejlépe v úrovni květináčů - nevyhubí je ale zamezí jejich dalšímu přemnožování.
Jinak různé postřiky jsou většinou naprd - bavíme-li se o postřikách typu biool - ty jsou vhodné proti parazitům na listech (svilušky) protože vytvoří povlak, ve kterém se parazit udusí.

Toť pár postřehů - peace :pimp:
inf3cti
zdar, aj ked nasledujuce fotky vyzeraju strasne, je to v tejto chvili len minoritny problem. je to velke makro a musel som chvilku hladat, kym som nasiel az taketo zabery, inak to je v pohode:

ale k veci. sledujem, ze hlavne na velmi starych listoch sa mi objavuju nepekne skvrny, akoby od niecoho vyzrane, a zaroven aj cierne bodky. aj ked verbalny popis priznakov tomu nasvedcuje, som si pomerne isty, ze sa nejedna o svilusky. nech som hladal ako som chcel (podla obrazkov svilusiek), ziadne pavucinky ani pavuciky som nenasiel.

Co ma zaujima, je:
- su tie male husenicky larvy smutnic?
- co su to za zvery, co mi zeru listy? larvy smutnic pokial viem zeru korienky a nevysedavaju na listoch...
- co su to tie cierne bodky a preco mi chcipaju tie listy? su to vykaly tych potvoriek, co mi zeru listy, alebo je to nieco ine? plesen?
Jahudka!
inf3cti - Presne ses trefil.Mam uplne to samy.Podle me to sou smutnice..Ty debilni musky litaj vsade a castecne vymizej kdyz to nechas proschnout az do ty doby kdy ma kytka sveseny listy.Ja na ne budu kupovat nejaky ty predatory.Byl jsem v Gshopu a bohuzel je zrovna nemeli ze prej je pres zimu neobjednavaj takze budu shanet jinde..

Doporucuju ja jako prozatimni reseni pouzit lampu proti hmyzu z hornbachu za cca 400Kc.Sviti uvnitr modra zarivka ktera zere 3W.Kdyz tam vlitnou jsou hned usmazeny vysokym napetim.Uz jsem jich takhle par desitek tisic pochytal!!Nicmene znicit uplne se mi je timto zpusobem nepovedlo.Uz mam ale listy lepsi.

K tvejm fotkam:
1 duverne znamej pohled - spodni listy na moji matce.Presne to samy.Fleky a usychaj.

2 to samy

3 bili flicky jakoby od nejakych larev.Presne takhle to vypadalo na spodni casti listů.Zadny pavucinky,proste nic.Jenom bili cesticky a fleky..

4 jo to sou oni..ty zasrany mouchy co me litaj i do jidla :(
metalsodik
Já už je na 95 % zničil , občas nějaká lítá, ale tak 2 denně. Já použil sprej za 70 Kč Orion - nevadí rostlinám , ale je to chemka a v pozdním květu to může už zůstat na rostlinách. Stříkal jsem vše , místnost a 2* za den i hlínu a je to pod kontrolou. Dal jsem i lapače a nechával proschnout květináče . Jinak je to boj na dlouhou trať , a já se rozhodl přerušit pěstování a vše vyčistit. Teď budu dělat prevenci od začátku a dezinfikuji i hlínu a do místnosti a skříní půjde vzduch jen přes filtry.:rocket:

Jinak na listech ale není nic vidět , tak nevím jestli tady nemáte něco jiného , mi ty larvy v hlíně bránily výživě a projevilo se to na růstu a barvě listů.
BomberMan
Rozhodně bych to ničím nestřikal...stačijou ty žluty lepivy lapače z drogerky...
Jahudka!
Taky jsem zkousel prolejt koreny horkou vodou podle rad lidi tady z groweru.Mam to zdokumentovany a pak to sem dam aby jste videli jak to dopadlo..samozrejme to je k nicemu..
Jahudka!
Mno dopadlo to blbe pro ty mouchy (larvy) ale taky pro kyticky..jeste ze jsem to zkousel jen na rizkach.Delam na nich pokusy a co se na nich osvedci tak pouziju na dospely kytky..
Jakmile bude cas udelam thread kde se budete moct kouknout na vysledek.
Co?
ja ted teda doma objevil na salveji sviluše, ale to co tady mate na fotkach...tak to jsou třásněnky...měl jsem je i na ebb&flow/hydru.... a ta zluta deska .....s 1 smutnici....hih.....zamoreni smutnicema vypada jeste drsneji...denne ti pribyde takovych 20 musek na desce...a to je situace, kdy vidis kolem kyti l9tat 1-2 musky...

...vidite na ty zluty desce takove pidičárečky? 4x menší než smutnice? tak to jsou woni....taky docela drsní wožíráci
majdasag
no presne s takovym problemem se potykam taky,vyhubit je ale uplne se mi zda nemozne pouzival jsem chemicky postrik (perfekt plant)vzdycky jsem jich tak padesat setnul ALE za dva dny je to skoro to same tak jsem ten chemicky pripravek vzdal myslim si ze se to dostalo z hliny vlhko maj se tam jak v raji.Priste skusim tu hlinu nejak prevarit nebo nejak jinak desinfikovat.Je to skoda hodne me to sere
Co?
a zkousel jsi nejaky systemovy insekticid, ktery se pridava do zalivky...?
inf3cti
no pre mna je zaujimava hlavne informacia o tych trasnenkach, konecne to niekto identifikoval. Myslim, ze radovo kusy az par desiatok smutnic (a adekvatne mnozstvo lariev) v growroome nenapacha take skody (a hlavne na dospelych rastlinach), ako trasnenky, ktorych som mal vsaaade plno. ich zive aj mrtve telicka vo forme sivocierneho poprasku pokryvali tie biele odkavapavacie rosty, co som mal pod kvetinacmi, a plno sa ich nachytalo aj na zlte lepove dosky v miestach kde boli dosky blizko substratu.

Tazka chemia sa mi prilis nezda - kupil som si postrekovy insekticid, ale ked som si precital popis, ani som to nepouzil .. myslim ze kombinacia predatorov a lepovych dosiek uplne staci, ale jasne ze je to kazdeho slobodna volba. Insekticidov je siroky vyber, aj systemovych do zalievky, praca s nimi je pohodlna, dostat ich kedykolvek kupit (predatory iba od aprila do oktobra, tusim). Lepove dosky ale odporucam v kazdom pripade, su lacne a funguju, a zaroven ma clovek prehlad, kolko skodcov v growroome ma.
j.e.n.i.k
Někde sem čet že jako skoro úplný vyhubení funguje tabákovej výluh, pak dát na povrch substrátu plátky brambor, prej že se ze spoda nachytaj larvy a ty lepový desky. jinak mě trochu překvapuje že tu lidi tvděj, že ty hlístice nefungujou na netu sem se setkal jen s příznivíma ohlasama. mě kolem kytek poletuje zatim jen pár můšek a vždycky si s nima hraju na hoňenou a likviduju je proudem vody z rozprašovače, ale to je spíš abych si vybil agresi:D. dneska pudu sehnat hlístice a lepový desky, už teď tam dám brambory a dám vědět jak to dopadne. pěstu zdar:)
cdcover
Na smutnice doporučuju pořídit si rosnatku kapskou, výborná náhrada těch žlutejch pásků, která spolehlivě reguluje jejich stavy a vydrží furt. K dostání ve vybraných zahradnictvích, cena kolem 100,-.
Jirkas
citace:
Původní příspěvek od j.e.n.i.k
Někde sem čet že jako skoro úplný vyhubení funguje tabákovej výluh, pak dát na povrch substrátu plátky brambor ...

a nakonec vyřknout pradávné zaklínadlo... To je všechno akorát tak že jedna pani povídala. Jediný co skutečně funguje na mouchu je žlutá lepová deska a na larvu zalití mospilanem.
myemi
přesne tak.brambory sem taky zkoušel a je pravda že nanich bylo vidět plno havěti ale nijak mi nepomohly a ani zasypat pískem,jak jsem tady nekde četl je k ničemu.
koupit hlíštice nebo mospilan je dobrá volba ale ty hlíštice to chce co nejdřív a ne jak ja sem to udělal až 2 tejdny před sklizní.
pic
darxtar
mne platky brambor zplesniveli za 24hod na tom substrate (nebol ani vlhky) a ventilaciu i teploty mam v norme. Nastastie kytky nic nechytili, ale rozhodne to uz nebudem skusat. Ten vyluh z tabaku je fakt dobry, trasnenky zastavil jak nic. A na zltych lepakoch som mal dokopy asi 50 musiek, podla vsetkeho smutnic. Takze tiez doporucujem. (29Kc/5ks)
dudino
Na smutnice vám odporúčim recept zo zahraničných fór kde bojujú proti ním nasledovným spôsobom:
Smutnice: Lepové dosky ale taktiež stačí uvariť kávu a pridať do nej cukor nechať ju vedľa rastlinky smutnice tam budu chcieť naklásť vajíčka avšak už sa neodlepia a utopia sa

Larvy: ťažko sa vysvetľuje ale nie je to len taky škodca jedna smutnica nakladie do pôdy 300larv, ktoré požierajú koreňový systém a sú fakt nenažrané! Taktiež ich hlavným zdrojom obživy je aj pleseň na a v pôde. Na zničenie plesní posypeme pôdu drtenou škoricou tým larvy zbavíme jedného zdroja obživy. Avšak len to nestačí larvy sa pohybujú vo vlhkej pôde preto je dobre nehať pôdu preschnúť týmto zabijeme ďalšiu časť populácie. A na koniec to najlepšie čomu som ani ja neveril stačí ak na pôdu nakrájaťe na plátky surový zemiak ten naláka larvy naň a ten asi po 12h vyberiete a zabijete larvy na ňom. Niekoľko krát opakujte! Taktiež zemiak slúži ako dobrý ukazovač či je všetko tak ako má byť ;) ja som to použil včera a dnes sa ich tam hemžilo asi 20!! Preto som ich ihneď zabil špendlikom ;) a potom zase opakoval.

Smutnice sú jedným z ťažkých parazitov a netreba to len tak nechávať na lahkú váhu hádam som vám pomohol ak áno K+ :D :D
Dalicz
Ahoj,
chci se zeptat na mozne reseni problemu se smutnicemi v NFT. Prohledaval jsem samozrejme fora, kde uzivatele uvadi napr. pouziti ruznych pripravku.. ty se vsak aplikuji pouze postrikem (neucinne, musky ziji "pod "deklem", ktery kryje korenovou zonu) nebo zalivkou do substratu. Tady je ovsem potiz s tim, ze takto koncentrovany roztok bych musel vyrabet pro objem minimalne 50 l. (tady mozna stacilo jen rw kostky tim roztokem ze shora zalit - pokud to takto funguje, bylo by to nejjednodussi reseni, koupil bych mospilan a bylo by vymalovano :) Dalsi radou bylo zajisteni konstantniho prutoku vody (opak od vody stojici, do ktere smutnice kladou sve larvy), coz uz v tuto chvili nelze - voda v nekterych mistech, diky korenum a pokroucene textilii, proste stoji. Vyzkousel jsem i uziti H2O2 - nefunguje. Obecne jsem procetl vetsinu obsahu, ale konkretni situace byla jen u kolegy space.pussyho, ktery ovsem pred nedavnem odjel http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=52863 a problem se bude vyskytovat asi pouze u NTF, protoze v ostatnich hydrech nikde nestoji voda (myslim).

Otazka tedy zni: existuje pripravek na hubeni larev smutnic, ktery lze redit do NFT nadrze? V nabidkach growshopu jsem nasel pouze univerzalni (vetsinou bio) koncentraty, ovsem za cenu cca 1000,- za 250 ml apod.

Rad bych dostal konkretni odpovedi, pokud ma nekdo overeny zpusob (ne typu: "nemas mit v boxu bordel a mel bys po problemech"), ale samozrejme uvitam jakekoli konkstruktivni pripominky.
Diky
Mr. Knorr
na vsechnu verbez je vyborna chemka Talstar - pouziva se postrikem, je to vysoce ucinej pesticid, vysoce jedovatej a zivotni prostredi zamorujici. Jenomze je tekutej a da se pouzivat i do vody, protoze v rostlinach funguje tak ze se vsakne do pletiva a skudci po nem pak lezou a taky ho zerou s tema kytkama, takze skudce zabiji a kytky ne. Moje skusenost je takova ze to zabije vsechno zivy. do vody sem ho pouzil jen jednou - mel jsem zasviluskovanej box od podlahy az na pudu - dostali davku postrikem a jeste davku do vody, tenkrat sem dal snad asi 2ml na 20litru zalivky, ale nevim presne, nechci ti poradit spatne aby sis popalil kytky, o liti talstaru do zalivky se nikde nepise...
IcanLearnUgRow
zdrawím ja mám ověřený že jsem se zbavil smutnic tak že jsem je tři dni kazdej den koupal ve vaně, a pak jsem promyl kořeny a rostlinu přesadil do novýho vystrerilizovanýho substratu, newim jstli ty bys tam moh nějak proplachnout pořádně kořeny a celou rosltinum,nft sem nikdy nejel. ale jinak si mylsim že by nemělo uškodit dat rostlinám koupel z biooilu nebo jen přidavat do zalivky jar a olej coz je v podstate to samy kdyz se kouknes na slozeni biooilu...newim jak je tos nima jak ty mrchy prezijou ve vode, ale mylsim ze dyl nez rosltina ne, proto sem je i nechal takhle lezet potopeny rostliny ve vaně hodinu a mylsim ze se museli skudci udusit. a nebo pak pustit do pestirny parazitujicí hlístice proti smutnicim , ty by si meli najit i ty larvy myslim..
a jak ctu radu od knora, teda nejaky takovyhle chemky na ty bych se vyprd, urcite byseto z ty rostliny z tech pletiv jen tak nedostalo, to byhc raci zkusil ty hlístice bo cokoliv jinyho :-)
Mr. Knorr
po zasahu chemkou to nechas 20dni odpocinout a je to... Me zase vselijake BIO pripravky ve stylu biolu nebo toho druhyho podobnyho neosvedcili. Prava chemka vzdycky udela svy a pak se odplavi... Ale kazemu vyhovuje neco jineho :)
IcanLearnUgRow
tjn , kazdej ma jinaci zkusenost, ale rikam , ten biol funguje na bazi smacedla, takze stacilo dat do vany trochu jaru, jaa rostliny sem v tom poradne vykoupal a sprchoval pod nejvetsim proudem jakej de nastavit, a vyplavil sem vsechno z rostlin a hlinu vymenil , tim padem to pomuze taky, kdyz to udelas dokonale, a nezustane nekde naka larvicka :-) coz se muze stat dicky, ale stoji to prd a je to ekologicky a o to mi jde..ale v nft newim jak bys proplachoval celou kytku i s korenama ve vane kdyz je to prorostly v nejaky bedne... ale myslim ze to bio by do zalivky by to nemelo vadit. ja se zase tezce chemkam vyhejbam , takze nemuzu kritizovat :-)jen doporucit bio :-)
Dalicz
Ahoj a diky za odpovedi. Souhlasim s mr.knorem, ze chemka pracuje spolehlive. Doposavad jsem zapasil se sviluskama v rannem stadiu (omite 30W a "nashledanou") a trasnenkama jiz v pokrocilejsim (vertimec - bezpecne zabral) . Oboje bylo jeste 18/6, takze nebyl problem, snad jen krome trochu popaleneho listi z Omite. Nyni jsem jiz 20. den 12/12, takze postrik uz nepripada v uvahu. Ale i kdyby mel kratkou ochranou lhutu, stejne je to nezabije, protoze oni ziji pod krytem korenove zony, kam se rozprasovacem nedostanu.
A co navic, ty larvy ziji u korenu ve vode (asi jako larvy komaru), takze buhvi jaky maji dychaci ustroji. Kazdopadne se bojim, ze koupani jim vadit nebude a stejne to provest nemuzu. Presazeni taky nepripada v uvahu, protoze to je samozrejme kompaktni plocha korenu, ktere bych musel potrhat. Obecne nemoznost manipulovat s kyti povazuji za uplne nejhorsi vlastnost (jinak skveleho) NFT systemu.
Kazdopadne dekuji za podnety, nejspis to zkusim nejak zkombinovat. Vyzkousim hlistice, pokud je ted v zime sezenu, a pokud se "neutopi". Pocitam, ze to funguje do hliny/kokosu, ale tohle opravdu "plave" na vodnim filmu. Kydz to nezabere, zkusim nejakou stopovou koncentraci talstaru/mospilanu a pockam 2-3 dny na reakci, eventuelne zvysim davku.
Zatim peace
46, XY
Zkus kofein ;)
Na bezobratlý působí koncentrace 1-2 % jako neurotoxin.
Bezvodý kofein p.a. kvalita jde na netu sehnat. Co Ti zbyde můžeš použít místo kafe na duševní driblování ;)
Dalicz
:) diky za radu, ale musel jsem to resit opravdu rychle. Nejdriv to vypadalo, ze to nebude zadna tragedie, ale behem jednoho tydne kyti seschlo o 50% a vypadalo to dost blede. Kazdopadne jsem se to nakonec rozhodl resit pripravkem GNATOFF. Cena neni mala - 250 ml za 800,- Funguje to paradne, za par hodin chciply vsechny larvy. Pouzil jsem koncentraci 1ml/1 l do celkoveho objemu 50l a nechal cirkulovat cca 48 hodin. Pomalu se davaji dohromady, ale listy co byly, zlute dal umiraji. Dalsi uz nastesti (zda se) nezloutnou. Koreny byly ozrane od larev viditelne, takze tohle kolo to nebude zadna slava. Aplikoval jsem taky lepove desky a to tak, ze jsem je zastrcil pod kryt korenove zony. Nejaka populace dospelych smutnic stale zustava a zrejme nemam sanci je vyhnat. Pokud mate nejaky recept na samotne dospelce, tak sem s nim! Zatim to zkusim redukovat lepovymi deskami a za par dni zopakuju kuru GNATOFFem (je to opravdu paradni pripravek - muzu doporucit, maximalni spokojenost, jen ta cena....)
Zatim diky za tipy a peace
46, XY
Biolit nebo cokoliv na létavý hmyz. Jednou za tři dny vystříkat (alespoň 5x).
Hlava
citace:
Původní příspěvek od Hlava
..tak to ti řeknu naprosto přesne , je to smutnice , na deskach se akorát chytnou dospělí jedinci , musíš zabit ty zárodky co jsou v hlíně , na to je ten Gnat off v kterém je v podstatě tato bakterie Bacillus thuringiensis takže se daj použit tento připravek Biobit WP nebo Biobit XL , ja sem na ne pouzil ten Gnat Off , a za měsic to bylo pryč , škoda že za nej chtej skoro 800kč , za ten Biobit jen kilo , no přište jdu pro něj .

cau Hlava


To byla odpověd na otázku tady ,

Bacillus thuringiensis - půdní sporulující bakterie, která při sporulaci tvoří v buňce krystal speciální bílkoviny, která proto dostala název Cry-protein. Protože je toxická pro hmyz je synonymum delta-endotoxin (d-endotoxin). Po pozření larvou hmyzu se krystaly ve střevě aktivují a způsobí rozklad střevní stěny, v jehož důsledku nakažený hmyz hyne na bakteriální sepsi. Díky této vlastnosti se používá buněk B. thuringiensis jako specifického insekticidu. Omezením je jednak cena, jednak načasování postřiku kulturou, protože buňky bakterie musí být na listu přítomny v době žíru. Při nepříznivém počasí je proto účinnost omezená. Dostupné přípravky s touto kulturou Biobit WP a Biobit XL. Předností těchto biologických přípravků je, že jsou certifikovány pro použití v ekologickém zemědělství ČR, dále vysoká účinnost na cílové druhy škůdců (obaleči , různorožec , svilušky aj.), nejedovatost vůči užitečným organismům, nejedovatost vůči obratlovcům včetně člověka, nezanechávají žádná škodlivá rezidua a tím nejsou pro jejich použití stanoveny ochranné lhůty. Aplikace se provádí postřikem v době výskytu housenek v dávce 1,5 - 2 l na 1 ha. Při aplikaci je důležité kvalitní, stejnoměrné pokrytí celého povrchu keře révy kapičkami suspenze, aby škodlivý hmyz pozřel co největší dávku. Jsou mísitelné a současně použitelné dohromady s jinými přípravky na ochranu ekologicky šetrné produkce révy vinné.

citace:
Původní příspěvek od Dalicz
:) diky za radu, ale musel jsem to resit opravdu rychle. Nejdriv to vypadalo, ze to nebude zadna tragedie, ale behem jednoho tydne kyti seschlo o 50% a vypadalo to dost blede. Kazdopadne jsem se to nakonec rozhodl resit pripravkem GNATOFF. Cena neni mala - 250 ml za 800,- Funguje to paradne, za par hodin chciply vsechny larvy. Pouzil jsem koncentraci 1ml/1 l do celkoveho objemu 50l a nechal cirkulovat cca 48 hodin. Pomalu se davaji dohromady, ale listy co byly, zlute dal umiraji. Dalsi uz nastesti (zda se) nezloutnou. Koreny byly ozrane od larev viditelne, takze tohle kolo to nebude zadna slava. Aplikoval jsem taky lepove desky a to tak, ze jsem je zastrcil pod kryt korenove zony. Nejaka populace dospelych smutnic stale zustava a zrejme nemam sanci je vyhnat. Pokud mate nejaky recept na samotne dospelce, tak sem s nim! Zatim to zkusim redukovat lepovymi deskami a za par dni zopakuju kuru GNATOFFem (je to opravdu paradni pripravek - muzu doporucit, maximalni spokojenost, jen ta cena....)
Zatim diky za tipy a peace


Ano , jak jsem psal , tak gnat-off funguje vyborně , žluty lepavý desky jsou od toho aby ti oznámili přitomnost vetřelce v pěstírně , když se tam zachytí . Ja sem tam musel lelj gnat off celej měsic , pořad 1-2 mušky poletovaly ted po 3 tejdnech intenzivniho lití tohodle pripravku tady konečne už nic nelítá , jen mě drtěj ty chvostoskoci

Jinak je možne použit predatory a to Steinernema feltiae , odkazy dole , je to dobry i jako prevence , u Flowery Filds to tak dělaj , preventivně tam sypou predatory a když nemakaj , tak použijou chemku ale jak píšou ve velmi málo případech :D

citace:
Původní příspěvek od Hlava
Fungus Gnat Killer Dust neboli v prášku , ten sem ale nenašel , proč ??? protože chyba dust jako sawdust což jsou piliny a pak mi docvaklo že to neni v prášku ale v pilinách a v pilinách se distribuujou predátoři což je . BINGO Steinernema feltiae – Steinernema feltiae – Fungus Gnat Killer takže to neni mopsilan jak sem si původně myslel kvůli textu uplně dole ale predátoři ktreři jsou k dostání tady u Biocontu nevim proč tam nemaj napsaný že to funguje i na tyhle stonoženky bílé - symphilids když sem jim tam volal a ptal se na to "odborníka" tak prostě stonoženku neznal , musel sem mu řict co to je a latinsky nazev a pak asi dělal že to zná protože mi pak uz nic neřekl , vysvětlil sem mu že stonoženka je na stejny brďo jako smutnice ve fázi larvi stejně jako stonoženka , načež mi řekl že by to fungovat mělo ale neví o tom , že by to někdo zkoušel no tohle mi stači , zitra objednavam Steinernema a vyzkoušim to , pokud to půjde ( sem přesvědčen že jo ) napíšu sem. A jelikož je to primárně určené na Smutnice - Gnat , tak to funguje na oboje .


Predátor kterej podle mého zjištení funguje i na stonoženku bílou . Hlava
alpa
hojda mam zase problem s larvama [nikdy radne neproschne spodek 11L] se mi tak zda a to je pro ne raj [airpots 12,5l co jsou vedle no problemo ty vzdy radne proschnou]....zacal jsem pouzivat gnat-off[hnojim metropem dle tabulky na hlinu] zatim jsem pouzil jen 2x a zadna slava ;[ jak casto to tam davat? v tydnu vetsinou 1xhnojiva2xvoda
Hlava:

Cao hele mam strasnej problem s tema smutnicema: bojuji nimi na salveji a musim rici ze se jim velmi dari mnozit, od bioolu, vertimecu az po ty hlistice, hlistice vypada ze pracuji, ale neustale musky letaji a plni pozvolna lepove desky (a to mam uz 4 lepovky na stromy- plachty :D). K tem hlisticim jsem dokoupil i ten Biobit XL: a tam je napsano, ze uziti je vyhradne na larvy jakych si motylu a pouze na ne, na ostatni to nema vliv. takze me zajima jestli by spise nebylo lepsi poridit pripravek Vectobac http://www.biocont.cz/shop/detail/28/vectobac-100-ml/ - ktery zabiji larvy komaru, obsahuje stejnou bakterii jen ma jiny nazev podrodu(nebo tak nejak :D) a kdyz jsi pouzival ten biobit xl, jak jsi to lil do hliny? rval jsi tam mnohem vetsi davku nez co maji napsano nebo jnak? Uz me to stve (i utracet za pochybne postriky) nezna nekdo nejaky chem. koktejl at tim radne proliju kvetinac a zdechne to? Talstar?
Hlava
citace:
Původní příspěvek od IPX
Hlava:

K tem hlisticim jsem dokoupil i ten Biobit XL: a tam je napsano, ze uziti je vyhradne na larvy jakych si motylu a pouze na ne, na ostatni to nema vliv. takze me zajima jestli by spise nebylo lepsi poridit pripravek Vectobac


No jasně , larva motýlu je uplně stejna jako larva smutnice , jde o ten " Bacillus thuringiensis" je to jak v gnat off tak v biobitu , jen rozdil v ceně je 7stovek , nalej to do hlíny podle navodu a za par tejdnů máš klid , fakt , čau Hlava
#77
ja měl v bubleru(neutěsněná skříň, zbytečně zaplavený košíky, jen pár lepovejch desek...) vyřešil to několikanásodnej proplach kořenů a el odpařovač biolit od zásuvky dovnitř.
Hlava
Biolit do zasuvky ?? Hmm , jak se ti kouřilo ten (R,S)3-allyl-2-methyl-4-oxocyklopent-2-en-1-yl(1R,3R)-2,2-diethyl-3-(2-methylprop-1-enyl)cyklopropan karboxylát (ESBIOTHRIN) ?? :p:
#77
mel sem to tam 5 dni jak to pochcipalo odparovac pryc, zaplej zaroven se zarovkou, myslis ze to uskodilo nejak zasadne? vyslednej material je dobrej, nemam zadny stiznosti
grady589
Ja sem nasadil Mospilan + lepove desky tak uvidime jak to zabere jedu v kokosu
Jamess
doporučené kroky:
1.- Lepové desky - zaberou většinou dostatečně, stačí si škodlivého organismu všimnout včas...
Pokud to tak stihnete - netvrdím, že tam již škodlivý organismus nebude, ale s největší pravděpodobností - tam bude přežívat, pod "Prahem škodlivosti"

2.- Pokud problém stále trvá - než, jakoukoliv chemii nebo biopotřiky a zálivky. Zkuste raději predátory. - seznam zde...
http://eagri.cz/public/app/eagriapp...yhledavani.aspx

3.- Pokud se škodlivý organismus již přemnožil, nebo ho z jiného důvodu chcete zlikvidovat přípravkem na ochranu rostlin.
VŽDY VŽDY VŽDY čtěte etiketu a řiďte se jí!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To jest koncentrace - dle návodu, nikdy né více a když už, tak si alespoň prodlužte ochranou lhůtu oproti etiketě.
Ochraná lhůta - vždy, vždy dodržovat... Takže otázky ... jsem týden před sklizní, mohu použít tohle?... a pod. - řeší za vás ochraná lhůta...
seznam chemie také zde...
http://eagri.cz/public/app/eagriapp...yhledavani.aspx
wafler
Ahoj,

Už delší dobu bojuji se sviluškami bio přípravky typu Spruzit a žádné větší účinky nepozoruji. Navíc sem si s dalšími klony domu dotáhl nejspíš smutnice (spíš než s klony to bylo nepropláchlím keramzitem). Klony jsou v aeroponí řízkovnici a ty mrchy mi tu ožírají kořínky. Ty kořeny jsou těma broukama celkem hojně posetý. nasadil sem Neudomuck - (Bacillus thurengiensis israelensis). Léčba cca 5 dní ale žádné změny, jen díky lepovým deskám mi již mušky téměř nelítají. Přemýšlel sem jestli nemáte někdo zkušenosti s kombinací Neudomucku a chem. postřiku npř. Omite či Mospilan. Nevím jestli ta chemie nezabije i ten bacil. Raději sáhnu po chemické likvidaci než se snimi pořád trápit.

Díky za odpovědi
citace:
Původní příspěvek od wafler
Ahoj,

Už delší dobu bojuji se sviluškami bio přípravky typu Spruzit a žádné větší účinky nepozoruji. Navíc sem si s dalšími klony domu dotáhl nejspíš smutnice (spíš než s klony to bylo nepropláchlím keramzitem). Klony jsou v aeroponí řízkovnici a ty mrchy mi tu ožírají kořínky. Ty kořeny jsou těma broukama celkem hojně posetý. nasadil sem Neudomuck - (Bacillus thurengiensis israelensis). Léčba cca 5 dní ale žádné změny, jen díky lepovým deskám mi již mušky téměř nelítají. Přemýšlel sem jestli nemáte někdo zkušenosti s kombinací Neudomucku a chem. postřiku npř. Omite či Mospilan. Nevím jestli ta chemie nezabije i ten bacil. Raději sáhnu po chemické likvidaci než se snimi pořád trápit.

Díky za odpovědi

Čau!
Toho Mospilanu se vůbec neboj, já zkoušel taky hlístice a ty vubec nemákly, ale po aplikaci Mospilanu byly Smutnice do mesíce pryč.
wafler
Ahoj,

Když bych se chtěl zbavit jak těch smutnic tak těch svilušek, kombinoval bys Mospilan s Omitem. Případně jak často to stříkat. A ještě by mně zajímalo když tím postříkám listy myslíš že to zabyje ty breberky na kořenech.
Na smutnice je účinná kombinace posyp substrátu Dursbanem(nemá ochrannou lhůtu v podstatě), postřik nimb. olejem (i cannacure jsem do toho používal, dávám 1*týdně), písek na substrát a lepové pásky samozřejmě všude, v prostoru i na květináčích, odkud smutice lezou. Zbavil jsem se jich do 5 dnů, ale nebyla to žádná invaze, lezly jen z 2 květináčů...

Na svilušky kup chemii, když chceš chemii, v tom se nevyznám. Jinak B.A.C. přípravek je bio, stejně jako Pest Off od Hydrogen Garden a jsou účinné, ale nevyhubí všechno... Ale to je řešení důsledků a ne podstaty...
wafler
Ahoj,

ještě prosba, nemáte někdo zkušenosti s mospilanem v živným roztoku. Používám aero řízkovnici a ty mrchy mi tam žerou kořeny, nevím jestli jen postřik by byl účinej. Rád bych znal názor na koncentraci, jestli stejnou jako při postřiku nebo nižší.

Díky
citace:
Původní příspěvek od wafler
Ahoj,

ještě prosba, nemáte někdo zkušenosti s mospilanem v živným roztoku. Používám aero řízkovnici a ty mrchy mi tam žerou kořeny, nevím jestli jen postřik by byl účinej. Rád bych znal názor na koncentraci, jestli stejnou jako při postřiku nebo nižší.

Díky

Ti neporadim, měl jsem to na maminách v hlíně.
Nebulaquest
zdravim mám stejný problém,co použít na smutnice v případě použití dripu?
santi
...no, vzhledem k tomu, že Mospilan je postřik, tak bych to asi do živnýho roztoku nelil...alespoň já jsem to vždycky prostříkal a smutnice zmizly...nicméně proti gustu... :)
Hopík44
Zdravím,
poradí někdo co je toto? Vypadá to jako smutnice ale je to asi 0,8 cm velké.
Začalo mi to teď lítat kolem baráku a nevím jestli proti tomu radši začít bojovat a hlavně čím?
Zrovna to je pod oknem kterým větrám.
citace:
Původní příspěvek od Hopík44
Zdravím,
poradí někdo co je toto? Vypadá to jako smutnice ale je to asi 0,8 cm velké.
Začalo mi to teď lítat kolem baráku a nevím jestli proti tomu radši začít bojovat a hlavně čím?
Zrovna to je pod oknem kterým větrám.

Čau.
Smutnice to není určitě, mám pocit, nebo domnívám se že je to nějakej druh divoký včely, určitě to vegetuje v dírách na fasádě.
Hopík44
Díky, to se mi ulevilo že tady nebudu běhat kolem baráku a hubit.
tetanospasmin
Mospilanu bych se do zálivky a hydra nebál:

účinná látka působí blokačně na vybrané nervové receptory. Ty samozřejmě mají jen živočichové, takže rostlinám nemá jak uškodit.
Hanskrtek
Zdravím, dnes jsem se pozorněji díval na své mlaďoučké rostliny jak krásně rostou a co to vidím - smutnice (malé mušky, šedé až černé barvy), dočetl jsem se, že škodí kořínkům u malých rostlin ( u větším rostlin - např. v květu to není tak hrozné) a proto jsem začal hned jednat. Projel jsem pár forum a udělal to následovně:
1cm vrchní hlíny jsem sebral lžičkou a odstranil a zasypal komplet povrch květináče pískem - doporučuji co nejmenší, smutnice by se neměly dostat k larvám a tudíž vyhynou, uvidíme jestli to zabere :o
A ty co lítají - dal jsem lepivé destičky na hmyz.
odo
Caf! Postupoval som podobne. Pomohlo iba čiastočne. Horšie je, že tie mrchy vyliezajú aj zo spodkov kvetináčov, tam, kde sú drenážne otvory na bokoch. Úplne najhoršie je, keď máš airpoty, tam piesok na povrchu nepomůže....
Hanskrtek
Nene naštěstí mám normál :O no tak uvidíme snad to zabere :/
dmtart
...tak po 12cti letech taky k tomu něco přidám..myslim žes mluvil o 40dni kwětu..tskže hlístice nepomůžou páč se ani nevivinou a stříkat adi už vůbec ne ale co parádně funguje je jemnej křemičitej písek..zasypeš hlínu 1-2cm s máš po problému..udusej se a ty co sou venku se zas nedostanou do hliny aby nakladly vajíčka..pak ty zbylý dospělce který teda nijak neškoděj pochytáš na ty lapače a je to...fakt to gunguje a v kwětu parada


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma